Bu arada küresel ısınma korkunç seviyelerde, ülkede kar yagmadi. Yağmur yok.. hesler sıkıntı yaşayacak. Ayrıca iklim değişikliği yes lere geçişi hızlandıracak. Yeter ki şirket biraz marjlarini arttırsın. Somutlaşmalar baslasin
Printable View
Bu arada küresel ısınma korkunç seviyelerde, ülkede kar yagmadi. Yağmur yok.. hesler sıkıntı yaşayacak. Ayrıca iklim değişikliği yes lere geçişi hızlandıracak. Yeter ki şirket biraz marjlarini arttırsın. Somutlaşmalar baslasin
dünya ve türkiye fosil yakıtlara veda ediyor...cari açığımızın da en büyük nedeni zaten petrol ve doğal gaz ithalatından kaynaklanıyor...bence yeşil enerji ve yenilenebilir enerji tam da türkiyeye biçilmiş kaftandır....zaten yapması gereken bir şeydi...104 milyar doları yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirsek zaten enerjide dışa bağımlılık kısa sürede biter...
konjöktür gesan ve gesan benzeri şirketlerden yana...yatırımlar da tamamlanıp bilançolara yansımaları görüldükçe gesan yeni zirveler yapacaktır...şahsen ben 200-300 aralıklarını mayıs-haziran aylarında bekliyordum çok erken o seviyeler görüldü....sıkıntı yok gerekirse o vakte kadar tekrar beklerim...gesan süprizlere açık bir şirket..çünkü güzel beklentileri var ve şirket katlamalı olarak büyüyor...
astor arz katılımın son günü. yüzde 2-3 gibi bir para astorun kasasına girecek . pazartesi itibariyle arza bağlanan paraların yüzde 97gibi bir oranı piyasaya geri dönecek. ben yapmadım ama hisse satıp arza katılan biri olsam, arzdan artan parayı ortalama yüzde 20 ucuzlamış hisselere geri girerdim. acaba pala pazartesi bu fırsatı verecek mi? yoksa bugün piyasayı yukarı sürüp pazartesi ucuz mal yok mu diyecek.
bu arada dün twiteerda ilteber odegay dostumuz yine twiteerda Alex (Ateş) ugurel den aldığı bilgiye göre almanyada sadece çatılara ges kurulumu ile meşgul bir firmanın piyasa değerinin 2,2 milyar dolara çıktığını söyledi (41 milyar tl ) hatırlarsanız 4-5 ay önce almanyada balkon ve çatı tipi geslerde 2022 yılında satış hedefinin 600 bin adet olduğunu söylemiştik...aynı zamanda gesanın sunjunior ürününün de aynı katagoride olduğunu söylemiştik..
anlayacağımız sunjunior benzeri bir ürünü pazarlayan bir şirketin değeri almanyada 41 milyar tl olmuş...:kahkah:
sunjunior ürünümüz de benzerdir ve bu ürünümüz 3 yıl içinde yurtiçi +yurtdışı satış hedefi 200 bin adettir...bu ürünün her bir tanesinin fiyatı da 20 bin dolardır...her bir yılda 65 bin adet satılsa ?? yıllık 1,3 milyar dolar eder (24 milyar TL)
işte bu rakamları telafüs ettiğimizde bir çok kişi inanamamıştı...ama gerçekten de bu potansiyel var...yeter ki hızlıca seri üretime geçilsin...bu sunjunior ürünün ihtiyaç duyduğu paneller hızlıca üretilsin ve arz ile de gerekli sermaye sağlansın...
bu ürün başlı başına büyük bir beklentidir dostlar...
sadece sunjunior benzeri ürün satan bir firmanın değeri 41 milyar tl iken içinde sunjunior olan ,panel fabrikası olan,trafo ve her türlü ürün üreten firması olan bir gesanın şu anki değeri 21 milyar tl dir...:yes:
bu yüzden de sabır ile herşeyin yoluna gireceğini düşünüyorum...umarım bu sabrı gösterebiliriz..bakalım kime ne kadar nasip olacak ??
o mum bugün gelecek!!!
kasımda info patron baya ky ye mal vermiş aralık basından itibarende o ky ler aşağıdan malı vermeye başlamış bir şekilde..
dünden bugüne bankoff 202k lot almış duruyor.. tahta da satış yapanların artık durulması lazım. buralardan artık satış yapmam diyenler olması lazım.
yoksa buralardan rahatça mal toplayan kimse yukarı sürmez nasıl olsa devamlı mal geliyor..
aylardır söylediğimiz söz alan alsın satan satsın da bir an önce yolumuza bakalım.
kısacası hacimin azalması lazım. :)
bofa nın aldığı 146k lot citiye gitmiş :)
200 kiralik
sunjunior bayiliği ,belki de sunjuniorun seri üretimi ...v.b yatırımların tamamlanması veya hızlanması konusunda gecikmeler oluyor...bence bu gecikme gesanın fiyatı üzerinde de bir baskı oluşturuyor..belirsizlik olduğu zaman baskı oluşuyor..bence arz veya bedelsiz bir iki ay önce onaylanmış olsaydı bu gün gesanda başka bir heyecan olacaktı..buda onu sağlam tutacaktı...
Sonuçta beklentiler orada duruyor. Takvim daralıyor. Belkide bu süreç iyi oldu. İnanmayanlar dökültü. Düzeltmesini yaptı. Yeni maaliyetler oluştu. Gesan kekonun dediği gibi borcuna da sağdıktır. Bekleyip göreceğiz...
Yapikredi 248 ortalama ile satmış, bankof 181 ile almış. Adamlar işi biliyor
Bugün 200 kapasak. Ptesi de tavan olsun 220 olsa ses etmez kimse
300 tl zirvemizi gördüğümüzden beridir gesan sürekli zayıf görünüyordu..ilk defa bu gün çok güçlü ve istekli gördüm gesanı...umuyorum ki dipten dönüş olsun bu hareketler...bir tavan gesanı çoşturacaktır ve bence kısa sürede eski zirvemizi görmemizi sağlayabilir...
orda da satış baskısı var dostum..geçmişte söylediklerim zaten forumda duruyor...nedense elimdeki hisselerden en çok gesana yorum yapmayı seviyorum...nedeni de gesan sürekli kap atıyor sürekli yeni gelişmeler oluyor...hisse ve sektörü çok canlı..o yüzden de gesandan kopamıyorum...teknosada uzuncular için sorun yok..tabi her hissede olduğu gibi teknosada da uygun yerlerden alıp uygun yerlerden trade etmek insanı bayağı avantajlı kılıyor..(kendim pek bu işleri yapamıyorum o ayrı konu...)
smrtg ne güzel bloomberg de çıktı yeni yapılan fabrikanın içnden yayına baglandı.
hedefleri güzel anlattı..
bizim şirketin yöneticileri bu şekilde konuşamıyor.
biz 4. çeyreği güçlü beklerken yarım yamalak bir konuşma yapmıştı.
yapı kredinin manyak robotu bugun yok diyorlar tahtada dogrumu acaba rahatlamış hisse biraz...
smrtg 9 aylıkta 129milyon karını daha önce de belirttiği 250milyona çok rahat şekilde ulaşacağız dedi.
neredeyse 4. çeyrekte 9 aylığa oranla %90 artacak karları..
şimdi Gesan olarak 4. çeyrekte en fazla kar artışı gelen dönem olarak biliyoruz. smrtg nin%90 arttıracağını öngörüyoruz yönetim kurulu başkanı öyle dedi.
bizim 9 aylıkta 369milyon olan karımızı arttırma oranımız smrtg den daha düşük olabilir mi? bende 4. dönemimizde yüksek karlılık bekliyorum.
%80 arttırsa 664 milyon yapar 650 milyondan aşağısı gelmemesi gerek gibi düşünüyorum.
smrtg den karlılığımızın daha iyi oldugunu var sayarsak bence 700 milyon üzeri çıkması muhtemel...
ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, dünya çapındaki ülkeler enerji ve iklim taahhütlerini tam olarak yürürlüğe koyarsa, kilit seri üretim temiz enerji teknolojisi için küresel pazar, 2030 yılına kadar mevcut seviyenin üç katından fazla, yılda yaklaşık 650 milyar dolar değerinde olacak.
Yüz milyarlarca dolar değerinde yeni temiz enerji teknolojisi pazarlarından ve milyonlarca yeni işten bahsediyoruz” dedi.
“Bugün itibariyle duyurulan her şey inşa edilirse, temiz enerji teknolojileri üretimine akan yatırım, net sıfır emisyona giden yolda gerekenin üçte ikisini sağlayacaktır.
"Mevcut momentum, bizi uluslararası enerji ve iklim hedeflerimizi karşılamaya daha da yaklaştırıyor - ve neredeyse kesinlikle daha fazlası gelecek."
Ancak raporda, belirli ülkelerdeki yüksek kaynak ve teknoloji yoğunluğunun küresel tedarik zincirleri için risk oluşturduğu belirtildi.
Son iki yılda, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve güneş enerjisi modüllerinin en büyük üreticisi olan Çin'deki sokağa çıkma kısıtlamaları, dünya çapında büyük tedarik zinciri kesintilerine neden oldu.
Ajansın geçen yılki bir raporunda, Asya ülkesinin 2022 ile 2027 yılları arasında güneş enerjisi tedarik zincirine 90 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor, bu da dünyanın geri kalanından beklenen yatırımın üç katından fazla.
Küresel net sıfır çabaları için çok önemli olarak görülen elektrikli araçlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Avustralya ve Çin gibi bir avuç ülkeden temin edilen bir dizi kritik minerale dayanıyor.
Birol, "Dünya daha çeşitlendirilmiş temiz teknoloji tedarik zincirlerinden faydalanacaktır" dedi.
"Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığında gördüğümüz gibi, bir şirkete, tek bir ülkeye veya tek bir ticaret yoluna çok fazla bağımlı olduğunuzda, aksama olursa ağır bir bedel ödeme riskiniz var."
DAHA FAZLA OKU
IEA, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi büyümesinin 2027 yılına kadar iki katına çıkacağını söylüyor
IEA, 2023'ün, azalan Rus gaz ihracatının ortasında AB için 'sert bir sınav' olabileceğini söylüyor
IEA, küresel karbondioksit emisyonlarının 2022'de %1'den daha az artacağını söylüyor
Rapora göre, büyük ekonomiler iklim, enerji güvenliği ve sanayi politikalarını daha geniş stratejilerde birleştirmek için hareket ediyor
ABD Enflasyon Azaltma Yasası, rüzgar, güneş, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik bir dizi vergi teşvikinin yanı sıra elektrikli araç sahipliğine yönelik bir teşvik sunuyor.
Mayıs ayında AB, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu enerji kriziyle mücadele tedbirlerini içeren REPowerEU planını başlattı.
Programın yardımıyla blok, yatırımlarda 300 milyar Euro'ya (323 milyar $) kadar seferberlik yaparak, yıl sonuna kadar Rus gazına olan talebi üçte iki oranında azaltmayı planlıyor.
Dünyanın en büyük üçüncü ham petrol ithalatçısı olan Hindistan, enerji talebinin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamak için 2030 yılına kadar 500 gigawatt fosil olmayan yakıt kapasitesi üretmeyi hedefliyor.
Ajans, güneş enerjisi için dünya çapında ilan edilen üretim projelerinin yalnızca yüzde 25'inin yapım aşamasında olduğunu veya yapım aşamasına geldiğini söyledi.
Bu rakam EV pilleri için yaklaşık yüzde 35 ve düşük emisyonlu hidrojen üretimi için kullanılan kritik bir teknoloji olan elektrolizörler için yüzde 10'dan az.
not: sabahtan beridir dostumuzun paylaşımını merak ediyordum...türkçeye çevirip benim gibi kekoların anlayacağı şekle getirmek gerekiyordu...:kahkah: paylaştığınız bilgiler için teşekürler dostum...
dostum cok fark etmez,
bende SMRAT ta var GESANDA
baktiginda hepside dayak yiyor , SMART daha beter dustu ,
simdi bir kisim aldim umarim daha duzmes, iki firmada dunya akdar is aldi
artik bir yerlerde durmalari lazim ama dustukce dusuyor
durum kotu, secim riski felan deniyor
bugün kü duruşu güzel hissenin endeks aşağı saldı ama bu sefer insan gibi saldı gesan :) normalde eksi kapatırdı..
bugün şu güzel %6 üzerinde kapsakta güzel bir yeşil mum sahibi olsak süper olur..
endeksi yine vermeye başladılar.. doymadılar satmaya
bizim iş bitirme tarihleri kafamı karıştırıyor gecen gun kucuk bir ihaleyi seyit kımyaydı 4 aya yakın surmüş ..Acaba aldıgımız buyuk işler kaç ayda bitecek...
4 ay sürmemiştir. çok eskiden borsa da olmayan bir şirketin patronu açıklama yapmıştı. aslında kısa sürüyor üzün süren tarafı büroktatik işlemler..
biz belki santrali 1.5 ayda kurmuşuzdur iş bitmiştir faturamızı kesip tahsilatımızı yapmışızdır. . Santralin elektrik üretime başlaması yani bürokratik işlemleri uzun sürüyor.
bankoff alımları 120k olmuş..
ama şu info satışlarını görünce nefretim artıyor.