Emlak piyasasının regüle edilmesi için birinci öncelik evlerin bütün önceki satış fiyatlarının halka açık veritabanı ile paylaşılması olmalı. Önceki satış bilgileri halka açık olsa fiyatlardaki volatilite ciddi bir şekilde düşer.
Printable View
Emlak piyasasının regüle edilmesi için birinci öncelik evlerin bütün önceki satış fiyatlarının halka açık veritabanı ile paylaşılması olmalı. Önceki satış bilgileri halka açık olsa fiyatlardaki volatilite ciddi bir şekilde düşer.
Bu dediğiniz bir şehir devleti olan Singapurda tam olarak (%100) uygulanmakta. Tabi orada mülkiyetin tamamen devlete ait olmasının da avantajı var. Ama her binada son 10 satış ve kiralamanın m2 fiyatları yazar ( ilgili Kira yada satış) sözleşmesi her bina için yayınlanır çünkü kontratlı sonra elektrik ve suyu açtırmak için orijinal ıslak imzalı kontratı devlete sunmanız gerekir.SM-G780F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ya abartmayın arkadaşlar isteseler kimsenin ruhu duymadan sizin evinize gelir siz turist sanar misafirperverlik yapar yollarsanız. Adamlar tüm dünyayı dolaşıyor tüm dünyada tadilmadik tat gezilmedik yer bırakmıyorlar. Alacaksa oraya gitmesine gerek yok ona öyle brifinkler verirler ki gezse görse daha az bilgi sahibi olur.
Örnek olarak iki kişiden ve iki evden oluşan mini bir emlak piyasası düşünelim.
Ben diyelim ki istanbuldaki evimi 800'e satıp izmirden 800'e ev alacağım.
Evini aldığım adam da istanbula yerleşeceği için benim evimi alacak.
32+32=64 bin lira ödeyeceğiz devlete.
Alt tarafı o benim evime geçti, ben de onun evine. Ortada maddi bir gelir yok, ticari bir kar yok, 64 bin lira neyin vergisi?
Ev almak isteyenlere kötü haber! Kredi faizleri düşünde konut fiyatları fırladı! Düşük faizli kredilerden yararlanıp konut sahibi olmak isteyenler bankalara yöneldi. Ancak bu kez satılık konutların fiyatları bir hafta içinde yüzde 10-20 arasında arttı.
devletin klasik haraç/algı işleri.
normalde emlak vergileri daha yüksek olmalı, alım satım da vergi olmamalı veya çok az olmalı (max 1%)
ama her sene vergi alırsan vatandaş uyanır o yüzden giren çıkanın belli olmadığı ev alım sürecinde devlette arada haracını tahsil ediyor.
evi almaya niyetlenen kişi hele eşi de istekliyse her türlü haracı komisyonu vs. ödüyor.
benzer konu araba muayenesi sürecinde de var, tüm cezalarını/haraçları ödeyip belki x lira etmeyecek bir işe 5x lira ödeyip çıkıyorsun.
Sizde iki kişi arasında sözleşme imzalayin:tapu devri yapmayın.devlet bu alacak tabiki vergi oradan alma buradan alma ..benim babamdan kalan iki evin ; veraset vergisi ödendi ..ortak intikal yapıldı .daha sonra boluselim dedik...kardeşimle bana 1 er tane... bölüştürtmek içinde aynı vergiyi ödedik..Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Konu basit ve anlaşılır olsun diye öyle bir örnek verdim.
Ortada bir kar yokken bile vergi var demek istiyorum.
Ahmetin şapkası mehmete geçti hop vergi, mehmetin şapkası hüseyine geçti hop vergi.
Evi 5 yıldan daha az beklettiysek zaten artı olarak gelir vergisi de ödeyeceğiz.
Neyse. Bunlar iyi günlerimiz.
Hele bir nakit tamamen kalkıp dijital paraya geçelim, bit pazarından 10 liraya aldığınız 50 yıllık muhtar çakmağından bile vergi alacaklar.
O zaman şimdiki "değeri düşükten gösterme dönemi" mumla aranacak.
Hocam selamlar,
Siz mahalle kasabı olun ben de market.
ben size 1 kg tereyağ satıyorum vergi veriyorsunuz.
Sonra ben sizden 1kg kuşbaşı alıyorum.
Sizin görüşünüze göre burda neden vergi veriyoruz peki fark nedir [emoji848]
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Verdiğiniz örnekte ticari kar var.
Yani siz alım-satım vergisi değil, elde ettiğiniz gelirin vergisini veriyorsunuz.
Kilosunu 100 liradan faturalı aldığınız tereyağını yine 100 liradan faturalı sattığınızda gelir elde etmediğiniz için vergi çıkmaz. (Yani kasapla market karşılıklı olarak ürünleri "maliyet rakamından" fatura ederse vergi çıkmaz.)
Mesela 101 liraya sattığınızda ise sadece 1 liranın vergisini ödersiniz.
Ben sabah 800 bine aldığım evi aynı gün akşam 800 bine satsam, alırken de 32 bin, satarken de 32 bin lira vergisi var.
801 bin liraya satarsam da hem 800+801 bin lira için iki kez alım satım vergisi, hem de 1000 lira için gelir vergisi ödeniyor.
Alım satım vergisi öyle saçma bir şey ki, maliyetine değil zararına bile satsanız vergi ödüyorsunuz.
Sn djoz bu kadar net anlatılabilirdi.Devlet tam da bu nedenle faizi falan düşürüp emlak piyasasını canlandırmak istiyor.Yahu bu iş altın yumurtlayan tavuk her aşamasında bizden para çarpıyor.Saçma sapan bir vergilendirme sistemi var.
tapu harcı tamamen kaldırılıp gelir vergisinde 5 yıl sınırı kaldırılabilir.
bu sayede evini satan biri "reel kar ediyorsa" vergisini öder.
Şu dolar yorumunu izliyordum emlaktan da biraz bahsedilmiş de aşağıdaki birkaç yorum ilginç geldi:
-Türkiye’nin en büyük, en ünlü, en medyatik inşaat firmalarından birinin Çekmeköy’deki kocaman şantiyesi 2,5 yıldır yatıyor.
Terk edilmiş vaziyette.
Yine aynı bölgede benzer başka bir şirketin projesi daha %50 durumda olduğu halde “ 200.000 ₺ getir kredinizi biz çözelim†diye sosyal mecralardan saldırıyor.
İnşaat sektörü konusunda tespitlerinize %100 katılıyorum ve tebrik ediyorum.
-Geçen gün kartal yakacikta tual adalar (devlet firmasıyla ortak yaptigi) projeden daire fiyatı sordum.aldigimiz cevap biz YABANCILARA satış yapıyoruz oldu.kendi ülkemde paranla bile daire alamıyorsun yani kısacası.
https://www.youtube.com/watch?v=LzCL4YSzmrQ
İlk taksit 1500 dolarken şu an ki taksiti 300 dolar şey nedir nedir kim bilecek bakalım
İpucu
K...t kr...si
Aklı olan uzun vadeli tl borçlansın
Hayır bence kimse borçlanmasın.Gelen şey büyük buhran nakitin vardır, dolar altın vs ,paran kadar kredi çekip borçlanırsın onu anlarım.O zaman mantıklı.Ama paran yok gelirine güvenip borçlanıyorsun,asla bu ara yapılmamalı.Gelen şey büyük buhran ,kimse ama kimse gelecekte kazanacağı paraya güvenip borca falan girmesin,o para garanti değil 3. dünya savaşı dahil her şeyin olabileceği bir 5 yıla giriyoruz.:)))))))))
Hiperenflasyon oldu misal ,senin gelir giderleri karşılayamadı,maaşını enflasyon oranında artıramadın.Giderin görece daha çok arttı,dolar bazında borcun kuşa döner ama senin gelir de kuşa döner, o kaos anında elindeki malı ya paraya dönemezsen.
Şu dönemde borçlanmak helede kredi ile uzun vadeli bir şey alıp enflasyon yükselecek dolar yükselecek diye beklemek tuzağa düşmektir. Senin gelirin dolarla değilse şu tuik sayesinde alım gücün her gün düşüyor. Düşündüğünün aksine borcun gelirim içerisinde daha çok yer tutuyor.o taktik 7-8 hatta 5 yıl önce tutardı ama son 3 yıldır kimsenin geliri gerçek enflasyon oranında yada dolar artış oranında artmıyor. Geliriniz son 3 yıldır hem enflasyona hem dolara karşı eriyor.
Bedava peynir (kredi) fare kapanında (faiz enflasyon devalüasyon sarmalı) olur.
Herkes kredi çekip ucuzdan ev araba alıp kredi taksidini kuşa ceviriyorsa kim abi bu sistemin kerizi? Dth'ın %57'si döviz ise kim abi bu sistemin kerizi?
Nasıl bi ekonomik sistem icat ettiyseler herkes karda. Herkes birbirini düdükledigini sanıyor.
Kenarda 2 yıllık krediyi ödeyecek bir para/varlık olduktan sonra her zaman kredi çekilir. Yeterki alım şartları kişi için uygun olsun.
sahsi gorusum 6 yilda ( 2015 ocaktan beri ) dolar 2 den 10 a geldi ancak ozellikle 2018 agustos krizinden sonra bu ulkede cok sey koptu.
6 yilda olan 5 kati artisi onumuzde ki 3 yilda yaparsa bugun odeyeceginiz misal 10 bin tl kredi simdinin 2 bin tl sine dusecek..
Geçmişte Almanya'da, son yıllarda Venezuela'da gayrimenkul fiyatları kuşa döndü hiperenflasyon yüzünden. Hiperenflasyon olunca her mal aynı şekilde değerlenmeyebilir.
Çok karışık işler. Sistem bir kere bozulunca neyin uzaya çıkıp, neyin yerin dibine gireceğini bilmek zor.
Yahu,tuik diyorlar,son 3 yılda sabit gelire toplamda %30 zam gelirken reelde ortalama beyaz peynir 20 tl iken 60 tl oldu,herkes sizin gibi anında gelecek zammı fiyatlara yansıtabilecek esnaf değil,sabit gelirli devlet eliyle fakirleştiriliyor,görmüyor musunuz eylül enflasyonu düşmüş,önümüzdeki 3 yılda sabit gelirli temel gıdaya şimdi verdiğinin 3 katı para öderse nasıl düşecek o taksitler onu anlatın birde...
ozellikle onumuzde ki donemde siz istediginiz kadar asgari maas zammi kadar zam yapmaya calisin , tum sirketler ciddi maas artirimina gitmek zorunda kalacak.yoksa elde kalan bir avuc calisanda ise gitmez.
ozel sektorde bile artik 3 ayda bir maas guncelleyen firmalar var.
Bilumum Arap ve Afrika ırkından erkekler neden geldi, geliyor ve gelecek! :whistling:
Allah aşkına buradan paylaşsın bende merak ettim bu enayileri ;) dolar cinsinden maaş odiyenleri söylemez heralde :)
O dedikleriniz zaten dolar Euro ile maaş alıyorlar arkadaş asgari ucretlilerden ve ona yakın ücretlerden bahsettiği gayet açık
Çok basit. 5 yıl önce 1000tl kredi ödemeye başlayan bir vatandaşı düşünün. bugün ödediği 1000 TL ile 5 yıl önce ödediği 1000 lira arasında dağlar kadar fark var.
Minimum peşinat maksimum kredi ile zarar edeni duymadım. Sizin varsa böyle bir örneğiniz yazabilirsiniz
Mesele konut kredisini ödeyebilmekte.
Sarı siteye göre İstanbul'da nezih sayılan bölgelerde konut fiyatları son bir yılda %70 artmış.
1,5 yıl önce 1,5 milyon TL kredi alsanız aylık ödeme 15bin TL idi. (180ay)
Bugün o ev 3 milyon TL oldu, ödemeniz gereken kredi taksiti aylık 49.200TL. Kaç kişinin geliri bu kadar arttı?
İşte bu yüzden, 1,5 yıl önce toplam ev satışlarının %56'sı kredi ile satılırken, 2021 eylül ayında %20'ye kadar geriledi.
Şu an sokağa çıkıp elini sallasan yazılımcıya , mühendise çarpıyor.
Benim o zam alıyorlarda kast ettiğim grup özel sektörde ki makine ustaları, teknisyenler vs.
Aklı olan bundan sonra çocuğunu sanayi iş kollarına yönlendirir. En kötü makine ustası 7-8 bin tl alıyor şu an.
Sen 100.000 dolarlık evi 10 bin peşinatla alıyorsun. Yani 10.000 dolar cebinden çıkıyor
Varsın evin fiyatı 100 binden 98 e düşsün. Sen yine de 10.000 dolar verdiğim için kardasın. Şöyle düşün banka senin 10.000 dolarını vade sonunda 90.000 dolar yapıyor ve senin ödediğin kredi taksiti günden güne eriyerek 2-3 yıl sonra çok komik rakamlara gelecek.
Zamanında bana da iq su yetersiz bir kısım burada 40.000 dolar peşinat verdiğim ev için toplam tutar (aldığım gün 200.000 dolar ) bazında dolar üzerinden değer kaybedeceğimi yanlıi yatırım yaptığımı anlatmıştı.
Bugün evim 190.000 dolar yapıyor evet doğru 10.000 dolar kaybetmişim ancak, ben direk evi peşin alsaydım 200.000 dolara haklılardı. Banka benim 40 bin dolarımı 190 bin yapmama vesile oldu hemde komik bir kredi taksidiyle.
Anlaman için başka bir yöndende şöyle söyliyim. Bankaya verdiğiniz sadece peşinatı dolar bazında değerlendirebilirsiniz. Misal benim peşinatım 40.000 dolar taksitlerim tl. Ve de tl değer kaybettiğinden geri ödediğim dolar/tl bazında 190.000 dolar değil , yaklaşık 30.000-35.000 dolar arasına geliyor ortalaması.
Taksitler ve peşinat yani bana toplamda 75.000 dolar civarına denk geldi.
Herkes bütçesine göre ev almalı.
Konut kredisini ödeyememe olayı bahsettiğiniz gibi değil %1 in altında.
Ayrıca bankanın el koyduğu bunun çok daha altında.
Olmayan parayla ev alınıyor. Sistem basit.
Krediler de bir şekilde ödeniyor.
Millet ilk defa kriz görmüyor. Herkesin bir şekilde krizlere karşı tedbiri ve bağışıklılığı var.