Sayfa 30/106 İlkİlk ... 2028293031324080 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 233 - 240 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. BU yatırımcı topluluguna kendine yatırımcıyım filan demesin bunu özeleştiri gibi düşünün.

Ben bu kadar düşük düzeyde bu kadar bilinçsiz düzeyde ezbere formdan okudukları bir kaç yazıyla iş yapan bır borsacı toplulugu daha görmedim yemin ediyorum bir çok kişinin borsa nedir nasıl birşeydir temettü alınca ne olur bedelsiz alınca ne olur bunların hiçbirisini bilmiyorlar kara düzen hisse alıyorsunuz.

Yemin ederim sizlerin bilinçlenmesi şart bu kadar düşük bilgiyle yatırımcılık yapılmaz ya hepiniz yeni yatırımcı gibisiniz arkadaşlar hiçmi aranızda bilgili efendım tecrübeli arkadaş yok yaw?????

bazan 20 yıllık borsacı görüyorum ama temettünün fiyata etkisini malıyete etkisini bilmiyor 20 yıldır borsacı ama sürekli 4 tane hisseyi almış başka hiçbirşeyle ilgilenmemiş merak etmemiş öğrenmemiş.

Şimdi hangimiz tecrübeli öğrenmek isteyen ve araştıran öğrenenmi yoksa hiç araştırmayıp sureklı kara düğzen 20 yıl boyunca alan adammı ?

Arkadaşlar okumanın öğrenmenın değeri paha biçilemezdir. bilmek öğrenmek kadar daha değerli hiçbirşey yoktur. bilgi okadar büyük birşeydir ki başkalarına bile satılabilir.

Niye okumuyorsunuz niye öğrenmiyorsunuz BORSACIYIM YATIRIMCIYIM DİYE ORTADA GEZİYORSUNUZ AMA DAHA NEYIN NE OLDUGUNDAN BİR HABERSİNİZ. Sadece buraya yazan bir kaç kişi değil arkadaşlar.

benim bugune kadar borsa ile ilgili formda tanışıpta telefonlarla görüştüğümü kişi sayısı 20 yi geçti. ve biz bu 20 kişiyle saatlerce konuştuk. borsa hakkında hisseler hakkında.

ve bu konuştugun kişilerin 15 tanesi abartmıyorum borsanın işleyişini ve anlamını bilmeyen bir şirketin halka nasıl arz oldugunu ne için arz oldugunu piyasa degerini bilancosunu vesairesini bilmeyen adamlarla dolu bakın size yemin ediyorum böyle. Kesinlikle okumalısını öğrenmelisiniz arkadaşlar Kaynak mı bulamadınız merak etmeyin yakında kaynagı ben yaratacağım.

Ben hepinizin iyi olmasını hepinizin ileri düzeyde bilinçlenmenizi bilgili şekilde yatırım yapmanızı isteyen bir vatandaşım. Ben herşeyi bilmiyorum bende merakımdan öğrendım araştırmalarla öğrendım. cunku meraklı melahatın tekiyim. dahada öğreneceğim cok fazla şey var bundanda eminim. yeni yeni öğrendıgımde çok fazla şey var.

Lakin daha sizler orsaya yeni girmiş bir halde yazıyorsunuz. benim daha toy ilk hallerim gibisiniz. bende siz gibiydim. bende sizin yollarınızdan geçtim.

Ben özeleştiri yapayım aynı siz gibiydim. temettü hisselerinin malıyetın düştüğünü zannediyordum temettü hisselerinden gelen temettünün extra para zannediyordum temettüyü hep iyi birşey olarak görüyordum.

Sonra bir yatırım planı çizmeye karar verdim full temettü hisselerinden olmak üzere önume bir yol çizip hesap kitap ettikten sonra bu yatırımı yapayım dedim mantık bunu gerektirir cunku.

HAYAL kurdum geçmişe geri gitti dedimki keşke bu temettü veren hisseleri 2009 yılında öğrenseymişim dedim ve hesap ettim acaba dedim 2009 yılında alsaydım bu hisseleri temettüyle beraber ne kazanırdım.

DEVASA bir rakam ortaya çıktı cunku hesaplarken hem malıyet düşürüyordum hem temettüden gelen para ile lot alıyordum hemde gelecek sefer daha cok temettü alıyordum.

anlamsız bir rakam cıktı %9000 filan cıktı. Dedim nasıl yani boylemı cıktı ilginç cunku devasa birşey inanamadım hemen arkadaşlarımı aradım gelin gelin süper birşey buldum dedim

BU rakamları ve getirilerie excele lot lot işledim. cıktısını aldım 5 6 tane cıktı aldım yakın arkadaşlarıma bu MUCIZEVİ kazanç planını anlatıp onlarından bu MUCIZEDEN yararlanmasını istiyordum tabi bir çoğu nasıl olm bu kadar cıkarmı filan dedi. İşin garibi benimde kafama inandırıcı gelmiyordu ama yinede cok sevinçliydim.

Sonra yaw dedim yanlı8şmı hesapladım birdaha bakayım derken. Meğer hisse senedi fiyatının temettü oranı kadar geçmişe dönük düşürldüğünü gördüm. Yaptıgım tum hesap ve dagıttıp tum excel sayfaları koca bir yanlışmış. Oturdum tekrar hesap ettim geçiş tarihsekl veriler diye birşey varmış geçmişe donuk hisse fiyatlarını görebiliyormuşuz.

Gittim ordan tekrar aynı hesaplaları hisse düşüşünü ve alacagımız lotu tek tek hesaplayan üzerinde 4 5 saat harcayarak hesaplamalar yaptıgım bir excel daha doktum.

Bİrde baktım ki hisselerle lot alınca hisse fiyatı ne kadar kazandırmışsa aynısını kazanıyormuşuz tabi benim kafamda bir ampul oluştu geçrek tümüyle karşıma geldi. Yine inanmadım.

Gittim özellikle temettü öncesi bir hisse aldım HSBC bank hesabımdan temettü dağıtıldı portfoyum eksıldı vergi düşüldü ve net cebıme yattı birde baktım kı param eksilmiş. üstelik maliyetim hiç düşülmemiş oldugunu gördüm.

HSBC bankı aradım şere*****sizlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dedim. benim maliyetimi niye düşürmediniz ulen i**neeeeeler dedim. siz dedim beni toy yatırımcımı zannetiniz dedim.

HERİF şoka ugradı :D : D: D: D bana durumu anlattı sakınleştım hmm öylemiymiş filan dedim. kafama takıldı anlattıgı şeyi cok anlamasamda anlamış gibi yapğıp adama hak verdim.

KAFAMA TAKILDI ya oturup hesaplama peşine düştüm. Birde baktımkı gerçekten malıyet aslında düşmüyormuş baska arkadaşlarımı arayıp sordum kımısınde malıyet üşerken kımı bankalarda malıyet düşmediğini öğrendim. hesaplamalar sonucundada malıyetın düşüp düşmemesinin hiçbir anlamı olmadıgını gördüm.

bir ampul daha patladı kafamda. Derken dogru yatırım planı nedir diye sormaya basladım. kendıme ulen bu boyle değilmiş ama herkes boyle zannedıyor dedim.

Ozmanlar elımde froto vardı. temettü dagıtmayacagını acıkladı o yıl hatırlamıyorum ne zmandı ama herkes temettü beklerken vermedi temettüyü.

FORMDAKI herkes kufurler saydırdı sayfada. patrona halil buhura kufredenlerın haddı hesabı yoktu. ADAMACAGIZA PASO KUFRETTILER hanı temettü dagıtacaktıda dagıtmadı diye.

ben konunun ne oldugunu ve bizlere hiçbir katkısı olmadıgını öğrendıgım için yazdım sayfaya arkadaşlar merak etmeyın bu kotu bırsey değil birşey kaybetmediniz dedim zaten birşey kazanamyacaktınız falan. ANAM abartmıyorum 30 kişi birden banada girdiiiiiiii hepsi bana giydirdi.

beni sürekli şikayet ettirip formdan attırdılar :D 10 gun banlandım.

her nereye girsem fortoya temettü dagıtmadı diye kufredenlerden baska kımseyı gormuyordum.

bu konuyu acıklamak için eski formda konu baslıgımda yazmaya basladım gunler aylar yıllar aldı sureklı aynı seylerı konusup durduk 3 kerede orada banlandım. geri geldim.

:D benle beraber konuyu ogrenıp banlalananlarda oldu.

Derken bilimsel makalelerıde gorduk bbirileri buldu geldi erhan bu senın dediğini söylemiş dedi. Bana bir rahatlama geldi.

CUNKU sadece bu konuyu ben öğrenmişim ve kendı kendıme saçmalıyormuşum gibi hissediyordum bu nasıl ortaya cıkmaz diye bazan kendımden şüpheleniyordum herkes karşı ise ben mi yanlış hesaplıyorum fılan diyodum. SOnra o makallerı gordum okudum adamlar benım anlattıgım seyi zaten seneler öncesinde anlatmıştı. bu harikaydı süper birşeydi. Artık diğer insanların beni anlayacağını ve aptalca birşey soylemedıgını ıspatlamak için elimde makaleler vardı. ama buna ragmen herkes aynı şeyi savunmaya devam etti görmezden gelmeye devam ettiler.

VE BU KONU HALA DAHA TARTISILMAYA DEVAM EDİYOR......... O zmanların uzerınden cok ca zamanlar geçti amrıkan hisselerini keşfettim bir sürü büyük şirketin temettü dağıtmadıgını gördüm. bilancoları öğrendım. ettim falan filan bir sürü şey ogrendım cunku anladımkı formdan bana birşey gelmeyecek kendım araştırıp öğrenmeli ve okumalıyım.

İşte tüm bunları araştırıp okuyup öğrendıgım için bilgiliyim neyin ne oldugunu ciddi anlamda farkında oldugumu düşünüyorum.

Sizlere bakınca (birkısmı hariç) daha benim ilk yıllarım gibisiniz hişçbirşeyin farkında olmayan ben gibisiniz. İlerde ne demek istediğimi anlayacaksınız öğrendıkçe diğer yeni yatırımcıları bilinçsiz yatırımcıları daha yazdıgı şyden şak diye anlayacaksınız haa bu yenı yatırımcı belli diyeceksiniz. abartmıyorum bunu sız yaşayacaksınız.

Banada toy zamanlarımda denirdi daha sen yenısın filan derlerdi sinir olurdum. KEndını buyuk goruyor filan derdim. Tabi bende hırsta oldugu için büyük bir azımle ogrendım borsayı.

Her gun en az 3 saatımı borsaya verdim izlemediğim video kalmadı. cebimde yatırım yapacak param yok ben borfin fast web malı analiz aldım. 500 lıramıydı neydi ozmanlar unuttum.

Cebinde yatırım yapacak parası olmayan adam niçin bılanco programına para verir geri zekalımı ???????????

hayır amacım yatırımım olmasa bile bilancoları öğrenmekti. cıkarımlarımı zamanla ne oldugunu gormek istedim. yatırım yapmadan.

Daha sonra param oldu vesaire vesaire....
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    TÜPRAŞ yönetimi demek ki finans işlerinden anlamıyor Osman bey.
    Dağıtılan temettü miktarının ile çekilen kredi miktarını ve mümkünse kredinin oranınıda yazsaydınız. Ben yazayım geçen sene 1.5milyar TL civarında kar dağıtmış. Tüpraş'ın %49'u halka açık yani 750milyon halka dağıtmış. Oda 210 milyon dolar yapar.
    Dağıttıkları temettü yapacakları yatırımı karşılıyormuymuşda, adamlar buna rağmenmi gidip kredi çekmişler. Hayır.

Akaryakıt piyasasında fiyatlamaların dolardan etkilendiğini sanırım biliyorsunuzdur. Yani iç piyasada fiyatlar belirlenirken döviz hareketleri işin içindedir. TÜPRAŞ ürettiği tüm ürünü iç piyasaya satsa, bizim ülke olarak rafine edilmiş ürün ihtiyacımızı dahi karşılayamaz. Yani ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmayan ve sattığı ürün dövizin hareketlerine koteli yükselip alçalan bir ürün. Yani aslında öyle bize yansıtıldığı üzere dolar riski olan bir firma değil.

Ben uluslararası firmalarda çok uzun yıllardır çalışıyorum. Uluslararası fonlardan kredi alma işinin pek çok kez parçası oldum. Bu iş öyle gidip bankadan araç kredisi çekmek gibi bir şey değil. Size krediyi veren firma, tüm değerlerinizi ve kredinin kendisine dönüşünü garanti altına almadan vermez o krediyi. Öyle basında yansıtıldığı gibi olmuyor o işler yada bizdeki gibi vurgun amacıyla yapılmıyor.

Ayrıca TÜPRAŞ bir kredi kullanırken, karlılık çalışmalarını en ince detayına kadar yapmıştır. Kullandıkları kredi miktarlarının oranıda son derece düşüktür.
    Kısacası, o kredi alınırken her iki tarafta sizin ve benim düşünemeyeceğimizden fazlasını düşünmüşlerdir.
    once kendi ceplerinidüşündükleri kesin.

Bunun yerine objektif olsanız hiç temettü dagıtmayıp krediye gerek duymadan yatırım yapsaydı daha iyi olabilirmiş niye demiyorsunuz. Bunu neden soylemek ıstemıyorsunuz.

Yine savun bu cıkarımlarını. ama deki tabiki objektif bakarsak temettüyü dagıtmayıp ya yatırım yapsaydı nısbeten daha olumlu olurdu da de onuda ekle yazına be kardesım bende senın tarafısz ve objektif oldugunu bıleyım. öyle bir yazı yazmışsın ki kredi çekmek şirketin için aslında daha akıllıca birşeymiş gibi yazmışsın.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

3. @ctugrul

230 nolu gönderiye cevap vermedin beklıyorum....

4.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    @ctugrul

230 nolu gönderiye cevap vermedin beklıyorum....
    Bismillah. Taramalı tüfek gibisiniz.
    Önümüzde klavye Erhan bey yazsada cevap versek modunda değilim. Maalesef çalışıyorum. Aralarda fırsat bulunca zatıalinize cevap yazabiliyorum.

Kusura bakmayın!

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Sakin sakin anlatacağiım tamam.

Şirket değeri yükselmezse 100 TL temettü al sende kazanamıyorsun ki onu anlatıyoruz ya şirket değeri artmazsa sende kazanamıyorsun sorun orda zaten tek kazanç hisse fiyatının değerine yükselmesi.

hemen sizin bakış açınız olan KY tarafından bakıyorum aynı örnek ky tarafından anlatıyorum.

numara numara gidelim tıkandıgın yeri numara ile belirt bana

1 numaralı yer
    20,000 TL ye bakkal açtık. değeri 20,000 TL tamammı buraya kadar

2 numaralı yer
    her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burası tamamı ?

3 numaralı yer
    kasaya giren bu 100 TL yatırımcılar tarafından borsada fiyatlanmadı borsada hissenin piyasa değeri hala 20,000 TL görünürken bakkalın gerçek değeri aslında 20,100 TL
    Burada bir sorun var mı ? anlaştıkmı burada KY acısından gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadıgını söylüyorum.

4.numaralı yer
    bu şirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarına dağıtmak istedi atıyorum %50 si borsaya acılmışsa bu şirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagıtacak değil mi dağıtalımı buraya kadar sorun varmı ?

5.numaralı yer
    temettü dağpıtılır şirketin gerçek değeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada değeri zaten fiyatlanmamıştı 20,000 Tl den 19,900 TL ye düşürüldümü otomatik olarak.
    burada sorun varmı ???

6. numaraı yer
    ky ne kazandı ? şirketi 20 lıradan almıştı hiç fiyatı yükselmedi ama temettü dağıttı fiyatı o oranda düşürldü yeni fiyat 19,9 TL ye düştü 0,1 TL cebine yattı ancak elindeki hisse değeri 19,9 TL ye düştü bak bakalım ne kazanmış bu yatırımcı ???????????

7 numaralı yer temettü dağıtmamış halinide örnekleyelim.
    aynı şirkete ortak olduk hisse yine aynı karı elde etti

8 numaralı yer
    bu bakklın gerçek değeri 20,100 TL iken borsadaki değeri ilk haliyle aynı olan 20,000 TL cunku 100 TL karı fiyatlanamadı borsa burası okeymi

9 numaralı yer
    Şirket temettü dağıtmak istemedi. yatırımcı ne kazandı ?????????? 20 TL den almıştı yine 20 tl ne kazandı ? hiçbirşey.

Öncelikle hiç biri tamam değil. Kendi örneğimde verdiğimi alıp kendi arzunuza göre şekillendirmişsiniz yeniden. Benim iletimde çok açık bir şekilde, 3 yılın sonunda piyasa iki firmayıda aynı şekilde fiyatladı yazıyor. Gene alıp temettü öncesi fiyat - sonrasında düşer mantığına getirmişsiniz.

Şimdi böyle yazınca diyeceksiniz ki, bakın sevgili okurlar kaçıyor, anlamıyor, adam aptal tecrübesiz kafasız. Ama Allah'tan sabırlısınız demezsiniz sanırım.

Sizin örnekten devam edelim.

1 numaralı yer
    20,000 TL ye bakkal açtık. değeri 20,000 TL tamammı buraya kadar.

TAMAM. AMA İŞİ KOLAYLAŞTIRALIM. 20.000tl'YE BAKKALI AÇTIK. HEPSİ 1 TL'DEN 20000 HİSSE BASTIRDIK.

2 numaralı yer
    her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burası tamamı ?

TAMAM.

3 numaralı yer
    kasaya giren bu 100 TL yatırımcılar tarafından borsada fiyatlanmadı borsada hissenin piyasa değeri hala 20,000 TL görünürken bakkalın gerçek değeri aslında 20,100 TL
    Burada bir sorun var mı ? anlaştıkmı burada KY acısından gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadıgını söylüyorum.

TAMAM

4.numaralı yer
    bu şirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarına dağıtmak istedi atıyorum %50 si borsaya acılmışsa bu şirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagıtacak değil mi dağıtalımı buraya kadar sorun varmı ?

ATTIĞINIZ DEĞER ÜZERİNDEN GİDELİM. %50SİNİ BORSAYA AÇTI. 10000HİSSE YANİ DOĞRUMU?

5.numaralı yer
    temettü dağpıtılır şirketin gerçek değeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada değeri zaten fiyatlanmamıştı 20,000 Tl den 19,900 TL ye düşürüldümü otomatik olarak.
    burada sorun varmı ???

TAMAM. SORUN YOK.

6. numaraı yer
    ky ne kazandı ? şirketi 20 lıradan almıştı hiç fiyatı yükselmedi ama temettü dağıttı fiyatı o oranda düşürüldü yeni fiyat 19,9 TL ye düştü 0,1 TL cebine yattı ancak elindeki hisse değeri 19,9 TL ye düştü bak bakalım ne kazanmış bu yatırımcı ???????????

NE KAZANDI BAKALIM. PİYASADA 10000 HİSSE VAR. 50TL KAR PAYI DAĞITTI. DOĞRUMU.
    DİYELİM Kİ BEN PİYASAYA AÇIK BU 10000 HİSSENİN 1000TANESİNE SAHİBİM. YANİ İLK MADDEYE DÖNERSEK HER BİRİNE 1 TL VERİP 1000HİSSE ALDIM. BEN BU DURUMDA ŞİRKETİN %KAÇINA ORTAK OLURUM ERHAN BEY? %5 OLUR DEĞİL Mİ? PEKİ BU DAĞITILAN 50TL'DEN KAÇ PARA ALIRIM? 5TL DEĞİL Mİ ERHAN BEY?

DEVAM EDELİM. ŞİRKETİN HİSSE BAŞI FİYATI 1 TL'DEN 0.995TL'YE DÜŞTÜ DEĞİL Mİ? BEN DÖNÜP ELİMDEKİ 5TL İLE TANESİ 0.995TL OLAN HİSSEDEN KAÇ ADET ALIRIM? 5.025 ADET DOĞRUMUDUR ERHAN BEY?

PEKİ BENİM %5 HİSSE PAYIM KAÇA ÇIKAR ERHAN BEY? HALA PİYASADA TOPLAM 20000HİSSE VAR. BENİM İSE 1005.025 HİSSEM VAR. DOĞRUMU?

KAZANÇLAR;
    1- ŞİRKETTEKİ HİSSE SAYIM ARTTIMI? EVET ARTTI % 0,5 ARTTI
    2- PİYASA TEKRARDAN BU HİSSEYİ KAR DAĞITMAYAN ŞİRKETLE AYNI FİYATTA DEĞERLEYEBİLİR Mİ? EVET DEĞERLEYEBİLİR!ZİRA BUNU EN BAŞTA KABUL ETMİŞTİK. PİYASANIN REEL DEĞERDEN FARKLI BİR DEĞERİ FİYAT OLARAK BELİRLİYEBİLECEĞİNİ SANIRIM KABUL ETMİŞTİK. HABİRE SENARYO YAZIYORUZ YA. BUDA BENDEN OLSUN. AYNI FİYATLARSA NE OLUR. DİYELİMKİ XX TARİHİNDE HER İKİ FİRMANINDA HİSSELERİNİ PİYASA 4 TL'DEN FİYATLADI.

BENİM ELİMDE 1005 HİSSE VAR KARPAYI DAĞITMAYAN FİRMANIN HİSSESİNİ ALAN ADAMIN ELİNDE HALA 1000 HİSSE VAR. BEN 1000TL'me 20 TL ALIRMIYIM? ALIRIM. DİĞER ADAM NE ALIR ERHAN BEY?

BU VESİLE İLE 7-8 VE 9'UDA CEVAPLAMIŞ OLDUM.

7 numaralı yer temettü dağıtmamış halinide örnekleyelim.
    aynı şirkete ortak olduk hisse yine aynı karı elde etti

8 numaralı yer
    bu bakklın gerçek değeri 20,100 TL iken borsadaki değeri ilk haliyle aynı olan 20,000 TL cunku 100 TL karı fiyatlanamadı borsa burası okeymi

9 numaralı yer
    Şirket temettü dağıtmak istemedi. yatırımcı ne kazandı ?????????? 20 TL den almıştı yine 20 tl ne kazandı ? hiçbirşey.

5.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Sayın AceKing,
    Osman beyin söylediği kavram bizimkinden farklı.

Ortada iki kavram var.
    1- Toplam değerin değişmemesi kavramı
    2- Piyasanın bir hisse için kendi değerini belirlemesi kavramı.

1.si ve bunu ısrarla ortaya koyanların söylediği şey şu; kar eden ve bu karını dağıtan şirketin, kar dağıtmadan önce piyasanın belirlediği hisse başı değerden hareketle toplam değeri, kar dağıttıktan sonra dağıttığı kar kadar düşer. Zaten bunun aksi söz konusu olamaz. Ben üzerinde 20TL karı olupta 120TL eden bir şeyin, 20TL'sini dağtırsam o şeyin değeri 100TL'ye düşer ama toplamdaki değer 100+20'dir yine. Bu arkadaşlar karı dağıtan şirketin karı dağıttıktan sonra geriye kalan değerine yani 100TL'ye odaklanıyorlar sadece. 20TL'yi bir değer olarak görmüyorlar. Bizde diyoruz ki ortadaki değer 100 değil 120'dir, bu değerin 100TL'si şirketin ederi iken geriye kalan değer ortaklarının cebinde durmaktadır. Toplam değer 120'dir. Siz o 20'TL'yi görmezden gelirseniz, temettü etkisizdir, değersizdir dersiniz.

İkinci kavram ise ki bu çok açık herkeste sanırım kabul ediyor. Bir şirketin mal varlıkları şusu busu ile toplam reel değeri 100TL olabilir ama piyasa bunu 90'da yapabilir, 150'de yapabilir. Bu spekülatif manüpulatif bir fiyatlamadır içinde piyasa psikolojisi vardır. O şirketin faaliyetlerinden edeceği karın, piyasanın onu hangi fiyattan fiyatladığı ile ilgisi yoktur. O firma, ürettiği ürünü/hizmeti artık ne iş yapıyorsa satarak bir değer üretmeye çalışır. Değeri üretebilirse buna kar denir dağıtırsa kar payı olur. Firma tarafından üretilen bu değerin, piyasanın o hisseye biçtiği hisse başı değerle, zerre kadar ilgisi yoktur.
    İnanılır gibi değil. Biz, o 20 lirayı değer olarak görmüyor değiliz. Artı bir değer katmıyor diyoruz. Sonuçra her 2 durumda da şirket değeri 120 liradır. Asıl tam tersi siz temettü vermeyen şirketin içerde tuttuğu o 20 lirayı bir değer olarak görmüyorsunuz!

İkinci kavramınız da akla ve mantığa uygun değil. Piyasa bir şirketin değerini kısa bir süre ederinden çok veya az fiyatlayabilir ama 3 ayda bir bilançolar geldikçe ederini bulur. Bulmaması imkansızdır. Bunun dünyada tek bir örneği bile yoktur ve olamaz da.

Sizin mantıkla ileride değerlenir diye 1960 da Bağdat Caddesinden arsa da almamalıydık. Temettü yok, kira yok eee. Her yıl değerlencekmiş de arsanın değeri artacakmış da falan filan. ?

Bir soru da benden. Yıllık temettü verimliliği şu an alsanız %16 -20 leri bulan İşyat hissesine ki kendisi temettü liginin en üstlerindedir neden çok fazla talep yok?

Her yıl temettüden sonra 82-84 krş bandında dolanır. Mart ayında 1.00-1.10 civarına çıkar ve 12-18 krş temettü verir. 84 krş dan bugün alanların verimi en az %16 dır. Hadi bakalım niye temettücüler hücum etmiyor bu kağıda? Halbuki %10 verimi olan Adana, Adbgr, Boluc, Petun'u filan baş tacı edersiniz. %16 verim var İşyat'ın?

6. @ctugrul haocam sakin ve sabırlıyım tabiki merak etmeyin.

sıralay gidelimki karışmasın.

BENİM İSE 1005.025 HİSSEM VAR. DOĞRUMU? dediniz

portfoy değerinizide siz yanız tam bu noktada sadece portfoy değerine cevap verin lot arttırdıgınız ve hisse ortaklıgınızı arttırdıgınız halde İlk girdiğinizle aynı değil mi ? kısa yazın evet veya hayır

7.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    once kendi ceplerinidüşündükleri kesin.

Bunun yerine objektif olsanız hiç temettü dagıtmayıp krediye gerek duymadan yatırım yapsaydı daha iyi olabilirmiş niye demiyorsunuz. Bunu neden soylemek ıstemıyorsunuz.

Yine savun bu cıkarımlarını. ama deki tabiki objektif bakarsak temettüyü dagıtmayıp ya yatırım yapsaydı nısbeten daha olumlu olurdu da de onuda ekle yazına be kardesım bende senın tarafısz ve objektif oldugunu bıleyım. öyle bir yazı yazmışsın ki kredi çekmek şirketin için aslında daha akıllıca birşeymiş gibi yazmışsın.
    Sevgili Erhan bey,
    Vallahi 30 yıldır uluslararası firmalarda çalışıyorum ilk defa temettüyü dağıtmasında temettü ile yatırım yapılsın mantığı ile karşı karşıyayım. Bu konu size anlatılamayacak kadar karışık maalesef. Benim anlatabilme becerim sizinki kadar iyide değil o yüzden yapamayacağım kusura bakmayın.

Hani hep diyorsunuz ya konuyu bilmeyen adama anlatmak çok zor, buda öyle.
    Ben açık açık anlatamayacağımı ifade ediyorum. Ama siz benim hocalığım iyidir diye iddiada bulundunuz. Mümkünse, daha öncede sorulan şu soruya açıklık getirinde bizde öğrenelim. Kim sordu bilmiyorum ama soru şuydu, koskoca TÜPRAŞ, KOÇ, SABANCI veya SHELL, BP gibi şirketlerin CEO'larının bilmediği ama sizin bildiğiniz nedir? Bu adamlar nerede hata yapıyorlar?

Değerli topik izleyicileri. Bu konu böyle uzar gider. Herkes kendi bildiğinin doğru olduğunu iddia edip duracak. Boş hesaplamalarla vakit kaybetmeyin. İnsanın kendini övmesi kadar gereksiz bir şey yok. İtibar alınmaz verilir. Siz istediğiniz kadar ben şuyum buyum deyin yargıyı verecek olan karşı taraftır, toplumdur. İtibarı verende alanda odur. Dolayısı ile artık boş yazı yazacak vaktim yok.

Lütfen youtube'a veya diğer kaynaklara iki satır temettü aratması yapın. Bizim boş tartışmalarımız yerine kendi kararınızı oluşturun.
    Bakın örneğin youtube'da Arif Ünver -Temettü yazın çıkan videoları izleyin. Bu beyefendi Sermaye Piyasaları Uzmanı ve son derece saygın işini bilen biri. Kendisini işiyle sonuçlarıyla kabul ettirmiş itibarlı saygın biri. Onu dinleyin. Bırakın burada ne beni dinleyin ne başkasını.

Saygılarımla

8. Ctugrul bey,
    Birincisi, herkes sizin gibi temettü parasına yine hisse almak isterse kimse alamaz, satan olmaz çünkü. Herkes almak isteyeceği için sizin şirketteki payınız falan da yükselmez. Teoride bu, böyledir.

Ama gerçek hayatta illa ki satanlar oöur ve diyelim yine hisse aldınız, şirketteki payınız arttı. Arttı ama hisse değeri düştüğü için 1.000 lotunuz varkenki toplam portftönüz 1.050 lotunuz oluncakiyle aynı. Hisse %10 temettü verince fiyatı da o kadar düşer, ama geriye temettütü telafi etmesi için gereken eski yerine çıkması için bu sefer %10 değil %11 fiyat artışı gerekir.

E senin temettü veren şirketin %11 artacak da aynı karı eden ama karını dağıtmayıp şirkette tutan özdeş diğer şirket bu süreçte yerinde mi sayacak? O hiç arrmayacak mı?

Sen yıllar içinde firmanın %1, %2, .......%10 una sahip olacaksın. Ama ben özdeş şirketin hep %1 ine sahip olacağım. Ama sonuçta senin %10un eşittir benim %1 im olacak.

Yani 1 lot Apple = 100 lot Tüpraş gibi mesela.

Sayfa 30/106 İlkİlk ... 2028293031324080 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •