40 lardan 4-5k lık kurşunları atayım..bunlar artık satamıyor -5 lere alışmıştık..:oleyo:
Printable View
40 lardan 4-5k lık kurşunları atayım..bunlar artık satamıyor -5 lere alışmıştık..:oleyo:
kademelerde lot yok şapşik tahtacı..koy malı görelim..
Son iki yıldır en çok bu hissede beklentili uzun uzun destan yorumlar yapılıyor ama sın iki yıl en az yüksen hisselerden..
Bırsanın bir gercekliğide “toplanmayan hisse fazla gitmiyor’
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...dirir-42238197
eski bir şikayet konusuydu (....PH'ın da dile getirdiği eski haber: https://www.sanayicidergisi.com.tr/i...mali-h965.html................)..
bu yeni düzenleme belli alanlarda kolaylık getirmektedir.
Deva ve yerli üretim yapan diğer firmalar için ifade ettiği anlam: daha hızlı yeni ürün lansman imkanı...
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1128269
rakamın büyüklüğünün akla getirdikleri:
1-devam etmekte olan finansal türbülansa, vadesi ve faizi belli olan bir borçlanma profili ile girmek istemeleri iyi.. bu borçlanma ile, dağınık sayıda bankalardan olan spot/rotatifler kapatılabilir ve vadesi gelmekte olan eski tahvil borçları kapatılabilir.. zaten, piyasada genel olarak bankalardan spot/rotafif kredi kullanımı da oldukça kısıtlanmış durumda ve çok sayıda koşula bağlanmış durumda (en az son 30 yılda hiç böyle bir şey olmamıştı.)..
Acaba bu arada; döviz ve dövize endeksli plasmanları da kısmen kapatmayı düşünürler mi? finansal riskler bakımından "eşeği sağlam kazığa bağlamayı" seven Deva, muhtemelen; döviz ve KKM pozisyonu ile bir süre daha devam edecektir. rakam büyük olunca aklıma bu geldi.. ilgisi: firma hem borç hem de mevduat pozisyonunda duruyor. borç tarafının vadesi, faizi vb güven altına alınca, mevduatda da durma ihtiyacı azalır.. likidite sıkışıklığı ve kur krizine hedge olması için döviz taşıyorlar.. oysa bu riskleri bertaraf ederlerse ve de ihracat rakamı da hammadde ithalatına (makina hariç) oranla makul seviyelere gelmişken (natural cash flow hedge), döviz taşımaktan vazgeçiyor olabilirler.
2-yeni makina yatırımı..
1 noya (kredi tarafını yeniden yaplandırma) daha çok ihtimal veriyorum.. ama yapacağı yatırımı da önceden anons etmeyen (kap) bir şirket oldukları için 2 numaraya da belli oranda ihtimal vermekteyim.. öte yandan; firma, uzun zamandır her yıl adına "yeni tesis" demese de, kapla bildirmese de yüklü miktarda makina yatımı yapıyor.. bu da ayrı konudur.
her koşulda, yüksek miktarda tahvil çıkarmak finansal riski yönetmek bakımından doğru hareket..
Daha önce finansallarla yaptığım eleştiriye Deva tarafından bir hamle geldi...
1,5 mia tl ihraç ama bu ihraç her zamanki gibi nitelikli kurumsal yatırımcılara , neden halka arz yok burada bile bir hinlik var mı kuşkulanmıyor değilim acaba kendileri sermaye koyup faiz geliri adıyla kar transferi mi yapiyor ? Bu yönetimden herşeyi beklerim.
İhraçın vadesi muhtemelen 2 yıl vadeli olacak , bilanço operasyonu yaparak kısa vade kredileri uzun vadeye yayacak. Böylece işletme sermaye ihtiyacını azaltmış olacak. Ama piyasa bu hareketi pek sevmedi.
Sevgilerimle
Değerli ortak ,
Görüşlerine kısmen katılıyorum , katılmadıklarım.
1. Spot kredileri kapatamaz onlar zaten fikslenmiş krediler , kapatırsa ceza öder .Burada sadece bch ları kapatır , bir daha kullanmamak üzere.
2. Bu tahvil ihracı sabit faizle çıkarmaları zor , değişken faizli olur , tl ref + 4-5 spread ile olabilir. Bu da tl ref oranında artış riskine maruz kalabilirler. İşte bu noktada artacak faiz maliyetlerini bankaya ödemek yerine her kimse tahsisli nitelik kurumsal yatırımcılara ödemek ister :)
3. Mevcut döviz pozisyonunu bozmaz , çünkü henüz ihracaat /ithalat karşılama oranı yeterli değil , kur riskini almak yapmak isteyecekleri en son şey.
4. Firmanın alacak vade süresi oldukça yüksek , bu yüzden nakit döngüsü problemi var , bu yüzden firmanın kısa vadeli borç baskısı bilançodan fışkırıyor. Bu yüzden bu hareket doğru bir hareket firmanın işletme sermayesi /likidite sini korumak için . Çünkü önümüzdeki yabancı kaynaklara ulaşım hem çok zorlaşacak hemde oldukça maliyetli olacak.
Sevgilerimle
Değerli Ortak,
katkı için teşekkürler.
şunu kastetmiştim.
1 no: Bildiğiniz gibi; spot krediler 30-40-50 gün gibi (herhanngi bir gün sahyısı kadar) vadelerde olabiliyor (firma ihtiyaç ve tercihine göre). daha da uzun olur ama bu ortamda bulmak daha da zorlaştı.. kastım şuydu: vadesi geldiğinde kapatır; tahvilden nalit geldiğidne kapatmak zorunda değil.... rotatifleri (bch, dediğiniz oluyor sanırım); hemen kapatır.
2 no: niyetleri sabit veya değişken olarak belirtmişler ama .. bir baz / referans orana atıfla spread veriyor.. sabit faizle uzun vadeli yapmaları çok çok zor; doğrudur. ama güven altına alacağı şunlar var:
1994 ve 2001 krizlerinde ve hatta kısa süreli olsa da 1998 Rusya moratoryumunda da insanlık tarihinin en yüksek faizlerini gördük... spot krediler sabit vadeli olsa dahi krediyi erken çağıranları ve müşterisini batıranları da gördük.. buna göre;
1-erken çağrılamayacak (tahvil olduğu için),
2-faiz değişken dahi olsa; değişken porsiyonu organize bir orana atıfla belirlencek..
yani krediye erşim sorunu minimize edilecek. ayrıca, ucu %10.000 -%11.000 giden değişkenlikte bir faiz olmayacak.. overnight kredilerde bu oranlar vaki olmuştur.. hadi o kadar bozulmasın; rusya moratoryumunda dahi %300-500lük faizler oldu.. böyle bir kötü senaryoya karşı çok daha defansif bir araç tercih etmiş oluyor..
no 3 ve no 4 ise, olabilir... firma güvenli kalmayı (defansif finansal tercihler) seviyor.. bence ihtiyacı da odur..
sevgiler, selamlar
fiyatlama, KISA VADEde işin finansal matemetiğinden çok uzaklaştı.. %100 korele olması zaten beklenmez ama bu dönemde daha da uzaklaştı. bir çok hissede, adil değerinin çok altında ya da üstünde fiyatlamalar oluştu..
pandemi hisseleri,
enflasyon artışıyla enerji hisseleri,
deprem sonrası çimentocular
kısa dönemli banka hisseleri rallisi
vs vs
bunların hepsinde bazı hisselerin peşinden koşup zengin olanlar da olduğu gibi, maalesef üzülenler de oldu.. bu hareketlerin bir çoğu da fiyatlamada hisseleri yanlış yerlere park ettirdi.. iyi para kazananlar da oldu.. mutlaka izlemişsinizdir.
Deva bu süreçte fiyatlama bakımından oldukça geri kalanlar arasındadır.. Zaten, aşırı derece sığ bir işlem hacmi var.. az lotla, fiyat çok hreket ettirilebilir bir durumda..
Deva için özetim: çok sağlam bir sektörde, çok emin adımlarla, çok iyi kurgulanmış bir iş stratejisi ile şirketi çok güzel bir yere getirdiler. bu iş performansının devamı gelecektir ve bu da tarihini bilmediğim bir zamanda fiyata yansıyacaktır. adil değerin oldukça gerisinde fiyatlanıyoruz.. beklentim ve tahmim budur.. şirketin iş performansına güvenim oldukça yüksektir. fiyatlama konusu: vadem, açık uçludur. hisse de şirketin iş performansını yansıtacak şekilde adil değerine gelecektir. beklentim böyledir.
Abi ortada bir piyasa ekonomisi varsa , ve merkez bankası faizi ( paranın maliyeti ) yanlış belirlerse , her şeyin fiyatı yanlıştır. Bu durum sadece sermaye piyasaları içinde geçerli değildir. Seçim sonrası normalleşme olduğunda sular geri çekildiğinde , (ki yavaş yavaş fiyatlanmaya başladığını düşünüyorum .) yanlış fiyatlamalarla işlem yapanlar için fiyatların öç alma yetisini hafife almamak gerekir. Deva özelinde evet ucuzluk vardır ama türbülansa girildiğinde bu ucuzluğun bir anlamı kalmaz . Dünkü firmanın önden riski görerek 1,5 mia tl acele bir şekilde borçlanma çabasını firmanın bu türbülansa karşı likiditenin kuruması durumunda faaliyetlerini sürdürebilme yetkinliğini sağlaması açısından çok önemli buluyorum. Bir şirketin karlı olması yetmez şirketleri gelir tablolarında kar rakamları da kurtarmaz , nakit akışı her şeydir. Firmalar nakit akışlarını sağlayamama durumunda batarlar.. Deva özelinde geçen yıl reel bir kar söz konusu değildi , üstelik firmanın alacak vadeleri 1 yıla yakın iken .. Bir firmanın alacak vadesi 1 yıl gibi uzun süreli brüt karının %60 ve üzerinde olması gerekir ki , 1 yıl boyunca katlandığı finansman giderini düştükten sonra kayda değer bir kar oluşsun . Üstelik yıllık üfenin % 80 lere dayandığı nokta da...
Sevgilerimle
Bu grafiği daha önce paylaşmıştım . Hızlı bir şekilde trend dibine gelebileceğini söylemiştim oralara çok yakınsadık , dua edelim trend dibinden dönsün yoksa uzun vadeli yatırımcı olacağız.
Sevgilerimle
Merhabalar alacak vadesini hesaplarken 1 yılı bulduğunuza göre sanırım stokları da eklemişsiniz stoklar tamamı ithal ürün olduğu için bir nevi hedge gibide düşünülebilir stokları hesaplarken bir yıllık döviz artışı ile bir yıllık faiz maliyetini karşılaştırıp buna göre karı yada zararı hesap etmek stokları ayrıca değerlendirmek daha doğru olacaktır. 2022 yılındaki döviz artışını ve kredi maliyetini karşılaştırdığımızda stoklar tarafında pozitif gibi görünmektedir. ticari alacakarın vadesini stoklardan hariç hesaplayacak olursak son bilançoda ticari alacaklar 1,679.430.390 TL dir şirketin 2022 cirosu 4.477.917.313 TL son çeyrek cirosu 1.423.182.301 TL son çeyrek cirosuna göre alacak vadesi ortalama 107 gün olmuş 2022 ciro ortalamasıda 135 gün olmuş. Politka faizinin yanlış belirlenmesi ve bankalara sürekli getirilen regülasyonlar sebebiyle firmalar kredi kullanamamakta yada maliyeti çok yüksek bir orandan kullanabilmektedir politika faizinin 8,5 olduğu ortamda kamu bankaları hariç bankalarda yıllık faizler % 30 -35 bandındadır son günlerde ise seçim sonrasında politika değişikliğine gidileceği ve oranların daha da yükseleceğini düşünen bankalar bu oranlardan bile uzun vadeli kredi vermek istememektedir. Nitekim borçlanma ihraçlarında güncel faizler % 30 lara yükselmiştir. ülkede tüm bunlar yaşanırken firma 80 milyon için bile tahvil ihracı yaparken şu ortamda temettü dağıtıyor olması yanlış bir karar gibi görünüyor ve tabi ki bunu da imtiyazlı paylardan yapıyor olması ayrı bir mevzudur imtiyazla ilgili düşüncelerimi geçmiş sayfada yazmıştım. genel kurula katılıp kar dağıtımı politkasına ilişkin şikayetlerimizi itirazlarımızı genel kurulda yapalım ne kadar çok kişi olur ve rahatsızlığımızı ne kadar çok iletirsek belki bir yıl sonrası için sonuç alabiliriz daha önceki sayflarda da yazdığım gibi imtiyazlı paylara dağıttığı karı normal dağıtsa daha çok temettü alabiliyor olmasına rağmen dağıtılan temettünün % 18 nin şirket içinde kalması için ısrarla imtiyazlı olarak temettüyü dağıtıyor. genel kurula katılıp itirazlarımızı iletelim ve kar dağıtımı ile ilgili genel kurul kararının iptali için dava açalım.
2023 yılında defansif sektör ilaç sektörü diyen aklı kıtlar acaba nerelerde. bist30 daha çok korudu kendini, bu kağıt yüzde 50 düşecek neredeyse . hani defansif sektördü.
Değerli ortak ,
Doğrudur .
Ats 122 gün , sts 270 gün , bös 4 gün , ats+sts- bös = 122+270-4 = 388 gün.. Nakit dönüşüm süresi.
Faaliyetlerinin finansmanı için , 388 gün finanse eden bir yabancı kaynak ihtiyacı var diyebiliriz.
Diğer tarafta bu kağıdı 3,5 tl lerden taşıyan biri olarak imtiyaz o zaman da vardı , sorun imtiyaz değil.
Sevgilerimle
şirket 14 milyar tl den 7.8 milyar tl ye düştü değeri, bay philp kriz geçiriyor olabilir, paraya sıkışsa şirketi bile bu fiyattan satamaz.
Bugün de ekledik Dert ilaçtan..
Bu hisse tam bir Türkiye dramı gibi
Güzel ülkemdeki nice tertemiz genç vatansever insan lanet edip ülkeyi terketti
Bu sayfadaki güzide yatırımcı arkadaşlar da aynı kaderi paylaşıyor.Allah sabır versin.Bu kadar değerli aklı başında yatırımcıyı para piyasalarına tövbe ettirecek seviyeye getirdiler.
Bu hisse bir şey öğretiyor bize hiç bir hisse doğru analiz sonrasında her şeye rağmen gider önermesi yanlıştır.
bugüne +2 adet OTC:
https://www.deva.com.tr/tr/urunler/14
yakın zamanda (3-4 ay evvel) 15 tane OTC ruhsatı almıştık..
Ruhsat değil de, bize satış rakamı lazım. Bilançoya yansımasını görmeden piyasa etkisi olmuyor bu tür gelişmelerin. Mesela geçen yıl sgk listesine giren iddialı ilaçlarımız olmuştu. Acaba bunlarda son durum ne?
Bilançoda kutu ve ciro bazlı ilk10 ilaçlarımız paylaşılıyor. Ama yeni bir ilacın ilk10 girmesi çok çok zor. Bizim ayrıca bir şekilde yeni ilaçların satış rakamlarını takip edebilmemiz lazım.
Bu da IVQA rakamlarından görülebilir. Erişimi olan bir arkadaş olsa, ya da erişimi olan birinden sorabilsek bu ilaçları harika olurdu. Mesela sutesgo kaç kutu sattı ilk iki ayda? Bu adetleri bilsek, ruhsat vs lerden çok daha faydalı bir bilgi olurdu.
Biliyorsunuz bugün itibariyle tl kkm de üst tavan kaldırıldı ..
Bugün bir bankadan oran aldım . Tl kkm için %25 oran veriyor , tl vadeli mevduat ne oldu derseniz , %34..!!!
Kredileri tamamen kapatan hatta geri çağırmaya başlayan bankalar var.. Tabi direkt çağırmıyor zımnen mevcut faizi yukarı çekerek firmanın kapatmasını istiyor.
Bu merkez bankası faiz politikasının iflasıdır. Ben bu faiz hareketleri daha fragman olarak görüyorum , Allah sonumuzu hayır etsin. !!
Tahvil borçlanmasının hangi faizle olacağını göreceğiz. Bu döngüde borsa en son olunacak yerdir , ama tek bir lot bile bu komik piyasa değeriyle satasım yok.
Sevgilerimle.
şubat pazar verileri açıklandı..deprem etkisiyle kutu satışlarında düşüş bekliyordum, %6 azalmış kutu bazlı...yerli ilaç üreticilerin cirosu bu düşüşe rağmen %125 artmış. 2022 şubatın yaklaşık yarısı zamlı fiyatlar geçerliydi.
Bu yıl cirosunu %100 arttıracak kaç sektör, kaç şirket vardır acaba...Deva sektörden biraz daha fazla ciro artışı yaşar, en az %100 ciro büyümesi elde eder bence.
İyi de. Bu işlerde önce ciro ne olacak, bunu tahmin ederek işe başlanır.Ciro mesela 23q1 de ne olacak. Ben diyorum ki en az %100 artacak ve 2 milyar tl ye yakın olacak. Yok, daha az olur, o kadar olmaz diyenler ieis nin pazar araştırma verilerine baksın. İlk iki ay sırasıyla, %185 ve %125 artmış yerli üretici ciroları. Hadi son ay da %80 artsın. Yani %110-120 havada karada cepte bence.
Sonra buradan aşağı doğru inelim, brüt karlılık geçen yıl %52 olmuş. Aşırı artan enerji ve çalışan maliyetlerine rağmen böyle olmuş. Hadi bu yıl da %50 olsun. Yani brüt 1 milyar kar.
Esas faaliyet karı %30 karlılıkla, 600 milyon. Buna finansman giderini de ekleyin %15 karlılıkla, 500 milyon.
Hep söyledim. Ben bu kağıtta ciro ve brüt kara bakarım. Kur tarafından gelen kar kurdaki harekete göre çok değişir, bu nedenle net kara bakmak yanıltır.
Geçen yıl ilk çeyrekte 250 milyon gelen net faaliyet karı var (esas faaliyet karından kur etkisi dışarıda tutulunca oluşan kar). Bu yıl net faaliyet karı ilk çeyrek 500-600 arası gelir..%100 e yakın bir büyüme.
Haa, buna rağmen fk 4 lerde, hisse geçen yıl ki fiyatında takılabilir...Orasını bilemem artık.
Özetle şunu demeye çalışıyorum..Evet finansman maliyeti artacak, geçen yıl ortalama %25 faiz maliyeti varsa borcun, bu sene %35 lere çıkacak. Ama ciro da %100 den fazla artacak. Bunu düşününce döviz etkisi hariç, net faaliyet karı, %100 den fazla büyüyecek. FK da muhtemelen 4 lere inecek, ve hisse fiyatı buralarda sürünecek...Olabilir tabi, piyasa ne derse o olur.
@valurinvestor arkadaşımızdan da bu yazdıklarım doğrultusunda bir analiz bekliyorum...yani hep borçlanma maliyetlerine vurgu yapılıyor, finansman gideri konuşuluyor...peki şirket bu gider karşılığında ne kadar faaliyet karı üretiyor...gören de finansman gideri tüm karı silip süpürüyor sanır. yok öyle bir tablo.
Bizim topicte fazla yer bulmayan bir haber.. şubat verisine göre, ürün satış fiyatı bakımından ilaç sektörü en yükske artışın olduğu sektör (ENAG vs TÜİK tarsışması da ayrı konudur):
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...C4%B1%20izledi.
bu veri doğru ise (ENAG vs TÜİK konusu), fiyat bakımından pozitif ayrışacak şekilde bir ilk çeyrek var.. Kutu adetleri de iyi gidiyor (baktığım en son veri)..
3 gün önce ihracat verileri de yayınlandı (eczacılık için bkz fasıllar bazında ihracat tablosu) ve rakamlarda önemli büyüme var:
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...bat-2023-49622
sektör yıla iyi başladı..
finansal gider konusu: "favök /finansal gider" (borç servis oranı) bakımından bir handikap görmüyorum.. yıllık etki bakımından ise; bu sene makina yatırımına daha az para ayırdığı bir yıl olacak (fabrika yatırımları tamamlandı.. yeni fabrika yatırımı vb anonsu yok) ve faaliyet karı büyümesi de katkı ederek, borcun rölatif değerinde iyileşme bekliyorum.. ayrıca, döviz pozisyonunu kapatmayı tercih etmesi veya etmemesi de bu konuda dikkate alınacak konular arasında olur (tahminim: döviz ve KKM taşıyacaktır.. KKMde faizin serbest bırakılması deva için net faiz giderini azaltıcı yönde etki eder; KKMden alacağı faiz artacağı için).
ihracat analizi:
http://uye.ieis.org.tr/ieis/assets/m...t_Analizi_.pdf
Son üç yılın şubat ayı ilaç sektörü ihracat verileri 105, 109, 197 Milyon usd. Üstelik ülke ihracat rakamları da atmamışken oluyor bu durum. Yani toplam ihracat yerinde sayarken sektör ihracatı geçen sene aynı aya göre ikiye katlamış. Eğer özel bir durum yok ve sektör genel olarak bu ihracatı yapmışsa(bir kurum özel bir durum gereği bu artışa neden olmamışsa), tek başına bu gelişme bile sektör için bomba bir haber.
hep ters köşeyiz, fk nın öneminin olmadığı günlerdeyiz. inatla biri sürekli satıyor. yüzde 50 düştü, endeks yüzde 20 düştü. 2007 yılında kağıt 7 tl di şimdi sadece 5 kat artmış görünüyor. ev fiyatları 30-40 arttı 2007-2023 arası. bir gariplik var. bu adamlar hangi yüzle genel kurul yapacaklar. hiç güven vermiyor kağıt, tekrar 70 tl ye kim durur burada.
Hisse fiatı normal düşmüyor ki bilerek düşürülüyor. Biz k.yatırımcılara da güle güle diyorlar anlayabildiğim kadarıyla.
Aynı sektördeki Genil ilaçla verilerine bakalım.
Şirket......F/kz......D/Dğ.......Sermayesi......22.4.karı.......22.yılsonu karı...En yük.hisse fiatı..En düş.his.fiatı
Deva......5.46......1.89............200........... .377.000........1.360.224...........70.70......... ........37.16.bugünkü.
Genil il...13.1.......5.09...........300............415. 000........1.080.447...........60.00.............. ....43.40.dan tepki görüp 47.40 olmuş.
Adamların gn.kurulda kımseye ihtiyaçları yokki. nasıl olsa çoğunluk ellerinde. Dediğin doğru 70.i gördüğünde herhalde ilk gidenlerden biri de ben olurum.artık ne zaman görebilirse../ytd..
Değerli abim ,
Geçen yıl ilk çeyrek 884 mio tl ciro , 475 mio tl brüt kar , % 53 brüt kar marjı vardı . Kur karı hariç faaliyet karı 253 mio tl ve %28 faaliyet kar marjı vardı . 1.510 bin tl kısa vadeli banka kredisi +ihraç ın ortalama faizi %17,80 idi ve 82 mio tl finansman gideri ödeyerek net kurdan arındırılmış vergi öncesi net karı %19 seviyesinde gerçekleşti.
Dediğin ciro rakamları çok güzel . Eğer 2023 ilk çeyrek 2 mia tl bir ciro , %50 brüt kar 1 mia tl ve , %30 faaliyet karı 600 mio tl oldukça iyi rakamlar olur. Bu sene kısa vadede 2.893 bin tl kısa vadeli banka kredisi +ihraç var , faize bağlı olarak ödeyeceği finansman gideri her ne olursa olsun vergi öncesi net karı güzel olur...
Sevgilerimle
bu kadar baskı amacı ne olabilir, 3-5 hisse daha baskı kurup alma derdinde spec, birkaç farklı kurumdan yapıyor bu işlemleri. düşünün 1milyon adet sahibi olsa ve 35 milyon tl parası olsa istediği gibi baskı kuruyor bu kadar sığ bir kağıt maalesef. diyorsunuzki kar şu kadar gelecek öyle olacaksa bu tüm seneye yayılır. 2 mlyar gelir temmuz gibi yine ilaca zam gelse bu kar 2,5 milyar olur tahminen. bist100 den çıkartıldı ama temettü endeksine eklendi. bilmediğimiz farklı planlar dönüyor genelde kurulda adamların yerinde olmak istemem.
Deva hakkında kesinlikle net kar tahmini yapmam...kur zaten önemli bir etken, ayrıca satış pazarlama giderleri de yeni ürün lansmanlarına bağlı olarak ciro artış oranından çok artabiliyor.
Bu nedenle benim odağım ciro tahmini, brüt kar, en fazla kur etkisi hariç efk(buna net faaliyet karı deniyor sanırım). Sektör verilerinden ilk çeyrek 2 milyar ciro geleceğini ön görebiliyorum, bir de godot u bekler gibi ihracat tarfında sürpriz bekliyoruz...işin ilginç yanı, bu yıl ilk üç ay sektörde ihracat rakamları da iyi gidiyor.
Ben hep orta vade yatırımcılığı savundum, bist ve bistteki çoğu hisse zaten döngüsel..çok güzel istisnai bir kaç şirket hariç, dolar bazlı bir yere gidebilen pek yok...bu nedenşe orta vade yatırımı savunuyorum bistte.
Bunun tek istisnası bu kağıt...buna da 2023 sonuna kadar süre verdim..oldu oldu, olmadı çay demler içeriz...sonuçta buradan elde edeceğim kar ya da zarar hayatımı değiştirmez...bir noktada olmayacak demek ki diyip çıkarım...o noktayı da 2023 sonu olarak belirledim. bekleyip göreceği artık.
Abi söylediklerinde tek çekincem, şirketin cirosunda tahmin edebileceğimizin çok çok üstünde büyüme olursa ve şirketin işletme sermayesi ihtiyacı, beklenen kardan çok daha fazla büyür ise ne olacak ?
Firmanın alacak tahsil süresinin 125 gün olduğunu biliyoruz , ciro alacağa dönüşüyor buda bize işletme sermaye açığı olarak dönüyor , bunu finanse etmek için de kısa vade yabancı kaynaklara başvuruluyor...
Bu ciro artışı olacaksa piyasa önden bunu fiyatlamaz mıydı tam tersi yıl başından itibaren 70 tl lerden buraya geldik , bizim bilmediğimiz neyi fiyatlıyor piyasa ?
Tam bu noktada %100 üzerinde ciro artışı nın finansı acaba 1,5 mia tl tahvil ihracında gizli olabilir mi diye aklıma geliyor...
Sevgilerimle.
o halde son 4 çeyrek kağıdın geleceği için, devlet bir zam daha yapsa tüm ilaç sektörü olumlu etkilenir. bilanço ederininn 68 tl olan kağıdın 38 tl de sürünmesi çok anlamsız. ayrıca sen ben biz siz dışıdna hiç ky yok alacak. grafiğini gören girmiyor maalesef. alanında elinde kalıyor uzun vadeci oluyor. usd bazlı grafiği diyorki benim ortalamam buralar. çok uçup kaçmaya gerek yok.
Ben olaya şöyle bakıyorum..Sektörde alacakların tahsilinde sıkıntı varsa(ana müşteri devlet sonuçta), bu sıkıntıyı tüm üreticiler yaşıyor. Finansal olarak en rahat durumda olan şirketlerden biri deva, özellikle yerli üreticiler arasında, bu durum pazar payı artışı demek. Kaldı ki seçime kadar herkes bir şekilde durumu idare edelim modunda, seçimden sonra kim gelirse gelsin bu tür alacakların geç tahsili sorunu azalacaktır. Zaten böyle giderse pek çok üretici finansal dar boğaza girer ve üretim yapamaz hale gelir.
Bu nedenle ne olursa olsun ciro büyümesi en önemli kalem, sektörün üzerinde bir büyüme, üstüne bir de ihracatta kyda değer artışlar...bakmamız gereken ana kalemler bunlar. ana müşteri devlet olmasa, bu alacak tahsili vs soru işareti de oluştururdu(batık vs)..dolayısıyla finansal ek yük dışında, bu kalemi çok da önemsemiyorum ben.