Sayın DUDU verdiğiniz link, dolar-hukumet-millet ilişkisini mizahi bir dille çok güzel özetlemiş bayıldım..Linki paylaştığınız için teşekkürler. Bir sonraki dönem sanırım delalet döneminden sonra "SEFALET" dönemi olacak.İnşallah olmaz..Sevgiler.
Printable View
Mantığımı açıkladım....Gelecek 10 senede kaç tane "10 adet hisse" enflasyon üzeri getirecek? Bakalım geçen 10 senede kaç tane "10 adet hisse" enflasyon üzeri getiri sağlamış? Enflasyon üzeri getiri sağlayacak 1 adet hisse bulmak, enflasyon üzeri getiri sağlayacak 10 adet hisse bulmaktan 10 kere daha kolaydır...
Ne zaman böleriz?...şu zaman...Sizin portföy büyüklüğünüz topladığınız kağıdın işlem hacmi gereği istediğiniz zaman çıkmanıza elvermediği zaman...Yani pörtföy büyüklüğü/kağıdın işlem hacmi....Bu da kingsailor rasyosu....
Yok bunu yapmıyorda küçük portföyü bölüyorsan demek ki aldığın kağıtlardan emin değilsin....Emin olmadığın kağıdı da neden aldın diye sorarlar...
Bunlar hisse senetleri arası portföy bölümü tabiki.....işin içine dolar almak altın almak giriyorsa değişir....O zaman beklenti nedir? Agresif kazanmak mı? Yoksa mütevazi kazanç mı....
Benim hedefim çok büyük bir meblaya ulaşmak...O yüzden bu yönü deniyorum....Şimdilik büyük diyebilirz....Çok büyük olması için uğraşıyorum..Onun için kingsailor rasyosu elvermediği halde pozisyonumu tutuyorum....
Denebilir ki risk alıyorsun....Evden dışarı çıkmakla bile risk alıyoruz sonuçta.....Ama tek kağıtta pozisyon alarak, en düşük risk en yüksek getirinin şekillendiğine inanıyorum.....
Şimdi başka bi konu var....Anlatması biraz zor....Hayatta bir çok kişi aynı şeyi yapıyor....Herkes araba kullanıyor....herkes yemek yapıyor....herkes giyiniyor.....herkes konusuyor...herkes yatırım yapıyor....
Ama bazıları bu işlerde diğerlerine fark atıyor....İşte bazı kişiler bazı konularda doğuştan yetenekli....
Bunu neden söyledim....Hepimiz forum kullanıyoruz....Ben bi kişinin ilgilendiği kağıdı merak ettiğimde çok sorma ihtiyazcı duymuyorum....Sormaya gerek yok....Bunu öğrenmek çok basit....
Muhtemelen hisse çeşitlendirme konusunda yazan kişiler borsadan zengin olmamışlardır hatta bir kısmının işlemi hiç olmamış bile olabilir. Piyasaların etkinliğiyle ilgili yüzlerce makale bulabilirsiniz bunlar bilimsel çalışmalardır arzu ederseniz konuya ilişkin en sağlam makaleleri gönderebilirim. Üç beş yılda kazanmış olmanız haklı olduğunuz anlamına gelmez. Söyleminiz kanseri bilmem ne otuyla tedavi ettim diyen amcadan öteye gitmiyor malesef. Üstüne basarak söylüyorum kazanmış olmanız haklı olduğunuz anlamına gelmez. Bu konuda da yüzlerce araştırma yapılmıştır. Bilimsel çalışmaları reddederek ben kazandım ben haklıyım diyemezsiniz. 200'le giderken kaza yapmamış olabilirsiniz, oldukça hızlı şekilde istediğiniz yere gitmiş olabilirsiniz ama bu yapılan işlemin yanlışlığını ortadan kaldırmaz.
Diğer taraftan, son dönemde borsanın halinin bir çok kişinin psikolojisini etkilediğini borsada kazanılamayacağı güdüsüne kapıldığını görüyorum. Hisselerin bir çoğunda açığa satış veya endeks short pozisyon imkanı varken değerlendirin o zaman bu fırsatları. Borsalarda hareketler hızlı ama madem gün sonunda kazanılmayacağı düşünülüyorsa bu yolu deneyin. Bir çok ky eleştirir ama açığa satış bence piyasanın sağlıklı işlemesi için faydalıdır. Hisse senedi yatırımına günlük bakmayanlar için. Bu iş eşyanın tabiatı gereği uzun vadeli olmalıdır yoksa bi ondan bi bundan çarpılıp durulur.
Bu ülkenin en varlıklı adamlarının şirketleri borsada. Bu kişiler yıllardır benzer pozisyonunu koruyorsa demek ki bu hisseler kazandırıyordur.. Abidik gubidik kağıtlar alınmadığı sürece borsa en iyi yatırım araçlarının başında geliyor. Risk yönetimi için gerekli diğer pozisyonları da ayarlamak şartıyla tabi ki. Bakıyorsunuz adam döviz kredi çekmiş yatırım yapmış ihracat yok, döviz fazlası yok hedge yok e bu adamın şirketinin hissesini de almayıver bi zahmet. Adamın kendine hayrı yok sana nasıl olsun.
Burada çok önceleri bir yazı yazmıştım. Tekrar koymakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Benim bu işe bakışım biraz şöyle cauti üstadın 1-0 yaklaşımına benzer.
İktisatta kötü para iyi parayı kovar denilen bir kavram var detayını araştırıp bulabilirsiniz. Bunu borsaya uyarlarsak aslında insanların bir çoğu iyi bir şeyi paylaşmak istemezler. Şahsen iyi bir şirketim olsa işlerim güzel olsa ortak falan istemem hele ki işi yine ben yürütmeye devam edeceksem o sadece para koyacaksa hiç istemem ama işlerim kötüyse seve seve kabul ederim. Dolayısıyla şirketlerin hepsine şüpheyle yaklaşırım ve hepsi aslında 0 durumundadır. Sonra detayına bakarım bu şirket neden halka açık. Misal brisa halka açıklık oranı düşük ve iki büyük ortak tarafından yönetiliyor. Yabancı ortağın yerine kendinizi koyun yurtdışında bir ortakla iş yapıyorsanız şeffaflık sizin için önemli olur veya yabancı kaynak ihtiyacınız varsa şeffaflık sizin için önemli olur. Bunu sağlamanın en güvenilir yöntemi de halka açık olmaktır. Bilinilirlik, gündem oluşturma gibi amaçlarla birlikte halka açık olma ile satış arasında pozitif ilişki bulan çalışmalar var. Tüm bunları değerlendirdiğimizde yani gerekçeyi anladığımızda bir şirketin halka açılarak hakim ortağın elde edeceği faydalar elindeki iyi parayı (örneğimizde iyi şirket) paylaşmaya değiyorsa ve bu gerekçe benim de faydama ise ortak olmaya değer olarak nitelendiriyorum (diğer kriterleri de sağladığı takdirde tabiki). Eğer ki bu kriterler yalnızca patronun lehine bizim aleyhimize olacaksa o şirket benim için bir hiçtir ve malesef bunlar borsamızda çoğunluktadır. Dolayısıyla borsamızda malesef kötü para iyi parayı kovar prensibi bir çok şirket için geçerlidir.
Cidden o kadar yaşınız genç mi.O zaman bu diyalogu uzatmayalım.Sizin gene de yapmış olduğunuz kinayeyi anladım.Krizleri fırsata çevirememiş biri falan diye yazdınız ya, o yüzden kısa bir cevap yazmam gerekti şimdi.İnsanın parası ile övünmesi hoş değildir.Sonra başka şeyler düşünür insanlar.Elimdeki lot sayısını ve nihai lot hedefimi ilerde burada yazacağım.Sattığım gün kaç lotum var kaç lot sattım yazacağım.Siz güneşin piyasadaki lot sayısını bu arada öğrenin sonra ben size koç lot sattım, sattığım zaman burda yazarım.Daha fazla yazmam ayıptır, kendi hayat görüşüme göre.Biraz daha saygılı olmanızı tavsiye ederim tanımadığınız insanlara karşı.Bu mesajınız bile dalga geçer bir mesaj ne diyeyim şimdiki gençler böyle.Ama benim hesabıma göre sizin bir yılda yaptığınız yatırımı ben ara kademe alımı olarak sık sık yapıyorum.Şimdi kimse bana kızmasın bu çocuk bunu haketti :)))))))))))))
Özellikle de son dönemde Amerikan borsalarının durumu ve dolar kuru yabancı borsalar konusunda bir cazibe oluşturmuşa benziyor. Doğanın temel kanunlarından birisi de ortalamaya dönüştür. Her zaman olmasa da çoğunlukla tutar kendi hayatınızda da borsada da görmüşsünüzdür. Basketbolda eli sıcak diye bir kavram vardır çoğunluk ne olduğunu biliyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda eli sıcak denilen oyuncuların daha sonraki atışlarına bakıldığında genelde kendi ortalamalarında hatta daha aşağıda olduğu bulunmuştur. Çünkü ortalamaya dönülmüştür. Elbette ki ortalamadan ne kadar sapılacağı kestirilemez ama genellikle ortalamaya geri dönülüyor. Dolar kazançlarına (reel bakılması şartıyla nominal anlamda enflasyon farkı dolayısıyla dolar yüksek ihtimalle artmaya devam edecektir), yabancı borsa kazançlarına daha dikkatli yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum.