Son paragrafiniza katiliyorum. Bu hakki kulanabilirler.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Son paragrafiniza katiliyorum. Bu hakki kulanabilirler.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar
1.kanun Cumhurbaşkanı tarafından imzalandıktan sonra resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecektir henüz yayınlanmadı
2.spk.aciklamasinda tebliği eş zamanlı yayınlayacak karını belirtti
3.gerek kanunda gerekse tebliğde yürürlük tarihi yazacaktır.
4.tebkigde yapılan sonuclanmamis müracaatlar ve yeni müracaatlar için açıklayıcı hüküm mutlak olacaktır.
5.buyuk ihtimal yeni tebliğe göre olacaktır çünkü henüz müracaat safhasına gelmediğinden
6.sirket tarafından açıklama yapmadan önceki hisse sahibi yararlanacak çünkü SPK.kanunu ilgili maddesini değiştirmişler
7.onemli nitelikte işlem için adil bedeli SPK.ca tespit edileceğinden ki bu çeşitli dönemlerin ortalaması vede degerlemeden hangisi yüksekse o fiyat ayrılma hakkı olarak kabul edilecektir.
8.ayrilma hakkı için ilgili genel kurula fiziki veya elektronik ortamda katılıp muhalefet serhini tutanaklara işletmek şarttır.
Bu arada bende hisse var ama sonradan aldığım için ayrılma hakkından yararlanmam mümkün olmaz diye düşünüyorum.
Sagliklar
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık ortaklığın niteliğine göre, ayrılma hakkını, ayrılma hakkına konu önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihte sahip olunan paylar için kullanılabilmesine ilişkin esasları belirleyecek..
Büyük ihtimalle..bendeki hisselerin de bir kısmı bu şekilde..
Acik ve net yorum ve tespitleriniz icin tesekkurler.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok açık dille yazıyorum ve net yazıyırom,
Cuma günü kapanışına göre yazdım pd dd sini,
Siz şişenin en evantajlı olduğunu kafaya öyke bir sokmuşsunuzki pd dd olarak ne yazılsa boş size,illa yok öyle değil diyeceksiniz,
Her cam forumuna şişe en avantajlısı demenizden analşılıyor şişe en avanatjlı düşüncesi,
Şunu yazayım yine en avantajlı trakya sonra şişe ,anacm ve soda zaten pd dd üzerinde.
iPad cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazıyor işte bende anlamadım,
Kaynağın yanlış diyordu farkında değil kendi şişecam düşüncesi yanlış ,
Anlık veriyi koyuyorum yok o öyle değil diyor,ne diyim daha.
Herneyse şişecam en hcuzu diye alsın o farketmez.
•Borsada malum standart gibi bir şey hem gyolar hemde bankalar hep düşük primleniyor son zamanlarda,ama onunda özel sebebi var nedir, ekonomik şartlar deniyor,faiz dengesizlikleri,kur oynaklığı ve dış jeopolit sebeplerden kaynaklı ,sürekli olumsuzluklar devam ediyor bu iki sektörde doğrumu elbet değl,
•Özellikle bankalar endeksde belirleyici olduğu için bankalar üzerinde aksiyon alıp endeks yönü tayin ediliyor ,belirsizlik ortamından ne hikmetse haksız şekilde ve uzun süredir bankalar ucuz ve karlı olmalarına rağmen ucuz değerliyorlar,
•Ama aynı bankaların satışıda gündeme gelince özellikle borsa dışındaki satışlardan bahsediyorum borsaya açık bankaların değerlemelerinden misli misli fazlaya değerleniyor,ciddi yüksek çarpanlarla satılıyor,
•Emsal banka ikiside,biri halka açık çok daha karlı ,büyük ve ciddi marka değeri var diğeri halka kapalı yada halka açık dahi olsa,karıda düşük,şube sayısıda düşük. İş satışa geldimi satış çarpanları halka açık gibi olmuyor farklı değerleyip satılıyor yüksek bedelden,
•Misal trakyanın piyasa değeri adil demişsiniz piyasa da belirlenen bedel adildir yazmışsınız,trakya gibi şirketin piyasa değeri,piyanın şuan biçdiği değer adil olamaz asla,halka açık bedel üzerinden işlem yapılan bir şirketin hisselerini sadece borsada oluşan fiyatla adil demek doğru değil nasılki trakya ,nasılki bankalar,
•Borsada işlem görmeyen paşabahçenin piyasa değeri değerleme kuruluşunun yaptığı değere göre yanlışım yok ise 6 7 milyar tl idi,paşabahçe yıllık karı trakyanın yıllık karının 4 de biri civarında,diyebilirsiniz paşabahçe marka ,tamamda trakyacamında markaları var diyelim olmasın onca fabrika var onca kar var bir zahmet aradaki uçuk fiyatlama ortadan kalksın ozaman,paşabahçede trakya kadar fabrika kurup yatırım yapmıyor,trakya kadar karmetmşyor amaç kar ise kar trakyada var oaşabahçeye oranla yada kar sodada var,
•Trakya bankalar gibi yada gyo gibi direk ekonomik koşullardaki olumsuzluklara açık değil, o denli olumsuz etkilenmiyor,ihracat yapıyor yurtdışında fabrika alıyor çarkı çok iyi döndürüyor,
•Trakya cam misal çimentolar gibi değil,iç talep durdumu çimentoların hali ortada zarar dahi yazıyorlar,
•Misal adil değer adil fiyata oyak çimento örneği vereyim,oyak çimetolar kötü bilançolara rağmen %100 den fazla prim yaptılar bu birleşmeden dolayı,piyasa aslında daha düşük değerlerken ne olduda bu denli prim yaptı,karımı arttı hayır,ciromu yükseldi hayır ne değişti temel rasyo olarak hiç birşey,
•Demiştiniz ya b0rsadaki değer adildir diye ozaman şunu diyim bolu için piyasa 2 tl fiyat biçiyordu o fiyat adil iken şimdi ne olduda adil olan o rakam şuan değişm oranı sonrası 5 tl üzerine çıktı hangisi adil,yada hangi adili savuncaz.2 tl düşüktü hemde çok,değerleme sonrası gelen rakam adil,onca çimento kapasitesi,yatırım,çimento hacminin kapasite karşılığı 2 tl olamazdı yani borsadaki o anki rakam adil olamaz,
•Misal bim borsadaki değeri belli nerdeyse aselsanla yada birçok bankadan daha değerli,bu nasıl adil fiyat,elde ettiği karın bilmem kaç katından işlem görüyor,şuanki piyasa değerine orantılı kar etmesi için bimin şuanki karının 5 6 misli belki daha fazla karlar getirmesi lazımki şuanki piyasa değeri açıklanabilir olsun,doğru yada ederi bu densin,ama o denli kar artışını belki bir 10 sene yapamayacakki o zaman bu fiyatlama neye göre kime göre .Sırf karınıda geçtim bugün şirket kapansa borcu alacağı hesapla elinde şuan 30 milyar tl lik piyasa değeri üstünden hisse alan adama 1 tl para kalmaz,adil olmayan bu değer üzerinden,,
•Adil fiyatı birçok şirket için basit fk ve pd dd den dahi az çok çıkarmak zor değil,elbet profesyonellerin kullandığı rasyolar işi değiştirir ama basit bir adil fiyat dahi bu rasyolardan bulunur
•Trakyada ise özsermaye 6.4 milyar tl iken,piyasa değeri 4.5 milyara kadar düşmüş iken,kasasındaki nakit 3.9 milayr tl iken piyasa bu rasyoları ve gerçeklikleri asla görmez iken piyasa daki fiyat nasıl adil olur yada adil gözüyle bakarız,
•Trakya elde ettiği karın 5.5 mislinde işlem görüyor şuan yani en sıkıntılı piyasa dönemimde,kapalı dönemde iken piyasa elde ettiği karlar yine müthiş fk sı 5.5 ,emsal sanayi şirketlerinden örnek verelim,koca koca arçelik,ttrak,froto vb. Çok örnek var ama demeyin banka diye,trakya sanayi hissesi ne bankanın ucuzluğu ne gyonun ucuzluğu nede ucuz olan holding emsal olur,bankada kar ediyor ama risk faktörü sanayi gibi değil,ben sanayiye bakarım örnek için sanayi şirketlerinde bu denli büyük sanayiler içinde fk sı bu denli düşük,pd dd bu denli düşük kaç tane şirket var ,ayrıca dolardanda gelir yazmıyor trakta direk faliyetden çatır çatır kar yazıyor,
•İşin özü şu,ortada ciddi ucuz bir sanayi şirketi var ,öyle ona göre ucuz yada bana göre ucuz falan değil,bilançosuna göre çok ucuz bir şirket var bilançolar açık ortada,4.5 milyar piyasa değeri olan şirketin kasasındaki rakam 3.9 milyar tl iken ve bu rakama göre birleşme olacak iken kalan 650 milyon tl aslında,trakyanın bütünü tüm fabrikalarının ederi aslında şu 650:milyon tl biz böyel bir şirketi konuşuyor,
•Geçen gün polatlı fabrikasına yapılan ek düz cam hattı yatırım haberini koymuştum yatırım bedeli tam 120 milyon dolar yani 720 milyon tl,şuan trakyanın piyasa değerinden çıkart kasadaki nakti,kalan 650 milyon tl den daha fazla sadece tek düz cam hattı yatırımı,bu 650 milyonda tüm fabrikalar var,
•O kalan 650 milyon nasıl oluşuyor ,borsadaki adil olduğu düşünülen ama adil olmayan trakyanın bırsadaki piyada değerine göre oluşuyor maalesef,
•Eğerki ,kısaca trakya cam için adil rakam kalan 650 milyon tl normaldir denirse tek sözüm olmaz,tüm fabrikalar 650 milyon tl eder denirse tek sözüm olamaz tek bir düz cam hattı 720 milyon tl ye kurulmuş iken,bu 650:milyon luk çıkan rakamı ben değil bilançosu söylüyor trakyanın ben buyum diyor,
•Tek sözüm olmaz bu değer doğrudur diyen yatırımcıya onun bakış açısı yanlışlığıdır,doğru yanlış muakemesi bitikdir demektir,
•Adil fiyat ,ayrılma hakkı üzerinden konu dönüp duruyor haklı olarak,
•Benim için ayrılma hakkının önemi yok nedeni şu, borsadaki son 30 60 yada 90 günün oluşturduğu rakamlar benim gözümde hiç maalesef, yukarda anlattığım bir çok nedenden dolayı,adil olmayan borsadaki adil olmayan yada gerçek olmayan rakamlar benim yatırım yaptığım şirketin değerini belirlemez o değeri kötü niyetli patronda belirliyor,kötü niyetli tahtacı belirliyor,yada kısa ve orta vedeli olumsuz piyasa şartları belirliyor ama o olumsuz piyasa şartlarında şirket yine sağlam ve karlı duruyor,
•Ayrılma hakkındada adil fiyat olucaksa öyle 30 güne göre değil 12 aylık bilançoyadaki rasyolara göre belirle ayrılma hakkındaki adil fiyatı, niyemi, çünki şirket komple ortadan kalkacak ama beni gün gün oluşan fiyata mahkum edicek,asıl olan bilançodaki gerçeklere,karlara,özsermayenin değerlenmesine göre ayrılma hakkımı tanı,
•Değişm rakamını belirlerken de adil olmak zorunda ayrılma hakkındanda adil olucak 12 aylık bilanço yine kıstasın az çok ,kar belli ,yatırımlar belli,büyüme belli,yurtdışı fabrikalar belli bunlara harcanan dolarlar belli elde edilen şu kötü zamanda karlar belli,borçlarda elbet belli, özsermaye değeri belli iken yurtdışı şirketlerin çarpanları ,değerleri ,karları belli iken,burda kimse çocuk değil piyasa değerinden kasasındaki nakit düştükden sonra kalan 650 milyonluk trakyayla kimse kimseyi kandıramaz,ya borsada ederini vericektin emsal sanayi şirketleri kadar fk sını pd dd ha vermediysen ozaman şuan süreç sonada geldi ise ederini vericeksin verdirteceksin.
Theufuks yazdıklarımı size yazmadım ,sizinde kendi fikirlerinizi istinaden bazı yerlerde örnekledim sadece,genel yazdım.
Aslında yazının ve düşüncemin içeriği, zaten özetle; "bu yeni ADİL DEĞER kavramının ŞİŞE birleşmesinde uygulanması gerektiği" yönünde
Ancak önermenize gelirsek..
"Kişilerin durum lehine değil" "sanığın lehine" olmakla beraber pek tabii ki bu ilke, diğer durumlar içinde bir temel oluşturacaktır..Ancak kanımca gözden kaçırdığınız şey "eşitlik" ilkesi..
Gerçek ve tüzel kişiler açısından..Bir eylem veya işlem; gerçek kişinin lehine iken Tüzel kişiliğin aleyhine olabilir..
Önceki sayfada yazan arkadaşımızın verdiği örnek gibi.. cinayet cezası 5 yıl iken..siz adam öldürdünüz..5 yıl ceza aldınız..Ancak ceza yeni düzenleme ile 3 yıla indi ... BU sanık lehinedir..
Hatta tersinden bakalım..
Ceza; yeni düzenleme ile 20 yıla çıktı..Bu da Kanunlar geriye doğru uygulanamaz" ilkesi kapsamındadır..
Hakkaniyet ve eşitlik, yasalar, uygulamalar ve pek çok içtihat açısından çok çok önemli kavramlar kanımca
6. madde nasıl olacak? ayrılma hakkı! adam satmış, zaten ayrılmış. bist de hisse yi tüm haklarıyla satın alırsınız. örneğin temettü dağıtımından 1 gün önce alırsanız, temettü sizindir. diğer taraftan, tebliğ geriye işlemeyeceğinden; birleşmenin açıklandığı tarih ile tebliğin yürürlüğe gireceği tarihe kadar alanın durumu, örneğin bügün alınsa, ayrılma hakkı yeni sahibinindir.
Dediğiniz husus eski SPK.kanununda öyleydi
Ama yeni cikanda önemli nitelikte işlem nedeniyle kararın açıklanmasından önce hisse sahibi olma şartı getirmişler.
Bunun sebebi ise şirketten fon çıkışı olmasın bu iş için diye olay budur.
Aslında dediğiniz husus mantık çerçevesinde de öyle olması lazım satinalan her türlü hakkıyla hissenin sahibi olması doğrusudur.
Ama kanun maddesini böyle duzenlemisler yapacak birşey yok.
Tebligi bekleyelim.
Size başımdan geçen bir genel kurul ayrılma hakkını örnek vereyim.
20.01.2009 genel kurul tarihi
Ben hisseyi 18.01.2009 tarihinde aldım
Genel kurula katılamadım
Sebebi 19.01.2009 tarihinde takasta gözükmüyor haliyle
Ama 18.01.2019 tarihinde ve 19.01.2009
Ve 20.01.2009 tarihinde hisseyi satan kişi
20.01.2009 tarihinde yapılan genel kurula katılabiliyor ve şerh verip oy kullanabiliyor
Bilmem anlatabildimmi
Arkadaslar
Birlesme karari bir asamadir sadece
Birlesme bir surectir
Ortada belirlenmis ve spk tarafindan onaylanmis bir birlesme bedeli bulunmamaktadir
Bundan sonraki surecte olusacak birlesme bedeli yeni cikan kanun hukumlerine tabidir
Birlesme sureci 6 ay icinde olabilecegi gibi 1 yilda surebilir 2 yilda. Kanunda belli bir sure tanimlanmamistir. Sadece belli sure icersinde tamamlanmassa ozsermaye degerlemesini 6 aylik bilanco uzerinden yapacaksin diye emretmis mevzuat.
Suresi on gorulemeyen bir ozellikli durum icin bu surec icersinde cikacak kanunlarin sirf genel kurul karar aldi diye uygulanmamasi ne kadar mantikli. Bedeli de belirleyip genek kurul ve spk tarafindan onaylanmis olsaydi yeni adil fiyat hukumlerine tabi olunmazdi.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn.karabaht34
Birleşme 6 ay 1 yıl süremez
Yıl sonu bilancolarina göre olacagidan
31.08.2020 tarihi genel kurul onayı için son tarihtir.
Arkadaşlar
Adil fiyat herkes için farklı olabilir
Bu fiyatin herkesi memmun etmesi beklenemez elbette siz kendi açınızdan yüksek olması beklentisi elbette olacaktır.
Ama şirket içinde adil olması gerekmez mi birde bu yönden bakmak gerekir.
Onun için önemli nitelikte işlem için ayrılma hakkı getirilmiştir zaten
Atıyorum şirketin üstünden gelemiyecegi bir rakam çıktı vede ayrılma hakkına yüksek katılım oldu hakim ortak birleşmeden vazbile geçebilir bu ihtimal azda olsa vardır.
Tebliği vede değerleme oranini bekleyelim bakalım
Sagliklar
Mevzuati okursaniz yilin ilk 6 ayi icerisinde alinan birlesme karari onceki yil donem sonu bilancosuna gore degerlenir. Tamamlanmaz ise ilk 6 ayda son 6 aylik bilancoya gore degerleme yaptirilir. Yani 6 ay icinde tamamlanma gibi bir zorunluluk yok.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar trakya cam forumuna emek veren herkeze çok teşekkür ederim,
Kaliteli,seviyeli ve sadece yatırım yaptığı şirketle ilgili detaylı,özenli ,açıklayıcı paylaşımlar yapılıyır,
Herkez elinden geldiğince bildiğini aktarmaya çalışıp bilgilendirmeye çalışıyor,
Allaha şükür soda ve şişe forumlarından farklıyız umarım bozulmaz,
Emek veren herkeze tekrar teşekkür ederim.
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Benim anlatmak istediğim de yıl sonu blancosuna göre birleşme içi alınacak genel kurul kararı 31.08.2020 ye kadar alınması gerekir.bu süre içerisinde yapılamazsa şayet
Yeniden başvurması gerekir vede farklı blancoyla ozaman degerlemede değişecektir haliyle onu anlatmaya çalışıyorum.
Siz 6 ayda 2 yılda sürebilir yazınca.
Daha önce nettur ve netholding birlesmesinde süresinde yapılamadı vede şirket birleşmeye kararlı olduğunu ve yeniden başvuracağını beyan etti.Ve sonradan birleşme gerçekleşti.
Sagliklar
Birleşme ve bölünme işlemlerinde esas alınacak finansal tablolar
MADDE 6*–*(1) Birleşme veya bölünme işleminin onaylanacağı*genel kurul toplantısının hesap döneminin sonunu takip eden dördüncü*ayın başı*ile sekizinci ayın sonu arasında yapılması*durumunda, birleşme veya bölünme işlemlerinde son yıllık finansal tablolar esas alınır. Genel kurul toplantısının bu dönemin dışındaki bir tarihte yapılması*durumunda ise, en az 6 aylık faaliyet dönemini kapsayacak ve finansal tablo tarihi ile genel kurul toplantı*tarihi arasında altı*aydan fazla süre geçmeyecek*şekilde düzenlenecek ara dönem finansal tablolar esas alınır.
Spk nin tebliginin ilgili maddesi bu. Yeniden basvuru gibi bir zorunluluk yok. Sadece degerleme hangi bilancoya gore yapilmalidir onun icin yapilmis bu sureler.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
•Ayrılma hakkı denen çokda önemli olmayan rakam dan herkez hissesini veririse ozaman ciddi fon çıkışı olur bu kesin,
•Ama yüksek rakamlı ayrılma hakkından ziyade yada adil ayrılma hakkından ziyade adil değerleme sonucu çıkacak,adil değişim oranından değişimde fon çıkışı olmaz değişim olur,
•Zaten adil değerleme sonucu soda,anadolu ve trakyanın nın değerleri adil şekilde ortaya çıkarsa bu zaten şişenin değerinide artıracak,artan bu değeri karşılamak için de fon çıkışı olmayacak zaten dışardaki lotlar alınıp adil fiyatdan ,şişe lotu verilcek adil fiyatdan yani al gülüm ver gülüm durumu olucak,
•Çıkan adil değerleme için ise kimsenin cebinden para çıkmaycak piyasa şirket ederlerini yukarı taşıyacak aynen çimentolarda olduğu gibi,
•Çimentolrda kim ayrılma hakkından hisse verdi,kimse vermedi ,fon çıktımı hayır,piyasa gelen değerlemeye göre hisse fiytalarını yukarı çekip bekledi halada belli miktarda kesin prim garantisi var,
•Alan memnun,satan memnun durumu olucak,ayrıca fonda çıkmayacak,
•Ama adil değerleme olmaz ise şirketlerin gerçek değerlerinde değerleme olmaz ise burdan iki tarafda kazanamazki ,
•Düşünsenize zaten %70 elinde %30 piyasada ,piyasa olan malında belli kısmı yine sende zaten çoğunluk sende iken,adil değerleme çıkacak şirketlerin gerçek değerlerini yansıtan bir raporda burda hen büyük hissedar kazançlı çıkarhemde küçük hissedar, yanlışmı düşünüyorum?
•Adil değerlemede en büyük kazancı ana hissedar yaşarken cebinden ayrılma hakkına para çıkmadan ,adil değerlenen şirketlerin değeri artıcağı için çatı olan şişeninde değeri artıcak yani ana hissedar asıl kazançlı olan olucak ve aslında kimse kaybetmiyecek adil bir değerleme raporu geldiğinde,para çıkmıyor,hisse almıyorsun ,adil değerden çatı şirketi hissesi verip ,adil değerlenen şirketi bünyene katıyorsun haliyle senin değerinden eskisinsen yukarda fiyatlanıyor,bunuda piyasa yapıyor hemde para vermeden,piyasa sadece gelicek rapordaki kağıt parçalarındaki değere göre budenli büyük değer artışını kısa sürede yapıyo, umarım yapıcak.
Yanlışmı düşünüyorum acaba?
Benim tum aklimdan gecenleri ifade etmissiniz. Kesinlikle adil degerlemeden Şisenin kendisi ve ana hissedari asil karli cikacaktir gercek degeri kabul ederlerse. Bursa ayrilma hakki nedeniyle nakit cikisi serh dusen ortaga yapilacaktir ki bence olursa bile kucuk bir hisseye tekabul edecek kadar olur. Sonucta burda kendi sirketleri birlesiyor ve degerliyorlar. Asil kazancli kendileri cikacak sisenin buyuk hissedarlarinin. SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ayrılma hakkının belirlenmesi konusu çok tartışılıyor , ancak ilk öncelik birleşme oranlarının nasıl olacağıdır.İkinci önceliğimiz bence birleşme sonrası şişeye piyasanın biçeceği değerdir.Önümüzde çimento örneği var.Değerlendirmede piyasanın biçtiği değerler çağrı fiyatlarının matematiğinden farklılıklar gösterebiliyor.Önümüzde çok bilinmeyenli bir denklem var.
Kardeş
1.cimentolarda çağrı fiyatı düşük olduğu için
Tabiki şu anki duruma göre kimse hisse vermez daha genel kurul ilan edilmedi ayrica
2.genel kurula kadar hissenin ne olacağını kimse bilemez örnek Mardin çimento çağrı fiyatı 5.43 açıklandı bizim piyasa malum çok oynak genel kurula kadar bu fiyatın altına indiğinde genel kurulda şerh vermek avantajlı olur
3.aslan çimento ise sınırda
4.adana c sınırda adana ile Adana b de vede unyede çağrı fiyatı düşük vedegisim oranı avantajlı ama en az 45 günlük süreçte ne olur bilemeyiz.
5.sise grubu özeline gelirsek burda açıklanan önemli nitelikte işlem kriteri nasıl olacak bilmiyoruz daha önceki açıklanan çağrı fiyatı muhtemelen geçerliliğini yitirmiştir.
Değerleme oranı ve tebliğ açıklanınca daha sağlıklı yorum mümkündür.
6.daha önce yazan arkadaş işin 2 yılda bile biteceğini söyledi o zaman ayrılma hakkı fiyatı da değişecektir.
Netice olarak fon çıkışı olma ihtimali hernekadar zayifta olsa vardır bunu gördük Anadolu cam ve şişe cam açıklanan fiyatın altında işlem gördüler.
Zaten açıklamadan önce elinde hisse bulundurma kriteri fon çıkışına karşı şirketleri korumak içindir.
Kaldiki şişe grubu için sorun olacak fon çıkışı olmaz piyasa ederine getirir
Sagliklar dilerim
•Çimento örneğindeki ayrılma oranlarına bakın ,değerleme sonucu belirlenen değişim oranları sonucu misal bir adet bolu nun edeceği rakama bakın,
•Bolu için yanlışım yok ise ayrılma oranı 3 lere yakın yada biraz üst seviyesinde iken ,değerleme sonucu çıkan rapora göre 1 lot boluya karşı,ilk değişim oranı 0.91 iken,sonrsindaki spk isteyi sonucu olan revizede yukarı yönlü,0.97 ye çıktı,
•Yani bir adet bolu için şerh koyarsan 3 tl alıcak iken, ama şerh koymaz isen mardin dönüşümü sonucu şuan 5.5 tl lere yakın bedelle değiştirmiş olucaksın hisseni,
•Kim neden şerh koysun hisseni 5.5 lerdeki malını 3 lere versin,
•Oyağın cebinde hem para çıkmadı,hem birleşmeyi yaptı,hemde şirketlerinin borsa ederlerini çok çok yukarı çekti,ama bunlar olurkende kimsenin cebinden para çıkmadı ,şirket değer artışını piyasa yaptı zaten bşr önceki yazımda örneğini verdim,
•Onun içindirki ayrılma hakkınndan ziyade herkeze yarıyacak asıl olan ve önemli olan konu değerleme raporunun adil hazırlanıp şirketlerin adil fiyatlardan dönüşümüdür,
•Şişe grubu şirketlerinde adil değerleme yapılmaması için hiç bir sebep yok diye düşünülüyor ve düşünüyorum,nedeni ise basit,anacm,soda ve trakya için tek bir olumsuz rasyo yok,kar ediyorlar,fk lar yerlerde,epitdalar,favökler desen,piyasa çarpanları çok düşük başta pd dd olarak trakya,sonrasında sürekli yatırım yapıp büyüyor ve yatırıma rağmen kar ediyor yani hem yatırımı karşılıyor hemde ayrıca kar edebilme yeteneği büyük,yurtdışında fabriklar alıp ayrıca yatırım yapıp sadece yurt içi değilde yurtdışındada büyüyor, sağlıklı bilanço oluşturup ve devam ettirip ,sağlıklı gelir gider dengesi oluşturup ve devam ettirip ve bunların sonucunda ise sürdürülebilir sağlıklı ve istikrarlı bir yapıyla bu şirketler devam ediyor,
•Bu denli sağlıklı yapıya sahip şirketler nasıl olurda adil fiyatdan değerlenmez diye düşünüp işin içinden çıkamıyoruz aslında,çıkamama sebebimiz ise trakyadan örnek vereyim,özsermaye ciddi yüksek hatta hemen tamamı nakit bu özsermayenin,kar varmı ciddi miktarda yıllık karın 5 mislinde fiyatlanıyor yani şirket kendini 5 yılda amorti ediyor onca yatırım ve satın almaya rağmen,borsada böyle bir geri dönüş çok azdır kar ve piyasa değeri makasının bu denli yakın olması,normal bir ticarette dahi bu denli geri dönüş şekli ve ticaret sayısı azdır,borsada böyle kar geri dönüşü yapan şirket sayısıda çok az sanayilerden bahsediyorum,devam edeyim ,başka ciro sürekli artıyor,ihracact seviyeleri artıyor,avrupanında en büyüğü iken düz cam sektöründe anlıyamadığımız neden bukadar ucuz ozaman,işte orada en başa dönüyoruz orasımı neresi ayrılma hakkının belirlendiği son 30 günlük borsa rakamı,
•İşte bu denli ucuz olmasının tek sebebi var trakyanın,borsadaki adil olmayan hemde hiç adil olmyan rakamlarından dolayı neden bu hisse bu denli ucuz diyoruz,acaba nerden nerelerden fiyatlancak acaba adil değerleme olucakmının korkusundayız ,
•ama aynı trakya borsada fk olarak 5 lerde değilde hakettiği edeei olan 10 lara yakın değerlense pd dd olarak 0.7 ler değilde 1.5 lere yakın değerlenmiş olsa kimse neden bu rakamlarda bu şirket deyipde pahalı diyemez ,nasılki bim gibi bir şirket 30 milyara yakın değerleniyor ise kimse ses çıkarmıyorsa ,karının 20 30 misline fiyatlanıyorsa trakyada ne var karının 8 10 misline fiyatlansın adil şekilde hatta değerlesinler değerlensin,
•Sorarım sizlerebu yapıdaki bir şirket adil değelenmiycekde borsada hangi şirketler adil değerlencek ozaman,
•Misal marshalın şuanki değerine bakın ,karına bakın özsermayesine bakın,yatırımlarına bakın,fk sının ve pd dd sininde misliyle üstünde şuan özel durumuda var marshalın,sektöründe rekabet çok ama şirket iyi yönetilmşyor zamanında aksiyon alamadığı için sonradan çıkan firmalar çok daha fazla işler yapıyor ona rağmen borsadaki rasyoları yüksek,örnekler çok bitmez.
İber Erol
Batak cimentolara verilen ayrilma fiyatiyla mesela 2 milyar yillik kari olan sisenin ayrilma fiyati eger adil fiyat uygulanacaksa herhalde coook farkli olmalidir....kendisini 6 yilda amorti eden bir sirkete ortaksam bana ayrilma fiyati olarak 15 yilda amorti fiyati vermeli...sise 2 milyar kara gore 15 yil amorti suresi olan bugunku fiyati 5 iken 12.5 fiyat verirse dusunurum degilse ayrilmaaaam
Yeni· Cevap
Kardeş
1.çimentolarda çağrı fiyatı düşük çünki değerleme adil olmayan borsa fiyatından yüksekde ondan,sürekli aynı şeyi konuşuyoruz,borsadaki rakamlar adillikden uzak,
2.genel kurula kadar hissenin ne olacağını kimse bilemezde şuan olmayan olumsuzluğu,belki olmayacak olumsuzluğa göremi pozisyon alıcaz,karar belli,sonuç belli,çimentolar artık birleşti spk onay verdi sonradında mardin çimento hisse fiyatı ne olur ,hele bizdede adil değerleme yapılsın,adil değişim yapılsında tek derdimiz sonrasında hisse fiyatı ne olur olsun,belki olumlu olucak mardin fiyatı nerden biliyorsun olumsuz olacağını,belkide olumlu olucak?
3.aslan ve adnac ın değer olarak borsada ki rakamları,zaten pahalı idi adil değildi,sebebide kapasite oranları ve elde ettikleri karlara göre zaten borsadaki fiyatı yukarıda idi,aslanın geçmiş spekülatif hareketleri malum,adnac zaten ad*****n c tertibi aslında adana çimento zaten,
4. adana,adana b,ünye,bolu kar ve prim potansiyelleri kesin artık,arada derede ne olur bilemem bilemeyeceğime göre nasıl karar vereyim belkide olumlu şeyler olur değilmi olumsuzluk olacağının kesinliği yok iken belkide olumlu olucak ,ya olumlu şeyler olursa ne olucak?
5.şişe grubunda önemli olan değerlemdir nasılki çimentolarda önemli olduğu gibi,değişim oranıdır, ama gerçekci ve doğru ,olması gerekende ne yüksek nede olması gerekenden düşük,zor değil herşey bilançolarda yazıyor zaten,
6.anadolu şişe ve soda açıklanan ayrılma hakkının altında işlem görüyor görüyorda bunu belirleyen piyasa işte sıkıntı orda,peki piyasayı belirleyen sodanın,şişenin yada anadolunun yada trakyanın borsa değerini belirleyen eller ehil ellermi peki,ederlerine getirdiklerinde yada ederlerinde getirmediklerinde çıkarları neyse ona göre karar verip onu uygulayan eller ,borsa bedelini belirleyen eller,çıkarkara ve çıkarlarına göre iş yapmıyormu,borsada nice gğzel hisseler neden baskılanıyor işte menfaat çıkar için,
•Yıllar önce goldman petkim için rapor hazırladı,petkim ederi misal 2 milyar tl dedi,bu rapor gerçek sadece rakamı atıyorum,aynı goldman aradan kısa süre geçti o değerlediği pekimin içindeki tek bir limanı 1 milyar tl ye satın aldı,petkimi düşük rakamlarda tutan ellerler,o raporu hazırlayan eller aynı zaten,hep menfaat hep çıkar,
•Sürekli açığa satılıp hisseleri düşürenlerde bu 4 şirket için aynı eller benzer eller,menfaate göre çıkara göre iş yapan eller,bu 4 şirketşn hisseleri borsada çıkarken ne olduda ve neden hisse fiyatını günde 100 lerce milyon lot açığa satıp hisseyi düşürdüler,
•neden sürekli baskılarsın neden düşürürsün, buna nedenir tabiri caizle puştluk denir,işte böyle piyasada bu hisseler düşürüldü aşşa çekildi,gün gün hepsi isptalı şişede günde 10 milyonlarca lot açıpa satıldı ,diğerleri hakeza öyle,adillik neresinde,bu adillikde borsadaki değer ne emsal olur nede değer olur.
Tüm şişe grubuna neden kopyala yapıştır yapıyorsun,keyif senin elbet istediğini yapta ilginç geldi bana,
Şişe en ucuz bu grupda deyip her sayfaya yapıştırdın aslında en ucuz trakyada idi ,tam emin ol öyle yapıştır bari.
Iclerinden en uygunu sise...tum sise gurubu yukselsin en cokta sise...bunun neresini aciklattin simdi vaktimi aldin kardesim...neyse herekese anlatacagiz elbette...serde mühendislere hocalik yapmak var ne de olsa...o
İçlerinde en uygunu trakya,bunun neresini yine ve yine niye açıklatıyorsun şişe diyerek kardeşim,
sendeki vakitlilikde bizdeki vakitsizlikmi,vaktinin bu denli değerli olduğunu söylecek kibiri at bir kenara,bendede vakit az ama dünya kadar zaman ayırıyorum verdiğim cevaplarda vaktimi aldığın kibirini yazıyormuyum,
Aç foreksi aç matriksi bak ordan ,gerçek canlı anlık değişen pd dd oranlarına niye anlamak isteme konusunda bu denli ısrarcısın ilginç,
Mühendislere hocalık yapmak zordur elbet,
Ama bir foreksi açıp bir matriksi açıp trakya yazıp pd dd ine canlı ve ne son değerden ulaşmakda o denli kolay ve basittir,
Hele şişe harici sayfalara girip en ucuzu şişe demekde,en iyisi şişe demenin amacını anlamak için hocalık yaptığın mühendizlere gidip sizin bu hocanızı anlatın demek lazım gerek sanki,emin olamadım senin mühendiz üstü hocalığından,
Birde şişe yazdığın şişeye yada gruba heran el konabilirin açıklmasında yapsan sen,
Şimdide en iyisi şişe diyorsun onasıl iş,bilgiden uzak ,olmayack birşeyi yazıp,asıl hşssedarı yanş malın sahşbi belli iken onu göz ardı edipde insanları olumsuz etkileyecek yazı yazmanın manası ne,
Gitde vaktimizi hakikaten harcama,mühendizlerine hocalık üstü ne veriyorsan ver
Uzun bir yazi gordum okumadim sonunda eski bir yaximi kopyaladigina gore menfi bir yazi...uzstmaya luzum yok...el konsa bile birlesme sinerjidirjisi agir basti...el konma asil bankayi etkiler...fikrin niye degisti diyorsan elestirin bunaysa ssna yeni durumlar cercevesinde fikrini degistirmiyorssn dogal seleksiyon bi nevi yok olursun...hocaligs gelirsem itu 90 lar...neyse vaktim vok sonra belki...belkiiii
Allahına gurban olayım senin muhendiz üstü hocaların nirvanası seni,
Hele bak okumaya tenezzül etmemiş,heyt adam geliyor çekilin lan,
Yakarım diyorsun ,yıkarım diyorsun ama okumam diyorsun,gurban olsun sana bu forum ellam,
Mühendizler üstü hocasın ha,gurban olsun senin selekisyon diyişine bu forum,
Gurban olsun geri fitesdeki ahengli fikir değiştirişinin,itü kamsundeki duvarların titreyişini kulaklarım kaldırmadı yeminle,
Çark etmenin verdiği şinerjideki efektif ve o denli kısa süreli çark değişimi ve hızının bir mühendis üstü hocaya yakışcağını hiç bilemezdim bu denli,keyif verirmi bu sahne insana hemde ne keyif hemde ne haz,başka bir boyuta geçirdin forum ahalisini,
Okuma diye uzun yazdım,
Sana vaktim yok diyemem herzaman vaktim var sana.
https://resmim.net/f/E4kmw5.jpg
31 ocaktan bu yana alan satanlar
Teşekkür sn cefkas,
Elleriniz dert görmesin,kırmadınız .
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Ya anlıyorum anlamasınada,bi düzey bi,seviye birazda olsa etik olur ya,hiçbirşey yok,
oyak çimentolarına batık dedi mühendis üstü hoca arkadaş,yazıktır günahtır,iftira atar gibi yazmak nedir ya,benimki iyi seninki kötü ,ya onunkide iyi seninkide iyi ,elin malını niye kötülüyorsun hemde köyüde değilken.
Is yatirim subat boyu 12.2 milyon hisse net almasina ragmen takaslarda yok. Virmanladigi kuruluslar garanti ak vakif ve yatirim ortakliklari. Metro son 1 milyon alimi duruyor ve zararda. Gerisini virmanlayip satmis. Aslinda tahta tertemiz. Yabanci satisi kesilirse guclu toparlanma egilimi.
Takaslar icin tesekkurler.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir insanın mühendise hocalık yapması subay olması doktor olmasının pilot vs.olmasinin SPK.mevzuatiyla vede değerleme işiyle ne ilgisi olabilir anlamak zor.
Yeminli mali musavirim dese vede değerleme hakkında yazı yazsa saygı duyar vede değerlendiririm.
Bu birleşme mevzuatı daha net değil
Ayrıca ilk planda şirketlerin defter değerine göre biz ucuz olarak değerlendirebiliriz.
Ancak şirketlerin gayrimenkulleri varsa ve yeniden değerleme yapilmayip maliyet değerleriyle blancoda gözüküyorsa bu degerlemeyi önemli oranda değiştirebilir.
Ayrıca değerleme metotlarindan hangisinin ne ağırlıkta olacagida önemlidir.
2 somut örnek vereyim de degerlemeye fazla bel baglamayalim derim Trakya cam özeli için değil genel anlamda.
A.yeni yapılan kervansaray holding değerlemesi SPK.ca görevlendirilen bağımsız firmaca değerleme yapıldı fiyat 0.14 çıktı piyasa fiyatı 0.52 idi
B.yine yeni sayılan 2019 yılı İzocam değerlemesi de fiyat 10.52 çıktı piyasada 20.12 idi kapanış.isin garibi şirketin fabrikalarının sigorta bedelini esas alsalar bu bile 20.12 ye tekabül ediyordu
Vede borçsuz bir sirketti.isin komik tarafı 2006 yılında bu şirket bir hisse 13 dolara el değiştirmişti işte durum budur.
Ama bu şirketleri halka arz etseler degerlemeyi yüksek cikartirlardi hep öyle
Olmuştur bu güne kadar
SPK.maalesef bu konularda etkin
Değil şişe grubundada değerleme çok farklı olmayacaktır buna hazırlıklı olalım
Adil fiyat seçenekler içerisinde birisi olacak vede bu yatırımcıları memmun edecekmi bakalim göreceğiz.
Hayırlısı olsun