Beklediğiniz iş OYAK grubu mu ? Paylaşmakta sakınca var mi ?
Printable View
patron da zaten panel yatırımının olumlu etkilerinin ikinci çeyrek bilançolarında görülebileceğini söyledi..ikinci çeyrek bilançoları da ağustos aylarında açıklanacağı için belki de ikinci çeyrek beklentileri mayıs-haziran aylarında satın alınmaya başlanabilir...son iki çeyrektir atılan kap miktarları 2,100 milyar ve 2,037 milyar olarak gerçekleşti...bunlara kap dışı işleri de eklediğimizde bu miktarın en az 3 milyar tl olması gerekiyor...binalara ges yapılması zorunluluğu ,sunjunior ,depolamalı enerji işleri ,panel fabrikasını bitmesi ile artık daha montanlı işlerin alınmaya başlanması gibi faktörleri de düşündüğümüzde atılacak kapların miktarının daha da artacağını tahmin etmek çok da zor değil..bence 200-300 fiyat aralıkları ikinci çeyreğe kadar temel olarak da altı dolacaktır...
ama o vakte kadar artacak iş potansiyeli ve gelebilecek süpriz güzel kap haberler (ki bu her zaman ihtimaller dahilindedir ) fiyatlamanın daha da yukarılar olması gerektiğini bize gösterebilir...
son iki çeyrekteki 3 er milyar olarak tahmin ettiğim cirolar artık hangi çeyreğe yansımaya başlar bilemem...yalnız yeni panel fabrikasının ve sunjunior üretiminin olumlu etkileri çeyreklere yansıyıncaya kadar net kar marjları %11-15 civarlarında olabilir...yansımalar olduktan sonra ise kademeli olarak %15-20 aralıklarına gitmeli diye düşünüyorum...buda bu yıl içinde özelikle son iki çeyrekte net karın 600 milyonlara varabileceğini gösteriyor...
eğer 2022 yılında 550 milyon net kar oluşacak ise ,2023 yılında 1,5 milyar net karların görülebileceğini düşünüyorum...ardından da yeni yatırımlar olmadığı sürece net kar marjlarının giderek artmasını ve nihayetinde net %20 civarlarına ulaşmasını bekliyorum...
arz gelirleri ile bir de esko işlerine girişecekler..oradan da güzel karlar gelecek...avrupa açılımı da güzel ciro ve karlar yapmaya musaittir...kısacası geleceği çok güzel görüyorum...
panel fabrikamızın ilk üretim hedefi 750 MW bazı yerlerde de 1000 MW olacağı söyleniyor...bu miktar ilk etapta kendi ihtiyaçları için düşünüyorlar...nedir ihtiyaçları ?? öncelikle sunjuniorun üretiminde çok miktarda panele ihtiyaçları olacak..ikincisi de alacakları GES mutahitlik işlerinde kullanacaklar....buda ne kadarlık bir ciro oluşturacağını tahmin edebiliriz...demek ki şirket çok büyük cirolar yapmaya başlayacak...
https://www.gaziantep.bel.tr/tr/habe...imzalar-atildi
2021 yılında gaziantep belediyesinin 27 MW lık GES için 17 milyon euro verdiği görülüyor...buna göre 1000 MW lık gesanın panel fabrikasının muhtemel ciro potansiyeli 27 MW/17 MİLYON EURO ise 1 MW =0,630 MİLYON EURO EDER....1000 MW panel kapasitesi ise 630 milyon euro potansiyel doğurur...buda tl olarak 630 milyon euro *18,7 tl =11,8 milyar tl lik bir ciro kapasitesi oluşturur...
2022 yılında 4 milyar ciro yapması beklenen bir gesan (europower) sadece 1000 MW lık panelden 11,8 milyarlık bir ciro çıkarma potansiyeli var...yani 2022 yılının 3 katı kadar ciroyu sadece bu işten sağlayacak...
gesan ve europowerin yaptıkları tek iş ges işi değil..ayrıca res işleri ,trafo işleri ,pano işleri,esko işleri,inverter işleri,..v.b daha çok işleri var...
tabi bu hesaplamalarım 1000 MW lık kapasitenin fuul doldurulması ile vede geçen yılki fiyatlara göre yapılmıştır...güncel fiyatları ben bulamadım ama bence çok da farklı olmamalı...zaten yaptığım hesab kabaca yapılmış bir hesaptır..bir yanlışım varsa da sizler yardımcı olun dostlar...
yani panel fabrikasını kurulmasından sonra net kar marjları hızlıca artacaktır..alınan ihalelerin montanı da artacaktır...buda kendisiyle beraber yüksek ciro ve karları beraberinde getirecektir..enerji depolama işleri zaten panel fabrikasından da daha yüksek potansiyele sahiptir..hatırlayacak olursak başvurulan 230 milyar dolarlık res ve ges enerji depolama işlerinden sadece 40-45 milyar dolarlık kısmı sahaya yansıyacaktı...bunlar da lisans aldıktan sonra iki yıl içinde bitirilecekti...kabaca üç yıl içinde bitirilecek dersek her bir yıla 15 milyar dolar düşer..bu işlerde de aktif olan 4-5 şirketten biri de gesan ve europowerdir....europower üretim kısmında gesan ise mütahitlik kısmında aktiftir...
her bir yıla 15 milyar dolar düşüyorsa tl bazında ise 280 milyar tl düşer....kabaca bu işlerin %10 unu gesan ve europoer birlikteliği alırsa yıllıkta 28 milyar tl cirolara yansır...2022 yılının olası 4 milyarlık cirosunun 7 katıdır bu miktar...
görüldüğü üzere panel fabrikasının ve elektrik depolama işlerinin potansiyelleri çok yüksektir...
bu potansiyellere trafo üretim adetinin artması, inverter üretimi,simensin panolarının üretilip satılması, diğer elektrik işlerinin alınması...v.b bir çok beklentiler dahil değildir...
bence 2024 yılının ortalarına kadar panel fabrikasının ve diğer beklentilerin olumlu etkileri yansımaya başlayacak ardından da diğer işlerin yansımaları görülmeye başlanacak...
2024 yılında ise avrupada kurulacak panel fabrikası ve türkiyedeki panel fabrikasını 1000 MW tan 2000 MW a çıkarılması gibi faktörler de var...yine ekstradan esko işlerinin karlılıkları da var..
tüm bunları alt alta koyup topladığımızda güzel bir potansiyelin gesanı ve europoweri beklediğini görüyoruz...bu yüzden de gesan her yıl katlamalı olarak büyüyecektir...2023 yılı için 1-4 kat....2024 yılı için de 2023 yılının 1-4 katı büyümeler görülmeye başlanacaktır..ama kısada bence 200-300 tl lik fiyatların bilanço olarak altlarının doldurulması gerekiyor...süpriz güzel haberler gelirse o başka tabi...ama kısada biraz sabır gerektirebilir...
Keko,yazdıkların son derece mantıklı,tutarlı ve olasılığı yüksek tespitler. Bu tarz detaylı ve ciddi emek sarf edilmiş tespitler altın değerinde. Gerçek yatırımcının mutlaka bilmesi ve değerlendirmesi elzem bunları.
Ama Keko Türk borsasında sadece karlılık,gelecek perspektifi,yatirımlar v.s gibi temel değerlendirmeler hisse fiyatlaması için yeterli değil malesef.
Öyle olsaydı sadece Eregl,Sahol ve daha nice çok kârlı ve sürekli büyüyen şirketlerimiz şimdikinden çok çok çok daha rağbet görüyor olmalılardı.
Bizim borsamızda spek hisseler, balonlar, kamuoyu algısı v.s ile klasik piyasa rasyolarına göre hareket etmeyen yığınla hisse var.
Öncelikle Gesan kesinlikle içi boş bir hisse değil. Bilakis sektöründe müstesna,mazisi ortada köklü bir şirket. Şöyle bir bilançoya bakınca da yine sektörel bazda ciro,fk oranı,borç çevirebilme kapasitesi,yatırım kalemi v.s açısından çok iyi bir noktada. Hele senin dediklerin de birer birer gerçekleşince dediğin gibi buna mukabil bu çarpanlar çok çok daha verimli ve hisseyi değerli kılacak noktaya gelecektir.
Zaten tüm bunlar Gesan'a olan büyük rağbetin sebebiydi. Üstelik o kadar iyi çarpanlara sahipti ki onca kat değerlnmesine rağmen sektörel kıyaslama yapılabilecek kontr,smartg gibi fk ya da pd/dd'si arşa çıkmadı.
Yani gidecek daha çok yolu vardı (insallah daha da olacak)
Ammmaaaaaaa
Ne zaman ki bu gizemli ve sağlıklı bir şirketin şeffaflık politikasina uymayan "alengirli" hisse satışları haberi verildi. İşte o gün patronlar Gesan yıldızının ışığını çalmaya başladılar.
Sonra bu Europower'ı sahneye çıkarip Gesan'la işimiz bitti artık yeni rantımiz bu olacak,manasina gelen (en azindan benim gibi düşünen pek cok piyasa oyuncusu var) yaklaşımları devreye girdi.
Hele de şu son KAP'larda hissede gerçekleşen mide bulandırıcı hareketler de tam tüy dikti bu sürece.
O halde yapılacak tek şey var:
Bu güzelim şirketten herkes ekmek yedi. Patronlar kaymağı zaten götürdü. E artik tepelerden maliyetlenenler öncelikli düşünerek biraz da ky'yi korumak.
Azalan,zayıflayan ve çökme noktasina gelen GÜVEN'i tekrar tesis etmek.
Çok zor da değil hani.
Eğer patronun böyle bir derdi varsa bir geri alım programı açıklaması tüm havayı değiştirir.
Haaa zzten 250'lerden sattıklarini 200'lerden bi miktar alarak yine kâr edecek ya neyse.. Hıç olmazsa hisse sahipsiz değil gerektiğinde müdahale ederim mesajı o kadar kuvvet verir ki hisseye..
Sonrasinda tazelenen güvenle birlikte Keko'nun saydıkları rahat bir biçimde yani olağan piyasa gerçekleri etkisiyle değerlendirilir ve hisse "asıl" değerini bulur.
Ama güven erozyonu aşılmadığı müddetçe gelecek ne getirir muamma.
Kimse de kalkıp kızmasin. Benim fikrim bu. Zaten hep söyledim. Hicbir zaman şirketi kötülemedim. Bilakis simdi de kötülemiyor hak etmediği bir noktaya itildiğini düşünuyorum. Kesinlikle bir piyasa düzeltmesine tabi olacaktı. Bunun da etkisi oldugu muhakkak ama direncinin bu kadar zayiflamasinin altindaki sebebi ve kendimce çözümü belirtmek iatedim,saygılar
söylediklerin çok doğru ama kısa ve orta vade için doğru uzun vadede ise hisseler mutlaka ederine gidiyor benim tecrübelerimle 0/3 ay kısa vade 3/9 ay orta vade ve 9/27 ay uzun vade de olması gerekenler olur. Ancak olağan üstü siyasi, savaş yada bulaşıcı hastalık atmosferi varsa süreç 54 aya kadar uzayabilir. kısaca su akıyorsa muhakkak önüne çıkan engelleri aşa aşa yolunu bulur.
ssss
ömür dostum kısada söylediklerinde haklısın...kısada nasıl bir hareket yapar onu da bilemem...ama bir hisseyi yıllarca tutmayı düşünecek uzun vadeci dediğimiz yatırımcı arkadaşlarımız için bence çok güzel bir persektif var...çeyrekler geçtikçe bu güzel beklentilerin yansımalarını göreceğiz...ama kısaya ben de bir şey diyemem..kendim de gesanı ne kadar tutabilirim konusunda net fikrim yok...10 aydır tutuyorum hem de hiç bir trade amacı taşımadan ama gesanın borsa hareketleri herkesi tradeye de teşvik ediyor...bunu da söylemek gerek...
benim de bir yanım bu hisseyi temettü verinceye kadar tut diyor..bir yanım da sen de herkes gibi trade yap ardından da belli bir yerden sonra da sat ve başka bir hisse bul diyor...şu anda ilk düşüncelerimin etkisi altındayım ama daha ne kadar bunu sürdürebilirim doğrusu bilmiyorum...biliyorsunuz ki borsada düşünceler günlük değil ,saatlik bile değişebiliyor...
senin yorumunu görmeden bende bir yorum yaptım..fikirlerimiz örtüşüyor dostum..uzun vadede her türlü kazandıracaktır gesan...eruopowerin arzından sonra ise ikinci plana düşer mi ?? bu ihtimal de var..ama her halükarda patronun da dediği gibi ben olumlu etkilenmesini bekliyorum..
Elbette ki kısa ve uzun vadedeki gelişmeler ve parametreler farklı,buna lafım yok ama ilk etapta sadece kısa vadeyi etkiler gibi görüne bu "güven" meselesi uzun vadede tamamiyla unutulur diye düşünmüyorum.
Eğer işler değişmezse tabi ki uzun vadede sıcaklığını yitirir bu mesele ama hissenin genel algısına dair bir tortusu muhakkak kalır. Oysa şimdiden ön alınırsa ne tortusu ne de başka bir şeyi kalır. Bilakis hisseye inanin daha hizli yükseliş etkisi verir hem kısa hem uzun vadede.
Alın işte Sasa örneği. Yıllardır patronu için güven abidesi,efsane patron v.s dendi. Hakikaten de o da buna yaraşır şekilde yönetti şirketi. Sonrasinda Sasa'nin nasil bir dev olduğunu gördük ama gel gör ki adam kalktı hisse 160'ları bulmuş ve bitkaç taban yiyip tekrar yara sarmaya calisirken ortaya çikti, Zaten ederi 80 lira falandi, demeye getirdi. Ulan ne diye o halde 160'lara kadar cikmasini bekledin. Hayir,düzeltmesini yapmisti zaten. Niye toparlama sürecinde darma duman ettin hisseyi?
Sorarim size şimdi bunlar unutulacak mı? Uzun vadede eski Sasa performansi kolay kolay gelişecek mi?
Gesan'da bu çapta bir durum elbette ki yok. Ama daha başlarda verilecek bir kuvvetli mesaj enfes bir karar olur ki içimden bir his bu hafta bu dedigim geri alim işini yaoacaklar diyor. Zaten açikladiklari anda olay bambaşka olacaktir.
Yavaştan topluyorum dostum 😂 buralar TOPLAMAK için çok güzel fiyatlar. Tek seferde almak için değil. Kademe kademe topluyorum işte.
Dün dipte 1 milyar TL civarı hacim oldu, ciddi mal el değiştirdi. Bundan sonraki birkaç gün çok önemli. Hacim düşsün yeter biz buralardan toplarız. Elinde olanlar da yavaştan malını arttırır, sonra yavaş yavaş büyük yolculuk başlar diye düşünüyorum.
https://www.solarenerjin.com/2022-10...ulum-maliyeti/
Bu linkte de 1 MW ges in anahtar teslim maliyeti 600-650 bin dolar aralığında olduğu yazıyor...benim önceki yorumumda bulduğum 630 bin dolar ile paralel fiyatlardır...
demek ki 1000 MW lık panel fabrikası fuul kapasite çalışır ve bunlar da ges lerde kullanılır ise 11,8 milyar tl lik ciro potansiyeli doğurur...ama bunun önemli bir kısmı sunjunior gibi kar marjı daha yüksek bir üründe kullanılacağını düşünüyorum....bu fabrika da önümüzdeki 1-3 ayda faaliyete girecek..faaliyete girdiğinde de ciro ve karlar artacak ve net kar marjı da artacak...çünkü finansal giderler artık azalacak...
Ben de ömür gibi düşünüyorum. Ben kendi adıma önce patrona güven sonra gesanın hikayesine gövendim. Hikaye ortada ama güven erezyonu oluştu haliyle. Trade edenlere lafım yok ben de becerebilsem yaparım ama o da harcım değil. Diyorum ki 500 tane başka kağıt var çek git. Daha iyi hikayeleri olan daha iyi patronları olan ve daha az prim yapmış olanı bulayım diyorum onu da bulamıyorum. Patronların da bindikleri dalı kesmeyeceklerine inanarak gesanla kendimce yola devam edeceğim. Herkes kısmetini yer...
Sayin Paydaslar
Cok yakin surecte Europower halka arzi var. 10 milyar TL degerlemeden arz edilmesi makul. Bu durumda direkt olarak 5.5 milyar TL (%55 pay) degerleme kari gelir. F/K ilk ceyrekte 4'e duser. Alin size basli basli basina hikaye.
Europower arz sonrasi 4 kat gitse, 22 milyar TL degerleme karina ne dersiniz. F/K ne olur? (%55 pay uzerinden)
Ben bu hissenin ortalma 20, 30 F/K'da gidecegini dusunuyorum onumuzdeki 3,4 yillik surecte.
Umarim hakli cikarim, zaman ve sabirdan baska elimde bir sey yok.
Sirketin sun junior, panel, invertor, trafo pazari hikayelerine hic deyinmedim bile.
Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir, yatirim kararlarinizi kendi dusunce suzgecinizden gecirerek aliniz.
Artik ocak ayi icindeyiz. Bedelsiz onayi an meselesi. Europower arz onayı an meselesi. Sunjunior bayilik anlaşması açıklaması en geç yilsonu denmişti. Gecikti , açıklanması an meselesi. Panel fabrikasinin uretime baslamasi 1 ay içinde olacağı büyük ihtimal. Oyak olma ihtimali yüksek olan bir müşteriden bugüne kadar alinan tum işlerden daha büyük bir iş alma potansiyeli çok yüksek. Ve çok yakin bir tarihte olabilir. Piyasada bir deyim vardır. Beklenti alinir gerceklesince satılır. Gesanda bunun tam tersi oldu gibi geldi bana . Beklentiler gerceklesmeden ciddi bir duzeltme yaptı. Bana göre pitstop yaptı lastikler değişti depo fullendi. Agirliklar atıldı, gaplar kapandı. Yeni yilda yeni rekorlar için tüm hazirliklar tamam. Özelikle bölünme gerçekleştiğinde pahalı hisse algısı tamamen üzerinden kalkacak. Twiiterda hoşuma giden bir paylaşım var. Bölünme sonrasi o paylasimlar şöyle olacak. 60 liraya gesan mı olur. Yada 75 liraya yada 100 liraya gesan mı olur şeklinde artarak devam edecek. Hayal işte. Kismetse olur.
Europower şu an bilançoda hangi değer üzerinden kayıtlı görünüyor.
Keko dostum...Aynen katılıyorum dediklerine...Özellikle 2024 muhteşem bir yıl olacak gesan için diye düşünüyorum..2024 fiyatlama bolunmus hâliyle 1000-1200 aralığında olur diye düşünüyorum...Bu seviyelerin alım icin çok uygun olduğunu düşünenlerdenim...Önümüzde ki haftanın da iyi gececegini tahmin ediyorum..kabus dönemi nispeten geçti bence...dünkü işlem hacmi çok önemliydi...
GESAN'in ilk halka arzinda GESAN payi (%70) uzerinden 550 milyon TL idi. Tekrar degerleme yapilmadi henuz, onumuzdeki bilancoyu bekliyor.
Asagidaki raporda 6. inci sayfada gorebilirsiniz.
https://www.oyakyatirim.com.tr/Annou...aporu---ii.pdf
Indirgenmis nakit akimlari yontemiyle hesaplanmis EUROPOWER degerlemesi %70'i (ortaklik payi uzerinden) 550 milyon TL.
Bu şirket bir gyo değil bunun değerlemesi için europower arzi sonrası bilanço üzerinden yapmak sağlıklı değil. Tabiki ciddi katkısı olacaktır ancak tekrar söylüyorum taahhüt firmalarında değerleme backlog ve nakit üretme kabiliyeti üzerinden olur.
Europower in arzi sonrası max bir yıl içinde bize düşen kısmının değerlemesi bile mevcut piyasa değerimizden yüksek olacaktır.
Gesan için zor günler bitmiştir ama uçuk hayallerden de Uzak durmak lazım.
Pazartesinden itibaren inşallah yavaştan tekrar ortak olacağız.
Güzel günler göreceğiz güneşli günler.
Dogal olarak GYO degil ancak, GESAN'i taahhut sirketi olarak degerlendirmek de yanlis olur. Tipik taahhut firmalari sadece servis sunar, tum malzemeleri satin alma yoluyla elde ettiklerinden kar marjlari cok dusuk olur. Dolayisiyla F/K lari 8-10 civari makuldur, piyasanin coskulu oldugu donemlerde F/K 15'e kadar gidebilir.
GESAN ana uretim hatti ihtiyaci %70 ortagi oldugu Europower istirakinden geliyor, dolayisiyla GESAN bir uretim firmasi.
GESAN'in F/K si Europower halka arz sonrasi, sert bir sekilde duseceginden, F/K si yuksek taahut sirketi bahanesi piyasanin elinden alinacaktir. Halka arz sonrasi, finansal giderler azalacagi icin kar marjida artacaktir. Bununla birlikte bir buyume sirketi olarak, fiyatin dalgali olacagi nettir.
GESAN arkasina aldigi yenilebilir enerji dalgasiyla yuksek buyume icinde olacaktir. Bu sirketin patronaji buyuk bir hata yapip, guven kirici pozisyon almazlarsa, F/K si 20-30 araliginda olacaktir. Bu surec onumuzdeki 3-5 yil orta vadeli donem icin gecerlidir.
Buyume sureci sonrasi dogal olarak yataya baglayip, temettu sirketi haline gelecektir. O donemde F/K nin 10 -15 bandinda gitmesi makuldur.
Bu sirketin ENKA TEKFEN muamelesi gormesini bekleyenler en az 5 yil bu hisseden uzak dursunlar, uzulurler.
Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir, yatirim kararlarinizi kendi dusunce suzgecinizden gecirerek aliniz.
Patronun cakalligini eleştirdik diye her türlü dışlanmayi yaşayan biz olmuştuk. Millet güzel güzel satmış:) Helal olsun valla 270 ve üzerinden satanlara. Demek ki her satış mal kaptırma olmuyormuş piyasada :) Cuma endeks eksi olsa biz 190dik şu anda. Ben artık dip diye bir şeye inanmıyorum. Her kap değerlidir yine de kucumsememek lazım ,damlaya damlaya göl olur . Ya hiç iş alamasaydik? Kontr yeotk smrtg tavan civarı yaptı ,en azından onların peşinden bari gidelim artık
Bir de gözden kaçırdığımız bir şey daha var. Bu şirketin mottosu heryere yenilenebilir enerji desteği vermek ise her alınan işin büyük olması gerekmiyor. Zaten büyük işlere eurpower bakacak:)
Cuma günü emsallerine göre düşükten kapatması ve ardından gelen KAP'ı hesaba katarsak hissenin pazartesi +4 civarında açıp tavana gitmesi lazım. Aksi durumda gerçekten yatırımcılarına büyük haksızlık etmiş olurlar. Lot toplamanın bir adabı olur. Hiçbir yatırımcı enayi değildir.
Yatırım tavsiyesi değil tahta yapıcımız düşünenin tersine hareket etmeyi sever.
Bu hafta astor arzi var. Arza katılmak için hisse satar mısın seklinde anketler yapılıyor. Bunlara evet diyen bir kesim var. Bu durumun genel endeksi olumsuz etkileyeceği yorumlari bile yapiliyor. Bende burda sorayim. Sırf astor arzi için ,baska sebepler olmaksizin gesan satacak olan varmi.
Bu hisse son aylarda güzel prim yaptı, yapılan bu primle aylarca baskılanabilir ve elinde olanın satmaması gerekir, ben de satmayı düşünmüyorum. Gelecek vadediyor ve başka bir senet kafama yatmıyor ki ona geçelim.
Bende saymam ..dışarıda nakitim olsaydı katılırım...
bende satmam gesanlarımı ,dışarıda nakitim olsaydı astorun arzına katılır ve uygun bir yerden almaya çalışırdım...yukarıdaki yorumumu bu şekilde düzelteyim...:kahkah:
Eşleşme 9.41de 217 idi şu anda 213 küsur görünüyor. Demek ki yine gitmiycek tavan ;(
Biz ne kadar birbirimizi gazlasak da hisseye güven yok. 300 nere 209 nere
Hanımı binbir zorlukla borsaya kattık. Gesan aldirdik. 3 bin TL zararda. :)))
Cuma günü yeni iş ilişkisi de gram ise yaramıyor.. cuma alanlar şimdi satışta..
ben önumuzdeki ağaçlara değil ilerideki ormanlara bakıyorum...:cool: