https://i.hizliresim.com/2E5Lp2.png
https://i.hizliresim.com/vJRk34.png
Daha çok incileri var abimizin deee ..Uğraşamadım
Printable View
https://i.hizliresim.com/2E5Lp2.png
https://i.hizliresim.com/vJRk34.png
Daha çok incileri var abimizin deee ..Uğraşamadım
Wooaahh! Wooaahh! Wooaahh! yeni topiğin ACIBİBER'i, eskinin Pazarcışükrü51'miş! yeni öğrendim. Şapka düştü kel göründü gibi oldu...
Yeni forumda giriş şubat 2017 gözüküyor ama bu forumda çok eskiyim , sanırım ya 2001 ya 2002 ydi girişim. (nick farklıydı o zamanlar)
Acıbiber nickli forumdaşın pazarcışükrü olduğunu yazdıklarından 3-5 tanesini okuyunca şahsen hemen anlamıştım ama diğer arkadaşlar da acaba benim gibi mi anladılar yoksa arkadaşımızın kendisi mi itiraf etti onu takip edemedim.
22 diye tutturan ondan baskasi yok bu forumda ben ordan anladım..
pazarcı, acı biber arkadaş belki faizi tutturamamış ama başka bir tarihi aylar öncesinden tutturmuş, ilginç.
Arkadaslar neyi tartisiyorsunuz?
TL nin degerine TCMB karar verir. TCMB'nin kararina da yurutme karar verir. Su anda gecelik fonladiklari miktar 120milyarin ustunde, bunun %10unu vermese bankalarin rasyolari ne olur?
Dolar 2.80 de olur, 4 de olur, 5 de olur, 2.40 da olur. Tamamen yurutmenin elindedir. Ama sonuclari orta vadede ne olur, onu bugunden yarina goremeyiz.
Burger 15 sollamış gidiyordu , yukarıdan baskı gelince onlarda rakabetçi faizden vazgeçtiler....O baskı olmasaydı belki eylülde oradan 16 bile alınabilirdi........Neyse biraz ekonomik biraz siyasi nedenlerle faiz artışı oldukça yavaş........Aralıkta 15 veren olursa yıllık bağlarım....
Bu 120 milyar TL'nin %10 unu vermeme gibi bir şansı yok tcmb'nin ve yürütmenin. Zira bu rakam GLP ile *son sigorta* olarak likidite açığını kapatıyor.
Para politikasında kapanmayan bir açık oluşamaz. Yani tcmb ve yönetim bu 120 milyar TL'nin %10 unu ödememe kararı alırsa bankalar teknik olarak iflas eder. (Yani açık bankaların taahhütlerini yerine getirememesi sonucu ödeme yapamadıkları borç verenin finansmanı ile kapatılır). Zira bu kanal (GLP) hiçbir yerden borç bulamayan bir bankanın *son* kurtarılma kanalıdır.
Bu mekanizma geçmişteki bir haftalık repo gibi kullanıldığından sanki öyleymiş gibi yorumlanmaya başlanmamalı.
Sonuç olarak tcmb'nin ve ekonomi yönetiminin son kurtarma kanalı olan GLP'yi kanunen kısma yetkisi yok.(sadece faizi ile oynayabilir, miktara müdahale edemez). GLP'de talep edilebilecek miktar sadece bankaların verebilecekleri teminat ile sınırlı.
Bu durumun benzeri daha once Demirbank'a oldu ve durum ortada.
Demek istedigim bankalar bu teminati vermek icin TCMB'den bulamadigi kaynagi baska yerlerden bulmak zorundalar. 12 ile TCMB'den bulamadigi kaynagi 3-4-5 ile bulup getirecek mutlaka diyorum. Yani muslugu gevsetip sikarak TL nin degerini ayarlayan TCMB'dir.
Ben bu kadar dusunebiliyorum, gerisini de 10 milyar dolara banka alanlar dusunsun.
Söylediğiniz işleyiş 1 haftalık repo için geçerli ama GLP için değil. GLP'ye bankalar gün sonunda (saat 16.00 dan sonra) eğer o gün her türlü borçlanma kanalına başvurmuş ama *para bulamamışlarsa* acil olarak başvuruyorlar. Örneğin 1 haftalık repo sabah saatlerinde diğer borç bulma kanalları ile parallel ilerlediği için orayı sizin söylediğiniz bir yapı olarak görebiliriz.
Yani tcmb tekrar 1 haftalık repo veya günlük repo ile sabah saatlerinde piyasaya para vermeye başladığında tcmb sizin belirttiğiniz gibi bir etki ve güce sahip olacaktır. Ama şu anda miktarı belirleme gücü çok kısıtlı olduğundan bahsettiğiniz etkiyi ve gücü yakalayamaz diye düşünüyorum. (faizi belirleme gücü de sanıldığından çok daha zayıf bunu da eklersek aslında tcmb para politikasındaki etkisini kaybetme aşamasının hemen gerisinde ve bence biraz tedirgin. Dolarizasyon da %43-44 civarında.).
Goldman Sachs Bitcoin hizmeti ile ilgili çalışmalara başlıyo- Business HT
Business HT internet sitesinde yayınlanan habere göre; New York merkezli uluslararası banka Goldman Sachs, Bitcoin ve diğer dijital paraların alım-satımında müşterilerine nasıl destek vereceği konusunda araştırmalara başladı.
Bloomberg'ün ulaştığı kaynaklara göre Goldmans Sachs yetkilileri, kripto para uzmanlarıyla görüşmelere devam ediyor ancak henüz bir iş planı, uygulama için zaman çizelgesi formüle edilmedi ya da Bitcoin bağlantılı yatırımlara henüz başlanmadı.
Müşterilerin ihtiyaçlarının nasıl tespit edileceği ve dalgalı Bitcoin'in risklerinin nasıl anlaşılacağı Banka'nın cevap aradığı sorular arasında.
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.businessht.com.tr/teknolo...sil-isik-yakti
Iste "her turlu borclanma kanalina basvurmus ama bulamamislarsa" onemli.
Gitsinler doviz borclansinlar ve bulup getirsinler, sonra ne yapsinlar? O dovizleri yerlilere satsinlar (bence TCMB yerlesiklerin dolarizasyonundan rahatsiz degil hatta %44 degil 88 olsun ister, nasil olsa bunun belirli bir kismini cok dusuk maliyetle kullaniyor).
Sonucta, TLnin muslugu TCMBnin elinde.
Ozel sektorun doviz borclanmasi bence TCMB'nin sorunu degil, hatta ozel sektorun bile sorunu degil. Yeterince fazla borc alabilirseniz sadece borc verenin sorunu.
Evet ama Türkiye'nin dışarıdan bir borçlanma kapasitesi var. Diyelim ki bu 100 birim. Bunu 110 yapamazsınız. Bu bankalar oralara saldırınca devlet nasıl ve nereden borçlanacak. Geçen yıl akbank garanti gibi bankalar 10 yıl vadeli yıllık %7 civarı dolar faizi ile borçlandı. Unutmayalım ki dışarıdan borçlanılan her kuruş diğer kurumların (devlet kurumları da dahil) borçlanma kapasitesini düşürüp faizini de yükseltiyor.
Özellikle Avrupa ülkelerinden belirli ambargolar başladı. Almanya kritik öneme sahip hermes kredilerini durdurdu.
Ayrıca dert belirli bir noktadan sonra borç verenin derdi demişsiniz buna tam olarak katılmıyorum. Son kertede Türkiye uluslararası tahkime imzasını atmış bir ülke o nedenle kolay borçlanabiliyor. Bu koşullarda borç son kertede Türkiye cumhuriyeti hazinesinin olmuş oluyor.
Size çarpıcı bir örnek vereyim, Yurt dışında bir ödeme yapılamamıştı, uluslarası tahkim mahkemesi Türkiye'nin ihracatçısına yapılacak ödemelerden bu borcun mahsup edilmesini ve ihracatçıların Türkiye hazinesi ve tcmb'ye müracaat ederek paralarını almalarını kararlaştırdı.
Sistem artık eskisi gibi işlemiyor. Yunanistan'dan ağzı yanan yurt dışı yatırımcı işi daha sıkı tutuyor. O nedenle dış borç konusunda dikkat etmek lazım. Ödeyememe gibi bir durumda sandığınız gibi bir işleyiş olmayabilir.
dün bahsettiğim TEB'den 14,75 ile dönen para için hala görüşmeler devam ediyor. önce marifetli teklif ettiler, 3 ay 13,95. diğer şubedeki marifetlilerimi kapatırsam yeni açılmış gibi yapabiliyorlarmış. ben marifetli TL hesabımı aktif kullandığımdan kapatamam dedim. şimdi tekrar 3 aylık, 6 aylık TL 100+ için oran alıyor hazineden.
tcmb toplantısı 26 ekimde. enflasyon beklenti dahilinde yüksek çıktı, ama ekonomistlerin çekirdek enflasyon için söyledikleri biraz korkutucu. öncü göstergenin son 13,5 yılın en yükseğine çıkmış olması çok düşündürücü.
sanıyorum bu gördüğümüz faizler minimum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Piyasa faizleri %20'lere çıkmış durumda. Bu böyle devam ederse lanet edenler artar. Sefil aileler artar.
teb beşiktaş şube 13,50 32 gün 100+
Ozel sektorun borcuna devlet kefil degil. Sadece bazi kritik projelerde hazine garantisi veriliyor.
Benim sirket olarak disardan aldigim borcun devlet tarafindan odenmesi soz konusu olamaz. Kredinin teminati vardir. Kimse teminatsiz kredi veremez.
Bu borclanma kapasitesi tam olarak hangi seviyededir Turkiye icin? Bir rakam var mi?
Toplam borcun GSMH oranina mi bakiliyor? Kamu dis borc stokuna mi?
Oyle bir borclanma kapasitesi olamaz. Sonucta Turkiye'de is yapan yabanci sirketler var, bunlarin aldiklari cok uzun vadeli sermaye cinsi krediler var. Degisik vadelerde krediler var, korfez ulkelerinden bulunan sukuk seklinde krediler var, Japonya'dan Samurai borclanmalari var.
Sizin soylediginiz belki sadece AB fonlari icin olabilir. Kriterler kapsaminda bir ust limit belki.
Sonucta benim saglam teminatim, pazarim, odeme kabiliyetim ve kredibilitem varsa istedigim vadede istedigim rakam krediyi alirim. Hele Alman, Japon bonolarinin eksi faizlerle islem yaptigi yerde, %140 borclanirim. Nitekim hazine bile son ceyrekte %140 borc cevirme yapacak.
Anadolu bank aradı.. 14.50 veriyoruz dedi ve üstünü alabileceğini söyledi mt.. 1M üstü.. Siyasete hizmet edenlere gelsin..
Özel sektörün teminatlarının çoğu TL cinsinden (gayrimekul ve benzeri türevleri). Sorun teminatların döviz borcuna *her zaman* her koşulda çevrilemeyecek bir para cinsinden olmasında.
Sonuç olarak bir sıkışma anında yurt içinde karşılanamayacak bir döviz talebi oluşacağı çok açık. Zira teminatların TL'ye döndürülmesi dahi zaman alacakken dövize döndürülebilmesi neredeyse ciddi bir sıkışma anında imkansız.
Türkiye cari açık veren bir ülke. TL teminatların dövize çevrilmesi sürecinin sadece tcmb kanalıyla yapılabileceği gerçeğinden yola çıkarak özel sektörün döviz borcu aslında son kertede hazinenin ve onun kuruluşu olan tcmb'nindir demek istemiştim.
Yorumlarınızda TL'yi ve ona bağlı teminatları euro,dolar ve japon yeni gibi derinlikli ve güçlü merkez bankalarının paraları gibi görmüşsünüz. Bu nedenle yorumunuza katılmadım.
Bu gün YKB den Ekim ayına özel vadeli mevduata 13.80 oran verdiklerine dair sms geldi....Büyük banka arayan mevduatcılara duyurulur......
Anadolu banka oran iyiymiş...
Forumu istanbuldaki 400.000+ değerindeki evimi satıp satmamak konusunda kararsız kaldığım için takip ediyorum (kendim bir doğu ilindeyim 2 yıl daha buradayım). Sadece oran paylaşımı dışında mevduata etki eden dinamiklerede değinilmesi, tartışılması ekonomiye biraz uzaktan bakan bir vatandaş olarak çok ilgimi çekiyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Finans xclusive 13.90 32-50 gun.