Aylıkta 2200tl ptf ortalaması yakalansa
1000tl destek x 4000 /14000 = 300tl/mwh gibi bir destek gelir.
2200tl maliyeti karsilar. Kar da sonra arkadan gelirse gelir. O arada iç eden olmazsa...
Printable View
Aylıkta 2200tl ptf ortalaması yakalansa
1000tl destek x 4000 /14000 = 300tl/mwh gibi bir destek gelir.
2200tl maliyeti karsilar. Kar da sonra arkadan gelirse gelir. O arada iç eden olmazsa...
Elektrik zammı sabaha kaldı herhalde?
Bari o mujdeyi reis versin
İlan edilmiş ama doğalgaz zammından dolayı yeterli ilgiyi çekmedi muhtemelen. 🤣
https://twitter.com/enerjidanismani/...PZGLiwxWm2GWkw
Haberlerde ekonomi kanallarinda gaz zammını bile veremediler.
Belki bu akşam ahmet hasan, mete yayar veya haluk cevizoğlu saatlerce bu konuyu konuşacaktır
O sebeple haberlerde yer almamıştır.
Akenerji yenilenebilir enerji santralleri üretimleri
Yekdem kısmı87gw kurulu güç
2021/4ç toplamı 38700gwh
2022/1ç toplamı 91500gwh
2022/ocak 17500
2022/şubat 24000
2022/mart 50000
Yekdem harici kısmı233gw kurulu güç
2021/4ç toplamı 68500gwh
2022/1ç toplamı 204200gwh
2022/ocak 43600
2022/şubat 53000
2022/mart 107600
Fark ortada...
Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında oluşan yarın (03.04.2022) geçerli megavat saat (MWh) başına kesinleşmemiş ortalama Piyasa Takas Fiyatı (PTF) 598,3 TL olarak belirlendi.
Günün pik saatlerinde (08:00 - 20:00) MWh başına Kesinleşmemiş PTF aritmetik ortalaması 292,96 TL olurken, pik dışı saatlerde ise aritmetik ortalama 903,64 TL olarak kaydedildi.
BU KISMI TEKRAR EDELİM
Tüketimin, talebin en Yüksek olduğu pik saatte 292tl
Tüketimin en düşük oldugu saatlerde 903tl ortalama.
NETICE?
Bu kafayla "serbest" piyasa yönetilirse elektrik kesintileri yakındır...
Enerji Günlüğü - 2022 yılı son kaynak tedarik tarifesi tüketim miktarı
Diğer gruplarda 3 milyon kWh/yıl’dan 1 milyon kWh/yıl’a düşürüldü.
( 2019da 50milyon, 2021 aralıkta 7milyon olan limit , 2022ocakta 3 milyona, 2022 temmuzda 1milyona dusuruldu)
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest tüketici niteliğine sahip olduğu halde elektrik enerjisini ikili anlaşmalar ile temin etmeyen tüketicilere 01 Temmuz 2022 tarihinden itibaren uygulayacağı son kaynak tedarikinde tüketim miktarlarını güncelledi.*
2022 limitleri 2021ekim ayında ilan edilmişti.
2022 yılı için .Diğer tüketici gruplarında ise son kaynak tedariki tüketim miktarı 7 milyon kWh/yıl’dan, 3 milyon kWh/yıl’a düşürüldü.*
Tarife tüketicileri yüksek tüketimli tüketiciler ve düşük tüketimli tüketiciler olarak ayırıyor. EPDK, bu grupları belirleyen tüketim miktarını piyasanın gelişimine bağlı olarak ve sosyal ve ekonomik durumları dikkate alarak her yıl belirliyor.
Kaynak:Alıntı:
Son Kaynak Tedarik Tarifesi Fiyatı= (İlgili Ayın Ağırlıklı PTF Ortalaması + İlgili ayın YEKDEM Bedeli)*1,0938
Sonuç olarak, bir ölçüm noktasında o yıl için belirlenen son kaynak tedarik tarifesine tabi olan tüketicilerin, son kaynak tedarik tarifesinin getirdiği ek maliyetlere katlanmamak için, özel elektrik enerjisi tedarik şirketleri ile yaptıkları veya yapacakları ikili anlaşmalar, eskisine nazaran daha büyük önem arz etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, tüketici her hangi bir tedarikçinin portföyünde iken, her hangi bir sebeple aboneliğin dağıtım sistemine düşmesi durumunda, faturalandırmanın son kaynak tedarik tarifesine göre yapılacağıdır. Yani eğer son kaynak tedarik tarifesine tabi iseniz, günlük, hatta saatlik olarak PTF’yi, YEKDEM’i takip etmeli, gerekirse üretim planlamanızı saatlik olarak oluşan PTF’ye göre düzenlemeli veya size bu hizmetleri sağlayabilecek özel tedarik şirketleri ile ikili anlaşma yapmanız gereklidir. İkili anlaşma yapmadığınız durumda, maliyeti, ulusal tarifelerin üzerinde olan ve önceden net olarak bilemeyeceğiniz PTF ve YEKDEM maliyetlerine katlanmak durumunda kalabilirsiniz.
https://www.encazip.com/son-kaynak-tedarik-tarifesi
Www.enerjigunlugu.net
50 kurus hesabinda ( 729.000.000 * 0.5 ) / 14.80 :::: 24 milyon dolar akenerjinin piyasa degeri oluyor. 1224 mw santral yapmaya kalkinilsa 1500.000.000. 1.5 milyar dolardan asagi yapilabilir mi ve 3-5 yil da insaat surer tahminim tabi şirketin borçlarını unutmamak gerek ...cez bu akenerjiye 2010 yilinda ortak olmustu sanirim ne odemislerdi bu sirkete ortaklik icin
Su an da 82 milyon dolar ilginc bir borsamiz var vessalam ...
https://finance.yahoo.com/quote/CEZ.PR/news/
cez in piyasa degeri 507 milyar çekoslovak kronu gözüküyor
338.000.000.000 tl ediyor yani yani akenerjinin ortagı 23.000.000.000 23 milyar dolar
akernjinin piyasa degeri 82 milyon dolar ....yani akenerji ::: cez / akenerji ....300 yani akenerji cez in 1/ 300 gibi bir deger ediyor tabi akenerjinde cez in payını çıkarıp kaç katına bakılırsa cez in 500 de biri etmiyor olabilir akenerji ...
Yatirim tavsiyesi degildir ....
Bu p.... benim malıma 1.5lira değer biçiyor madem, ben de onun malına 0.5lira değer biçiyorum fazla mı :)
Ayrıca yukardaki yazıyı son bilanço gelmeden önce yazmıştım. 2021/3ç bilançoda şirketin özsermayesi ekside idi, yani Defter Değeri hisse başı -50 kuruş mu neydi, yani eksideydi, ben fazladan 1tl ödüyordum.
Sayın noname34
O dediğin rakamlar, akenerji yaparken faturayı şişirdiği rakamlardı. Dinçkökler akıllı, devletin maliyesi daha da akıllı olduğu için her zaman %50 fazlasına malettiler(!) santralleri.
Egemeri bile 900milyon dolara şişirdiler
Bak mesela burada hazır yapılmış HES var
115mw Akköprü, rezervuarli hes, yepyeni , 605milyontl, ihale günündeki kurla 60 milyon dolar.
Sozleşmesi imzalanana kadar devaluasyon, savaş ve enerji fiyatlarinda artis oldugu için 2022de cb karariyla ihale iptal edilmeseydi
kelepir fiyata gidiyordu.
https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaber...letecek/667622
Tabi o zaman şunu düşünmüş olabilir, yekdeme satamayacagim, yeni yekdem olsa bile fiyatlar dusuk kalacak endisesi de vardi,50sentler konusuluyordu
https://seffaflik.epias.com.tr/trans...i-uretim.xhtml
2 yillik kazancina akkopru hes harbi bedava olurmus.
Yatirim tavsiyesi degildir
1- Akenerjinin borclari ne zaman biter
2-kemah hes ne durumda
3- borclar bitip temwttu verecekmi sirket yatirimcisina bir gelecege dair projeksiyonlari var mi
Bu sorulara cevap bulmak gerek ....yillar degerlidir heleki enflasyonlu ortamda yuzde 50 enflasyon olsa 10 yipda para
57 kat deger kaybeder ...10 yil yuzde 50 enflasyon dile kolay ....
Yatirim tavsiyesi degildir
https://i.hizliresim.com/1erfxyp.jpg
Yıllık ortalama 200milyon kwh üretiyor.
2022/1ç üretimi 67milyon kwh
80dolarla (8sentle) çarp
16milyon dolar senelik kazanç
Herif 600milyontl = 60milyon dolara çökecekti... ihale onaylansaydı yeni dolar kuruyla 40milyon dolara çökeceklerdi.
Hükümet seçim öncesi bunu tekrar ihaleye cikarip 630milyon liraya cengize satarsa şaşırmam.
Devlet kasasina fazladan 30milyon lira girer , fena mi
BOTAŞ’ın, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere doğal gaza yaptığı “fahiş” zam, konutları olduğu kadar sanayiyi de vurdu. BOTAŞ’ın, yüzde 50 zam yaptığı sanayide, gaz talebi düşüyor. Türkiye’nin “sanayi üssü” olarak bilinen Gebze ve çevresinde şehiriçi doğal gaz dağıtımını yapan PALGAZ yetkilileri, “1 Nisan’da doğal gaza yapılan zam, sanayinin gaz çekişini etkiledi. Sanayide, yüzde 15 dolayında bir gerileme söz konusu” dedi.*
Yetkililer, daha önce yapılan zamlar sonrasında tüketim talebinin bu kadar ciddi miktarda oynamadığını belirterek, “Anımsanacağı gibi BOTAŞ, yılın hemen başında İran’ın vanayı kapatması sonrasında gazda kısıntı-kesinti uyguladı. Sanayici bu dönemde cezasını da göze alarak gaz almaya ya da gaz çekmeye devam etti. Ancak art arda gelen zamlar sanayiciyi de etkilemeye başladı. Sanayicinin, son zam sonrasında çektiği gaz miktarı düştü. Gerilemenin yüzde 15 dolayında olduğu söylenebilir” diye konuştu.
Elektrik tüketiminde de günün her saatinda 2-3gw düşüş var gibi
Yeni Türkiye modeli dediler, rekabetçi kur dediler, bu modelde ihracatçı şirketlere avantaj sağlamaya çalıştılar. Son enerji zamları ile “ avantaj” kayboldu. Enerji maliyetleri sabit, dolar kuru 18 olursa tekrardan “ rekabetçi” olabilirler. Tabi bunun acısı 85 milyona hayat standartlarında sert düşüş olarak yansıyacak…
Yeni modeli kurgulayanlar enerjideki olası döngüyü görmediyse, o koltuktan insinler. Geçen sene metaller ve en son enerji maliyetlerinin yükseleceği belliydi. Rusya- Ukrayna , işin tuzu biberi oldu
EPDK , 6 ay diye yetkiyi alır , seçime kadar devam eder. Hık mık YOK !! Doğalgaz çevrimlere 2013 den beri neler yaptılar hatırlayalım. Bizde siyasete konu olacak sektörlerde “ serbest piyasa” olmaz. !
Bizim çapsızlar sonunda bir proje üretebildiler galiba.
10 yıldır kemah aşağı, kemah yukarı , 3bin gw kurulu guce ulasacagiz, yok 4bin 5bin... anderssenden masallar...
Bakalım bu poroceyi hayata geçirebilecek misiniz?
https://i.hizliresim.com/ldxkgf2.jpg
https://i.hizliresim.com/6voga9b.jpg
https://i.hizliresim.com/6nkhazq.jpg
EPİAŞ Şeffaflıktan saatlik üretim değerlerini alarak bir çalışma yaptım. Sonuç aşağıdaki gibi..
Erzin ilk 2 ayda toplam 649437 MWh üretim yapmış. Mart ayı ve nisan ayı sıfır üretim. Saatlik PTF fiyatları ile yaklaşık 857 milyon TL ciro...
HES santralleri ilk 3 ay durumu:
Uluabat: 93634 MWh -------------
Feke : 32784 MWh (YEKDEM) -------------
FEke2 : 57039 MWh (YEKDEM) -------------
Bulam :7180 MWH -------------
BurçBendi: 26345 MWh -------------
Gökkaya :30099 MWh -------------
Himmetli 29852 MWh (YEKDEM) -------------
RES:
Ayyıldız: 19900 MWh -------------
HES ve RES'lerin YEKDEM ve/veya PTF ile toplam geliri yaklaşık olarak 390 milyon TL..
Doğalgaz maliyeti/sistem kullanım maliyeti/personel ve genel giderler/bakım onarım maliyetleri ile finansal maliyetleri çıkardığımızda ortaya çıkacak 3. çeyrek kar/zarar durumunun tahmin edebilirsiniz.
RES'in üretiminin 2. çeyrektede yaklaşık olarak aynı olacağını ama HES'lerin bu çeyreğe göre en az2 katı üretim yapacağını öngörebiliriz. Yani 2. çeyrekte de güzel bir bilanço bizleri bekliyor.
2019 yılında YKB ile yaptıkları borcun yarısını TL krediye yeniden yapılandırılmasının ne kadar büyük bir iş olduğu şimdi anlaşılıyor. Bu şekilde ve bu sene Enerji fiyatlarının aşırı artması ile yenilenebilir portföy sayesinde borç sarmalına girmiş, faize dahi para yetiştiremeyen şirket kefeni yırtmış gibi gözüküyor.
10 yıldır borç batağındaydı. 2019 YKB ile yapılan kredi yapılandırması bile kurtaramayacak gibiydi. Tüm geliri faize yetmiyordu. Ancak TL'nin 2019 YKB anlaşmasından sonra hızla değer yitirmesi ve enerji krizi AKENR'in imdadına yetişti. Bu sayede 2,8 milyar TL %12,2'den borç eridi gitti. İlk defa yıl sonu bilançosunda nakit varlıklar kısa dönem borçlarından daha fazla geldi.
Enerji krizi ile yükselen PTF çok ciddi bir gelir oluşturdu. Borçların hızla eritilmesine/yada karşılık ayrılmasına imkan sağlıyor. %12,28'denTL kredisi var ancak eldeki parayı daha yüksekten vadelide tutma imkanı var.
Geçen sene hidroların çok kurak geçmesine rağmen şirket toparladı. Bu sene ise hidrolar uzun yılların rekorunu kırmaya aday.
Kısacası 2 yıl önce çok kötü durumda olan bir şirketin değerinin yıllarca artmaması normaldi. Ama önü açık şimdi...
Saygılarımla
Kazandığı paranım back to back kredi faizine yetmemesi mevzusu hakkında izmirlihoca zamanında çok yazdı.
Sayın anyoranza
Türkiye için bir genelleme yapmadan yanıt verirseniz
Akenerji hes ve reslerinin 2.çeyreklerde 1.çeyrekten daha fazla, hem de 2 katı üreteceği sonucuna nereden vardınız?
2 katı üretti diyelim, 100mw yekdeme 200mw serbest piyasada satıyor.
Serbest piyasaya satan kısım ilk çekrekte 100-110 dolardan satarken 2.ve3.çeyrekte bunu 1200lira limitle satmaya zorlanıyor. 2 kat üretse bile ciro 2 kat artmayacak. Dolar artsa bile 1200lira civarından satmaya devam edecek.
Hatta bu durum, gecmis tecrubelere istinaden 2023 seçimlerine kadar bile devam edebilir
1.çeyrekte kur farkı zararı malum, hesapladığınız karı yine silip süpürecek.
Bu durumda hissenin temeline fazla odaklanmaya gerek yok.
Borsa fiyatına gelince durum farklı. Güzel bir hikayeyle, mesela hisse satısi gibi, hisse 7 liraya da çıkabilir 20 lirada zirve yapıp 10 lirada yataya da sarabilir. Buna yetecek kadar hisse toparlanmis gozukuyor. Bir hikaye uydurmadan 45 milyon lotu kimseye satamazlar, 50 kuruşun bile altina ineriz.
Ytd.
Sn. Siesta,
yukarıda da yazmıştım. RES'ler her çeyrekte aşağı yukarı aynı üretir. Dramatik bir farklılık olmaz. Ama Türkiye'deki HES'lerin %90'ı yıllık üretiminin hemen hemen %70-80'ini karların eridiği bahar yağmurlarının yağdığı Nisan, Mayıs, Haziran aylarında üretir. Dolayısı ile 2. çeyrek üretiminin 1. çeyrek üretiminin en az 2 katı olması beklenilendir. Kaldı ki bu sene ülke genelinde kar yağışı çok iyiydi. Geçen yıl ise cumhuriyet tarihinin en kurak yıllarından biriydi. YEKDEM'deki santraller dolar artarsa gelirleri de artacaktır. YEKDEM dışı santraller ise 1200 TL (yaklaşık 8 cent- güncel olarak YEKDEM'den daha yüksek) maksimum PTF ile satışa devam edecek.
Ben farkederseniz -sadece- üretim yaklaşık 2 kat artacak dedim. Ciro'nun 2 kat artacağını düşünmüyorum. Ama ciddi oranda artacaktır.
31 aralık dolar kuru 12,98
31 mart dolar kuru 14,66
Yaklaşık 430 milyon dolar borç, 722 milyon TL kur zararı yazdıracak, doğrudur.
Ancak bu demek değildir ki şirketin mali durumu düze çıkmıyor. Bence doğru yönetim ile değil, tamamen şans ile kefeni yırttı. Kur artışı işine geldi. Çünkü 2019 YKB kredi yeniden yapılandırma anlaşması ile borcun yaklaşık yarısını TL'ye çevirmişti. 2.8 milyar TL. Borcun bu kısmı döviz ve gelirini sağladığı enerji enflasyonu altında eridi gitti. Artık bırakın faizi ödeyememeyi rahat rahat ana parayı ödeyecek konumda. 2021 yılı bilançosunda kasadaki para, 2022 yılında ödenecek olan kısa vadeli borçları rahatlıkla ödeyecek kadar.
Enerji fiyatlarındaki artış şirketin çok işine geliyor. Geçen sene 300 TL (4-4,5 cent) civarı idi PTF bu aylarda.. Bu sene 2000'ler civarı. 1200 TL (~8,2 cent) tavan fiyat bile geçen senenin çok ama çok üzerinde. Bir de bunun üzerine Türkiye'de genel olarak bu yılın Hidro üretimlerinin çok yüksek olması bekleniyor. Belki de şirket tarihi için bir rekor olacağı düşünülebilir.
İnşallah müdür , Bloomberg’ e çıkıp para kazanıyoruz havalarına girmez. 6 ay sonra o parayıda kazandırmaz iktidar. Bu dönem kârlı gözüken tüm sektörler, göze batmamalı. Seçimler yaklaşırken , serbest piyasa falan dinlemezler. Haaa EPDK ya verilen bu son yetki ile zaten yurtdışı yatırımı bir süre unutun. Adamlar bir santrale ortak olsa, 3 ay sonra ne ile karşılaşacağını bilmiyor.
Hele spota satan santraller tam risk
Bugünkü genel kurulun tutanakları birazdan yayınlanır.
Ben size önceden bir kıyak geçeyim.
Dikkat : insider bilgi içerir
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ande...%C4%B1_(kitap)
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/La_F...Masallar%C4%B1
https://www.kap.org.tr/Bildirim/1019665
Genel kurul tutanağı ve hazırun listesi
Hasan aksu yine esmiş gürlemiş uzaktan :)
....Akkök Holding Riskin Erken Teşhisi Kurulu Üyesi de olan Ataünal, 2017 yılından itibaren Grubun enerji sektöründen sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak da çalışmaktadır.*....
Vay anam vay, riskin erken teşhisi kurulumuz bile varmış.
halı, kilim, yolluk, paspas kenarına, halıfleks kenarına risk teşhisi yapılır, proaktif önlemler bulunur,
beş dakikada yapılır,
hemen teslim edilir.
Hanfendi 2017den beri de enerjideki büyük başarılarımızdan sorumluymuş.
Hayran olmamak elde değil.
Kendini takip ettiğimi anladı, bu hissede HİLE YOK diyor :D
Yiyen varsa afiyet olsun, yutamazsa gargara yapsın....
https://i.hizliresim.com/hwbytx9.jpg
Hadi anana selam söyle...
320dolar x 14.7tl /2460mw + 10$ x14.7tl= 2050tl ithal kömür maksimum verimde yakıt maliyeti
Tam kapasite blok üretim yapamazsan maksimum verimi de alamayacaksın
320x14.70/2200mw × 10×14.7= 2250tl gercek yakit maliyetin
Gazcılarla aynı kefeye geldiniz sonunda
Bir de karbon vergisi ödeseniz tadından yenmez
Destek fonundan faydalanabilmek için auf'nin tavandan 1kuruş fazla olmasi bile yetiyor. 2500.01tl
Yani 2021 mayıs için hesaplanan formül, 2021 nisana göre artmalı.
Gaza hiç zam gelmese, iletim ücreti aynı kalsa, kura müdahale etmeseler aynı kalsa, bu kez üfe farkından dolayı mayıs auf artacaktır.
Kömür formülünde baz fiyat olarak nisan ayı ortalamasına döndük, nisan 300$ ortalamayla kapandı farz edelim.
1mayıstan itibaren göp/gip/dgp/i.a. fiyat teklifi verecek olan kömürcü, o ayki yani mayısın tamamının ortalamasının ne olacagini nereden bilecek de teklif verecek?
Mayıs basinda 300$ lerde gitse ama ay sonu 200lere düşse. Ay sonunda bir bakacak ki mayıs ortalama 280çıkmış, destek alamayacak.
Gazcının tek riski kur iken, kömürcününki ilaveten aylık ortalamayı da tahmin etmek olacak
2500TL azami fiyat limiti (ptf tavanı) ile eylul ayina gidebilir.
Ama AUF öyle ya da böyle değişecek.
Auf'nin formülü aynı kalacak şekilde, formül bileşenlerine yeni tanım getiriyorlar.
Benim takıldığım nokta, formül bileşenleri hep 1 ay sonra açıklanacak verileri içeriyor.
Mayıs ayında teklif verecek adam için mayıs ayı enflasyonu 4 haziranda belli oluyor, mayıs kömür ortalaması da mayıs son günü belli olacak, kur zaten muamma.
Bir daha marttan başlatiyorum derlerse sorunu çözer mi, yoksa yine ...tlerinden formul mu uydururlar? Bekleyip gorecegiz
2012 nisan ayındaki 1.80lik fiyat seviyesini yakalamış gözüküyor. Başta hasan aksu olmak üzere, elinde hisse olanlara hayırlı olsun.
Tabi o zamanlar:
https://i.hizliresim.com/djrxgc4.jpg