Originally Posted by
Sklera
Öncelikle tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan herkese çok teşekkür ederim.
Kendimden bahsetmek gerekirse 27 yaşında, evli, baba adayı, 6 senedir kendi dükkanımı işleten esnafım. Halihazırda ev için 6 sene ve araba için 4 sene boyunca ödemem gereken kredi borcum var. Pandemi sürecinde azaltmakla birlikte elimden geldiğince tasarruflarımı borsada değerlendirmeye çalışıyorum. İhtiyacım olan parayı borsaya yatırmadığım gibi ihtiyaçlarım için borsadaki parayı dayanak olarak görmedim hiç. Ana hedefim 45 yaşında finansal özgürlüğe kavuşmak. Bu doğrultuda kendimce belirlediğim hisselerin 1/20000'ni alıp sadece temettüyle geçinmek gibi bir hedef koydum kendime. Hektaş, şişe(soda),tüpraş,sasa ile başlamıştım. Şişe ile sasayı bırakıp ismen toaso ve ereğliye geçtim. Hektaş,tüpraş,ismen ve toaso dan hedefim doğrultusunda belli miktar alıp ekstra param olursa onunla da ereğli almaya çalışıyorum.
Normalde para biriktirme yöntemim şöyle oluyor; sabit bir gelir olamadığı için, ay içinde kazandığım parayı kredileri ve temel ihtiyaçları karşılayacak duruma gelene kadar aşırılıktan kaçınıyorum. Kalan paranın 2/3 ü borsaya, 1/3 ünü kişisel ihtiyaçlar için köşeye koyuyorum. Aklıma takılan birkaç şey var sadece.
1-)tüm planı sadece borsa üzerinden yürütmek ne kadar sağlıklı.
2-) fon , altın, eurobond tarzı birikimlere de yönelirsek finansal özgürlük kısmında bunları ihtiyaca göre satarak mı özgürlüğe devam ediyoruz.
3-) özellikle güncel faiz oranlarına göre kredilerin faiz oranları düşükse enflasyondan dolayı ödeme gücü rahatlıyacağı için , köşeye zor durumlar için 4-5 aylık borcu çevirecek kadar dolar altın koyup zamana yayarak ödemeleri yapmak mı , agresif şekilde borç kadar dolar altın birikimi yapıp ödeme zamanı geldiğinde borç kadar miktarı bozdurarak ödeme yapmak mı yoksa yine agresif şekilde birikim yapıp vadesi gelmeden kredileri kapatmak mı?
Biraz uzun ve detaylı yazı oldu k.bakmayın Bu topicte ufkumu açan, farklı açılardan bakmamı sağlayan herkese tekrardan teşekkürler. Eleştiri veya tavsiyeleriniz olursa da çok memnun olurum.