Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,44 Mn 13,09 / 13,09
30,16 9.99% 1,82 Mr 28,14 / 30,16
21,46 9.99% 912,36 Mn 20,00 / 21,46
25,32 9.99% 61,50 Mn 22,70 / 25,32
136,70 9.98% 209,85 Mn 127,20 / 136,70
1.053,00 -10% 4,11 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 976,19 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 36,69 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 400,92 Mn 12,48 / 12,79
3,33 -8.52% 225,91 Mn 3,29 / 3,49
308,75 -1.83% 13,00 Mr 305,25 / 311,50
3,14 -1.88% 9,97 Mr 3,08 / 3,22
279,50 5.87% 9,81 Mr 260,00 / 280,75
420,75 -1.12% 8,27 Mr 418,25 / 431,00
118,00 -2.72% 7,63 Mr 114,00 / 125,10
19,01 2.15% 515,58 Mn 18,36 / 19,05
73,70 0% 6,11 Mr 72,85 / 74,05
279,50 5.87% 9,81 Mr 260,00 / 280,75
742,50 2.13% 2,84 Mr 720,50 / 743,50
95,85 -1.34% 448,59 Mn 94,25 / 96,75
111,80 -0.45% 180,37 Mn 111,20 / 112,40
31,46 1.75% 90,05 Mn 30,10 / 31,66
10,55 3.23% 518,06 Mn 10,12 / 10,70
82,00 -1.38% 337,92 Mn 81,65 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 30/106 ÝlkÝlk ... 2028293031324080 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 233 - 240 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. BU yatýrýmcý topluluguna kendine yatýrýmcýyým filan demesin bunu özeleþtiri gibi düþünün.

Ben bu kadar düþük düzeyde bu kadar bilinçsiz düzeyde ezbere formdan okuduklarý bir kaç yazýyla iþ yapan býr borsacý toplulugu daha görmedim yemin ediyorum bir çok kiþinin borsa nedir nasýl birþeydir temettü alýnca ne olur bedelsiz alýnca ne olur bunlarýn hiçbirisini bilmiyorlar kara düzen hisse alýyorsunuz.

Yemin ederim sizlerin bilinçlenmesi þart bu kadar düþük bilgiyle yatýrýmcýlýk yapýlmaz ya hepiniz yeni yatýrýmcý gibisiniz arkadaþlar hiçmi aranýzda bilgili efendým tecrübeli arkadaþ yok yaw?????

bazan 20 yýllýk borsacý görüyorum ama temettünün fiyata etkisini malýyete etkisini bilmiyor 20 yýldýr borsacý ama sürekli 4 tane hisseyi almýþ baþka hiçbirþeyle ilgilenmemiþ merak etmemiþ öðrenmemiþ.

Þimdi hangimiz tecrübeli öðrenmek isteyen ve araþtýran öðrenenmi yoksa hiç araþtýrmayýp sureklý kara düðzen 20 yýl boyunca alan adammý ?

Arkadaþlar okumanýn öðrenmenýn deðeri paha biçilemezdir. bilmek öðrenmek kadar daha deðerli hiçbirþey yoktur. bilgi okadar büyük birþeydir ki baþkalarýna bile satýlabilir.

Niye okumuyorsunuz niye öðrenmiyorsunuz BORSACIYIM YATIRIMCIYIM DÝYE ORTADA GEZÝYORSUNUZ AMA DAHA NEYIN NE OLDUGUNDAN BÝR HABERSÝNÝZ. Sadece buraya yazan bir kaç kiþi deðil arkadaþlar.

benim bugune kadar borsa ile ilgili formda tanýþýpta telefonlarla görüþtüðümü kiþi sayýsý 20 yi geçti. ve biz bu 20 kiþiyle saatlerce konuþtuk. borsa hakkýnda hisseler hakkýnda.

ve bu konuþtugun kiþilerin 15 tanesi abartmýyorum borsanýn iþleyiþini ve anlamýný bilmeyen bir þirketin halka nasýl arz oldugunu ne için arz oldugunu piyasa degerini bilancosunu vesairesini bilmeyen adamlarla dolu bakýn size yemin ediyorum böyle. Kesinlikle okumalýsýný öðrenmelisiniz arkadaþlar Kaynak mý bulamadýnýz merak etmeyin yakýnda kaynagý ben yaratacaðým.

Ben hepinizin iyi olmasýný hepinizin ileri düzeyde bilinçlenmenizi bilgili þekilde yatýrým yapmanýzý isteyen bir vatandaþým. Ben herþeyi bilmiyorum bende merakýmdan öðrendým araþtýrmalarla öðrendým. cunku meraklý melahatýn tekiyim. dahada öðreneceðim cok fazla þey var bundanda eminim. yeni yeni öðrendýgýmde çok fazla þey var.

Lakin daha sizler orsaya yeni girmiþ bir halde yazýyorsunuz. benim daha toy ilk hallerim gibisiniz. bende siz gibiydim. bende sizin yollarýnýzdan geçtim.

Ben özeleþtiri yapayým ayný siz gibiydim. temettü hisselerinin malýyetýn düþtüðünü zannediyordum temettü hisselerinden gelen temettünün extra para zannediyordum temettüyü hep iyi birþey olarak görüyordum.

Sonra bir yatýrým planý çizmeye karar verdim full temettü hisselerinden olmak üzere önume bir yol çizip hesap kitap ettikten sonra bu yatýrýmý yapayým dedim mantýk bunu gerektirir cunku.

HAYAL kurdum geçmiþe geri gitti dedimki keþke bu temettü veren hisseleri 2009 yýlýnda öðrenseymiþim dedim ve hesap ettim acaba dedim 2009 yýlýnda alsaydým bu hisseleri temettüyle beraber ne kazanýrdým.

DEVASA bir rakam ortaya çýktý cunku hesaplarken hem malýyet düþürüyordum hem temettüden gelen para ile lot alýyordum hemde gelecek sefer daha cok temettü alýyordum.

anlamsýz bir rakam cýktý %9000 filan cýktý. Dedim nasýl yani boylemý cýktý ilginç cunku devasa birþey inanamadým hemen arkadaþlarýmý aradým gelin gelin süper birþey buldum dedim

BU rakamlarý ve getirilerie excele lot lot iþledim. cýktýsýný aldým 5 6 tane cýktý aldým yakýn arkadaþlarýma bu MUCIZEVÝ kazanç planýný anlatýp onlarýndan bu MUCIZEDEN yararlanmasýný istiyordum tabi bir çoðu nasýl olm bu kadar cýkarmý filan dedi. Ýþin garibi benimde kafama inandýrýcý gelmiyordu ama yinede cok sevinçliydim.

Sonra yaw dedim yanlý8þmý hesapladým birdaha bakayým derken. Meðer hisse senedi fiyatýnýn temettü oraný kadar geçmiþe dönük düþürldüðünü gördüm. Yaptýgým tum hesap ve dagýttýp tum excel sayfalarý koca bir yanlýþmýþ. Oturdum tekrar hesap ettim geçiþ tarihsekl veriler diye birþey varmýþ geçmiþe donuk hisse fiyatlarýný görebiliyormuþuz.

Gittim ordan tekrar ayný hesaplalarý hisse düþüþünü ve alacagýmýz lotu tek tek hesaplayan üzerinde 4 5 saat harcayarak hesaplamalar yaptýgým bir excel daha doktum.

BÝrde baktým ki hisselerle lot alýnca hisse fiyatý ne kadar kazandýrmýþsa aynýsýný kazanýyormuþuz tabi benim kafamda bir ampul oluþtu geçrek tümüyle karþýma geldi. Yine inanmadým.

Gittim özellikle temettü öncesi bir hisse aldým HSBC bank hesabýmdan temettü daðýtýldý portfoyum eksýldý vergi düþüldü ve net cebýme yattý birde baktým ký param eksilmiþ. üstelik maliyetim hiç düþülmemiþ oldugunu gördüm.

HSBC banký aradým þere*****sizlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dedim. benim maliyetimi niye düþürmediniz ulen i**neeeeeler dedim. siz dedim beni toy yatýrýmcýmý zannetiniz dedim.

HERÝF þoka ugradý :D : D: D: D bana durumu anlattý sakýnleþtým hmm öylemiymiþ filan dedim. kafama takýldý anlattýgý þeyi cok anlamasamda anlamýþ gibi yapðýp adama hak verdim.

KAFAMA TAKILDI ya oturup hesaplama peþine düþtüm. Birde baktýmký gerçekten malýyet aslýnda düþmüyormuþ baska arkadaþlarýmý arayýp sordum kýmýsýnde malýyet üþerken kýmý bankalarda malýyet düþmediðini öðrendim. hesaplamalar sonucundada malýyetýn düþüp düþmemesinin hiçbir anlamý olmadýgýný gördüm.

bir ampul daha patladý kafamda. Derken dogru yatýrým planý nedir diye sormaya basladým. kendýme ulen bu boyle deðilmiþ ama herkes boyle zannedýyor dedim.

Ozmanlar elýmde froto vardý. temettü dagýtmayacagýný acýkladý o yýl hatýrlamýyorum ne zmandý ama herkes temettü beklerken vermedi temettüyü.

FORMDAKI herkes kufurler saydýrdý sayfada. patrona halil buhura kufredenlerýn haddý hesabý yoktu. ADAMACAGIZA PASO KUFRETTILER haný temettü dagýtacaktýda dagýtmadý diye.

ben konunun ne oldugunu ve bizlere hiçbir katkýsý olmadýgýný öðrendýgým için yazdým sayfaya arkadaþlar merak etmeyýn bu kotu býrsey deðil birþey kaybetmediniz dedim zaten birþey kazanamyacaktýnýz falan. ANAM abartmýyorum 30 kiþi birden banada girdiiiiiiii hepsi bana giydirdi.

beni sürekli þikayet ettirip formdan attýrdýlar :D 10 gun banlandým.

her nereye girsem fortoya temettü dagýtmadý diye kufredenlerden baska kýmseyý gormuyordum.

bu konuyu acýklamak için eski formda konu baslýgýmda yazmaya basladým gunler aylar yýllar aldý sureklý ayný seylerý konusup durduk 3 kerede orada banlandým. geri geldim.

:D benle beraber konuyu ogrenýp banlalananlarda oldu.

Derken bilimsel makalelerýde gorduk bbirileri buldu geldi erhan bu senýn dediðini söylemiþ dedi. Bana bir rahatlama geldi.

CUNKU sadece bu konuyu ben öðrenmiþim ve kendý kendýme saçmalýyormuþum gibi hissediyordum bu nasýl ortaya cýkmaz diye bazan kendýmden þüpheleniyordum herkes karþý ise ben mi yanlýþ hesaplýyorum fýlan diyodum. SOnra o makallerý gordum okudum adamlar beným anlattýgým seyi zaten seneler öncesinde anlatmýþtý. bu harikaydý süper birþeydi. Artýk diðer insanlarýn beni anlayacaðýný ve aptalca birþey soylemedýgýný ýspatlamak için elimde makaleler vardý. ama buna ragmen herkes ayný þeyi savunmaya devam etti görmezden gelmeye devam ettiler.

VE BU KONU HALA DAHA TARTISILMAYA DEVAM EDÝYOR......... O zmanlarýn uzerýnden cok ca zamanlar geçti amrýkan hisselerini keþfettim bir sürü büyük þirketin temettü daðýtmadýgýný gördüm. bilancolarý öðrendým. ettim falan filan bir sürü þey ogrendým cunku anladýmký formdan bana birþey gelmeyecek kendým araþtýrýp öðrenmeli ve okumalýyým.

Ýþte tüm bunlarý araþtýrýp okuyup öðrendýgým için bilgiliyim neyin ne oldugunu ciddi anlamda farkýnda oldugumu düþünüyorum.

Sizlere bakýnca (birkýsmý hariç) daha benim ilk yýllarým gibisiniz hiþçbirþeyin farkýnda olmayan ben gibisiniz. Ýlerde ne demek istediðimi anlayacaksýnýz öðrendýkçe diðer yeni yatýrýmcýlarý bilinçsiz yatýrýmcýlarý daha yazdýgý þyden þak diye anlayacaksýnýz haa bu yený yatýrýmcý belli diyeceksiniz. abartmýyorum bunu sýz yaþayacaksýnýz.

Banada toy zamanlarýmda denirdi daha sen yenýsýn filan derlerdi sinir olurdum. KEndýný buyuk goruyor filan derdim. Tabi bende hýrsta oldugu için büyük bir azýmle ogrendým borsayý.

Her gun en az 3 saatýmý borsaya verdim izlemediðim video kalmadý. cebimde yatýrým yapacak param yok ben borfin fast web malý analiz aldým. 500 lýramýydý neydi ozmanlar unuttum.

Cebinde yatýrým yapacak parasý olmayan adam niçin býlanco programýna para verir geri zekalýmý ???????????

hayýr amacým yatýrýmým olmasa bile bilancolarý öðrenmekti. cýkarýmlarýmý zamanla ne oldugunu gormek istedim. yatýrým yapmadan.

Daha sonra param oldu vesaire vesaire....
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    TÜPRAÞ yönetimi demek ki finans iþlerinden anlamýyor Osman bey.
    Daðýtýlan temettü miktarýnýn ile çekilen kredi miktarýný ve mümkünse kredinin oranýnýda yazsaydýnýz. Ben yazayým geçen sene 1.5milyar TL civarýnda kar daðýtmýþ. Tüpraþ'ýn %49'u halka açýk yani 750milyon halka daðýtmýþ. Oda 210 milyon dolar yapar.
    Daðýttýklarý temettü yapacaklarý yatýrýmý karþýlýyormuymuþda, adamlar buna raðmenmi gidip kredi çekmiþler. Hayýr.

Akaryakýt piyasasýnda fiyatlamalarýn dolardan etkilendiðini sanýrým biliyorsunuzdur. Yani iç piyasada fiyatlar belirlenirken döviz hareketleri iþin içindedir. TÜPRAÞ ürettiði tüm ürünü iç piyasaya satsa, bizim ülke olarak rafine edilmiþ ürün ihtiyacýmýzý dahi karþýlayamaz. Yani ürettiði ürünü satma sýkýntýsý olmayan ve sattýðý ürün dövizin hareketlerine koteli yükselip alçalan bir ürün. Yani aslýnda öyle bize yansýtýldýðý üzere dolar riski olan bir firma deðil.

Ben uluslararasý firmalarda çok uzun yýllardýr çalýþýyorum. Uluslararasý fonlardan kredi alma iþinin pek çok kez parçasý oldum. Bu iþ öyle gidip bankadan araç kredisi çekmek gibi bir þey deðil. Size krediyi veren firma, tüm deðerlerinizi ve kredinin kendisine dönüþünü garanti altýna almadan vermez o krediyi. Öyle basýnda yansýtýldýðý gibi olmuyor o iþler yada bizdeki gibi vurgun amacýyla yapýlmýyor.

Ayrýca TÜPRAÞ bir kredi kullanýrken, karlýlýk çalýþmalarýný en ince detayýna kadar yapmýþtýr. Kullandýklarý kredi miktarlarýnýn oranýda son derece düþüktür.
    Kýsacasý, o kredi alýnýrken her iki tarafta sizin ve benim düþünemeyeceðimizden fazlasýný düþünmüþlerdir.
    once kendi ceplerinidüþündükleri kesin.

Bunun yerine objektif olsanýz hiç temettü dagýtmayýp krediye gerek duymadan yatýrým yapsaydý daha iyi olabilirmiþ niye demiyorsunuz. Bunu neden soylemek ýstemýyorsunuz.

Yine savun bu cýkarýmlarýný. ama deki tabiki objektif bakarsak temettüyü dagýtmayýp ya yatýrým yapsaydý nýsbeten daha olumlu olurdu da de onuda ekle yazýna be kardesým bende senýn tarafýsz ve objektif oldugunu býleyým. öyle bir yazý yazmýþsýn ki kredi çekmek þirketin için aslýnda daha akýllýca birþeymiþ gibi yazmýþsýn.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

3. @ctugrul

230 nolu gönderiye cevap vermedin beklýyorum....

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    @ctugrul

230 nolu gönderiye cevap vermedin beklýyorum....
    Bismillah. Taramalý tüfek gibisiniz.
    Önümüzde klavye Erhan bey yazsada cevap versek modunda deðilim. Maalesef çalýþýyorum. Aralarda fýrsat bulunca zatýalinize cevap yazabiliyorum.

Kusura bakmayýn!

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Sakin sakin anlatacaðiým tamam.

Þirket deðeri yükselmezse 100 TL temettü al sende kazanamýyorsun ki onu anlatýyoruz ya þirket deðeri artmazsa sende kazanamýyorsun sorun orda zaten tek kazanç hisse fiyatýnýn deðerine yükselmesi.

hemen sizin bakýþ açýnýz olan KY tarafýndan bakýyorum ayný örnek ky tarafýndan anlatýyorum.

numara numara gidelim týkandýgýn yeri numara ile belirt bana

1 numaralý yer
    20,000 TL ye bakkal açtýk. deðeri 20,000 TL tamammý buraya kadar

2 numaralý yer
    her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burasý tamamý ?

3 numaralý yer
    kasaya giren bu 100 TL yatýrýmcýlar tarafýndan borsada fiyatlanmadý borsada hissenin piyasa deðeri hala 20,000 TL görünürken bakkalýn gerçek deðeri aslýnda 20,100 TL
    Burada bir sorun var mý ? anlaþtýkmý burada KY acýsýndan gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadýgýný söylüyorum.

4.numaralý yer
    bu þirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarýna daðýtmak istedi atýyorum %50 si borsaya acýlmýþsa bu þirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagýtacak deðil mi daðýtalýmý buraya kadar sorun varmý ?

5.numaralý yer
    temettü daðpýtýlýr þirketin gerçek deðeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada deðeri zaten fiyatlanmamýþtý 20,000 Tl den 19,900 TL ye düþürüldümü otomatik olarak.
    burada sorun varmý ???

6. numaraý yer
    ky ne kazandý ? þirketi 20 lýradan almýþtý hiç fiyatý yükselmedi ama temettü daðýttý fiyatý o oranda düþürldü yeni fiyat 19,9 TL ye düþtü 0,1 TL cebine yattý ancak elindeki hisse deðeri 19,9 TL ye düþtü bak bakalým ne kazanmýþ bu yatýrýmcý ???????????

7 numaralý yer temettü daðýtmamýþ halinide örnekleyelim.
    ayný þirkete ortak olduk hisse yine ayný karý elde etti

8 numaralý yer
    bu bakklýn gerçek deðeri 20,100 TL iken borsadaki deðeri ilk haliyle ayný olan 20,000 TL cunku 100 TL karý fiyatlanamadý borsa burasý okeymi

9 numaralý yer
    Þirket temettü daðýtmak istemedi. yatýrýmcý ne kazandý ?????????? 20 TL den almýþtý yine 20 tl ne kazandý ? hiçbirþey.

Öncelikle hiç biri tamam deðil. Kendi örneðimde verdiðimi alýp kendi arzunuza göre þekillendirmiþsiniz yeniden. Benim iletimde çok açýk bir þekilde, 3 yýlýn sonunda piyasa iki firmayýda ayný þekilde fiyatladý yazýyor. Gene alýp temettü öncesi fiyat - sonrasýnda düþer mantýðýna getirmiþsiniz.

Þimdi böyle yazýnca diyeceksiniz ki, bakýn sevgili okurlar kaçýyor, anlamýyor, adam aptal tecrübesiz kafasýz. Ama Allah'tan sabýrlýsýnýz demezsiniz sanýrým.

Sizin örnekten devam edelim.

1 numaralý yer
    20,000 TL ye bakkal açtýk. deðeri 20,000 TL tamammý buraya kadar.

TAMAM. AMA ÝÞÝ KOLAYLAÞTIRALIM. 20.000tl'YE BAKKALI AÇTIK. HEPSÝ 1 TL'DEN 20000 HÝSSE BASTIRDIK.

2 numaralý yer
    her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burasý tamamý ?

TAMAM.

3 numaralý yer
    kasaya giren bu 100 TL yatýrýmcýlar tarafýndan borsada fiyatlanmadý borsada hissenin piyasa deðeri hala 20,000 TL görünürken bakkalýn gerçek deðeri aslýnda 20,100 TL
    Burada bir sorun var mý ? anlaþtýkmý burada KY acýsýndan gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadýgýný söylüyorum.

TAMAM

4.numaralý yer
    bu þirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarýna daðýtmak istedi atýyorum %50 si borsaya acýlmýþsa bu þirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagýtacak deðil mi daðýtalýmý buraya kadar sorun varmý ?

ATTIÐINIZ DEÐER ÜZERÝNDEN GÝDELÝM. %50SÝNÝ BORSAYA AÇTI. 10000HÝSSE YANÝ DOÐRUMU?

5.numaralý yer
    temettü daðpýtýlýr þirketin gerçek deðeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada deðeri zaten fiyatlanmamýþtý 20,000 Tl den 19,900 TL ye düþürüldümü otomatik olarak.
    burada sorun varmý ???

TAMAM. SORUN YOK.

6. numaraý yer
    ky ne kazandý ? þirketi 20 lýradan almýþtý hiç fiyatý yükselmedi ama temettü daðýttý fiyatý o oranda düþürüldü yeni fiyat 19,9 TL ye düþtü 0,1 TL cebine yattý ancak elindeki hisse deðeri 19,9 TL ye düþtü bak bakalým ne kazanmýþ bu yatýrýmcý ???????????

NE KAZANDI BAKALIM. PÝYASADA 10000 HÝSSE VAR. 50TL KAR PAYI DAÐITTI. DOÐRUMU.
    DÝYELÝM KÝ BEN PÝYASAYA AÇIK BU 10000 HÝSSENÝN 1000TANESÝNE SAHÝBÝM. YANÝ ÝLK MADDEYE DÖNERSEK HER BÝRÝNE 1 TL VERÝP 1000HÝSSE ALDIM. BEN BU DURUMDA ÞÝRKETÝN %KAÇINA ORTAK OLURUM ERHAN BEY? %5 OLUR DEÐÝL MÝ? PEKÝ BU DAÐITILAN 50TL'DEN KAÇ PARA ALIRIM? 5TL DEÐÝL MÝ ERHAN BEY?

DEVAM EDELÝM. ÞÝRKETÝN HÝSSE BAÞI FÝYATI 1 TL'DEN 0.995TL'YE DÜÞTÜ DEÐÝL MÝ? BEN DÖNÜP ELÝMDEKÝ 5TL ÝLE TANESÝ 0.995TL OLAN HÝSSEDEN KAÇ ADET ALIRIM? 5.025 ADET DOÐRUMUDUR ERHAN BEY?

PEKÝ BENÝM %5 HÝSSE PAYIM KAÇA ÇIKAR ERHAN BEY? HALA PÝYASADA TOPLAM 20000HÝSSE VAR. BENÝM ÝSE 1005.025 HÝSSEM VAR. DOÐRUMU?

KAZANÇLAR;
    1- ÞÝRKETTEKÝ HÝSSE SAYIM ARTTIMI? EVET ARTTI % 0,5 ARTTI
    2- PÝYASA TEKRARDAN BU HÝSSEYÝ KAR DAÐITMAYAN ÞÝRKETLE AYNI FÝYATTA DEÐERLEYEBÝLÝR MÝ? EVET DEÐERLEYEBÝLÝR!ZÝRA BUNU EN BAÞTA KABUL ETMÝÞTÝK. PÝYASANIN REEL DEÐERDEN FARKLI BÝR DEÐERÝ FÝYAT OLARAK BELÝRLÝYEBÝLECEÐÝNÝ SANIRIM KABUL ETMÝÞTÝK. HABÝRE SENARYO YAZIYORUZ YA. BUDA BENDEN OLSUN. AYNI FÝYATLARSA NE OLUR. DÝYELÝMKÝ XX TARÝHÝNDE HER ÝKÝ FÝRMANINDA HÝSSELERÝNÝ PÝYASA 4 TL'DEN FÝYATLADI.

BENÝM ELÝMDE 1005 HÝSSE VAR KARPAYI DAÐITMAYAN FÝRMANIN HÝSSESÝNÝ ALAN ADAMIN ELÝNDE HALA 1000 HÝSSE VAR. BEN 1000TL'me 20 TL ALIRMIYIM? ALIRIM. DÝÐER ADAM NE ALIR ERHAN BEY?

BU VESÝLE ÝLE 7-8 VE 9'UDA CEVAPLAMIÞ OLDUM.

7 numaralý yer temettü daðýtmamýþ halinide örnekleyelim.
    ayný þirkete ortak olduk hisse yine ayný karý elde etti

8 numaralý yer
    bu bakklýn gerçek deðeri 20,100 TL iken borsadaki deðeri ilk haliyle ayný olan 20,000 TL cunku 100 TL karý fiyatlanamadý borsa burasý okeymi

9 numaralý yer
    Þirket temettü daðýtmak istemedi. yatýrýmcý ne kazandý ?????????? 20 TL den almýþtý yine 20 tl ne kazandý ? hiçbirþey.

5.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Sayýn AceKing,
    Osman beyin söylediði kavram bizimkinden farklý.

Ortada iki kavram var.
    1- Toplam deðerin deðiþmemesi kavramý
    2- Piyasanýn bir hisse için kendi deðerini belirlemesi kavramý.

1.si ve bunu ýsrarla ortaya koyanlarýn söylediði þey þu; kar eden ve bu karýný daðýtan þirketin, kar daðýtmadan önce piyasanýn belirlediði hisse baþý deðerden hareketle toplam deðeri, kar daðýttýktan sonra daðýttýðý kar kadar düþer. Zaten bunun aksi söz konusu olamaz. Ben üzerinde 20TL karý olupta 120TL eden bir þeyin, 20TL'sini daðtýrsam o þeyin deðeri 100TL'ye düþer ama toplamdaki deðer 100+20'dir yine. Bu arkadaþlar karý daðýtan þirketin karý daðýttýktan sonra geriye kalan deðerine yani 100TL'ye odaklanýyorlar sadece. 20TL'yi bir deðer olarak görmüyorlar. Bizde diyoruz ki ortadaki deðer 100 deðil 120'dir, bu deðerin 100TL'si þirketin ederi iken geriye kalan deðer ortaklarýnýn cebinde durmaktadýr. Toplam deðer 120'dir. Siz o 20'TL'yi görmezden gelirseniz, temettü etkisizdir, deðersizdir dersiniz.

Ýkinci kavram ise ki bu çok açýk herkeste sanýrým kabul ediyor. Bir þirketin mal varlýklarý þusu busu ile toplam reel deðeri 100TL olabilir ama piyasa bunu 90'da yapabilir, 150'de yapabilir. Bu spekülatif manüpulatif bir fiyatlamadýr içinde piyasa psikolojisi vardýr. O þirketin faaliyetlerinden edeceði karýn, piyasanýn onu hangi fiyattan fiyatladýðý ile ilgisi yoktur. O firma, ürettiði ürünü/hizmeti artýk ne iþ yapýyorsa satarak bir deðer üretmeye çalýþýr. Deðeri üretebilirse buna kar denir daðýtýrsa kar payý olur. Firma tarafýndan üretilen bu deðerin, piyasanýn o hisseye biçtiði hisse baþý deðerle, zerre kadar ilgisi yoktur.
    Ýnanýlýr gibi deðil. Biz, o 20 lirayý deðer olarak görmüyor deðiliz. Artý bir deðer katmýyor diyoruz. Sonuçra her 2 durumda da þirket deðeri 120 liradýr. Asýl tam tersi siz temettü vermeyen þirketin içerde tuttuðu o 20 lirayý bir deðer olarak görmüyorsunuz!

Ýkinci kavramýnýz da akla ve mantýða uygun deðil. Piyasa bir þirketin deðerini kýsa bir süre ederinden çok veya az fiyatlayabilir ama 3 ayda bir bilançolar geldikçe ederini bulur. Bulmamasý imkansýzdýr. Bunun dünyada tek bir örneði bile yoktur ve olamaz da.

Sizin mantýkla ileride deðerlenir diye 1960 da Baðdat Caddesinden arsa da almamalýydýk. Temettü yok, kira yok eee. Her yýl deðerlencekmiþ de arsanýn deðeri artacakmýþ da falan filan. ?

Bir soru da benden. Yýllýk temettü verimliliði þu an alsanýz %16 -20 leri bulan Ýþyat hissesine ki kendisi temettü liginin en üstlerindedir neden çok fazla talep yok?

Her yýl temettüden sonra 82-84 krþ bandýnda dolanýr. Mart ayýnda 1.00-1.10 civarýna çýkar ve 12-18 krþ temettü verir. 84 krþ dan bugün alanlarýn verimi en az %16 dýr. Hadi bakalým niye temettücüler hücum etmiyor bu kaðýda? Halbuki %10 verimi olan Adana, Adbgr, Boluc, Petun'u filan baþ tacý edersiniz. %16 verim var Ýþyat'ýn?

6. @ctugrul haocam sakin ve sabýrlýyým tabiki merak etmeyin.

sýralay gidelimki karýþmasýn.

BENÝM ÝSE 1005.025 HÝSSEM VAR. DOÐRUMU? dediniz

portfoy deðerinizide siz yanýz tam bu noktada sadece portfoy deðerine cevap verin lot arttýrdýgýnýz ve hisse ortaklýgýnýzý arttýrdýgýnýz halde Ýlk girdiðinizle ayný deðil mi ? kýsa yazýn evet veya hayýr

7.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    once kendi ceplerinidüþündükleri kesin.

Bunun yerine objektif olsanýz hiç temettü dagýtmayýp krediye gerek duymadan yatýrým yapsaydý daha iyi olabilirmiþ niye demiyorsunuz. Bunu neden soylemek ýstemýyorsunuz.

Yine savun bu cýkarýmlarýný. ama deki tabiki objektif bakarsak temettüyü dagýtmayýp ya yatýrým yapsaydý nýsbeten daha olumlu olurdu da de onuda ekle yazýna be kardesým bende senýn tarafýsz ve objektif oldugunu býleyým. öyle bir yazý yazmýþsýn ki kredi çekmek þirketin için aslýnda daha akýllýca birþeymiþ gibi yazmýþsýn.
    Sevgili Erhan bey,
    Vallahi 30 yýldýr uluslararasý firmalarda çalýþýyorum ilk defa temettüyü daðýtmasýnda temettü ile yatýrým yapýlsýn mantýðý ile karþý karþýyayým. Bu konu size anlatýlamayacak kadar karýþýk maalesef. Benim anlatabilme becerim sizinki kadar iyide deðil o yüzden yapamayacaðým kusura bakmayýn.

Hani hep diyorsunuz ya konuyu bilmeyen adama anlatmak çok zor, buda öyle.
    Ben açýk açýk anlatamayacaðýmý ifade ediyorum. Ama siz benim hocalýðým iyidir diye iddiada bulundunuz. Mümkünse, daha öncede sorulan þu soruya açýklýk getirinde bizde öðrenelim. Kim sordu bilmiyorum ama soru þuydu, koskoca TÜPRAÞ, KOÇ, SABANCI veya SHELL, BP gibi þirketlerin CEO'larýnýn bilmediði ama sizin bildiðiniz nedir? Bu adamlar nerede hata yapýyorlar?

Deðerli topik izleyicileri. Bu konu böyle uzar gider. Herkes kendi bildiðinin doðru olduðunu iddia edip duracak. Boþ hesaplamalarla vakit kaybetmeyin. Ýnsanýn kendini övmesi kadar gereksiz bir þey yok. Ýtibar alýnmaz verilir. Siz istediðiniz kadar ben þuyum buyum deyin yargýyý verecek olan karþý taraftýr, toplumdur. Ýtibarý verende alanda odur. Dolayýsý ile artýk boþ yazý yazacak vaktim yok.

Lütfen youtube'a veya diðer kaynaklara iki satýr temettü aratmasý yapýn. Bizim boþ tartýþmalarýmýz yerine kendi kararýnýzý oluþturun.
    Bakýn örneðin youtube'da Arif Ünver -Temettü yazýn çýkan videolarý izleyin. Bu beyefendi Sermaye Piyasalarý Uzmaný ve son derece saygýn iþini bilen biri. Kendisini iþiyle sonuçlarýyla kabul ettirmiþ itibarlý saygýn biri. Onu dinleyin. Býrakýn burada ne beni dinleyin ne baþkasýný.

Saygýlarýmla

8. Ctugrul bey,
    Birincisi, herkes sizin gibi temettü parasýna yine hisse almak isterse kimse alamaz, satan olmaz çünkü. Herkes almak isteyeceði için sizin þirketteki payýnýz falan da yükselmez. Teoride bu, böyledir.

Ama gerçek hayatta illa ki satanlar oöur ve diyelim yine hisse aldýnýz, þirketteki payýnýz arttý. Arttý ama hisse deðeri düþtüðü için 1.000 lotunuz varkenki toplam portftönüz 1.050 lotunuz oluncakiyle ayný. Hisse %10 temettü verince fiyatý da o kadar düþer, ama geriye temettütü telafi etmesi için gereken eski yerine çýkmasý için bu sefer %10 deðil %11 fiyat artýþý gerekir.

E senin temettü veren þirketin %11 artacak da ayný karý eden ama karýný daðýtmayýp þirkette tutan özdeþ diðer þirket bu süreçte yerinde mi sayacak? O hiç arrmayacak mý?

Sen yýllar içinde firmanýn %1, %2, .......%10 una sahip olacaksýn. Ama ben özdeþ þirketin hep %1 ine sahip olacaðým. Ama sonuçta senin %10un eþittir benim %1 im olacak.

Yani 1 lot Apple = 100 lot Tüpraþ gibi mesela.

Sayfa 30/106 ÝlkÝlk ... 2028293031324080 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •