Restaurantýn fiyatýný arttiran elde ettiði kardýr, restaurantýn fiyatý yükseldi diye elde edilen kar artmaz.
************************************************** ******************************
Temettunun etkiside boyledir. Hissenin fiyatý temettu verecegi icin artar.
Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi.
Yazýnýzdan alýntýlanmýþ iki bölüm.
Çeliþkili açýklamalar bunlar. "Hissenin fiyatý temettü vereceði için artar" deðil kar ettiði için artar. Kar etmese nasýl temettü versin?
Birbirinin açýklamalarýný cýmbýzlayýpta açýklama yapan politikacýlar gibiyiz
Sanýrým aþaðýda verdiðim, yazýmýn þu kýsmýný görmemiþsiniz;
"Kar edip Temettu dagitan bir firma yatirimci uzerinde "Fayda" etkisi yaratir dolayisi ile hisse uzerinde "Deger Artisi" etkisi yaratir."
Yazýmýn baþka bir yerindede yine ayný vurguyu yapmýþým;
Simdi devam edelim. Restoranti kar ediyor diye almaya karar verdiniz...
Bakýn ne demiþim, kar ediyor diye demiþim, temettü daðýtýyor diye dememiþim.
Elbetteki kar eden firma karýný daðýtýr. Bunu tartýþmýyoruz ki biz. Bende sizin dediðinizden farklý bir þey demiyorum zaten. Dolayýsý ile bir çeliþkide göremiyorum.
Ýkincisi de hem bu yazýda belirttiðiniz gibi hem de diðer arkadaþlarýn dediði gibi temettü veren hisseye hani her zaman daha çok talep olurdu? Hem bunu diyor hem de "farz edelim ki þirket hak ettiði talebi ve deðeri görmedi, temettümü alýr otururum aþaðý" diyorsunuz.
Osman bey, yazýmýn herhangi bir yerinde "farz edelim ki þirket hak ettiði talebi ve deðeri görmedi" diye bir þey söylemiyorum. Yazýmýn o bölümünüde aþaðýya kopyalayayým;
"Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi"
diyorum.
Sizin benim yazdýðýmý söylediðiniz þeyle benim yazdýðým þeyler birbirinden farklý. Sizinde aþaðýda kabul ettiðiniz üzere, piyasanýn bir psikolojisi var. Fiyatlamalarýný bu psikoloji belirliyor. O yüzden "Defter deðeri "Piyasa Deðeri" gibi kavramlar var zaten. Olmasý gerekenle piyasanýn biçtiði deðerler farklý olabiliyor. Aslýnda olabiliyor deðil oluyor.
Ne yapalým yani piyasa, hisseye defter deðerinden farklý deðer biçti diye biz kar edip temettü daðýtan þirketin, bize verdiði parayý bir fayda olarak bir deðer olarak görmeyelim mi? Deðeri olan bir þeyin etkisi olmaz mý?
Eðer deðeri olan bir þeyin etkisi olduðunu kabul ediyorsak, dolayýsý ile bu topiðin konusu olan temettünün etkisizliði anlamsýzlaþmaz mý?
Örnekteki 2 dükkana devam edelim. Ikýsinin deðeri de 20.000 lira ikisi de 2.000 lira yýllýk kazancý var. 1 yýl sonra ilki temettü verdi. 2.000 lira karý dagýttý diðeri þirkette tuttu.
Birinin deðeri 20.000 diðeri 22.000 olur. Ýkinci yýl da ayný oldu 3. Yýl da. 3 yýlýn sonunda ilk dükkan hala 20.000 lira (temettü verdiði için) diðeri 26.000 lira.
Þimdi hangisini almak mantýklý? Yýlda 2.000 lira kar eden 2 dükkan var. Biri 20 diðeri 26 bin lira. Ama pahalý olanýn deðeri de aslýnda 20 bin artý kasada 6 bin lira nakit var.
Size ne kadar teþekkür etsem az. Kimse bu yukardaki cümleler kadar iyi ifade edemezdi herhalde.
Eyvallah sizin örnek üzerinden gidelim. Gidelim ama düþüncelerimizi lütfen "Deðer, etki ve fayda kelimeleri üzerine yoðunlaþtýralým. Öyle ya topiðimiz diyor ki temettü deðersizdir, faydasý ve etkisi yoktur.
Örneðinizin iki tarafý var
1-Þirketin kendisi
2-Þirkette hissedar olan kiþi
Bizler gündelik hayatýmýzda küçük yatýrýmcý olarak ikinci kýsýmdayýz. Doðrumu? Öyleyse devam edelim. Konuya kendi tarafýmýzdan ama "deðer, etki ve fayda" üçleminden bakalým.
Ýki dükkandan da KY olarak hisse aldým. Diyelim ki %10. Yani ikisinde 2000 TL yatýrdým Bu arada piyasa psikolojisi her iki dükkanýn deðerinde bu 3 yýlda hiç artýþ yaratmadý. Ýkiside 3. yýlýn sonunda toplam piyasa deðeri olarak 20.000TL görünüyor hala. (Unutmayýn piyasa psikolojisini kabul etmiþtiniz aþaðýda.)
Dediðiniz gibi þirketlerin her ikiside üç yýlda toplam 6000TL kar etti. Birisi daðýttý, birisi tuttu.
Ben birisinde %10 hissedar olarak 600TL'mi cebime attým. Diðerinde ise atmadým, þirket kendi kasasýnda tuttu. Bu üç senenin sonunda piyasa, her iki þirkete 20.000TL piyasa deðeri biçiyor. Halbuki kar daðýtmayan þirketin kasasýnda fazladan 6000TL var. Ben biliyorum ki þirketin ederi 26.000TL
Ben o 3 senenin sonunda sýkýþtým %10 hissemi satmaya karar verdim. Ama o ne? Satmaya çalýþýyorum, piyasa bana diyor ki bir dakika kardeþim senin %10 hissenin ederi 2000TL. Ýster sat ister satma. Sýkýþýðým ya satýyorum. 2000TL'mi cebime koyuyorum.
Þimdi gelelim sonuçlara;
Kar daðýtan þirket için sonuçlar;
1- 3 senede 600TL kar payý aldým cebime attým.
2- 3 sene sonra hisselerimi sattým 2000TL'mi cebime koydum
3- Toplamda 2600TL almýþ oldum.
4- 600TL bir deðer artýþým yani faydam oluþtu. Dolayýsý ile bütçeme olumlu bir etki yaptý.
Kar daðýtmayan þirket için sonuçlar;
1- Kar payý almadým
2- 3 sene sonra hisselerimi sattým 2000TL'mi cebime koydum
3- Toplamda 2000TL almýþ oldum.
4- Hiç bir deðer artýþý yani fayda oluþmadý. Bütçeme etkisi olmadý. Ama ben biliyorum ki þirketin aslýnda deðeri 26000TL.
Benim bunu bilmemin ne gibi bir deðeri, bana ne faydasý ve bütçeme nasýl bir etkisi var. Ben þirketin sahibi deðilim, yöneticiside deðilim. Ben sadece KY'yim.
Konuya KY tarafýndan bakarsanýz tablo budur. Biz þirketini büyütmeye çalýþan patron yada patrona yalakalýk yapan CEO deðiliz.
Bu açýdan bakýnca hangisi daha mantýklý?
Sizler kanýtlarýnýzý hep deðer, etki, psikoloji vs sebeplere dayandýrýyorsunuz ki haklýsýnýz da. Zaten biz de bunu diyoruz, temettü veren firmanýn daha iyi olduðuna inanýrsanýz, yýllardýr fiyatý ayný olan Mardn biriktirmeye devam edersiniz ama örneðin bir Egeen, bir Aselsan almazsýnýz. Niye? Temettü verimleri çok düþük
Osman bey, ben hisselerin deðer artýþýndan gelecek kazanca hayýr demiyorum.
Ancak temettü etkisizdir, bir faydasý yoktur, faydasýzdýr tezinede katýlmýyorum.
Yer Ýmleri