Bugün 39,30 kapatmış düştükçe düşüyor. :thumbdown:
Printable View
Hayır benim anlamadığım 42,50 den alanların ne özelliği kaldı bu işte?Hiçbir şey anlamadım ben bu işten.3 yılın sonunda ayrım yapacaklar mı sen ilk başta girmişsin senin ayrıcalığın var diyecekler mi? :wu:
Buradaki yanlış şu
https://youtu.be/R5JELaz_KOg?t=79
İzlemeyenler için ilk sefer taban fiyat belirlenip bu fiyatın üzerinde açık artırma ile satılacak,
Satılamayan daireler ise 0 (sıfır) liradan başlayan fiyatlarla 2. kez çık artırmaya çıkacak kim ne verirse onun olacak.
Bu saçmalıktır. Böyle bir satış icra dairelerinde dahi yok.
İYİ gunler. İki gundur limitli fiyatli satiş emri veriyorum hep iptal oluyor sebebi nedir?
Daha once sattim gercekleşti satış işlemi, fakat denedim ikidir satilmiyor. Sürekli düşuş sebebi ile olabilirmi? Borsaya bildirim yapiliyor fakat iptal oluyor. Limit fiyatli emir olmasindan olabilirmi?
Yuksek fiyattan satis veriyor olmalisiniz. Piyasa fiyatli girerek serbest fiyattan satis girebilirsiniz.
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şu an piyasası çok likit olmadığı için alış-satış makası geniş diye biliyorum. Malum sizin yazdığınız rakamdan alıcı olması lazım ki satış gerçekleşsin. Sizden daha düşük rakama satmaya razı olan varsa önce onunki satılır.
Ve zannediyorum şu an en yüksek alış emri 39,04'te(yanlış olabilir, mümkünse kendiniz teyit edin lütfen). Yani eğer 39,04'ten satış yazarsanız hisselerinizin bir miktarı veya tamamı satılacaktır
Bu sertifikayı borsada işleme açmak dolandırıcılık ile eş anlamlı olmuştur. Bu kafayla bu ülkede finansal piyasalar asla vede kata gelişmez olanıda kaybedersiniz. Boşuna değilmiş millet yastık altı tasarruf yapıyor . Böyle başa böyle tarak, böyle yönetime böyle finansal piyasa .
Piyasa fiyatli girince 39,00 olan hisse 31,44 gosteriyor. Bu fiyattan mi satilmiş oluyor.
İslem borsaya bildirildi diyor. Emirleri takip ettigimde iptal yaziyor
derinliğini göreceğimiz link varmı bu nalet hissenin
3 haftada bu kadar düştü,2-3 aya kalmaz 30 ları filan görürsek şaşırmayalım?
Allah yardımcınız olsun sabır dilerim, erken çıktım ben merakımdan takip ediyorum. Bi 7şekilde insanları madur etmemeliler. Makro köşeyi döndü hayal bile edemeyeceği fiyattan 42.5 liradan evlerin yarısını sattı ucuz satıyoruz diye. Talep çok yetişemeyiz yetişen alacak diyen borsa başkanı tutuklanmalı bence.
SM-G900FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar herkese merhaba. Finans piyasasında hisse forex viob dahil yaklaşık 8 senelik tecrübem var. Burada önceleri takılırdım ama hesabımın herşeyini unuttum bakmıyordum şimdi bazı yazılanları gördüm herkesin kafası karışık o yüzden aydınlatmak istedim.
1. Normal bir proje, inşaat düşünün. Topraktan satın aldınız. Temel atıldığında değer yükselmez. Tuğla koyuldugunda yukselmez ya da ne biliyim ilk kat yapıldığında yükselmez. Evin değeri kaba inşaat bittiğinde biraz yükselir. ince işçilik bittiğinde yükselir vs vs. Yani normalde bi yerden topraktan ev alsanız değerinin yükselmesi ancak 6 7 ay ı bulur. Madem burda amaç ev alacak parası olmayanlara evin hissesi üzerinden paraları miktarında kazandırabilmekse neden 1 ay da değer kazanmasını bekliyorsunuz ?
2. Şu an yapılan satışları büyükler değil, sertifikanın çok hızlı değer kazanacağını sanan ama biraz gerilediği için paniğe kapılıp satan ky ler yapıyor.
3. madem ky yapıyor neden böyle düşüyor diyosanızda kademeler çok sığ. şu anda birisi girip 100.000 tl lik bi anda aktif serbest alış yazsa hisse 39.10 dan 41.00 e kadar bile gidebilir.tam tersi durumda da çok aşağı değebilir.
4. bist100 ün yükselmesiyle sertifikayı asla kıyaslamayın. Bu bir hisse değil; türev araçtır. Dayanak varlığı ise şu anda yapılan proje. Yani sertifikanın değerini projenin hatta parkmavera1 ve 2 projelerinin satışı bile etkileyebilir. Ama Endeks etkilemez.
5. Elinde 350.000 TL 400.000 Tl civarında parası olmayan biri burada ancak ve ancak uzun vadede para kazanabilir. bu kadar parası olan yatırımcıda sadece ucuza ev almak ve kendisi oturmak istiyorsa kar edebilir. O nedenle kısa sürede harikalar beklemeyin.
6. Vakıf yatırım falan burdaki duruma el atamaz. Vakıf yatırım sadece bu sertifikanın borsada işlem görmesi için aracılık faaliyeti üstlenen kurum. El atmak gibi yetkisi bilmem neyi yok.
7. Makro İnşaat parayı cebe falan indirmedi. Sertifikanın satışından gelen bütün fona bloke konuldu. Makro inşaat projenin yapımı ilerledikçe blokeli fondan yavaş yavaş para alabilecek. Yani hakediş gibi.
8.Amacınız gayrimenkul yatırımı yapmak ise bu işe hisse gibi değil gayrimenkul gibi bakmalısınız. Eğer 2 yıl içinde (proje 2019 sonlarına dogru bitecek) İstanbulda gayrımenkul fiyatlarının tekrar yukseleceğini faizlerin düşüp insanların tekrar istihdam edilerek kredi kullanabileceklerini ve ev alabileceklerini düşünüyorsanız en az 1 sene beklemek gerekebilir.
9. Menkul kıymet uzun vadede gelir getirir bunu unutmayın. Sabırlı olun. 50.000 tl ye ev alamazsınız ama 1 sene beklersenız 50.000 niz gayrımenkul değerlenmesiyle 70.000 e 80.000 e satabilirsiniz.
Hepsi kişisel görüşümdür arkadaşlar. Yatırım danışmanlığı kapsamına almayınız.
Yukarıda yazdıklarımın dışında Halktan bireysel yatırımcıdan ciddi talep gelmeye başlarsa sertifika fiyatı bi anda yukseledebilir. Bunu da bir kenara yazın
yazdıklarının hepsine katılıyorum. acele edilmemesi gerekiyor . paylaştıklarının için teşekkürlerr
yazdiklariniz cok dogru, o yuzden bu kadar panik yapilmasina hic anlam veremiyorum. bircok kisi cok dusuk paralarla girip kisa sureli vurkac planladi, ama olmadi. ki zaten buna musade etmezler bence. kucuk payi olanlar yavas yavas cikinca gercek degerine gelecek hisse. hatiri sayilir miktarda aldim halka arzdan,dunde 1000 tane daha aldim. duserse yine alirdim. niyetim yil sonunda % 15-20 kar elde etmek. fiyat gercekten cok iyi bence. ki zaten diger projelerde boyle bir sistem ustunden borsaya acilmayi dusunuyolar, en azindan gostermelikte olsa dusurmezler daha fazla. arsaya yatirim yaptim bekliyorum. hepinizde rahat olun. hakkimizda hayirlisi. tamamen kendi goruslerimdir, yatirim tavsiyesi degildir.
Birileri düşük fiyattan topluyor aklınca 3 günde zengin olma hayali ile hisseye giren ky zararına kaçıyor. Allah rızası için elinizdeki mali verin gidin bizde keyfimize bakalım..
SM-G935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Keşke elimde sağlam para olsa da 39-41arasi milyonluk hisse alsam.
Şuan orada bitmiş 100 m2 daire 600k civarı bu projede 390 k bittiğinde yapılacak yatırımlarla beklentim 800 k varmı böyle karlı bir yatırım???
En ucuz daireler 11bin küsur paydan başlıyor yani mevcut fiyatla yaklaşık 430bin liraya denk geliyor. Bunun bir de 3 senelik enflasyon farkı var bunu da %11den hesaplasak en ucuz dairenin 3 sene sonraki maliyeti yaklaşık 560 bine denk geliyor. Diyelim ki 3 sene sonra en ucuz bitmiş daire fiyatı 800bine satılsın. Senin karın %45 olur. Zaten bu karın fazlasını temeli sağlam herhargi bir hisseye yatırım yaparak kazanırsın. Hem de alacağın risk daha az olur.
Nokia 3310 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
doğmamış cocuğa don bicilmez diye bi söz vardır bi hisse yeni halka arz olduysa ondan yükseliş beklemeyin çünkü hisse dağınık kimse alıp götürmez.toplaması lazım birileri sonra kaldırıp çakar .. ikinci olarak bu hisseye fazla yabancılar girmez hangi yabancı böyle hisse alıpta sonra ev sahibi olup evi satmaya kalkacak genelde yabancı yatırımcılar borsada fonlar ve kurumlardır.. onların evle işleri olmaz .) zaten paraları cok ev isterseler gider alırlar bitmemiş projede ne işleri var .) ben sevmedim bu projeyi.. gerçek ev almak isteyenler hisse yükselse daha pahalıya ev alacaklar en az 11 bin lot olması lazım 11 bin lotluk kac daire var ) 12-13-14-15 bin lotlar diye gidiyor... =) şimdiden bu lotları alsan 3 sene orda para kalacak.. o parayı faizle işi olanlar bankaya yatırır .) kesin geliri olur faizle işi olmayan kar payı veren bankalara yatırır .) yada borsada çok iyi temettü veren hisseler var
her sene gidip onları alın her sene temettüyü alırsınız o temettü ile ya hisseleriniz çoğalır yada temettü paranızı alırsınız..
bazı arkadaşlarda vakıf yatırım müdale etmesi lazım diyor hiç borsadan anlamıyorlar )) aracı kurumlar hisseyi halka arz ederken komisyonu alırlar zaten bankların elinde hacizden binlerce ev var onları satamıyor yeni evi alıpta ne yapacaklar. )
borsada türkler ortalama bi hissede 10 gün kalıyorlarmış yabancılar 120 gün .) kumar gibi görmeyin borsayı anlık kazanc olmaz
ev için düşünenlere bi şey diyemem ama bu hisseden para kazanmak isteyenlere kısa vadede geçmiş olsun :)) kısa vadede zor ama orta vadede veya uzun vadede bişey diyemem .) çünkü bizim borsada beş para etmez hisseler uzaya gitti veya BAZI hisselerin fabrikasının bahçesindeki arsayı satsan borsadaki değerinden kat kat daha yüksek çıkar...
ucacak kacacak değerlenecek diye hikaylerede fazla inanmayın kaçan aşada kaçar .)) hem yukarı kaçarsa çok hisseler var
anlattığım hikaye yatırım tavsiyesi asla değildir... iyi yaşa dediğim kişi 2 gün sonra kanser olmuş ÇOK YAŞA dediğim kişi 3 gece sonra vefat etmiştir . hasta olana şu iyi gelir iç dediğim kişi gece bitmeden vefat etmiştir .)
Arkadaşlar şuan bir daire alacak kadar bu hisseye para yatırdım ve yaptığım tüm hesaplara göre iyi bir yatırım yaptım. Şuan ki hisse fiyatı çok cazip ve birileri düşük bu rakamdan hisseleri topluyor. Beğenmeyen almaz bu hisseden pay. Kalkıp kötü yorumlar yapan ve akıl veren arkadaşlar başka hisseler var EVET gidin oradan hisse alin. Benim kızdığım 3k hisse alıp 3 günde para kazanmaya çalışıp sonra az düşünce ky nın ağlaması. Arkadaş bu adamlar açıklama yaptı bölgede olusacak değerlemeleri yazıp soylediler. Bugün bu hisse düşüyorsa 3 günde zengin olma hayali kuranlar yüzünden düşüyor. Beğenen alır beğenmeyen almaz. Gerisi de boş muhabbet olur vesselam....
Aldiginiz hisseye de enflasyon dahil oldugu icin hesaplamaya dahil edilmez. Yani verdiginiz rakamlara gore 3 yil sonunda getiri yaklasik yuzde 90 olacaktir. 3 yilda bu getiriyi saglayacak sirketi bulup ortak olmak dediginiz kadar manavdan elma secmek gibi olsaydi ortalik zenginlerle dolu olurdu.
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba arkadaşlar
42,5 tan halka arza girip fiyatı 39 a kadar düştüğüne ve burada kaldığına göre eleştiren arkadaşları daha fazla dikkatli dinlemeliyiz.
Piyasa yapıcılığı denen bir kavram ve borsada hisse bazından uygulanan sahiplik var.
Bu kağıtta tahtayı alışlarla satışlarla dolduran kurum hangisi yoksa büyük açık var anlamına gelir.
Biri sahibi olmalıydı yoksa kim yazıyor kademelere 200 lot alış ve satışları bu görev kime ait vakıfamı başka bir kuruma mı?
Eğer sahibi yoksa birileri tarafından manipüle ediliyor demektir dikkatli okuyun speküle değil manipüle dedim.
Bu durumda da SPK devreye girerek incelemesi gerekir.
Kimse bana vay efendim küçük yatırımcı satıyor da düşüyor demesin ky nın tek seferde verebileceği satış hacmi nedir o kadar parası varsa neden buradan alsın 3 yıl beklesin!
Fiyat 39 - 42,5 arasında kademelerde çok satış yok masalını kimse anlatmasın.
O zaman tahtada fiyatı 39,12 iken göndereyim 1000 lot alış 42,5 a hemen halka arz fiyatına gelsin.
Hadi arkadaşlar bu hafta kimse satışa yazmasın bir şey bakalım satışı kim dolduruyor SPK ya şikayette bulunayım incelesinler.
Herkese iyi hafta sonları, 1 mayıs işçi bayramı kutlu olsun.
http://www.borsaistanbul.com/urunler...yasa-yapicilik
Verdiği temettülerle birlikte o oranı geçer bile. Ereğli, isdemir, soda, aselsan, trakyacam, froto... O evler bitince 800bin lira olacak ta bu kağıtlar yerinde mi sayacak. Bu kağıtların 3 yıllık grafiklerine bakıldığında nerden nereye geldikleri görülüyor. Üstelik alınacak risk çok daha düşük.
Nokia 3310 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sevgili Müstakbel Komşularım :)
Öncelikle forumda yeniyim. Az çok finans bilirim ama borsayla ve buralarla yeni tanışıyorum. Umarım sizlerden bir şeyler öğrenir ve sizlere de bir şeyler katabilirim.
Gündeme geldiğinden beri beni heyecanlandıran bir ürün Gayrimenkul Sertifikası (GMS diye kısa yazayım) ve hem mevzuat tarafını araştırdım hem de ilk halka arz sürecini yakından izledim. Halka arz sonrasın fiyat hareketleri ardından araştırmalarımda bu foruma denk geldim ve çok hızlıca bir göz gezdirdim.
Burada gördüğüm; temel olarak GMS’nin çok anlaşılmadığı ve GMS ile Hisse senedinin karşılaştırılması gibi bir HATA yapıldığı. Dahası gayrimenkul sertifikasının normal bir ev almaktan veya gayrimenkul yatırımı yapmaktan da farkları var ki orası da çok anlaşılmamış bence. O yüzden de piyasada anormal fiyatlamalar oluyor ve hepimiz zarar görüyoruz. Ya da belki ben yanlış anlamışımdır beni düzeltirseniz sevinirim.
İlk aşamada Park Mavera III projesine hiç girmeden öncelikle GMS ile hisse senedi arasında ne gibi farklar gördüğümü paylaşmak isterim. Ardından sizlerle izin verirseniz proje üstüne konuşur ve fikir alışverişi yaparız.
Yazıları uzun uzun okumayı sevmeyenler için ve de kalabalıkta kaybolmasın diye parça parça göndereceğim. Sorularınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Selamlar, Sevgiler,
***Çerkes***
Sevgili Komşular,
Öncelikle bir önceki yazımda bahsettiğim “Sertifika Neden Beni Heyecanlandırıyor†meselesini biraz açayım.
Hepinizin malumu Türkiye'de gayrimenkul önemli bir yatırım aracı ama bu merete yatırım yapabilmek için ya iyi birikiminiz olacak ya da bankadan kredi alıp taksit ödeyecek kadar geliriniz olacak. Benim gibi bir memurun İstanbul'da milyona dayanmış bir evi alması bu açıdan imkansız. Kıt kanaat 100 bin TL biriktirsen 500-600 bin TL lik krediye girsem aylık maaşım bile taksitleri ödemeye yetmez. Eminim ki pek çok kişi var benimle aynı durumda olan.
Gidip faize yatırsam (ki prensip olarak yatırmam ama yatırdım diyelim) banka benim parama para gözüyle bakmıyor bile. Verdiği faiz tabandan. Milyonluk adamların parası daha kıymetli her zaman.
Hisse alsam desem borsayı bilmiyorum ve ben gibi bilmeyen adamı dayak manyağı yapıp, her yerden çarpılıp gideceğim. Tehlikeli bölge girmesem daha iyi.
Gayrimenkul fonlarını araştırdım, “nitelikli yatırımcı†değilsin diye fon alamadım. Nedir dedim nitelikli olmak, paran milyonu geçecek anca öyle geleceksin dediler!!! Gene param bir halta yaramadı.
Hadi tüm bunlara aşıp borca girip projeye girdim diyelim ve bir sebeple, hastalıktır, ölümdür doğumdur, okuldur, askerdir vs paraya sıkıştım. Hayda... Git 50 bin TL denkleştiremedik diye 500-600 bin TL’lik evi sat. Bir de satarken acile düştüm bir dünya zarar et!
Dahası inşaatın yarısında bizim müteahhit çakal çıktı evi yarım bıraktı kaçtı gitti. Elinde sadece bir satış sözleşmesi ve beton yığınıyla kala kaldın mı?
İşte sertifika bunların hepsini çözüyor benim anladığım.
Az paramla bir projeye girip (ki bir ev kredisi almak için ödenecek dosya masrafını bile karşılamaya yetmeyecek 5.000 TL ile bile girebiliyorum) projenin değeri mesela %50 artsa benim de param 7500 TL oluyor. Evet bir ev alamadım ama bir evin değerine ortak oldum. Bu benim gibi parası bankada ve borsada kıymetsiz görünen insanlar için gayrimenkul yatırımı yapmanın tek alternatifi. Ne fon alabiliyorum bu parayla ne de faize yatırıp para kazanabiliyorum. Sorun ise buradaki projenin %50 değer kazanıp kazanmayacağı. Eve bir yatırım aracı olarak bakan insanların sertifika alırken o paraya değer mi sorusunu sorması gerek. Bölge belli, proje belli, benzer projeler belli artısıyla eksisiyle değerlendirip bakmak lazım. Projenin fiyatıyla ilgili sorununuz yoksa eğer, yatırımınızın vadesiyle ilgili sorununuzun olmaması lazım. Nitekim bir ev almak en az 2-3 yıl vadeli uzun dönemli bir yatırımdır.
Diyelim 2 yıl boyunca sertifika biriktirdim 5000 taneye yetiştim. 50 bin TL’ye ihtiyacım oldu. Benim sadece 50 bin TL lik sertifika satmam yeterli. Tüm sertifikaları satmak gibi bir derdim yok. İhtiyacım kadarını sattım çıktım. Sonra Allah kerimdir param gelir gene alırım ya da alamam ama tüm yatırımım heba olmadan parça parça satma şansım var.
Dahası ev satmak kolay mıdır? Emlakçıya komisyon yedir sen müşteri bul, tapuya git, notere git vs. Borsada iyi kötü işlem görüyor. O andaki rayiçten satıp çıkarım. Sıkışık zamanda çarçur ettirmeden ve kime sattım derdim olmadan.
Proje ve inşaatçı ile ilgili soru işaretlerim ise bence normal bir projeden çok daha az. SPK, Borsa denetimden geçirmiş, dahası bu projeye özel TOKİ arkada ki bunlar devlet demek. Bu proje bitmez müteahhit kazığı yerim derdi yok en azından.
Özetle ev almak istiyorsam veya eve yatırım yapmak istiyorsam paramı koyar ve beklerim. Piyasada ne olduğu sertifika fiyatının ne olduğu beni çok ilgilendirmez. Çünkü sertifika fiyatı ne olursa olsun ya ev alacağım ya da o evin karşılığı parayı. Yatırım aracı olarak görüyorsam da kısa vadeli bakmam, çünkü mekanizma uzun süre gayrimenkul fiyatı ile sertifika fiyatı arasında anlamsız fiyat farkı olmasına izin vermeyecek şekilde dizayn edilmiş.
Gayrimenkul sertifikası benim için önemli ve tam da garip gurebanın (siz KY diyorsunuz sanırım) ev alamasa da eve yatırım yapmışcasına getiri sağlamasına yönelik bir yatırım aracı. Umarım insanlar bunu anlar ve örnekleri çoğalır.
Selam ve dua ile,
***Çerkes***
Sevgili Komşular,
Buradan itibaren sertifikaları ile ilgili bazı temel tespitlerimi paylaşmak istiyorum. Ama özellikle de Gayrimenkul Sertifikası ve Hisse Senedi Farkları konusunda yazmak istedim...
FARK 1 - Araştırdığım kadarıyla, Hukuki olarak GMS bir borç menkul kıymeti (bence hem ortaklık hem de alacak hakkı veren karma bir ürün ama anladığım kadarıyla mevzuat bu şekilde görüyor), Hisse senedi ise bir ortaklık menkul kıymetidir. Bu ne demektir derseniz; GMS aldığınızda yatırımcı olarak ihraççıya bir borç para verdiniz ve bu para karşılığında inşaatçı size ya EV teslim etme ya da EVİN KARŞILIĞI parayı size ödeme sözü veriyor. İnşaatçı şirket batsa bile sizin bu alacağınız bakidir ve proje tamamlandığı sürece siz bu hakkınızı alırsınız. Peki bir şirket batsa ne hisse senedi sahibine olur? Üstüne bir bardak su içersiniz!! Afiyet olsun...
***Çerkes***
Gayrimenkul Sertifikası ve Hisse Senedi Farkları
FARK 2 - Örneğin bir GYO (benzer iş yaptığından GYO örneği veriyorum yoksa tüm şirketler için geçerli söyleyeceklerim) şirket halka arz edilirken şirketten hisse alıp karşılığında para verdiniz. O şirketin o parayı nasıl kullanacağı belli mi? Hayır. Size ne söz verirse versin şirket istediğini yapabilir. Borç öder, yatırım yapacağım der anlamsız arsalar alır, ölü yatırımlara girer vs vs. Peki ortak olarak şirket batsa, sizin hisse senedim beş para etmiyor ama GYO'nun projesinden bana bir daire, bir kapı, pencere verin derseniz verirler mi? Avucunuzu yalarsınız. Dahası ortaksınız ve şirketin iflas masasındaki en son alacaklısınız.
Peki Gayrimenkul sertifikası aldığınızda ne oluyor? Öncelikle halka arzdan toplanan para bir hesapta nemalandırılıyor ve inşaatçı şirkete sadece ilk %10 veriliyor inşaata başlasın diye. Ardından inşaat ilerledikçe parça parça bu para inşaatçıya gönderiliyor ve toplanan para inşaat dışında hiçbirşey için kullanılamıyor. Paranızın nereye gideceği belli yani. Diyelim ki inşaatçı şirket proje %50 ilerlediğinde batıyor. Hisse senedi gibi üstüne bir bardak su içmiyorsunuz. Halka arz parasının toplandığı hesapta sizden alınan paranın %50'si duruyor, ayrıca %50 ilerlemiş projeniz de bir tarafta duruyor. KAMU ALACAĞI için dahi olsa bu paraya ve sertifikaya konu projeye DOKUNULAMAZ ve iflas masasına konu olamaz. O proje üzerindeki tasarruf hakkı sertifika sahiplerinindir.
Fırsat buldukça Devam edecek
***Çerkes***
FARK 3- Mesela Bugün TORUNLAR GYO'nun sattığı 1 evin fiyatı 1 milyon TL olsun ve sizin de 1 milyon TL'niz olsun. Siz borsadan gittiniz ve 3 yıl tutmak üzere 1 milyon TL'lik TRGYO hissesi aldınız. O arada TRGYO hissesi 50 kuruşa düştü ama evin fiyatı da 2 milyon TL'ye çıktı. Yatırımcı olarak TRGYO'ya gidip "Ben hissemi aldığımda o parayla senin şu projenden 1 ev alabiliyordum şimdi bana senin ev satış fiyatın ne olursa olsun bana 1 ev ver YADA 1 evin karşılığı parayı ver" diyebilir miyim? Desem bile bana gülerler.
Sertifika sahibi elinde yeterli miktarda sertifika varsa sertifika fiyatı ne olursa olsun, başvurup proje içinden bir evin kendisine teslimini isteyebilir (ASLİ EDİM deniyor).
Ya da vadenin sonunda proje sahibinin evi sizin adınıza satıp bedelini size ödemesini isteyebilirsiniz (TALİ EDİM deniyor).
Yani elimdeki sertifikanın ya ev ya da para olarak bir karşılığı var.
***Çerkes***
FARK 4- Sertifika fiyatı neden borsaya, hisse senetlerine, endekse paralel değil diye soruyor forumda bazı arkadaşlar.
Öncelikle bu ürün daha önce de belirttim ne bir hisse senedi ne de bir borçlanma aracı. İkisinin ortasında bir yerlerde duruyor. Dolayısıyla fiyatlamasında öncelikle bunu dikkate almak lazım. Gazetelerde koca koca köşe yazarları konuyu anlamadan borsa ile karşılaştırmalı getirilerden bahsetmişler "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma" sözü sanırım bunlara gitmeli.
İkincisi, bu sertifikanın arkasında bir proje var ve sertifika fiyatı projenin ortalama metrekare değerini temsil ediyor. Projenin değerinde bir düşüş ve yükseliş meydana geldiğinde anca sertifika fiyatın değişmesi beklenir ki o da dünden bugüne değişecek bir şey değildir. Projedeki ilerlemelere göre, bölgeye değer katacak diğer yatırımlardaki gelişmelere göre sertifika fiyatlanmalı. Ondandır ki borsa yükselirken de düşerken de sertifika fiyatları geriden takip eder ve etmeli.
Burada gene söylüyorum unutulmaması gereken şey, sertifikanın arkasında değerini temsil ettiği bir proje olduğu gerçeğidir. Proje doğru fiyatlanmışsa Türkiye'de Gayrimenkulün kaybettirmeyeceğini herkes bilir.
Gene bu konuyla alakalı olarak bir sertifika bir günde %20 yapar mı? Ya da bir günde %20 düşer mi? Teorik olarak düşebilir ama pratikte düşmemesi gerekir demeliyim. Çünkü dediğim gibi projenin değerinde anormal bir değişiklik meydana getirecek bir gelişme olmadıkça bu tür fiyat hareketi olmamalı.
Peki olsa ne olur? Diyelim ki sertifika fiyatı %50 yükseldi ve 60 TL oldu. Gerçekte daire fiyatları bu denli artmadan sertifika fiyatı artmışsa, ortalama zekaya sahip bir sertifika sahibi gider bu sertifikaları borsada satar ve sertifikaya konu projeden kendine ev alır. Aradaki fiyat farkı da cebinde kar olur.
Peki tersi durumda ne olur? Yani sertifika fiyatı 30-35 TL oldu. Bu durumda da şirketin satış ofisinden ev alacak olan adamın borsaya gelip benzer bir daire için gerekli sertifika adedini alıp inşaatçı şirketin kapısına dayanıp ver bana kardeşim şu blok şu kat şu daireyi deme şansı oluşur.
Dolayısıyla, reelde oluşan fiyatlarla borsada oluşan fiyatlar arasında teorik olarak fiyat farkının çok olmaması lazım. Hiç olmaması gerek demiyorum çeşitli gerekçelerle sertifika fiyatı ile sertifikaya konu olmayan ev fiyatından az-çok yukarıda olmalı ama bu teorik tartışamaya ayrıca gireriz, şimdilik boş verelim.
Sorular olursa da görüş alışverişinde bulunmaktan memnun olurum...
***Çerkes***
Sevgili Miko kardeşim,
"Borsa kumardır durmasını bilmek gerekir" diyen birisi için çok iyimser bir yorum bu :)
En başında dediğim gibi borsaya çok hakim değilim, teorik olarak bilirim ama işim olmadı şimdiye kadar. Ancak burada da bence bir hata yapıyoruz.
Bence "Emlak yatırımı yapmanın alternatifi Borsa yatırımı yapmak değildir". Yani Gayrimenkul'de parasını değerlendirmek isteyen insanlar için borsada daha çok kazanç var demek pek doğru bir karşılaştırma olmaz. O zaman birisi de der ki Borsa 2012 yılında 79000'leri gördü, şimdi geldi 95000. Kazanç %20. İstanbul'da en kötü gayrimenkul yatırımı yılda en az %20 kazandırmıştır zaten. 4-5 seneye vurursanız %80'den fazla para kazandınız demektir. Üstüne kira geliri vs cabası. Ve derseniz ki bazı hisseler var 1-5 gitti ben de bazı hisseler bulurum son 4-5 yılda 5'te 1'ine geri gelmiş. Ama ben çok süper teknik-temel analizler yapmadan körün atışı bir ev, arsa, tarla alsaydım muhtemelen en azından para kaybetmezdim :) Borsada hisse seçmek ise ayrı bir uzmanlık.
Özetle, bana sorarsanız gayrimenkul yatırımcısı "faiz kadar az kazanmak istemeyen ama hisse senedi gibi de risk almak istemeyen" bir yatırımcı grubudur. Burası ne hisse kadar riskli ne de faize yatırmak kadar risksiz. Gayrimenkul sertifikasına da o gözle bakmak gerekir naçizane görüşüm.
Selamlar,
***Çerkes***