Sayfa 29/505 İlkİlk ... 1927282930313979129 ... SonSon
Arama sonucu : 4040 madde; 225 - 232 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1. EPİAŞ Şeffaflıktan saatlik üretim değerlerini alarak bir çalışma yaptım. Sonuç aşağıdaki gibi..
    Erzin ilk 2 ayda toplam 649437 MWh üretim yapmış. Mart ayı ve nisan ayı sıfır üretim. Saatlik PTF fiyatları ile yaklaşık 857 milyon TL ciro...

HES santralleri ilk 3 ay durumu:
    Uluabat: 93634 MWh -------------
    Feke : 32784 MWh (YEKDEM) -------------
    FEke2 : 57039 MWh (YEKDEM) -------------
    Bulam :7180 MWH -------------
    BurçBendi: 26345 MWh -------------
    Gökkaya :30099 MWh -------------
    Himmetli 29852 MWh (YEKDEM) -------------

RES:
    Ayyıldız: 19900 MWh -------------

HES ve RES'lerin YEKDEM ve/veya PTF ile toplam geliri yaklaşık olarak 390 milyon TL..

Doğalgaz maliyeti/sistem kullanım maliyeti/personel ve genel giderler/bakım onarım maliyetleri ile finansal maliyetleri çıkardığımızda ortaya çıkacak 3. çeyrek kar/zarar durumunun tahmin edebilirsiniz.

RES'in üretiminin 2. çeyrektede yaklaşık olarak aynı olacağını ama HES'lerin bu çeyreğe göre en az2 katı üretim yapacağını öngörebiliriz. Yani 2. çeyrekte de güzel bir bilanço bizleri bekliyor.

2019 yılında YKB ile yaptıkları borcun yarısını TL krediye yeniden yapılandırılmasının ne kadar büyük bir iş olduğu şimdi anlaşılıyor. Bu şekilde ve bu sene Enerji fiyatlarının aşırı artması ile yenilenebilir portföy sayesinde borç sarmalına girmiş, faize dahi para yetiştiremeyen şirket kefeni yırtmış gibi gözüküyor.

2.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Bu ..siz kağıt 2012 yılında da 1.50tl idi , yıl 2022 oldu bugün de 1.50

Hayır bölünmedi, temettü de dağıtmadı...

Bizim g...t spek işte bu fiyattan hisse istiyor

10 yıl geçmiş dile kolay
    10 yıldır borç batağındaydı. 2019 YKB ile yapılan kredi yapılandırması bile kurtaramayacak gibiydi. Tüm geliri faize yetmiyordu. Ancak TL'nin 2019 YKB anlaşmasından sonra hızla değer yitirmesi ve enerji krizi AKENR'in imdadına yetişti. Bu sayede 2,8 milyar TL %12,2'den borç eridi gitti. İlk defa yıl sonu bilançosunda nakit varlıklar kısa dönem borçlarından daha fazla geldi.

Enerji krizi ile yükselen PTF çok ciddi bir gelir oluşturdu. Borçların hızla eritilmesine/yada karşılık ayrılmasına imkan sağlıyor. %12,28'denTL kredisi var ancak eldeki parayı daha yüksekten vadelide tutma imkanı var.

Geçen sene hidroların çok kurak geçmesine rağmen şirket toparladı. Bu sene ise hidrolar uzun yılların rekorunu kırmaya aday.

Kısacası 2 yıl önce çok kötü durumda olan bir şirketin değerinin yıllarca artmaması normaldi. Ama önü açık şimdi...

Saygılarımla

Kazandığı paranım back to back kredi faizine yetmemesi mevzusu hakkında izmirlihoca zamanında çok yazdı.

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku

HES ve RES'lerin YEKDEM ve/veya PTF ile toplam geliri yaklaşık olarak 390 milyon TL..

Doğalgaz maliyeti/sistem kullanım maliyeti/personel ve genel giderler/bakım onarım maliyetleri ile finansal maliyetleri çıkardığımızda ortaya çıkacak 3. çeyrek kar/zarar durumunun tahmin edebilirsiniz.

RES'in üretiminin 2. çeyrektede yaklaşık olarak aynı olacağını ama HES'lerin bu çeyreğe göre en az2 katı üretim yapacağını öngörebiliriz. Yani 2. çeyrekte de güzel bir bilanço bizleri bekliyor.

.
    Sayın anyoranza
    Türkiye için bir genelleme yapmadan yanıt verirseniz

Akenerji hes ve reslerinin 2.çeyreklerde 1.çeyrekten daha fazla, hem de 2 katı üreteceği sonucuna nereden vardınız?

2 katı üretti diyelim, 100mw yekdeme 200mw serbest piyasada satıyor.
    Serbest piyasaya satan kısım ilk çekrekte 100-110 dolardan satarken 2.ve3.çeyrekte bunu 1200lira limitle satmaya zorlanıyor. 2 kat üretse bile ciro 2 kat artmayacak. Dolar artsa bile 1200lira civarından satmaya devam edecek.
    Hatta bu durum, gecmis tecrubelere istinaden 2023 seçimlerine kadar bile devam edebilir

1.çeyrekte kur farkı zararı malum, hesapladığınız karı yine silip süpürecek.

Bu durumda hissenin temeline fazla odaklanmaya gerek yok.

Borsa fiyatına gelince durum farklı. Güzel bir hikayeyle, mesela hisse satısi gibi, hisse 7 liraya da çıkabilir 20 lirada zirve yapıp 10 lirada yataya da sarabilir. Buna yetecek kadar hisse toparlanmis gozukuyor. Bir hikaye uydurmadan 45 milyon lotu kimseye satamazlar, 50 kuruşun bile altina ineriz.

Ytd.

5.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Sayın anyoranza

Akenerji hes ve reslerinin 2.çeyreklerde 1.çeyrekten daha fazla, hem de 2 katı üreteceği sonucuna nereden vardınız?

Serbest piyasaya satan kısım ilk çekrekte 100-110 dolardan satarken 2.ve3.çeyrekte bunu 1200lira limitle satmaya zorlanıyor. 2 kat üretse bile ciro 2 kat artmayacak. Dolar artsa bile 1200lira civarından satmaya devam edecek.
    Hatta bu durum, gecmis tecrubelere istinaden 2023 seçimlerine kadar bile devam edebilir

Borsa fiyatına gelince durum farklı. Güzel bir hikayeyle, mesela hisse satısi gibi, hisse 7 liraya da çıkabilir 20 lirada zirve yapıp 10 lirada yataya da sarabilir. Buna yetecek kadar hisse toparlanmis gozukuyor. Bir hikaye uydurmadan 45 milyon lotu kimseye satamazlar, 50 kuruşun bile altina ineriz.

Ytd.
    Sn. Siesta,
    yukarıda da yazmıştım. RES'ler her çeyrekte aşağı yukarı aynı üretir. Dramatik bir farklılık olmaz. Ama Türkiye'deki HES'lerin %90'ı yıllık üretiminin hemen hemen %70-80'ini karların eridiği bahar yağmurlarının yağdığı Nisan, Mayıs, Haziran aylarında üretir. Dolayısı ile 2. çeyrek üretiminin 1. çeyrek üretiminin en az 2 katı olması beklenilendir. Kaldı ki bu sene ülke genelinde kar yağışı çok iyiydi. Geçen yıl ise cumhuriyet tarihinin en kurak yıllarından biriydi. YEKDEM'deki santraller dolar artarsa gelirleri de artacaktır. YEKDEM dışı santraller ise 1200 TL (yaklaşık 8 cent- güncel olarak YEKDEM'den daha yüksek) maksimum PTF ile satışa devam edecek.

Ben farkederseniz -sadece- üretim yaklaşık 2 kat artacak dedim. Ciro'nun 2 kat artacağını düşünmüyorum. Ama ciddi oranda artacaktır.

6.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Sayın anyoranza

Ytd.
    31 aralık dolar kuru 12,98
    31 mart dolar kuru 14,66

Yaklaşık 430 milyon dolar borç, 722 milyon TL kur zararı yazdıracak, doğrudur.

Ancak bu demek değildir ki şirketin mali durumu düze çıkmıyor. Bence doğru yönetim ile değil, tamamen şans ile kefeni yırttı. Kur artışı işine geldi. Çünkü 2019 YKB kredi yeniden yapılandırma anlaşması ile borcun yaklaşık yarısını TL'ye çevirmişti. 2.8 milyar TL. Borcun bu kısmı döviz ve gelirini sağladığı enerji enflasyonu altında eridi gitti. Artık bırakın faizi ödeyememeyi rahat rahat ana parayı ödeyecek konumda. 2021 yılı bilançosunda kasadaki para, 2022 yılında ödenecek olan kısa vadeli borçları rahatlıkla ödeyecek kadar.

Enerji fiyatlarındaki artış şirketin çok işine geliyor. Geçen sene 300 TL (4-4,5 cent) civarı idi PTF bu aylarda.. Bu sene 2000'ler civarı. 1200 TL (~8,2 cent) tavan fiyat bile geçen senenin çok ama çok üzerinde. Bir de bunun üzerine Türkiye'de genel olarak bu yılın Hidro üretimlerinin çok yüksek olması bekleniyor. Belki de şirket tarihi için bir rekor olacağı düşünülebilir.

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    .

Ancak bu demek değildir ki şirketin mali durumu düze çıkmıyor. Bence doğru yönetim ile değil, tamamen şans ile kefeni yırttı. Kur artışı işine geldi. Çünkü 2019 YKB kredi yeniden yapılandırma anlaşması ile borcun yaklaşık yarısını TL'ye çevirmişti. 2.8 milyar TL. Borcun bu kısmı döviz ve gelirini sağladığı enerji enflasyonu altında eridi gitti.
    Çapsız hissedarlar ve artist kukla yönetimle anca bu kadarını başarabildiler. Buna da şükür.

Bana sorarsanız bunu da kendilerinin akıl ettiklerini sanmıyorum. Yapıkredideki aileden birileri destek olmuştur akıl vermiştir ya da zorlamıştır.

8.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Çapsız hissedarlar ve artist kukla yönetimle anca bu kadarını başarabildiler. Buna da şükür.

Bana sorarsanız bunu da kendilerinin akıl ettiklerini sanmıyorum. Yapıkredideki aileden birileri destek olmuştur akıl vermiştir ya da zorlamıştır.
    İnşallah müdür , Bloomberg’ e çıkıp para kazanıyoruz havalarına girmez. 6 ay sonra o parayıda kazandırmaz iktidar. Bu dönem kârlı gözüken tüm sektörler, göze batmamalı. Seçimler yaklaşırken , serbest piyasa falan dinlemezler. Haaa EPDK ya verilen bu son yetki ile zaten yurtdışı yatırımı bir süre unutun. Adamlar bir santrale ortak olsa, 3 ay sonra ne ile karşılaşacağını bilmiyor.

Hele spota satan santraller tam risk

Sayfa 29/505 İlkİlk ... 1927282930313979129 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •