açıkçası ben de bu konuyu hiç sevmiyor ve size saygı duyuyorum. ancak sadece model portföyü koruyabilmek açısından dile getirdim.
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
sunuda ekleyelim formasyonlar faydali oldugugibi zatarlidirda isin ehli olmayanlara ....
tahta yapicilar final sahnelerinde mali ky. ye yikmak icin bu gformasyonlari kullanir inci gibi isler en aceminin. nile gorecegi hale getirir onaylattirir formasyonu hacim vs hersey yerli yerindefir herkes fotmasuonun onay aldigindan ve ucacahindan emindir ...
tamda o anda sahne coker mal ky ye devredilir asagi dogru kirmizi bir mum gerisi malum .....
unutmayin formasyonlarida indikatorleride tahta yapicilar hepimizdenniyi biliyor ve yonlendirebolme gucleri var ...
ve bunu bize karsi kullsnacaklarida asikar .... islemeyen yuzdde yetmiste bu tur ky ye mal yikms.olayonin ciddi bir psyi vsrdir ....
bunu dadece mal bosaltirken degil mal toplarkende kullanirlar ... formasyon kirdi onay aldi diyen ky hurraaaa sarmaya basla ondan sonra yesil uzun bir cubuk :)
Peki üstadım;
Simdi portföyümüzun %100nin Yazic yüzdesinde olduğunu ve %40 lara varan bir kazançta olduğumuzu varsayarsak,bu durumda portföyü nakite çevirmek ve bununla bu seviye er den %kaç tahvil ve veya migros edinmek mantıklı olur sizce?(çok.kurnazca bir soru;))
ayni konuyu daha birakc sayfa once uzun uzun konustuk ...
portfoyumun %100 u yazicida degil bu konu yanlis anlasilmasin ...
yazicida alacagim son lotuda aldim 20 li seviywlerden ve artik ek alim yapmam ....
portfoy oranlarim bikac sayfa once ayni konu uzun ve ayrintili konusulurken belirtildi ....
ve muhtemelen yazicidan sonra tavhl ve mgros un yanina bir hisse daha eklenecek ...
izlemeye devam ettigim birkac hisse var.... son karari verince paylasacagim ....
Hernekadar yazmasakta hep balkonda takipteyiz sayın aksakal. Size ve burda emek veren herkese teşekkür ederim. Lütfen bu seviye ve çizginizi bozmadan devam ediniz. Bol kazançlar, hayırlı günler.
Günaydın hayırlı günler bereketli günler
Teşekkürler sayin forumdasim ...
lakin btopkte gunluk rutin ve konu ile ilgisi olmayan paylasinlara yer verilmemesi konusunda hassasiyet gosterirseniz memnun olurum ..
bu tur yazilar esas yazilarin geride kalmasina neden oluyor bir faydada saglamiyor ....
anlayisiniz icin simdiden Teşekkürler
acele etmemek gerek sayin forumdasim ...
eregli ile birlikte inceledigim uc hisse daha var ve henuz hicbiri kesin ben demedi....
size tavsiyem yukardan almayi dert etmeyin yukardan olsun saglam olsun ....
ben yazici dan bugun ciksam simdi hemen gidip eregli almam...
gerekirse yuzde 5yukardan alirim ama emin olduktan sonra alirim ....
bu mantalite cok zararlidir degistirmenizi oneririm ...
esas cikiyorsa alim icin istekli olmak gerekir kacti diye bakmak yerine ....
dip tepe yakalama hastaligi borsacinin virusudur acele ettirir gec birakir zarar ettirir. ..
borsaya ilk giren su cumleyi duyar....
CIKIYORSA AL DUSUYORSA SAT
ama bu cumlenin anlamini ogrenmek bazen on yil alir bazen yirmi yil....
ama bu cumleyi hakkiyla anlayan borsadan guzel para kazanir .... anlamayansa zarar etmeye devam eder ....
simdi ilk kez duyan veya borsada yeni kisiler bu cumlede neyin nesi bu kadar basitmi diyebilir...
evet aslinda bu kadar basit...
borsada para kazanmak zor degil biz zorlastiriyoruz ..
O zaman su anda o mantik yazic alin diyor daha almamis ve portfoylerinde olmayanlara...
kesinlikle hayir ....
kusura bakmayin ama onceki yorumlari okumadiniz sanirim ....
lutfen bu konuya biraz hassasiyet gosterelim ayni seyleri yazmak hem beni sıkıyor hem okuyanları....
daha birkac sayfa once dedigim gibi YAZIC. ek alim noktami gecti ...portfoyumdeki orani doydu ... artik tek lot dahi ekleme yapmam ....
kendim almayacagim hisseye niye alin diyim ????
dahada acik soyleyim ....
elmde yazici olmasaydi burdan almazdim ...
cunku ben haftalik hisse degistirip yuzde 5 10 pesinde kosan biri degilim . ..
borsada kimseninde oyle para kazanabilecegini dusunmuyorum ....
Sayın Aksakal bir sorum olacak yükselen üçgen formasyonunun çalışıp çalışmayacağının hacimle ilgisi var mıdır. Yada çalışmayacağını nasıl anlarız tecrübenize dayanarak ve ornek vererek anlatırsanız sevinirim
CASPER_VIA_M1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O zaman yine ayni mantikla sole diyebikir miyiz?
Sizin bu seviyeden almamanizin nedeni yuzde 5 ve 10 kazanc saglamak deilse yazici da hedef fiyatiniz max 24?
Sizin su anankadar ki her yazinizi bu sayfada dikkatlice okuyorum geri sayfalara cok gitmeme gerwk yok. Sadecw beyin firtinasi yapioruz...bundan sora uzaktan izleyip kirletmiyorum sayfanizi...
Ha untmadan yazici icin benim hedefi min 30...o da yuzde 50 gibi bir rakam yapar...birsada yada herhangi bir yatirim yaparken de bu sayi ciddi bir rakamdir. Saygilar bizden..
daha oncede soyledigim gibi statik stop ve hedef fiyatim yoktur sayin forumdasim ...
lakin siizn ongorunuzede katilmadigimi soyleyeyim ...
benim vadem orta vade ve bence orta vadede minimum 30 luk bir durum sozkonusu degil ...
ayrica yuzde 5 10 rakamlarini lafin gelisi soyledim yorumu biraz zorlayarak cikarimlar yapmissiniz :)
yani yazici burdan en fazla yuzde 5 10 yapar diye birsey demiyorum ... 24 kusurdennsatacagimda demiyorum ....
dedigim gibi statik hedef kullanmam ....
belki tum mali 20 den verecegim bilemem ....
ama pozusyonu kapattigim an burda zaten paylasacagim . .
ve yazici hakkinda o kadar cok sey yazdimki inanin yazilacak bisey kalmadi diye dusunuyorum ...
benim ilk maliyetim 13 kusurler ve 20 li kadwmelere kadar ek alim yaptim ..
artik yapmam diyorum portfoy doydu diyorum elimde olmasa burdan girmem diyorum ...
selamlar bol kazançlar....
aslinda beyin cimlastigi yapilacak bir konu daha cikti son mesajlarda....
SORU
elimde yazici var satmiyorum.... satmadigima gore burdan daha yuksek seviyeler gorecegini dusunuyorum ...
ama ek alimda yapmiyorum dahasi elimde olmasa buralardan almazdim diyorum ....
peki insan yukselecegini dusundugu hisseyi neden almaz ? bunun mantigi nedir sizce....
bu arada tektar ediyorum elimde olmasa burdan yaziciya asla girmezdim ...
ben bu saatten sonra girmeyi düşünsem öncelikle risk hesabı yapardım.. sonuçta 13 lerden neredeyse 1,5 ayda %80-90 civarlarında getiri yapmış.. mesala 30 lira olacak deniyor bunun yukarı marjı % kaç ? %20 gibi bir durum.. bu saatten sonra kar realizasyonları, geri çekilme, dinlenme vs. olaması da ihtimal dahilinde.. bu geri çekilmelerde kaybım ne olacak, o strese dayanabilecekmiyim, yüzde kaç zarar edeceğim vs.. bana göre riski daha büyük.
varsayalım 40- 50 olacak (varsayım sadece)... bu hedef ne kadar zaman alacak ?? eğer aynı zaman hedefinde daha risksiz, daha rahat uyuyabileceğim bir hisse bulmuş isem buradaki kara ABV(Allah bereket versin) der ona yönelirim..
son yorum HARIKA BIR YORUM ....
diger yorumlarda belirtilen sebeplerde gecerli lakin en toparlayicisi ve ana konu sebebi aciklayan yorum tam olarak bu yorum ....
AMA TUM ARKADASLARDAN UFSK BIR RICAM VAR AFAKIDE OLSA FARAZIYEDE OLSA HISSELERDEN BAHSEDERKEN RAKAM HEDEF VS BAHSETMESSEK COK MEMNUN OLURUM ...
cunku oylesine demis olsak bile zihinlerde yer ediyor ....
ozelden oyle sorular geliyorki sasip kalirsiniz ....
bu harika tespit ve yorumlar icin size tekrar tesekkur ederim sayin forumdaslarim .....
Fiyat yukselirken lot attirma mantigina gore bu hisseden cikip baska hisseye gecme yakin gelecekte FANTAZI den baska birsey degildir.
Sizin yazicdan almak istememeniz fiyatin dusme durumunda diger yazdiklarinizi destekler nitelikte. Fiyat yukselen durumlarda ne yazik ki o daha once yazdiginiz fiyat yukselirken lot artirima destek vermiyor.
Bir de eregliden kucuk bir alis yaptim demistinjz. Siz ilk alinlarinizi buyuk ve saglam yapip sonrasinda kucuk kucuk yukselirken alirim demistiniz. Sonucta ilk aliminiz yuksek hacimli oldugu icin yukarilardan yujselirken almalariniz cok maliyetinizi etkilemez anlaminda. Bunun gibi bi kac yazdiginiz seylerde tezatlik gordugum icin kafam karistiugindan yaziorum. Sakin yanlis anlamyin. Sadece kafalarda soru kalmasin babinda.
Biraz sona espri katalim buzlar erisin.. formasyonlar hakkindan da bazi seyler yazdiniz hepsinin tutmadigi vs yonunde. Ben de hic inanmam ama ben de bir formasyon yarattim kendimce. Patenti bende.
Yazici da tren formasyonu goruyorum...atlayan kazanir...cunku cufff cufff ucgeni olustu. dumanda ucgenden cikti...=)
hic kusura bakmayin art niyetli okuyor ve zorlama cikarimlar yapiyorsunuz...
ne yazici yorunlarimi anlamissiniz ne digerlerini....
izlemek icin alinan ufak miktar lotls hisseye girilmis olmayacagini gayet rahat anlayabilirsiniz gecmis yazilarda.
sizi iyi niyetli bulmuyorum ...
espri ile seviyesizlik arasinda ince bi fark vardir.
tartismakta istemiyorum ...
takip etmessiniz olur biter ...
iyi gunler....
önce az miktarda alım yapar kademeleri izler, tahta yapıcıyı izler, günün hangi zamanlarında nasıl davranıyor vs. denildi.. bu izlemler sonucunda eğer alıma karar vermişsem ayıracağım miktarın %60 (yanılmıyorsam) gibi kısmı ile ilk alımı yaparım denildi..
ben kendi adıma verilen bilgi ve tecrübeleri önemsediğim için yazılanları sadece okuyup geçmiyorum... gerçekten bakış açımı değiştiren ve yanlışlarımı düzelten bilgiler bunlar..yazılanları okuyup hazmetmek, irdelemek gerekiyor.. buradaki bilgi yatırımcıyı alım yaparken zarardan koruyan veya minimuma düşüren, düşürecek bir bilgi.. hurraaa hisseye dalma ölç, biç, çarp, topla, böl... sağlıklı karar ver...
Sayın aksakal öncelikle bu denli faydalı,yol gösterici bilgi birikim ve deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum,sayenizde bazı kalıplaşmış klişe olmuş kurallara değişik farklı yönden bakma imkanı ve vizyonuna sahip oluyoruz,tekrar teşekkürler..
Bu arada sizden izin almadan bir yazınızı hoşgörünüze sığınarak bulunduğum topikte alıntı olarak paylaştım umarım bir sakıncası yoktur,bu vesile ile ilerki günlerde olası alıntılar için izninizi almak isterim [emoji846]
Alıntı yaptığım yazınız
Alıntı Originally Posted by se7en Yazıyı Oku
Sn. Aksakal "Önceki direncin destek vazifesi görmediği algisi yaratarak o fiyatin hukumsuz kalmasiji hedeflemis" burada hedeflenmiş olarak yorumlamanız düşüşlerdeki hacmin az oluşundan dolayı mı.. yani düşüşler hacimli olsa idi bakış açımız nasıl olacaktı. bir de eğer biraz daha silkelemek isterse 7.67..65 leri test etme olasılığı vardır diyebilir miyiz.
guzel soru ....
destek ve direnclere olan inanci yok etmek icin en iyi kullanilan yontem ofiyat bolgesini sık sık ihlal eden bir testere bolgesi yaratmaktir...
bu algi yaratilirsa orayi stop icin mihenk yapan yatirimci destegin yahut direncin calismayacagina olan inancini pekistirir ve stop noktasinda istekli olur...
AMA DAHADA ONEMLISI BU ALGI YARATILDIKTAN SONRA KY MALI GENELDE TEKRAR YUKSELMEYE BASLAYINCA SATAR.... STRESI ARTMISTIR HIISSEYE VE TEKNIGINE GUVENI SARSILMISTIR... GENELDE KY NIN YUKSELISE BASLADIGI ANDA SATISA GECTIGI HAREKET BUYUK HAREKET OLUR ....
hacim konusuna gelince....
evet benim fiyattan sonraki en onemli gosrergem hacimdir zaten istisnalar olsada indikator vs kullanmam.... testere bilgelerinde bu iyi bir yol gostericidir... bu bolgelerdede ky dususlerde dgil cikislarda satar aman satalim kurtulalim dusuncesiyle .... bu bolgelerde yukaridada soyledigim gibi ters stopta denilen cüzi karla hisseden cikma sozkonu olur ... soyle dusunun ky genelde zararda stop uygulamaz beklerhisse dusmeside durumu degistirmez daha cok dustukce zarari dahs cok artan ky daha cok bekleme meyili gosterir bu durumdada eger spek mal toplamak istiyorsa toplayamaz.... bunun yerine dususlerde korkutup ufak yukswlislerde korkup riskten kacmak isteyen ve zararsiz cikma imkani bulan ky nin malini alir .....
hisse dahada dusermi ... bilemem tabiiki mumkun fakat bunu kesin olarak bilmemiz mumkun degil.... ama bu ihtimali kendi analizime gore zayif goruyorumki. hisse hala model portfoyde ....
surasida vsr benim stop algim biraz farklidir ve marjlidir ...mesela TATGD icin 7.40 a kadar olan dususleri umursaman ... ama oralari gostereceklerinide sanmam.... yukardada yazdigim gibi bence siradaki hamle korkan kynin zararsiz maldan cikmasini saglayacak yukari hamlesi.....
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bu yaziyi ben daha once alintiladim sayin forumdasim ...
bu yazi bu topiktede iki yerde var :)
son alintiladigimda sanirim TATGD yi 7.68 den stopladigim gundu....
zaten artik sadece buraya yazdigim ve eskileride zaten alintiladigim icin buna gerek kalmayacak sanirim ...
sayin se7en kitaplardan guzel paylasimlar yapiyor ...
haftasonlari sizde musait olursaniz teknik analiz kitaplatindan kaynagini en basta belirterek paylasirsaniz cok daha faydali olur diye dusunuyorum ...
diger turlu topikte o an akan konuyla alakasiz paylasimlar olabiliyor ve esas yazilar arkada kaliyor....
ALINTILADIGINIZ YAZI VESILESIYLE ŞUNU TEKRAR SOYLEYIM ...
BEN KADEME ANALIZI TEMEL ANALIZ TAKAS ANALIZIYLE DESTEKLENMEYEN BIR TEKNIK ANALIZE INANMAM HATTA SACMA BULURUM ..
alintiladiginiz yazidada TATGD yi stoplarkende soyledigim gibi o an teknik olarak stoplamayi gerektirecek bir durum yoktu . ... hatta diger topiklerde 3 4 arkadas burasi alim yeri diye hisseyi oneriyordu .... lakin o gun stopladigimsa yaptigim yorumdada belirttigim gibi tahtadaki islemlwr icimi bulandirdi ... kademelerdeki hareketler ongorulebilirlikten cikti. .. ve 7.88 maliyetli TATGD lari 7.68 den ugurladik .. sadece teknik analize cizgilere baksam ve inansam o gun satmam degil almam gerekirdi ... ve stoplarkende sunu soyledim ... yukselir duser bilmem ama benim icin ongorulebilir olmaktan cikmisti ....
ben dahada once dedigim givbi kendi adima en cok anlik islem izlemeye onem veririm ...
TEK BASINA TEKNIK ZARAR ETTIRIR ...
Çok teşekkür ederim sayın aksakal,şahsınızla birlikte diğer katılımcı arkadaşların paylaşımları ve tecrübelerinden faydalanmayı ve olur ise nacizane bu yönde faydalı alıntılar yapmayı,tabi topik kurallarına riayet ederek paylaşmaktan çok memnun olurum..
Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Değildir...
Darvas Swing
Bilinçli yatırım için aldığım notlar...Mal paylaşınca azalır (azalan fayda), bilgi paylaşınca çoğalır (artan fayda).
Temel Analiz mi Teknik Analiz mi?
Bugün küçük yatırımcıların sevmediği bir konuya değinmek istiyorum. Genelde küçük yatırımcı temel analizi gereksiz bulur. Çünkü o herkesten farklı olarak borsadan veya foreksten kısa zamanda parayı vuracaktır. Fakat içten içe acaba temel analizi öğrensem mi diye kendine sormadan da yapamaz.
Öncelikle temel analizde hisseyi değerlendirmek için farklı yöntemler vardır. Bu iş ayrıca kişiden kişiye de değişebilir. Fakat piyasada genel olarak kullanılanları aşağıda belirttim. Bunların açıklamaları ve yorumlamasını web’de aratırsanız çok rahatlıkla bulursunuz:
Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD)
Fiyat/Kazanç Oranı (F/K)
Gelecekteki Nakit Akımlarının Bugünkü Değeri
Firma Değeri/FAVÖK
Genelde bunlar kullanarak firmaya özgün değerler/oranlar bulunur ve bulunanlar firmanın kendi geçmiş değerleriyle ve ilgili olduğu sektörle karşılaştırılarak karar verilir. Örneğin bankacılık sektörünün tarihsel PD/DD 1.5 ise bankaların çoğunluğunun oranı 1.1 ise sektörün ucuz kaldığı düşünülebilir veya teknoloji sektöründe LOGO’nun güncel F/K oranı 15 ise; bu hissenin tarihsel ortalaması 13 ise ve teknoloji sektörünün ortalama F/K oranı 11 ise LOGO’nın pahalı olduğu kanısına varılabilir.
Warren amca bu konuyu kendi dilince özetlemiş (“Başkaları açgözlülük yaparken korkun ve sadece başkaları korkarken açgözlü olun”)
Daha da somut söyleyeyim söylemek istediğimi. Endeks yükseliş trendindeyken F/K oranı 25 olan hisseyi almak için yatırımcılar yarışırken, ekonominin kötü olduğu bir dönemde aynı hissenin F/K oranı 5 olsa bile bu hissenin yüzüne bakmayabilirler. Bazen de firmanın önüne çok güzel iş olanakları çıkar ya da firma gerçekleştirdiği yenilikler ile önemli bir iş hacmi kazanır. Böyle bir durumda da fiyatının çok arttığını varsaydığınız bir hissenin fiyatı daha da artabilir. Yalnız unutmayın ki siz böyle düşünüyorsunuz diye piyasa da böyle düşünmek zorunda değil. Siz hisseyi alırsınız ve aylarca (belki yıllarca) beklemek zorunda kalabilirsiniz tekrar satmak için.
Temel analize eğer olumsuz yaklaşmak istersem:
Temel analizi yaparken kullandığınız mali tablolarda yer almayan ama firmadakilerin (insider) haberdar olduğu durumlar olabilir. Belki büyük yatırımcı size göre daha şanslı olabilir o bilgiyi almak için fakat siz öğrendiğiniz zaman iş işten geçmiş olabilir.
Belki mali tablolarda yanlışlıklar/eksiklikler vardır. Enerji şirketi Enron ve denetim firması Arthur Andersen bu konuda örnek olabilir.
Döviz kuru, hammadde maliyeti, işletme sermayesi, pazar büyümesi vs. temel analiz de etki eden faktörlerdir. Fakat bunların hiçbiri sabit değildir. Sürekli değişirler. Diğer bir ifadeyle temel analizin olabildiğince dinamik olması gerekir.
Ortaya çıkan bir ekonomik kriz firmaların batmasına yol açabilir (örneğin 2001 krizi ve yok olan firmalar: Demirbank, Yaşarbank vs) veya siyasi sebeplerden dolayı firmalar kapanabilir.
Firmanın iş yaptığı yerde yaşan bir ekonomik veya siyasi kriz ortaya çıkabilir. O ülkenin para biriminin değeri çok düşebilir ve firmanın bilanço değeri dolar bazında önemli düşüşler gösterebilir.
Firma teknolojik değişime ayak uyduramayabilir. NOKIA ve Blackberry’nin yaşadıkları buna örnek olarak verilebilir.
Teknik analize eğer olumsuz yaklaşmak istersem:
Kısa ve öz olarak söyleyeyim: Hiçbir indikatör geleceği söyleyemez. Örneğin MACD al diyor diye ya da 10 günlük ortalama 20 günlük ortalamayı yukarıya kesiyor diye hisse alıyorsanız veya RSI 80’i geçti diye hisseyi satıyorsanız işiniz oldukça zor demektir (Buraya tıklayarak bu konuda güzel bir yorum okuyabilirsiniz).
Temel analiz olmazsa acaba neyin teknik analizini yapacaktık desem abarmış mı olurum?
Varsayalım yatırım yapmak istiyorsunuz, ben size bir tane bakkal gösterdim ve buna ortak olur musun? diye sordum. O an içeride müşteriler var ve kıpır kıpır (teknik analize uygun). Hemen tamam ortak olurum mu dersiniz yoksa kaç müşterisi var, etrafta başka bakkal/market var mı, etrafa yeni evler/siteler yapılacak mı, vergi borcu var mı, bizim işleri etkileyecek yeni bir yasal düzenleme var mı vs. (temel analiz) gibi soruların cevabını arar mısınız? Alış-veriş yaparken 10 saat gezip en kaliteyi en ucuza (burada ucuz kelimesine dikkat edin lütfen. Benim ilgilendiğim hisseler genelde çoğu kişiye göre ucuz değildir) almaya çalışan insanlar olarak acaba hisse seçerken aynı özeni göstermemiz gerekmez mi?
Sonuç olarak araba kullanırken her kavşağa yaklaştığınızda ivme, hız, sürtünme, moment, açı vs. tarzı mühendislik hesaplaması yapmıyorsunuz ama arabanızın özelliklerini biliyorsunuz ya da yolu görüp değerlendirebiliyorsunuz. Çünkü biliyorsunuz ki araba öyle sürülmez. Yatırım yapmakta biraz böyledir. Temel ve teknik analizi birleştirmek gerekiyor bence. Herhangi birini dışlamanın küçük yatırımcı hiçbir getirisi olmayacaktır. “Temel tekniğe uyar”, “gözüne çapak kaçmış kurbağa formasyonu”, “önceden fiyatlanmıştı” vs. ile uğraşmayın derim naçizane. Siz kendi yönteminizi geliştirin ve onu uygulayın bence!
Yukarıda çeşitli açılardan bakmaya çalıştım temel vs. teknik tartışmasına. Benim değinmediğim birçok açıdan konuya yaklaşılabilir. Bir kişi hissenin F/K oranı çok yüksek bulduğu için almamayı tercih edereken, diğeri önemli bir direnci geçti demek ki piyasa benle aynı yönde düşünüyor diyebilir. Bir başkası Bollinger bandının dışına taştı almam derken bir diğeri içerden bilgi almıştır ve hisseyi almaya tercih edebilir. Kısacası hisseyi değerlendirenin bakış açısına göre size yapacağa yorum değişir. Sözün özü, her iki analizi bir arada kullanarak, kendi geliştirdiğimiz sisteme uygun olarak ve stop-loss'a uyarak yatırım kararı vermek bence en doğrusu!
YENI INDIKATOR FORUM INDIKATORU
bugun size bir indikatorden bahsedeyim ...
bu piyasada islem yapan asagi yukari herkes buyuk olsub kucuk olsun forumlara ugrar ...
peki forumlar bize bilgi paylasimindan baska nasil bir yol gostericilik yapabilir .... bu indikatorude ben buldum forum indikatoru :)
pazar olmadi hasebiyle forumda hisse sayfalarini gezdim biraz arkadaslar sizde gezin....
aslinda bu indikator hem teknik hem temel gosterge :)
bir hissenin topigindeki seviyeye bakin yazanlarin borsa bilgisine bakin birbirlerine hitaplarina bakin hisse hakkindaki beklentilerine bakin al sat kararlarini ve ongorulerini neye gore olusturduklarina bakin . ...
bu size hissenin alinabilecek bir hissemi alinamayscak bir hissemi oldugu hususunda hisseyi tanimasaniz bile inanilmaz yol gosterir ...
saglam ve yatirim yapilabilir hisselerde egitim seviyesi yuksek neyi niye yaptigini bilen kisilerin bir kafede bulusup konustuklarini hissederisniz.... yorumlairn alti doludur bir bilgiye dayanir yatirim miktarlari orta olcege yakindir .... birbirlerine saygili hitaplar kullanirlar seviye yukaridador beklentiler gercekci analizler dayanaklidir.....
yatirim yapilamayacak hisselerin topiklerinde ise sunu hissederisniz....sanki bir grup at yarisi muptelasi arka sokaktaki izbe bi kahvede oturup at yarisi izliyor gibidir... egitim seviyeso dusuktur mantik kumar mantigidir analizler beklentiler al sat kararlari altyapisiz ve tuyoya dayalidir kisa yoldan kose donme hayali olan kisilerin toplastigi bir kahve gibidir... yatirim miktarlari oldukca kucuktur borsa bilgileri yoktur birbirlerine hitaplari yorumlari yaklasimlari seviyesizdir ....
luks kafe ve izbe at yarisi kahvesi arasindaki farklar daha sayfalarca betimlenebilir lakin okuyan arkadaslar zaten gerisimi tamamlayacaktir ...
isin esprisi bi yana olmakla beraber ciddi sekilde soyluyorumk bu yontem i bir hisse alinabilir bi hissemi uzak durulmasi gerekn bir hissemi sorusuna -hisse hakkinda sifir bilgiye sahipseniz bile- cevap bulmaniza yardimci olur...
bu paylasimi onlere alalim .... onumuzdeki hafta lazim olacak ....
bu hafta referandum riskini almak istemeyen yatirimcilarin satislariyla bir miktar dinlenmeye gecebilir ve dip olusumunu tamamlamasi icin firsat dogar ....
arkadaslar sizden ricam diger havayolu sektor hisseleriyle TAVHL in grafigini karsilastirin ... neden bu hisseyi sectigim hakkinda fikir verecektir ...
aektor olarak bence havacilik sektpru bir sure daha dip olusumuna devam edecek ....
lakin tavhl in pozitif ayrisacagini dusunuyorum ....
gecen haftaki ek alimlara ilave olarak bu haftada sanirim bir miktar ilave edecegim ...
(investingde ftemmettu fiyatduzeltmesi yapilmadan calisilan bi grafik odugu icin kafa karistirici olabilir ... sadece dip bolgesi denen yere odaklanmak yeterli .... ucgen isliyor .... )
bir arkadas ozelden TATGD. neden izleme listesinden cikti durumu cokmu kotu demis ....
burdan aciklayimki bu konuda bi yanlis anlasilma olmasin ....
izleme listem kendi kriterlerimce alinip satilabilecek hisselerden olusur ve sadece bu listedeki hisselerden al sat yaparim ....
TATGD da izleme listemde olan benim kriterlerimce alinip satilabilir hisseler kategorisindedir ve bu listeden cikmasi sozkonusu degil ...
bir hisseyi stopladigimiz zaman o hisse artik alinip satilabilirlikten cikti anlamina gelmez...
hala izliyorum ve 8 ustu fiyatlarda yeniden portfoye girebilir ...
ancak su an icin bu fiyattan almam .... pozusyona girmem ...
8 ustu model portfoye girdiginde belki bazi arkadaslar 7.68 den stopladik 8 ustu alacaktik madem neden sattik diyebilir...
bu kisim borsanin en basit ve uygulamasi en zor degismez kuralina isaret eder..
cikiyorsa al dusuyorsa sat...
TATGD. dasu anki fiyat benim icin pahalidir 8 ustu ucuzlar....
unutmayin borsadaki en buyuk maliyet ZAMAN maliyetidir ....
ama tekrar ediyorum . tatgd 7.68 den portfoyden cikti ve ben buralardan almam ....
yeniden model portfoye girersede burdan paylasiriz....
özetle:
BIR HISSENIN MODEL PORTFOYDEN CIKMASI IZLEME.LISTESINDEN ALINABILIR HISSELER GRUBUNDAN CIKTIGI MANASINA GELMIYOR ...IZLENMEYE DEVAM EDILEN HISSELERDEN BIRI OLARAK DEVAM EDER PORTFOYDE OLMASADA
Sayın aksakal bu konuda ne düşünürsünüz?[emoji846]
http://i.hizliresim.com/m36QJZ.jpg
katılmıyorum.....
icinde bulundugumuz teknoloji cagi bu onermeleri oldurdu.... 15 20 yil once gecerliligi olabilirdi ....
icerige hic girmeden once kitabin uslubuna biraz dikkat edelim derim ...
yerli bir kaynakmi ?
cunleler sanki kadinlari etkilemenin yuz yolu tadinda ve pazarlama odakli gibi....
mesela bu kisma baya güldüm.... :)
"paranizi iki katina katladiniz demektir "
[emoji3] harika bir yorum ve tesbit..teşekkürler
Merhaba sayın Aksakal THYO ile ilgili goruslerinizi alabilirmiyim nasil bir sirkettir sizce? Teşekkür ler