öncelikle baþladýðýnýz yolculukta baþarýlar dilerim
ben sadece borsa yatýrýmý yapýlmasýný riskli buluyorum çünkü o zaman yumurtalarýn hepsini bist'e koymuþ oluyoruz.... bunun yanýnda eurobond , aft gibi yabancý hisse senetlerine dayalý fonlar ve altýn eklemek uygunsa arsa hatta malesef araba eklemek çeþitlendirme ve riski daðýtma açýsýndan yardýmcý olabilir ... son 10 yýl dünya kredi musluklarýnýn açýk olduðu ve ülkemizin geliþmekte olan ülkelerin yýldýzý olduðu bir dönemdi... önümüzdeki 10 yýl ayný olmayabilir buna psikolojik olarak hazýr olmamýz lazým borsa son 2 yýlda öne çýktý ancak ondan önce uzun süren bir testere piyasasý vardý ... bu nedenle altýn-yabancý hisse senedi fonu vb dövize endeksli bir enstrumanlar ile risklerin daðýtýlmasý önemli bence... bununla birlikte ister fonlar aracýlýðýyla ister doðrudan olsun yurt dýþý hisse senetlerine yatýrým yapýlýrken de fk'larýn yüksek olduðunu göz önünde bulundurmak gerekiyor... fed in olasý bir sert faiz artýrýmý senaryosunda sert satýþlar gelebilir örneðin ....
- eurobondlarýn 6 ayda 1 kupon ödemesi olduðundan satýlmadan da düzenli bir gelir elde edilebilir ... özellikle eurobond alýndýktan sonra piyasade faizler yükselmiþ ise eldeki düþük faizli eurobondu satmak zarar doðuracaktýr...
- yýlýn belli dönemlerinde temettü gibi ödeme yapan fonlar var ancak bu þekilde olmayan aft gibi , tkf gibi fonlarda ve altýnda tabii ki ekrandaki karý elde edebilmek için satýþ yapmak gerekecektir. ..
- ben þahsen sürekli bir gelir oluþturmasý nedeniyle eurobond ve temettü hisseleri (yurt içi ve yurt dýþý hisseler) biriktirerek hiç satmama stratejisini benimsiyorum ... hatta basel 3 kriterleri gündeme gelmeden önce altýna yatýrým yapmayý düþünmüyordum ancak basel 3 kriterleriyle beraber altýnýn kontratlar ile manipüle edilmemiþ deðerinin ortaya çýkacaðý düþüncesiyle altýna da pay ayýracaðým
- kredi ile yapýlan iþlemlere yönelik olarak, aslýnda çoðu kiþi önermez çünkü malesef halkýmýzda kýsa yoldan zenginleþme amacý olduðundan çekilen krediler etraftan alýnan tiyolar sonucu borca batýk þirketlere , coinlere veya çiftlik gibi ponzilere gidiyor genelde ... bunun yanýnda döviz kuru sonuçta siyaset ile çok ilgili bir fiyat ... sürekli artacak diye bir kural yok düþebilir ve yýllarca ayný seviyeyi görmeyebilir de ... ben faizlerin 0.85 olduðu dönemde ödeyebileceðim kadar kredi çektim ve bununla çeþitle yatýrýmlar yaptým , gelinen noktada piyasadaki bol paranýn deðerinin düþmesi sonucu karda görünüyor ancak bunun her zaman böyle olacaðýna iliþkin bir kural yok ayrýca burada þunu unutmamak lazým eðer buna karar verilmiþ ise mutlaka ödeme gücünün bir miktar altýnda kredi çekilmeli diye düþünüyorum... sonuçta hepimiz insanýz Allah korusun sakat kalýp çalýþma gücümüzü yitirebiliriz, iþimizi kaybedebiliriz ayrýca yýllar içerisinde temel ihtiyaçlarýmýz için ayýrmamýz gereken para artmasýna raðmen muhtemelen gelirimiz o kadar artmayacaktýr... bu da kredinin birinci yýlýnda atýyorum 5000 tl lik bir gelirle aylýk 3000 tl lik ödeme yapabiliyorken , kredinin 3. yýlýnda gelir artmasýna raðmen faturalarýn, kiranýn , yiyecek içeçeðin, benzinin vb daha fazla artmasý sonucu artýk ödeyemiyor duruma gelebiliriz... eðer böyle bir plan varsa burada mutlaka bir güvenlik marjý býrakýlmalý bana göre
tekrar baþarýlar dilerim umarým herþey gönlünüzce olur saygýlar
adettendir ytd
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Yer Ýmleri