Tamam, sağlam temelli çimento hisselerini ucuzdan almak icin iyi bir dönem o halde. Uzun vadeli temettu yatırımcısı da bu firsati beklemez mi?
Printable View
Ucuz= neye göre kime göre ucuzluk görece bir kavram ne kadar ucuzlayacağını bilemessin. bence bu sene sonuna kadar çimentolara ucuz demek için çok erken. sene sonuna doğru belki....
yok biliyorum öyle demediğini ben yeri gelmişken hatırlatayım dedim.
Analizlerim bunu doğuruyor çimentoların bilancolarının %90 ı sıkıntılı geliyor.
çimentocuların 3 aylıkları iyi gelmiyor (şimdiye kadar gelenler)
6 aylıklar iyi gelecektir bence.
General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ajmak için iyi bir fırsat dediniz bende henüz erken ne kadar ucuzlayacagını bilemeyiz o yuzden sımdıden alırsanız sıkıntılı olur sene sonuna dogru tekrar bakılır dedim.
Uv yatırımcısı her halukuarda almıyor dıye bılıyorum.
Ancak uv "temettü" yatırımcısı her halukuarda alıyor olabılır ;) ona bırsey dıyemem :D :p
genelde 6 aylıklar daha iyi gelmiş
General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şu an veya önümüzdeki 7-8 ay hisse almak cesaret ister. Mayıs'tan itibaren düşüş olabileceğini düşünüyorum. Yaşarsa son yükselişlerini yaşar bu ay, sonrasında 7-8 içinde 75000-80000 arasına düşebileceğini düşünüyorum.
Ben alım için buraları parayı dolarda tutarak beklerim.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. ctugrul
Düşüşler kademe kademe alım için fırsattır. Dibi de bilemeyecegimiz için düşüşlere hedef koyulup oralarda pay almak mantıklı geliyor bana. Endeks 60.000 lere düşse de alsak diyebileceğimiz şirketler var. Açıkçası ben şu anda bu kadar yükselişe üzülüyorum elimde 4 tane iyi sirketin hisseleri olmasina rağmen. Daha fazla pay almak isterdim.
Ama bahsettiginiz gibi düşüşler olursa firsatlar gelecektir elbet.
Tecrübeli forumdaşlara bir sorum olacak
Temettü dağıtımının NAKİT olarak yada HİSSE MALİYETİNDEN düşülmesi olarak yapılması temettü dağıtan şirket ile ilgili midir ? Yoksa yatırım şirketi ile ilgili midir ?
Hisse maliyetlerinden dusulmesi kismini simdi duyuyorum bedelsizi kastediyorsun sanirim.
Sirketin verdigi bir karar ister kar payini nakit dagitir buna temettu denir isterse bedelsiz olarak dagitir onuda lot seklinde alirsin. Buna sirket karar verir.
Temettu sonrasi maliyet indirmesi kismininkastediyorsan
Temettu alinca maliyetin dusmez bazi bankalarin yazilimlari geregi hisse grafigiyle beraber maliyetinizide dusmus olarak gostermektedir. Sadece goruntu olarak kariniz fazlaymis gibi gorunur ancak totelde paraniz sermayeniz ayni kalir.
halkyatırım
Şundan sordum. Örnekle anlatayım
Elimde Petkim hissesi var toplam maliyeti 1250 TL (4,90 x 255 hisse). 40 kuruş brüt temettü dağıttı. 16 nisanda hesabıma 255 adet x net 0,34 = 87 TL yatırım hesabıma NAKİT olarak geçti.
Oysa ben zannediyorum ki eğer istersem tercihe bağlı bu 87 TL nin hesabıma nakit olarak geçirilmesi yerine
hisse maliyetim 87 TL düşürülsün ve elimdeki 255 adet hisse 1163 TL maliyetli olsun...
Hani böyle bir durum var zannediyorum. Yanlış mı anlamışım maliyetten düşme olayını. Yani herkez benim gibi nakit mi alıyor
Teknik temel karışık, buhur25 hisseleri
istek olursa, bu şekilde günlük veya haftalık yayınlarım.
https://i.hizliresim.com/01oRpV.png
Borsada genele bakarsak endeksin lokomotifi dediğimiz hisseler; bankalar, Tüpraş, Ereğli vb. çok çok iyi karlar açıkladılar. Hala daha kriz söylentisi yapanlar neye göre yapıyor anlamıyorum.
Kriz geldi diyelim Hektaş 2 liraya mı inecek, Tofaş 20 liraya mı inecek, Tüpraş 40 liraya mı inecek vb.. inecekse de süper olur bol bol toplarım.
Zaten son 2-3 senedir bilfiil krizdeydik aslında, artık biraz rahata erelim :)
bende anlam veremedim birileri habire endeksin düşeceğinden filan bahsediyor yanlız bilanco karlılıkları gayet iyi olan bir çok şirket görmekteyim.
Bilancosu saglam hisse aldıgınızda sırtınız yere gelmez bence.
En güzel örnegi aselsan orge mesela orge 4,7 kat getiri var son 3 yılda
endeks ise sadece 16,000 puan gidebildi.
vel hasılı fasa fiso
Endekse cok takılmamak lazım.
BIST-Banka sirketleri BIST'i sırtladığında benim ortak olduğum şirketler yerinde sayıyordu birkaç hafta önce.
Sonra BIST-Banka yerinde saymaya başladı BIST-100 duruldu. Benim portföy %5-6 yürüdü.
Belli olmuyor paranın nereye gireceği. ihtiyatli olmakta fayda var tabii ki.
Necip abi yazmış geçenlerde twitterda. Görünce çok güldüm, ne kadar haklı.
Borsada kazanmak için süper bilgiye, tüyolara, kimsenin bilmediğini bilmeye falan ihtiyaç yok. Sabra ihtiyaç var. Yatırım yapılabilecek hisseler üç aşağı beş yukarı aynı. Bundan 3-4 sene sonra yine aşağıdaki yazıyı kopyala yapıştır yapacağız.
"Birkaç sene önce anlatırken, bana cevaben "bunlar eskidi, artık yeni #ASELS'ler, yeni #TUPRS'lar bulma zamanı" diyenler vardı. Arıyorlar..."
Fressky diyordu fresskyın bir çok düşüncesine katılırım lakın eskidi cumlesıne cok katılmıyorum bir hisse iyi bilanco yayınladıgı surece cıkmaya devam edecektir. bunun kaçarı yok.
orge için bir cok kişi o gitmiş diyordu gitş dedikten sonra hisse %100 daha gitti BİMAS bundan 6 yıl once herkes gıtmıs diyordu hala gidiyor :D daha ne kadar gidebilir cumlesıne verilecek cevap şudur bilanco karlılıgıı yavaslayıp duruncaya kadar gider.
bilanco yavaslayınca durur ve düşer ne zamana kadar düşer bilanco iyileşinceye kadar daha ne kadar düşecek diyenlere cevap 0,1 lıraya kadar yolu var. ne zmankı bılanco duzeldı hah işte ozman düşüş yerini yükselişe bırakabilir.
Necip hocamın yazısına katılmıyorum. Bazı haklı sebeplerle... Sabır= zman demek. geçen zaman bana göre bi,r risktir. cunku oleceğımız gune her geçen gun bir adım daha yaklaşırız. ölüme yaklaştıkça yaşlanırız yaşlandıkça bazı şeyler değerini yitirir. 20 yaşında ferariye binmek cok zevkli iken 45 yaşında ferrari luzumsuz bir araç gibi görünecektir.
Sabrediyorum cunku biliyorum kı 10 yıl sonra hedeflediğim yere geleceğim... :D,
peki ya 10. yıl öleceksen ? ozman sabrın değeri nerde ? zmanmı önemli sabır mı önemli ?
bence zman en değerli yatırımımızdır. Sabırda= zmanla dogrudan ilişkili oldugu için bana göre geçen her zman bir kayıptır bu yüzden zamanı kısa tutarak hedeflerimize kısa vadede ulaşmamız lazım ve stratejilerimizi buna göre biçimlendirmeliyiz.
Ben sabrın yerine zamanı baz alan taraftayımdır. Zamanı baz almanın riskleriyle 10 yıl sabretmenin risk derecesini aynı görmekteyim.
10 yıllık düşük riskli yatırım yaptıgınızı zannedersınız 10. yıl hayatınızı kaybeder veya çok güç yaşayabılecegınız veya sağlıgın paradan daha degerli oldugu bir zaman denk gelirsiniz. Sabrettiniz kazandınız peki ya ödülünüz saglıklı bir yaşam ile cok paramıydı bu bir risk değilmiydi ? 10,0 yıl hedeflerine ulaştın ama saglıgını kaybettin. Risk budur işte elde edeceğiniz paranın sizin için bir değerinin olmayışı bir risktir.
Bu yuzden hedefleri sabrın uzerıne kurarak risk almak yerine hedefleri gözetirken zamanın olabildiğince kısa tutarak o hedefe erişmeliyiz. bu hedef yatırım yaparkenki risklerinizi arttıracaktır. ama zamandan gelcecek riskleride bertaraf edecektir. ve 10 yıl sonra kazanacagınız paraya göre daha değerli olacaktır.
cunku bazı şeyleri yaşınızda iken yaşamalısınız. 75 yaşınıza geldiğinizi düşünelim totodan 1,000,0000 tuturdunuz soruyorum size ne kadar mutlu olabilirsiniz. bir kıyaslama yapın ve 35 yaşında iken bu parayı elde etmek ile 75 yaşında bu parayı elde etmek arasında bir fark görüyormusunuz.
işte gördüğünüz bu fark ele aldıgımız zamanın (sabretmenin) bir riskidir...
İnşallah ilerde bir gün hedeflerinize ulaştıgınızda keşke daha erken ulaşsaydım demezsiniz...
https://www.youtube.com/watch?v=xco9gbVIEqc
Ben bu konuda bir kitap çevirdim desem bilmem kaç kişi inanır :cool:
http://www.time-value-of-money.com/b...i-lingual.html
Kitabın çevirisi bitti şimdi hoca ile beraber hataları vs ayıklıyoruz 1 haftaya Türkçe versiyonu yayınlarız zannediyorum.
Syg.
Sayın Börsianer,
İşin özü sizin Çimentolar için hazırlamış olduğunuz tablo.
Fakat asıl önemli olan bu tablonun Bist temettü endeksi için olanı. Eğer Bist temettü için benzer bir tabloyu hazırlayıp birde hisselerin temettü verimleri yüzesel olarak bu tabloya ekledinizimi mükkemmel olacak. Sizden rica ettim ama cevap gelmedi.
Ne işimize yarayacağınıda aşağıda açıklayacağım, şimdi.
Bu tabloyu excelde yazırlayıp temettü verimlerini en yüksekten en düşüğe doğru dizdirdiğinizde ve en yüksek verimli hisselerden 15 tanesini seçip içlerinden en düşük F/K ile PD/DD oranına sahip hisseleri ayıkladığınızda işimiz bitmiş olacak. Bundan sonrası hisselerin teknik analizine bakarak seçilecek hisse sayısını 3'e düşürmek.
Tabi bunlar hep bilgi gerektiriyor.
Ama işin özü sizin hazırladığınız tablo.
Tüm sır burada yatıyor, gerisi boş.
Selamlar
Merhaba,
Böyle bir ricada bulunduğunuzu görmedim, görseydim bir yanıt verirdim.
Temettü 25 endeksi mi istediniz yoksa temettü endeksi mi ?
Gerçi özellikle de bold yazıp belirtmişsiniz ancak XTMTU içeriği çok geniş. Ben çimento için o incelemeyi yaptım çünkü o bir sektör analizi idi. Benzer çarpanlara sahip az sayıda şirket yani. XTMTU içinde birbirinden alakasız çok farklı şirketler olacağından, toplam kar zarar birbirini azaltacağından ortalamada hatalı sonuçlar gelebilir.
Syg.
Sayın Börsianer,
Tümünü kastedmiştim..
Bazen öyle şeyler oluyor gözümüzün önündeki hisseyi göremiyoruz. Yada bir hisseye odaklandığımız için diğer hisselerde olan gelişmeleri gözden kaçırıyoruz.
Benim niyetim, şirketlerin temettü verimlerini en yüksekten en düşüğe doğru sıralatıp ilk yirmi içindeki hisselerin F/K'sının 8'in altında oları incelemek.
Neye göre PD/DD ve diğer sizin tablonızdaki rakamları gözönüne alarak, ayrıca teknik analizinede bakarak.
Zor olan bu listenin elde edilmesi diğer anlattıkların 1 saatlik iş.
Kısaca bu liste hazırlandıktan sonra 1 saat içinde BIST'ki 500 hisse içinde en değerli 3 hisseyi bulmak çocuk oyuncağı.
Saygılarımla
Sayın Börsianer,
Tümünü kastedmiştim..
Bazen öyle şeyler oluyor gözümüzün önündeki hisseyi göremiyoruz. Yada bir hisseye odaklandığımız için diğer hisselerde olan gelişmeleri gözden kaçırıyoruz.
Benim niyetim, şirketlerin temettü verimlerini en yüksekten en düşüğe doğru sıralatıp ilk yirmi içindeki hisselerin F/K'sının 8'in altında oları incelemek.
Neye göre PD/DD ve diğer sizin tablonızdaki rakamları gözönüne alarak, ayrıca teknik analizinede bakarak.
Zor olan bu listenin elde edilmesi diğer anlattıkların 1 saatlik iş.
Kısaca bu liste hazırlandıktan sonra 1 saat içinde BIST'ki 500 hisse içinde en değerli 3 hisseyi bulmak çocuk oyuncağı.
Saygılarımla
Bu listenin ilk 20'si yeterli olacaktır sanırım. Ancak veriler karışmasın diye, ilk çeyreklerde çok büyük bir farklılık da olmadığı düşüncesi ile 2016/12 verileri ile tabloyu yapmak kendi kanaatimce daha doğru olacaktır.
http://imageturko.com/?di=X384
Temettü Yaptırımcılığına gönül veren değerli Üyeler,
Sizin aziz takdiriniz nezdinde değerlendirilmek üzere (Bu hisseler hakkında yorum bekliyorum.) birkaç hisse paylaşımda bulunmak isterim. Söyle ki:
1-Aksa akrilik,
2-Doğuş otomotiv,
3-Adana çimento(A),
4-Hektaş,
5-panora hisse,
6-isyat
7-erdemir hissesi (Demir çelik.),
8-credit factoring.
Belirtmiş olduğum hisseler hakkında çok değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Şahsi görüşüm; bizim borsamizda belli başlı şirketler dışında gelecekte parlayacak, teknolojiye büyük yatırımlar yapan, gelecekte büyük fark yaratacak, Dünya'da çığır açacak şirket az sanırım. Hep ana kalemler, temel hammaddeler veya hizmetler konusunda uzman sirketlerimiz var. Bunlar her ülkede olabilecek şeyler gibi geliyor bana. Bir Tesla bir Apple bir Samsung çıkaramasak da sıralamaya girebilecek bir iki şirket bizleri çok farklı noktalara getirir. Şirketler gelişiyor ama Dünya'ya göre yavaş kalıyoruz sanki. Tabii ki gurur duyulacak şirketlerimiz de var. Borsa'ya son dönemde kote olan şirketlere bakıyorum hep ziyan..
Ben bildiklerime yorum yapayım geri kalanlarına da başka bilenler yorum yapsın :
Adana A : Oyak çimento grubunun amiral gemisidir. Avantajlı konum, liman, demiryolu ve her zaman dillendirilen ama hiçbir zaman göremediğimiz suriye'den gelecek dev talep beklentisi. Beyaz çimento yatırımı (kaliteli ve karlı ürün). Sönmez çimento ile artabilecek rekabet, bunun yanında sönmezin sahiplerinin fetö gözaltısına girip çıkmış olmaları. Borsada borçluluk oranı en düşük çimento şirketlerinde 2. sırada. Net kar marjı en yüksek çimento şirketidir. Kredi kullanmaz, dövizden etkilenmez. Her yıl %12 civarı brüt temettünüzü alıp yatarsınız.
Creditwest Faktoring : %85 Altınbaş Holding %15 Halka açık yapıda bir şirket. Sahiplerinden daha önce yamuk bir haber çıkmamıştır. Eski toprak faktoring, daha sonra tmsf el koymuş ve altınbaşlara satılmıştır. Son 5 yılda izlenen politika edilen bütün karın dağıtılması ve özkaynak biriktirilmemesidir. Durağan bir şirket. Büyümeye yönelik çok bir adım göremiyorum. Birkaç yıl önce izmit'te şube açmışlardı sanırım. Ancak her yıl %15-17 brüt temettü alma imkanı sağlıyor. Bu şekilde maliyetinizi düşürüp ileride daha da çok verim elde edilebilir.
Panora GYO : Ankara Oran'da üst segment AVM. Ortakları zengin küçük hissadarlardır. Rifat Hisarcıklıoğlu da var aralarında. Tek yatırımı Panora AVM olup şirketin amacı dükkanlardan elde edilen kira gelirlerinin her yıl ortaklara ulaştırılmasıdır. Başka bir yatırım yapmayacakları şirket sitesinde açıklanmıştır. Halka arzından bu yana ödediği düzenli temettüler sayesinde yukarı yönlü bir seyir gösterebilmiştir. Kiralar döviz üzerinden alınır ancak kur düşükten sabitlendiği için burada bir kayıp vardır. Buna rağmen %10 brüt temettü her yıl elde edilebilir.
İş Yatırım Ortaklığı : Karakter olarak Creditwest'e çok benzer. Karın tamamını dağıt ve özkaynak biriktirme. Bu yüzden iki hissenin de primleri hep sınırlı olmaktadır. Net aktif değerinden önemli ölçüde iskontolu işlem görür. Finansta, varlıklar nakde ne kadar yakınsa değerleme o derece iyi olur teoride ancak bir ser. piy. araçları portföyü yönetmesine rağmen portföy değerinden değeri hayli düşüktür. Bunun esas sebebi de yine crdfa gibi kar artışı olmaması, bir büyüme beklentisi yaratamamasıdır. Ortakları arasında tasfiye söylentileri gırla gider ancak İşbank bu şirketi kapatmaz diye düşünüyorum. Uzun vadede dolar kadar bir getiri üretebilir.
Yorum yapıp yapmama konusunda kararsız kaldım çünkü aldıgım çoğu hisseyi bilancosuna göre alırım bu aldıgım şirketin %99'u temettü dağıtır. Bu beni temettü yatırımcısı mı yapar yoksa bilanco yatırımcısı mı yapar bilemedim. Ancak fazla mal göz cıkarmaz umuduyla bir değerlendirmede ben bulunmak istedim.
Öncelikle ben hisselerin haberleri ve gelecekte yapacağı projelerle çok fazla ilgilenmeyen birisiyim. Bilancolarına bakar güzelse alır kötüyse satarım. Gelecekteki projelerın kar ettirip ettirmeyeceğini şimdiden öngöremeyeceğim için ben için tek kriter bilancodur. Bunun yanına alım yaparkende teknik analiz ve bazı rasyolarla alım yaparım. Bu yuzden sana hisselerin haberleri gelecek projelerı hakkında fikir veremyeceğimi bilmeni istedim. Bir proje yapılacaksa dahi bunun karlı olup olmayacağınıda bilemem. Geçelim hisselere;
Aksa - Tekstil Kimyasalları sektörü bilancolarını istikrarlı arttıran son bilancosunda da iyi bir kar açıklayan güzel bir şirket olarak görünmekte.
Doğuş Otomotiv - Otomotiv sektörü 2016 bilancoları kötü ancak 2016 son çeyrek bilancosunu düzeltmiş henüz 2017 bilancosu gelmemiş fakat ben iyi geleceğini düşünüyorum. Berbat bir şirket değil ama daha iyileri kesinlikle var.
Adana Çimento (A) - Çimento, Beton sektörü çimentoları bu sene almak bana göre tam bir hayal kırıklıgı olacaktır. bilancoları kötü gelmekte bu sektör bilancoları düzelinceye kadar yanından geçmemek lazım.
Hektaş - Gübre ve Zirai Ürünler sektörü mükemmel bir bilanco ile benim yatırım listemde yer alan şirketlerden birtanesidir. Bir önceki çeyrekte kötü bir bilanco açıklasada bu çeyrek hemen düzeltmiş ve işlerini yoluna koymuş görünüyor.
Panora GMYO - Gayrimenkul Yat. Ort. sektörü GYO'ları oldum olası ısınamamış biri olarak ve bilanco analizleride bunlarda çok farklıdır. 2017 bilancosu gelmemiş olsada bir öncekin bilancosu kötü olan bir hisse bence şu görünüşüyle yatırım yapmaya değecek bir şirket değil.
İş Yat. Ort. - Menkul Kıymet Yat. Ort. sektörü bunlarında analizleri farkldır. Yine bu hissede son bilancosu olan 2017 bilancosu gelmiş ancak önceki dönemlerle aynı karı elde ederek üstüne birşeyler katamamış nötr bir hisse.
Ereğli Demir Celik - Demir Çelik sektörü yine benim favori yatırım listemde yer alan muzzam kar açıklamış güzide şirketlerden bir tanesi. BU sene için yolun başında ve yatırımcısına ciddi kar ettireceğini düşündüğüm bir hissedir kendileri. Tebrikler güzel seçim.
Credıtwest Faktorıng - Faktoring sektörü Bu sektöründe analizi farklıdır. Görüdğüm kadarıyla karını istikrarlı sekılde arttırmayı başarbilmiş görünüyor. Fakat bu sektör analizi farklı oldugu için ilgimi çekmedi ancak alınmaması için bilancoda kötü bir duruma rastlamadım.
SONUÇ: Portfoyunde benimde yatırım listemde olan HEKTS ve EREGLİ var Bunlar güzel seçim Özellikle EREGLIDEN yüksek potansiyel beklemekteyim. Onun haricinde en kötü seçim sanırım çimento sektöründen ADANA diye düşünüyorum. Diğer hisselere gelince bence alınabilecek çok daha iyi hisseler var onların dışında.
Ama takdir sizin tabiki.