FX pozisyonları patladı galiba :d ondan arazi olmuştur.
Bu Tebliğin amacı, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
dolar dönüşmeyince faiz yokmuş anladığım kadarıyla geçmek isteyen al sat mı yapacak anlamadım bazı şeyleri zamanla oturur heralde
hayırlı olsun size
Dostum bu felaket ama..
Bu getiriler, vadeye kadar bekleyen için geçerli. Mevduatı erken bozan için ihtimaller:
1. Kur artmışsa; yatırılan TL aynen geri alınıyor (sıfır getiri, faiz yok)
2. Kur düşmüşse; bu fark aynen yansıtılıyor (düşüşün tamamı zarar, faiz de yok).
Hamama girene sopa ile dalmislar gibi...
DENİZ 43 Hocamdan değinmiş sağolsun.
Resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile daha önce yapılan açıklamalar arasında büyük farklar var.
1)Şu anda TL mevduat hesabında parası olanlar bu uygulamadan faydalanamıyor,-muhtemelen döviz tevdiat hesabından geçenler az olacağından- bu uygulamaya katılanların %99 şu anda TL hesabında olanların katılması bekleniyorken,bu kesimin katılım dışı tutulmasıyla, kapsadığı parasal tutar çok küçülecek.
2)Döviz hesabını TL'ye dönüştürenlerin dövizlerini merkez bankası alacak ,bankaya TL vererek dövizleri satın alan merkez bankasının döviz rezervleri artmış olacak.
3)Bu uygulama parasını dövizden TL'ye dönüştürenler için "kur farkı ödemesl" 1 defaya mahsus,hesabın vade sonuna kadar geçerli(3 aylık ise 3 ay,12 aylık ise 12 ay),sonrasında hesap diğer TL hesaplar gibi muamele görecek ,bir kur farkı ödemesi olmayacak.
4)Şaşkınlık yaratan bir husus da bir defalık kur farkı ödemesini merkez bankası yapacak.(tebliğ ,yasalara aykırı)
5)Sonuç olarak resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile ilk söylenenler arasında çok büyük fark var,döviz tevdiat hesabında olanlar için ise bir cazibesi yok,yüksek enflasyon ortamında ellerindeki döviz varlıkları çıkarmış oluyorlar,sonrasında tekrar dövize dönmek istediklerinde önlerine bir engel çıkartılıp çıkartılmayacağı da şu an için belirsiz.Ekonomi yönetimi için ise ,zaten döviz kurları düştüğü,istenilen sağlandığı için ,bundan sonra katılımın düşük olması artık pek önemli olmayabilir.
milleti ters köşe yaptılar anlaşılan oyun içinde oyun..
Az önce biri ile konuştum dolar olanların kur farkını merkez tl olanların kur farkını hazine karşılayacak gibi birşey dedi
tl cilerde faydalanabiliyor bu uygulamadan
https://twitter.com/foreksturkey/sta...522157570?s=21
Gerçeğe dönüş. Akaryakıtta ötv geri dönüyor
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Böyle olması gerekmiyor....
Çözümü var ve onlarca yıldır uygulanır...
Örn. kendim, 1 yıllık enf. endexli mevduat yaparken toplam tutarı çok farklı büyüklüklerde 6 ya böldüm.
Siz isterseniz 10 a 20 ye bölün.
Para miktarına göre lazım olduğunda bozabileyim diye...
Gerçi şimdiye kadar hiçbirini bozmadım...
MB 12 ye destek vermese dolar 10 un altın açık rahat düşebilir (Veriye dayanmıyor, kendi fikrim)
İhracat ve kademeli düşüş olsun diye tutuyor olabilirler...
Zamanla kademe kademe (seçime yaklaştıkça) daha aşağılarına salacakları düşünüyorum...
Bana şu ortamda TL de kalmak çok riskli geliyor...
4 ay sonra her durumda (seviyeye göre) dolara veya bu sisteme geçeceğim.
Şu an için TL vadem gelmiş olsa yine de dolar almazdım.
Ya yeni döviz garantili sisteme girer ya da bir kaç hafta doların 10 un altına gelmesini beklerdim.
kur gitmezse %14 faiz ve % 50 enflasyonla başbaşa kalacağımız bir ürün olmuş bütün mevduatçılar geçerse zaten kur artmaz ..tek tesellimiz kur artmazsa enflasyonunda artmayacağı temennisi
bu arada dün akşamdan beri tartışılan 3 aylık vadede girdiğimizde kur farkının %25 i ödenecek muhabbeti yok herhalde ? kim uydurduysa kafa karşıklığından başka bir şey değil .yani bunu diyen üyelerin argümanıda neymiş 1 yıllık girersen % 100 ünü alırmışssın ..ee ilk 3 ay girdim kur farkı 20,000 tl sen bana 1/4 ünü ödedin...diğer 3 er aylık periyotlarda olaki dolar hiç artmadı ne olacak ??
Bankacımla konuştum..
20 aralık akşamı DTH ı olanlar bu dövizi MB sına swap yapıp eline geçen tl si ile bir kereliğine mahsus yeni sisteme girebiliyor..
Ama ilk sefer MB ile..Gerisi hazine ile olacak..
TL si olanlar ise sınırsız bir şekilde hazine ile DEM yapabilecek..
Faiz oranları her bankada değişik olacak mış..Henüz belli değil dedi..Ama tabi min 14..
Dolar 10 TL'nin altına düşerse 2020 yılı başında 385 USD asgari ücret alan çalışanlarımıza 2021 yılında 425 USD üzeri maaş ödüyoruz demektir. USD bazında 10% zam anlamına gelir. Türkiye Ekonomi Modeli olarak isimlendirilen ve cari fazla vermek üzerine kurgulanmış model birinci dakikada çöpe gider. Diğer taraftan uzun vadede DEM için çok büyük bir kur farkı ortaya çıkar, bu da Hazine'ye ciddi ek yük bindirir. Dolayısıyla MB kurun gevşemesine izin vermez diye düşünüyorum.
Ama eriyen rezervleri yerine koymak için bir fırsat penceresi açılabilir. Rezerv arttıkça kur ataklarına karşı direnç artar. Onun için MB bu dönemde kendisini dünyanın en büyük döviz al-satçısı olarak konumlandıracak diye tahmin ediyorum. :)
Hazine döviz düşüşünde seyirci kalacak.
Yük binmeyecek..
Ama diğer yandan döviz 9-10 tl lere düşerse cari açık projesi iptal edilmiş demektir..
Yüzde 50 3 ayda bi enflasyon yedik..
8 den harekere başladı desek 12 13 tl ler döviz için olması gereken yerler gözüküyor..
Önümüzdeki dönemde dövizi sabit tutmayı başarabilirlerse enflasyonda çakılma gözlenecektir..
Baz etkisi de cabası..
Tabi reis in faiz enflasyon teorisi de böylece isbatlanmış!!! olur...
Enflasyon düşerse zaten kur sakinler iyice..
Bunlarda faiz indirimlerine devam ederler..
Bankalar birleşip sadece 14 ü baz almayıp normal mevduat daki oranlar hatta üstüne çıkarlarsa 32 günlük normal mevduat dan çok daha cazip hale gelir böylece mevduatta vade miktarı da bankacılığın istediği uzun vadeye kayar bu sistemi çalıştırmak cazip hale getirmek kendi ellerinde
Seçim öncesi cari açığı kim kaile alır.
Vatandaş doların ve enflasyonun seviyesine bakacağından 2023 ün ilk yarısında baz etkisi ile bir şeyleri başarmış gibi göstermek isteyebilirler.
Seçim öncesi yok hazineye yük binecekmiş vs... Güldürmeyin sizce hükümet hangisini önceler?
MB na para bastırıp TL karşılıkları ödetir.
ABD tarihinin en yüksek para genişlemesi yapıyor. Enflasyonu sadece yüzde 6 ya çıktı.
Bizde parayı dolara endexlediğimize göre bir yıl içinde yan etkisini hemen görmeyiz diye düşünüyorum.
Dolarla mı maaş alıyorsunuz söylemi çok ağır bir şekilde çökünce hükümet eline bu fırsat geçmişken asla bir daha böyle zırvalıklara başvurmaz.
https://www.memurlar.net/haber/10068...-ucretsiz.html
İSTANBUL Maslak Oto Sanayi ustalarından esnaf Muharrem Duman, Türk lirasının dolar karşısında yaşadığı değer kaybını protesto ederek bir kampanya düzenledi. Duman, 10 bin dolar bozdurup fişini getiren müşterilerin araçlarına 10 bin bakımını ücretsiz yapacağını söyledi.
Berber traşından seviye atlatmışlar...
Bence usta DEM ile rekabet edemez.
Ben geçeceğim ancak çıkma noktasını iyi belirlemek gerekir. Büyük ihtimal sürekli olarak kuru baskılayarak bir noktada tutmaya çalışacaklardır. Merkez bankasının eline geçen dolar satış yönünde kullanılacaktır. Bu işin sonlandırılma zamanı geldiğinde ise dolarda ki artışı düşünemiyorum.
Bunun baktigi arabadan hayr gelmez adama[emoji2]SM-M215F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bankalarda döviz kuru makasları çok açık. Döviz alacak olanlar varsa iyice alternatiflere baksın.
Benim de baz senaryoum bu şekilde. USD kurunu 12-14 gibi tutmaya çalışacaklar. Onun için MB al-satçı olacak diye düşünüyorum. Ama kuru tutma işini cari açık vermeden yapmak zorundalar, zira sistemin en kırılgan noktası orası gibi geliyor. İthalat yine artarsa döviz talebi artar, döviz talebi artarsa döviz kuru artar ve bütün sistem arıza vermeye başlar.
Enflasyon zaten dediğiniz gibi baz etkisiyle düşecek. Fakat elbette kağıt üzerinde inmiş görünse de reel de %14'e inmeyecek. Kendimize has faiz-enflasyon teorisi uğruna büyük bir risk üstlendik, bakalım nasıl sonuçlanacak.
Ne oldu şimdi Çin olmuyor muyuz artık?
Yeni hedef İsviçre mi oldu?
:kahkah:
Tam Türk modeli oldu
Bir akşam fikir açıklandı
İkinci gün öğlen model
İkinci gün gece ekstra model
Üçüncü gün her vatandaş modeli kendine göre yorumladı. Vatandaşın kafasında temiz 5-10 farklı model vardır.
bir deli kuyuya taş attı.
40 akıllı çıkaramıyor.
hatta 40 akıllı delirecek bu gidişle.
bunlar 40 harami çetesi,
bunlardan ne medet umuyorsunuz.
milleti söğüşlemekten başka bir iş yapmazlar.
deli dumrul köprüleri ve yollarını neden yaptılar sanıyorsunuz.
Dolar %30 düştü,fiyatlar ne olacak peki?İşyerine aldığım AYGAZ 12 kg mutfak tüpüne eylülde 150 tl ödemişim,şimdi 233 tl ödedim.Aradaki fark % 64.
girilen kur seviyeleride önemli öyleki düşük seviyeden giren kur farkı alabilirken mevduatı kur biraz yüksek seviyede dolup giren ileride kur farkı alamayabilir .misal bugün kur korumalıya girilir mi ? ya dolar 10 a düşecekse ileriki zamanda ? kuru 14 e talim .
Böyle saçmalıklar bizim ülkede olur.
TL'nin değer kaybedeceğine inanan dövizde kalmaya devam eder.
Dövizci dövizcidir.
Faizci de faizcidir.
Faizciye bir nevi kıyak geçildi.
Geçmişte size çok geçirdik, bundan sonra sizi korumaya alıyoruz dendi.
Hep geçir, hep geçir, OLMAZ.
Arada bir yemlemek lazım.
1 ay sonra istatististikler yayınlansın.
Döviz mevduatçısı oranı, 60'ın altına düşmez.
Dövize karşı korundun.
Enflasyona nasıl korunacaksın.
TÜİK'e mi inanacaksın !!!
resmi enflasyon 21 ? gelecek 3 ayda 35 e çıkacağı konuşuluyor?
ben şimdi kur korumalı hesaba geçiyorum. faiz kaç 14 ?
peki ben enflasyona karşı kendimi nasıl koruyorum?
Faizi enflasyona estilemeden girilmez kur farki havuc sadece kur baski altinda tutacaklar .
DÇM'nin faiz oranı belli değil, en az MB politika faizi kadar denilmiş.
Ama belki de %18 verilecek
O belli değil henüz.
Yada belli de benmi kaçırdım.