Dow Jones - 2 lerden artıya geçti.avrupa fonlarından pozitif yönde ayrıştı.abd ye özgü durum mu var .yadına pozitif hava yaratılacak galiba
Printable View
Dow Jones - 2 lerden artıya geçti.avrupa fonlarından pozitif yönde ayrıştı.abd ye özgü durum mu var .yadına pozitif hava yaratılacak galiba
Rekabet ortamı sağlandıkça yatırımcıyı aptal ve enayi yerine koyan kurumlar kaybedecektir.
İnsanlar adında sadece banka geçiyor yada reklamlarını görüyor diye ekstra güvenmeyi bırakıp, bağımsız şirketleri araştırmaya başlarsa tabi.
https://eksisozluk.com/entry/117187214
Saygılar.
Aynen ama çoğu kişi bankalardan tefastaki diğer kurumların fonlarının alınabildiğini bile bilmiyor. Bu anlamda NNF çok ciddi bir eğitim sağladı diyebiliriz. NNF yi diğer konularda eleştirsem de büyük bir kitleyi fon almaya teşvik etti. Şimdi bu kitle fon nereden nasıl alınır öğrendi ve etrafına da öğretecek. Tefası incelemeye başlayacak. O dediğiniz büyük ama başarısız kurum fonlarını da tercih etmeyecek zamanla.
Ben açıkcası BES'te tefasa açık tüm fonların alınması gerektiğine inanıyorum. Emeklilik fonu denen kavram çok saçma ve hiç rekabetçi değil. Orada bağlı olan tutar kötü yönetiliyor ne yazık ki.
Öncelikle herkese günaydın ve hayırlı günler.
İlgili yazı gerçekten çok önemli bir konuya parmak basmış, paylaşımınız için teşekkürler sn. onurbey. Sadece insanları borsaya yönlendirmekle de işler bitmiyor, finansal okuryazarlık dediğimiz eğitimi vermediğimiz sürece hepsi beyhude bir girişim olarak kalmıştır ve kalacaktır. Devlet yasalar ve kurumlarla sistemi güvenilir ve değer katacak bir ortamı yaratacak, halka eğitim/tanıtım/reklam vs ile finansal okuryazarlık kazandırılacak ve böylelikle birbirini tamamlayan güvenilir bir yatırım şekli oluşturulacaktır.
Çok doğru sn. pit, her iki konuda da benzer düşüncelerim var. NNF ve MAC sosyal medyadaki paylaşımları ile bu konuda çok önemli bir bilinç/bilinirlik yarattılar. Çoğu kimse böyle bir alandan habersizken şimdi, mevduat üstü getiri imkanını gören sıkı mevduatçısından, borsada yorulan ve istediği kazancı sağlayamayan traderına kadar bu bakir alanı araştırır ve Tefası karıştırır oldu.
Ama bu alandaki asıl devrim bahsettiğiniz üzere BES ile olacaktır ve olmalıdır. Şahsen ben SPK/Hazine gibi kurumlara bu konu ile ilgili ara ara yazıyorum ve konuyu çok önemsiyorum. Asıl derya deniz orada ve yıllardır birikimlerimiz bir arpa boyu yol gidemiyor. Şahsen kendimden örnek vermem gerekirse birden fazla bes sözleşmem var ve Mart düşüşünde bir tanesindeki fonların belli bir kısmını hisse tarafına geçirdim. Bugün itibariyle getirisi endeksinde altında ki nasıl becerebildikleri konusunda tebrik maili attım. Ama Tefas imkanım olsaydı ve şuanki Hsyf lerden birini seçebilseydim getirimin ne olacağını hepimiz biliyoruz.
BES in Tefasa açılmasıyla rekabet ortamı oluşacak ve pasif yönetimden vazgeçmeyen eski sistem sahipleri ya ayak uyduracak yada silinip gidecekler. Bu şekilde borsaya yatırım yapmak isteyen ama fonların malum durumundan kaynaklı mecburen diğer seçenekleri değerlendiren sözleşme sahiplerinin katılımıyla Borsamız tarihi bir fırsat yakalayacaktır. sn. onurbey'yin önceki paylaşımda örnek verdiği yazıdada yurtdışındaki borsa örneğinden bahsedilmiş. Gelişmiş ülkelerde en büyük borsa yatırımcısı fonlar emeklilik fonlarıdır ve insanlar bizdeki SGK karşılığı sosyal güvenlik/emeklilik primlerinin yatırıldığı fonların çoğunu borsaya yönlendirirler. ABD özelinde bir bilimsel çalışma okumuştum bununla ilgili. Biraz arşiv araştırması yapayım bulabilirsem paylaşmaya çalışırım.
BES fonları gerçekten bilinçli veya bilnçsiz olarak çok kötü yönetiliyorlar. Özellikle hisse fonları tarafında tefasta çok ilginç getiriler görüyorum emeklilik fonlarında. Son 1 yılda tkf nin %100 üzerinde yapabildiği bir ortamda bes hisse fonlarından %15 getiri elde edeni de var. Maalesef benim BES kurumumun hisse fonları da bu minvalde maalesef hatta emeklilik hisse fonları arasında sondan 2. sırada :(
fon alım listesinde azimut'un fonları görünüyor ama gbc'si yok. neden böyle bir durum var bu fon nasıl alınır?
kub tefaş verisi ve sisteme yansıyan getiri arasında fark var. kub'u olan varsa kontrol edebilir mi ?
edit :düzelmiş
TCD'nin sözde "değişken" tarafı her zamanki gibi çalışmamış:) TCD alacağıma TKF almak mantıklı geliyor stopaj yok en azından. adı değişken ama hiçbir kriz anında bir şeyin değiştiği yok gerçekten.
1 günlük kırmızı mı hocam kriz ? Nasıl değiştirebilir yönünü milyonlarca liradan oluşan fon 1 günde, gerçekten uyum sağlayıp sağlamadığını görmek için oturmuş, süreğen ayı piyasalarında test edin bence. Pandemi sürecinde bunu yapamadı ama son 5 yılda bir sürü baska ayı piyasasını çok çok daha az hasarla attığını biliyorum ben şahsen.
fonlar uzun vadeli oldugun bile bile neden her gun kontrol ediyorsunuz?:)
Başka zaman yapacak işte. Büyücü değiller, her satıştan kaçamazlar, manevra yapamayabilirler her seferinde.
Her düşüşü , her çıkışı nokta atışı kimse bilemez yeryüzünde. Sadece uzun vadede, %50'den fazla bilmesi beklenir bir fonun.
5 yıllık getirilerini bist100 ile kıyas ederseniz, sırf bist100'e %350 fark attığını gözlemlersiniz. Bunu ayı piyasalarında daha az hasar alarak, boğa piyasalarına daha güçlü katılarak yaptı.
Günlük, iki günlük telaş yapmayın, anlık verilerde kaybolmayın , artık şu bir günlük verilerden uzun çıkarımlar yapmayın, trader alışkanlıklarından vazgeçin, fon yatırımcısı olun, hisse değil bunlar uzun vadeli yatırım fonu diye diyorum.
Ya da neyse yapın, siz bilirsiniz.
eidt : tcd taşımıyorum son bir bucuk yıldır, onu da söyleyim bu arada.
Ben TCD kötü fon demedim ki zaten. boşuna stopaj veriyoruz dedim. 5 yılda TKF, TCD'den çok daha ileride gözüküyor e nerede kaldı o malum manevralar o zaman? böyle bir manevra alanına sahip fonun hsyf'den çok daha yukarıda getitrmesi gerekirdi bence. Bu, ayı piyasalarında daha az hasar almış haliyse hiçbir manevra alanı olmayan TKF nasıl daha yüksek getiri getiriyor o halde? :)
Telaş yapmıyorum özellikle baktım TCD ne yapmış diye aynı pandemi döneminde olduğu gibi bir şey yaptığı yok. He derseniz ki bu manevraları çok uzun ayı piyasalarında yapıyor o zaman zaten fonda bulunmam ki satar çıkarım.
Uzun ayı piyasalarında fon satıp kaçacağınıza, yanında da cüzi miktarda endeks shortlarsanız kaldıraçlı piyasalarda, 1 haftada bize miami'den kart atarsınız. Hayat böyle kolay olsa keşke . bol kazançlar dilerim. Uzamasın polemik lütfen.
Yazmayacaktım, dayanamadım, hatalıyım, pişmanım.
Sn tele vole,
Tcd, tkf,mac, gmr gibi fonlar ligimizdeki fb,gs,bjk,ts gibidir, her zaman kazanmazlar ama uzun vadede en çok onlar kazanır ve şampiyonluğa oynar/ulaşırlar.
Aralardaki yol kazalarına takılmayın, olur böyle şeyler, bazen olmadık takımlara yenilir saç baş yoldururlar ama eninde sonunda en çok kazananlar onlar olur genelde:)
AFS ve AOY fonları için kap'ta açıklama yayınlanmış, 22.01.21'de sağlık sektörü ve alternatif enerji temalı fonlara dönüşüyorlar.
Bu arada uph fon son 1 ay ve 3 ay getirileriyle dikkat çekmeye başladı...
Elma ile armut kıyaslanıyor.
TCD 3 yıl önce %0.1 hisse taşırken şimdi %90.
TL varlıklar aşırı primlendiğinde bütün hisselerde çıkış yapıp tekrar %0 lı günlerine geri dönebilirler.
5 yıl vadeyle kıyaslamayın çünkü 5 yıl önce hisse taşımıyordu :)
İnsanlar istiyor ki piyasa düştüğünde endeks short'lasın, çıktığında tamamen hisse senetlerine geçsin, altın çıkarken ondan da olsun. Fonların kıyaslama ölçütleri bu yüzden önemli diye düşünüyorum yoksa onurbey'in söylediği gibi elma ile armut kıyaslamasına gidilir, bir manası olmaz.
Bu arada 24/12 Noel için yarım 25/12 tam gün tatildir EU ve ABD de. Alım satım yapacak yoldaşlar bu duruma dikkat etmeli valör yönünden...
Hocam alınmıyorum, aynı şeyleri yazmaktan bazen yoruluyorum. 7-8 yıldır fon yatırımı yapan biri olarak , bakın tüm içtenliğimle söylüyorum.
Bizim yerli hisselere yatırım yapıp, ayrışabilen, endeksten çok getirebilen fonların oranı %1'i zor buluyor. 4 tane bilemedim çok zorlarsan 5 tane. Diğerleri tümü ile çöp hüviyetinde.
Yani inanılmaz susuz aç Afrika topraklarında krem şantimin çileği eksik olmuş demek gibi geliyor bana. Peki eleştirmeyecek miyiz, hayır bunu da söylemiyorum, eleştirin , yerden yere vurun, ama adil olalım, biraz insaflı olalım diyorum.
Her sene düzenli endeksten kafasına 30 puan yiyen koca koca bankaların hisse fonlarının portföylerini katlayarak büyüyor.
Bunların olumsuzlaşması dönüp dolaşıp bizi vuracak diyorum.
Çok güzel bir yazı. Sermayeye ve üretim araçlarına ortak olmanın, önce bireysel bazda sonra giderek ivmelenen şekilde toplumsal ölçekte ülkeyi olumlu yöne ittireceğini harika özetlemiş arkadaş.
Yakın çevremde gördüğüm şey şu: borsa bir sıfır toplamlı oyun, bir kazan ya da kaybet durumu, kaybetmek için sıranı beklediğin bir rus ruleti olarak algılanıyor.
Ülkenin çoğunluğu hisse sahibi olmanın bacası tüten, çalışanları her gün artı değer üreten, ülke ve pazar gerçeklerine göre sürekli pozisyon alması gereken capcanlı bir organizasyonun yüzbinde bilmem kaçına sahip olması anlamına geldiğini algılayamıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Beyler, sizdeki excel sheet düzgün çalışıyor mu? Bendeki 2 gündür veri alamıyor. Rica etsem tekrar paylaşabilir misiniz eğer sizdeki normal çalışıyorsa...