Bu müteahhit tanıyorum sadece Benim bildiğim 4 tane lüks balık lokantası var .
Bu daire denize sıfır inşaat firması ve site olsa en az 2 katı fiyat ister .
Bence uygun bile yazmış ancak kendisini kurtarır kentsel dönüşüm yaptığı projeyi
Printable View
Şunun şurasında seçime bir buçuk yıl kaldı. Ya Mevcut yönetim seçimi kaybederse..? Bunlar giderse yabancı yatırımcı ülkeye saldırıp enflasyonun tek haneye düşme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Hep bunlar başımızda olacak mış gibi davranıyoruz..
Kredi çekip maaşıyla ödeme yapacak kişi mevcut dönemi değil gelecek 10-15 yılı tahmin yapmak zorunda
Ne bekliyorsunz arkadaşlar C sınıf bir arabanın 400-500 bin tl olduğu yerde ev fiyatının düşmesini beklemek hayaller aleminde gezmek olur, şuanki fiyatlar uygun bile daha artışların başlarındayız benim düşüncem.
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
7 gün boyunca Çanakkale de daire araştırması yaptım. Bir dostum bana şiddetle burayı önerdi ve 15 gün boyunca İnternetten tam bir kent analizi yaptık. Kalacağım yerden, gezeceğimiz noktalara kadar planlama yaptık. Yaşadıklarım çok acı ve umutsuzluk içeriyor.
- Gitmeden rezervasyon yaptırdığımız otel tam bir rezaletti. Gece saat 02 den sabaha kadar fuhuş ortamı. Ertesi sabah başka bir otele geçiş için para iadesi istediğimde red cevabı. Parayı yaktık ve Tanıdık bir polisin tavsiyesiyle royal pansiyon diye bir yere geçtik. O gece uyuduk ama aynı hikaye orada da oldu. Sonra ilerleyen zamanlarda anladık ki, kışın bu mekanlar böyle işlerle ayakta kalıyormuş ve denetlemesi gerekenler gözden uzak duruyorlarmış.
- Hemen hemen tüm daireler emlakçıdan satılık. Sahibinden sadece 2 tane bulduk. Onlarda emlakçı kuzenlerinin güdümünde satıyorlardı. Her daireye bakmaya gitmeden önce klasik sorularım ; 1. İskanı var mı ? 2. Binanın gerçek yaşı ? 3. Asansör kayıtlı ve kontrollü mü ? 4. Bina veya dairenin e-devlet üzerinden sorgusunu yapabilecek ortamı sağlıyormusunuz ?
Güya kurumsal ( remax , coldwellbanker vb. ) emlakçıların beni dinlerken yüz ifadelerini görmenizi isterdim. İsteksizce evet , tamam diyerek götürdükleri dairelerde evin içini gezerken düştükleri komik durumlardan ben zevk aldım ! Zira utanmıyorlardı. Havaalanı kenarında 4 katlı bir kentsel dönüşüm binasında 3. katı geziyoruz. Ev sahibi uzmanlıktan ayrılmış iş kuracağı için acil 400 bine razıymış, yoksa 500 den aşağı verilmezmiş.... Tamam, bu daireyi 400 bine alıyorum, tapu ve iskan fotokopisi, asansör bakım firmasının son bakım faturasını göreyim dediğimde ortamı buz kesti. Uzman çavuşun abisi bekçiymiş, '' Abi biz belgeden , kanundan anlamayız. Müteahhit dürüst adamdır, onunla tanıştıralım sizi soruları ona sorun. Bizi de müteahhidi de polis karakoluna sorabilirsiniz ...'' mantığa bakınız. Gülerek '' size bol şans. Bu memlekette ahmak çok, bir tanesine rast gelerek kendinizi kurtarın '' dedim ve çıktım.
-- 7 gün boyunca otelinden , lokantasına hiç kredi kartı kabul etmediler. nakit parayla çalışıyorlar. haliyle fiş- fatura yok. Otel fatura yerine konaklama makbuzu diye bir kağıt veriyor. Alo maliye deyince , bir dilekçe ile başvurmamız halinde gereğini yapacaklarını söylüyorlar. Bu da şehirde aslında yazılı olmayan bir anlaşma olduğunu gösteriyor.
- Gerçek Çanakkeleli 10 civarında güzel insanla sohbet imkanım oldu. O kadar dürüst ve samimiler ki , dolandırıldıkları mevzuları anlatırken bile kendilerini suçluyorlardı. Tam romanlarda okuduğum Anadolu insanlarıydı. Tıpkı ABD de yerlilerin kızılderililerin mallarına çöktükleri gibi bu güzel insanların mallarına çökenler, arsızca doymak bilmeden son lokmalarına göz dikiyorlar.
--- Son gün Emlakçılara '' Siz gerçekte benim kriterlerime uyan 12 daireyi sanki sadece kendi portföyünüzde gibi sundunuz. Hiç çekinmeden yanımda Sarı siteden bakarak diğer emlakçıyı aradınız ve ondan komisyon talep ettiniz. Sonuç , karşınızdaki insanı sürekli elinde parası olan kafasında akıl taşımayan, ahmak olarak görmenin rahatlığıyla hezimet. bakın 6-7 gündür sizin araçlarınızla gezdik, size çapraz sorularla birbirinizin gazıyla gerçekleri söylettim. Artık ben sizden som altın bile almam '' diyerek ayrıldım.
--- Çanakkale , akşamları cumhuriyet meydanı dedikleri yerde öğrenci kaynıyor. Tüm geçim öğrenciler üzerinden ( barınma, yeme, giyim, nakliye vb. ) dönüyor. Bu nedenle sokaklar yeme içme mekanlarıyla dolu ve rekabet yoğun. Tüm fiyatlar camlarda kocaman yazılmış. Havası çok güzel, Ankara da fazla yürüyünce nefes daralması varken , orada 10 km. yürümeme rağmen tık yok.
şehir içi ulaşım berbat. Dolmuş yok. Sadece belediye otobüsleri var. Onlar da insanlar üst üste. HES kodu uygulaması yüzünden dışardan kısa süreli gelenler çok sıkıntı çekiyor. Otogar hikaye.... Kepez dedikleri bölge biraz daha gelişmiş. Ünv. hastanesi, devlet kurumları o tarafa kaymış. Dardanel fabrikası koku salınca orası da çekilmez oluyor.
Çanakkale maceramız da olumsuz olarak noktalandı.
haaa birde şu emlakçıların kendilerince yaptığı fiyat taktiği meselesini anlatayım.
Sahibinde. com 450 bin yazan daireye gidiyoruz, içini gezerken başka bir emlakçı daire sahibini arıyor. '' Abi senin daireye 470 den alıcı buldum. Fiyatı 470 yaptım, haberin olsun '' diyor. Telefonu sesliye alan ev sahibi çok kalender ve mert insan olduğundan !! '' olmaz öyle şey kardeşim. Şu anda ben 450 den söz verdiğim insana evi gezdiriyorum '' diyerek bizi onure ediyor. Elbette bizden de takdir görmek istiyor. Ama ben '' Güzel kardeşim, ben bu eve 420 den bir kuruş fazla vermem, sen 470 lik müşterini kaçırma. Senin zarar etmen beni üzer '' diyerek dalgamı geçiyor ve hızla çıkıp gidiyorum.
Beni götüren emlakçıya '' siz şakamısınız , bu oyunlarla kimi kandıracaksınız, kendinizi oyalıyorsunuz '' dediğimde , sanki o da bu durumdan rahatsızmış gibi başlıyor bu mesleğin bir düzeninin olmadığından felan.... Abi bu daire bu şehirde bulabileceğin en güzel ve en hesaplı daire , düşünmene gerek yok. Kaçırma, yarın sabah alıyorum desen mümkün değil....... Klasik konuşmalar.
Rahmetli bir Devlet Büyüğümüz ne demişti.?
Benim memurum işini bilir..!
Eee,Ne demişler.?.
Üzüm , üzüme baka baka kararır..
Emlak, Müteahhit işi yapanlar da,O devlet büyüğünün açtığı yoldan gitmeye devam ediyorlar..
Çok görmemek gerekir..!
Sayın ressam telefonu hoparlore açıp müşteri taklidi yapan elemanı anlatinca aynı anı bende de canlandı. şöyleydi anım;
Bir gün bir arkadaşımız kiralık daire arar aradığı yer emlakcidan ama biz ev sahibini bulup tutacağız ama ev sahibi arasında bir belge olmadığı halde illaki emlakçı üzerinden tütün dedi. Ama eleman o kadar cahil ki o kadar cahil ki. Sonra gittik birlikte emlakciyla dedik ki bak biz ev sahibini bulduk ama hak olmasın diye :) biz buraya geldik az komisyon al dedik. Emlakcinin komisyonu duyunca ev sahibi şok oldu tabi.. neyse alttan gir üstten çik derken bu telefon geldi emlakçı:
Hadi ya tamam dedi telefondakine kapattı
Bize:
Müşteri çıktı eve dedi.
Arkadaşa baktım yerinde duramiyor. Dedim tamam hayırlı olsun.arkadas bana baktı bu ne diyor diye..
Emlakçı: yok olmaz önce siz geldiniz vs. Dedi..
Yok dedim olsun adamlar parasını veriyorsa sıkıntı yok biz başka dairelere bakacağız deyince.. anladı elinin açık olduğunu..
Hemen u çekti komisyonun 4 te 1 ine anlaştık...
İlginç bir dünya herkes çakallık peşinde dediği komisyona tutsak dünyada ondan mutlusu yok çünkü numara çaktı ve onumarayi biz yedik en büyük hazzı zaten o..
Ev almak bu kadar zor ve cetrefilli bir konu degil, siz kupon kelepir daire almaya calistiginiz icin oluyor muhtemelen.
Cadde civarında 1,5 yıl önce 1m civarı olan daireler 3m oldu söylentileri çok duyuyorum. Bence 3m veren varsa satılması makul. 3 sene o fiyatta kalır
Yanlışınız var, kiralar uçup kaçamaz.
Kirada oturmak daima akıllıcadır, betona para bağlamak enayiliktir, emlak cahil yatırımıdır. Finansal okur yazarlığı olan birçok kişi eve vereceği parayı "kağıt yatırım araçları" ile milyon yapar, kirasını kolayca öder. Enayi ve cahil ev sahibi de üç kuruş kiraya talim eder, dört duvarım değerlenecek diye bekler durur.
Dalga bir yana, son 5-10 yılda diğer ihtiyaç maddelerindeki enflasyon, ev kiralarından fazladır.
Yani ev kiraları piyasadan pozitif yönde ayrışmış değil.
Aksine, mevcut kiracılar evden çıkmadığı sürece "sahte TÜFE prangası"ndan dolayı kira artışları diğer ihtiyaç maddelerinin çok gerisinde kalıyor, negatif ayrışıyor.
Dolar veya altınla değil, ekmekle, meyveyle, sebzeyle kıyaslasak, 5-10 yıl önce 1 kira ile aldığım miktarda ekmeği, şimdi aynı kira ile alamıyorum.
5 yıl önce Mahmut emminin tarlasından kaç ton buğday çıkıyorsa, yine aynı miktarda çıkıyor.
Benim evim de 5 yıl önceki aynı ev.
Fiyat dengesi benim aleyhime bozulmuş, mağdur olan benim, ama medyada günah keçisi yine benim.
Ha diyeceksiniz ki o buğdayı meyveyi sebzeyi ihraç ediyor, fiyat o yüzden yüksek.
O zaman ya ihraç etmeyecek ve buğday meyve sebze ucuz olacak, ya da Mahmut emmi (ya da toptancı, veya fırıncı, veya marketçi, artık her kim kar ediyorsa) aldığı paranın birazına kıyıp istanbulda üniversite okuyan çocuğunun kirasını paşa paşa ödeyecek. Öyle "hep bana" demek olmaz.
Krizlerde herkes fakirleşmez. Bir kesim mutlaka zenginleşir. Ama söylemezler.
Herkesle beraber onlar da ağlarlar.
Böyle bir hobi ya da uğraş da var işte..satılık evlere bakayım, pazarlık edeyim, emlakçılarla lak lak yapayım vs...kıt kanaat geçinen ve hayatındaki ilk ve tek mülkü alacak kişi için hiç bir şey diyemem...ama parası ve keyfi yerinde, emekli-yarı emekli arkadaşların emlak maceraları hakkeaen ilginç.
hocam be careful what you wish for diye bir tabiri var ecnebilerin :) ben bu topic'teki mülk sahibi veya kira getirisi olan isimlerin ciddi bir kira artışının getirebileceği sosyal sorunları tam kestiremediğini düşünüyorum.
enflasyon oranında geliri artamayan alt/orta muhit kiracılarının yaşayacağı bir kira krizi -Allah korusun- sosyal patlamadan tam öncesi oluyor. sözün özü domates patates arttıysa kiralar da %100 %200 artar artmasına da, bu artışın toplumun tüm katmanları için domates veya iphone zammından çok daha ciddi sonuçları olabilir.
Bence en büyük sosyal sorun, herkesin kendini en iyiye layık görmesi.
En dipte (ama gerçekten en dipte) olan adam isyan etse anlarım, çünkü onun yaşam standardını daha fazla düşürecek payı kalmamış.
Ama bakıyoruz manzaralı dublekste oturan adam da kiralardan şikayetçi, güvenlikli sitede oturan da, işe hususi otomobiliyle giden de, bir kahveye 15-20 lira veren de.
Hepsi ağlıyor.
Kimse "param artık buna yetmiyor, daha kötü ama ucuz bir daireye taşınayım" demiyor.
Hepsi istiyor ki güzel yerde bedavaya otursun.
İyi de, domatesin çiftçiye bir maliyeti varsa, evin de ev sahibine bir maliyeti var.
Evler bize piyangodan çıkmadı. Ortalama bir daire, ortalama bir insanın 30-40 yıllık emeği ile alınıyor.
şimdi evci tayfa bankaya koşmuştur bedava kredi 18. evi alacaz bitecek bitecek bitecek.... :)
dövizin %35 çıktığı ülkede senin benim vergilerimle para toplanan hazineden %15 le kredi dağıtıyorsun...
bunun adı vatana ihanettir...
şimdi siyasal islamcıların doluştuğu başakşehir fatih gibi yerlerde fiyatlar artar...
Yapilan şey evsizi ev sahibi yapmak degil zaten, yapilmiş evleri parasi olana bi sekilde satmak.Bu satış yapilirkende evi alana rant sağlamak.... Çinin yaptigini yapip kucuk bir bal- kaymak tabakasi ile birlikte milyonlarca bocek yemeye mahkum insan yaratmak.. Bir a.partili vekilin dedigi gibi, ekmek yiyorsa demekki aç degiliz, şükretmek lazim...
Bu arada 2 3 ev sahibi olan arkadaşlarda cocuklarinin geleceginin calindiginin farkindadir umarim... Çocugu olmayanlarmi, sk.tet onlari, eninde sonunda ölecekler ve birileri kaymagi yiyecek.
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Haziran 2020'de, yüzde 12 resmi enflasyon ortamında ;
0,64 sıfır ev
0,74 ikinci el ev için para dağıtmışlardı.
Ekim 2021'de, yüzde 19,50 resmi enflasyon ortamında ;
1,29 1 milyon altı ev
1,34 1 milyon üstü ev şeklinde para dağıtmaya karar vermişler.
Olmamış.
0,85 sıfır ev
0,95 ikinci el ev için tez ferman duyurula !!!
Önümüzdeki ay 100 baz puan daha kredi oranları düşebilir. Gidişat o gibi.
Kira da oturanlar için uygun bir ev bulduklarında alım tercih edilebilir.
İyi araştırmakta fayda var
İsterse 0,25 faizli kredi versinler istemiyorum. Çünkü ; ben sabit gelirliyim. Aylık gelirimin ne kadar artacağını kendim tayin etmiyorum. Birilerinin insafına terkedilmiş yaşadığım sürece , kenara para koyabilmişsem o parayla alabileceğim bir konut alırım. Yoksa, krediyi çeker evi alır sonra ağaç kökü kemirmek zorunda kalırım.
Bu kredi faizlerinin kimler için, ne zaman ne kadar indirileceği önceden bellidir. Onlar zaten sabit ücretli değillerdir. Sabit olana da 2 nci, 3 ncü maaş halledilmiştir. Ben enflasyondan korunmak için döviz ve metalde bekleyerek, uygun fiyata uygun kriterli ev bulunca alırım. Çok ta acelem yok. Suriyeli, afgan ve bilumum göçmen kardeşlerim rahat etsin yeter. Ev sahibi olarak bizler onları rahat ettirmekle mükellefiz !
Sayın bisikletçi "Su anda bile yillik konut kredi faizi %17. Super dusuk bir oran cunku enflasyon en iyimser tahminle %35 lerde" demişti
Bende "belki önümüzdeki yaz daha düşük faiz oranıyla çekebilme ihtimalini görüyor olabilirler demiştim". Önceki yorumumda da piyasaya akıl verilmez demiştim. Aha bak şimdi konut kredileri düştü dün kredi çekenin zararını kim verecek. Piyasaya akıl vermeyin piyasa hepimizden akıllı çünkü piyasa 50 yaşında değil belki milyon yaşında
Turkiye için gecerli bir durum değil bu dediginiz. Gecen sene bedava dagittiklari konut kredisiyle ev alanlarin kiralari şu an o evlerin kredi taksidini odeyecek duruma geldi.
Ayrica bu cumleleri kuran adam 5 yildir konut başlığında yazar 5 tane de evi vardir.
Ne garip bir ülke ne değişik insanlar var gerçekten insan hayret ediyor.
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir ulkede fakirlik issizlik kalitesizlik arttikca o ulkede araci komisyoncu sayisi artiyor ne yazik ki. Bugün hicbir vasfa gerek olmadan emlakci olabilirsiniz. Sadece emlakta degil domatesinden cerrahi eldivenine issizlik arttikca aradaki araci sayisi artiyor parasi olan bir de aclari finanse etmesi gerekiyor.
Allah emlakcilarin sayilarini azaltsin inşallah
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kredi çekip ev alma dışında ev alma olayı zaten bence çok azaldı.Şu zamanda cash ev alacak kadar parası olan adam o peşini bir araya getirene kadar sabretmişse o parası ona çok değerlidir ,küt diye bir eve verip sıfırlarken baya bi düşünür.Üstelik sn djoz un dediği gibi herkes artık her yatırım enstrumanının kurdu olmuş durumda,herkes bir enstrumanda zaten trade ediyor.Bir nevi herkes kumarbaz,ben kumarı bırakan da pek duymadım.Ha çok güzel bir kelepir yakalarsın onu anlarım onun dışında bu emlak işleri her anlamda sıkıntıya gidiyor.
Arada kelepir emlak buluyorum dükkan ev vs.Ama bir hesap yapıyorum ,yahu devlet küt diye yüzde 4 alıyor,bunu daima alıcı ödüyor,emlakçı da yüzde iki üç artık allah ne verdiyse çarpıyor,etti mi yüzde altı yedi ,havaya giden kısım bu.Sonra ev aldıysan kiraya versen gelir vergisi,kirayı aldın almadın derdi ,amortismanı ayrı dert ,vermesen taşınsan hanım yeni ev dedin mi canına okur tüm eşyayı yeniletir adama,emlak vergisi her yıl öde dur.Yahu bunun nesi yatırım ,herkesin eli senin cebinde,onun yerine borsada trade et,altın al sat ,gümüşle oyna,eurobond al ,anlayana finansal piyasalar daha kolay bence.
Ha ilk evindir,hiç kendi evin yoktur ,onu anlarım insan çocuklarını büyüteceği evi kendi dekore etmek ister,orasına burasına tadilat yapar,kendi evin o anlamda tamam,ihtiyaçtır o, onu al.Ama yatırım için ev falan ,bence tamamen gereksiz.
Şu yazılanlar o kadar doğru ki ancak altına imza atarım.
Deniz gören bir 1+1 daire bakayım dedim geçen aylarda.
Evi görmeye gittim. 480 bin dedi emlakçı. "420'ye verirseniz alayım." dedim nasıl olsa vermez diye.
Aradan 15-20 dakika geçti, telefon çaldı "Tamam veriyor, ev sahibi."dedi emlakçı.
Mecbur aldım. :) Komisyon, tapu harcı, evinin içinin harcaması, döşemesi ıvırı zıvır derken. Bir de doğalgaz açtırması çıktı. Açtırma ayrı para, güvence bedeli ayrı para.
Öde öde bitmiyor. Ustanın biri geliyor biri gidiyor. Oluk oluk para akıyor.
İki tane yeni çıkan maymun ya da köpek coini alsaydım evin parasına şimdi 5 ev parası olmuştu.
Velhasıl kelam boş iş bu iş. Evden yatırım değil ancak batırım olur. :vk:
Oturacağınız ev dışında ev alınmaz.
yukarıda arkadaş bahsetmiş emlakcı tapu vergi cart curt derken kabaca ödediğin ev parasının 10%u havaya gidiyor.
o parayı nasıl olsa havaya gidecek diye shitcoinlere dağıtsan kazanma ihtimalin mili piyangodan 10000 kat daha yüksek.
shitcoinde dolar cinsi kazanıyorsun bir de emlakta dolar cinsi kazanç çok sık olmaz.
parayı ha emlakcıya vermişim ha shitcoin almışım.
Kredi faizi düştü, konut fiyatlarına zam bekleniyor
https://m.patronlardunyasi.com/haber...leniyor/256477
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
Konut almayı planlayanlar, konut faizleri düşünce seviniyorlar. Oysa ki ev sahipleri eş zamanlı olarak ev fiyatlarını artırıyor.
Oturacağın ev için paraya kıyacaksın ve en iyisini alacaksın. Yatırım mı? Asla.
Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler yeniden değerlendirilecek
Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler, diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecek.
AA muhabirinin, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği bilgiye göre, kamu maliyesinin güçlü ve sürdürülebilir yapısının korunması amacıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında etkin bir şekilde kullanılan maliye politikası, program döneminde ekonomik toparlanmayı destekleyecek.
Maliye politikası para politikası hedefleriyle uyumu da gözetecek şekilde Türkiye'nin büyüme potansiyelinin artırılmasına, ekonomik refahın kapsayıcı ve sürdürülebilir biçimde bölüşümüne, cari açığın sürdürülebilir seviyede tutulmasına, yurt içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine katkı verecek şekilde uygulanacak.
Program döneminde yatırımların ve harcama programlarının etkinliği artırılacak, kamu gelir kalitesi iyileştirilecek ve kamu borcunun milli gelire oranı sürdürülebilir düzeylerde tutulacak.
Kamu mali yönetiminde harcamaların sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarıyla finanse edilmesini teminen vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri gözetilerek vergi mevzuatının gözden geçirilmesi, verginin tabana yayılması, gönüllü uyumun artırılması ve mükellef hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek.
- Verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek
Programda, bu kapsamda belirlenen politika ve tedbirlere de yer verildi.
Buna göre, kamu harcamalarının değerlendirilmesi, önceliklendirilmesi ve kaynakların etkin kullanımının gözetilmesi, kamu kurumlarının performansının değerlendirilmesi ve sağlıklı mali sıkılaştırma uygulamalarının yürütülmesine yönelik olarak harcama gözden geçirmeleri yapılacak, harcama programlarının uygulama süreçlerinde etkinlik artırılacak ve harcamalar kontrol altında tutulacak.
Harcama gözden geçirmeleri sonucunda verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek, bu yolla oluşturulacak mali alanın öncelikli harcama alanlarına tahsis edilmesi sağlanacak.
- Döner sermayeler ve özel hesaplar azaltılacak
Mali disipline katkı sağlamak üzere döner sermayeler ve özel hesaplar azaltılarak merkezi yönetim bütçe kapsamı genişletilecek.
Döner sermayeli işletmelerin 2022 yılından başlamak üzere aşamalı olarak merkezi yönetim bütçesine dahil edilmesine ilişkin çalışmalar yürütülecek.
- Etkin olmayan teşvikler kaldırılacak
Teşvik, destek ve sosyal yardım uygulamaları gözden geçirilerek etkin olmayan uygulamalar kaldırılacak, plan öncelikleri çerçevesinde yapısal düzenlemeler yapılacak.
Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek, vergi harcaması nitelikli düzenlemeler gözden geçirilerek etkin olmayanlar kademeli kaldırılacak. Vergisel teşvikler gözden geçirilerek vergi harcaması nitelikli olanlar ve vergisel etkileri tespit edilecek.
- Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı 2022'de hazırlanacak
Vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi hasılasının artırılmasını sağlayacak şekilde vergi sisteminde revizyonlar yapılacak.
Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler, diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecek.
Söz konusu vergiler, tasarrufun teşviki ve üretken alanlara yönlendirilmesini esas alacak şekilde gözden geçirilecek.
Vergi kayıp, kaçağı ve kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle etkin mücadeleye yönelik araştırma, risk analizi, değerlendirme ve koordinasyon faaliyetleri yürütülecek.
Bu kapsamda, 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı, 2022 yılı içerisinde hazırlanacak.
2020-2021 yıllarına ilişkin makro ve sektörel düzeyde kayıt dışı ekonominin boyutu ölçülecek.
Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesine yönelik olarak Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi'nin kapasite ve kabiliyetleri, belirlenecek sektörlere ilişkin sektörel risk analizi yapılmasına imkan sağlayacak şekilde geliştirilecek.
Yerel yönetimlerin mali yapılarını güçlendirmek amacıyla öz gelirleri artırılacak.
- Gayrimenkul alım satım değerinin belirlenmesinde yeni sistem
Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecek.
Bu çerçevede ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı birlikte oluşturacak.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileri ile tutulacak.
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi tamamlanacak.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri için e-belge, e-imza, e- arşiv, e-fatura gibi yeni teknolojik imkanlara sahip, muhasebe odaklı bir bilişim sistemi altyapısı oluşturulacak.
Kaynak : Anadolu Ajansı