benim umudum yok.
yularını bıraktılar doların.
Printable View
benim umudum yok.
yularını bıraktılar doların.
6 kuruş düşürdü bu açıklama..
İsteseler çil yavrusu gibi dağıtabilirler..
Ama o işinde maliyeti var..
İsterse fiili müdahale etsin , Çil yavrusu gibi dağıtma işi çok uzun sürmeyebilir Gund..:(
Parite 1.1796 , US 10 yıllıklar 3'ün üzerinde, kritik seviyeler..
enki
İsteseler yaparlar..
enki o yazdıkların sade bizim ülkeye mi geçerli..
Diğer EM ler 2016 zirvelerinin yüzde 20 altından işlem görüyorlar..
Bizim kendi zımbırtılıklarımız ile kur buralarda..
Kendi zımbırtılıklarımızı çözersek KABAK gibi ortaya çıkacaz..
Bak diğer EM ler 2016 zirvesinin yüzde 20 altındalar..
Bizim 3.06 zirvesine denk gelen zirve düşün..
Bizim KUR aşırı ötesi aşırı gitti..
İç karmaşamızı çözer güven verirsek en en en ucuz EM biziz..
Ama bu faiz enflasyon efendim indirecem gerekirse zorla yapacaz tandanslı açıklamalar ile OLMAZ..
MB başkanı erdoğan ile görüşecek
4.43
4.42
4.41
Ben müdahaleden sonraki duruma bakarım anca Gund..geçen hafta toplanıyorlardı, toplandılardı , dolar düşmüştü yine değil mi..sonra ne oldu..aşağıdaki bir trend/trendse, haticeye değil neticeye bakmakta fayda var..Junk'lar önden buyuruyor/buyuracak bence..umarım yanılırım..
[QUOTE=enki;2112305]https://i.hizliresim.com/1J82Ob.png/QUOTE]
Lafla olacak iş değil bunlar her düsüş alım fırsatı bana göre. Mb.toplanacakmış ne önlemi alacak faizi mi düşürecek piyasaya yüklü miktarda döviz mi sürecek döviz de kalmadı dış borç ödemesi şusu busu var eee başka? ??
Yoksa dışardan borç paramı buldular??kim verecek bu parayı heleki bu ortamda...
Cb.mb.başkanı ile görüşecek diyecek ki zor durumdayız faiz artırımı yapmak zorundayız oda yok diyecek yada artıracak ama ne kadar ?
US10 yıllıklar tekrar 3'ün üzerine attı..bence kritik bir gelişme çünki yukarıda verdiğim faiz farkları grafiği DXY'ninde yukarı gitmesini zorluyor mecburen..hem faiz artışı hem DXY yükselişi, EM'ler için kötü bir karışım Gund..:(
Geçen ay bahsetmiştim, nisan ayı ABD hazinesi için gelirler ayı idi..dolayısıyla Nisan ayında borçlanma ihtiyacı az olacaktı..ancak hazinenin borçlanma ihtiyacı artan bütçe açıklarından dolayı her ay artarak devam edecek gözüküyor..dolayısıyla bonoların faizleride ister istemez artacak görünüyor..bu faiz artışı yukarıda bahsi geçen diğer gelişmişlerle arasındaki faiz farklarını genişletir..dolayısıyla dolarıda yukarı çeker..ABD bonolarının yükselmesini engelleyecek tek şey, bir tedirginlik yada bir kırılma sonucu ABD bonolarının güvenli liman olmasıdır..örneğin EM'lerde bir sıkıntı bu bonoları güvenli liman yapar mesela..sonuçta bileşke vektörel ama ABD bono faizleri özellikle bütçe açıkları ve QT'den çıkanlar yüzünden yukarı yapacak gibi duruyor..azar azarda olsa, bence..
enki
O yazdıkların yüzünden 4.50 de değiliz..
Bugün misal CB ile Çetinkaya yanyana basının önüne çıkarlar..
Arkada Mehmet Şimşek
(Amerikan vari bir tavır)
CB biraz kısace kem küm eder..
MB bağımsızlığını deklare eder..
Çetinkaya ya bırakır sözü..
O da biz takipteyiz serbest piyasa rejiminden vaz geçmeyecez desin..
Arka kapıdan da biraz katar parası saçtın mı yarına kur 4.20 olmazsa bende bişi bilmiyorum derim..
HALKB davası sonuçlanacak bu akşam CEZA açıklanacak..
Sonrasıda OFAC ne edecek o önemli..
Ben bir kaç kere yazdım..
OFAC action alsa bile öyle 20 30 hayır 60 milyar dolar ceza falan BEKLEMİYORUM..
Daha evvelki OFAC cezalarına kıyasla bunu söylüyorum tabe..
Haaa kapalı kapılar ardından ABD ile anlaşırlarsa DAHA DA BAŞKA...
3.90 ların üzerinde de geçen sene böyle idi ortam..
6 ay sonra GEBER dolar diyoduk..
6 ayda bi ekonomi ne çıkar nede batar..
Ama TEKRAR EDİYORUM..
Artık bu tip atar gider söylemleri bi kenara bırakmaları LAZIM!!!
Kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz..
Dolar 6 da olur 7 8 10 da..
enki
FED böyle her sene 3-4 faiz artışı ile de daha fazla devam edemez..
Bunuda notlarımız arasına alalım..
Ne yapacaklar 5 e mi çıkaracaklar faizi..
FED'in faiz artışları konusunda benzer düşünüyoruz biliyorsun..ancak bu önümüzdeki senenin mevzuu, öncesi belki Eylül-Ekim..şimdi FED'in en az 2 faiz arttırım hikayesi daha var..diğer gelişmişlerin bir şeyleri var mı?..hiç sanmıyorum..bu bile doların değerlenmesi için yeterli..ancak QT'leri unutmuş gözüküyorsun..30-30, 40-40 devam ediyor..buda ciddi bir sıkılaştırma sayılır..diğer konu ABD bono faizleri az önce yazdım; bütçe açıkları, QT'den çıkanlar , faizlerin artmasını gerektiriyor..dolayısıylada doların..
Yani kısaca en az yaz sonuna kadar trendin devamı söz konusu..ha işler sakata gelmeye başlar FED başkanı güvercin açıklamalar yapar, bilemem..
IMF de
IMF kurallar ile birlikte gelir..
Başımızda kimseyi dinlemeyen bir tek kendinin doğru düşündüğü fikrinde olan bir zatın bu kurallara uymasını bekleyemezsin..
Misal IMF sıkı maliye politikası diyecek belli bu ..
Daa bizim kiler de bi külliye önünde para dağıtmadıkları kaldı..
Gerçi seçimleri kazanırlarsa sıkı maliye politikasına da geçiş yapabilirler ama..
Parite hiç düşmeyecek gibi idi değil mi 1.23 1.24 lerde..
Düştü mü ateşe düşmüş gibi alıyorlardı..
Piyasa böyledir işte..
1.18 i de aşşa kırdı..
Not: 1.15 den 1.21 lere teperse 1.05 hedefli babalar gibi bi OBO muz olur..:oleyo:
Şimdi daha önce yazdım..globalde bu tür sıkılaştırmalara karşı IMF olabileceklere hazırlık olarak ''safety net'' diye bir ayarlama yaptı..şartsız şurtsuz zora giren MB'larına dolar swap hattı..maksat kimse incinmesin ve hızlı hareket edilsin..çünki bulaşma etkisinden korkuyorlar..haklılarda..
Stand-by sonraki iş..öncelikle şartsız şurtsuz bir ön yükleme..
İnşallah böyle bir duruma girmeyiz..girersekte bilemiyorum ne olur, dediğin gibi başımızda bildiğini okuyan birisi var..
Dün Arjantin'in bono ihaleleri vardı..kaza bela çıkmadan hal oldu..IMF'in etkisi vardır herhalde..
Yine ''cek-cak'' çıkacak gibi görüşmelerden..:cool:
Bu durumda dışarıda Dolar güçlendikten sonra TL'nin nal toplaması kaçınılmaz gözüküyor..:(
Daha geçen haftalarda durum yine aynıydı;
Özellikle güven unsuru kaybolduktan sonra aşağıda belirtildiği gibi sevgili dr. görüşlerinde çok haklı..neden mi? dışarıda dolar her güçlendiğinde EM'ler içinde TL en çok dikkat çekiyorda ondan..
Dolardaki bu gidişat devam ederse bizdeki gidişatta belli bence..artık faiz artışları ne kadar ilaç olur, ben şüpheliyim..:(
http://resimyukle.link/a/9ea39d33-Capture.PNG
devlet kağıtları cayır cayır yanıyo
BES deki devlet katkısının son durumu
aylık 4.5
yıllık 0.8 ekside..
RTE istediği kadar bağırsın FAİZ leri zorla düşürecem diye..
Kimse borç vermez sana o faizden iflas ilan edersin..
Yine garip bir durum var piyasada..
Acaba bu sefer fiziki müdahele gelebilir mi???
Bugün Şant aynı konuya değinmiş;
ECB'nin tahvil alımlarını sonlandıracağından şüpheliyim ama Şant'ın dediği gibi olursa, tahvil ve dolayısıyla faizlerdeki artışlar şimdilik US bonolarıyla birlikte yeni başlamış olabilir..Alıntı:
10 yıllık İtalyan bonolarının getirisi Kasım 2017'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2.10 seviyesine kadar çok hızlı bir yükseliş kaydetti. Keza diğer bazı etkenlere ek olarak Euro da geriledi ve 1.18'in altına düştü. Euro bölgesinde kısa vadeli, 2 yıllık, tahvillere baktığımızda ilginç bir görüntü söz konusu. İspanyol tahvillerinin getirisi yüzde -0.33 olurken Portekiz de yüzde -0.19'dan geçiyor. İtalya henüz geçtiğimiz hafta yüzde -0.20 getiri ile işlem görüyordu. Gözden kaçmış olabilir ''eksi'' getirilerden bahsediyoruz. Peki risksiz getiri olarak kabul edilen ve aynı vadeye sahip ABD bonolarında durum nasıl? Getiri seviyesi yüzde +2.59 . O halde bu çelişki nasıl açıklanabilir? Veya sadece enflasyon farkı vs ile açıklanabilir mi? Elbette hayır. Bu ''piyasa dışı'' fiyatlamanın sorumlusu ECB varlık alımları ve çok büyük bir ekonomik şok söz konusu olmazsa ECB bu sene içinde alımlarını sonlandıracak. İşte bu noktada piyasalar Euro bölgesi varlıklarını yeni bir fiyatlamaya maruz tutacak. Bugüne kadar ''nasıl olsa ECB alıyor risk yok'' algısı yerini hangi ülkenin getirisi riskine oranla daha makul seviyelerde bulunuyor analizlerine bırakacak. Nitekim İtalyan'nın borç/gbp oranı yüzde 131.8. İspanya'da oran yüzde 98.30'e düşerken diğer bir sorunlu bölge Portekiz'de yeniden yüzde 100'ün üzerine çıkıyor ve yüzde 125.7 olarak görünüyor. Borcu 2 kez silinen, çok ağır bir programın altına giren Yunanistan'ın seviyesi ise tam yüzde 178.6. Elbette bütçe, faiz dışı fazla, büyüme ve enflasyon oranları da piyasaların değerlendirme yapacağı sırada göz önüne alacağı etkenler. Ancak ana fikir önceki satırlarda da yazdığım gibi ECB'nin alıcı olmadığı bir ortamda eksi getirilerin de söz konusu olamayacağı. Global tahvil getirileri hakkında uzun süredir uyarı yazılarını paylaşıyorum. Yükseliş henüz yeni başladı ve önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek borçlanma seviyeleri söz konusu olacak.
Ha, ECB tahvil alımlarını sonlandıramadı..bu seferde dolar yükselir..kırk katır mı kırk satır mı gibi bir şey oluruz ama faizlerin daha fazla yükselmesindense, doların yükselmesi daha az hasar verici olabilir..
Dolar olası hareket aralıkları.....
Ek 18785
İtalyada koalisyon netleştikçe; İtalyan 10 yıllıklar 2,20 , +%4,26
EUR/US=1,1784
Konda anketi, bizdeki sosyolojik farkı tesbit etmiş. Bu bulguyla, devali seçimden hemen önce yapmak, siyasiler bakımından en doğrusu gibi! :)
http://s01.geekpic.net/di-XIUM1X.png
-----
Devalin bu ayağının sonuna yaklaştığımızı düşünüyorum. EURUSD'deki teknik düzeltme beklentisi de bu ihtimali güçlendiriyor. Ne var ki, piyasa yapıcı, insanları hafta sonlarında, keman teli gibi germeyi çok seviyor. :) Bu nedenle, akşamı heyecan fırtınası içinde geçirip, hafta sonunu zehir etmesi, piyasa yapıcının tarzına çok uygun olur diye düşünüyorum.
-----
Sonbahar gibi küresel kriz beklentisi var. Buna ilaveten, varlık barışının bu etabı Kasım sonunda bittiyor. Bir önceki etaptaki varlık barışıyla benzetme yaparsak, Aralık ortası gibi yeni bir deval zirvesi yaşamamız beklenebilir. Geçen sefer, varlık barışı Aralık sonunda bitmişti ve CB'nin 11 Ocak'ta muhtarlar toplantısında yaptığı bir konuşma da, tepe ile çakışmıştı.
Bakalım neler olacak?
AKBNK ve HALKB
pay dışında borçlanma aracı..
22 milyar tl!!!
Burganbank 400 milyon dolarlık tahvil ihracı için izin..Yurtdışı..
Tüm gün en iyi dolar satıcı spotta ykbnk idi.
devlet bankaları pek yoktu ortalarda..
kchol yüzde 4 yukarıda..
.................................................. ............
Bugünkü gözlemlerim
IMF'nin 30 Nisan 2018 tarihli raporunda tavsiye ettiği acı receteyi buraya not edelim. Bakalım seçimden sonraki uygulamalarla benzerlik gösterecek mi?
http://s01.geekpic.net/di-BBGL4J.png
----
http://s01.geekpic.net/di-UU1Q4K.png
----
* Kıdem tazminatı reformu. Nedir bu? Kıdem tazminatı fonu kurulması ve işçilerin işten atılmasının işverene olan maliyetinin düşürülmesi olabilir mi?
* Devlet memurları kanunun değiştirilmesi. Nasıl yani?
* Vergi reformu. Kamu harcamalarında kısıntıya gidilmesi.
* Paralı eğitimin yaygınlaştırılması.
* Ücret artışlarındaki geçmişe dönük enflasyon endekslemesinin kaldırılması. Bu madde ikinci slayttaki harcama parağrafı içinde bir yerlerde! Faiz muhabbeti dönüp dolaşıp buraya bağlanır mı, dersiniz? :)