gayet iyi durumdayiz tamamen relax.
bir gun bunun aragazı da olacaktir, herkesin mutlu olacagi gun
Printable View
gayet iyi durumdayiz tamamen relax.
bir gun bunun aragazı da olacaktir, herkesin mutlu olacagi gun
bu gün kapanış çizgisine bakarsanız...fırlama rampasında...yukarı hareketlerin agresif olması beklenebilir.
22,22 güzel fiyat
17,80 veya 17,90'dan satmıştım sanırım, tam rakamı hatırlamıyorum 2 ay önce.
% 25 üstüne koymuş.
Bol kazançlar :)
Hissem olmasa da, cironuza her gün katkıda bulunuyorum.
Yarın ortağınız olacam yeter artık kendi biramı kendim yapmayı bırakıp aefese yaptıracağım
Sn. izmut,
İyi espri sevdim :)
Ancak bize 1 katkı var ise linkteki habere göre bütçeye 6-7 katkı oluyor.
Gelin bize ortak olun sadece buradan değil Rusya'dan da bira geliri gelsin :)
bu gün çok iyiydi tahta, yapıkredi mahsus 5 kademe birden vuruyor.korkutmak için, bütün dertleri ky yi dökmek.çünkü çok mal aldı ky.ama 25 senedir bu işi yapan, başkada bir işi olmayan biri olarak söyleyebilirim, güzel mal aldı bu gün yabancı.özellikle şunun için bu kağıttayım, rusyadan bu sene hiç bir ülkeye turist gitmeyecek, bu şu demek. rusyada bu sene bira satış hacmi kesinlikle artacak.6 aylık muallakta kesin bir şey diyemiyorum, ama 9 aylıktan çok umutluyum.benim iddiam turizmin bizi ilgilendirmediği, bence turizm en kötü migrosu vuracak 9 aylıkta.birde 2021 de dünya %6 büyüyecek yani petrol yükselecek.son bir şey; bu sene rusya tarihinin en sıcak yılı olacakmış.tv de izledim, sibiryada hava sıcaklıkları 28 derece imiş.yol uzun arkadaşlar,yol yürümekte sabır işi.umarım herkes sabrının karşılığını alır. yatırım tavsiyesi değil, doktor raporum var, akıl hastasıyım.. :)
Sayın şarkıcıborsacı 6 aylıktan umutluyum.bir önceki bilançosunda ,rus rublesi dolar karşısında çok değer kaybetmiş.o kaybettiği değeri tekrar geri kazandı.9 ağustosta açıklanacak bilancoya bunun ve koronada insanların sıkıntıdan evinde içmesinden kaynaklı satışların etkisini görebiliriz.
Sadece tahminlerden ibaret.yatirim tavsiyesi değil.
aynı şeyleri düşünüyoruz, keşke haziranın son 3 günü ruble%4 değer kaybetmeseydi...ama yinede fena kapatmadı.birde her zaman sürpriz bilanço daha çok prim yapar, migrosun çok iyi bir blanço getireceğini sağır sultan bile biliyor.ya biz 400 kar getirirsek...kısmet güzel kardeşim, önemli olan sahip olduğumuz beyni iyi kullanmak, gerisi birazda şans...
03/06 tarihindeki hisselerin üzerine % 50 arttırım ile tek efes ile uzun bir yolculuğa çıkıyoruz.genel kuruldan temettü haricinde sürpriz bir karar çıkar mı diye de kendi kendime soruyorum.hatta efesin grub içinde çok garip ve öteki olarak kaldığını düşünüp.hakkı olan ilgiy ve alakayı gruptan görmeli diyorum.asuzu ,migros, cola ,aghol ve de adel hepsini grup gerekli ilgiyi gösterdiğini sıranın garibim efese geldiğini düşünmekteyim. 10 yıllık çilenin bitmesi dileği ile herkese bol kazançlar.
holding bizi geçecek yine :thumbdown:
Nerede o satıcı yabancılar, peh peh. Haftaya temettü de cepte, Cola yatırım yapılabilir tek şirket, daha Anadolu Etap halka arzı var.
Anlık akd
https://i.hizliresim.com/dHGRvl.jpg
geçerlerse geçsinler. bize milletimiz yeter.
Şu an Etap'ın en büyük hissedarı Anadolu Efes (%76.2 pay ile)
Lakin zamanında Brezilyalı ortak varken yapılan "şirket ortaklardan birinin kontrolü altına giremez" anlaşmasından dolayı (ki bu anlaşmayı Brezilyalı ortaktan rasyoları gizlemek için yaptıklarını düşünüyorum) tam konsolide edilmiyor.
Etap'ın halka arzı ya da en azından tam konsolidasyonu gerçekleşirse başta FAVÖK olmak üzere bir çok finansal rasyosu daha saydam bir şekilde belli olur.
Sn. candyshop,
Bilgi için teşekkürler. Sanırım holdingin tüm grup şirketleri sizden soruluyor. Yönetim kurulu danışmanlığına geçseniz hiç zorlanmadan sürece başlayacaksınız :)
Bu salgın döneminde tarım şirketi arayanlar Iztar'a bile yatırım yaparken burası henüz keşfedilmemiş olabilir.
Tekrar sağ olun.
bugun guzel bir gun oluyor [emoji846]
AGHOL foumundaki tartışma üzerine derlediğim rakamları burada da paylaşmak istedim.
2019 Sonu:
- Bira Satış Hacmi: 36.2 milyon hektolitre
- Net Kar: 1.021.506
- FAVÖK: 4 milyar TL
- Net Finansal Borç/FAVÖK: 1.0X
- 6 Ülkede 21 Bira Fabrikası
- 10 Ülkede 26 Meşrubat Fabrikası
- Bira pazarında lider olduğu ülkeler: Rusya, Türkiye, Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan, Moldova
2014 Sonu:
- Bira Satış Hacmi: 24.5 milyon hektolitre
- Net Kar: 512 milyon TL.
- FAVÖK: 1.7 milyar TL
- Net Finansal Borç/FAVÖK: 1.7X
- 6 Ülkede 15 Bira Fabrikası
- 10 Ülkede 23 Meşrubat Fabrikası
- Bira pazarında lider olduğu ülkeler: Türkiye, Kazakistan, Gürcistan, Moldova
Şirket yukarıdaki tablodaki gelişmenin hepsini üstelik 2014'ten bugüne kadar 2.1 milyar TL temettü dağıtarak gerçekleştirdi. (Bu yıl yapacağı 1 milyar TL'lik temettünün gerçekleştiği varsayımına dayanarak)
Çekince: Efes ve AB Inbev'ün Rusya ve Ukrayna operasyonlarını "AB Inbev Efes" şirketi altında birleştirdi ve %50 eşit pay ile ortak oldular. Lakin Efes bu şirketi tam konsolide ettiği için (önce EBI ile sonra Efes ile) bira satış hacmi ve pazar liderliği konusunda görece olarak ön plana çıkıyor. Yani bu birleşme olmasaydı belki rasyolar bu kadar iyileşmiş olmayabilirdi. Lakin bu durum net borç/favök rasyosundaki iyileşmesi gölgeleyemez.
Anadolu Etap'a gelirsek, bu şirket ile ilgili hiçbir tartışmayı bundan sonra dikkate almayacağım çünkü şirket tam bir kapalı kutu ve hiçbir rasyo yayınlanmıyor. Örnek vereyim, şirketin 30.000 dekar arazi üzerinde 5 milyon dikili meyve ağacı var. İlk fidanı 2011 yılında dikti. Yani 2011 yılında "tarla" vasfında envantere işlenmiş bir arazi var, bu arazi için fidan alınmış ve bu "gider" olarak bilançoya yazılmış aradan geçmiş 9 sene, bu arazinin üzerinde meyve veren bir ağaç var. Peki bilançoda bu tarla hangi değerden yazılı? Büyük ihtimalle taaa 2011 yılında satın alınma fiyatından. Üzerine fidan dikilmiş aradan 9 yıl geçmiş ve meyve vermeye başlamış ama halen defterde kayıtlı değeri 9 yıl önceki tarla vasfındaki değeri.
Genel kurul toplantısı yarın mı?
Evvet saat 14'te gidecek misiniz?
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/851454
yarin 24'ler kulubune girermiyiz ?
ama hedeflerimizin hala o kadar cok aşagisindayiz ki !?
arkadaşlar ag hol yatrımcısıyım, efes yarın genel kuurl olduğunu bilmiyordum
katılacak varsa aşağıdaki soruları benim yerime sorabilirmi ? şimdiden teşekkürler
Merhaba
halka açık diğer bira firmamız tuborg ile verileri karşılaştırdığımda brüt satış kar marjı ,faaliyet kar marjı ve amortisman çıkartılmış kar marjlarında tuborg efese göre çok üstün durumda bu tüm efes dünya için değil malesef türkiye içinde aynı durum geçerli
1-tuborg bizden nasıl düşük maliyetle mal alıp brüt satış karı daha yüksek yada biz neyi yüksek mal ediyoruzki tuborg bizden çok çok yüksek brüt satış karı var
2-aynı şekilde faaliyet karıda tuborg bize göre kat ve kat niye yüksek
3-amortisman harici bakıyorum yine brüt kar marjı bizden niiçin çok ve çok iyi onların doğru yapıp bizim yıllardır inatla yanlış yaptığımız ve ısrar ettiğimiz noktalar ne
4-anadolu etap acil sermaye artışı gerekli şirketin bu durumu ile kar elde etmesi imkansıza yakın nasıl çelik motora 320 milyon sermaye enjekte edildi ve nakit akışı sağlıklı hale geldi ise etapda da bu yöntem belirlenmeli , etapda sermaye artışı niiçin yapılmıyor (en az 500 milyon tl)
5-anadolu efes türkiye son 3 yıllık faaliyeti ve tuborg son 3 yıllık faaliyeti arasında dağlar taşlar kadar fark varken niiçin müdahale dilmiyor ? üst yönetimde niiçin değişiklik yapılmıyor tuborg üst yönetimi niiçin efese getirmiyorsunuz başarılı olan yönetmesi uygun değilmi
efes türkiye son 3 yılda 120 milyon net kar açıkladı aynı zamanda tuborg 1.125 milyon kar açıkladı arada devasa fark var bu fark için denetçi tayini isteyorum, bu konu ile ilgili detaylı bilgi tüm paydaşlara bekliyorum kap yada yatırımcı sunumunda onlar neyi doğru yapıyor biz neyi yanlış yapıp ısrarla devam ediyoruz
6-bu aradaki verim farkı hisse fiyatlarına da yansımış durumda 10 yıllık periyotta tuborg yatırım yapan enflasyonun 7 kat üzerinde getiri elde etmişken efese güvenip yatırım yapan verdiği temettüler dahil %70 paranın satın alım gücü düşmüş ve zarar etmiştir hisse niye böyle fiyatlanmaktadır. piyasanın efes ve ag holdingle sorunumu vardır ?
doğruları yapınca migros gibi bir yılda 4 kat hisse yükselebiliyor özeleştiri yapıyor musunuz ? hisse fiyatını yükseltmek için yaptığınız verimlilik çalışmaları nelerdir
7-efes düzgün kar yapmazken yapılan bu yüklü temettü dağıtımının amacı ag holding yerli otoda ödeyeceği 650 milyon sermayeye finansman sağlamak amacı ile mi yapılmıştır ?
8-tl faizler düşmüşken kredilerin re finansmanı yapılıp uzun vadeye yayıldımı ? enflasyonun , faizlerin ve dövizin yükseleceği bariz belli iken bu duruma karşı aldığınız önlemler nelerdir
uzun süre bir daha bu faizler maalesef görülemeyecek
Ne övdün be kardeşim.cevap vereyim tuborg İsrailinEfes Türkiyenin.
Şimdi israilin finansalimi yoksa türkiyenin mi ?onca dolar kuru farkına rağmen fitch raporuna göre bbb-(yatirim yapilabilir) alan efesin ne suçu günahı var ? Ne olmasını istiyordunuz ki ? 50 mi?Yada sizin karınızı yükseltmek için bana en iyi sayıyı veriniz ?Ne kadar aldınız tuborgtan ?
:) hakikatten arada saçma farklar var İsrail Türk firması olarak açılmak dahiayene özellikle sizi tebrik ediyorum :) aynı sektörde halka açık şirketlerden Arçelik Vestel favök brüt satış kar marjları yakındır aynı şekilde çimento şirketleri vs ama tuborg ile Efes arasında dağ taş fark var bence sorgulanmalı hakikatten ag hol hissedarıyım yarın Efes genel kurulu olduğunu bilmiyordum yoksa hissemi alır kendim sorardım bence yattırımcı iseniz sormanız gerekiyor Efes altın kaplama arpa kullanırken tuborg normal arpa mı kullanıyor espri Bi yana durum aynen bu açıklanması gerekir
Türkiye'de aşırı yüksek vergiler nedeniyle grubun iç piyasada biradan çok Cola'ya ve Anadolu Etap'a ağırlık verdiğini düşünüyorum. Bugün Almanya'da bir kutu 500 cc Efes bira 0,69 cent yani 5,35 tl Türkiye'de ise aynı bira 12,5 tl . Orada asgari ücret net 10.750 tl Türkiye'de 2,400 TL. Yani haftasonu tatil yapan Hans bir aylık maaşıyla 2007 kutu bira alabiliyorken, Cumartesi günü dahil çalışan fazla mesaisi ödenmeyen Hasan ancak 192 kutu bira alabiliyor.
efes ile tuborgun brut kar marjlari neredeyse ayni ! ulke pazari icin konusursak bunun detayli analizini daha once yapmistim !
ama diger marjlar acisindan farkliligin neden oldugunu da tartistik ! Tuborg'un ayni zamanda efes ile kiyas bile edilemeyecegini hatta tuborgun efes'in ancak bir istiraki olabilecegini de detayli analiz etmistik.
bkz. gecmis yazilara
Aynı değil arada uçurum var Efes Türkiye işe tuborg karşılaştır 2020 de tuborg ciro Efes Türkiye’yi geçti Efes Türkiye tuborg göre performans yukarda yazdım tuborg 3 devede 1250 milyon net kar yaptı Efes 125 milyon kar yaptı fark brüt kar Marjı ve faaliyet kar marjından geliyor
Tuborg'un arkasında yılda 65 milyar Euro cirosu olan yılda 6,5 milyar euro kar eden 150 yıllık Carlsberg var. Türkiye'nin yıllık ihracatının yarısı kadar satış yapan bir şirket Carlsberg, oralara girmeyin Tuborg'u küçümsemeyin. Yine de Efes kendine özgün tadımı olan biralar üreten bir şirket, vergi oranları ise ayağında pranga Carlsberg'e karşı tek kolla mücadele ediyor. Carlsberg yılda 0,80 faiz oranıyla kredi bulabilirken Efes ancak o da Cola sayesinde 2,5-5 arasında dövizle borçlanmak zorunda.
Ben olaya şöyle bakarım Carlsberg Efes'i satın almak isterse kaç para öder. Ky olarak beni ilgilendiren konu bu. Cola'yı çıkartırsak Efes'in şimdiki değeri 1,1 milyar usd. Olması gerekeni bildiğinizi var sayıyorum.
Wolkswagen passat almanyada 30 bin euro iken türkiyede 300 bin tl.Bunun sebebini arastirdin mi ?çünkü ülkemizde ötv ve kdv var.o ülkede var mı ? Yok.O zaman fark ülkelerin vergilerinden kaynaklaniyor.kar etmeseler satmazlardı.demekki 1977 de erciyas biracılik adi ile kurulmuş şirket yılmadan yıkılmadan buraya gelmiş.demekki senden biseyleri daha iyi biliyorlar.
Ben mali müşavirim bağımsız denetçiyim finans konusunda yüksek lisans yaptım az bişey anlatım yeniden anlatıyım hammadden aynı şişe maliyetin vs aynı biri 100 tl kar yaparken diğeri 10 tl kar yapıyor tüm dünyada tarım emtia fiyatı belli vadeli alabiliyorsun bana boş bilgiler yazmayın Efes ortağı dünyanın en büyük bira firması bunların alakası ne Efes maliyetlerde sıkıntı var şişiriliyor olabilir tuborg finansal tablolarda ilişkili taraf işlemleri düşük ? Çok alım satım olmuyor ?!
Ya benmi anlatamıyorum senin rakibin tuborg aynı koşullarda rekabet ediyorsun Türkiye’de Mercedes satıyor Tofaş’ta Tofaş çatır çatır kar yapıyor e bu Efes niye patlak aynı koşullara rekabet ettiğin tuborg ilişkili firma alımı 0 yani global den mal almıyor ardaki kar favök brüt kar farkı niye var
Sen hala meseleyi anlamamışsın. Sayılarla aran iyi ama 65 milyar dolar 2 milyar doların kaç katı bir hesap et o zaman, bin ton hammadde alanla 15 bin ton hammadde alana aynı şartlarda satmazlar , bir dene istersen . Tuborg demek Carlsberg demek . Senin kafa boş zaten yürü başka kapıya git Tuborg al madem beğenmiyorsun.
Önce saygılı olmayı öğren, denetçi olmuşsun ama adam olamamışsın.