Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 72/147 ÝlkÝlk ... 2262707172737482122 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 569 - 576 arasý.

Konu: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-3

1. Öncelikle tecrübe ve bilgi paylaþýmýnda bulunan herkese çok teþekkür ederim.
    Kendimden bahsetmek gerekirse 27 yaþýnda, evli, baba adayý, 6 senedir kendi dükkanýmý iþleten esnafým. Halihazýrda ev için 6 sene ve araba için 4 sene boyunca ödemem gereken kredi borcum var. Pandemi sürecinde azaltmakla birlikte elimden geldiðince tasarruflarýmý borsada deðerlendirmeye çalýþýyorum. Ýhtiyacým olan parayý borsaya yatýrmadýðým gibi ihtiyaçlarým için borsadaki parayý dayanak olarak görmedim hiç. Ana hedefim 45 yaþýnda finansal özgürlüðe kavuþmak. Bu doðrultuda kendimce belirlediðim hisselerin 1/20000'ni alýp sadece temettüyle geçinmek gibi bir hedef koydum kendime. Hektaþ, þiþe(soda),tüpraþ,sasa ile baþlamýþtým. Þiþe ile sasayý býrakýp ismen toaso ve ereðliye geçtim. Hektaþ,tüpraþ,ismen ve toaso dan hedefim doðrultusunda belli miktar alýp ekstra param olursa onunla da ereðli almaya çalýþýyorum.
    Normalde para biriktirme yöntemim þöyle oluyor; sabit bir gelir olamadýðý için, ay içinde kazandýðým parayý kredileri ve temel ihtiyaçlarý karþýlayacak duruma gelene kadar aþýrýlýktan kaçýnýyorum. Kalan paranýn 2/3 ü borsaya, 1/3 ünü kiþisel ihtiyaçlar için köþeye koyuyorum. Aklýma takýlan birkaç þey var sadece.
    1-)tüm planý sadece borsa üzerinden yürütmek ne kadar saðlýklý.
    2-) fon , altýn, eurobond tarzý birikimlere de yönelirsek finansal özgürlük kýsmýnda bunlarý ihtiyaca göre satarak mý özgürlüðe devam ediyoruz.
    3-) özellikle güncel faiz oranlarýna göre kredilerin faiz oranlarý düþükse enflasyondan dolayý ödeme gücü rahatlýyacaðý için , köþeye zor durumlar için 4-5 aylýk borcu çevirecek kadar dolar altýn koyup zamana yayarak ödemeleri yapmak mý , agresif þekilde borç kadar dolar altýn birikimi yapýp ödeme zamaný geldiðinde borç kadar miktarý bozdurarak ödeme yapmak mý yoksa yine agresif þekilde birikim yapýp vadesi gelmeden kredileri kapatmak mý?
    Biraz uzun ve detaylý yazý oldu k.bakmayýn Bu topicte ufkumu açan, farklý açýlardan bakmamý saðlayan herkese tekrardan teþekkürler. Eleþtiri veya tavsiyeleriniz olursa da çok memnun olurum.

öncelikle baþladýðýnýz yolculukta baþarýlar dilerim
    ben sadece borsa yatýrýmý yapýlmasýný riskli buluyorum çünkü o zaman yumurtalarýn hepsini bist'e koymuþ oluyoruz.... bunun yanýnda eurobond , aft gibi yabancý hisse senetlerine dayalý fonlar ve altýn eklemek uygunsa arsa hatta malesef araba eklemek çeþitlendirme ve riski daðýtma açýsýndan yardýmcý olabilir ... son 10 yýl dünya kredi musluklarýnýn açýk olduðu ve ülkemizin geliþmekte olan ülkelerin yýldýzý olduðu bir dönemdi... önümüzdeki 10 yýl ayný olmayabilir buna psikolojik olarak hazýr olmamýz lazým borsa son 2 yýlda öne çýktý ancak ondan önce uzun süren bir testere piyasasý vardý ... bu nedenle altýn-yabancý hisse senedi fonu vb dövize endeksli bir enstrumanlar ile risklerin daðýtýlmasý önemli bence... bununla birlikte ister fonlar aracýlýðýyla ister doðrudan olsun yurt dýþý hisse senetlerine yatýrým yapýlýrken de fk'larýn yüksek olduðunu göz önünde bulundurmak gerekiyor... fed in olasý bir sert faiz artýrýmý senaryosunda sert satýþlar gelebilir örneðin ....
    - eurobondlarýn 6 ayda 1 kupon ödemesi olduðundan satýlmadan da düzenli bir gelir elde edilebilir ... özellikle eurobond alýndýktan sonra piyasade faizler yükselmiþ ise eldeki düþük faizli eurobondu satmak zarar doðuracaktýr...
    - yýlýn belli dönemlerinde temettü gibi ödeme yapan fonlar var ancak bu þekilde olmayan aft gibi , tkf gibi fonlarda ve altýnda tabii ki ekrandaki karý elde edebilmek için satýþ yapmak gerekecektir. ..
    - ben þahsen sürekli bir gelir oluþturmasý nedeniyle eurobond ve temettü hisseleri (yurt içi ve yurt dýþý hisseler) biriktirerek hiç satmama stratejisini benimsiyorum ... hatta basel 3 kriterleri gündeme gelmeden önce altýna yatýrým yapmayý düþünmüyordum ancak basel 3 kriterleriyle beraber altýnýn kontratlar ile manipüle edilmemiþ deðerinin ortaya çýkacaðý düþüncesiyle altýna da pay ayýracaðým
    - kredi ile yapýlan iþlemlere yönelik olarak, aslýnda çoðu kiþi önermez çünkü malesef halkýmýzda kýsa yoldan zenginleþme amacý olduðundan çekilen krediler etraftan alýnan tiyolar sonucu borca batýk þirketlere , coinlere veya çiftlik gibi ponzilere gidiyor genelde ... bunun yanýnda döviz kuru sonuçta siyaset ile çok ilgili bir fiyat ... sürekli artacak diye bir kural yok düþebilir ve yýllarca ayný seviyeyi görmeyebilir de ... ben faizlerin 0.85 olduðu dönemde ödeyebileceðim kadar kredi çektim ve bununla çeþitle yatýrýmlar yaptým , gelinen noktada piyasadaki bol paranýn deðerinin düþmesi sonucu karda görünüyor ancak bunun her zaman böyle olacaðýna iliþkin bir kural yok ayrýca burada þunu unutmamak lazým eðer buna karar verilmiþ ise mutlaka ödeme gücünün bir miktar altýnda kredi çekilmeli diye düþünüyorum... sonuçta hepimiz insanýz Allah korusun sakat kalýp çalýþma gücümüzü yitirebiliriz, iþimizi kaybedebiliriz ayrýca yýllar içerisinde temel ihtiyaçlarýmýz için ayýrmamýz gereken para artmasýna raðmen muhtemelen gelirimiz o kadar artmayacaktýr... bu da kredinin birinci yýlýnda atýyorum 5000 tl lik bir gelirle aylýk 3000 tl lik ödeme yapabiliyorken , kredinin 3. yýlýnda gelir artmasýna raðmen faturalarýn, kiranýn , yiyecek içeçeðin, benzinin vb daha fazla artmasý sonucu artýk ödeyemiyor duruma gelebiliriz... eðer böyle bir plan varsa burada mutlaka bir güvenlik marjý býrakýlmalý bana göre
    tekrar baþarýlar dilerim umarým herþey gönlünüzce olur saygýlar
    adettendir ytd
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

3. Ýyi dilekleriniz ve yorumlarýnýz için çok teþekkürler.Sanýrým borsadaki yatýrýmým hedefime göre görece küçük olduðu için ve þuanlýk her düþüþün benim için aslýnda alým fýrsatý olduðunu düþünmemden dolayý herþey toz pembe geliyor. Erken dönemde portföyü biraz daha büyüttükten sonra hisse hedefini %30 düþürüp %12,5 altýn %12,5 döviz ve %5 kripto gibi daha riskli yatýrýma yönlendirilebilir. Sadece biriktirip biriktirip en son biriktirdiðini harcama kýsmýna alýþýk deðilim.
    Kredi konusunda kendimi yanlýþ ifade etmiþim. Kendi ödemekte olduðum krediler için kastetmiþtim aslýnda. T
    Yorumlarýn için tekrardan teþekkürler

4. Benim kanaatime göre altýný %30-40 tutmakta fayda var.
    Ytd
     Alýntý Originally Posted by Sklera Yazýyý Oku
    Ýyi dilekleriniz ve yorumlarýnýz için çok teþekkürler.Sanýrým borsadaki yatýrýmým hedefime göre görece küçük olduðu için ve þuanlýk her düþüþün benim için aslýnda alým fýrsatý olduðunu düþünmemden dolayý herþey toz pembe geliyor. Erken dönemde portföyü biraz daha büyüttükten sonra hisse hedefini %30 düþürüp %12,5 altýn %12,5 döviz ve %5 kripto gibi daha riskli yatýrýma yönlendirilebilir. Sadece biriktirip biriktirip en son biriktirdiðini harcama kýsmýna alýþýk deðilim.
    Kredi konusunda kendimi yanlýþ ifade etmiþim. Kendi ödemekte olduðum krediler için kastetmiþtim aslýnda. T
    Yorumlarýn için tekrardan teþekkürler

Cok Özur dilerim ben tamamen yanlis anlamisim
    Eger kredinin faiz orani enflasyondan dusukse diger bir deyisle enflasyon, sonraki odemelerin tutarini alim gucu olarak daha cok dusurecekse erken kapatmanin dogru tercih olmadýðýný dusunuyorum
    Iyi aksamlar dilerim saygýlar
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

6.  Alýntý Originally Posted by Sklera Yazýyý Oku
    Öncelikle tecrübe ve bilgi paylaþýmýnda bulunan herkese çok teþekkür ederim.
    Kendimden bahsetmek gerekirse 27 yaþýnda, evli, baba adayý, 6 senedir kendi dükkanýmý iþleten esnafým. Halihazýrda ev için 6 sene ve araba için 4 sene boyunca ödemem gereken kredi borcum var. Pandemi sürecinde azaltmakla birlikte elimden geldiðince tasarruflarýmý borsada deðerlendirmeye çalýþýyorum. Ýhtiyacým olan parayý borsaya yatýrmadýðým gibi ihtiyaçlarým için borsadaki parayý dayanak olarak görmedim hiç. Ana hedefim 45 yaþýnda finansal özgürlüðe kavuþmak. Bu doðrultuda kendimce belirlediðim hisselerin 1/20000'ni alýp sadece temettüyle geçinmek gibi bir hedef koydum kendime. Hektaþ, þiþe(soda),tüpraþ,sasa ile baþlamýþtým. Þiþe ile sasayý býrakýp ismen toaso ve ereðliye geçtim. Hektaþ,tüpraþ,ismen ve toaso dan hedefim doðrultusunda belli miktar alýp ekstra param olursa onunla da ereðli almaya çalýþýyorum.
    Normalde para biriktirme yöntemim þöyle oluyor; sabit bir gelir olamadýðý için, ay içinde kazandýðým parayý kredileri ve temel ihtiyaçlarý karþýlayacak duruma gelene kadar aþýrýlýktan kaçýnýyorum. Kalan paranýn 2/3 ü borsaya, 1/3 ünü kiþisel ihtiyaçlar için köþeye koyuyorum. Aklýma takýlan birkaç þey var sadece.
    1-)tüm planý sadece borsa üzerinden yürütmek ne kadar saðlýklý.
    2-) fon , altýn, eurobond tarzý birikimlere de yönelirsek finansal özgürlük kýsmýnda bunlarý ihtiyaca göre satarak mý özgürlüðe devam ediyoruz.
    3-) özellikle güncel faiz oranlarýna göre kredilerin faiz oranlarý düþükse enflasyondan dolayý ödeme gücü rahatlýyacaðý için , köþeye zor durumlar için 4-5 aylýk borcu çevirecek kadar dolar altýn koyup zamana yayarak ödemeleri yapmak mý , agresif þekilde borç kadar dolar altýn birikimi yapýp ödeme zamaný geldiðinde borç kadar miktarý bozdurarak ödeme yapmak mý yoksa yine agresif þekilde birikim yapýp vadesi gelmeden kredileri kapatmak mý?
    Biraz uzun ve detaylý yazý oldu k.bakmayýn Bu topicte ufkumu açan, farklý açýlardan bakmamý saðlayan herkese tekrardan teþekkürler. Eleþtiri veya tavsiyeleriniz olursa da çok memnun olurum.
    öncelilke çýktýðýnýz bu yolculukta baþarýlar ve sabýr dilerim zira meyveleri almak vakit alacaktýr.

bu konuda baya okuma yapmýþ biri olarak nacizane birkaç önerim þöyle olur.

-geliriniz düzensiz olduðu için kredi kartýna baðlý bir BES açýp minimumdan ödeme yapabilirsiniz, kenarda biriksin rakam belli bir seviyeye gelince fon iþlerine girebilirsiniz.

-ben olaya temettü emekliliðinden ziyade finansal özgürlük olarak bakýyorum o yüzden benim için total rakam anlam ifade ediyor mutlaka temettü olsun derseniz rakamlarýnýzý toplayýp 5% temettü varmýþ gibi bir kabul yapabilirsiniz.

-potföyün en az yarýsý döviz bazlý olmalý bu yüzden altýn eurobond vb. alýmlarda faydalý olacaktýr.

-tr de fon piyasasý çok geliþiyor yabancý hisselere yatýrým yapan fonlarda cazip olabilir (þahsen ben TGE) alýyorum, detaylarý TEFAS ta.

7.  Alýntý Originally Posted by HATAKE Yazýyý Oku
    Cok Özur dilerim ben tamamen yanlis anlamisim
    Eger kredinin faiz orani enflasyondan dusukse diger bir deyisle enflasyon, sonraki odemelerin tutarini alim gucu olarak daha cok dusurecekse erken kapatmanin dogru tercih olmadýðýný dusunuyorum
    Iyi aksamlar dilerim saygýlar
    Estaðfurullah dediðim gibi ben net ifade edememiþim kendimi.Aslýnda benim aklýma daha çok yatan en azýndan kredinin bir tanesinin borcu kadar döviz-altýn biriktirip vade geldikçe vade borcu kadar bozdurup kredi bittiðinde kalan döviz-altýnýn birikim olarak kullanmak. Bu sayede borç yükü azalmýþ olacaðý için daha riskli yatýrýmlara yönlendirebilmiþ olacaðým.

8.  Alýntý Originally Posted by thron Yazýyý Oku
    öncelilke çýktýðýnýz bu yolculukta baþarýlar ve sabýr dilerim zira meyveleri almak vakit alacaktýr.
    Ýyi dileklerin için teþekkürler. Birikimleri yayma konusunda çok haklýsýnýz. Özellikle bugün riskleri yayma konusunda biraz karþýlaþtýrma yaptým. Borsanýn dolar bazýnda tepe yaptýðý yýllarda full borsada olmak hem tl hem borsanýn düþüþünde uzun yýllar borsanýn tekrar yükselmesini beklemek gerekiyor. (2015-2018 arasý). Yine ayný þekilde borsanýn dolar bazýnda dipte olduðu zamanlar ( þuan yaþadýðýmýz gibi) dolar-altýn aðýrlýklý portföy oluþturmak fýrsatlarý kaçýrmaya sebep oluyor. Bundan dolayý riskleri daðýtmak için sabit oranlar belirlemek yerine ekonomik koþullarý takip etmek kaydýyla borsanýn dibe yaklaþtýðý zamanlarda aðýrlýðý kademe kademe borsaya vermek, zirvelere yaklaþtýkça döviz-altýna dönmek daha uygun olucak gibi.

Sayfa 72/147 ÝlkÝlk ... 2262707172737482122 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •