Bu arada Sn.Maslak1 hoşgeldiniz. Sorularının cevaplarını rahat bulabileceğinizi düşünüyorum.
Forumda konular hakkında bilgi birikimi yüksek arkadaşlar var.
YTD.
Printable View
Bu arada Sn.Maslak1 hoşgeldiniz. Sorularının cevaplarını rahat bulabileceğinizi düşünüyorum.
Forumda konular hakkında bilgi birikimi yüksek arkadaşlar var.
YTD.
Türkiye’de üretilen yazılımların Türk müşterilere satışında sadece TL kullanılmaktadır.
Belirtilen 7 adet arge projesinden 6'sı muhtemelen şu an satışta olan ürünler. 7.'si yeni bir ürün olabilir.
Bilançoyla ilgili olarak, Sn.Lütfi Yenel'in "Pandemi'ye rağmen hasılatın geçen yılın üzerinde olacağı kesin" şeklinde bir açıklaması mevcuttu. Ayrıca daha önce burada müşterilerin bu yılki IT bütçelerini daha çok WFH (Work From Home) için harcadıklarına ve 2021 yılı için IT bütçelerini artırmayı planlayan şirketlerin oranının önceki yıla göre düşüş gösterdiğine yönelik uluslararası araştırmalar paylaşılmıştı. Yani pandeminin, Kron'un satışlarına olumlu etkisinin uzun vadede gerçekleşmesi daha olası görünüyor.
keşke daha fazla pazarlama kısmına harcama yazılmış olsa idi en çok beğendiğim nokta pazarlama düşünsenize 9 ayda yaptığınız kar rakamı kadar pazarlama gideri tek çeyrekte Lütfi bey bu işi biliyor bende bu yüzden onun şahsına ortak oldum, şu dönemde dijital harcama yapacak olan firma yöneticileri kavşaktan karşıya geçerken sağa sola bakmaya çalışan yaşlı teyzeler gibi tedirgince etraflarını kollarcasına tedirginlik içinde karar almaya çalışırken bu pandemi dönemine şanslı bir şekilde sanki pandemiyi bilircesine hazırlıklı giren Lütfi bey ve ekibi bir superman edası ile keşke bu tedirginlik içindeki yöneticileri daha fazla bilgilendirseler idi çok da agresif olmaya gerek yok bu benim temennim ekip gayet yerinde adımlar atarak ilerlemeye devam ediyor ben bi 9 ay daha net kar kısmının olabildiğince zayıf gelmesini temenni ediyorum (ar ge ve pazarlama) sebebi ile sonra onların hepsi bize çarpan etkisi ile gelecek zaten bilanço üzerine yorum yapmaya zerre gerek yok 2022 mart ayında gelecek olan 2021 bilançosu bize bir sinyal verecek olup 2023 mart ayındaki 2022 bilançosu dağın dik yamaçlarına tırmanan dağcılar gibi dikine bir tırmanışa girecektir net kar rakamı sayfa 251 not alın o gün bu yazıyı alıntı yapacağım nasip olur ise sonrası mı bugün yapılan maliyetlenmelerin 2 lira aşağıdan mı yukarıdan mı olduğunun hiçte önemli olmadığını anlamış olacağız hatta 10 lira aşağıdan mı yukarıdan mı olduğunu dahi umursamadan alsaydım keşke diyen kişiler de olacak biraz uv bakmayı öğrenemeye ekmek verilmeyen yer burası şu an bilinse ki yarın 32,18 e şirketin yüzde 3 üne tekabül eden lot miktarı kadar satış yazılacak bugün de yarında kilitli tavanla biter haftamız he oralarda yazan yüklü satışlar mı (önce 27 ye yazılan sonra silinip 26,90 a yazılan 20 k lar filan geçenlerde yazılan 80 k lar) onlar boş işler birilerinin çırpınışları tam 2 haftadır birisi tahtada çırpınıyor bende izliyorum 24,70 yaktı da alabildimi sanki kaptırdıklarını ben söyleyim size yok alamadı yazık hala çırpınıyor.
kartopu yuvarlanmaya başladı biraz sn. lionnes gibi olayım 11 milyon ar ge 15 milyon pazarlama eşittir 26 milyon net kar 5 milyon biraz farklı düşüneyim ben lionnes arkadaşımızdan bu arge ve pazarlama yapılmamış olsaydı demeyeyim asla öyle bir şeyi temenni etmem şu tabloyu karşınıza alın iyi bakın ve rahat olun yatırımcı ve ortak arkadaşlar 26 milyon pazarlama ve ar-ge gideri 5 milyon net kar soruları kendinize sorun cevapları kendiniz verin ne yapıyor bu firma amacı ne.
sn.lionnes arkadaşımızda asla ar-ge ve pazarlama yapılmasın demiyor ve bu kalemler hep olacak bilançomuzda sakın yanlış anlamsın kendisi ayrıca kendinize sorun kendiniz cevaplayın dediğim şeyin cevabını Lütfi bey zaten söylüyor açık açık bazen her şey gözlerimizin önünde yaşanır ama biz neye şahit olduumuzun farkına o an varamayız ilerde vayy bee deriz hep işte o vay bee yi şirkete ortak olarak mı yoksa vay bee kaçırdığımız hisseye bak diyerek mi diyeceğimiz kendi açımızdan çok önemli olacaktır.
aynen öyle sayın tabu .. ben arge ve pazarlama yapılmasın demedim hiç bir zaman , ancak şunu belittim;
madem bu kadar yüksek arge ve pazarlama yapılıyor neden düşük fk ile fiyatlanıyor kront ? hem de diğer bilişimlerin 25-60 arası fk ile fiyatlandığı şu zamanlarda kronttan çok az brut kar marjı var hem de çok düşük arge ve pazarlmaya yapıyorlar.
devasa yatırım yapan sasa , bu bilançoda brut karlılık satışlar arttı ancak yatırımdan dolayı net kar eriyor bilançoda ancak fksı şu an 300 oldu .. bugün de yüzde 5 artıda şu an ..
başka sektör bu ancak örnek vermek istedim
Satışlar : 27.342.434 tl
Arge ve pazarlama : 27.249.797 tl
9 aylıklarda bistteteki 500 küsür hisseden, hangi şirket , satışları kadar arge ve pazarlama yapıyor?
Kazandığı parayı arge ve pazarlamayla iç ediyor gibi,
Üç kuruş kar gösterseydi bari.
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Alan satanlarda Bank of America var. İlk defa görüyorum.
Merill ismi BİST te bank of America olarak geçiyor artık ,zaten yıllar önce birleştilerİsmi bank of America Merill olarak Dünyada kullanılıyor
Avrupa çapında CFO’ların bakış açılarını anlamak ve ekonomi, finans, strateji gibi konularda değerlendirmelerini ortaya koymak üzere hazırladığımız “Avrupa CFO Anketimiz†COVID-19 salgınının şirketleri nasıl etkilediği, bu koşullarda CFO’ların geleceğe bakışı ve stratejileri gibi konulara odaklanıyor. Deloitte’un 18 farklı ülkeden topladığı verilerle oluşturduğu bu çalışma, Türkiye’den 63, toplamda 1.758 CFO’nun görüşlerini içeriyor.
Konu riskler olduğunda...
Siber risk en büyük riskler arasında grafikte gösteriliyor
Ek olarak ,CFO llara nelere yatırım yapılacak sorulduğund ise..
Genel olarak CFO’ların yatırım iştahı düşük olsa da,
pandemi şartlarına uyum sağlamak ve varlıklarını
sürdürmek için öncelik verdikleri yatırım alanları ArGe ve BT ağları, yazılım gibi dijitalleşme temelli alanlar
olarak öne çıkarken maddi varlıklara (arsa, iş binaları
ve fiziksel altyapı) yapılan yatırımlar oldukça geride
kalıyor.
https://www2.deloitte.com/tr/tr/page...020.html?nc=1#
https://www2.deloitte.com/content/da...utumn-2020.pdf
https://www2.deloitte.com/content/da...bahar-2020.pdf
aynı şeyleri yazmaktan bıktım spek bey
2 sene önce müşteri hizmetlerine sorduğumda, makine öğrenmesi ile ilgili Boğaziçi üniversitesi hocaları ile beraber ortak proje geliştirdiklerinden ancak henüz ürünleştirme olmadığından bahsetmişlerdi. Faaliyet raporunda, hala TUBITAK destekli projelerden bahsediliyor. Ironsphere'deki son blog yazısında Ali Gomulu'nün artificial intelligence (AI-yapay zeka) ve PAM ilişkisi üzerine "AI ve yeni nesil PAM" şeklinde kabaca çevireceğim başlıkta bir makale yazması da, bizim bu alanlarla alakasız olmadığımızı gösteriyor. Ben, bu alanda çalışmanın, sürekli yeni özellikler ekleme üzerine odaklı olduğunu düşünüyorum.
https://ironsphere.com/2020/11/next-...ext-level-pam/
Yatırım tavsiyesi değildir.
Beşinci nesil mobil standart, aynı zamanda sağlık, otonom araçlarla ulaşım, günlük hayatı iyileştiren ve yeni kullanım alanları sunan akıllı şehirler gibi sektörleri de iyileştirmenin önünü açıyor.
5G öte yandan bağlantılı cihazların sayısını büyük derecede artırarak siber saldırganlara yeni ve kârlı bir alan açıyor. Bu yüzden mobil ağ operatörlerinin ve kurumların merkez mobil ağdan sınıra kadar tüm altyapıyı koruyabilecek güçlü bir siber güvenlik stratejisine sahip olması gerekiyor.
https://www.hurriyet.com.tr/teknoloj...sahip-41647802
Son dakika haberine göre dünyada bir ilk gerçekleşti. Çin, dünyanın ilk 6G uydusunu, teknolojiyi test etmek için yörüngeye gönderdi. 6G'nin yanı sıra 12 uydunun daha yörüngeye gönderildiği vurgulandı. İşte haberin detayları ve diğer ayrıntılar...
Bu günün Haberi.
Cumartesi 07.11.2020 18:21
Son Güncelleme: Cumartesi 07.11.2020 18:49
BBC'nin haberinde, 6G uydusunun, Şanşi bölgesinde Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Uzun Yürüyüş-6 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığı belirtildi.
Haberde 6G'nin yanı sıra 12 uydunun daha yörüngeye gönderildiği vurgulandı.
6'ncı nesil iletişimin ana unsurlarından biri olacak yüksek hız teknolojisinin, yörüngeye gönderilen 6G uydusuyla sınanacağı ifade edildi.
AsiaTimes'ın haberinde de 6G'nin, daha küçük güç çıkışıyla uzak mesafede kayıpsız iletişimi sağlayarak 5G'den 100 kat hızlı olmasının beklendiğinin altı çizildi.
6G uydusunun aynı zamanda, mahsul afetlerini gözlemleme, orman yangınlarını önleme, ormancılık ve su kaynaklarını kontrol etmeye yarayan optik uzaktan algılama sistemi taşıdığı kaydedildi.
berat albayrak istifa haberi var instagramda ancak twitter da sayfasına ulaşılamıyor..
siber saldırı olabilir yine bu olay
Olaylar karisik. Tv de de vermiyorlar.
Yarin nasil karsilik bulur?
Ytd.
ASUS_X00QD cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
avrupa , abd borsaları + 4% şu an
Cumhurbaşkanı Erdoğan, digitalleşmeden bahsetti ve siber güvenliği çok önemsiyoruz dedi az önce
Ürün bilinirliği, satış pazarlama ve arge harcamaları, yurtiçi ve yurtdışı satışlar ve Single Monitor satışlarına yönelik sorduğum sorulara yatırımcı ilişkilerinin verdiği yanıtlar şu şekildedir.
-Marka ve ürün bilinirliğimizi artırma çabalarımız devam edecektir.
-Single Connect ürünümüzün yurtiçi satışlarının olması gerekenin altında olduğu gözleminize hak veriyoruz. Yurt içi satışlarının istenilen seviyede olmamasının nedenleri konusunda yoğun bir analiz çalışması içerisindeyiz. Bu konuda gerekli atılımları yapmak için hazırlıklarımıza devam ediyoruz.
- Partner sayımızda bir sorun görmüyoruz. Single Connect ürünü distribütörler üzerinden satılabilen bir ürün değildir. Güvenlik konusunda uzmanlaşmış sistem entegratörleri en önemli satış kanalını oluşturmaktadır. Bu konuda uzman orta ve büyük firmalar iş ortaklarımızdır. Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Netaş, İş Net ve Koç Sistem’i büyük iş ortaklarımız arasında sayabiliriz.
- Single Monitor ürünümüz ile ilgili birçok teklif verilmiş olup olumlu sonuçlarını beklemekteyiz. Yıl sonu raporumuzda ürünlerimizin cirodaki paylarını paylaştığımızda umuyoruz ki önemli artışları sizlere sunabileceğiz.
- Satın alma ve ortaklıklar her zaman gündemimizde yer almaktadır. Ancak şu anda olgunlaşmış bir girişim yoktur.
- Sizin gibi uzun vadeli yatırımcılarımıza önemli açıklamalar yapmak için yoğun bir çaba içinde olduğumuzdan emin olabilirsiniz.
Sayin lionnes cok acelecisiniz. Hakettigi yerlere kârını da artirarak yeni haberlerle gelecektir. 50 tl olsa satacak misiniz ? Satacaksaniz lafim yok ama satmayacaksaniz salın Kront u gitsin...
Halk gelmis. Demir attim yalnizliga dinleriz artik.
Yatirimci iliskileri sizi seviyor Sn.Forza. Biz mail atinca tik yok.
Konuya donecek olursak, e-postada cevapta belirtilen yurtici konusu bence, Turkiye deki sirketlerin kurumsalliktan uzak aile sirketi olmasi.
Zaten kurumsallarla calisiliyor. Aile sirketlerine ise girmek zor olabilir.
Tabi patronunda satilan urunun ne oldugunu anlamasi lazim.
Yurtdisi bunu goruyor olabilir, Turkiye deki sirketler ise halen anlamiyor olabilirler.
Neyse sirket yetkilileri daha iyi bilir.
Ytd.
ASUS_X00QD cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Maillere yanıt vermek için üçüncü çeyrek bilançoların açıklanmasını beklediklerini yazmışlar Sn.Yıldız Tozu. Benim de epey olmuştu soralı, bugün yanıt geldi mailime.
Çok uzun bir mail yazmışlar. Birçok şirketin, yatırımcı ilişkilerini gram önemsemediği, telefonlara ve maillere yanıt vermediği borsamızda bu denli ilgili ve detaylı yanıtlar vermeleri şaşırtıyor açıkçası. Hisselerinin değeriyle ilgili borsada bir manipülasyona sebebiyet vermek istemediklerini belirtmiş yatırımcı ilişkileri. Mailin şu kısmı dikkat çekici:
"Tüm satışlarımız her çeyrekte açıklandığından dolayı yatırımcılarımız için gelişmeleri takip etmek mümkün olmaktadır.
Biz küçük ve önemsiz açıklamalar yaparak gerçek yatırımcılarımızı zarara uğratacak fırsatçılara zemin hazırlamak istemiyoruz.
Biz net bir şekilde hedeflerimizi ortaya koyuyoruz; Küresel bir yazılım şirketi olmak. Ürünlerimize de detaylı olarak açıklamalarımızda yer veriyoruz.
Ciromuzu, karımızı ve diğer bilanço kalemlerimizi de şeffaf bir şekilde her 3 ayda bir açıklıyoruz. Bunun dışında gelen soruları da yanlış anlamaya meydan vermeyecek şekilde önem vererek cevaplıyoruz. Buna rağmen birebir olan açıklamalarımız (Sizi ve sizin gibi değerli yatırımcılarımızı hariç tutmak üzere) kötü yorumlar eklenerek ve ismimiz kullanılarak çeşitli sanal medya ortamlarında kullanılıyor. Sizin “Ketum” bulduğunuz tavrımızın nedeni bu tür fırsatçılara imkan vermemek içindir."
Sorduğum sorulara gelince;
- Single Connect'in piyasanın en ucuz ve tek yerli ürünü olmasına rağmen yerli şirketlerin neden hala yabancı ürünleri kullanmakta olduğunu (hem de daha fazla para ödeyerek) anlayamadığımı belirtmiştim. Bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıyorlarmış.
- Yabancı ürünlerin partnerliğini yapan yerli büyük distribütörlerin Single Connect'i de satması için neden anlaşma imzalanmıyor diye sormuştum, açıklığa kavuşturmuşlar. (Gerçi Gartner değerlendirmelerinde tüm satışlarda "Worked just with vendor" ibaresi dikkatimi çekmişti. Neden hiç partner üzerinden satış yok diye merak ediyordum. Açıklamışlar).
- Single monitor için de satış beklentileri umut verici gibi görünüyor.
- Türkiye'nin en yüksek arge harcaması yapan şirketleri sıralamasında Kron için 7 adet arge ürünü görünüyordu. Satışta 6 ürününüz var, bu 7.'si yeni bir ürün mü diye sormuştum. O kısmına yanıt vermemişler ya da gözden kaçırmışlar. O kadar da olsun artık.😊
sayın Forza körfez, neden satıştaki her 1 ürün için bir ar-ge projesi olduğunu düşünüyorsunuz?. satıştaki ürünlerin kimileri için artık bir geliştirme de yapmıyor olabilirler. bunu sormamın sebebi şudur: firmanın ar-ge çabasını çok önemsiyorum. hatta son zamanlarda şirket hakkında gördüğüm en önemli haber budur (bir kaç hafta evvel haberin ilk kaynağında görmüş ve buraya da yazmıştım). bu nedenle, ar-geye ilişkin her haber değerlidir. acaba bu projelerin belki 1den fazlası da tamamen yeni ürünlere yönelik olamaz mı? konu hakkında bilginiz varsa; öğrenmek için soruyorum..
bilişim alanında çalışan bir firmanın ar-geye para ayırmaması firmanın bir kaç yılda ölmesi anlamına geliyor. sanırım, küresel ar-ge oranı en yüksek sektör tekonoloji/bilişim sektörü (küresel ortalama gelirin %20si).
Sayın Forza Körfez, bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Gerçi ben 3. çeyrek bilançoyu beklemelerini gerektirecek bir bilgi göremedim.
Bir de "Tüm satışlarımız her çeyrekte açıklandığından dolayı yatırımcılarımız için gelişmeleri takip etmek mümkün olmaktadır." kısmına katılmıyorum. Çok sefer satışlar son çeyreğe kaydığından, çeyreklik satışlar bilakis yanlış yönlendirebiliyor ve o kadar çabalarının (!) aksine, bazı uyanıkların hisse fiyatını istediği gibi şekillendirmesine sebep olabiliyorlar. Sağlıklı bilgiyi bu nedenle ancak senede 1 gelen yıllık bilanço ile öğrenebilen bizim gibi yatırımcılar, bu kadar oynak piyasada, bu kadar az bilgi ile yamyamlarla karşı karşıya getiriliyor.
Sen küresel hedef koymuş olabilirsin. Ama bu 3 çeyrekte buna erişebileceğine dair elimize somut ne veri verdin? 3 çeyrektir, hasılat yerinde sayıyor. Ben buradan, hedefini tutturabileceğin fikrine nasıl ulaşayım. Daha önce, şirketinizin hedef verip de tutturamadığı belki on adet benim sayabileceğim hedef varken. Yıllık bilanço bu konuda biraz fikir verecek ancak ya o hasılat da ancak dövizdeki artış kadar olursa? Bizim için geç olmuş olmaz mı? Bir yıl kayıp ve sağda solda elden kaçan onlarca fırsat! Ne uğruna, bilgi vermekten kaçınan birilerinin hedefleri uğruna.
Israrla, yıl sonu hedeflerimizde değişiklik yok diyorlar, ama -ortada biz yatırımcılara açıklanan- yıl sonu hedefi diye bir şey yok. Soruyorsun, yanıt yok..
Ortada onlarca bilişim var, hatta bilişim olmayan sektörlerde de şirketlerin bir çoğunun hasılatı yüzde 50 artmış. Döviz yıllık yüzde 50 artmış ve benim hasılat yerinde saymışken, elimdeki tek veri, "şirketimize güvenin" ifadesi.
Yine de, bu seneki dolaylı, cımbızlanacak bilgilendirmelerin(blog yazıları ve webiner, röportaj vs) , önceki senelere göre çok çok iyi olduğunu da belirtmiş olup hak yemeyelim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Sadece bir tahmin Sn.Maslak1. Şu an satışta olan 6 adet ürünün geliştirilmesi ile birlikte 1 adet yeni ürün argesinin olması, 7 adet yeni arge olmasından daha olası geldi. Ben de o yüzden sormuştum yatırımcı ilişkilerine. Gözden kaçmış ya da yanıt vermek istememiş olabilirler.
Siz bilgi verdikçe hisse düşüyor. Gerçi düşüyor diyemeyizde yerinde sayıyor diyelim.
Uzun vadeli yatırım yapan bizleri düşünmeniz beni benden aldı.
Bazı konulara açıklık getirirsek ;
4C satış bakımından en çok satış yapılan dönem.İşte bizde diyoruzki bunu neden yıla yayamıyoruz?
Yurtiçi satışların düşük olduğu bu forumda nerdeyse 3-4 yıllık konu ve siz bunun yenimi farkına varıyorsunuz vs.vs.
Yani bizim aklımıza gelen sizlerin aklına gelmiyor mu?
Yanlıs adımlar atılmış ve bu noktadan dönülmüş olabilir; yanlış yerlere yatırım yapılmış olabilir, elinizde olmayan sebeplerle hasılat ve satış düşmüş olabilir,
Kimse ' KAP a 100 milyonluk ihale ye girdik '' haberi verip ertesi gün '' biz alamadık '' haberi beklemiyor.
İmzalanmış işlerden bir iki kesit bekliyor.
Hisse fiyat işleriyle ugrasmadığınızı biliyorumda, zaten ugrasmayın ama yatırımcı olarak insan bekliyor yani ne yapıyorlar falan diye, sonra bilanço geliyor bakıyorsun tamam güzel diyorsun incelerken aslında sorun çıkıyor.İncelerken anlıyorsunki söylemler ile bilanço karşılaştırıldığında ikisi eşleşmiyor.
Neyse siz bakın dalganıza....Bizde nikah kıyalım kağıtla
YTD
Satışlar : 27.342.434 tl
Arge ve pazarlama : 27.249.797 tl
Brüt kar marjı yüzde 80
diğer bilişimler yüzde 40-50 brüt kar marjıyla çalışıp , kronun onda biri arge ve pazarlama yapıp 23-60 arası fk larda fiyatlanıyorlar ..
Spek Bey hadi kolay gele sana , hisse bu fiyatlrdayken benden 1 lot dahi alabilir misin ?
Uzaktan çalışanlara yönelik siber saldırılar hızla artıyor
Uzaktan Çalışma Protokolü olan RDP’yi hedef alan saldırılarda yüzde 140 artış tespit edildi.
https://www.hurriyet.com.tr/teknoloj...tiyor-41657987
https://advensis.com.tr/kron/
partner
ytd.