öncelikle başladığınız yolculukta başarılar dilerim
ben sadece borsa yatırımı yapılmasını riskli buluyorum çünkü o zaman yumurtaların hepsini bist'e koymuş oluyoruz.... bunun yanında eurobond , aft gibi yabancı hisse senetlerine dayalı fonlar ve altın eklemek uygunsa arsa hatta malesef araba eklemek çeşitlendirme ve riski dağıtma açısından yardımcı olabilir ... son 10 yıl dünya kredi musluklarının açık olduğu ve ülkemizin gelişmekte olan ülkelerin yıldızı olduğu bir dönemdi... önümüzdeki 10 yıl aynı olmayabilir buna psikolojik olarak hazır olmamız lazım borsa son 2 yılda öne çıktı ancak ondan önce uzun süren bir testere piyasası vardı ... bu nedenle altın-yabancı hisse senedi fonu vb dövize endeksli bir enstrumanlar ile risklerin dağıtılması önemli bence... bununla birlikte ister fonlar aracılığıyla ister doğrudan olsun yurt dışı hisse senetlerine yatırım yapılırken de fk'ların yüksek olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor... fed in olası bir sert faiz artırımı senaryosunda sert satışlar gelebilir örneğin ....
- eurobondların 6 ayda 1 kupon ödemesi olduğundan satılmadan da düzenli bir gelir elde edilebilir ... özellikle eurobond alındıktan sonra piyasade faizler yükselmiş ise eldeki düşük faizli eurobondu satmak zarar doğuracaktır...
- yılın belli dönemlerinde temettü gibi ödeme yapan fonlar var ancak bu şekilde olmayan aft gibi , tkf gibi fonlarda ve altında tabii ki ekrandaki karı elde edebilmek için satış yapmak gerekecektir. ..
- ben şahsen sürekli bir gelir oluşturması nedeniyle eurobond ve temettü hisseleri (yurt içi ve yurt dışı hisseler) biriktirerek hiç satmama stratejisini benimsiyorum ... hatta basel 3 kriterleri gündeme gelmeden önce altına yatırım yapmayı düşünmüyordum ancak basel 3 kriterleriyle beraber altının kontratlar ile manipüle edilmemiş değerinin ortaya çıkacağı düşüncesiyle altına da pay ayıracağım
- kredi ile yapılan işlemlere yönelik olarak, aslında çoğu kişi önermez çünkü malesef halkımızda kısa yoldan zenginleşme amacı olduğundan çekilen krediler etraftan alınan tiyolar sonucu borca batık şirketlere , coinlere veya çiftlik gibi ponzilere gidiyor genelde ... bunun yanında döviz kuru sonuçta siyaset ile çok ilgili bir fiyat ... sürekli artacak diye bir kural yok düşebilir ve yıllarca aynı seviyeyi görmeyebilir de ... ben faizlerin 0.85 olduğu dönemde ödeyebileceğim kadar kredi çektim ve bununla çeşitle yatırımlar yaptım , gelinen noktada piyasadaki bol paranın değerinin düşmesi sonucu karda görünüyor ancak bunun her zaman böyle olacağına ilişkin bir kural yok ayrıca burada şunu unutmamak lazım eğer buna karar verilmiş ise mutlaka ödeme gücünün bir miktar altında kredi çekilmeli diye düşünüyorum... sonuçta hepimiz insanız Allah korusun sakat kalıp çalışma gücümüzü yitirebiliriz, işimizi kaybedebiliriz ayrıca yıllar içerisinde temel ihtiyaçlarımız için ayırmamız gereken para artmasına rağmen muhtemelen gelirimiz o kadar artmayacaktır... bu da kredinin birinci yılında atıyorum 5000 tl lik bir gelirle aylık 3000 tl lik ödeme yapabiliyorken , kredinin 3. yılında gelir artmasına rağmen faturaların, kiranın , yiyecek içeçeğin, benzinin vb daha fazla artması sonucu artık ödeyemiyor duruma gelebiliriz... eğer böyle bir plan varsa burada mutlaka bir güvenlik marjı bırakılmalı bana göre
tekrar başarılar dilerim umarım herşey gönlünüzce olur saygılar
adettendir ytd
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Yer İmleri