Originally Posted by
alkamet
Merhaba,
konuyu başından beri ilgi ile takip ediyorum, "milyoner" olma konusunda kendi hikayem tehlikeli de olsa ilginç olabilir,
Bu yıl kurumsal hayatta 20. yılımı yaşıyorum, dışarıdan bakıldığında kapitalist sistemin ve sanayi devriminin başarı abidesiyim, mühendis olarak başla, çok çalış, aldığın maaşın en az 100 katı olarak katma değer sağla, belli bir süre sonra aslında istemesen de yönetici ol,-maaş ve yan haklar başka türlü artmadığı için-, makam ve paraya ulaş ama aslında büyük bir boşluk, hiçlik ve mutsuzluk ile günlerini geçir�
Çünkü aslında yöneticilik nefret ettiğim bir iş, en içten gelen istek özgür olmak, sadece istediğimi istedim zaman yapabilmek ve diğer insanlara çok daha faydalı olabilmek, sadece patronun parasına para katmaya çalışmak değil..
Ama �sistem� ve sistemin uyuşturduğu toplum bizim isyan etmemize ve özgürlük isteğimize çok şaşırıyor. Sevmediği ama zengin damada isyan eden onurlu kız gibiyiz, baba şaşkın ve kızgın, daha ne istiyorsun ki, belanı mı..
İş hayatında gelirimin arttığı her dönemden sonra giderimin de aynı oranda arttığını gördüm. Sistem beni oyunda tutmak için her şeyi yapıyor.
Kredi ile ev al, çocukları özel okula gönder, haftada 2-3 dışarıda ye, hep daha lüks yerlere git, yılda 1 yetmez 2-3 tatil yap, ilk aldığın ev eskidi, daha büyük, daha iyi semtte yeni bir ev al, arabaları mutlaka hep yenile..
Aslında çok önceden içten içe bu düzenin doğru olmadığını hissediyordum, ama son yıllarda artık kesin kararımı verdim, özgürleşmeliyim..
Yatırım farkındalığı olarak fazla kullanamasam da avantajlarım vardı, lise son sınıfta borsa ile tanışıp, az yada çok hep içinde olmuştum, 2005 yılına kadar hep oynamış ama hiç kazanamamıştım. Farkındalığım artıp, olaylara farklı bakmayı öğrendiğim ve az çok kenarda param olmaya başladığı 2009 sonrası artık borsada oynamayıp, yatırım yapmaya başladım. Temel analiz yeteneğimi arttırdım, teknik analiz konusunda çok çalıştım.
2001 yılından itibaren tüm gelir, gider ve yatırım aktivitelerimi excel�de yönetmeye başlamıştım, belirli bir süre geçince bu bilgilerin değerini anladım, önümüzdeki 3 yılın bütçesini yapmaya başladım. Hangi kaleme ne harcadığımı, trendleri, tasarruf oranımı ve gelecekteki gidişatı görebilmek çok değerli..
2015�e geldiğimde keşke 15 yıldır, bilinçli ve uzun vadeli yatırım yapıp, kenarda beni özgürleştirecek rakama ulaşsaydım dedim ve geçmişi nasıl düzeltebileceğimi düşünmeye başladım.
Elimde 50K borsada, 70K nakit, 220K�lık kirada bir ev, 210K yeni alınan evin kredi borcu. Aylık toplam gelir 15K, toplam gider 14K
Kendime 1. Hedef olarak 1000K üstü borçsuz nakit para hedefledim. Bunun için önce 800 TL kira aldığım evi sattım, 140K kredi çektim. Bir süre bankada 500K TL paramın ama buna karşılık 350 K TL borcum olmasına kendimi alıştırdım. Maaş geliri 2 krediyi ve diğer giderleri karşılıyordu, işimden olmadığım sürece 500K TL�ye ihtiyacım yoktu.
1 yıl araştırma yaptım, bu arada al satlar ile, 50K TL borsadan gelir elde ettim, almayı hedeflediğim hisselerin hareket tarzlarını test ettim bir nevi, ( bunlardan biri Yataş�tı, ama ben onu seçmedim, onu seçseydim, şimdi özgürdüm)
2016 Nisan ayında 350 K TL tek bir hisse aldım, 2 yıl içerisinde 3 yada 4 katına çıkacağından çok emindim, gerçekten 1 yıl içerisinde 3 katına çıktı, elimde borçlarım olmadan 1000K TL para var artık, borsada 100 endeksinde olmayan 1 hisseden 800K TL para kazanabildim, spek yada diğer tüm söylemler boşuna yani..
Şimdi son hamle aşamasındayım, borsadan kazandığım 800K TL tek hisseye yatıracağım, 2-3 yıl içerisinde 2400 K TL olarak satacağım, Bence bu ihtimal %70, %20 ihtimal istediğim oranda artmayacak yada yatay kalacak, %10 ihtimal ülke yada hisse batacak.
Neden bu kadar agresif, çünkü geç kaldım.. daha erken yola çıksaydım, buradaki bazı daha güvenli metodlar ile giderdim.. Ama agresif olunduğunda 2 doğru hareket ile muazzam sonuçlar çıkabileceğini de gördüm. Güçlü çıkıştaki tek hissede yüksek lot sayısı ile bulunmak inanılmaz hızlı sermaye artışı yaratıyor.. Ama ana kural alım yaptığınız gün satım fiyatınızı biliyor olmak, aksi halde çıktığı hızla düşmeye başladığında kayıplar ile baş etmek kolay değil.
25 yıllık borsa deneyimimde şunu gördüm, temel analiz elemelerinden sonra, aylık grafik hisse seçmek için ana grafiğiniz, haftalık grafik zamanlama belirleyiciniz ise, kesinlikle para kazanırsınız, ama zamanınızın çoğunu günlük, saatlik grafiklerde geçiriyorsanız, gerçekten pek şansınız yok.
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir