Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 9,07 Mn 13,09 / 13,09
30,16 9.99% 1,78 Mr 28,14 / 30,16
136,70 9.98% 199,02 Mn 127,20 / 136,70
12,46 9.97% 57,78 Mn 12,30 / 12,46
48,10 9.97% 134,08 Mn 42,54 / 48,10
1.053,00 -10% 2,05 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 722,87 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 33,28 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 394,95 Mn 12,48 / 12,79
3,36 -7.69% 164,14 Mn 3,29 / 3,49
309,50 -1.59% 7,73 Mr 305,25 / 310,75
277,00 4.92% 6,99 Mr 260,00 / 277,50
426,50 0.24% 5,04 Mr 421,50 / 431,00
3,16 -1.25% 5,03 Mr 3,15 / 3,22
73,85 0.2% 3,82 Mr 72,85 / 74,05
18,81 1.07% 245,22 Mn 18,36 / 18,88
277,00 4.92% 6,99 Mr 260,00 / 277,50
738,50 1.58% 1,80 Mr 720,50 / 739,00
96,05 -1.13% 313,68 Mn 94,25 / 96,75
112,00 -0.27% 104,26 Mn 111,30 / 112,40
31,14 0.71% 35,32 Mn 30,10 / 31,32
10,31 0.88% 60,86 Mn 10,21 / 10,34
82,85 -0.36% 194,03 Mn 82,35 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 28/106 ÝlkÝlk ... 1826272829303878 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 217 - 224 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    o konuya bir anlayýverseniz zaten iþ çözülecek hocamda o kýsmý anlayamýyorsunuz.

Bir evde senelik kria aldýgýný düþün temettü hissesini senelik kiralýk eve benzetebiliriz.

Kiracý napýyor her ay kýrayý biriktiriyor. kenarda henüz ev sahibi olan sana vermedi daha bir senesi dolmadý diye.

evin deðeride þu an diyelimki 10,000 TL olsun aylýk kýrada 100 TL olsun. yani sana 12 ay sonunda 1200 TL vermesi gerekir deðilmi.

Diðer sebeplerle evin deðer artýþýný boþver yada evin hiç deðeri artmamýs varsay.

11. Ay eve bir talipo cýktý ve almak istedi. daha kirayý almadýn halbuký

evi 10,000 TL yemi satmalý yoksa kirayi diðer adama devredeceðin için 10,000 + 1100 TL yemi satarsýn. kýrayla beraber devrediyorsun ýcerde kira parasý býrýktýyor buda evin deðerine yansýyor.

Yani temettüde böyle iþliyor temettü vermemekte böyle iþliyor.

Evi alýyorsun evin deðeri elde edilen kira kasada ayrýldýgý için evi 10,000 TL ye almýþtýn kýracý sana sene sonunda vermek için ilk ayýn kýrasý olan 100 TL yi ayýrýyor.

evin deðeri artýk 10,100 TL ikinci ay 10,200 TL oluyor temettü günü 2. ay geldi diyelimki 200 TL yi kiracý sana veriyor evin deðeri otomatýk olarak 10,000 TL ye düþürülüyor.

Þimdi bu kýracý kirayý odemeseydýde zaten devrederken evý satarken içindeki kýra parasýyla satacaktýn. yani 10,200 TL ye satacaktýn alýnmamýþ birikmiþ bir kira parasý var diye.

Piyasa deðeri yükselmezse sana ek para gelmiyor.

Hisseyi 10,000 Tllik alýyorsun hiç yükselmedi temettü daðýtýý 1000 TL cebýne girdi faraza konusuyom hisse fiyatý 9000 TL ye indiriliyor. kýra parasý nereye kayboldu.

Hocam farklý býn çeþitlerle örneklerle anlattým bunlarý.

daha kolay bir örnek vermeye calýsýyorum.

banka faizinden örnek vereyim bankaya parayý koydugunda 1 sene sonunda paraný alýrsýn diyelimki bu parayý devredebildiðini düþünelim.

Mantýken gidin mantýgý ön plana alýn. düþünürken.

10,000 TL bankaya koydun aradan 5 ay geçti bankada her ay için 100 TL koyuyor hak ettiðin 1200 TL yi yýl sonunda alabiliyorsun ancak devretme satma hakkýn var vadesi dolmadan.

bankada paran 1 ay 10,100Tl oluyor. 2. ay 10,200 TL þeklinde gidiyor.

5 ay bu deðeri satmak istedin. yani bir nevi temettü gününü beklemedin. içerdeki birikmiþ parayýda alamýyorsun. deðilmi.

BU paryý ogluna veya bana satacaksýn diyelimki 5. ay senin ordaki paranýn deðeri kaç paradýr 10,500 TL

Ýþte sen bunu 10,500 TL ye satarsýn. Yani sen 500 TL kar etmiþ olursun bu 500 TL yi hak etmen için baþvurdugun bankanýn 5 ayda bir temettü daðýtmasýna gerek yok zaten senýn hak ettiðin para fiyatýn içine giriyor.

BU örnek kafa bulandýrýcý oldu daha düzgün birþey vereyim.

Bir pizza dükkaný aç gerçek hayatta aç 20,000 TL sermaye gereksin diyelimki dükkaný açtýn.

bu dukkan her ay bürüt 500 Tl kar etsin. bunun içinde yönetim masraflarýný giderlerini cartýný curtunu cýkýnca 100 TL kalsýn yaný 100 tl netkar hani bilancolarda acýklýyorlar ya net karýmýz þu diye onu diðer giderleri düþünce söylüyorlar net kar diye. seninkide ayný hesap iþçilerinin ve sen patron olarak bürüt kazanýlan 500 TL içinden zaten kendi maaþýný ve diðer masraflarý yönetim giderleri zart giderleri diye düþtün ve bilancoya dedinki net karým 100 TL

Elde edilen kar dukkanýn kasasýnda tuttun. kar payý almadýn.

1. ay bu dükkanýný bir talip cýktý dediki ben dukkanýný alacam.

Sen ona ne diyecen ben bu dükkaný 20,000 TL ye açtým 100 TL de net kar ettim kasada duruyor. yani o para dukkanýn parasý bu dukkaný kaça satacak 20,100 TL ye niye biliyormusun satarken kasadaký parayý alamazsýn o dukkanýn parasý cunku.

Aynýþekilde ilk ay kar payý diye net karýn hepsý olan 100 TL yi cebe indirseydin.

Sana gelen adama bu dukkaný 20,100 TL satýyorum diyemezdýn cunku kasada artýk 0 TL var.

Yani kasadaký para bir deðerdir ve bu hisse fiyatýnýn degerine yansýr. DOlayýsýyla temettü almak istesende almamak istesende elde edilen bu 100 TL kar her halukuarda senin cebinde.

Temettü dagýtýrsan Bu parayý cebe indirirsin dagýtmazsan cebe indirmezsýn ama zaten degerin içindedir.

Temettünün mantalitesi iþleyiþi budur böyle hareket eder. aynen pizza dukkanýndaký gibi.

Siz kasadaki parayý hiç hesaba katmýyorsunuz.

Temettü veren hisseded vermeyen hissedede fiyat yükseliþi kasaya para girdi diye oluyor. daha sonra bu kasadaký paradan ne kadarý eksýlýrse dolaylý olarak hisse deðeri düþülüyor. Cunku kasadaký paranýn býr degeri var.

Yani temettü daðýtmasada bu deger zaten piyasa fiyatýnda kendini gösteriyor farkeden ne oldu ki ? Temettü dagýtýnca o degeri kasdaaki deðeri sana veriyor bir nevi otomatýk lot satmak gibi.

TÜm bunlarla anlaþýlmadýysa mesele þu soruma cevap verdiðinizde anlaþabiliriz.

Bir hissenin fiyatý temettü sonrasý niçin düþürülür ?

neden düþüyor ne gerek var. niye ??? ev alýnca kýraya verince kiracýdan parayý alýnca evýn deðerinde bir eksiklik olmuyorken temettü alýnca niye hissenin deðeri otomatýkman düþürlüyor.

BU soruya mantýklý cevaplarýnýzý beklýyorum...
    Erhan bey,
    Ben bu sefer hakikaten kendi kafamda bir sonuca varmaya calisiyorum. Amacim anlamsiz ve gereksiz karsi cikislarda bulunmak degil.

Konuyada yatirimci olarak iki husus uzerinden yaklasiyorum
    1- Deger
    2- Etki

Oncelikle bu borsa oyle bir seyki gecmiste cok ama cok ilginc deger vakalarinin yasandigi bir mecra. Insanlarin degeri bir olan seye bin verdikleri bir yer. Hollanda-Lale hikayesini herkes bilir bilmeyenler youtube'dan gorebilir. Oyle bir an geliyorki 1 laleye bir ev parasi deger bicmiþ piyasa. Hadi bu cok extrem bir ornek oldu diyelim. Az biraz ekonomi kanallari izleyenler bilir, hisse fiyatlarinda balon olustu, gayrimenkul piyasasinda köpük var denir. Bu terimler ilgili piyasanin enstrumanlarina piyasanin bictigi degerin olmasi gerekenden fazla oldugunu gosterir.

Bunun tam terside olabilir. O piyasadaki enstrumanlara piyasa gerekenden daha az degerde bicebilir.

Bu "Piyasa Deðerlemesi" isi , fiyatlamalarin icinde farkli algilamalarin ve faktorlerin oldugunu gosterir .

Bir mahalleden metro gececek denir, bu soylenti dukkan fiyatlarini insaat sirasinda esnaf is yapamayacak diye dusururken, muteahhit kolay ulasim olacak algisiyla daire fiyatlarini arttirir. Aslinda muteahhidin aliciya sattigi "Fayda" iken esnafin kactigi "Zarar" dir. Bu ikili, gercek degil algi bile olsa "Deger" uzerinde "Etki" yapar.

Simdi donelim temettu meselesine. Kar edip Temettu dagitan bir firma yatirimci uzerinde "Fayda" etkisi yaratir dolayisi ile hisse uzerinde "Deger Artisi" etkisi yaratir.

Dolayisi ile hissenin fiyatina, yarattigi gercek veya algi "Fayda" etkisinden dolayi, yine "Artis" olarak yansiyabilir.

Ozunde temettunun, bana gore, etkilerinden birisi budur. O yuzden dusunceme gore temettu etkisiz eleman degildir.

Ikiside 20000 tl ye acilan yan yana duran iki restaurant'tan birisinin yýlda 2000 TL kazanirken digerinin kazanc saglamadigini bilirseniz ve cebinizde paraniz varsa para kazandiran restauranti almaya yonelirsiniz dogal olarak cunku orada "Fayda" gorursunuz. Var olan bu faydanin etkisi ile kar eden restaurantin sahibi ile konusacaginiz fiyat ile kar etmeyenle konusacaginiz fiyat farkli olacaktir. Once para kazandirana sonrasinda ise digerine yonelirsiniz. Digerine yoneldiginizde mevcut durumda size "Fayda" sunamadigi icin, restaurantin sahibi ile pazarlik edip fiyati dusurup kendinize "Fayda" yaratmaya calisirsiniz.

Restaurantýn fiyatýný arttiran elde ettiði kardýr, restaurantýn fiyatý yükseldi diye elde edilen kar artmaz.

Temettunun etkiside boyledir. Hissenin fiyatý temettu verecegi icin artar.

Simdi devam edelim. Restoranti kar ediyor diye almaya karar verdiniz, bir arkadasinizda yaniniydayken gittiniz sahibi ile pazarlik yaptiniz 25.000TL'ye aldiniz. 1 sene calistirdiniz 2000 TL kar ettiniz ama kara hic dokunmadiniz. 27000 TL bir degeriniz var elinizde. Sonrasýnda artik bu isi yapmamaya karar verdiniz, siz ilk seferinde restoranti alirken yaninizda olan arkadasiniz talip oldu. Hersey seffaf, siz restauranti alirken adam yaninizdaydi rakamlari ve ettiginiz karida biliyor. Ne olur bu durumda? Adama dersinizki ya ben karimi alayim bana 25000 ver yada kar kasada dursun 27000 ver. Dogru degilmi?

Iste temettude durum bu. En basta acikladigim "Fayda" - "Deger" iliskisi sebebiyle degeri yukselen hissemi temettu oncesi satarsam yukardaki ornekte oldugu uzere 27000'e sonrasi satarsam 25000'e satarim.

Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi. Bu durumda ne yaparim, 2000TL kar ettiydim ya, restorantimi satmam, 2000 tl'mi cebime koyarim degilmi? Bu sefer ne dusunurum, restorantin bana maliyeti 18000'e dustu derim. Sukrederim. Yanimdaki kar etmeyen restorant sahibi ise hic bir sey alamaz. Maliyetini dahi dusuremez.

Temettude aynen boyle. Piyasa, "Fayda"-"Deger" iliskisinden dolayi hissenin degerini yukseltirse ne ala ama yukseltmezse aldigim para, restorant orneginde oldugu gibi, maliyetimi dusurdugum icin bile bana "Fayda" ve "Deger" olarak donecektir diye dusunuyorum.

Sevgilerimle

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2. Restaurantýn fiyatýný arttiran elde ettiði kardýr, restaurantýn fiyatý yükseldi diye elde edilen kar artmaz.

************************************************** ******************************

Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi.

Yazýnýzdan alýntýlanmýþ iki bölüm.

Çeliþkili açýklamalar bunlar. "Hissenin fiyatý temettü vereceði için artar" deðil kar ettiði için artar. Kar etmese nasýl temettü versin?

Ýkincisi de hem bu yazýda belirttiðiniz gibi hem de diðer arkadaþlarýn dediði gibi temettü veren hisseye hani her zaman daha çok talep olurdu? Hem bunu diyor hem de "farz edelim ki þirket hak ettiði talebi ve deðeri görmedi, temettümü alýr otururum aþaðý" diyorsunuz.

Örnekteki 2 dükkana devam edelim. Ikýsinin deðeri de 20.000 lira ikisi de 2.000 lira yýllýk kazancý var. 1 yýl sonra ilki temettü verdi. 2.000 lira karý dagýttý diðeri þirkette tuttu.

Birinin deðeri 20.000 diðeri 22.000 olur. Ýkinci yýl da ayný oldu 3. Yýl da. 3 yýlýn sonunda ilk dükkan hala 20.000 lira (temettü verdiði için) diðeri 26.000 lira.

Þimdi hangisini almak mantýklý? Yýlda 2.000 lira kar eden 2 dükkan var. Biri 20 diðeri 26 bin lira. Ama pahalý olanýn deðeri de aslýnda 20 bin artý kasada 6 bin lira nakit var.

Sizler kanýtlarýnýzý hep deðer, etki, psikoloji vs sebeplere dayandýrýyorsunuz ki haklýsýnýz da. Zaten biz de bunu diyoruz, temettü veren firmanýn daha iyi olduðuna inanýrsanýz, yýllardýr fiyatý ayný olan Mardn biriktirmeye devam edersiniz ama örneðin bir Egeen, bir Aselsan almazsýnýz. Niye? Temettü verimleri çok düþük

3.  Alýntý Originally Posted by Oralet_Osman Yazýyý Oku
    @AceKing,
    Temettu sonrasi fiyat dusurulmesi muhasebe kurallari geregi zorunluluktur. Sizin ya da bir baskasinin hisseye o fiyati verip vermemesiyle zerre ilgisi yoktur, umurunda da degildir. Toplam degeri, duran dönen ziplayan hoplayan varliklarinin ederi 10.000 lira + 2.000 kasasinda nakiti olan sirket o 2 bin lirayi kar payi olarak dagitirsa yeni degeri 10 bin lira olur. Bunun olmasi icin de hisse fiyati dusurulur. Bu kadar basit. Baska anlamlar yuklemenize gerek yok olaya.
    Hisse fiyatý serbest piyasada arz/talep dengesi ile belirlenmiyor mu? Fiyatý kim düþürüyor? Temettü daðýttýðý günün ertesi günü teorik fiyatýnýn çok üstünde açýlan hisselere ne demeli?
    Temettü sonrasý þirket deðeri düþürülür deseniz anlýycam da, hisse deðerini piyasa deðerini kim hangi zorunluluktan nasýl düþürüyor?

4.  Alýntý Originally Posted by Oralet_Osman Yazýyý Oku
    Restaurantýn fiyatýný arttiran elde ettiði kardýr, restaurantýn fiyatý yükseldi diye elde edilen kar artmaz.

************************************************** ******************************

Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi.

Yazýnýzdan alýntýlanmýþ iki bölüm.

Çeliþkili açýklamalar bunlar. "Hissenin fiyatý temettü vereceði için artar" deðil kar ettiði için artar. Kar etmese nasýl temettü versin?

Birbirinin açýklamalarýný cýmbýzlayýpta açýklama yapan politikacýlar gibiyiz Sanýrým aþaðýda verdiðim, yazýmýn þu kýsmýný görmemiþsiniz;

"Kar edip Temettu dagitan bir firma yatirimci uzerinde "Fayda" etkisi yaratir dolayisi ile hisse uzerinde "Deger Artisi" etkisi yaratir."

Yazýmýn baþka bir yerindede yine ayný vurguyu yapmýþým;
    Simdi devam edelim. Restoranti kar ediyor diye almaya karar verdiniz...

Bakýn ne demiþim, kar ediyor diye demiþim, temettü daðýtýyor diye dememiþim.
    Elbetteki kar eden firma karýný daðýtýr. Bunu tartýþmýyoruz ki biz. Bende sizin dediðinizden farklý bir þey demiyorum zaten. Dolayýsý ile bir çeliþkide göremiyorum.

Ýkincisi de hem bu yazýda belirttiðiniz gibi hem de diðer arkadaþlarýn dediði gibi temettü veren hisseye hani her zaman daha çok talep olurdu? Hem bunu diyor hem de "farz edelim ki þirket hak ettiði talebi ve deðeri görmedi, temettümü alýr otururum aþaðý" diyorsunuz.

Osman bey, yazýmýn herhangi bir yerinde "farz edelim ki þirket hak ettiði talebi ve deðeri görmedi" diye bir þey söylemiyorum. Yazýmýn o bölümünüde aþaðýya kopyalayayým;

"Peki diyelimki piyasa hep bahsettigim sebeplerden dolayi, "Fayda'yi" "Degere" donusturmedi. 20000TL'ye kurdugum kar ettigim Restorantimin degerini ortadaki faydaya ragmen arttirmadi"

diyorum.
    Sizin benim yazdýðýmý söylediðiniz þeyle benim yazdýðým þeyler birbirinden farklý. Sizinde aþaðýda kabul ettiðiniz üzere, piyasanýn bir psikolojisi var. Fiyatlamalarýný bu psikoloji belirliyor. O yüzden "Defter deðeri "Piyasa Deðeri" gibi kavramlar var zaten. Olmasý gerekenle piyasanýn biçtiði deðerler farklý olabiliyor. Aslýnda olabiliyor deðil oluyor.

Ne yapalým yani piyasa, hisseye defter deðerinden farklý deðer biçti diye biz kar edip temettü daðýtan þirketin, bize verdiði parayý bir fayda olarak bir deðer olarak görmeyelim mi? Deðeri olan bir þeyin etkisi olmaz mý?

Eðer deðeri olan bir þeyin etkisi olduðunu kabul ediyorsak, dolayýsý ile bu topiðin konusu olan temettünün etkisizliði anlamsýzlaþmaz mý?

Örnekteki 2 dükkana devam edelim. Ikýsinin deðeri de 20.000 lira ikisi de 2.000 lira yýllýk kazancý var. 1 yýl sonra ilki temettü verdi. 2.000 lira karý dagýttý diðeri þirkette tuttu.

Birinin deðeri 20.000 diðeri 22.000 olur. Ýkinci yýl da ayný oldu 3. Yýl da. 3 yýlýn sonunda ilk dükkan hala 20.000 lira (temettü verdiði için) diðeri 26.000 lira.

Þimdi hangisini almak mantýklý? Yýlda 2.000 lira kar eden 2 dükkan var. Biri 20 diðeri 26 bin lira. Ama pahalý olanýn deðeri de aslýnda 20 bin artý kasada 6 bin lira nakit var.

Size ne kadar teþekkür etsem az. Kimse bu yukardaki cümleler kadar iyi ifade edemezdi herhalde.
    Eyvallah sizin örnek üzerinden gidelim. Gidelim ama düþüncelerimizi lütfen "Deðer, etki ve fayda kelimeleri üzerine yoðunlaþtýralým. Öyle ya topiðimiz diyor ki temettü deðersizdir, faydasý ve etkisi yoktur.

Örneðinizin iki tarafý var
    1-Þirketin kendisi
    2-Þirkette hissedar olan kiþi

Bizler gündelik hayatýmýzda küçük yatýrýmcý olarak ikinci kýsýmdayýz. Doðrumu? Öyleyse devam edelim. Konuya kendi tarafýmýzdan ama "deðer, etki ve fayda" üçleminden bakalým.

Ýki dükkandan da KY olarak hisse aldým. Diyelim ki %10. Yani ikisinde 2000 TL yatýrdým Bu arada piyasa psikolojisi her iki dükkanýn deðerinde bu 3 yýlda hiç artýþ yaratmadý. Ýkiside 3. yýlýn sonunda toplam piyasa deðeri olarak 20.000TL görünüyor hala. (Unutmayýn piyasa psikolojisini kabul etmiþtiniz aþaðýda.)

Dediðiniz gibi þirketlerin her ikiside üç yýlda toplam 6000TL kar etti. Birisi daðýttý, birisi tuttu.
    Ben birisinde %10 hissedar olarak 600TL'mi cebime attým. Diðerinde ise atmadým, þirket kendi kasasýnda tuttu. Bu üç senenin sonunda piyasa, her iki þirkete 20.000TL piyasa deðeri biçiyor. Halbuki kar daðýtmayan þirketin kasasýnda fazladan 6000TL var. Ben biliyorum ki þirketin ederi 26.000TL

Ben o 3 senenin sonunda sýkýþtým %10 hissemi satmaya karar verdim. Ama o ne? Satmaya çalýþýyorum, piyasa bana diyor ki bir dakika kardeþim senin %10 hissenin ederi 2000TL. Ýster sat ister satma. Sýkýþýðým ya satýyorum. 2000TL'mi cebime koyuyorum.

Þimdi gelelim sonuçlara;

Kar daðýtan þirket için sonuçlar;
    1- 3 senede 600TL kar payý aldým cebime attým.
    2- 3 sene sonra hisselerimi sattým 2000TL'mi cebime koydum
    3- Toplamda 2600TL almýþ oldum.
    4- 600TL bir deðer artýþým yani faydam oluþtu. Dolayýsý ile bütçeme olumlu bir etki yaptý.

Kar daðýtmayan þirket için sonuçlar;
    1- Kar payý almadým
    2- 3 sene sonra hisselerimi sattým 2000TL'mi cebime koydum
    3- Toplamda 2000TL almýþ oldum.
    4- Hiç bir deðer artýþý yani fayda oluþmadý. Bütçeme etkisi olmadý. Ama ben biliyorum ki þirketin aslýnda deðeri 26000TL.

Benim bunu bilmemin ne gibi bir deðeri, bana ne faydasý ve bütçeme nasýl bir etkisi var. Ben þirketin sahibi deðilim, yöneticiside deðilim. Ben sadece KY'yim.

Konuya KY tarafýndan bakarsanýz tablo budur. Biz þirketini büyütmeye çalýþan patron yada patrona yalakalýk yapan CEO deðiliz.
    Bu açýdan bakýnca hangisi daha mantýklý?

Sizler kanýtlarýnýzý hep deðer, etki, psikoloji vs sebeplere dayandýrýyorsunuz ki haklýsýnýz da. Zaten biz de bunu diyoruz, temettü veren firmanýn daha iyi olduðuna inanýrsanýz, yýllardýr fiyatý ayný olan Mardn biriktirmeye devam edersiniz ama örneðin bir Egeen, bir Aselsan almazsýnýz. Niye? Temettü verimleri çok düþük

Osman bey, ben hisselerin deðer artýþýndan gelecek kazanca hayýr demiyorum.
    Ancak temettü etkisizdir, bir faydasý yoktur, faydasýzdýr tezinede katýlmýyorum.
    Osman bey cevaplarým yukarda koyu renkte verilmiþtir.

5.  Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    Sayýn Oralet Osman ;

Yaa bilader temettü veren þirketler daha çok kazandýrýyor iþte, bak grafiklere sonuç ortada dersen KABUL. (ileti no :195)” Bak siz ne güzel kabul etmiþsiniz, ben bunu taaaaa 87 nolu iletimde söylemiþim….keþke daha önce gelseymiþsiniz.

Bu topikte yazanlarýn bir kýsmý söylediklerini, aynen 193 nolu iletinizde sizin de yaptýðýnýz gibi, temelde 2 varsayýma dayandýrýyorlar :

1- Yüksek kar eden þirketler yüksek temettü daðýtýr, bu nedenle çok kazandýrýr, hele bir de temettü daðýtmasalar daha da çok kazandýrýrlardý.
    2- Bir þirketin kar etmesi temettü daðýtmasýndan daha önemlidir.

Eðer böyle ise KAR ARTIÞI , TEMETTÜ VERÝMÝNDEN, DAHA ÖNEMLÝDÝR diye düþünüyor olmalýsýnýz (diðerleri gibi). Çünkü böyle düþünmeseydiniz ;
    Yanlýþ olan : Bu þirketler yüksek temettü daðýttýðý için 2005 den bu yana %27.000 kazandýrdý.
    Doðru olan: Bu þirketler yüksek KAR elde ettiði için 2005 den bu yana % 27.000 kazandýrdý.

Þeklinde bir düþünce belirtmezdiniz diye düþünüyorum (bu sadece sizin düþünceniz deðil elbette).

Acaba öyle mi?

Hipotezinizi þöyle formülize ettim : 01.01.2005 ile 25.04.2017 tarihleri arasýnda BÝST TÜM hisseleri arasýnda gerek yýllýk(geçen yýlýn ayný dönemine göre) gerekse dönemlik(bir önceki döneme göre) olarak bakýldýðýnda NET KARINI EN ÇOK ARTTIRAN þirketler TEMETTÜ VERÝMÝ YÜKSEK OLANLARA GÖRE DAHA ÇOK KAZANDIRIR. (Niye ? Çünkü esas olan NET KARDIR…temettü de neymiþ ?)

Hipotezinizi hemen test edelim :

01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasýnda ;

NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ YILIN AYNI DÖNEMÝNE GÖRE ARTTIRAN BÝST TÜM HÝSSELERÝNDEN, ENÇOK KAR ARTIÞI SAÐLAYAN ÝLK 10 HÝSSELÝK POTFÖYÜN GETÝRÝSÝ…. % 2700 (kabaca)

NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ BÝLANÇO DÖNEMÝNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN 10 HÝSSELÝK PORTFÖYÜN GETÝRÝSÝ….. % 3000 (kabaca).

TEMETTÜ NE GETÝRÝYORDU ?

Bu sonuçlara göre ben doðru düþünüyormuþum; sizin “doðru bildiðiniz yanlýþ, yanlýþ bildiðiniz doðru imiþ aslýnda….”
    Sn.DRÝZM, size zahmet ,ayný dönemlerde olmak üzere BIST-TÜM ile BIST-SANAYÝ getirilerinide yazar mýsýnýz? (Kendi sistemim için soruyorum) Þimdiden teþekkürler

6. büyük bir heyecanla yazýlarýnýzý okudum ama ulaþtýgýnýz sonuçlar okadar bilinçsiz ki.

Arkadaþlar gerçekten inasnlarý kucumsemek istemiyorum bu olaydan nefret ediyorum kendimi kaf daðýnda sizi ise altta bir yerlerde görmek istemiyorum benim böyle bir bakýþ açým yok.

Ama olaylara okadar uzaksýnýz ki kýzmamak elimden gelmiyor çýldýrýyorum.

Dönüyorum kýmlerle tartýsýyorum ben kýme ne anlatýyorum diye kendime kýzýyorum.

Sizleri gerçekten hor görmüyorum mutlaka benim sizden sizinden benden öðrenceðiniz þeyler olacaktýr.

Ama tartýstýgýnýz konu hakkýnda ne kadar bilgiye sahipsiniz bunu yazýlarýnýzdan belli ediyorsunuz kendið kendinizi ele veriyorsunuz.

Gerçekten sizleri hor küçük görmek istemiyorum ama bilgi sahibi olduktan sonra fikir sahibi olalým.

mesela temettü yatýrýmý yapýyor ve temettü endeksinin hangi hisseler ve kaç hisseden oluþtugunu bilmiyorsunuz. hani bunu kucuk görmek gibi düþünmeyin. BU sizin hatanýz bu sizin öðrenmeyiþiniz öðrenmek istemeyiþiniz öðrenmediðiniz için böyle eleþtirisi konusu oluyor iþte niye öðrenmedim diye kendi,nize kýzmalýsýnýz hocam yanlýþ anlamayýn.

Diðer arkadaþ ne demiþ temettü sonrasý hisseye talep olmadýgý için düþer demiþ. KOCA BÝR YANLIÞ daha sizlertemettünün otomatikman fiyattan düþürüldüðünü bilmiyor ve bunu arz talepten sanýyorsanýz biz daha size ne anlatalým ben kime ne anlatýyormuþum dedim kendi kendime.

Kýzdýmýda kýzdý diyorsunuz arkadaþlar kime ne anlatýyoruz biz daha borsanýn temel argumanlarýnýn nasýl hareket ettiðini fiyatýn otomatýkman borsa tarafýndan düþürüldüðünü bilmiyor ama temettü meselesine karþý konuþmalar yapýyorsunuz.

Ýþte bastan beri dedim bilinçsiz yatýrýmcý dolu bu form ve borsalar ezbere yatýrým yapýyorlar diyordum baþtan beri AL iþte iki tane kanýt hemde kendi agýzlarýndan cýkan cumleler bunlar.

OFFFF bunlarý görünce ben cýldýrýyorum abi duramýyorum NÝYE ÖÐRENMEDÝNÝZ ABÝ BUNLAR NASIL HAREKET EDER FÝYAT NEDEN DUSER TECRUBESÝZLÝK DÝYE ÖNGÖRÜYORUM.

Öðrenmiþ oldunuz ne güzel en azýndan birþeyleri öðrenmenize faydamýz dokundu.

Þimi geçelim konulara temetüt endeksi meselesi ile fiyatýn otomatik düþüldüðü konusu anlaþýldýgýný düþünüyorum bunun lamý cimi yok yani fiyat arz talepden düþer diye baþka bir yerde yazmayýn gerçekten yazmayýn buraya istediðiniz öðrenmek istediðiniz herþeyi yazýn. bak öðrenmeye gelince ben çok iyi bir öðreticiyimdir. ama daha bilmediðin bir konuyla ilgili ezbere yorum yaparsan ozman kulahlarý deðiþiriz iþte.

bilinçlen öðren sonra gel istediðin þeyi savun.

Þimdi gelelim meselelelere.

þu restorant ve pizza dukkaný meselesine ve temettü verildikten sonra þirkete olan talepten bahsedelim.

BÝr þirket temettü daðýtacak diye yükselmez bu çok çok anlamsýzdýr kar oldugu için yükselir buna bir açýklýk getirelim. þirketin ne kadar temettü daðýtacaðý belli deðil temettü dagýtýp dagýtmayacaði bile belli deðilken neyi fiyatlayacak birþeyi fiyatlýyorsa bile temettü daðýtmasa bile portfoyunde o parayý zaten görmektesin.

þimdi geçelim temettü hisselerine talep oluþturmasý veya yatýrýmcýya fayda sagladýgý argumanýna...

YANLIÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ

temettü fayda saglamaz yatýrýmcýya zarar saglar. yuhhhhhhhhh dediðiniz duyar gibiyim farkýnda cunku bunu anlayamadýgýnýzý düþünüyorum bazý argumanlarý býlmemenýze yoruyorum.

daha öncede acýkladým. Hisse senedi temettü daðýtýnca kasadaki para eksilir ve þirket yeni yatýrým yapmak iþçin kredi çekmek mecburýyetýnde kalýr. kredi çekmek ek yükümlülük faiz gerektirir. buda o þirkete yatýrým yapan için kötü ve þirketin riskini arttýrýr. Yine ayný þekilde þirket temettü daðýtmak istiyorsa yatýrým yapacak yer bulamadýgý için yapabilir.

Buda kötü birþeydir þirket mevcutla yetinip yeni yatýrýmlar yapmadýgýný ortaya koyar buda þirket deðerinin daha yavas yükseleceðini gösterir.

"Fayda" argumanýný konuþuyoruz ya iþte temettü daðýtmamanýn faydalarý ve faydasýzlýklarý bunlardýr. Temettü yatýrýmcýlara faydadan cok zarar yaratýr

özetle maddeler halinde

1-Yatýrýmcý temettü alýnca vergi öder ve normale göre vergi dezavantajýndan zarar eder.

2-Yatýrýmcýnýn þirketi temettü daðýttýgýnda þirket riski artar þirketin kasasýndaki para eksildiði için yeni yatýrýmlar için ek finansman(kredi) çekmek zorunda kalýr.

3-yatýrýmcýnýn þirketi temettü daðýttýgýnda yatýrýmcý tarafýndan bu þirket artýk yatýrým yapacak alan bulamamýþ algýsýna yol açarak þirket deðerine olumsuz bir etki yaratýr.

Meseleye tek taraflý baktýgýnýz için bunlarý göremiyorsunuz.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

7. Kýsaca þu an alým yapýp senelerce biriktirdiðiniz hisselser "KEÞKE" temettü daðýtmasaydý þu anki getirilerini rahatlýkla cok daha fazlasýný elde ederdiniz.

ANcak siz temettünün sizin için verdiðini zannederek anlamsýz sevinç cýglýklarý attýnýz. halbuký temettüyü yatýrým yapacak yer bulamamaktan veya þirketin kasasýndaký parayý cebe indirmek için patronlar kendileri için istiyorlar. Kendi þirketlerinin riskini arttýrýyorlar kredi çekmek zorunda býrakýyorlar kendi þirketlerini bencilliklerinden ötürü parayý cebe atmak istedikleri için þirketi ve yatýrýmcýlarý hiçe sayýyorlar.

Þirketi düþünen adam temettü vermez temettü parasýna seneler oncesýnde dolar alýr yabancý para pozisyonunu arttýrýr. BÖylece dolar yükseliþindende net finansman geliri olarak bilancoda gösterir ve net karýný %5 artacakken %10 arttýrýr. bu kar fiyatlanacaðý için yatýrýmcý daha cok fayda saglardý.

Bir þirket kötü yönetiliyorsa. Bunu temettü vermesiyle veya vermemesiyle ölçemezsiniz. bunu ancak bilancoya bakarak anlarsýnýz.

ÝSGSY bundan 3 4 sene oncesýnde temettü daðýtýp gidip bir suru borçla kredi çekiyordu. BU kadar mantýksýzca bir yönetim biçimi olamaz. ancak ÝSGSY yatýrýmcýlarý havalara ucuyordu süper temettü yaþa beee yavrum benim diyorlardý.

halbuký kendilerine temettünün hiçbir faydasý olmuyorken. TEMETTÜYÜ SÝZ ÝSTÝYORSUNUZ DÝYE DEÐÝL patron istiyordu temettü dagýtýlacak okadar bana para lazým diyordu.

Madem bu þirket iyi þirketti niye kredi çekiyor bu þirket SORGULAYIN BIRAZ SORGULAYINNNNN hem temettü dagýtýp hem kredi çekmek aptallýk deðilde nedir.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

8.  Alýntý Originally Posted by AceKing Yazýyý Oku
    Hisse fiyatý serbest piyasada arz/talep dengesi ile belirlenmiyor mu? Fiyatý kim düþürüyor? Temettü daðýttýðý günün ertesi günü teorik fiyatýnýn çok üstünde açýlan hisselere ne demeli?
    Temettü sonrasý þirket deðeri düþürülür deseniz anlýycam da, hisse deðerini piyasa deðerini kim hangi zorunluluktan nasýl düþürüyor?
    Sayýn AceKing,
    Osman beyin söylediði kavram bizimkinden farklý.

Ortada iki kavram var.
    1- Toplam deðerin deðiþmemesi kavramý
    2- Piyasanýn bir hisse için kendi deðerini belirlemesi kavramý.

1.si ve bunu ýsrarla ortaya koyanlarýn söylediði þey þu; kar eden ve bu karýný daðýtan þirketin, kar daðýtmadan önce piyasanýn belirlediði hisse baþý deðerden hareketle toplam deðeri, kar daðýttýktan sonra daðýttýðý kar kadar düþer. Zaten bunun aksi söz konusu olamaz. Ben üzerinde 20TL karý olupta 120TL eden bir þeyin, 20TL'sini daðtýrsam o þeyin deðeri 100TL'ye düþer ama toplamdaki deðer 100+20'dir yine. Bu arkadaþlar karý daðýtan þirketin karý daðýttýktan sonra geriye kalan deðerine yani 100TL'ye odaklanýyorlar sadece. 20TL'yi bir deðer olarak görmüyorlar. Bizde diyoruz ki ortadaki deðer 100 deðil 120'dir, bu deðerin 100TL'si þirketin ederi iken geriye kalan deðer ortaklarýnýn cebinde durmaktadýr. Toplam deðer 120'dir. Siz o 20'TL'yi görmezden gelirseniz, temettü etkisizdir, deðersizdir dersiniz.

Ýkinci kavram ise ki bu çok açýk herkeste sanýrým kabul ediyor. Bir þirketin mal varlýklarý þusu busu ile toplam reel deðeri 100TL olabilir ama piyasa bunu 90'da yapabilir, 150'de yapabilir. Bu spekülatif manüpulatif bir fiyatlamadýr içinde piyasa psikolojisi vardýr. O þirketin faaliyetlerinden edeceði karýn, piyasanýn onu hangi fiyattan fiyatladýðý ile ilgisi yoktur. O firma, ürettiði ürünü/hizmeti artýk ne iþ yapýyorsa satarak bir deðer üretmeye çalýþýr. Deðeri üretebilirse buna kar denir daðýtýrsa kar payý olur. Firma tarafýndan üretilen bu deðerin, piyasanýn o hisseye biçtiði hisse baþý deðerle, zerre kadar ilgisi yoktur.

Sayfa 28/106 ÝlkÝlk ... 1826272829303878 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •