PPF’ler nkolay’ın gerisinde kalmaya başladılar
EIL bugün niye öyle düşük acaba
Printable View
PPF’ler nkolay’ın gerisinde kalmaya başladılar
EIL bugün niye öyle düşük acaba
Yani evet 8.5'in önemli bir direnç olduğundan bahsediliyor. O geçildi, bakalım nasıl devam edecek. Ben artık dövizi fon olarak değil, doğrudan döviz olarak tutmaya başladım. Zira hareket çok hızlı olduğunda, bizim fonu elden çıkarmamız valör olarak 3 günü, değer olarak 1 günü buluyor. Ama İleride cds tekrar 450ler üzerine gelip oradan düşmeye başlarsa, fona geçmek mantıklı olabilir bence, tabi bu esnada $in da yukselis gostermesi şartı var :)
500k ile ppz ye geçiş yaptım.
şu stopajı beklemeye geçtim.
TGE'si olanlara duyurayım.
Kur farkı bu gün gelecek.
Sonra bilmiyordum olmasın.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Sn myfinans'a katılıyorum. Doğrudan ilgili portföy yönetim şirketinden ayrıntıları öğrenmek en doğrusu olur.
Serbest fonlar, diğer yatırım fonlarının tabi oldukları sınırlamalara tabi olmadan yönetilebiliyorlar. Bu durum diğer muadili yatırım fonlarına göre, daha yüksek getiri beklentisi hedefi olabiliyor, hem de fonun yüksek risk/agresif yönetilmesine izin veriyor. Yapısı itibariyle çok esnek oldukları için, daha yüksek getiri sağlamak amacıyla, riskli pozisyonları( Kaldıraçlı işlemler, Türev işlemler, açığa satış gibi diğer alternatif stratejilerini) yoğun olarak kullanabiliyorlar. Küresel ve yerel döngüsel piyasa hareketlerine göre daha hızlı ve agresif pozisyonlanabiliyorlar veya düşen piyasalarda yukarıda değindiğim stratejilerle getiri elde etmeye çalışıyorlar.
Fon yöneticisinin performansı, Serbest fonlarda çok önemli. Serbest fon almaya karar verildiyse, Ülkemizdeki Aktif yönetilen Bireysel fonlar arasında başarısıyla ön plana çıkan Tacirler, Gedik, Hedef, Azimut, Marmara Capital, Qinvest, İstanbul, Ata vs gibi Portföy şirketlerinin satış/pazarlama departmanları ile görüşerek karar vermek en doğrusu olur.
Saygılar.
Hocam https://www.takasbank.com.tr/tr/kayn...atirim-fonlari bu linkten sayfanın aşağısında excele aktar diyip excel üzerinden de "serbest" diye filtreleyip alabileceğin serbest fonları görebilirsin. tefas sayfasında "işlem görüyor" yazan fonlar haricindekileri istesen de alamıyorsun...
Zaten aynı hsyfler gibi güzel getirileri olan belli başlı serbest fon var gerisi kuru kalabalık. O fonlar ise GZM, GZN, EUZ ve IZS (ızs haftalık olarak fiyat açıklıyor diğerleri günlük)
Ben yatırım anlayışım ve kişisel risk algıma bağlı stratejim gereği, kurumlardan direk alınması gereken serbest fonları almıyorum, daha önce almadım, almayı da düşünmüyorum.
O yüzden incelemediğim, bilmediğim fonlar hakkında kimseyi yanıltmak istemem.
Bol kazançlar.
Degerli arkadaslarim yapmis oldugunuz aciklama icin hepinize ayri ayri teşekkür ederim. Siz degerli arkadaslarimiz sayesinde fon dunyasinda para kazanmayi ogrendik ve sukurler olsun nitelikli yatirimci da olduk. Sizlerin tavsiyeleri dogrultusunda bir kac firma ile gorusecegim. Hangi serbest fonlari aldigim konusunda forumdaki arkadaslarimi mutlaka bilgilendirecegim. Hepinize tekrar tesekkur ederim.
Turk Telekom TT175 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aylık ve haftalık getiri de ppz hala lider gunluk 19.30 - 19.40 getiriyor
Nkolay 2 günlük getirisi 19.53 bir gun eksik birgun fazla yatırıyor nkolay.
son zamanlarda forma pek girmediğimden dostlara bir selam vermek istedim. ortamın tadı tuzu yok. dolar bu seviyeleri bir kırarsa 9,30'lara doğru hızlı gider deniyor. merkez bankası değişikliğinde dolar 8'e vurunca cumhurbaşkanlığı ekonomi ofisinden açıklama yapılmıştı ve doların kısa zamanda tekrar eski seviyelerine, (7,20) ineceği söylenmişti. takip ettiğim ekonomistlerin ortak kanısı aşağı yukarı şöyle: şu anki yönetim değişmediği müddetçe dolar yükselmeye devam edecek. sonra da zincirin halkaları olan enflasyon ve de sonunda sürekli düşecek, düşsün denilen faizler, çok daha can acıtıcı şekilde yükselecek. 2013 yılında kişi başına düşen gelirimiz 12500 dolarken ve 2023'te 20000 doları geçip en büyük on ekonomi hedefimiz varken, her ne olduysa ekonomi politikamızı dünyada eşi görülmemiş şekilde faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur şeklinde güncellemeye başladık ve hızla,
burgurunan tarhana, yoksulluk bizden yana moduna geçtik. özellikle de 2018'le birlikte 3 liralarda seyreden doları 3 yıl gibi kısa bir sürede 8 buçuk üzerine taşımayı başardık. sürekli düşmesini istediğimiz faizler de o günlerde tek hanelerdeydi ama biz düşsün dedikçe o çıktı ve 20'li rakamlara geldi. doların yükselişini bir maç izler gibi izlemeye devam edersek ve 9 buçuklara doğru da yükseltirsek kahrolası faizler de yüzde 30'lara yükselmiş olacak gibi görünüyor. mütehait kardeşlerimizin zarar etmeyip piyasanın altında faizlerle yaptıkları evleri her yıl yüzde 50 zamlarla bizlere satabilmeleri adına bu fedakârlıklara katlanacağız anlaşılan. bankadaki üç kuruşuna enflasyon kadar dahi faiz isteyene de faizci dedik mi işlem tamam oluyor. memleketi düzeltme gücümüz olmadığına göre kademeli şekilde de olsa alacağız dolarımızı ve altınımızı, izleyicilerin saflarına bizler de katılacağız. şu ortamda hsyf taşıyarak aptallık yaptığımı hissediyorum. gerçi yüzde 30'lar civarı hsyf taşıyorum ama yine de aptallık, aptallıktır diyorum kendime. bunları yazarken inanın içim yanıyor ama içim de, dışım da her tarafım da yansa durum bu maalesef. Yüce Rabb'im yardımcımız olsun. elimdeki tek silahım dua ve işlerin düzelmesi için de bu tek silahla her gün, özellikle de sabah namazlarında ateş etmeye devam ediyorum. Allah'ım masum çocuklarımıza acısın ve ülkemizi her türlü sıkıntıdan bir an önce kurtarsın, amin...
Dostum bizim için de dua et.
Merkez kur %1,39 artış
Merhaba arkadaşlar,
TCD yatırım fonu alıp bir yıldan fazla elimizde tutsak kardan yüzde 10 gelir vergisi kesilir mi?
Bir de bu yatırım fonlarında Mevduat benzeri bir Devlet Garantisi Var mı?
Değişken Fon olduğu için kesilir. Mevduat garantisi en son 100.000.-TL ile sınırlıydı, burada paranız takasbank nezdinde olduğu sürece tutar sınırı da yok bildiğim kadarıyla. Yani fonun ticari kişiliği ile, sizin fonlarınızın tutulduğu hesaplar ayrı, ticari kişilik batarsa, fonlar farklı bir firmaya devredilebilir, ya da içerisindeki yatırım enstrümanları nakde dönüştürülüp yatırımcısına ödenir. Kötü niyet olup, fonlar bilerek zarar ettirilmediği sürece, riskiniz sıfıra yakın diyebilirim.
Bankadaki paralarımız çok daha riskli, öyle söyliyeyim, yaşı 40 ve üzeri olanlar İmar Bankası ve diğer batık bankaları hatırlarlar. İmarzedelerin paralarını geri alması yılları bulmuştu.
İzahnamesinde en az %51 hisse bulunduracağı taahhüdünde bulunan bir fonu alır ve 1 yıl elde tutarsanız o fon için stopaj ödemezsiniz.
O fon hsyf'de olabilir değişken de olabilir, farketmez.
Ama en az %51 hisse bulunduracağı izahnamesinde yazmalı.
TCD izahnamesinde öyle bir taahhüt olsaydı stopaj ödemezdiniz. Ama o taahhüt yok.
Aslında TCD'de yıllardır hisse % 51 altına düşmüş değil, izahnamelerine böyle bir ibare koysalar uzun vade için güzel olurdu.
Arkadaşlar merhaba yıllardır bu işlerin içinde birisi olarak artık piyasada rakam ve bilgi takip etmekten yoruldum.
Portföyün bir kısmı ile Gayrimenkul aldım..
Kalanı da Fonlara emanet etmeyi düşünüyorum..
Pzartesi itibarı ile
1.NNF (Hedef) 30 K
2.IPJ (İş Elektrikli araçlar) 25 K
3.AFT (Ak Yeni Tekn.) 25 K
4.TKF (Tacirler Hisse) 50 K
5.TCD (tACİRLER dEĞİŞKEN) 30k
6.DBH (dENİZ EURBOND) 30k
7.IPV (iŞ eURBOND ) 30 k
Şeklinde kendimce çalışarak bir portföy oluşturdum..
Günlük piyasayı takip etmeyi düşünmüyorum..Sadece temel değişkenlerde belirgin değişiklikler olursa belki o zaman fon dağılımını gözden geçirebilirim.Aksi takdirde hiç dokunmayı düşünmüyorum.
Alım emirlerini PAZARTESİ GİRECEĞİM...Sizin de önerilerinizi almak isterim..
Gerçekten bu forumda çok değerli insanlar var..Hepsine saygılar sunuyorum.
Vay be sevgili sığ piyasamızda, küçük bir haber nelere sebep oluyor,
halkb bir anda % 5 yaptı, dolartl 8.54'e kadar çekildi (şimdi 8.57)
ABD dışişleri bakan yardımcısı s-400 beyanı.
Hisse ve değişken fon seçimleriniz güze bunlara ilave olarak belki Opb fon eklerdim. Eurobond fonu almak yerine Kub ya da Gbc fon almak daha mantıklı gibi geliyor. İpv ve Dbh fon dolar getirisini ortalama olarak sağlasa bile Kub ve Gbc dolar getirisi geçmesi ihtimal dahilinde, risk almışken bu iki fonu tercih ederdim. Geçmiş getirilerde zaten önde görünüyor.
DXY dün yükseldi, dolar da buna katıldı 8,60 oldu
DXY şu anda eski seviyesine geldi ama dolar 8,57
DXY çıkarken roketleyen dolar DXY geri geldiğinde başladığı yere geri dönmüyor.
Merhabalar, Serbest Fonlarla (SF) ilgili birçok arkadaş açıklama yapmış zaten. Tele Vole arkadaşımızın da belirttiği gibi işlem gören fonlar dışında fonları alamazsınız. Mesela en başarılılar arasındaki Hedef Portföyün işlem gören herkese açık hiçbir SF'u yoktur.
İşlem görenler arasında ilk göze çarpanları, arkadaşların da paylaştığı gibi şunlardır;
IZS: Şu aralar favori fonum. Sadece Salı günleri işlem görüyor yani haftalık talep toplayıp Salı günü alım/satım yapıyorlar. Haftada tek gün performanslarını görebiliyorsunuz. 25000 lot ve katları şeklinde alım satım yapılabiliyor sadece. S&P 500'e endeksli bir fon.
GZM: Hisse senedi ağırlıklı bir fon. Trend olarak HSYF'lere benzer ama aktif yönetildiği için düşüşler de önlem alma konusunda iyiler. %9'luk genel düşüşte %4 kayıpla kapatmıştı mesela.
GZN: Çok volatil ve endeks bağımsız yönetiliyor. İçeriği konusunda çok bilgi paylaşılmıyor ancak Spek hisse, halka arz gibi yatırımlar yaptıklarını da duydum. Bu nedenle yatay seyrederken ani yükselişler yakalayabiliyor.
EUZ: Bana göre GBG'nin alternatifi bir fon. G-20 ülkeleri, borçlanma araçlarına yatırım yapıyor.
Serbest Fonlarla ilgili birkaç bilgi daha paylaşmak gerekirse;
Bir kez nitelikli yatırımcı statüsüne kavuştuktan sonra yatırımınız zaman içinde 1M TL altına düşse de bunu takip eden yok. Yani SF alımına devam edebiliyorsunuz. Çok etik olmamakla birlikte NY olma konusunda çok fazla takıntılı iseniz bir başka forumda okuduğum bir arkadaşın uyguladığı bir yöntemi de paylaşayım. Diyelim ki 2 arkadaşsınız ve birbirinize güveniyorsunuz ve her ikinizin de 500K'sı var. Önce ortak paranızı birinin hesabına aktarıp NY statüsüne kavuştuktan sonra toplam parayı diğer arkadaşın hesabına aktarıp yine aynı parayla diğer arkadaşınızın da NY statüsüne geçmesini sağlayabilirsiniz ama dediğim gibi hem legal değil hem de etik değil.
Son olarak şunu söylemek gerekir ki SF'lar sürekli kazandıran fonlar değil ve yüksek risk seviyeleri nedeniyle zaman zaman diğer fonlara oranla ciddi kayıplar da yaşatabiliyorlar.
IDF--İŞ PORTFÖY SERBEST (DÖVİZ) FON (TL) getiri + %1,28 (A tipi fon)
IDF--İŞ PORTFÖY SERBEST (DÖVİZ) FON (USD) getiri -0,11 (B tipi fon)
Şu durum TL.nin halini gösteriyor.