BU yatýrýmcý topluluguna kendine yatýrýmcýyým filan demesin bunu özeleþtiri gibi düþünün.
Ben bu kadar düþük düzeyde bu kadar bilinçsiz düzeyde ezbere formdan okuduklarý bir kaç yazýyla iþ yapan býr borsacý toplulugu daha görmedim yemin ediyorum bir çok kiþinin borsa nedir nasýl birþeydir temettü alýnca ne olur bedelsiz alýnca ne olur bunlarýn hiçbirisini bilmiyorlar kara düzen hisse alýyorsunuz.
Yemin ederim sizlerin bilinçlenmesi þart bu kadar düþük bilgiyle yatýrýmcýlýk yapýlmaz ya hepiniz yeni yatýrýmcý gibisiniz arkadaþlar hiçmi aranýzda bilgili efendým tecrübeli arkadaþ yok yaw?????
bazan 20 yýllýk borsacý görüyorum ama temettünün fiyata etkisini malýyete etkisini bilmiyor 20 yýldýr borsacý ama sürekli 4 tane hisseyi almýþ baþka hiçbirþeyle ilgilenmemiþ merak etmemiþ öðrenmemiþ.
Þimdi hangimiz tecrübeli öðrenmek isteyen ve araþtýran öðrenenmi yoksa hiç araþtýrmayýp sureklý kara düðzen 20 yýl boyunca alan adammý ?
Arkadaþlar okumanýn öðrenmenýn deðeri paha biçilemezdir. bilmek öðrenmek kadar daha deðerli hiçbirþey yoktur. bilgi okadar büyük birþeydir ki baþkalarýna bile satýlabilir.
Niye okumuyorsunuz niye öðrenmiyorsunuz BORSACIYIM YATIRIMCIYIM DÝYE ORTADA GEZÝYORSUNUZ AMA DAHA NEYIN NE OLDUGUNDAN BÝR HABERSÝNÝZ. Sadece buraya yazan bir kaç kiþi deðil arkadaþlar.
benim bugune kadar borsa ile ilgili formda tanýþýpta telefonlarla görüþtüðümü kiþi sayýsý 20 yi geçti. ve biz bu 20 kiþiyle saatlerce konuþtuk. borsa hakkýnda hisseler hakkýnda.
ve bu konuþtugun kiþilerin 15 tanesi abartmýyorum borsanýn iþleyiþini ve anlamýný bilmeyen bir þirketin halka nasýl arz oldugunu ne için arz oldugunu piyasa degerini bilancosunu vesairesini bilmeyen adamlarla dolu bakýn size yemin ediyorum böyle. Kesinlikle okumalýsýný öðrenmelisiniz arkadaþlar Kaynak mý bulamadýnýz merak etmeyin yakýnda kaynagý ben yaratacaðým.
Ben hepinizin iyi olmasýný hepinizin ileri düzeyde bilinçlenmenizi bilgili þekilde yatýrým yapmanýzý isteyen bir vatandaþým. Ben herþeyi bilmiyorum bende merakýmdan öðrendým araþtýrmalarla öðrendým. cunku meraklý melahatýn tekiyim. dahada öðreneceðim cok fazla þey var bundanda eminim. yeni yeni öðrendýgýmde çok fazla þey var.
Lakin daha sizler orsaya yeni girmiþ bir halde yazýyorsunuz. benim daha toy ilk hallerim gibisiniz. bende siz gibiydim. bende sizin yollarýnýzdan geçtim.
Ben özeleþtiri yapayým ayný siz gibiydim. temettü hisselerinin malýyetýn düþtüðünü zannediyordum temettü hisselerinden gelen temettünün extra para zannediyordum temettüyü hep iyi birþey olarak görüyordum.
Sonra bir yatýrým planý çizmeye karar verdim full temettü hisselerinden olmak üzere önume bir yol çizip hesap kitap ettikten sonra bu yatýrýmý yapayým dedim mantýk bunu gerektirir cunku.
HAYAL kurdum geçmiþe geri gitti dedimki keþke bu temettü veren hisseleri 2009 yýlýnda öðrenseymiþim dedim ve hesap ettim acaba dedim 2009 yýlýnda alsaydým bu hisseleri temettüyle beraber ne kazanýrdým.
DEVASA bir rakam ortaya çýktý cunku hesaplarken hem malýyet düþürüyordum hem temettüden gelen para ile lot alýyordum hemde gelecek sefer daha cok temettü alýyordum.
anlamsýz bir rakam cýktý %9000 filan cýktý. Dedim nasýl yani boylemý cýktý ilginç cunku devasa birþey inanamadým hemen arkadaþlarýmý aradým gelin gelin süper birþey buldum dedim
BU rakamlarý ve getirilerie excele lot lot iþledim. cýktýsýný aldým 5 6 tane cýktý aldým yakýn arkadaþlarýma bu MUCIZEVÝ kazanç planýný anlatýp onlarýndan bu MUCIZEDEN yararlanmasýný istiyordum tabi bir çoðu nasýl olm bu kadar cýkarmý filan dedi. Ýþin garibi benimde kafama inandýrýcý gelmiyordu ama yinede cok sevinçliydim.
Sonra yaw dedim yanlý8þmý hesapladým birdaha bakayým derken. Meðer hisse senedi fiyatýnýn temettü oraný kadar geçmiþe dönük düþürldüðünü gördüm. Yaptýgým tum hesap ve dagýttýp tum excel sayfalarý koca bir yanlýþmýþ. Oturdum tekrar hesap ettim geçiþ tarihsekl veriler diye birþey varmýþ geçmiþe donuk hisse fiyatlarýný görebiliyormuþuz.
Gittim ordan tekrar ayný hesaplalarý hisse düþüþünü ve alacagýmýz lotu tek tek hesaplayan üzerinde 4 5 saat harcayarak hesaplamalar yaptýgým bir excel daha doktum.
BÝrde baktým ki hisselerle lot alýnca hisse fiyatý ne kadar kazandýrmýþsa aynýsýný kazanýyormuþuz tabi benim kafamda bir ampul oluþtu geçrek tümüyle karþýma geldi. Yine inanmadým.
Gittim özellikle temettü öncesi bir hisse aldým HSBC bank hesabýmdan temettü daðýtýldý portfoyum eksýldý vergi düþüldü ve net cebýme yattý birde baktým ký param eksilmiþ. üstelik maliyetim hiç düþülmemiþ oldugunu gördüm.
HSBC banký aradým þere*****sizlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dedim. benim maliyetimi niye düþürmediniz ulen i**neeeeeler dedim. siz dedim beni toy yatýrýmcýmý zannetiniz dedim.
HERÝF þoka ugradý :D : D: D: D bana durumu anlattý sakýnleþtým hmm öylemiymiþ filan dedim. kafama takýldý anlattýgý þeyi cok anlamasamda anlamýþ gibi yapðýp adama hak verdim.
KAFAMA TAKILDI ya oturup hesaplama peþine düþtüm. Birde baktýmký gerçekten malýyet aslýnda düþmüyormuþ baska arkadaþlarýmý arayýp sordum kýmýsýnde malýyet üþerken kýmý bankalarda malýyet düþmediðini öðrendim. hesaplamalar sonucundada malýyetýn düþüp düþmemesinin hiçbir anlamý olmadýgýný gördüm.
bir ampul daha patladý kafamda. Derken dogru yatýrým planý nedir diye sormaya basladým. kendýme ulen bu boyle deðilmiþ ama herkes boyle zannedýyor dedim.
Ozmanlar elýmde froto vardý. temettü dagýtmayacagýný acýkladý o yýl hatýrlamýyorum ne zmandý ama herkes temettü beklerken vermedi temettüyü.
FORMDAKI herkes kufurler saydýrdý sayfada. patrona halil buhura kufredenlerýn haddý hesabý yoktu. ADAMACAGIZA PASO KUFRETTILER haný temettü dagýtacaktýda dagýtmadý diye.
ben konunun ne oldugunu ve bizlere hiçbir katkýsý olmadýgýný öðrendýgým için yazdým sayfaya arkadaþlar merak etmeyýn bu kotu býrsey deðil birþey kaybetmediniz dedim zaten birþey kazanamyacaktýnýz falan. ANAM abartmýyorum 30 kiþi birden banada girdiiiiiiii hepsi bana giydirdi.
beni sürekli þikayet ettirip formdan attýrdýlar :D 10 gun banlandým.
her nereye girsem fortoya temettü dagýtmadý diye kufredenlerden baska kýmseyý gormuyordum.
bu konuyu acýklamak için eski formda konu baslýgýmda yazmaya basladým gunler aylar yýllar aldý sureklý ayný seylerý konusup durduk 3 kerede orada banlandým. geri geldim.
:D benle beraber konuyu ogrenýp banlalananlarda oldu.
Derken bilimsel makalelerýde gorduk bbirileri buldu geldi erhan bu senýn dediðini söylemiþ dedi. Bana bir rahatlama geldi.
CUNKU sadece bu konuyu ben öðrenmiþim ve kendý kendýme saçmalýyormuþum gibi hissediyordum bu nasýl ortaya cýkmaz diye bazan kendýmden þüpheleniyordum herkes karþý ise ben mi yanlýþ hesaplýyorum fýlan diyodum. SOnra o makallerý gordum okudum adamlar beným anlattýgým seyi zaten seneler öncesinde anlatmýþtý. bu harikaydý süper birþeydi. Artýk diðer insanlarýn beni anlayacaðýný ve aptalca birþey soylemedýgýný ýspatlamak için elimde makaleler vardý. ama buna ragmen herkes ayný þeyi savunmaya devam etti görmezden gelmeye devam ettiler.
VE BU KONU HALA DAHA TARTISILMAYA DEVAM EDÝYOR......... O zmanlarýn uzerýnden cok ca zamanlar geçti amrýkan hisselerini keþfettim bir sürü büyük þirketin temettü daðýtmadýgýný gördüm. bilancolarý öðrendým. ettim falan filan bir sürü þey ogrendým cunku anladýmký formdan bana birþey gelmeyecek kendým araþtýrýp öðrenmeli ve okumalýyým.
Ýþte tüm bunlarý araþtýrýp okuyup öðrendýgým için bilgiliyim neyin ne oldugunu ciddi anlamda farkýnda oldugumu düþünüyorum.
Sizlere bakýnca (birkýsmý hariç) daha benim ilk yýllarým gibisiniz hiþçbirþeyin farkýnda olmayan ben gibisiniz. Ýlerde ne demek istediðimi anlayacaksýnýz öðrendýkçe diðer yeni yatýrýmcýlarý bilinçsiz yatýrýmcýlarý daha yazdýgý þyden þak diye anlayacaksýnýz haa bu yený yatýrýmcý belli diyeceksiniz. abartmýyorum bunu sýz yaþayacaksýnýz.
Banada toy zamanlarýmda denirdi daha sen yenýsýn filan derlerdi sinir olurdum. KEndýný buyuk goruyor filan derdim. Tabi bende hýrsta oldugu için büyük bir azýmle ogrendým borsayý.
Her gun en az 3 saatýmý borsaya verdim izlemediðim video kalmadý. cebimde yatýrým yapacak param yok ben borfin fast web malý analiz aldým. 500 lýramýydý neydi ozmanlar unuttum.
Cebinde yatýrým yapacak parasý olmayan adam niçin býlanco programýna para verir geri zekalýmý ???????????
hayýr amacým yatýrýmým olmasa bile bilancolarý öðrenmekti. cýkarýmlarýmý zamanla ne oldugunu gormek istedim. yatýrým yapmadan.
Daha sonra param oldu vesaire vesaire....
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri