Breh breh breh enflasyon oranlarına bak..
Birde tüik rakamları çarpıtır deriz..
Bu çarpıtılmış hali ise..
EM paraları güçlenmiş..
Öyle olmasa idi 4.75 lerde idik
Printable View
Breh breh breh enflasyon oranlarına bak..
Birde tüik rakamları çarpıtır deriz..
Bu çarpıtılmış hali ise..
EM paraları güçlenmiş..
Öyle olmasa idi 4.75 lerde idik
Daha bunlar başlangıcın ayak sesleri...
Bir çok temel hizmette daha gerçek zam yapılmadı.
Acıtacak.
Acıtmalı da.
Geçen hafta ziyaret ettiğim küçük bir şirkette her zaman park edecek yer bulduğum alanda bu kez boş yer bulamadım.
Genel müdüre bu arabalar kimin dedim.
Memurlarınmış.
Bedava taşıma hizmeti alacakları servislere binmiyor tek başlarına işe geliyorlarmış.
Benzin ve araba kendi ceplerinden.
Anlaşılan ne benzin yeterince pahalı ne de hayat.
Acıtmalı.
“Faizden korkma, geç kalmaktan kork” bir defa daha kanıtlandı; bir puanlık faiz artışından kaçınırken 5 puanlık faiz artışı ile bile “ferahlık” sağlanamayan bir aşamaya geçtik. Ticari kredi faizleri 22 Haziran haftası yüzde 23.56 ile Mart 2005’teki seviyesine geri döndü.
Küresel koşulların 2009 sonrasının en zorlu yokuşunda, iki tatsız sürece tanık olacağız; yüzde 15’e vuran ve “halı altından” gelecek çok yüksek enflasyonla ilave faiz yükseliş potansiyeli ve de ekonomik durgunluğun içine düşmek. Seçim bitti şimdi geçim derdi başlıyor.
Bunu “yeniden dengelenme” diye tanımlamak, sanki başından politika araçlarıyla planlamış bir ekonomik yavaşlama gibi sunmak olur; doğru değil. Yerinde ve zamanında tepki vermeyince kur şokuna, ardından da faiz şokuna neden olup bunu da topluma “maliyet enflasyonu” diye anlatmak doğru değil.
Ayrıca, yüksek büyümeye yüksek cari açığa karşı maliye politikası kanalında frene basmak yerine, bayram öncesinde daha önce olmadığı kadar bir ödeme yapıldı. Yüksek bir likidite piyasaya enjekte edildi.
Emisyon yani Merkez Bankası’nın piyasaya sürdüğü kâğıt para miktarı bayramda yüzde 18.5 artarak 160 milyar TL’ye çıktı. Normalde ramazan bayramlarında emisyon yüzde 10, kurban bayramlarında ise yüzde 15 artar. Yüzde 18.5’luk bir emisyon artışı rekor....
..................
Şunu kabul edelim artık; bol ve ucuz paraya dayanan küresel koşullar artık bitti. Eskiden yaptığımızı yaparak “top çevirmek” mümkün değil. Geride kalan dönemi ne yazık ki hazırlıksız geçirdiğimizden, tüm uyarı levhalarına karşın hatalara da devam ettiğimizden yüksek enflasyon ve durgunluk dönemine demir atıyoruz. Normalleşme olmadan her ikisini def etmek kolay değil.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...liyor-40884474
Seçim balayı geçti artık.
Gerçeklerle yüzleşme zamanıdır artık.
Bakalım nasıl kandıracaklar kalabalıkları bu kez.
Nasıl yatıştıracaklar.
Merakla bekliyorum.
Yayınladığı analizde Morgan Stanley, Seçimin, TL'nin kalıcı şekilde değer kazanmasını sağlayacak makroekonomik politika çerçevesi ile sonuçlanacağına yönelik çok az işaret var" yorumunu yaptı. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselmenin etkisiyle rublenin değer kazanıp, rand ve TL'nin değer kaybedeceğini söyledi.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...minde-40884482
Brent 110 dolarda iken dolar 1.8 idi yani..
110*1.8 = 198 tl
Şimdi
78*4.6 = 360 tl ödüyoruz petrolün variline..
Şimdi hem brent yükseliyor hemde dolar yükseliyor..
Kaçınılmaz olarak enflasyon..
Enflasyon yükselince faizleri baskılardan dolar alır başını gider hemde öyle böyle değil..
Hayde faizleri artır..
Bu sefer kredi maliyetleri artıyor..
Kredi çevirmelerde maliyet gittikçe yükseliyor..
Bu da BİR DAHA zam olarak yansıyor..
RTE nin haklı olduğu nokta burası..
Ama yanıldığı nokta faizleri canımız istediği için yükseltmiyoruz..
Kamunun aşırı harcamasının enflasyonda etkili olduğunu düşünüyorum..
Bunun önüne geçmek lazım..
Tabi ardından çok sert ceza ve vergi artışları gündeme gelecektir..
Yani tasarruf etmeliyiz..
O kadar tüketim toplumu olduk ki bu tüketime güvenip iş kuran insanların batması muhtemel bu durumda da..
Yani 2 ucu b.k lu değnek durumundayız..
Bu aşamaya gelmeden müdahele edilmeli idi..
Şah ve mat ..
Satranç dan bahsettim idi bir kaç sayfa geride..
Hormonlu büyüme ve karaciğer iflası..
Dolares te bayrak formasyonu teyidi geldi, hedefi 4.7545. Fake olmaz hedefin tamamına ulaşırsa, senaryo değişir....
Unutmadan 4.6833 üzerinde kalışlar önemli 4h ta. Altında kapanışlar senaryomu destekler...
Formasyon deforme oldu. Yukarıdaki rakamlar geçerli halen. Bir de aşağıdaki graftaki 2 tane 2 çizgi...
https://www.tradingview.com/x/sNp6kDRf/
YAZIP ÇİZDİKLERİM SİSTEM DENEMELERİM OLUP,
YATIRIM TAVSİYESİ OLMAYIP
FALDAN ÖTEYE GİDEMEZ...
Bir çok dalda at oynattığım için buraya yazmakta geç kalabilirim i açıklama amacında bir teklifti.
Buraya elimden geldiğince yazmaya devam.
DXY mavi yatayı geçerse doalres için alarm olabilir...
Takip edilmeli.
https://www.tradingview.com/x/9rjUMp9T/
Dolareste TOBO gösterip mavi dairede boğa tuzağını mı yutturdular zaman gösterecek...
https://www.tradingview.com/x/k4zDk6Ei/
Günaydınlar
gece yarısı capon ev hatunlarının işlemde olduğu saatlerde yukarı dönüş sinyali vermiş. Bu da BOJ un qe yi azaltma sözleri ile japonyada TL ye olan ilgi azalmasını gösteriyor. Alış pozisyonundayım, dolaresi izliyorum. Çıkışın yeni tepe yapması ihtimali artsa da halen %50 nin altında...
https://www.tradingview.com/x/EFb68g89/
YAZIP ÇİZDİKLERİM SİSTEM DENEMELERİM OLUP,
YATIRIM TAVSİYESİ OLMAYIP
FALDAN ÖTEYE GİDEMEZ...
EKONOMİ BAKANLIĞI: TÜRK EXIMBANK 9 TEMMUZ'DA FAİZ SWAPI İŞLEMLERİNE BAŞLIYOR
Şu haberi yorumlayabilecek olan?
Tuzağı yedim ve ekstra 2 birim dolaresim oldu. Oldukça yüksekten; 4.68 den. 4.56 dan satmış olduğum 3 birim için halen düşmeye devam ederse alış için takipteyim. 9 temmuz 09:00 da yeni bir düşük yapması olası. Düşüş devam ederse 2. dönüş zamanı 11 temmuz 05:00 olabilir...
Açık olan 7 birimi bu düşüşlerde yerine koyabilmek de hiç fena olmaz....
Daha evvel de yazdım dı..
HALKB haziran boyunca özellikle yüksek mevduat sahiplerine çok çok iyi faiz verdi..
Bugün de ilginç bir git gel yaşandı hisselerde..
Hareket bitmemiş gibi gözüküyor.
OFAC açıklaması yakın gibi geliyor bana..
İyi hafta sonları...
En az bir hafta BS yanımda olmayacak. Dolaresin falına bakmak da mümkün olmayacak.
Telafi amacıyla falına baktım.
Aşağıda beklediğim zaman ve rakamları yazdım. 3 birimi bu seviyelerden yerine koymak amacındayım. Dolares izin verirse :)
Bol kazançlar...
https://www.tradingview.com/x/uUkS7c62/
Önümüzdeki haftanın siyasi, gelişmeleri dolar kurunun daha da aşağıya gelmesine neden olabilir bana göre...
Acele etmemek lazım dolar stokunu artırmak için.
Bence tabi...:)
halkbankasinin cezasi ne zaman aciklanacak?
Ethem Sancak da kim yahu? :)
Önümüzdeki hafta reisin tahta geçişinin kutlamaları var.
Piyasalar da katılmazsa döverler valla.
Bunu bilir bunu söylerim.
Sevgili enki 5 gündür görülmüyor.
Umarım sağlığı yerindedir...
Evet ya ..enki nerde harbiden?
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Başkan Erdoğan Cuma günü yeni kabinede partili bakanların yer almayacağını açıkladı. Yani, Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal gibi piyasalarla iletişim görevini de üstlenen, finansal piyasaları iyi bilen isimler artık yönetimde yer almayacak. Piyasalar bu değişime hazır mı?
*
Teknokrat kabine geliyor
Erdoğan partisi genişletilmiş il başkanları toplantısında kabinenin temel parametrelerini ilan etti:
“Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz. Onların başında da AK Parti Genel Başkanı olacak. Kimse kalkıp da şunu diyemeyecek; kadrolaşma yaptınız. Bakan olaylara bakarken daha objektif bakma imkanı yakalayacak. Burada aranan ehliyet ve liyakat olacak. Bunları öne çıkaracak şekilde yeni bir döneme girmiş olacağız.”
*
Böylece Türkiye askeri yönetim dönemleri dışında ilk kez teknokrat bir kabine ile yönetilecek.
*
Nasıl bir kabine?
SABAH yazarı Hazal Ateş, yeni kabine yapısı hakkında ek ipuçları veriyor:
*
Ekonomi yönetiminde finans sektörü, iş dünyası, sivil örgütler, özel sektörde başarılı çalışmalara imza atan yöneticiler, teknokratlar görev alacak. Mevcut ekonomi yönetimindeki bazı isimlerin de başkanlık, kurullar ve ofislerde görevlendirilmesi bekleniyor.
*
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı koltuklarına partili olmayan isimler gelirken bu bakanların başında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olacak.
*
Faize değil üretime dayanan yeni ekonomi modeli kapsamında güçlü ekonominin önündeki kurumlar da ayıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer işleri yapan kurumların birleştirilerek, işlevsiz kalan kurumları tasfiye edilerek devletin işleyişinin hızlandırılacağını, etkin hâle getirileceğini söyledi. Bu kapsamda sayısı 65’i geçen kurulların büyük bölümü de kapatılacak.
*
Ajandayı omuzlayacak
Yeni dönemde ekonomik istikrar ve mali piyasalarda kontrolün devamı için uyumlu yönetim anlayışı ön plana çıkacak. Ekonomi yönetimi, reel sektörü güçlendirme, gençlere destek, yatırımlara, kalkınmaya ve büyük projelere ivme kazandırma, sosyal politikaları yaygınlaştırma ve yeni nesil atılımlara odaklanacak. Enflasyon ve cari açığın aşağı çekilmesi öncelikli gündem olacak. Yeni dönemde yatırımlar hızlanacak, ekonominin çarkları kapsayıcı büyüme ile dönmeye devam edecek.
*
Şimşek ve Ağbal yer almayacak
Eğer Erdoğan fikir değiştirmezse, Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal yeni kabinede görev almayacak. Bu iki bakan asli görevleri dışında finansal piyasalar ve yatırımcılarla ilişki kurma görevini de üstlenmişlerdi. Ankara’ya giden hemen her bankacı veya yatırımcı heyeti tarafından ziyaret edilir, Şimşek sık sık Londra ve New York’ta çok geniş katılımlı toplantılarda Ankara’nın ekonomik politikasını açıklardı.
*
Bu iki ismin yokluğu geçici bir süre de olsa finans camiasıyla iletişim sıkıntısı ve kazalara yol açabilir. Başkan Erdoğan’ın Bloomberg TV canlı yayınında “faiz tüm kötülüklerin anasıdır” yorumu ardından TL’ye saldırı başlamış; ancak Başbakan Yıldırım ve Mehmet Şimşek’in iknasıyla TCMB’nin faizleri artırmasına izin verilmişti. Ardından, ikinci Londra seferine çıkan Mehmet Şimşek Türkiye’den kaçan parayı geri getirmek için çetin bir çaba göstermişti.
*
Bu isimlerin yerine kim atanacak kesin değil, ancak kulislerde eski TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu gibi isimler dolaşıyor. Engin bir reel sektör ve yönetim tecrübesine sahip bu iki isim, aynı zamanda faize olan alerjileriyle de biliniyor.
*
Tüm ekonomi haberleri için tıklayın
*
TEB Yatırım’dan yeni portföy önerisi geldi »
« ABD istihdam: Ücretler zayıf, emek pazarında atıl kapasite var
Kategoriler:Genel
Tags:*ekonomi politikasıoMehmet Şimşek haberleriyeni kabine
Atilla Yeşilada:
*
Benzer Haberler
Bereket Enerji: 4 milyar dolar borcu için bankalarla görüşüyor
Faizler artıp lira değer kaybını korudukça ve ufukta daha yüksek faiz ve zayıf lira görününce,…
Türk Telekom: Sonunda bankalar mı alacak?
4.75 milyar dolar tutarında kredisinin ödemelerini alamayan Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Ojer Telekomunikasyon'a…
Eximbank swap işlemleriyle ihracatçıya destek olacak
Türk Eximbank, gelecek haftadan itibaren ihracatçıları faiz riskine karşı korumak için dolar, euro ve yoğun…
ParaAnaliz
All Rights Reserved
Yukarı|*Mobil siteye git
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Faiz, kötülüklerin anasıdır...
Hani böyle bir ibareyı benim meşhur La Roşfuko dese, münazaralarda kullanır unutur giderim.
Ama yeni dönemin şiarı bu olacaksa, o zaman olabileceklere biraz kafa yormak elinde üç beş kuruşu olanlar için son derece gerekli...
Faiz kötülüklerin anasıdır deyip de, mevduat birikimlerine savaş açmak, paranın önemli bir kısmının "dövize" kaçmasına neden olacak.
Bunu sokaktaki simit satan adam bile bilir kanımca.
Dövize kaçan para ise, ayak ucunda bekleyen döviz fiyatlarını sıçratacak.
Bunu da Erdoğan bile bilecektir.
Dövizde fiyat istikrarı olmazsa, reel sektörün bu kadar döviz borcu olduğu bir ülkede, dövizde kur artışı faiz artışını bile mumla aratabilir.
Bu durumda yatırım yapılmasını önleyen faiz oranlarının yüksekliği gibi döviz kurunun stabil olmaması da önlenmeli.
Bu nasıl önlenir sorusuna vereceğiniz yanıt yeni dönemde alacağınızı pozisyonun anahtarı olabilir.
Ben şahsen, ayağa kurşun sıkmaktan farkı olmasa da, yukarıdaki problemin mantıksal çözümünü, TPKK kanununda geriye dönüşten başka yolla olası göremiyorum.
Fikri olan var mı?
Orta yaşlı olanlar hatırlayacaktır...Tansu Çiller döneminde devlet sıkıntıya düştüğünde şirketlerin bilanço değerleri üzerinden bir defaya mahsus Net aktif adı verilen bir vergi alınmıştı.
Gene emlak sahipleri bir yerine iki emlak vergisi ödemişlerdi.
Kolay, anlaşılabilir, kolay uygulanabilir ve tahsilatı sorunsuz vergi.
Yani son derece verimli bir vergi...:)
Bunu, bu uygulamayı,belki de daha acıtacak bir biçimde bekliyorum.
Vergi affı denen pakette, namuslu vergi mükellefini namussuzluğa teşvik eden bir nevi devlet haracı geçmiş yıllarla ilgili "vergi artırımı" uygulaması 2016 da son 5 sene için zaten çıkarılmıştı.
Aradan iki sene geçmeden şimdi gene yürürlükte.
Maliyeden arayıp "ya matrah artır ya da seni inceleyeceğiz" telefonları gelmeye başladı.
Bu durumu, benim danışmanlık yaptığım yabancı şirketlerin sahiplerine anlatmakta çok zorluk çekiyoruz.
Devletin, telefonla baskı uygulayıp vergi inceleme tehdidinde bulunmasını kabul edemiyorlar.
"Gocunacak bir şeyimiz mi var ki bunu kabul edelim?" gibi bu coğrafyada gülümsemeye yol açan mantıklı sorular soruyorlar.
Bunlar iyi günler...
Her açıdan zor bir dönemin ayak seslerini duyabiliyor musunuz?
Sevgili Bora abim ve sevgili Human ilginize teşekkür ederim..çok şükür bir sıkıntım yok, evladın mezuniyet töreni dolayısıyla şehir dışındaydım..dışarıdayken günceli takip edemediğimden sadece izlemekle yetindim..bugün itibarıyla bilgisayarıma kavuşmuş durumdayım..selamlar&saygılar..
BORA ağabey sen özel sektörün gerçek ciro rakamlarını yansıttıklarına yada gerçek vergi miktarını tıpış tıpış ödediklerini mi düşünüyosun..
Mesela satılmadan önce her sene 1 1.2 milyar ciro yapıp 15 milyon tl zarar açıklamakla meşgul güzide bir polyester firmamız vardı..
Satıldıktan sonra 2 senede 400 milyona yakın kar açıklayıverdiler birden bire..
Birde yanılmıyorsam verginin büyük kısmı çalışan esnaf memur falan filanın sırtında
yani kurumsal vergiden çok kişisel vergi daha çok diye biliyorum..
Yanlış mıyım?
Yanlışsın sevgili gund...:)
En azından benim bunca yıllık tecrübemden bildiklerimle uyuşmuyor yazdıkların...
Bizde esnaf vergi vermez. Bir bak kaç kişi fiş alıyor. Ya da KDV pazarlıksız bir şey var mı caddedeki dükkanların çoğunda.
Mağazalarda eğer patron yok da (çok şubeli ya da kurumsal değillerse) tezgahtar ya da profesyonel çalışıyorsa fiş çalışır. Aksi durumda, günü kurtarma kontenjanından fiş keserler.
Büyük firmalarda, düzen vergi kaçırma üzerine kurulmaz.
Eşyanın tabiatına aykırıdır. Onlardaki vergi problemleri genelde tartışmalı konularda ya da savunabilecekleri konularda olur.
Yoksa o büyük şirketlerde tüm evrak düzeni patronun (sermayedarın) kimseye güvenmemesi üzerine kuruludur. Bundan devlet de yararlanır doğal olarak.
Küçük şehirlerde büyük fabrikalar, başlarında patron ve ailesi varsa vergi kaçırmayı göze alabilir.
Konu uzun. Ve de her türlü iddiaya açık biliyorum.
Ama şundan eminim; ücretli (ki vergisini kendisi ödemez, stopajı ben vergi mükellefiyeti kabul edemem)) ve büyük kurumlar dışında vergi ödeme yoktur bu ülkede.
Bunu bilen devlet de iki yılda bir böyle af çıkarıyor. Salma vergi gibi bir şey.
Ama burada bile vergi müfettişi esnafı arayıp matrah artır demez.
Gene orta ölçekli şirketleri sıkıştırır.
Benim ki yada başkasının evladı..mezuniyet töreninde tek bir soru vardı aklımda bunca mezun genç ne iş yapacak..sanırım aklı başında dünyadan haberi olanlarda aynı şeyleri düşünmüştür orada..farkında olanlara diyecek bir şey yokta, farkında olmayanların çocuklarının işi daha zor..örn. ''bir baltaya sap olmadın'' gibi lafları duyabilecek çocukları kastediyorum..Allah kolaylıklar versin demekten başka diyecek bir şey yok..
valla eskiden acıyordum dostum..ama artık acımıyorum....bir anket yapsan %52 çıkar bence.....üzülmüyorum artık...şeker fabrikalarının olduğu yuerlerden bile birinci parti çıktılar..bu arada son mermilerimi de hisseden çıkıp dolarda kullandım...%50 dolar % 20 eur %10 altın ve %20 mevduattayım....
Öylede, kurunun yanında yaşta yanıyor..üzücü kısmı bu dostum..:(
Geçen gün birileri yazmıştı..2007'de yatırımlardaki imalatın payı %40 mış..şimdilerde ise bu rakam %20 imiş..malum imalat, üretim olmadan işimiz zor..
Bizlerde senin portföy tercihinde olduğu gibi yanmamaya çalışıyoruz..yapacak başka bir şeyimizde yok..:(