bu yüzde 3000 mi demek.
noktadan sonrakı iki sıfırı saymıyormuyuz
http://i.hizliresim.com/BrdaNv.png
Printable View
bu yüzde 3000 mi demek.
noktadan sonrakı iki sıfırı saymıyormuyuz
http://i.hizliresim.com/BrdaNv.png
Sorular:
Sıralama Sütunu Seçiminiz: bu tam ne anlamda
hangi sırayı belirleyecek bu hisse seçerkenki sırayımı tam anlayamadım yoksa sadece bu kriteri öncelik filanmı verecek anlamadım.
Sıralama Yönü: bunuda anlamadım üstteki kriteri büyükten kucugemı sıralıyor. en büyük olandan kucuge dogru giderken daha altta kalanları lıstenın sonunamı yerleştiriyor portfoyde.
Portföy adedini giriniz: birden fazla portfoymu oluşturuyor neden zaten kriterlerim belli değilmi neden birden fazla portfoy yapıyor.
pratik olsun diye grafiği ben öyle okuyorum...
sıralama sütununda sisteminizdeki 1 kriter temel alınarak seçılen hisseler sıralanıyor.....azalan büyükten küçüğe, artan küçükten büyüğe sıralar.....
portföy adedi 1 hisse adedi 10 olarak hesaplayın, ben öyle yaptım örneklerimde...karşılaştırmak kolay olur.
FASTWEB kullanmadınız mı?
tlf gönderdim
erhan bey,
yaşar erdinç program üzerindeki verileri tek tek manuel olarak ta teyit ettiğini söylemişti...
Sayın topik okurları ;
Bazı çalışmalar yaptım….Bazı ilginç sonuçlara ulaştım…İzin verirseniz paylaşmak isterim :
SONUÇ 1 : 185 NOLU İLETİDE verdiğim ÖZV.KARLILIĞI/TEMETTÜ VERİMİ karşılaştırması maalesef YANLIŞMIŞ…Yaaaa değerli okurlar ve nedeni de tamamen benim dikkatsizliğim….Hatam şu : Çalışmamda BİST TÜM den BAZI ENDEKSLERİ DEĞİŞTİREREK oluşturduğum endeksi kullanmışım. Düzelttim ve işlemleri BİST TÜM de tekrar yaptım sonuçlar şöyle :
SADECE TEMETTÜ VERİMİ % 20.000 (önceki % 27.051 idi),
SADECE ÖZVARLIK KARLILIĞI (yıllık) % 2000 (önceki % 1561 idi )
SADECE ÖZVARLIK KARLILIĞI (%) % 2200 (önceden hesaplamamıştım)
ÖZVARLIK KARLILIĞI + TEMETTÜ VERİMİ % 21.000 (önceki % 27.600 idi).
Bu aşamada “acaba” dedim “Özvarlık karlılığı BİST SINAİ de daha iyi çalışıyor olabilir mi ?”
SONUÇ 2 : Hayır, çalışmıyormuş. Her iki oran da ÇUVALLADI…..
Sonra Erhan Beyin mesajı dikkatimi çekti. Kendisi şöyle yazmıştı : “Denemeden birşey soylemek istemem ama tahminimce olan şey Temettü kriteri burada bir nevi temettü endeksini seçmek gibi bist 30 u seçmek gibi bir kriter koyacağından farkettiğini düşünüyorum.” (bkz .186.ileti). “Acaba” dedim “BİST TÜM e dahil hisseler içinde BİST TEMETTÜ ye dahil olanların DIŞINDA temettü veren başka hisselerde mi var ; bir hisse hem temettü verip hem de temettü endeksi dışında olabilir mi? Ya da bir hisse temettü vermemesine rağmen temettü verimliliği hesaplanabilir mi? Erhan Bey benim, ve sanırım BİST in, bilmediği birşeyler mi biliyor ? Sonra düşününce temel analiz eğitimi vermeye hazırlanan biri için oldukça iyi bir tahmin yapmış olduğunu gördüm, hem de hiç deneme yapmadan : Temettü verimliliği ile temettü endeksine dahil olan 30-50-100-hatta TÜM endekslerinin temettü veren hisseleri arasından seçim yapıyoruz. Ve ben yine “acaba” dedim “özvarlık karlılığı TEMETTÜ ENDEKSİNDE NASIL ÇALIŞIR?”
SONUÇ 3 : Nispeten iyi çalıştı ;yıllık olan % 2300 diğeri % 4000. Bu sonuçtan çıkardığım sonuç şudur ki; HEM ORAN HEM DE ENDEKS OLARAK TEMETTÜ CANDIR…….
Sonra yine “acaba” dedim “BİST TÜM den BİST TEMETTÜ yü ÇIKARSAK, hiç yokmuşlar gibi yapsak, aşağılasak, görmezden gelsek ne iyi olurdu? Hem temettü vermeyen hissenin temettü verimi de olmayacağı için kıyaslama yapacak bir şey de olmazdı” dedim ve yaptım…BİST TÜMden BİST TEMETTÜ yü çıkardım ; çalıştır düğmesine bastım.
SONUÇ 4 : Getiriler YARI YARIYA DÜŞEREK % 1000 düzeylerine indi……
Getiri..Getiri…Getiri.. hep getiri diyorsun da ya risk nooolllcccaaaakkkk? Diye düşündünüz mü? İyi artık düşünüyorsunuz…..(bununla ilgili bir deney var, deneklere “beyaz tavşanı düşünme” diyosun; böylece herkes beyaz tavşan düşünüyor falan..)
Portföy yöneticileri portföylerinin riskini belirlerken SHARPE ORANI diye bir oran kullanıyorlar (başka oranlar da var ama birini gören hepsini görmüş oluyor gibi). Bu oran ne kadar YÜKSEK İSE portföyün performansı, riske dayalı getiri esasına göre, o kadar BAŞARILIDIR diyebiliriz….Genellikle bu oranın 0,60 ve üzeri olanları makbul….
Temettü verimliliği portföylerinde bu oran 1,29-1,30 iken ; özvarlık karlılığı portföylerine geldiğimizde 0,65-0,44-0,59-0,84-0,69(son ikisi temettü endeksi kullandığım testler)-0,43-0,47(son ikisi temettü endeksini çıkardığım testler). 1,29-1,30 gibi oranlar ortada iken aldığım eğitimlerde “YATIRIM GURUSU” denen harward mezunu mıt yüksek lisanslı portföy yöneticilerinin kullandıkları karmaşık formüllere göre getirilerini gördüğümde “Bu kadarı ancak eğitimle mümkün” diye düşünmüştüm….Haksızlık etmeyeyim, belki de çalışmalarını yaparken bazı şeyleri bilmiyorlardı ama bilip te görmezden gelenler var mıydı? Bilmiyorum.
İYİ PERFORMANS CANDIR…..
Sayın Oralet Osman ;
“ Yaa bilader temettü veren şirketler daha çok kazandırıyor işte, bak grafiklere sonuç ortada dersen KABUL. (ileti no :195)” Bak siz ne güzel kabul etmişsiniz, ben bunu taaaaa 87 nolu iletimde söylemişim….keşke daha önce gelseymişsiniz.
Bu topikte yazanların bir kısmı söylediklerini, aynen 193 nolu iletinizde sizin de yaptığınız gibi, temelde 2 varsayıma dayandırıyorlar :
1- Yüksek kar eden şirketler yüksek temettü dağıtır, bu nedenle çok kazandırır, hele bir de temettü dağıtmasalar daha da çok kazandırırlardı.
2- Bir şirketin kar etmesi temettü dağıtmasından daha önemlidir.
Eğer böyle ise KAR ARTIŞI , TEMETTÜ VERİMİNDEN, DAHA ÖNEMLİDİR diye düşünüyor olmalısınız (diğerleri gibi). Çünkü böyle düşünmeseydiniz ;
Yanlış olan : Bu şirketler yüksek temettü dağıttığı için 2005 den bu yana %27.000 kazandırdı.
Doğru olan: Bu şirketler yüksek KAR elde ettiği için 2005 den bu yana % 27.000 kazandırdı.
Şeklinde bir düşünce belirtmezdiniz diye düşünüyorum (bu sadece sizin düşünceniz değil elbette).
Acaba öyle mi?
Hipotezinizi şöyle formülize ettim : 01.01.2005 ile 25.04.2017 tarihleri arasında BİST TÜM hisseleri arasında gerek yıllık(geçen yılın aynı dönemine göre) gerekse dönemlik(bir önceki döneme göre) olarak bakıldığında NET KARINI EN ÇOK ARTTIRAN şirketler TEMETTÜ VERİMİ YÜKSEK OLANLARA GÖRE DAHA ÇOK KAZANDIRIR. (Niye ? Çünkü esas olan NET KARDIR…temettü de neymiş ?)
Hipotezinizi hemen test edelim :
01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasında ;
NET KARINI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE ARTTIRAN BİST TÜM HİSSELERİNDEN, ENÇOK KAR ARTIŞI SAĞLAYAN İLK 10 HİSSELİK POTFÖYÜN GETİRİSİ…. % 2700 (kabaca)
NET KARINI BİR ÖNCEKİ BİLANÇO DÖNEMİNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYÜN GETİRİSİ….. % 3000 (kabaca).
TEMETTÜ NE GETİRİYORDU ?
Bu sonuçlara göre ben doğru düşünüyormuşum; sizin “doğru bildiğiniz yanlış, yanlış bildiğiniz doğru imiş aslında….”
Sn Drizm,
"Meşaz"ınızı aldım, ben hala Hayır diyorum.
Birincisi programda şunu şunu seçtim, %2.700 çıktı, benimki %20.000 çıktı, demek ki ben haklıyım, teorinizi kanıtlayacak olan o programa sahip değilim. Diyelim ki doğru söylüyorsunuz ve yine diyelim ki program doğru çalışıyor ve verdiği veriler doğru.
İnsanlar robotik yaratıklar olmadıkları için rasyonel biçimde hareket etmezler bilirsiniz. Yaklaşık aynı kalitede, aynı donanıma sahip olmasına rağmen x aracı almaz gider 17 bin lira fazla para + 2 ay sıra bekleyerek X marka aracı alırlar. Duygusal davranışa örnektir bu.
Diğer önemli bir konu Nedensellik ilkesi. Nedensellik de ne ola ki diyen arkadaşlar için hemen ansiklopedik tanım yapalım :
Nedensellik ya da determinizm, genel olarak nedensellik ilkesi olarak bilinen ve olay ve olguların birbirine belirli bir şekilde bağlı olması, her şeyin bir nedeni olması ya da her şeyin bir nedene bağlanarak açıklanabilir olması ya da belli nedenlerin belirli sonuçları yaratacağı, aynı nedenlerin aynı koşullarda aynı sonuçları vereceği iddiasını içeren felsefe terimi.
Şimdi siz temettü veren şirketin daha fazla getirisine falan inanırsanız, 2 yıl önce 38 lira olan sonra 28 lere düşen ve şimdi yine 38 e geri dönen Froto'yu nasılsa toparlar ve temettü verir, fiyatı düşükken de temettü almaya, temettüyle hisse almaya devam ederim düşüncesinde olursunuz ve alıma devam edersiniz.
Ama Karşıt görüşünüzdeki bir yatırımcı, şirketin net karında bozulma varsa hisseyi satıp başka hisseye geçebilir ya da nasılsa toparlar dese bile ek alım yaomadan başka hisselere yönelir elindeki parayla.
Zaten sorunun temel sebeplerinden biri bu. Temettücüler elindeki hisseye aşırı sadık olup aşırı fiyat düşüşlerinde bile daha ucuza daha çok lot alabiliyorum, nasılsa ilerde toparlar daha çok temettü alırım diyerek hisseye olan taleplerini sürdürmeleri.
Olayı kelime oyunlarıyla başka mecraya çekiyorsunuz. Dediklerimin hala arkasındayım. Kuram olarak, sistemsel olarak bizim dediklerimiz doğru. Ama insanların yanlış düşüncesi ve inanışı sebebiyle temettü hisselerine yönelip, rağbet edip o hisselerin daha fazla getiri getirmesine sebep olması ise olayın yanlışlığını değiştirmez.
Tıpkı gençlerin fast food merakı gibi.
Fast food sağlığa zararlıdır, yemeyin dersiniz, bu yanlıştır. Ama dinlemezler, her köşe başına gerek küresel markaların gerek yerel markaların hamburgecileri açılır ve iyi de para kazanırlar. Sağlıklı ev yemekleri yapan bir lokantadan daha fazla kazanmaları onları haklı yaomaz. Örnek tam uymadı gibi ama ne demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.
Yine olmadıysa Bertolt Brecht'in sözüyle bitireyim.
Sen kazandın, ama ben haklıydım!
Ustad disardayim da cepten yaziyorum.
Oncelikle temettu endeksinde olmayip temettu dagitan bir suru hisse var ona bir aciklik getirelim.
Temettu endeksini neye gore sectiklerini ben anlayamadim.
Karsilastirmanin objektif olabilmesi icin ayni karakterde hisselerin temettu dagitmamis halini orneklemek gerekiyor.
Temettu endeksi full kar aciklayan hisselerin oldugu ve bu endeksi belirleyen kisi neye gore ayiriyor bilmiyoruz. Temettu dagitan cok fazla hisse varken temettu endeksine sadece bazi seckin sirketleri koyuyorlar.
Baz aldiginiz net kar kriterinde ise su sorun var ayninkarakterdekileri secememe sorunu var negatif bir kardan pozitofe gecen bir kar yuzde yuzun uzerinde gorunuyor mesela sisteme net kari yuksekler dediginizde o hisseyide aliyor icine habuki bir onceki donem zarar etmisti. O hisse
Yani hisseler esit sartlarda degil.
Herkesin kafasi karisti. Bir hisse kar ettiği için temettü veriyor orası kesin de bir hisse temettü verdigi icin mi hisse fiyatı yükseliyor yoksa hisse yükseliyor diyemi temettü alanlar para kazanabiliyor orası çok anlaşılmadı.
Eğer hisse yükseliyor diye ben temettüden para kazanıyorsam farklı bir benzetme ile sormam gerekirse yani benim kirasini aldığım dairenin piyasa degeri yükselmezse benim aldığım kira anlamsız mı oluyor, o bir kazanç sayılmıyor mu? Benim para kazanmış sayılmam icin illa dairenin piyasa değerinin yükselmesi gerekiyorsa, kiradan elde ettiğim parayı nasıl tanımlamam gerekir.
Bu topiği okuyupta kafasinda konuyu netlestirememis okuyucular için tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa belki onlara faydası dokunur.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
o konuya bir anlayıverseniz zaten iş çözülecek hocamda o kısmı anlayamıyorsunuz.
Bir evde senelik kria aldıgını düşün temettü hissesini senelik kiralık eve benzetebiliriz.
Kiracı napıyor her ay kırayı biriktiriyor. kenarda henüz ev sahibi olan sana vermedi daha bir senesi dolmadı diye.
evin değeride şu an diyelimki 10,000 TL olsun aylık kırada 100 TL olsun. yani sana 12 ay sonunda 1200 TL vermesi gerekir değilmi.
Diğer sebeplerle evin değer artışını boşver yada evin hiç değeri artmamıs varsay.
11. Ay eve bir talipo cıktı ve almak istedi. daha kirayı almadın halbukı
evi 10,000 TL yemi satmalı yoksa kirayi diğer adama devredeceğin için 10,000 + 1100 TL yemi satarsın. kırayla beraber devrediyorsun ıcerde kira parası bırıktıyor buda evin değerine yansıyor.
Yani temettüde böyle işliyor temettü vermemekte böyle işliyor.
Evi alıyorsun evin değeri elde edilen kira kasada ayrıldıgı için evi 10,000 TL ye almıştın kıracı sana sene sonunda vermek için ilk ayın kırası olan 100 TL yi ayırıyor.
evin değeri artık 10,100 TL ikinci ay 10,200 TL oluyor temettü günü 2. ay geldi diyelimki 200 TL yi kiracı sana veriyor evin değeri otomatık olarak 10,000 TL ye düşürülüyor.
Şimdi bu kıracı kirayı odemeseydıde zaten devrederken evı satarken içindeki kıra parasıyla satacaktın. yani 10,200 TL ye satacaktın alınmamış birikmiş bir kira parası var diye.
Piyasa değeri yükselmezse sana ek para gelmiyor.
Hisseyi 10,000 Tllik alıyorsun hiç yükselmedi temettü dağıtıı 1000 TL cebıne girdi faraza konusuyom hisse fiyatı 9000 TL ye indiriliyor. kıra parası nereye kayboldu.
Hocam farklı bın çeşitlerle örneklerle anlattım bunları.
daha kolay bir örnek vermeye calısıyorum.
banka faizinden örnek vereyim bankaya parayı koydugunda 1 sene sonunda paranı alırsın diyelimki bu parayı devredebildiğini düşünelim.
Mantıken gidin mantıgı ön plana alın. düşünürken.
10,000 TL bankaya koydun aradan 5 ay geçti bankada her ay için 100 TL koyuyor hak ettiğin 1200 TL yi yıl sonunda alabiliyorsun ancak devretme satma hakkın var vadesi dolmadan.
bankada paran 1 ay 10,100Tl oluyor. 2. ay 10,200 TL şeklinde gidiyor.
5 ay bu değeri satmak istedin. yani bir nevi temettü gününü beklemedin. içerdeki birikmiş parayıda alamıyorsun. değilmi.
BU paryı ogluna veya bana satacaksın diyelimki 5. ay senin ordaki paranın değeri kaç paradır 10,500 TL
İşte sen bunu 10,500 TL ye satarsın. Yani sen 500 TL kar etmiş olursun bu 500 TL yi hak etmen için başvurdugun bankanın 5 ayda bir temettü dağıtmasına gerek yok zaten senın hak ettiğin para fiyatın içine giriyor.
BU örnek kafa bulandırıcı oldu daha düzgün birşey vereyim.
Bir pizza dükkanı aç gerçek hayatta aç 20,000 TL sermaye gereksin diyelimki dükkanı açtın.
bu dukkan her ay bürüt 500 Tl kar etsin. bunun içinde yönetim masraflarını giderlerini cartını curtunu cıkınca 100 TL kalsın yanı 100 tl netkar hani bilancolarda acıklıyorlar ya net karımız şu diye onu diğer giderleri düşünce söylüyorlar net kar diye. seninkide aynı hesap işçilerinin ve sen patron olarak bürüt kazanılan 500 TL içinden zaten kendi maaşını ve diğer masrafları yönetim giderleri zart giderleri diye düştün ve bilancoya dedinki net karım 100 TL
Elde edilen kar dukkanın kasasında tuttun. kar payı almadın.
1. ay bu dükkanını bir talip cıktı dediki ben dukkanını alacam.
Sen ona ne diyecen ben bu dükkanı 20,000 TL ye açtım 100 TL de net kar ettim kasada duruyor. yani o para dukkanın parası bu dukkanı kaça satacak 20,100 TL ye niye biliyormusun satarken kasadakı parayı alamazsın o dukkanın parası cunku.
Aynışekilde ilk ay kar payı diye net karın hepsı olan 100 TL yi cebe indirseydin.
Sana gelen adama bu dukkanı 20,100 TL satıyorum diyemezdın cunku kasada artık 0 TL var.
Yani kasadakı para bir değerdir ve bu hisse fiyatının degerine yansır. DOlayısıyla temettü almak istesende almamak istesende elde edilen bu 100 TL kar her halukuarda senin cebinde.
Temettü dagıtırsan Bu parayı cebe indirirsin dagıtmazsan cebe indirmezsın ama zaten degerin içindedir.
Temettünün mantalitesi işleyişi budur böyle hareket eder. aynen pizza dukkanındakı gibi.
Siz kasadaki parayı hiç hesaba katmıyorsunuz.
Temettü veren hisseded vermeyen hissedede fiyat yükselişi kasaya para girdi diye oluyor. daha sonra bu kasadakı paradan ne kadarı eksılırse dolaylı olarak hisse değeri düşülüyor. Cunku kasadakı paranın bır degeri var.
Yani temettü dağıtmasada bu deger zaten piyasa fiyatında kendini gösteriyor farkeden ne oldu ki ? Temettü dagıtınca o degeri kasdaaki değeri sana veriyor bir nevi otomatık lot satmak gibi.
TÜm bunlarla anlaşılmadıysa mesele şu soruma cevap verdiğinizde anlaşabiliriz.
Bir hissenin fiyatı temettü sonrası niçin düşürülür ?
neden düşüyor ne gerek var. niye ??? ev alınca kıraya verince kiracıdan parayı alınca evın değerinde bir eksiklik olmuyorken temettü alınca niye hissenin değeri otomatıkman düşürlüyor.
BU soruya mantıklı cevaplarınızı beklıyorum...
Temettü dağıtınca hissenin değeri otomatikman düşürülmüyor aslında. Hisseye o eski fiyatından talep gelmediği için fiyatı düşüyor.
Yani ederi 10 tl olan bir şirketin patronu, şirketin kasasından 1tl dağıtırsa (temettü olarak ya da kasadan para çalıp gece eğlenmeye gitsin farketmez), ben o şirkete artık 10tl vermem. Şirketin 1tl si eksildi çünkü. Ben alış emrimi 9dan yollarım. Ee aklın yolu bir, kimse 9dan fazla vermek istemeyeceğinden, hisse fiyatı 9a düşer.
Erhan Bey ;
Çooook özür dilerim. Siz haklısınız ; temettü veren başka hisseler olabileceğini düşünenemedim, keşke önce araştırsaydım..
http://www.borsaistanbul.com/endeksl...ttu-endeksleri
Yeni meşazım şöyle:
İnsan bir şeyi bilincini vererek öğrenir, sonra otomatik pilota alır…Sık verilen örnek araba kullanmadır, başta zor gelen şeyler sonra tecrübe kazandıkça kolaylaşır. Tıp fakültesinde 2. Sınıf anatomi dersinin ilk saatlerinde kadavra kokusuna dayanamazken yıl sonunda yanak yanağa fotoğraf çektirirsiniz. Aynı yolu kullanırız, çayımızı aynı içeriz vb.
Beyin değişikliğe tepki verir, çayınız çok şekerli geldiyse hooop al sana sorun…ya da araba sürerken kahvenizi içer, telefonla konuşursunuz , takip mesafesi, hız düşünmezsiniz taaaa ki önünüze bir “insan” direksiyon kırana kadar… ya da istanbula taşınırsınız….işte gerginsinizdir, evde gergin….
Kısaca bazı şeyler otomatik pilotta olmalıdır ki dikkatimizi daha önemli işlere verebilelim…
Sonra hayatınıza borsa girer…..tam bir kaos….birşey yapar para kazanırsınız, aynı şey daha sonra para kaybettirir; bir haber gelir yükselir, aynı habere başka zaman düşerek tepki verir…onu izlersiniz, bunu dinlersiniz, öyle yaparsınız, böyle yaparsınız OOOLLLLMMMAAAZZZ. Beyin huzuru kaybetmiştir, otomatiğe atmak istedikçe yapamaz, işi etkilenir, eşi etkilenir, yemesi içmesi uyuması etkilenir…… TEMETTÜ HERŞEYİ YAPIP BORSAYI OTOMATİĞE ATAMAYAN ZİHNİN KURTULUŞUDUR ,PROSACıdır, XANAXıdır….
Temettü yatırımı yapacağım dediğinizde Artık borsa otomatiktedir : hisseni temettü veren sağlam 3-5 hisseye böl, para oldukça al, temettü aldığında yine al…iş-eşi- yemesi içmesi düzelir….. Psikolojisini anlamadan temettü anlaşılmaz. O nedenle bu kadar çok temettü yatırımı topiği var…
Burada temettü hakkında yazan dostlar kendi oto pilotlarını farklı oluşturmuşlar (mesela Erhan beyinki temel+teknik, kendiminkini anlattım zaten)
Kısaca temettüyü anlamak isteyen karşıt görüş sahibi, temettüye gönül vermiş kişinin “çarıklarının içinde bir gün geçirmelidir”.
Bu nedenle TEMETTÜ CANDIR DOSTLAR…..
@AceKing,
Temettu sonrasi fiyat dusurulmesi muhasebe kurallari geregi zorunluluktur. Sizin ya da bir baskasinin hisseye o fiyati verip vermemesiyle zerre ilgisi yoktur, umurunda da degildir. Toplam degeri, duran dönen ziplayan hoplayan varliklarinin ederi 10.000 lira + 2.000 kasasinda nakiti olan sirket o 2 bin lirayi kar payi olarak dagitirsa yeni degeri 10 bin lira olur. Bunun olmasi icin de hisse fiyati dusurulur. Bu kadar basit. Baska anlamlar yuklemenize gerek yok olaya.
@DRİZM
Meşazınızı aldim ve etkilendim. Zira tiptan girip sosyolojik, psikolojik örneklerle devam etmis sürrealizmin sınırlarında dolastıktan sonra nihilizmin doruklarinda kisa bir mola vermissiniz.
Dediklerinize katiliyorum. Yukarida Erhan beyin dediklerine de sizin katildiginizi biliyorum. Kafam rahat etsin diye temettu hissesi aliyorum demek guzel. Ama kafamin rahat etmesine sebep olan şey hissemin temettu vermesidir derseniz bu dogru degil.
Erhan bey,
Ben bu sefer hakikaten kendi kafamda bir sonuca varmaya calisiyorum. Amacim anlamsiz ve gereksiz karsi cikislarda bulunmak degil.
Konuyada yatirimci olarak iki husus uzerinden yaklasiyorum
1- Deger
2- Etki
Oncelikle bu borsa oyle bir seyki gecmiste cok ama cok ilginc deger vakalarinin yasandigi bir mecra. Insanlarin degeri bir olan seye bin verdikleri bir yer. Hollanda-Lale hikayesini herkes bilir bilmeyenler youtube'dan gorebilir. Oyle bir an geliyorki 1 laleye bir ev parasi deger bicmiş piyasa. Hadi bu cok extrem bir ornek oldu diyelim. Az biraz ekonomi kanallari izleyenler bilir, hisse fiyatlarinda balon olustu, gayrimenkul piyasasinda köpük var denir. Bu terimler ilgili piyasanin enstrumanlarina piyasanin bictigi degerin olmasi gerekenden fazla oldugunu gosterir.
Bunun tam terside olabilir. O piyasadaki enstrumanlara piyasa gerekenden daha az degerde bicebilir.
Bu "Piyasa Değerlemesi" isi , fiyatlamalarin icinde farkli algilamalarin ve faktorlerin oldugunu gosterir .
Bir mahalleden metro gececek denir, bu soylenti dukkan fiyatlarini insaat sirasinda esnaf is yapamayacak diye dusururken, muteahhit kolay ulasim olacak algisiyla daire fiyatlarini arttirir. Aslinda muteahhidin aliciya sattigi "Fayda" iken esnafin kactigi "Zarar" dir. Bu ikili, gercek degil algi bile olsa "Deger" uzerinde "Etki" yapar.
Simdi donelim temettu meselesine. Kar edip Temettu dagitan bir firma yatirimci uzerinde "Fayda" etkisi yaratir dolayisi ile hisse uzerinde "Deger Artisi" etkisi yaratir.
Dolayisi ile hissenin fiyatina, yarattigi gercek veya algi "Fayda" etkisinden dolayi, yine "Artis" olarak yansiyabilir.
Ozunde temettunun, bana gore, etkilerinden birisi budur. O yuzden dusunceme gore temettu etkisiz eleman degildir.
Ikiside 20000 tl ye acilan yan yana duran iki restaurant'tan birisinin yılda 2000 TL kazanirken digerinin kazanc saglamadigini bilirseniz ve cebinizde paraniz varsa para kazandiran restauranti almaya yonelirsiniz dogal olarak cunku orada "Fayda" gorursunuz. Var olan bu faydanin etkisi ile kar eden restaurantin sahibi ile konusacaginiz fiyat ile kar etmeyenle konusacaginiz fiyat farkli olacaktir. Once para kazandirana sonrasinda ise digerine yonelirsiniz. Digerine yoneldiginizde mevcut durumda size "Fayda" sunamadigi icin, restaurantin sahibi ile pazarlik edip fiyati dusurup kendinize "Fayda" yaratmaya calisirsiniz.
Restaurantın fiyatını arttiran elde ettiği kardır, restaurantın fiyatı yükseldi diye elde edilen kar artmaz.
Temettunun etkiside boyledir. Hissenin fiyatı temettu verecegi icin artar.
Simdi devam edelim. Restoranti kar ediyor diye almaya karar verdiniz, bir arkadasinizda yaniniydayken gittiniz sahibi ile pazarlik yaptiniz 25.000TL'ye aldiniz. 1 sene calistirdiniz 2000 TL kar ettiniz ama kara hic dokunmadiniz. 27000 TL bir degeriniz var elinizde. Sonrasında artik bu isi yapmamaya karar verdiniz, siz ilk seferinde restoranti alirken yaninizda olan arkadasiniz talip oldu. Hersey seffaf, siz restauranti alirken adam yaninizdaydi rakamlari ve ettiginiz karida biliyor. Ne olur bu durumda? Adama dersinizki ya ben karimi alayim bana 25000 ver yada kar kasada dursun 27000 ver. Dogru degilmi?
Iste temettude durum bu. En basta acikladigim "Fayda" - "Deger" iliskisi sebebiyle degeri yukselen hissemi temettu oncesi satarsam yukardaki ornekte oldugu uzere 27000'e sonrasi satarsam 25000'e satarim.
Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi. Bu durumda ne yaparim, 2000TL kar ettiydim ya, restorantimi satmam, 2000 tl'mi cebime koyarim degilmi? Bu sefer ne dusunurum, restorantin bana maliyeti 18000'e dustu derim. Sukrederim. Yanimdaki kar etmeyen restorant sahibi ise hic bir sey alamaz. Maliyetini dahi dusuremez.
Temettude aynen boyle. Piyasa, "Fayda"-"Deger" iliskisinden dolayi hissenin degerini yukseltirse ne ala ama yukseltmezse aldigim para, restorant orneginde oldugu gibi, maliyetimi dusurdugum icin bile bana "Fayda" ve "Deger" olarak donecektir diye dusunuyorum.
Sevgilerimle
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Restaurantın fiyatını arttiran elde ettiği kardır, restaurantın fiyatı yükseldi diye elde edilen kar artmaz.
************************************************** ******************************
Temettunun etkiside boyledir. Hissenin fiyatı temettu verecegi icin artar.
Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi.
Yazınızdan alıntılanmış iki bölüm.
Çelişkili açıklamalar bunlar. "Hissenin fiyatı temettü vereceği için artar" değil kar ettiği için artar. Kar etmese nasıl temettü versin?
İkincisi de hem bu yazıda belirttiğiniz gibi hem de diğer arkadaşların dediği gibi temettü veren hisseye hani her zaman daha çok talep olurdu? Hem bunu diyor hem de "farz edelim ki şirket hak ettiği talebi ve değeri görmedi, temettümü alır otururum aşağı" diyorsunuz.
Örnekteki 2 dükkana devam edelim. Ikısinin değeri de 20.000 lira ikisi de 2.000 lira yıllık kazancı var. 1 yıl sonra ilki temettü verdi. 2.000 lira karı dagıttı diğeri şirkette tuttu.
Birinin değeri 20.000 diğeri 22.000 olur. İkinci yıl da aynı oldu 3. Yıl da. 3 yılın sonunda ilk dükkan hala 20.000 lira (temettü verdiği için) diğeri 26.000 lira.
Şimdi hangisini almak mantıklı? Yılda 2.000 lira kar eden 2 dükkan var. Biri 20 diğeri 26 bin lira. Ama pahalı olanın değeri de aslında 20 bin artı kasada 6 bin lira nakit var.
Sizler kanıtlarınızı hep değer, etki, psikoloji vs sebeplere dayandırıyorsunuz ki haklısınız da. Zaten biz de bunu diyoruz, temettü veren firmanın daha iyi olduğuna inanırsanız, yıllardır fiyatı aynı olan Mardn biriktirmeye devam edersiniz ama örneğin bir Egeen, bir Aselsan almazsınız. Niye? Temettü verimleri çok düşük
Hisse fiyatı serbest piyasada arz/talep dengesi ile belirlenmiyor mu? Fiyatı kim düşürüyor? Temettü dağıttığı günün ertesi günü teorik fiyatının çok üstünde açılan hisselere ne demeli?
Temettü sonrası şirket değeri düşürülür deseniz anlıycam da, hisse değerini piyasa değerini kim hangi zorunluluktan nasıl düşürüyor?
büyük bir heyecanla yazılarınızı okudum ama ulaştıgınız sonuçlar okadar bilinçsiz ki.
Arkadaşlar gerçekten inasnları kucumsemek istemiyorum bu olaydan nefret ediyorum kendimi kaf dağında sizi ise altta bir yerlerde görmek istemiyorum benim böyle bir bakış açım yok.
Ama olaylara okadar uzaksınız ki kızmamak elimden gelmiyor çıldırıyorum.
Dönüyorum kımlerle tartısıyorum ben kıme ne anlatıyorum diye kendime kızıyorum.
Sizleri gerçekten hor görmüyorum mutlaka benim sizden sizinden benden öğrenceğiniz şeyler olacaktır.
Ama tartıstıgınız konu hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz bunu yazılarınızdan belli ediyorsunuz kendiğ kendinizi ele veriyorsunuz.
Gerçekten sizleri hor küçük görmek istemiyorum ama bilgi sahibi olduktan sonra fikir sahibi olalım.
mesela temettü yatırımı yapıyor ve temettü endeksinin hangi hisseler ve kaç hisseden oluştugunu bilmiyorsunuz. hani bunu kucuk görmek gibi düşünmeyin. BU sizin hatanız bu sizin öğrenmeyişiniz öğrenmek istemeyişiniz öğrenmediğiniz için böyle eleştirisi konusu oluyor işte niye öğrenmedim diye kendi,nize kızmalısınız hocam yanlış anlamayın.
Diğer arkadaş ne demiş temettü sonrası hisseye talep olmadıgı için düşer demiş. KOCA BİR YANLIŞ daha sizlertemettünün otomatikman fiyattan düşürüldüğünü bilmiyor ve bunu arz talepten sanıyorsanız biz daha size ne anlatalım ben kime ne anlatıyormuşum dedim kendi kendime.
Kızdımıda kızdı diyorsunuz arkadaşlar kime ne anlatıyoruz biz daha borsanın temel argumanlarının nasıl hareket ettiğini fiyatın otomatıkman borsa tarafından düşürüldüğünü bilmiyor ama temettü meselesine karşı konuşmalar yapıyorsunuz.
İşte bastan beri dedim bilinçsiz yatırımcı dolu bu form ve borsalar ezbere yatırım yapıyorlar diyordum baştan beri AL işte iki tane kanıt hemde kendi agızlarından cıkan cumleler bunlar.
OFFFF bunları görünce ben cıldırıyorum abi duramıyorum NİYE ÖĞRENMEDİNİZ ABİ BUNLAR NASIL HAREKET EDER FİYAT NEDEN DUSER TECRUBESİZLİK DİYE ÖNGÖRÜYORUM.
Öğrenmiş oldunuz ne güzel en azından birşeyleri öğrenmenize faydamız dokundu.
Şimi geçelim konulara temetüt endeksi meselesi ile fiyatın otomatik düşüldüğü konusu anlaşıldıgını düşünüyorum bunun lamı cimi yok yani fiyat arz talepden düşer diye başka bir yerde yazmayın gerçekten yazmayın buraya istediğiniz öğrenmek istediğiniz herşeyi yazın. bak öğrenmeye gelince ben çok iyi bir öğreticiyimdir. ama daha bilmediğin bir konuyla ilgili ezbere yorum yaparsan ozman kulahları değişiriz işte.
bilinçlen öğren sonra gel istediğin şeyi savun.
Şimdi gelelim meselelelere.
şu restorant ve pizza dukkanı meselesine ve temettü verildikten sonra şirkete olan talepten bahsedelim.
Bİr şirket temettü dağıtacak diye yükselmez bu çok çok anlamsızdır kar oldugu için yükselir buna bir açıklık getirelim. şirketin ne kadar temettü dağıtacağı belli değil temettü dagıtıp dagıtmayacaği bile belli değilken neyi fiyatlayacak birşeyi fiyatlıyorsa bile temettü dağıtmasa bile portfoyunde o parayı zaten görmektesin.
şimdi geçelim temettü hisselerine talep oluşturması veya yatırımcıya fayda sagladıgı argumanına...
YANLIŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞ
temettü fayda saglamaz yatırımcıya zarar saglar. yuhhhhhhhhh dediğiniz duyar gibiyim farkında cunku bunu anlayamadıgınızı düşünüyorum bazı argumanları bılmemenıze yoruyorum.
daha öncede acıkladım. Hisse senedi temettü dağıtınca kasadaki para eksilir ve şirket yeni yatırım yapmak işçin kredi çekmek mecburıyetınde kalır. kredi çekmek ek yükümlülük faiz gerektirir. buda o şirkete yatırım yapan için kötü ve şirketin riskini arttırır. Yine aynı şekilde şirket temettü dağıtmak istiyorsa yatırım yapacak yer bulamadıgı için yapabilir.
Buda kötü birşeydir şirket mevcutla yetinip yeni yatırımlar yapmadıgını ortaya koyar buda şirket değerinin daha yavas yükseleceğini gösterir.
"Fayda" argumanını konuşuyoruz ya işte temettü dağıtmamanın faydaları ve faydasızlıkları bunlardır. Temettü yatırımcılara faydadan cok zarar yaratır
özetle maddeler halinde
1-Yatırımcı temettü alınca vergi öder ve normale göre vergi dezavantajından zarar eder.
2-Yatırımcının şirketi temettü dağıttıgında şirket riski artar şirketin kasasındaki para eksildiği için yeni yatırımlar için ek finansman(kredi) çekmek zorunda kalır.
3-yatırımcının şirketi temettü dağıttıgında yatırımcı tarafından bu şirket artık yatırım yapacak alan bulamamış algısına yol açarak şirket değerine olumsuz bir etki yaratır.
Meseleye tek taraflı baktıgınız için bunları göremiyorsunuz.
Kısaca şu an alım yapıp senelerce biriktirdiğiniz hisselser "KEŞKE" temettü dağıtmasaydı şu anki getirilerini rahatlıkla cok daha fazlasını elde ederdiniz.
ANcak siz temettünün sizin için verdiğini zannederek anlamsız sevinç cıglıkları attınız. halbukı temettüyü yatırım yapacak yer bulamamaktan veya şirketin kasasındakı parayı cebe indirmek için patronlar kendileri için istiyorlar. Kendi şirketlerinin riskini arttırıyorlar kredi çekmek zorunda bırakıyorlar kendi şirketlerini bencilliklerinden ötürü parayı cebe atmak istedikleri için şirketi ve yatırımcıları hiçe sayıyorlar.
Şirketi düşünen adam temettü vermez temettü parasına seneler oncesınde dolar alır yabancı para pozisyonunu arttırır. BÖylece dolar yükselişindende net finansman geliri olarak bilancoda gösterir ve net karını %5 artacakken %10 arttırır. bu kar fiyatlanacağı için yatırımcı daha cok fayda saglardı.
Bir şirket kötü yönetiliyorsa. Bunu temettü vermesiyle veya vermemesiyle ölçemezsiniz. bunu ancak bilancoya bakarak anlarsınız.
İSGSY bundan 3 4 sene oncesınde temettü dağıtıp gidip bir suru borçla kredi çekiyordu. BU kadar mantıksızca bir yönetim biçimi olamaz. ancak İSGSY yatırımcıları havalara ucuyordu süper temettü yaşa beee yavrum benim diyorlardı.
halbukı kendilerine temettünün hiçbir faydası olmuyorken. TEMETTÜYÜ SİZ İSTİYORSUNUZ DİYE DEĞİL patron istiyordu temettü dagıtılacak okadar bana para lazım diyordu.
Madem bu şirket iyi şirketti niye kredi çekiyor bu şirket SORGULAYIN BIRAZ SORGULAYINNNNN hem temettü dagıtıp hem kredi çekmek aptallık değilde nedir.
Sayın AceKing,
Osman beyin söylediği kavram bizimkinden farklı.
Ortada iki kavram var.
1- Toplam değerin değişmemesi kavramı
2- Piyasanın bir hisse için kendi değerini belirlemesi kavramı.
1.si ve bunu ısrarla ortaya koyanların söylediği şey şu; kar eden ve bu karını dağıtan şirketin, kar dağıtmadan önce piyasanın belirlediği hisse başı değerden hareketle toplam değeri, kar dağıttıktan sonra dağıttığı kar kadar düşer. Zaten bunun aksi söz konusu olamaz. Ben üzerinde 20TL karı olupta 120TL eden bir şeyin, 20TL'sini dağtırsam o şeyin değeri 100TL'ye düşer ama toplamdaki değer 100+20'dir yine. Bu arkadaşlar karı dağıtan şirketin karı dağıttıktan sonra geriye kalan değerine yani 100TL'ye odaklanıyorlar sadece. 20TL'yi bir değer olarak görmüyorlar. Bizde diyoruz ki ortadaki değer 100 değil 120'dir, bu değerin 100TL'si şirketin ederi iken geriye kalan değer ortaklarının cebinde durmaktadır. Toplam değer 120'dir. Siz o 20'TL'yi görmezden gelirseniz, temettü etkisizdir, değersizdir dersiniz.
İkinci kavram ise ki bu çok açık herkeste sanırım kabul ediyor. Bir şirketin mal varlıkları şusu busu ile toplam reel değeri 100TL olabilir ama piyasa bunu 90'da yapabilir, 150'de yapabilir. Bu spekülatif manüpulatif bir fiyatlamadır içinde piyasa psikolojisi vardır. O şirketin faaliyetlerinden edeceği karın, piyasanın onu hangi fiyattan fiyatladığı ile ilgisi yoktur. O firma, ürettiği ürünü/hizmeti artık ne iş yapıyorsa satarak bir değer üretmeye çalışır. Değeri üretebilirse buna kar denir dağıtırsa kar payı olur. Firma tarafından üretilen bu değerin, piyasanın o hisseye biçtiği hisse başı değerle, zerre kadar ilgisi yoktur.
@tugrul hoca bir yazı yazmışsınız.
Borsadan bahsediyopruz değilmi
iki tane şirket ornegı vermişsiniz birinin değerini arttırıp temettü dağıtmış diğerinin degerini arttırmayıp temettüde almamışsınız ?
Senin şirketinin içine kasasına 600 TL para sokuyor ve bunu dağıtıyorsunuz benim şirketimin kasasına giren 600 TL yi değersiz sayıyor yok hükmünde sayıyorsunuz.
BU nasıl bir öenk böyle ?
Örnegı daha iyi anlamanız için aynı örnegi farklı sekilde anlatayım.
20,000 TL ye ikimizde bir bakkal açtık
her ay 100 TL kar ettik sen elde edişllen karı her ay kar payı adı altında cebe indirdin.
bense elde edilen bu karla 100 Tllik Çükolata aldım bakkal dukkanına.
2. ay yine 100 tl kar ettik sen 100 tl ni temettü olarka aldın bense 100 TL ye şeker aldım dukkana.
3. ay yine temettü aldın 100 tl kar ettin bense 100 tl karıma gittim gofret aldım dukkana.
Şimdi şirket değerlerşine bakalım.
Senin şirketin değeri 20,000 TL içerdeki malzmeler vesaire toplamda kasada hiç para yok.
benim şirketimin değeri 20,300 TL içerdeki malzeler seninkinden 300 TL fazla kasada hiç para yok.
BU iki şirkette aynı değerde olamaz birinde 300 tllık fazladan mal var diğerde ise fazllık malzeme yok.
anlaşıldımı mesele.
peki patronlar neye sahip ona gelelim bak burada şirket değerinden bahsettik patron acısından bakalım.
iki patronda aynı parayı kazanmıştır. birinin bakkal dukkanı 20,000 TL ederken 300 Tl kar payı aldıgı için toplamda 20,300 TL mal varlıgına sahip olmuşken.
Diğer dukkanı 20,300 TL değerinde oldugu için onun mal varlıgıda seinn kazandıgınla aynıdır.
İşte SONUCA GELELİM senin bakkal dükkanın temettü dağıtmak yerine gofret alsaydı ne değişecekti ?? senin kazancında yine hiçbirşey değişmeyecekti benimki temettü dağıtmayıp gofdret aldı dukkana ne değişti sen benden cokmu kazandın veya ben eksikmi kaznaıdm hayır ????
Tupras Cumhuriyet tarihinin en buyuk yatirimini yaparak 1.5 milyar dolarlik Rup tesisi acti. Ornegin é yil temettu dagitmasa kendi ozkaynaklarindan yaoabilirdi. Ama o kredi cekti. Simdi dolar her yukseldiginde kur riski aeran firmalar listesinde en baslarda. Toaso Egea yatirimi icin 450 mn dolar yanilmiyorsam harxama yapti. E kardesim dagitma temettuyu kendi karindan ode. Niye faizle borclaniyorsun? Temettuseverler bunu da aciklasin.
Erhan bey,
Yazının devamını okumamışsınız sanırım. Ben KY açısından ayrı baktığımda farklı şeyi görüyorum, şirket açısından bakınca farklı şeyi görüyorum. Yazım çok açık, detaylı yazdığım kısım KY açısından olayı değerlendiriyor. Yazının içeriğinde ve sonunda şirket açısından olaya bakmadığımı zaten açık bir şekilde belirtmişim.
Sizin eksiğiniz sürekli konuya şirket değeri ve patron tarafından bakıyor olmanız. Şu örneklemelerinizi birde KY açısından irdeleseniz ne güzel olacak. Şirket sahibi gibi davranıp düşüneceksek, patronlar kulübünde olmamız lazımdı. Buradaki forumda yazılar çiziktiriyor olmazdık herhalde.
Şirket karını dağıtmadıktan sonra, KY için şirketin raflarında duran 300TL fazladan malın ne faydası var bir açıklarmısınız? Şimdi diyeceksiniz ki şirketin değeri yükselecek, dolayısı ile hisse başı birim değer yükselecek, KY'de elindeki hisseyi satıp köşeleri dönecek. Bunun böyle olmayabileceğini anlatmak için piyasanın biçtiği değerin, şirketin mal varlıklarıyla düz orantıda olmayabileceği örneğini verdik.
Ayrıca sizin verdiğiniz örnek yanlış diyen yok ki. Benim verdiğim örneğin odak noktası sizin baktığınız açıdan değil. Siz oradan bakarsanız siz haklı görünürsünüz, ben buradan bakarsam benim gördüğüm doğrudur.
Yazımın sonuna doğru aynen şöyle yazmışım;
"Konuya KY tarafından bakarsanız tablo budur. Biz şirketini büyütmeye çalışan patron yada patrona yalakalık yapan CEO değiliz.
Bu açıdan bakınca hangisi daha mantıklı?"
Tekrarlıyayım, benim odak noktam sizin yazınızdaki gibi patron veya şirketin değeri değil, KY için ortaya çıkan değer.
225 nolu gonderıme karşı isenizde kabul ediyorsanızda yazın oradan konuyu ılerletecegım.
bir hisse düşünün her yıl %10 temettü veriyor.hisse fiyatı hiç artmasa bile 10 yıl sonra SIFIR MALİYET...
Bende NUHCM var 3 yıldır tutuyorum....bu yılda 26 mayısta temettü ödemesi var...tutmaya devam ediyorum.
Sakin sakin anlatacağiım tamam.
Şirket değeri yükselmezse 100 TL temettü al sende kazanamıyorsun ki onu anlatıyoruz ya şirket değeri artmazsa sende kazanamıyorsun sorun orda zaten tek kazanç hisse fiyatının değerine yükselmesi.
hemen sizin bakış açınız olan KY tarafından bakıyorum aynı örnek ky tarafından anlatıyorum.
numara numara gidelim tıkandıgın yeri numara ile belirt bana
1 numaralı yer
20,000 TL ye bakkal açtık. değeri 20,000 TL tamammı buraya kadar
2 numaralı yer
her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burası tamamı ?
3 numaralı yer
kasaya giren bu 100 TL yatırımcılar tarafından borsada fiyatlanmadı borsada hissenin piyasa değeri hala 20,000 TL görünürken bakkalın gerçek değeri aslında 20,100 TL
Burada bir sorun var mı ? anlaştıkmı burada KY acısından gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadıgını söylüyorum.
4.numaralı yer
bu şirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarına dağıtmak istedi atıyorum %50 si borsaya acılmışsa bu şirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagıtacak değil mi dağıtalımı buraya kadar sorun varmı ?
5.numaralı yer
temettü dağpıtılır şirketin gerçek değeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada değeri zaten fiyatlanmamıştı 20,000 Tl den 19,900 TL ye düşürüldümü otomatik olarak.
burada sorun varmı ???
6. numaraı yer
ky ne kazandı ? şirketi 20 lıradan almıştı hiç fiyatı yükselmedi ama temettü dağıttı fiyatı o oranda düşürldü yeni fiyat 19,9 TL ye düştü 0,1 TL cebine yattı ancak elindeki hisse değeri 19,9 TL ye düştü bak bakalım ne kazanmış bu yatırımcı ???????????
7 numaralı yer temettü dağıtmamış halinide örnekleyelim.
aynı şirkete ortak olduk hisse yine aynı karı elde etti
8 numaralı yer
bu bakklın gerçek değeri 20,100 TL iken borsadaki değeri ilk haliyle aynı olan 20,000 TL cunku 100 TL karı fiyatlanamadı borsa burası okeymi
9 numaralı yer
Şirket temettü dağıtmak istemedi. yatırımcı ne kazandı ?????????? 20 TL den almıştı yine 20 tl ne kazandı ? hiçbirşey.
ben yazmayacam artık ciddiyim yazmayacağim. kardeşim sen devam et yolunda senin gitiğin yol süper bir yol ciddiyim haa. malıyetın 0 a inince lütfen buraya bu sayfaya göster o 0 malıyetı.
Bir tanede HSBC banktan hesap aç 1 lotta oradan al.
Temettü dağıtılınca bak bakalım maliyet düşecekmi düşmeyecekmi eğer düğşmezse HSBC banka bence dava etmelisin. cunku bir tarafta malıyetını düşürülüyor bir tarafta düşürülmemiş HSBC muhtemelen bunca yıldır bütün yatırımcıları kazıklıyor.
TÜPRAŞ yönetimi demek ki finans işlerinden anlamıyor Osman bey.
Dağıtılan temettü miktarının ile çekilen kredi miktarını ve mümkünse kredinin oranınıda yazsaydınız. Ben yazayım geçen sene 1.5milyar TL civarında kar dağıtmış. Tüpraş'ın %49'u halka açık yani 750milyon halka dağıtmış. Oda 210 milyon dolar yapar.
Dağıttıkları temettü yapacakları yatırımı karşılıyormuymuşda, adamlar buna rağmenmi gidip kredi çekmişler. Hayır.
Akaryakıt piyasasında fiyatlamaların dolardan etkilendiğini sanırım biliyorsunuzdur. Yani iç piyasada fiyatlar belirlenirken döviz hareketleri işin içindedir. TÜPRAŞ ürettiği tüm ürünü iç piyasaya satsa, bizim ülke olarak rafine edilmiş ürün ihtiyacımızı dahi karşılayamaz. Yani ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmayan ve sattığı ürün dövizin hareketlerine koteli yükselip alçalan bir ürün. Yani aslında öyle bize yansıtıldığı üzere dolar riski olan bir firma değil.
Ben uluslararası firmalarda çok uzun yıllardır çalışıyorum. Uluslararası fonlardan kredi alma işinin pek çok kez parçası oldum. Bu iş öyle gidip bankadan araç kredisi çekmek gibi bir şey değil. Size krediyi veren firma, tüm değerlerinizi ve kredinin kendisine dönüşünü garanti altına almadan vermez o krediyi. Öyle basında yansıtıldığı gibi olmuyor o işler yada bizdeki gibi vurgun amacıyla yapılmıyor.
Ayrıca TÜPRAŞ bir kredi kullanırken, karlılık çalışmalarını en ince detayına kadar yapmıştır. Kullandıkları kredi miktarlarının oranıda son derece düşüktür.
Kısacası, o kredi alınırken her iki tarafta sizin ve benim düşünemeyeceğimizden fazlasını düşünmüşlerdir.
BU yatırımcı topluluguna kendine yatırımcıyım filan demesin bunu özeleştiri gibi düşünün.
Ben bu kadar düşük düzeyde bu kadar bilinçsiz düzeyde ezbere formdan okudukları bir kaç yazıyla iş yapan bır borsacı toplulugu daha görmedim yemin ediyorum bir çok kişinin borsa nedir nasıl birşeydir temettü alınca ne olur bedelsiz alınca ne olur bunların hiçbirisini bilmiyorlar kara düzen hisse alıyorsunuz.
Yemin ederim sizlerin bilinçlenmesi şart bu kadar düşük bilgiyle yatırımcılık yapılmaz ya hepiniz yeni yatırımcı gibisiniz arkadaşlar hiçmi aranızda bilgili efendım tecrübeli arkadaş yok yaw?????
bazan 20 yıllık borsacı görüyorum ama temettünün fiyata etkisini malıyete etkisini bilmiyor 20 yıldır borsacı ama sürekli 4 tane hisseyi almış başka hiçbirşeyle ilgilenmemiş merak etmemiş öğrenmemiş.
Şimdi hangimiz tecrübeli öğrenmek isteyen ve araştıran öğrenenmi yoksa hiç araştırmayıp sureklı kara düğzen 20 yıl boyunca alan adammı ?
Arkadaşlar okumanın öğrenmenın değeri paha biçilemezdir. bilmek öğrenmek kadar daha değerli hiçbirşey yoktur. bilgi okadar büyük birşeydir ki başkalarına bile satılabilir.
Niye okumuyorsunuz niye öğrenmiyorsunuz BORSACIYIM YATIRIMCIYIM DİYE ORTADA GEZİYORSUNUZ AMA DAHA NEYIN NE OLDUGUNDAN BİR HABERSİNİZ. Sadece buraya yazan bir kaç kişi değil arkadaşlar.
benim bugune kadar borsa ile ilgili formda tanışıpta telefonlarla görüştüğümü kişi sayısı 20 yi geçti. ve biz bu 20 kişiyle saatlerce konuştuk. borsa hakkında hisseler hakkında.
ve bu konuştugun kişilerin 15 tanesi abartmıyorum borsanın işleyişini ve anlamını bilmeyen bir şirketin halka nasıl arz oldugunu ne için arz oldugunu piyasa degerini bilancosunu vesairesini bilmeyen adamlarla dolu bakın size yemin ediyorum böyle. Kesinlikle okumalısını öğrenmelisiniz arkadaşlar Kaynak mı bulamadınız merak etmeyin yakında kaynagı ben yaratacağım.
Ben hepinizin iyi olmasını hepinizin ileri düzeyde bilinçlenmenizi bilgili şekilde yatırım yapmanızı isteyen bir vatandaşım. Ben herşeyi bilmiyorum bende merakımdan öğrendım araştırmalarla öğrendım. cunku meraklı melahatın tekiyim. dahada öğreneceğim cok fazla şey var bundanda eminim. yeni yeni öğrendıgımde çok fazla şey var.
Lakin daha sizler orsaya yeni girmiş bir halde yazıyorsunuz. benim daha toy ilk hallerim gibisiniz. bende siz gibiydim. bende sizin yollarınızdan geçtim.
Ben özeleştiri yapayım aynı siz gibiydim. temettü hisselerinin malıyetın düştüğünü zannediyordum temettü hisselerinden gelen temettünün extra para zannediyordum temettüyü hep iyi birşey olarak görüyordum.
Sonra bir yatırım planı çizmeye karar verdim full temettü hisselerinden olmak üzere önume bir yol çizip hesap kitap ettikten sonra bu yatırımı yapayım dedim mantık bunu gerektirir cunku.
HAYAL kurdum geçmişe geri gitti dedimki keşke bu temettü veren hisseleri 2009 yılında öğrenseymişim dedim ve hesap ettim acaba dedim 2009 yılında alsaydım bu hisseleri temettüyle beraber ne kazanırdım.
DEVASA bir rakam ortaya çıktı cunku hesaplarken hem malıyet düşürüyordum hem temettüden gelen para ile lot alıyordum hemde gelecek sefer daha cok temettü alıyordum.
anlamsız bir rakam cıktı %9000 filan cıktı. Dedim nasıl yani boylemı cıktı ilginç cunku devasa birşey inanamadım hemen arkadaşlarımı aradım gelin gelin süper birşey buldum dedim
BU rakamları ve getirilerie excele lot lot işledim. cıktısını aldım 5 6 tane cıktı aldım yakın arkadaşlarıma bu MUCIZEVİ kazanç planını anlatıp onlarından bu MUCIZEDEN yararlanmasını istiyordum tabi bir çoğu nasıl olm bu kadar cıkarmı filan dedi. İşin garibi benimde kafama inandırıcı gelmiyordu ama yinede cok sevinçliydim.
Sonra yaw dedim yanlı8şmı hesapladım birdaha bakayım derken. Meğer hisse senedi fiyatının temettü oranı kadar geçmişe dönük düşürldüğünü gördüm. Yaptıgım tum hesap ve dagıttıp tum excel sayfaları koca bir yanlışmış. Oturdum tekrar hesap ettim geçiş tarihsekl veriler diye birşey varmış geçmişe donuk hisse fiyatlarını görebiliyormuşuz.
Gittim ordan tekrar aynı hesaplaları hisse düşüşünü ve alacagımız lotu tek tek hesaplayan üzerinde 4 5 saat harcayarak hesaplamalar yaptıgım bir excel daha doktum.
Bİrde baktım ki hisselerle lot alınca hisse fiyatı ne kadar kazandırmışsa aynısını kazanıyormuşuz tabi benim kafamda bir ampul oluştu geçrek tümüyle karşıma geldi. Yine inanmadım.
Gittim özellikle temettü öncesi bir hisse aldım HSBC bank hesabımdan temettü dağıtıldı portfoyum eksıldı vergi düşüldü ve net cebıme yattı birde baktım kı param eksilmiş. üstelik maliyetim hiç düşülmemiş oldugunu gördüm.
HSBC bankı aradım şere*****sizlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dedim. benim maliyetimi niye düşürmediniz ulen i**neeeeeler dedim. siz dedim beni toy yatırımcımı zannetiniz dedim.
HERİF şoka ugradı :D : D: D: D bana durumu anlattı sakınleştım hmm öylemiymiş filan dedim. kafama takıldı anlattıgı şeyi cok anlamasamda anlamış gibi yapğıp adama hak verdim.
KAFAMA TAKILDI ya oturup hesaplama peşine düştüm. Birde baktımkı gerçekten malıyet aslında düşmüyormuş baska arkadaşlarımı arayıp sordum kımısınde malıyet üşerken kımı bankalarda malıyet düşmediğini öğrendim. hesaplamalar sonucundada malıyetın düşüp düşmemesinin hiçbir anlamı olmadıgını gördüm.
bir ampul daha patladı kafamda. Derken dogru yatırım planı nedir diye sormaya basladım. kendıme ulen bu boyle değilmiş ama herkes boyle zannedıyor dedim.
Ozmanlar elımde froto vardı. temettü dagıtmayacagını acıkladı o yıl hatırlamıyorum ne zmandı ama herkes temettü beklerken vermedi temettüyü.
FORMDAKI herkes kufurler saydırdı sayfada. patrona halil buhura kufredenlerın haddı hesabı yoktu. ADAMACAGIZA PASO KUFRETTILER hanı temettü dagıtacaktıda dagıtmadı diye.
ben konunun ne oldugunu ve bizlere hiçbir katkısı olmadıgını öğrendıgım için yazdım sayfaya arkadaşlar merak etmeyın bu kotu bırsey değil birşey kaybetmediniz dedim zaten birşey kazanamyacaktınız falan. ANAM abartmıyorum 30 kişi birden banada girdiiiiiiii hepsi bana giydirdi.
beni sürekli şikayet ettirip formdan attırdılar :D 10 gun banlandım.
her nereye girsem fortoya temettü dagıtmadı diye kufredenlerden baska kımseyı gormuyordum.
bu konuyu acıklamak için eski formda konu baslıgımda yazmaya basladım gunler aylar yıllar aldı sureklı aynı seylerı konusup durduk 3 kerede orada banlandım. geri geldim.
:D benle beraber konuyu ogrenıp banlalananlarda oldu.
Derken bilimsel makalelerıde gorduk bbirileri buldu geldi erhan bu senın dediğini söylemiş dedi. Bana bir rahatlama geldi.
CUNKU sadece bu konuyu ben öğrenmişim ve kendı kendıme saçmalıyormuşum gibi hissediyordum bu nasıl ortaya cıkmaz diye bazan kendımden şüpheleniyordum herkes karşı ise ben mi yanlış hesaplıyorum fılan diyodum. SOnra o makallerı gordum okudum adamlar benım anlattıgım seyi zaten seneler öncesinde anlatmıştı. bu harikaydı süper birşeydi. Artık diğer insanların beni anlayacağını ve aptalca birşey soylemedıgını ıspatlamak için elimde makaleler vardı. ama buna ragmen herkes aynı şeyi savunmaya devam etti görmezden gelmeye devam ettiler.
VE BU KONU HALA DAHA TARTISILMAYA DEVAM EDİYOR......... O zmanların uzerınden cok ca zamanlar geçti amrıkan hisselerini keşfettim bir sürü büyük şirketin temettü dağıtmadıgını gördüm. bilancoları öğrendım. ettim falan filan bir sürü şey ogrendım cunku anladımkı formdan bana birşey gelmeyecek kendım araştırıp öğrenmeli ve okumalıyım.
İşte tüm bunları araştırıp okuyup öğrendıgım için bilgiliyim neyin ne oldugunu ciddi anlamda farkında oldugumu düşünüyorum.
Sizlere bakınca (birkısmı hariç) daha benim ilk yıllarım gibisiniz hişçbirşeyin farkında olmayan ben gibisiniz. İlerde ne demek istediğimi anlayacaksınız öğrendıkçe diğer yeni yatırımcıları bilinçsiz yatırımcıları daha yazdıgı şyden şak diye anlayacaksınız haa bu yenı yatırımcı belli diyeceksiniz. abartmıyorum bunu sız yaşayacaksınız.
Banada toy zamanlarımda denirdi daha sen yenısın filan derlerdi sinir olurdum. KEndını buyuk goruyor filan derdim. Tabi bende hırsta oldugu için büyük bir azımle ogrendım borsayı.
Her gun en az 3 saatımı borsaya verdim izlemediğim video kalmadı. cebimde yatırım yapacak param yok ben borfin fast web malı analiz aldım. 500 lıramıydı neydi ozmanlar unuttum.
Cebinde yatırım yapacak parası olmayan adam niçin bılanco programına para verir geri zekalımı ???????????
hayır amacım yatırımım olmasa bile bilancoları öğrenmekti. cıkarımlarımı zamanla ne oldugunu gormek istedim. yatırım yapmadan.
Daha sonra param oldu vesaire vesaire....
once kendi ceplerinidüşündükleri kesin.
Bunun yerine objektif olsanız hiç temettü dagıtmayıp krediye gerek duymadan yatırım yapsaydı daha iyi olabilirmiş niye demiyorsunuz. Bunu neden soylemek ıstemıyorsunuz.
Yine savun bu cıkarımlarını. ama deki tabiki objektif bakarsak temettüyü dagıtmayıp ya yatırım yapsaydı nısbeten daha olumlu olurdu da de onuda ekle yazına be kardesım bende senın tarafısz ve objektif oldugunu bıleyım. öyle bir yazı yazmışsın ki kredi çekmek şirketin için aslında daha akıllıca birşeymiş gibi yazmışsın.
@ctugrul
230 nolu gönderiye cevap vermedin beklıyorum....
Bismillah. Taramalı tüfek gibisiniz.
Önümüzde klavye Erhan bey yazsada cevap versek modunda değilim. Maalesef çalışıyorum. Aralarda fırsat bulunca zatıalinize cevap yazabiliyorum.
Kusura bakmayın!
Öncelikle hiç biri tamam değil. Kendi örneğimde verdiğimi alıp kendi arzunuza göre şekillendirmişsiniz yeniden. Benim iletimde çok açık bir şekilde, 3 yılın sonunda piyasa iki firmayıda aynı şekilde fiyatladı yazıyor. Gene alıp temettü öncesi fiyat - sonrasında düşer mantığına getirmişsiniz.
Şimdi böyle yazınca diyeceksiniz ki, bakın sevgili okurlar kaçıyor, anlamıyor, adam aptal tecrübesiz kafasız. Ama Allah'tan sabırlısınız demezsiniz sanırım.
Sizin örnekten devam edelim.
1 numaralı yer
20,000 TL ye bakkal açtık. değeri 20,000 TL tamammı buraya kadar.
TAMAM. AMA İŞİ KOLAYLAŞTIRALIM. 20.000tl'YE BAKKALI AÇTIK. HEPSİ 1 TL'DEN 20000 HİSSE BASTIRDIK.
2 numaralı yer
her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burası tamamı ?
TAMAM.
3 numaralı yer
kasaya giren bu 100 TL yatırımcılar tarafından borsada fiyatlanmadı borsada hissenin piyasa değeri hala 20,000 TL görünürken bakkalın gerçek değeri aslında 20,100 TL
Burada bir sorun var mı ? anlaştıkmı burada KY acısından gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadıgını söylüyorum.
TAMAM
4.numaralı yer
bu şirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarına dağıtmak istedi atıyorum %50 si borsaya acılmışsa bu şirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagıtacak değil mi dağıtalımı buraya kadar sorun varmı ?
ATTIĞINIZ DEĞER ÜZERİNDEN GİDELİM. %50SİNİ BORSAYA AÇTI. 10000HİSSE YANİ DOĞRUMU?
5.numaralı yer
temettü dağpıtılır şirketin gerçek değeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada değeri zaten fiyatlanmamıştı 20,000 Tl den 19,900 TL ye düşürüldümü otomatik olarak.
burada sorun varmı ???
TAMAM. SORUN YOK.
6. numaraı yer
ky ne kazandı ? şirketi 20 lıradan almıştı hiç fiyatı yükselmedi ama temettü dağıttı fiyatı o oranda düşürüldü yeni fiyat 19,9 TL ye düştü 0,1 TL cebine yattı ancak elindeki hisse değeri 19,9 TL ye düştü bak bakalım ne kazanmış bu yatırımcı ???????????
NE KAZANDI BAKALIM. PİYASADA 10000 HİSSE VAR. 50TL KAR PAYI DAĞITTI. DOĞRUMU.
DİYELİM Kİ BEN PİYASAYA AÇIK BU 10000 HİSSENİN 1000TANESİNE SAHİBİM. YANİ İLK MADDEYE DÖNERSEK HER BİRİNE 1 TL VERİP 1000HİSSE ALDIM. BEN BU DURUMDA ŞİRKETİN %KAÇINA ORTAK OLURUM ERHAN BEY? %5 OLUR DEĞİL Mİ? PEKİ BU DAĞITILAN 50TL'DEN KAÇ PARA ALIRIM? 5TL DEĞİL Mİ ERHAN BEY?
DEVAM EDELİM. ŞİRKETİN HİSSE BAŞI FİYATI 1 TL'DEN 0.995TL'YE DÜŞTÜ DEĞİL Mİ? BEN DÖNÜP ELİMDEKİ 5TL İLE TANESİ 0.995TL OLAN HİSSEDEN KAÇ ADET ALIRIM? 5.025 ADET DOĞRUMUDUR ERHAN BEY?
PEKİ BENİM %5 HİSSE PAYIM KAÇA ÇIKAR ERHAN BEY? HALA PİYASADA TOPLAM 20000HİSSE VAR. BENİM İSE 1005.025 HİSSEM VAR. DOĞRUMU?
KAZANÇLAR;
1- ŞİRKETTEKİ HİSSE SAYIM ARTTIMI? EVET ARTTI % 0,5 ARTTI
2- PİYASA TEKRARDAN BU HİSSEYİ KAR DAĞITMAYAN ŞİRKETLE AYNI FİYATTA DEĞERLEYEBİLİR Mİ? EVET DEĞERLEYEBİLİR!ZİRA BUNU EN BAŞTA KABUL ETMİŞTİK. PİYASANIN REEL DEĞERDEN FARKLI BİR DEĞERİ FİYAT OLARAK BELİRLİYEBİLECEĞİNİ SANIRIM KABUL ETMİŞTİK. HABİRE SENARYO YAZIYORUZ YA. BUDA BENDEN OLSUN. AYNI FİYATLARSA NE OLUR. DİYELİMKİ XX TARİHİNDE HER İKİ FİRMANINDA HİSSELERİNİ PİYASA 4 TL'DEN FİYATLADI.
BENİM ELİMDE 1005 HİSSE VAR KARPAYI DAĞITMAYAN FİRMANIN HİSSESİNİ ALAN ADAMIN ELİNDE HALA 1000 HİSSE VAR. BEN 1000TL'me 20 TL ALIRMIYIM? ALIRIM. DİĞER ADAM NE ALIR ERHAN BEY?
BU VESİLE İLE 7-8 VE 9'UDA CEVAPLAMIŞ OLDUM.
7 numaralı yer temettü dağıtmamış halinide örnekleyelim.
aynı şirkete ortak olduk hisse yine aynı karı elde etti
8 numaralı yer
bu bakklın gerçek değeri 20,100 TL iken borsadaki değeri ilk haliyle aynı olan 20,000 TL cunku 100 TL karı fiyatlanamadı borsa burası okeymi
9 numaralı yer
Şirket temettü dağıtmak istemedi. yatırımcı ne kazandı ?????????? 20 TL den almıştı yine 20 tl ne kazandı ? hiçbirşey.
İnanılır gibi değil. Biz, o 20 lirayı değer olarak görmüyor değiliz. Artı bir değer katmıyor diyoruz. Sonuçra her 2 durumda da şirket değeri 120 liradır. Asıl tam tersi siz temettü vermeyen şirketin içerde tuttuğu o 20 lirayı bir değer olarak görmüyorsunuz!
İkinci kavramınız da akla ve mantığa uygun değil. Piyasa bir şirketin değerini kısa bir süre ederinden çok veya az fiyatlayabilir ama 3 ayda bir bilançolar geldikçe ederini bulur. Bulmaması imkansızdır. Bunun dünyada tek bir örneği bile yoktur ve olamaz da.
Sizin mantıkla ileride değerlenir diye 1960 da Bağdat Caddesinden arsa da almamalıydık. Temettü yok, kira yok eee. Her yıl değerlencekmiş de arsanın değeri artacakmış da falan filan. ?
Bir soru da benden. Yıllık temettü verimliliği şu an alsanız %16 -20 leri bulan İşyat hissesine ki kendisi temettü liginin en üstlerindedir neden çok fazla talep yok?
Her yıl temettüden sonra 82-84 krş bandında dolanır. Mart ayında 1.00-1.10 civarına çıkar ve 12-18 krş temettü verir. 84 krş dan bugün alanların verimi en az %16 dır. Hadi bakalım niye temettücüler hücum etmiyor bu kağıda? Halbuki %10 verimi olan Adana, Adbgr, Boluc, Petun'u filan baş tacı edersiniz. %16 verim var İşyat'ın?
@ctugrul haocam sakin ve sabırlıyım tabiki merak etmeyin.
sıralay gidelimki karışmasın.
BENİM İSE 1005.025 HİSSEM VAR. DOĞRUMU? dediniz
portfoy değerinizide siz yanız tam bu noktada sadece portfoy değerine cevap verin lot arttırdıgınız ve hisse ortaklıgınızı arttırdıgınız halde İlk girdiğinizle aynı değil mi ? kısa yazın evet veya hayır
Sevgili Erhan bey,
Vallahi 30 yıldır uluslararası firmalarda çalışıyorum ilk defa temettüyü dağıtmasında temettü ile yatırım yapılsın mantığı ile karşı karşıyayım. Bu konu size anlatılamayacak kadar karışık maalesef. Benim anlatabilme becerim sizinki kadar iyide değil o yüzden yapamayacağım kusura bakmayın.
Hani hep diyorsunuz ya konuyu bilmeyen adama anlatmak çok zor, buda öyle.
Ben açık açık anlatamayacağımı ifade ediyorum. Ama siz benim hocalığım iyidir diye iddiada bulundunuz. Mümkünse, daha öncede sorulan şu soruya açıklık getirinde bizde öğrenelim. Kim sordu bilmiyorum ama soru şuydu, koskoca TÜPRAŞ, KOÇ, SABANCI veya SHELL, BP gibi şirketlerin CEO'larının bilmediği ama sizin bildiğiniz nedir? Bu adamlar nerede hata yapıyorlar?
Değerli topik izleyicileri. Bu konu böyle uzar gider. Herkes kendi bildiğinin doğru olduğunu iddia edip duracak. Boş hesaplamalarla vakit kaybetmeyin. İnsanın kendini övmesi kadar gereksiz bir şey yok. İtibar alınmaz verilir. Siz istediğiniz kadar ben şuyum buyum deyin yargıyı verecek olan karşı taraftır, toplumdur. İtibarı verende alanda odur. Dolayısı ile artık boş yazı yazacak vaktim yok.
Lütfen youtube'a veya diğer kaynaklara iki satır temettü aratması yapın. Bizim boş tartışmalarımız yerine kendi kararınızı oluşturun.
Bakın örneğin youtube'da Arif Ünver -Temettü yazın çıkan videoları izleyin. Bu beyefendi Sermaye Piyasaları Uzmanı ve son derece saygın işini bilen biri. Kendisini işiyle sonuçlarıyla kabul ettirmiş itibarlı saygın biri. Onu dinleyin. Bırakın burada ne beni dinleyin ne başkasını.
Saygılarımla
Ctugrul bey,
Birincisi, herkes sizin gibi temettü parasına yine hisse almak isterse kimse alamaz, satan olmaz çünkü. Herkes almak isteyeceği için sizin şirketteki payınız falan da yükselmez. Teoride bu, böyledir.
Ama gerçek hayatta illa ki satanlar oöur ve diyelim yine hisse aldınız, şirketteki payınız arttı. Arttı ama hisse değeri düştüğü için 1.000 lotunuz varkenki toplam portftönüz 1.050 lotunuz oluncakiyle aynı. Hisse %10 temettü verince fiyatı da o kadar düşer, ama geriye temettütü telafi etmesi için gereken eski yerine çıkması için bu sefer %10 değil %11 fiyat artışı gerekir.
E senin temettü veren şirketin %11 artacak da aynı karı eden ama karını dağıtmayıp şirkette tutan özdeş diğer şirket bu süreçte yerinde mi sayacak? O hiç arrmayacak mı?
Sen yıllar içinde firmanın %1, %2, .......%10 una sahip olacaksın. Ama ben özdeş şirketin hep %1 ine sahip olacağım. Ama sonuçta senin %10un eşittir benim %1 im olacak.
Yani 1 lot Apple = 100 lot Tüpraş gibi mesela.