Kapanışa yakın alım yapmayı beklemek yerine biraz aceleci davrandık galiba. Çok daha iyi fiyatlara alım yapabilirmişiz, ortalama % 0,25-0,30 civarı pahalı aldık galiba her şeyi.
Hayırlısı olsun.
Printable View
Açılışta ilk yarım saatte ortalama % 1 civarı zararla tüm mallardan çıktım.. Dünkü giriş kendi adıma erkendi.. Endeksteki görünüyü görünce stop loss yaptık.. Dünkü endeksteki al sinyali için kapanışı beklemem lazımdı, erken davranmışız.
Umarım ters köşe olmayız bu hareketle. Hayırlısı bakalım..
Yatırım tavsiyesi içermez.
2 gündür endekste aldığım sinyallere göre yaptığım alım satım kararları ufaktan bir maliyet kaybına sebep oldu. Belli ki piyasa gidişatını 2 gündür okumakta / yorumlamakta zorlanıyoruz.
O sebeple, bir süreliğine yılın belli dönemlerinde yapmaya devam ettiğim "kapanış TE'de al, sabah açılışta sat" yöntemime rücu ettim. Bu sefer 1-2 hisse yerine 5 hissede eşite yakın alım yaptım. (ASELS, BIMAS, EREGL, THYAO, TUPRS)..
Allah bahtımızı açık etsin. Hayırlısı bakalım.
TE'deki açılıştan saat 10:15'e kadar toplam 5 pozisyonun 3'ü kârlı, 1'i nötr, 1'i zararlı olmak üzere totalde % 0,21 kâr ile pozisyonlar kapatıldı. Çok da iyi bir alışveriş olduğu söylenemez, ancak anlık endeksteki duruma göre kendi adıma çok da şikâyet edecek bir durum söz konusu değil.
Yan tahtalar endeksi XTUMY ise ana endeks XU100'ün aksine iyi bir görüntü arz ediyor. Yan tahtalarda çok kısa vadeli portföy oluşturup devam etme yöntemimden ana endeksteki oyuncularda scalping/trading döngüsüne geçişte zamanlama hatası yapmış olabilirim. Ancak yan tahtalar endeski olan XTUMY'nin zirvelerine yaklaştığını ve bir miktar kâr satışlarıyla karşılaşma ihtimalini düşünerek bu tercihi yaptım.
XTUMY'de kapanış fiyatlarına göre oluşan çizgi grafikteki anlık görüntü:
https://i.hizliresim.com/qnbbmg9.jpg
XU100'de kapanış fiyatlarına göre oluşan çizgi grafikteki anlık görüntü:
https://i.hizliresim.com/3ulvawl.jpg
Ana endeks ise son grafikte görüldüğü üzere geçen önemli bir direnç ve destek bölgesi olarak çizdiğim ve buralarda biraz zorlanabilir dediğim bölgenin üst sınırlarında geziniyor an itibariyle. Gün sonuna doğru Cuma günü olduğu gibi tekrar bir alım dalgası gelebilir mi bilmiyorum ancak an itibariyle momentumu düşük ve zayıf bir görüntü arz ediyor.
Yaptığım tercihler sonuçta kendi gözlem, izlenim ve bunlarım yorumlamama dayalı. Yani tamamen subjektif. O sebeple kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Hocam rakam günlük olarak düşük görünse bile bu ortalamayı tutturduğunuzu varsayarsak;
X=1.0021 ve Y=260 (Yılda bulunan işlem günü ort.)
1,0021 X^Y 260 = 1.725
Yani portföy yıllık %73 kazanç sağlıyor ki bu bence iyi bir rakam
Sanıyorum ki bu rakamların üstüne çıkılabilir
Bol kazançlar...
1 yıl içerisindeki iş günleri hafta sonları ve resmi tatilleri çıkardığımda 249-251 gün arası dalgalanıyor son 10 yılda. Bu sebeple ben 1 yıllık ortalama iş günü sayısını 250 gün olarak alıyorum. O sebeple yıllık bileşik getiri bu oranla % 68,95 filan olur.
Benim günlük ortalama kazanç hedefim % 0,35-0,40 arası..
Günlük ortalama % 0,35 ile yıllık bileşikte % 239,52
Günlük ortalama % 0,40 ile yıllık bileşikte % 271,29
gelir sağlamak mümkün.
İnsanlar bu oranlara tepeden bakıp çok büyük büyüme oranları peşinde gidiyorlar ancak 3 kazanıp 2 kaybederek bazen 2 kazanıp 3 kaybederek bu oranların bazen 1/5'ini bile tutturamıyorlar. Halbuki defansif ve sürdürülebilir bir büyüme metodu keşfetseler bu kendilerine bambaşka bir geleceğin yolunu açar.
Benim uyguladığım yöntemde hisse fiyat hareketlerinin verilerini iyi incelemek lazım ve bu yöntemi uygulayabilecek hisseleri iyi seçmek gerekli. Portföy büyüklüğünüz seçtiğiniz hisse büyüklüklerinde önemli. Zira çabuk girip çabuk çıkabilmek önemli bu yöntemde.
Geçen yıl başında BIMAS, EREGL, THYAO ve TUPRS için bir veri analitiği paylaşmıştım. Sadece TE'de alıp TE'de satarak yıllık bileşik % 150 üstü getiri sağlıyordu ortalama her biri. Açılışı TE yerine 10:15'lere kadar çektiğinizde riski biraz artırsanız bile bu oran çok daha yukarılara çıkıyor.
Herkese uymayabilir bu yöntem ama ben bunu belli dönemlerde uyguladım ısrarla. Endeks geri çekilirken ya da belli aralıklarda yerinde sayarken bile ben bu yöntemle portföyü büyütmeye devam ettim. Bazı günler açılışlar kapanış fiyatının altında olacak ve kayıp yazacaksınız. Bazı günlerde ise sattığınız fiyatın üstüne gidecek fiyatlar. Bunu bilerek bu uygulamayı devam ettirmeniz gerekiyor ve şartlar ne olursa olsun time stop'unuz olmalı. 10:15 ise time stop'unuz 10:15'te her şeyi satmalısınız kâr ya da zararına.. "Tersteyim" diye satmayıp elde tutarsanız çoğu zaman sonuçları daha kötü oluyor. Tecrübe ile sabit. Ya da sattıktan sonra fiyat daha yukarı giderse dövünmemeniz gerekiyor. Çünkü burada scalping yapıyorsunuz, önemli olan kendi heybenize ne attığınız ve yıllık bileşik getirisinin ne olduğu. Şöyle olsa böyle olurdu hikayesine girersek şunu aklınızdan çıkarmayın, 2 gün fiyat sattığınızdan yukarı giderse 3 gün de aşağı gidebilirr ve bunu önceden bilemeyiz.
Peki böyle bir yöntemle gelir garantisi var mı? Kimse geçmişte böyle oldu diye gelecekte de bunun tekrar edeceğini iddia edemez. Tekrar eden pattern'ların bir sebebi var, o sebep ortadan kalkmadıkça ben bu yönteme devam ederim, kafamda daha iyi bir yöntem olmadıkça.
Sizi çok iyi anladım hocam
Özellikle risk, portföy büyüklüğüne göre seçilmeli ve duygulara yenilmemeli
Sabırla kazancın büyüdüğü görülebilir
Not : Ben bu yöntemi hiç denemedim, çünkü öyle bir yöntemim yok :)
Başarılarınızın devamını dilerim hocam, iyi çalışmalar...
Büyük trader'ların hepsinde kendilerine has bir trading yöntemi vardır ve birbirleriyle yöntem konusunda pek benzemezler. Benzeyen tek ortak şey risk yönetiminde disiplini elden bırakmamalarıdır. Risk yönetimi aslında psikoloji yönetimidir bir manada. İnsanlar çoğu zaman psikoloji yönetimini zararda olsan bile sabırla bekleyip piyasadaki satış rüzgarlarına yenilmemek şeklinde anlıyor. Bu aslında olması gerekenin tam tersi. Olması gereken sabrı risk yönetiminizi ısrarla uygulamak konusunda kullanmanız.
"5 yard yüksekliğindeki engellerden atlamaya çalışmam. Tek hamlede geçebileceğim 5 tane farklı 1 yardlık engel ararım."
Varan Büfe
Hocam ben de duygularıma yenilmemek için mekanik sistemleri kullanmaya çalışıyorum. Özellikle excel ve makrolar bana çok yardımcı. Ama aklımdakilerin % 95'ini gerekleştirebiliyorum. Geriye kalan % 5'lik duygu beni mahvetmeye yetiyor. Borsada duygularımızı yenemezsek bize bizden başka düşman lazım değil zaten...
Çokça kişi başarılı bir yöntem bulma peşinde ancak en az 5 farklı yöntem bile göstersen ilk tepkiler hemen şöyle oluyor : "Para kazanmak bu kadar basit olsa herkes kazanırdı." Aslında kazanan sistemler hep basit olanlardır. Zor olanı bu basit sistemin kazandıracağına inanıp uygulayabilmek. Kazanç sağladığını iddia eden bir sistem karmaşık ise oradan uzak durun. İnsanların basit yöntemlerle kazanamamalarının sebepleri ya o yöntemi küçümseyip hiç uygulamaya almamaları ve daha çok karmaşık şeylere hevesli olmaları ya da buna inansa dahi basit yöntemleri uygulamaya gelince uygulamada disiplini elden bırakıp çuvallamalarıdır.
Hiç bir yöntem beceremiyorsan, en basitinden bir hareketli ortalamayı baz alın ve fiyat onun üstüne çıkarsa alın altına düşerse satın. Fiyat ivmesini kaybetmiş trend tersine dönmüştür, eğer fiyat hareketli ortalamasının altına düşmüşse. Tersinde de düşüş sona ermiş ve yükselme başlamıştır. Mantık basit, yöntem basit ama uygulamaya gelince herkes kaçıyor. Sebep? Düşüşe de çıkışa da insan ilk hamlede i-na-na-mı-yor. Sonrasında da iş işten geçmiş oluyor.
Birisi kalkıp hareketli ortalamaya geç tepki veriyor diye itiraz eder, birisi kalkar "yok ben sadece fiyata odaklanırım" der.. Sonuçta neye odaklanırsan odaklan, istersen hareketli ortalama, heikin ashi ya da bir indikatör kullanma ve sadece fiyata odaklan.. Orada da en dibi ya da en tepeyi bulamayacaksın, hasbelkader bulmuş bile olsan ikna olmayacaksın.. İlla bir kırılım bekleyeceksin, ki o aslında sana daha çok zaman kaybettirecek, daha geç kalacaksın. Hatta kırılıma bile inanmayıp bir de onaya gelsin filan diyeceksin. Sonra tren kalkmış yolu yarılamış hatta yarısını bile geçmiş olduktan sonra trene atlayacaksın.
İnsan kendini kandırmakta oldukça mahir.
Çoğu kişi trading'de başarılı olmak için "iyi bir giriş yeri" bulmak ister. Ama çoğu kişinin kafasında bir "çıkış yeri" yoktur. Sıkıntı da burada başlar. Çıkış yeri sadece kârda otururken ne zaman çıkacağını değil, işler terse giderken de ne zaman çıkacağını önceden belirlemen ve bilmendir.
Çok çok kısa vade için endeksin ivmesine bir göz atalım:
XU100 için anlık durum:
https://i.hizliresim.com/rwyyhb8.jpg
Endeks fiyatı 2 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönlü kırmış durumda şimdilik. Günü nasıl kapatacağı önemli tabii ki. Cuma günkü gibi bir dönüş yapar mı göreceğiz.
2 günlük hareketli ortalama da nerden çıktı diyenler oluyor. 2 günün her hangi bir özelliği yok, ben hareketin ivmesini olabildiğince çabuk yakalamak için 2 günlük hareketli ortalamayı seçtim, zira günlük periyotta daha küçüğü yok, 1 günlük ortalama fiyatın kendisi olur zaten. Bundan daha da hızlı aksiyon almak isterseniz onun altı daha düşük periyotlara inmekle mümkün. Dileyen 4 saatlik, 2 saatlik, 1 saatlik, 30 dk'lık, 15 dk'lık, 5 dakikalık hatta 1 dk'lık fiyat hareketi ile de duruma bakabilir ona uygun bir hareketli ortalama seçebilir. Ben genel gidişatı gürültüden biraz arındırmak için günlük grafik ve 2 günlük hareketli ortalama seçtim. Hareketli ortalamalarda benim için herhangi bir rakam tabu değil. Hele hele sırf Fibonacci rakamları diye 3,5,8,13 filan gibi bana göre anlamsız tercihler yapmıyorum. 5'i 1 haftadaki toplam gün sayısını temsil ediyor diye seçebilirim, 21 ya da 22'yi ortalama 1 aydaki gün sayısı diye tercih edebilirim ya da piyasada herkes itibar ediyor diye 20'yi de seçebilirim. 50,100 ve 200 günlük ortalamalarda da olaya bakışım aynı. Piyasada genel kabul görmüş oldukları için bakarım sadece, çünkü herkesin kabul ettiği ortalamalar bir şekilde tepkilerin verilebileceği ortalamalardır. Yoksa benim açımdan 200 günün hiç bir anlamı yok. 250 olsa bir yılı temsil eder diye daha çok önemserim ki kendim özel olarak 250 kullanırım 1 yıllık gidişatın ortalamasını görmek için. Ancak benim neyi güzel gördüğümden ziyade çoğunluğun neyi güzel gördüğü borsada daha mühim, çünkü parayı çoğunluğun ne yaptığına bakarak kazanırsınız. İster 'trend'ci olun ister 'karşıt yatırım'cı, sonuçta ikisinde de çoğunluğun eğilimine bakmak zorundasınızdır.
Sabah açılışta sattığım hisseleri kapanış TE'de yine eşit ağırlıklı bir şekilde aldım. Yarın sabah açılışta satacağım. Hayırlısı bakalım.
XU100 anlık
https://i.hizliresim.com/h0y2kqf.jpg
Çok çok kısa vade için takip ettiğim 2 günlük hareketli ortalamanın altında 'sat' pozisyonunda devam ediyor..
XTUMY anlık
https://i.hizliresim.com/93zzxxf.jpg
Yan tahtalar endeksi de aynı kriterlerle 'sat' pozisyonunda..
Kendi subjektif takip kriterlerimdir, kimseye bir yön ve yatırım tavsiyesi içermez.
Saat 13:00 sonrasında ana endekste bir toparlanma var.. Kalıcı olur mu, izlemek lazım.. Kritik destek direnç bölgesinde takılıyor.
YTD.
https://i.hizliresim.com/ogf580t.jpg
Endeks saatlikte net bir düşen kanal içerisinde hareket ediyor.
Portföyü 7 eşit parçaya bölersek, ASELS 1X, EREGL 2X, THYAO 2X, TUPRS 2X ağırlıkta olacak şekilde TE'de alım yaptım. BIMAS yarın temettü dağıtacağından aşağı ya da yukarı riskini kestiremediğim için onu bugünlük liste dışı bıraktım.
Sabah ola hayrola.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Nötre yakın ortalama %0,02 gibi hafif bir kayıpla pozisyonları kapattım 10:05'e kadar. Bugün kazanç hanemize bir şey yazamadık şimdilik. İlerleyen saatlerde bir scalping fırsatı olursa bakarız. Ya nasip.
Yatırım Tavsiyesi değildir.
https://i.hizliresim.com/tj5czyc.jpg
Endeksteki anlık görüntü fiyat 2 günlük ortalamasının altında.. Benim kriterlerime göre 'sat' pozisyonunda kısa vadeli momentumu açısından. Ancak şunu unutmamak lazım bu durum gün içerisinde çokça dalgalanıyor son 3-4 gündür. Mesela dün de sabah 'sat' pozisyonunda idi ama öğleden sonra bir alım dalgası gelip 'al' pozisyonunda kapatmıştı günü. Yani bir kaç gündür belli aralıklarda (önemli destek-direnç seviyesinin etrafında gün içi testere durumu var. O sebeple günü nasıl kapatacağına dair net bir ipucu yok.
Scalping yapacaklar için 15, 5 ve 1 dk'lık gidişat takip edilebilir.
Yatırım ve yön tavsiyesi içermez.
Bu akşam pazarında eşit ağırlıklı olarak BIMAS, EREGL, THYAO, TUPRS ve bunların yaklaşık 1/4'ü kadar da PETKM aldım. ASELS bugün primli olduğu için liste dışı bıraktım.
Oldukça riskli bir alım, borsa kıpkırmızı ve akşam FED kararı var.. Çıkacak kararla gol yeme ihtimali de var. Allah utandırmasın.
https://i.hizliresim.com/nb98h3r.jpg
Ana endekste saatlikteki düşen kanal görüntüsü devam ediyor, ancak yatayda 9000'li seviyelerde bir destek arayışı mevcut. Daha önce de denedi orayı ve oradan bir tepki geldi. Bu ikinci deneme. Denemelerin artması çok da hayra alamet değil buradan tekrar yukarı ivmelenemezse bir sonraki denemede aşağı kırlıma ihtimalini güçlü görüyorum.
Kendi bakış açımdır , yatırım tavisyesi içermez.
Teorik Eşleşme ve hemen açılışta ortalama % 0,71 zararla tüm pozisyonlar kapatıldı. Bugünkü nasibimiz böyleymiş. FED faiz gününde risk almanın pozitif ya da negatif bir karşılığı mutlaka olacaktı. Belki erken davrandım, belki dönecek, ama kendi adıma sıkıntı yok, kurallarımı en azından böyle bir günde esnetmek istemedim. Geçmiş olsun cümlemize.
Dün kıpkırmızı endekse rağmen alım yaptık. Üstelik FED faiz karar günü riski varken.. Sabah zararına pozisyon kapattık. Bugün de bizim endekste durum dünkünden pek farklı değil kapanış itibariyle. Ama yine de risk alıp eşit ağırlıklı olarak TE'de BIMAS, EREGL, THYAO ve TUPRS alımı yaptık sabah satmak üzere. Bugün pozitif görünen tek şey dün çakılan ABD borsalarının bugün kısmen yeşil olması anlık görüntüde. Avrupa kırmızı... Sonrasında ne olur bilemem.
Sabah ola hayrola.
TE'de eşit ağırlığa yakın bir oranla BIMAS, EREGL, THYAO, TUPRS alımları yaptım yine. Piyasalar kırmızı, haftaya Avrupa ve ABD tarafında noel tatilleri filan var. Geçmiş 2 yılda bu haftaların ilk günleri BIST'te çok da iyi geçmemiş. Haftaya perşembe TCMB toplantısında politika faizinin ne olacağı konusunda piyasada net bir fikir yok. Ama yine de bir tepki hareketine oynamak için Pazartesi sabahı satmak üzere bir alım yaptım.
Pazartesi ola hayrola.
https://i.hizliresim.com/hbimpye.jpg
"Önemli destek ve direnç bölgesi, endeks buralarda zorlanabilir" dediğim kırmızı dikdörtgen bölgeyi geçmeyi başaramadı ve aşağı yönlü harekete başladı. Şimdi de yine başka bir önemli bir destek-direnç bölgesi olan sarı dikdörtgen bölgeyi test etme ihtimali teknik olarak mevcut. Ben senaryolarıma bu ihtimali de dahil ederek hareket ediyorum. Perşembe günü TCMB'den sembolik bile olsa faiz indirimi kararı çıkmazsa bu bölgeyi test edebiliriz.
https://i.hizliresim.com/d0mwvyh.jpg
Çok kısa vadeli olarak da 2 günlük hareketli ortalamanın altında seyrine devam ederek endeks benim açımdan 'sat'/'nakitte kal' pozisyonunu koruyor.
Tüm yazdıklarım kişisel/subjektif öngörülerimdir ve kesinlikle kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
Dün kapanışta THYAO alımı yapmıştım tüm porföy ile, sabah açılışta aldığım fiyatttan geri çıkış yaptım. Fiyat aynı bölgede salınıyor. Endeks de şimdilik yatay pozitif durumunda. Ana gidişata bakınca akşama doğru yatay negatif bölgeye doğru gevşeyebilme ihtimalini daha yüksek görüyorum. Bakalım yanılacak mıyız?
Tüm yazdıklarım kişisel/subjektif öngörülerimdir ve kesinlikle kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
Fiyat analizi yapan kişilerin gözlerine ilk çarpan şeye göre bir beklenti oluşturmaları yerine benzer zaman dilimlerinde, benzer senaryolarda neler olmuş, tekrar eden bir pattern var mı, kurgularımda bunlar ne kadar etken olmalı, bunları lehime kullanabileceğim ihtimaller nedir kısmını iyi düşünmeleri lazım..
Yılın belli dönemlerinde, ayların belli dilimlerinde tekrar eden fiyat davranışları görülebilir.. Hatta hisse bazlı bile ortalama belli bir zaman aralığında tekrarlar oluşabilir. Bazen aylarca süren günün belli saatlerinde tekrar eden benzer pattern'lar dahi oluşabilir.. Tekrarların devam etme garantisi yok ve ortak fiyat davranışları elbette değişebilir. Ama bu tip tekrar eden pattern'ların devam etme ihtimali kullanılarak bir fırsat yakalanabilir. Tekrar etmemesi durumunda en kötü stop olunup çıkılır.
Ay sonlarında genelde neler oluyor, faiz kararlarının alındığı haftanın hangi günlerinde nasıl bir beklenti içine girmek lazım, bayramlardan önce ve sonra borsada fiyat hareketi genelde nasıl olmuş, yurtdışı borsalarının genelde kapalı olduğu dönemlerde iç piyasadaki durum nasıl şekillenmiş gibi sorulara cevap aranabilir. Başka başka da bir sürü konu incelenebilir. Endeks değişikliklerinde endekse giren ve endeksten çıkan hisselerde genelde nasıl bir fiyat davranışı söz konusu .... vesaire vesaire.. Onlarca farklı soru ve onlarca farklı senaryo incelenebilir bu şekilde.
Borsa genelde uğrunda çekilen emekleri karşılıksız bırakmayan vefalı bir mekanizmadır. Yeter ki ondan ondan ne istediğinizi iyi bilin.