Sizde cok emin konusuyorsunuz? Siz de long acýn o zaman. Su an zarardasýnýz ve maliyetiniz her gecen gun artýyor. maliyetiniz zannetiðiniz gibi 3,50 kusur degil artýk 3,6 kusurlere geldi yada geliyor.
Printable View
Deðerli arkadaþlar USD da son 15 yýllýk grafiðe bakýp yorumlamak doðru deðil. Son 15 yýlda çok þey deðiþti.( Mortgage Krizi ABD de batan 200 adet banka- Finansal Geniþleme- Þimdi Daralma- Ortadoðu vb.) Son 5 yýlýn daha iyi referans olacaðýný düþünüyorum. Son 5 yýlýn en büyük hadisesi Mayýs 2013 de 2,38 TL olan USD idi. MB 500 baz faiz artýrarak 2,06 L ye indirmiþti. %13,46 oran ile USD ýn beli kýrýlmýþtý. Tam 8 ay USD süründü.. Sonra ufak ufak ve ani olarak 3,06 TL ye sýçrama olmuþtu. MB müdahale etmedi. 2,79 TL ye kadar USD 7 ayda indi... %8,8 oraný çýkar.. Þimdi de 3,9421 TL zirve ile 6 ayda 3,4751 TL ile dibi gördü. %11,85 oraný gelir.. Hatta zamansal etkiyi koyarsak 3,4751-0,0227=3,4524 eder ki o oranda %12,42 çýkýyor.. Bu simulasyon ile USD'ýn mevcut Cuma günkü 3,5124 TL den en fazla %1 daha düþmesini bekliyorum. O da 0,0351 TL eder ki 3,4773 deðeri çýkýyor. Bu da çift dip ediyor.. Ha asla yanlýþ anlaþýlmak istemem buradan USD fýrlar uçar yada çakýlýr filan dediðim yok. Yataya sarýp 3 ay daha oyalayabilir o da ekstre 9 krþ luk maliyet daha yükleyebilir.. Ben sadece tarafsýz istatistik yazmak istedim.
olay dolar deðil sen hala anlamadýn mý? ben diyorum ki TL resmi soygun aracýdýr. KY'e zulümdür. Kurduklarý tezgah þu: 1 yýlda dolara göre x faiz fazla verdiyse bunu periyodik olarak 2x olarak geri alýyorlar. sistem bu soygun üzerine kurulu. dolar tutmamýmýz sebebi ABD uþaðý olduðumuzdan deðil en yüksek DTH faizini ondan almamýzdýr. faiz önemli deðil diyorsan CHF,GBP, altýn, en kötü eur bile tutsan olur. önemli olan TL varlýklardan uzak durmak. ama kime anlatýyoruz çoluk çocuk ne anlar bu iþlerden. Bu forumdakilere iyi sabrediyorum haa,3-5 kiþiyi kurtaralýmda gerisi mühim deðil.
https://youtu.be/YkhWbKza9Ig
Dolar trendi bitmez..
Sentral bankerlerin durumu yukarýdaki gibi..:)
Tepeye ulaþamayacaklarý iyice anlaþýlsýn..:oleyo::oleyo:
Saz arkadaþlarýda çaresiz kalsýnlar, bakalým..:)
Referandum ve sonrasýndan olabilecekler yüzünden yüzde 20 aldým
Birþey olmayýp düþmeye devam edince 3.53 lerden bi daha aldým yüzde 60 65 oldu portföy hemen hemen..Amacý olasý bi tepkide ortalamayý düþürüp satmak idi..
Temmuz baþýnda 3.65 e çýktýðýnda da karda idim ama satmaya elim gitmedi iþte..::thumbdown:
Duygusuz davranamadýk..
3-5 gün önce Trump Kore gerginliðinde USD/JPY 108,90'lara gelmiþti..
Ehh ciddi savaþ tehdidiydi..Yen güvenli liman oldu..:kahkah:
Oysa Cuma günü Trump yönetiminden istifalar USD/JPY 108,60'larý gördü..
Haydi Trump ortalýðý biraz daha karýþtýr..
Saða sola sataþ..gümrük vergileri felan, elini çabuk tut..:)
Bir an evvel resesyona girmek lazým ki, USD/JPY 100'u görsün..:yahoo:
Sonrasý mý..Þamda kayýsý..:wave:
usdtry haftalýkta yukarý dönüþ sinyalleri veriyor. Bu olumlu. Diðer taraftan, aylýk bakýldýðýnda ise benzer süreçlerde(2002, 2009, 2012, 2014, 2016 yýllarý) smoothed moving average indiktörüne hep deðmiþ (bugün itibariyle 3.417). Bu ise olumsuz yaný. Ne dersiniz?:))
YTD.
Var mý yorumu olan? Ama yorumlar öyle "olsun ben yine alttan aldým, biriktirmeye devam, wc kaðýdý" türünden olmasýn. :))
dün gece kim temizlik yaptýysa eline saðlýk, borsacý yatýrýmcý bozuntusu bana hakaret ediyor, bu nasýl bir psikoloji delirmiþ bunlar. bist çöküþe geçtikçe kudurmaya baþladýlar. benim stratejim net hedefim net dansözlük yapmýyorum. ama gel hakarete uðra,lanet olsun zihniyetinize.
Lehde aleyhde derken laf olsun torba dolsun kabilinden yazdým..aklýmda bir iki unsur varda özet olmasý bakýmýndan yazmak istedim sadece..teknik konuda ise size yardýmcý olamam, pek ilgim yok..
Belirttiðim gibi dünya dolar borçlusu..
Yurt içindeki durumu epeydir yurt dýþý belirliyor kanýmca..yok küçükler dolardaymýþ, babalar ham yaparmýþ felan..epeydir babalar yada yabancýlar para akým yönlerine göre (yada kýsaca ''fear trade'' durumuna göre) herkesten önce pozisyon alýp pozisyonlarýný sürükleyebiliyorlar bana göre..
Dolar aleyhine olan durum þu..Her ne kadar FED havuza su vermiyorsada, kendisininde beslendiði havuza su dolmaya devam ediyor..kýsaca diðer MB'larýnýn bu sene bastýðý para miktarý 1,5 trilyon dolarý geçti...1,5 trilyon dolarcýk..:)
Dolar lehine olan konuda þu; her an biryerlerde ''fear trade'' i gerektirecek bir olayýn patlak verebilecek olmasý..özellikle bu kadar borçlu bir dünyada büyümenin saðlanamamasý ve durgunluða girilmesi ciddi bir risk olarak karþýmýzda duruyor..bu anlamda dolara kaçýþ bir baþlarsa dolar trendinin yolu bayaðý uzun olur diye düþünüyorum..aþaðýdaki gibi..
http://fs5.directupload.net/images/170820/b54otn6a.png
Ha birde pozisyonuma göre konuþayým..:)
O zaman dolar ve altýn birlikte..:cool:
Sayýn Mme,
Sayýn Gundwane'in temas ettiði noktayý, "smoothed in yükselip fiyatýn sabit kalmasý olabilir mi..? Onun olasý tarihi ne zaman olabilir misal ?", önemli görüyorum.
USDTRY kuru mevcut 3,52-3,53 seviyelerinde sabit kaldýðý takdirde aylýk smoothed moving average yaklaþýk olarak hangi tarihlerde 3,52-3,53 seviyelerine gelir? Zira kurun yukarý hareketi için yeterli bir zaman aralýðý, bekleme süresi olabilir.
Ben dolarý normalde hic sevmem. Agirlikli olarak ALTIN yatirimi tutarim.
Fakat þu var. Buralardan %4 günlük dolar faizi ile USD almak, TRY ile %13.5 faiz almaktan bence daha risksiz. Dolarý sevdiðimden deðil.
ABD de enflasyon kaç? Bunun 2 katý faizi alabiliyorsun.
Türkiye'de enflasyon kaç? Bunun 1.25 katý faizi alabiliyorsun.
O yüzden 3.52 - 3.30 arasýndan USD alýp %4 günlük faize veren TL mevduata göre önümüzdeki 1 yýl daha fazla kar edecektir. Dolarý sevdiðimden deðil bu yorumum.
Teknik olarak DXY zaten tepki verecek.
Dolar Endeksi aylýk grafiði:
https://invst.ly/4v4ga
Eylül ayýnda FED deðiþiklik mesajý vermez ise endeks 80'lere inecek görünüyor.
Kýsa vade için
https://pbs.twimg.com/media/DHg6JuhW0AAG5VC?format=png
Amma yavaþ yükseliyor muþ..:oleyo:
Bu da benim Dolar da daha var söylemimle çeliþmiyor..
Grafikte de gösterdim.
Dolar hiç bir zaman 6 ay sonra bir eski zirvesine yönelmemiþ..
2-3 ayda yüzde 30 deðer kaybetmiþ bir ülkenin para biriminden bahsediyorum..Bu iþler çocuk oyuncaðý deðil..
4 4.5 5 10 20 gitsin
nereye gidiyor neden gidiyor..ülke mi battý...
Þimdi yavaþ yavaþ eskiyen nesil ülkedeki kötüye gidiþin baþýboþluðun farkýnda..Yeni zenginlerin gösteriþ meraklaklarý yoz ve yapmacýk tavýrlarý rahatsýz ediyor insanlarý..Hali ile saðlam bir ekonomik sýkýntý gelsi de þu insanlar zor nedir görsünler burunlarý sürtülsün istiyorlar..
Ýstemek ayrý birþey.
Gerçekleþmesi ayrý birþeydir..
Ýnsanlarda ben demiþtim deme meraký çoktur..
Washington post: Erdoðan, iç çatýþma ihtimaline karþý yeni örgütlenmeler üzerinde çalýþýyor
Erdoðan'ýn sivil vatandaþlarý silahlandýrýp örgütleyerek 2013’teki gibi yaygýn protesto ihtimaline karþý bunlarý kullanmaya hazýrlandýðýna iliþkin iddialarýn yer aldýðý Washington Post'taki Türkiye analizinde, "Türkiye önümüzdeki yýl karþýlaþmasý muhtemel þoklara hazýrlýksýz yakalanacaktýr. Eðer ülkedeki durum kontrolden çýkarsa sonuç; demokrasinin geri dönmesi deðil, þiddet ve kaos sarmalý olabilir" denildi
http://resistancehonorable.blogspot....ic-catsma.html
Korkutucu haber ve senaryolar...
USD konusunda kafalar karýþýk net deðil. Yabancýda öyle olmasýný istiyor.. Sýkýntý þudur. Türk Ekonomisi USD likitidesi olarak sýð bir piyasadýr. Bu sýð piyasalara devasa yabancý sermayesi akýnca piyasalar hopluyor. Bugün 250 milyon USD ile BIST e füze takabilirsiniz... O derece basit bir piyasa bu. USD da da ayný volatalite var...
Bakýnýz arkadaþlarýn kredi derecelendirme kuruluþlarý ard arda YATIRIM YAPILAMAZ denilince yabancý yatýrýmcý sözleþmeleri gereði yaklaþýk 10 milyar usd çýkmalarý gerekiryordu. Oysa piyasadan 850 milyon USD ý çekince USD bir anda 3,9421 TL ye fýrladý... Sonuçta yabancýda alýk deðil; en az sizin yada benim kadar kafalarý çalýþýyor.. TCMB USD a kayýtsýz kaldý... Bana ne dedi.. Gidebildiði yere kadar gitsin dedi.. Blöf deðildi bu... Yabancý bir an durdu.. Ben napýyorum yahu dedi.. 3,94 TL den USD alýyorum dedi... Yani yabancý 2 ay önce 2,93 TL den USD alýrken 2 ay sonra 3,94 TL den USD almaya baþladý.. Elbette yabancýda olsa o da sizin gibi 3,94 TL den USD almak istemedi.. Durdu. Ýþte MB sýnýn bu hamlesi doðru çýktý. Hatta bende panikleyip MB sýnýn piyasaya her gün 50 milyon USD döviz satmasý gerekir diyordum. Yanlýþ bir düþünce imiþ... MB ne kadar satarsa satsýn Yabancý hepsini 3,50 TL den 3,60 TL den 3,70 TL alacak ve MB sýnýn elinde rezerv kalmayacaktý... MB 1 USD dahi satmadý.. Sadece GLP sinden piyasayý fonladý.. O zaman kýzsamda doðru hamle idi...
Yani yabancý 3 yýldýr yatýrým yapýcak USD ýný 2,06 TL den satacak sonra çýkarken 4 TL den USD aýp çýkacak.. Nerde kalýcak 3 yýllýk vade... Kar... Emek... Risk... Belki o zaman 500 milyon USD ile TR yeye gelen yabancý 3,94 TL USD ýný alýp çýksa toplamda 400 milyon USD ile çýkacak artý 3 yýl vade... Yabancý ARAF ta kaldý... Yukarý tükürsen býyýk aþaðý tükürsen sakal misali..
KY cýyý ters köþe yaptý.. 85000 hedef 90000 oradan 95000 oradan 100000 oradan 105000 oradan 110000 hedef konuldu tüm hedeflere ulaþýldý.. Þimdi 120,000 ler hedef deniliyor.. Olabilirde...
Yabancý çýkabildi mi? I-ýhh.. 850,000,000 USD aldýlar geriye milyar USD ile dönmek zorunda kaldýlar... Adamlarda Türk ekonomisinde DUMUR... Nerden düþtük buraya? dediklerinden eminim...
Hal bu olunca volatalite fazla oluyor ve KY cý da 5 TL yok 10 TL olucak diyor... Olabilirde... Ama yabancý için 10 TL deðil 5 TL bile makul deðil...
Peki o zaman ne olucak?
Bu 10 milyar USD ÇIKACAK.. Öyle yada böyle... Bu sözleþme sonucu... Ama bu çýkýþý zamana yayýlacaklardýr.. Yani önümüzdeki 5 yýl TR de çok zor geçicek... Volatalite fazla olucak.... Bir Osmanlý tokadý sonra ana þefkatý... Yani ekonomimizi dayak manyaðý edicekler...
Gelelim FED'e... FED diyor ki; 5 trilyon USD olan bilanço beni çok korkutuyor.. Bunun enflasyon tsunamisi gerçekte %50 filan olmasý gerekirken DÜNYA REZERV PARA sý olduðu için tüm dünya MB larý USD larý piyasaya salmýyor bilakis kasalarda saklýyor.. Mesela Çin bildiðim kadarý ile 2,5 trilyon USD Çin'de.. 0,5 trilyon USD Rusya'da.. ABD ben bu bilançoyu 3,5 trilyon USD a indiricem diyor... Ama millet USD saklayýnca enflasyon verisi þebelek þubalak geliyor...
FED karþýlaþtýðý durum Ekonomi Tarihinde karþýlðý yoktur.. Bir ilktir. Ýlk olunca çaresinide bulamýyorlar... Adam 5 yýl her ay 10 milyar USD basýp piyasaya verdiler enflasyonda %2 yi bulamadýlar.. Mesela Suudiler ABD USD ýnýn %11 ellerinde... Geri kalan USD ABD'de... :yahoo:
Ýþte bu durumda kafalar karýþýyor.. Bakýn arkadaþlar ben en az 2 ay düzgün bir enflasyon verisi geleceðini sanmýyorum ama býrakýn iyi enflasyon verisini herhangi bir ABD verisi gelicek denilince USD gün içinde 5 krþ fýrlýyor..
O sebeble kafalar karýþýk.. Enflasyon verisi düþük gelirse USD 3,30 TL bile olabilir... Ama ayný USD yýllýk %2 enflasyon veriisi ile bir günde 3,75 TL ye gelebileceði de ihtimal dahilinde...
Kýsaca USD TR 3,30 TL ile 4,25 TL arasýnda fiyatlanma durumu var. Bir arkadaþýn dediði gibi para deðil hisse senedi sanki...
TR'de yaþam koþullarýna gelince son 400 yýldýr ezilen bir toplum. Eline biraz para geçen adam Mercedes AUDÝ BMW alýp sosyal medyaya resim yetiþtirmekten sürdüðü arabanýn, gezdiði yerlerin keyfini çýkaramayan çoðu (%85) ruh saðlýðý bozuk psikiyatr tedavisine ihtiyaç duyup; ama bu ruhsal tedavi ihtiyacýnýn farkýnda olmayan bir toplum...
Hatta bu toplumun siyasetçileri "Bizi Almanlar, Amerikalýlar, Avrupalýlar kýskanýyorlar diyor, ve buna inanan bir toplum... Sözün aslýnda bittiði yerdir..."
Varýn siz deyin USD 3,30 mu? 4,25 TL mi?
Dolarin 3.50 altina dusmemesinin tek sebebi bu.
Dolar globalde bitik uzun sure toplamasi cok zor.
Bu haberde gecen durumun temeli var.
45 bin puan vob raliisinde dolar diger gop paralarina gore cok az dustu. Faiz hic dusmedi.
Sirf bu yazida gecen durum yuzunden.
Orgutlenme cok net var
GUND zaten yaþam standartý 2013 ün yarýsý kadar þu an. o dönem 1,7 dolarla sürekli yurtdýþýný gezenler þimdi yýlda 2 kere ancak gidiyor,2019 sonunda 2013'e göre standart dörtte bire düþünce yurtdýþýna çýkan çok azalacak. Bu dediklerim orta kesim için geçerli,yoksa zengin her zaman zengindir onlara dolar kriz vs koymaz. 2001 þubatta dolar krizinde porsche alan gördüm ben,hemde peþin dolarla. þimdi bu orta sýnýf özenti tipler standartlarý düþmesin diye borca yüklendi ama bu borç onlarýn kýçlarýnda patlayýnca gerçeklerle yüzleþecekler. ben niye borçlanmýyorum? üstelik 250k$'ý teminat gösterip çok çok borçlanýp lüks yaþayabilirim. ama yapmýyorum çünkü akýlsýz deðilim,gelecek ölümcül fýrtýnayý görüyorum. TR nin bütünlüðü bile garantide deðil.görüyorsun iþte kürdistan gözümüzün önünde kuruluyor. Bu yapay devleti çok güçlendirip üzerimize salacaklar,sýnýrsýz para ve silah gücü karþýsýnda iþimiz çok zor.
Aðustos tufe ayin kacinda açýklanýr .
Daha önce bilanço azaltmanýn sýkýlaþtýrma etkisini þu þekilde yazmýþtým;
Bana kalýrsa ilk etapta psikolojik etkisi haricinde tek baþýna pek bir etkisi olacaðýný sanmýyorum..ancak ben olaya bütün olarak baktýðýmdan, ECB'de taper'a baþlýyabilirse(en azýndan ilk etapta sözlü olarak) piyasaya etkileri daha þiddetli olabilir..Alýntý:
Kansas FED'in bir araþtýrmasýna göre FED'in 4.5 trilyon dolarlýk bilançosunda 2 yýl boyunca yapacaðý 675 milyar dolarlýk bir azaltma, 0.25 puanlýk faiz artýþýyla ayný etkiye sahipmiþ..
ABD enflasyonunu soruyorsan aþaðýdaki adresten Eylül ayýna bakýver..selamlar..
https://www.bloomberg.com/markets/economic-calendar
Tuik Aðustos Enflasyon açýklamasý.
bildiðim kadarýyla Tuik enflasyon rakamlarý her ayýn 3 ünde açýklanýyor..
bu yazýyý yazan nicholas danforth yýllardýr twitter'dan takip ettiðim biri, cihangir'de yaþayan free-lance gazeteci, bunlar kendilerini turkey observer olarak tarif eder.. hakkýnda söylenebilecek tek þey süzme bir salak olduðu, suratýna bakýnca zeka seviyesi anlaþýlabiliyor zaten, yukardaki yazý da bir analiz deðil, ebleh temenniler serisi, aptalca þeyler..
bizim powerpc bile bu salaktan daha evla þeyler yazýyor- çoðu zaman salla gitsin tarzýnda yazýyor olmasýna raðmen.. mesela son dört yýlda kur 2 misli artýnca TR yaþam standartý yarýya düþtü, o yüzden yurtdýþý seyahat yapan TC vatandaþlarý azalmýþtýr diye bir akýl yürütmesi yapmýþ, oysa realitenin ne olduðunu 5 dakkalýk google taramasýyla bulabilirmiþ.. tembel biraz, türkiye'nin cehennemin dibi olduðu konusunda imaný tam olduðu için araþtýrma/öðrenme gibi mefhumlara yabancý- gerek görmüyor herhangi bir sorgulamayý.. arkadaþýn imaný çok saðlam, en ufak bir tereddüte yer yok.. malum, düþündüklerimizi sýnýrlayan tek þey inandýklarýmýzdýr :)
http://666kb.com/i/dlz9w8njuld5qwy7c.jpgAlýntý:
.. zaten yaþam standartý 2013 ün yarýsý kadar þu an. o dönem 1,7 dolarla sürekli yurtdýþýný gezenler þimdi yýlda 2 kere ancak gidiyor,2019 sonunda 2013'e göre standart dörtte bire düþünce yurtdýþýna çýkan çok azalacak.
hahahaha. salla gitsin ha. nasýlsa kimse incelemez arastirmaz deðil mi.:))
Eþikteki Kriz: Almanya ile gerilimin çok ötesinde
...................
Batýlý müttefiklerle iliþkiler demokrasinin kalitesi nedeniyle giderek bozulurken Doðu ile sadece güncel ve çoðunlukla ekonomik çýkarlar üzerine kurulu iliþkiler Türkiye için stratejik bir gelecek sunmaktan çok uzak.
Türkiye Batýlý emperyalistlere karþý Kurtuluþ Savaþý verirken dahi Batý dünyasýndan dýþlanma ihtimaliyle karþý karþýya kalmamýþtý.
(Murat Yetkin)
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...sinde-40556345