Sayfa 72/147 İlkİlk ... 2262707172737482122 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 569 - 576 arası.

Konu: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-3

1. Öncelikle tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan herkese çok teşekkür ederim.
    Kendimden bahsetmek gerekirse 27 yaşında, evli, baba adayı, 6 senedir kendi dükkanımı işleten esnafım. Halihazırda ev için 6 sene ve araba için 4 sene boyunca ödemem gereken kredi borcum var. Pandemi sürecinde azaltmakla birlikte elimden geldiğince tasarruflarımı borsada değerlendirmeye çalışıyorum. İhtiyacım olan parayı borsaya yatırmadığım gibi ihtiyaçlarım için borsadaki parayı dayanak olarak görmedim hiç. Ana hedefim 45 yaşında finansal özgürlüğe kavuşmak. Bu doğrultuda kendimce belirlediğim hisselerin 1/20000'ni alıp sadece temettüyle geçinmek gibi bir hedef koydum kendime. Hektaş, şişe(soda),tüpraş,sasa ile başlamıştım. Şişe ile sasayı bırakıp ismen toaso ve ereğliye geçtim. Hektaş,tüpraş,ismen ve toaso dan hedefim doğrultusunda belli miktar alıp ekstra param olursa onunla da ereğli almaya çalışıyorum.
    Normalde para biriktirme yöntemim şöyle oluyor; sabit bir gelir olamadığı için, ay içinde kazandığım parayı kredileri ve temel ihtiyaçları karşılayacak duruma gelene kadar aşırılıktan kaçınıyorum. Kalan paranın 2/3 ü borsaya, 1/3 ünü kişisel ihtiyaçlar için köşeye koyuyorum. Aklıma takılan birkaç şey var sadece.
    1-)tüm planı sadece borsa üzerinden yürütmek ne kadar sağlıklı.
    2-) fon , altın, eurobond tarzı birikimlere de yönelirsek finansal özgürlük kısmında bunları ihtiyaca göre satarak mı özgürlüğe devam ediyoruz.
    3-) özellikle güncel faiz oranlarına göre kredilerin faiz oranları düşükse enflasyondan dolayı ödeme gücü rahatlıyacağı için , köşeye zor durumlar için 4-5 aylık borcu çevirecek kadar dolar altın koyup zamana yayarak ödemeleri yapmak mı , agresif şekilde borç kadar dolar altın birikimi yapıp ödeme zamanı geldiğinde borç kadar miktarı bozdurarak ödeme yapmak mı yoksa yine agresif şekilde birikim yapıp vadesi gelmeden kredileri kapatmak mı?
    Biraz uzun ve detaylı yazı oldu k.bakmayın Bu topicte ufkumu açan, farklı açılardan bakmamı sağlayan herkese tekrardan teşekkürler. Eleştiri veya tavsiyeleriniz olursa da çok memnun olurum.

öncelikle başladığınız yolculukta başarılar dilerim
    ben sadece borsa yatırımı yapılmasını riskli buluyorum çünkü o zaman yumurtaların hepsini bist'e koymuş oluyoruz.... bunun yanında eurobond , aft gibi yabancı hisse senetlerine dayalı fonlar ve altın eklemek uygunsa arsa hatta malesef araba eklemek çeşitlendirme ve riski dağıtma açısından yardımcı olabilir ... son 10 yıl dünya kredi musluklarının açık olduğu ve ülkemizin gelişmekte olan ülkelerin yıldızı olduğu bir dönemdi... önümüzdeki 10 yıl aynı olmayabilir buna psikolojik olarak hazır olmamız lazım borsa son 2 yılda öne çıktı ancak ondan önce uzun süren bir testere piyasası vardı ... bu nedenle altın-yabancı hisse senedi fonu vb dövize endeksli bir enstrumanlar ile risklerin dağıtılması önemli bence... bununla birlikte ister fonlar aracılığıyla ister doğrudan olsun yurt dışı hisse senetlerine yatırım yapılırken de fk'ların yüksek olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor... fed in olası bir sert faiz artırımı senaryosunda sert satışlar gelebilir örneğin ....
    - eurobondların 6 ayda 1 kupon ödemesi olduğundan satılmadan da düzenli bir gelir elde edilebilir ... özellikle eurobond alındıktan sonra piyasade faizler yükselmiş ise eldeki düşük faizli eurobondu satmak zarar doğuracaktır...
    - yılın belli dönemlerinde temettü gibi ödeme yapan fonlar var ancak bu şekilde olmayan aft gibi , tkf gibi fonlarda ve altında tabii ki ekrandaki karı elde edebilmek için satış yapmak gerekecektir. ..
    - ben şahsen sürekli bir gelir oluşturması nedeniyle eurobond ve temettü hisseleri (yurt içi ve yurt dışı hisseler) biriktirerek hiç satmama stratejisini benimsiyorum ... hatta basel 3 kriterleri gündeme gelmeden önce altına yatırım yapmayı düşünmüyordum ancak basel 3 kriterleriyle beraber altının kontratlar ile manipüle edilmemiş değerinin ortaya çıkacağı düşüncesiyle altına da pay ayıracağım
    - kredi ile yapılan işlemlere yönelik olarak, aslında çoğu kişi önermez çünkü malesef halkımızda kısa yoldan zenginleşme amacı olduğundan çekilen krediler etraftan alınan tiyolar sonucu borca batık şirketlere , coinlere veya çiftlik gibi ponzilere gidiyor genelde ... bunun yanında döviz kuru sonuçta siyaset ile çok ilgili bir fiyat ... sürekli artacak diye bir kural yok düşebilir ve yıllarca aynı seviyeyi görmeyebilir de ... ben faizlerin 0.85 olduğu dönemde ödeyebileceğim kadar kredi çektim ve bununla çeşitle yatırımlar yaptım , gelinen noktada piyasadaki bol paranın değerinin düşmesi sonucu karda görünüyor ancak bunun her zaman böyle olacağına ilişkin bir kural yok ayrıca burada şunu unutmamak lazım eğer buna karar verilmiş ise mutlaka ödeme gücünün bir miktar altında kredi çekilmeli diye düşünüyorum... sonuçta hepimiz insanız Allah korusun sakat kalıp çalışma gücümüzü yitirebiliriz, işimizi kaybedebiliriz ayrıca yıllar içerisinde temel ihtiyaçlarımız için ayırmamız gereken para artmasına rağmen muhtemelen gelirimiz o kadar artmayacaktır... bu da kredinin birinci yılında atıyorum 5000 tl lik bir gelirle aylık 3000 tl lik ödeme yapabiliyorken , kredinin 3. yılında gelir artmasına rağmen faturaların, kiranın , yiyecek içeçeğin, benzinin vb daha fazla artması sonucu artık ödeyemiyor duruma gelebiliriz... eğer böyle bir plan varsa burada mutlaka bir güvenlik marjı bırakılmalı bana göre
    tekrar başarılar dilerim umarım herşey gönlünüzce olur saygılar
    adettendir ytd
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

3. İyi dilekleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler.Sanırım borsadaki yatırımım hedefime göre görece küçük olduğu için ve şuanlık her düşüşün benim için aslında alım fırsatı olduğunu düşünmemden dolayı herşey toz pembe geliyor. Erken dönemde portföyü biraz daha büyüttükten sonra hisse hedefini %30 düşürüp %12,5 altın %12,5 döviz ve %5 kripto gibi daha riskli yatırıma yönlendirilebilir. Sadece biriktirip biriktirip en son biriktirdiğini harcama kısmına alışık değilim.
    Kredi konusunda kendimi yanlış ifade etmişim. Kendi ödemekte olduğum krediler için kastetmiştim aslında. T
    Yorumların için tekrardan teşekkürler

4. Benim kanaatime göre altını %30-40 tutmakta fayda var.
    Ytd
     Alıntı Originally Posted by Sklera Yazıyı Oku
    İyi dilekleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler.Sanırım borsadaki yatırımım hedefime göre görece küçük olduğu için ve şuanlık her düşüşün benim için aslında alım fırsatı olduğunu düşünmemden dolayı herşey toz pembe geliyor. Erken dönemde portföyü biraz daha büyüttükten sonra hisse hedefini %30 düşürüp %12,5 altın %12,5 döviz ve %5 kripto gibi daha riskli yatırıma yönlendirilebilir. Sadece biriktirip biriktirip en son biriktirdiğini harcama kısmına alışık değilim.
    Kredi konusunda kendimi yanlış ifade etmişim. Kendi ödemekte olduğum krediler için kastetmiştim aslında. T
    Yorumların için tekrardan teşekkürler

Cok Özur dilerim ben tamamen yanlis anlamisim
    Eger kredinin faiz orani enflasyondan dusukse diger bir deyisle enflasyon, sonraki odemelerin tutarini alim gucu olarak daha cok dusurecekse erken kapatmanin dogru tercih olmadığını dusunuyorum
    Iyi aksamlar dilerim saygılar
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

6.  Alıntı Originally Posted by Sklera Yazıyı Oku
    Öncelikle tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan herkese çok teşekkür ederim.
    Kendimden bahsetmek gerekirse 27 yaşında, evli, baba adayı, 6 senedir kendi dükkanımı işleten esnafım. Halihazırda ev için 6 sene ve araba için 4 sene boyunca ödemem gereken kredi borcum var. Pandemi sürecinde azaltmakla birlikte elimden geldiğince tasarruflarımı borsada değerlendirmeye çalışıyorum. İhtiyacım olan parayı borsaya yatırmadığım gibi ihtiyaçlarım için borsadaki parayı dayanak olarak görmedim hiç. Ana hedefim 45 yaşında finansal özgürlüğe kavuşmak. Bu doğrultuda kendimce belirlediğim hisselerin 1/20000'ni alıp sadece temettüyle geçinmek gibi bir hedef koydum kendime. Hektaş, şişe(soda),tüpraş,sasa ile başlamıştım. Şişe ile sasayı bırakıp ismen toaso ve ereğliye geçtim. Hektaş,tüpraş,ismen ve toaso dan hedefim doğrultusunda belli miktar alıp ekstra param olursa onunla da ereğli almaya çalışıyorum.
    Normalde para biriktirme yöntemim şöyle oluyor; sabit bir gelir olamadığı için, ay içinde kazandığım parayı kredileri ve temel ihtiyaçları karşılayacak duruma gelene kadar aşırılıktan kaçınıyorum. Kalan paranın 2/3 ü borsaya, 1/3 ünü kişisel ihtiyaçlar için köşeye koyuyorum. Aklıma takılan birkaç şey var sadece.
    1-)tüm planı sadece borsa üzerinden yürütmek ne kadar sağlıklı.
    2-) fon , altın, eurobond tarzı birikimlere de yönelirsek finansal özgürlük kısmında bunları ihtiyaca göre satarak mı özgürlüğe devam ediyoruz.
    3-) özellikle güncel faiz oranlarına göre kredilerin faiz oranları düşükse enflasyondan dolayı ödeme gücü rahatlıyacağı için , köşeye zor durumlar için 4-5 aylık borcu çevirecek kadar dolar altın koyup zamana yayarak ödemeleri yapmak mı , agresif şekilde borç kadar dolar altın birikimi yapıp ödeme zamanı geldiğinde borç kadar miktarı bozdurarak ödeme yapmak mı yoksa yine agresif şekilde birikim yapıp vadesi gelmeden kredileri kapatmak mı?
    Biraz uzun ve detaylı yazı oldu k.bakmayın Bu topicte ufkumu açan, farklı açılardan bakmamı sağlayan herkese tekrardan teşekkürler. Eleştiri veya tavsiyeleriniz olursa da çok memnun olurum.
    öncelilke çıktığınız bu yolculukta başarılar ve sabır dilerim zira meyveleri almak vakit alacaktır.

bu konuda baya okuma yapmış biri olarak nacizane birkaç önerim şöyle olur.

-geliriniz düzensiz olduğu için kredi kartına bağlı bir BES açıp minimumdan ödeme yapabilirsiniz, kenarda biriksin rakam belli bir seviyeye gelince fon işlerine girebilirsiniz.

-ben olaya temettü emekliliğinden ziyade finansal özgürlük olarak bakıyorum o yüzden benim için total rakam anlam ifade ediyor mutlaka temettü olsun derseniz rakamlarınızı toplayıp 5% temettü varmış gibi bir kabul yapabilirsiniz.

-potföyün en az yarısı döviz bazlı olmalı bu yüzden altın eurobond vb. alımlarda faydalı olacaktır.

-tr de fon piyasası çok gelişiyor yabancı hisselere yatırım yapan fonlarda cazip olabilir (şahsen ben TGE) alıyorum, detayları TEFAS ta.

7.  Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    Cok Özur dilerim ben tamamen yanlis anlamisim
    Eger kredinin faiz orani enflasyondan dusukse diger bir deyisle enflasyon, sonraki odemelerin tutarini alim gucu olarak daha cok dusurecekse erken kapatmanin dogru tercih olmadığını dusunuyorum
    Iyi aksamlar dilerim saygılar
    Estağfurullah dediğim gibi ben net ifade edememişim kendimi.Aslında benim aklıma daha çok yatan en azından kredinin bir tanesinin borcu kadar döviz-altın biriktirip vade geldikçe vade borcu kadar bozdurup kredi bittiğinde kalan döviz-altının birikim olarak kullanmak. Bu sayede borç yükü azalmış olacağı için daha riskli yatırımlara yönlendirebilmiş olacağım.

8.  Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    öncelilke çıktığınız bu yolculukta başarılar ve sabır dilerim zira meyveleri almak vakit alacaktır.
    İyi dileklerin için teşekkürler. Birikimleri yayma konusunda çok haklısınız. Özellikle bugün riskleri yayma konusunda biraz karşılaştırma yaptım. Borsanın dolar bazında tepe yaptığı yıllarda full borsada olmak hem tl hem borsanın düşüşünde uzun yıllar borsanın tekrar yükselmesini beklemek gerekiyor. (2015-2018 arası). Yine aynı şekilde borsanın dolar bazında dipte olduğu zamanlar ( şuan yaşadığımız gibi) dolar-altın ağırlıklı portföy oluşturmak fırsatları kaçırmaya sebep oluyor. Bundan dolayı riskleri dağıtmak için sabit oranlar belirlemek yerine ekonomik koşulları takip etmek kaydıyla borsanın dibe yaklaştığı zamanlarda ağırlığı kademe kademe borsaya vermek, zirvelere yaklaştıkça döviz-altına dönmek daha uygun olucak gibi.

Sayfa 72/147 İlkİlk ... 2262707172737482122 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •