Originally Posted by
rxpu
Orada büyük hacimli işlemlerin yapıldığı yerler var. Genelde üst katlarda ama avlu şeklinde de yerler olduğunu duydum. Hatta bir arkadaş bahsetmişti çok yüksek meblağlar söz konusu olduğu için kendi aralarında bir mahkeme sistemi dahi kurmuşlar. Baya baya hakim varmış. Kim bu hakim biliyor musun sen demiştim. Evet herkes tanır, en güvenilir isimdir aralarında ,Halil dayı demişti. Rivayete göre (bana anlatanın fantazisi de olabilir) Halil dayı o bölgede bir noktada otururmuş. Elindede genelde böyle büyük taneli bir tespih oluyormuş. (Ceviz , fındık arası büyüklükte topları olan bir tespih tarife göre) .
Eğer orada döviz veya altın işlemlerinde bir sıkıntı olursa Halil dayı'ya giderlermiş. Halil dayı işlemi dinler, her iki tarafında da savunmasını alırmış. Daha sonrasında da bir hüküm verirmiş. O hüküm tüm çarşıda bağlayıcı deniyor. Hükme uymayanı aralarından atarlarmış rivayete göre. Sokmazlarmış bir daha işlem havuzuna.
Bu anlattıklarımı ben kulaktan kulağa nakledilen şekilde duyduğum için ne kadarının abartı/hikaye ne kadarının gerçek olduğunu bilemiyorum. Ama bu denli fantastik olmasa dahi orada kendi içlerinde yaptıkları kayıt dışı işlemlerde mahkemeye gidilemeyeceği için mutlaka bu tür bir mahkeme kurmuşlardır diye düşündüm ben de. Tabi gerçek işleyişini bilmek güç. Oradaki kayıt dışı brokerlar bilir işin iç yüzünü.