İlk kez dolar mı tl mi diye bu kadar ikileme düştüm sanki artık hiç bir koşulda faiz artmıyacak gibi bir düşünce beynimi kemirmeye başladı
yatırım tavsiyesi değildir
Printable View
İlk kez dolar mı tl mi diye bu kadar ikileme düştüm sanki artık hiç bir koşulda faiz artmıyacak gibi bir düşünce beynimi kemirmeye başladı
yatırım tavsiyesi değildir
Sorun yok, ben hala Gökçeğin 30 milyar dolarını bekliyorum..:)
Alıntı:
Gökçek: 24 Haziran'dan sonra piyasaya 30 milyar dolar pompalayınca görün gümbürtüyü
Dolar, 4.80 seviyelerinde rekor üstüne rekor kırarken eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten ilginç bir iddia geldi. Gökçek'e göre 24 Haziran'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan kazanacak ve piyasaya 30 milyar dolar 'pompalanacak.'
Gökçek, sosyal medya hesabı Twitter'da 'ABD'nin doları yükselttiğini' söylerken vatandaşların 24 Haziran'daki seçime kadar sabretmesini istedi. Gökçek ayrıca "24 Haziran'dan sonra piyasaya 30 milyar dolar pompalayınca seyreyleyin gümbürtüyü. Dolar tepetaklak düşecek inşallah. O dolar tüccarlarının halini birlikte göreceğiz. Hele cumhurbaşkanımızı yüzde 55-60'la seçelim göreceksiniz sonuçları inşallah" diye yazdı.
2001 de ki kriz de devletin borçluluğu yüzünden yaşanmıştı.
devlet benzinin litresine 2.5 tl özel tüketim koydu kaynak yarattı...
Günümüzde ki sorun özel sektör kaynaklı diyeceğim
ancak özel sektöre kim neden zamanında uyarıda bulunmadı
uyarı da bulunduysa neden zamanın da yaptırım uygulamadı...
hepsi soru işareti..
bu günlerin geleceğini söyleyen insanlar tv lerde boy boy çıkıp söyledi...
Bir diğer ipin uçunu kaçırdığımız konu aşırı lüks tüketim.
iyi kalite bir alman arabası 150k euro ve üzeri
her sene yenisi ile değiştirdiler
cep ,bilgisayar elektrik elektronik malz.
vahşice lüks tüketim arzumuz cari açığında beraberinde getirdi.
cadde de görüyorum gençecik genç kız elinde 7bin lik cep telefonu kolunda 3bin dolarlık çanta
son model lüks arabasına biniyor .
Tamam zengin dir biner alır.
Ancak zengin olmayan insanlarda lüks tüketim aşırı seviye de
Reisi 55-60 la seçemedik ki..Ondan da hali ile gelmedi dolarlar :oleyo:
- Bu borç hazineye yıkılsa dahi IMF bunu farklı bir kalemde değerlendirecektir. Tamamen kamusallaşmış gibi muamele etmeyecektir.
- Hazine garantili borç çıkarıldığında da özel sektörün borcu ciddi anlamda yüksek. Ayrıca en sorunlu kesim hazine garantili olanlar değil özel sektörün devletten bağımsız olarak aldığı döviz kredileri. Zira bu firmaların satışları ve elde edecekleri gelirler de diğer taraftaki gibi garanti değil. En büyük sorunlardan biri de şu ki, bu borcu kamusallaştırmak gerek iç hukuk gerekse uluslararası standartlar çerçevesinde çok kolay değil.
Sonuçta 2 büyük problem var. Ve bu 2 büyük problemin sonucu olarak sorun IMF prosedürleri ile çözülebilecek bir nitelikte değil. Bu da belki 3. bir problem. Gordiyonun düğümü gibi.
beton sektörü,
rant kazançı ,kaymaklı kadayıf dan öte,
bir çok firma kendi asıl işlerinden vazgeçip inşaat faaliyetlerine yöneldi.
devlet tarafından desteklenen inşaat sektörü 4/1 kar marjıyla ağızları sulandırdı.
akmaz kokmaz
satlımazsa da zarar yazmaz.
Ancak inşaat devlerinden biri devrilirse domino etkisiyle bir çoğu iflas eşiğine gelir demiştim.
Yine geçenlerde büyük bir inşaat şirketinin önümüzdeki günlerde konkortado ilan edeceğini ,
düşüncesiz bir şekilde ismini yazarak duyum aldım dedim.
sonra bir arkdaşımın uyarısiyle kaldırdım ismini.
Lise den arkadaşım,
mermer madenciliği yapmakta durumun daha vahim olduğunu
sektörde bir çoğunun batık olduğunu bir yerlerden bir umut bekledikleri söyledi...
kredi aldıkları bankaların, yüzen kredi durumu yüzünden yeniden yapılandırmak da zorlandıklarını.
durumların iç açıçı olmadıklarından bahsetti...
Eylül de tüy dikmeksek iyidir.
IMF'ten özel sektörün çevrilmesi her geçen gün giderek daha da zorlaşan ve maliyeti yükselen dış borç yükünü karşılaması tabii ki beklenmiyor.
Önemli olan kamunun IMF ile sembolik te olsa kredi anlaşması yapması ve bu kapsamda genişleyici maliye ve para politikalarını dizginlemek durumunda kalması dış finansman kaynakları nezdinde olumlu karşılanır. Karşılığında IMF dışı kaynaklardan gerek özel sektörün gerekse kamunun dış borç yenileme imkanları ve koşullarında iyileşme sağlanır.
İktidar IMF koşullarını kabul etmeye yanaşır mı sorusuna cevabım elbette hayır. Bugüne kadar uygulanan politikalarda her hangi bir değişiklik yok. Hala sürdürülebilir olmayan, son beş yıldır enflasyonla finanse edilen büyümede ısrar devam ediyor. Ancak çok zorda kalınca vatandaş için maalesef çok daha acı verici koşullarda IMF koşullarını kabul etmeye razı olunacaktır.
Vakıftan oran alan var mı
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Garan ve Hsbc guncel tl oran alan var mi?
SM-J200F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Garip sessizliğin ardından ABD'nin&4-5 ülkenin Ağustos başı 1-15 arası #İran'da nükleer tesislerine yönelik hava bombardımanı düzenleyebileceğine dair emareler var.Bir hafta sonra bunu net şekilde öngörüp buradan paylaşacağım.Kontrollü
/semobolik olur gibi şu an için.[M.S.]
https://twitter.com/metesohtaoglu
Aslında IMF'ye borç vermekten ziyade IMF'nin kuruluş kanununda bulunan sermaye taahhütümüzü yerine getirmemiz gerekiyordu. Zira Türkiye'nin çok uzun zaman evvel sermaye olarak koyduğu 1.5 milyar dolar için sermaye arttırımı gerekliydi. Zira eğer ülkeler zora düşerlerse koydukları sermayenin belirli bir katını yardım olarak alabiliyorlar. (Örneğin 1.5 milyar dolar koyan 3 ila 5 katını alabiliyor yani 5-7.5 milyar dolar).
Ancak Türkiye ödeme durumunun müsait olmaması nedeniyle istisnai zor durum kuralı neticesinde bu ödemeyi yapmamayı tercih etti. Eğer Türkiye zor duruma düşerse IMF yapacağı yardımı koyduğu sermaye oranında değerlendirme hakkına sahip yani 1.5 milyar doların belili bir katı şeklinde.
Ama bunun yanında eğer üye bir ülke *acil durum* çağrısı yapar ise IMF prosedürüne göre bu kural esnetilebiliyor.Yani 1.5 milyar dolar sermaye koyan Türkiye acil durum kodu ile belki de koyduğu sermayenin 10-20 katını talep edebililiyor.
Ancaaak bunun karşılığnda da IMF normal bir yardıma göre epey daha ağır şartlar öne sürebiliyor ve acı reçetenin skovil değeri epey yükseliyor. Yani her şeyin bir bedeli var. O 5 milyar dolar sermaye arttırımını yapmamanın da................
BRİCKS+T ile BRETTON WOODS antlaşması hükümsüz kılınabilecek mi ?
Cuma halk 1m+ 19,75
Kaderde varsa cekeriz.
Syg,
cuma---- halkbank--- 150 k USD---4,40 TEMDİT--32 GÜN
cuma ----ıcbc...150 k USD......4,90 KAMPANYA---30+30+30 GÜN..TOPLAM 3 AY
Hükümet,
İlk tassarruf tedbiri olarak ,
hazineden yerel (belediyelere) yönetimlere aktardığı kaynaklardan % 30 kesintiye gittiğini duyurdu.
Bu durum belediye hizmetlerini kısmaya ,işçi çıkarmaya, muhtaç insanların ihtiyaçlarını kısmaya yada sonlandırmaya neden olacaktır.
yada,
belediyeler hizmetlerinin devam etmesi için yeni kaynaklar bulmaya yöneltecektir.
vergi artışı,hizmet fiatlarına zam vs....
bak o olmaz forumdaş,
mümkün değil
devletin itibarını yerlere sermek cızzzz çok kötü.
güçlü ve büyük bir devlet olduğumuz nasıl anlaşılacak yoksa..
ama milletvekili maaşları yarı yarıya düşürebilir,
zaten gerekliliğide tartışılır hale geldi.
boşu boşuna 600 adamın maaşı devlete yük