patron da zaten panel yatýrýmýnýn olumlu etkilerinin ikinci çeyrek bilançolarýnda görülebileceðini söyledi..ikinci çeyrek bilançolarý da aðustos aylarýnda açýklanacaðý için belki de ikinci çeyrek beklentileri mayýs-haziran aylarýnda satýn alýnmaya baþlanabilir...son iki çeyrektir atýlan kap miktarlarý 2,100 milyar ve 2,037 milyar olarak gerçekleþti...bunlara kap dýþý iþleri de eklediðimizde bu miktarýn en az 3 milyar tl olmasý gerekiyor...binalara ges yapýlmasý zorunluluðu ,sunjunior ,depolamalý enerji iþleri ,panel fabrikasýný bitmesi ile artýk daha montanlý iþlerin alýnmaya baþlanmasý gibi faktörleri de düþündüðümüzde atýlacak kaplarýn miktarýnýn daha da artacaðýný tahmin etmek çok da zor deðil..bence 200-300 fiyat aralýklarý ikinci çeyreðe kadar temel olarak da altý dolacaktýr...
ama o vakte kadar artacak iþ potansiyeli ve gelebilecek süpriz güzel kap haberler (ki bu her zaman ihtimaller dahilindedir ) fiyatlamanýn daha da yukarýlar olmasý gerektiðini bize gösterebilir...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
son iki çeyrekteki 3 er milyar olarak tahmin ettiðim cirolar artýk hangi çeyreðe yansýmaya baþlar bilemem...yalnýz yeni panel fabrikasýnýn ve sunjunior üretiminin olumlu etkileri çeyreklere yansýyýncaya kadar net kar marjlarý %11-15 civarlarýnda olabilir...yansýmalar olduktan sonra ise kademeli olarak %15-20 aralýklarýna gitmeli diye düþünüyorum...buda bu yýl içinde özelikle son iki çeyrekte net karýn 600 milyonlara varabileceðini gösteriyor...
eðer 2022 yýlýnda 550 milyon net kar oluþacak ise ,2023 yýlýnda 1,5 milyar net karlarýn görülebileceðini düþünüyorum...ardýndan da yeni yatýrýmlar olmadýðý sürece net kar marjlarýnýn giderek artmasýný ve nihayetinde net %20 civarlarýna ulaþmasýný bekliyorum...
arz gelirleri ile bir de esko iþlerine giriþecekler..oradan da güzel karlar gelecek...avrupa açýlýmý da güzel ciro ve karlar yapmaya musaittir...kýsacasý geleceði çok güzel görüyorum...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
panel fabrikamýzýn ilk üretim hedefi 750 MW bazý yerlerde de 1000 MW olacaðý söyleniyor...bu miktar ilk etapta kendi ihtiyaçlarý için düþünüyorlar...nedir ihtiyaçlarý ?? öncelikle sunjuniorun üretiminde çok miktarda panele ihtiyaçlarý olacak..ikincisi de alacaklarý GES mutahitlik iþlerinde kullanacaklar....buda ne kadarlýk bir ciro oluþturacaðýný tahmin edebiliriz...demek ki þirket çok büyük cirolar yapmaya baþlayacak...
https://www.gaziantep.bel.tr/tr/habe...imzalar-atildi
2021 yýlýnda gaziantep belediyesinin 27 MW lýk GES için 17 milyon euro verdiði görülüyor...buna göre 1000 MW lýk gesanýn panel fabrikasýnýn muhtemel ciro potansiyeli 27 MW/17 MÝLYON EURO ise 1 MW =0,630 MÝLYON EURO EDER....1000 MW panel kapasitesi ise 630 milyon euro potansiyel doðurur...buda tl olarak 630 milyon euro *18,7 tl =11,8 milyar tl lik bir ciro kapasitesi oluþturur...
2022 yýlýnda 4 milyar ciro yapmasý beklenen bir gesan (europower) sadece 1000 MW lýk panelden 11,8 milyarlýk bir ciro çýkarma potansiyeli var...yani 2022 yýlýnýn 3 katý kadar ciroyu sadece bu iþten saðlayacak...
gesan ve europowerin yaptýklarý tek iþ ges iþi deðil..ayrýca res iþleri ,trafo iþleri ,pano iþleri,esko iþleri,inverter iþleri,..v.b daha çok iþleri var...
tabi bu hesaplamalarým 1000 MW lýk kapasitenin fuul doldurulmasý ile vede geçen yýlki fiyatlara göre yapýlmýþtýr...güncel fiyatlarý ben bulamadým ama bence çok da farklý olmamalý...zaten yaptýðým hesab kabaca yapýlmýþ bir hesaptýr..bir yanlýþým varsa da sizler yardýmcý olun dostlar...
yani panel fabrikasýný kurulmasýndan sonra net kar marjlarý hýzlýca artacaktýr..alýnan ihalelerin montaný da artacaktýr...buda kendisiyle beraber yüksek ciro ve karlarý beraberinde getirecektir..enerji depolama iþleri zaten panel fabrikasýndan da daha yüksek potansiyele sahiptir..hatýrlayacak olursak baþvurulan 230 milyar dolarlýk res ve ges enerji depolama iþlerinden sadece 40-45 milyar dolarlýk kýsmý sahaya yansýyacaktý...bunlar da lisans aldýktan sonra iki yýl içinde bitirilecekti...kabaca üç yýl içinde bitirilecek dersek her bir yýla 15 milyar dolar düþer..bu iþlerde de aktif olan 4-5 þirketten biri de gesan ve europowerdir....europower üretim kýsmýnda gesan ise mütahitlik kýsmýnda aktiftir...
her bir yýla 15 milyar dolar düþüyorsa tl bazýnda ise 280 milyar tl düþer....kabaca bu iþlerin %10 unu gesan ve europoer birlikteliði alýrsa yýllýkta 28 milyar tl cirolara yansýr...2022 yýlýnýn olasý 4 milyarlýk cirosunun 7 katýdýr bu miktar...
görüldüðü üzere panel fabrikasýnýn ve elektrik depolama iþlerinin potansiyelleri çok yüksektir...
bu potansiyellere trafo üretim adetinin artmasý, inverter üretimi,simensin panolarýnýn üretilip satýlmasý, diðer elektrik iþlerinin alýnmasý...v.b bir çok beklentiler dahil deðildir...
bence 2024 yýlýnýn ortalarýna kadar panel fabrikasýnýn ve diðer beklentilerin olumlu etkileri yansýmaya baþlayacak ardýndan da diðer iþlerin yansýmalarý görülmeye baþlanacak...
2024 yýlýnda ise avrupada kurulacak panel fabrikasý ve türkiyedeki panel fabrikasýný 1000 MW tan 2000 MW a çýkarýlmasý gibi faktörler de var...yine ekstradan esko iþlerinin karlýlýklarý da var..
tüm bunlarý alt alta koyup topladýðýmýzda güzel bir potansiyelin gesaný ve europoweri beklediðini görüyoruz...bu yüzden de gesan her yýl katlamalý olarak büyüyecektir...2023 yýlý için 1-4 kat....2024 yýlý için de 2023 yýlýnýn 1-4 katý büyümeler görülmeye baþlanacaktýr..ama kýsada bence 200-300 tl lik fiyatlarýn bilanço olarak altlarýnýn doldurulmasý gerekiyor...süpriz güzel haberler gelirse o baþka tabi...ama kýsada biraz sabýr gerektirebilir...
Keko,yazdýklarýn son derece mantýklý,tutarlý ve olasýlýðý yüksek tespitler. Bu tarz detaylý ve ciddi emek sarf edilmiþ tespitler altýn deðerinde. Gerçek yatýrýmcýnýn mutlaka bilmesi ve deðerlendirmesi elzem bunlarý.
Ama Keko Türk borsasýnda sadece karlýlýk,gelecek perspektifi,yatirýmlar v.s gibi temel deðerlendirmeler hisse fiyatlamasý için yeterli deðil malesef.
Öyle olsaydý sadece Eregl,Sahol ve daha nice çok kârlý ve sürekli büyüyen þirketlerimiz þimdikinden çok çok çok daha raðbet görüyor olmalýlardý.
Bizim borsamýzda spek hisseler, balonlar, kamuoyu algýsý v.s ile klasik piyasa rasyolarýna göre hareket etmeyen yýðýnla hisse var.
Öncelikle Gesan kesinlikle içi boþ bir hisse deðil. Bilakis sektöründe müstesna,mazisi ortada köklü bir þirket. Þöyle bir bilançoya bakýnca da yine sektörel bazda ciro,fk oraný,borç çevirebilme kapasitesi,yatýrým kalemi v.s açýsýndan çok iyi bir noktada. Hele senin dediklerin de birer birer gerçekleþince dediðin gibi buna mukabil bu çarpanlar çok çok daha verimli ve hisseyi deðerli kýlacak noktaya gelecektir.
Zaten tüm bunlar Gesan'a olan büyük raðbetin sebebiydi. Üstelik o kadar iyi çarpanlara sahipti ki onca kat deðerlnmesine raðmen sektörel kýyaslama yapýlabilecek kontr,smartg gibi fk ya da pd/dd'si arþa çýkmadý.
Yani gidecek daha çok yolu vardý (insallah daha da olacak)
Ammmaaaaaaa
Yer Ýmleri