Üstad yanlış olmasın. 3 aylık kıyaslama değil o. Resmini gösterdiğim fon bu. 2007 den itibaren...11 senelik grafik... Fonun kuruluşu 2007 senesi...
https://www.vakifemeklilik.com.tr/Su...vakifemeklilik
Printable View
Üstad yanlış olmasın. 3 aylık kıyaslama değil o. Resmini gösterdiğim fon bu. 2007 den itibaren...11 senelik grafik... Fonun kuruluşu 2007 senesi...
https://www.vakifemeklilik.com.tr/Su...vakifemeklilik
Garanti emeklilik ile 2005 yılında BES'e başladım. 2015 yılında miktar da çok az yanılabilirim tam haturlamıyorum ama 33.000 TL. gibi bir nakit ödeme ve toplam 52 küsur gibi bir toplam ile bitirdim. Vergi kesintilerinden sonra 50 bin TL.net elime para geçti. En risksiz ve getirisi yüksek görünen fonları tercih ettim.Sonuç bu. Değerlendirirken göz önüne alın diye örnek vermek istedim. Bu dönem tabii faizler yüksek getiri biraz artmıştır mutlaka. Ama bence kendinizin değerlendirdiği ki faizde bile değerlendirseniz bileşik getirisi bundan yüksek olur.
Başlık resmen BES başlığına döndü. Bes dediğin şey devletin gittikçe yükselen emeklilik yaşı ve azalan emeklilik maaşı yüzünden 20 yıl sonra oluşacak olan sosyal patlamayı hafifletmek ve aynı zamanda faizleri suni olarak baskılamak için uydurduğu bir ilizyon. Bes'e yatıracaginiz parayı sağlam hisselere yatirsaniz 20 25 sene sonra zaten ihya olursunuz. Açın 25 yıllık grafiklere bakın.
Aslında Burak Bey çok ama çok haklısınız. 25 yıllık bakış açısıyla bakacak olursak borsa yatırımı bes e göre çok daha avantajlı. tüm mesele beste birikim iyi yapılırsa ve fon iyi yönetilirse beste mutlu eder gibi ama yine de borsa ve temettü hisseleri candır katılıyorum. yeterki iyi hisseleri uygun yerlerden alarak maliyetlendirelim. açıkcası fiyatlar borsa endeks bu kadar yukarda iken hisse almaya biraz korkar oldum.
syg
Haklı olmakla birlikte kaçırdığınız bazı konular var diye düşünüyorum. Hisse senedi piyasası (malesef) çok sığ ve çok spekülatif. Her ne kadar insanlar (sağlam) garanti hisselere gireceğim diye borsada yatırıma başlıyorsa da , daha sonra kendi hissesi yerinde sayarken, başka hisselerinin yükseldiğini görünce, maceraya atılıyor ve kaybediyor. Bu 1)
2) Hisse senedi likit piyasa. Paranı alır çıkarsın ama BES'te beklemek zorundasınız. Biraz disiplinli ve uzun vadeli bir iş. Dediğiniz gibi paramı hisse senedine yatırayım 20-25 sene bekleyim diyen 1 kişi bile yoktur herhalde. Türkiye'de 30 gün bekleyen , uzun zamandır hisse elimde falan der.
arkadaşlar zaten bes yatırımını cazip kılan şirket-devlet katkısı falandır. ve de tasarruf edemeyenleri sisteme sokmak içindir. bireysel olarak çok gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz ve bunda çok haklı da olabilirsiniz.
ama milyonlarca çalışanı tasarruf etmeye yönlendirmek için de devletin mutlaka bir sosyal güvenlik politikası olmalı.
zorunlu bes e mecburen girdim ve çıkmadım. asgariden kesiliyor. devlet katkısı falan eklenince uzun vade fena olmayacak gibi.
devlet katkısı öncesi vergi avantajı sistemi uygulanıyordu..2013 te sistem değişti, artık vergi iadesi vs yok, sadece yatırdığınız tutar üzerinden %25 devlet katısı var.
Bu vesile ile bir noktayı hatırlatayım..nette bir konuda araştırma yaparken, mutlaka paylaşılan bilgilerin güncelliğini kontrol edin, bir soru-cevap var, peki bu soru-cevap hangi tarihe ait..10 sene öncesine de ait olabiliyor baz yazılar.
Evet arkadaşlar, BES i yeterince konuştuk...detay mevzular için forumda ilgili başlıklara bakılabilir.
Bir konuda fazla detaya girdiğimizde, bazı arkadaşlar haklı olarak sıkılabiliyorlar. bu nedenle bu başlıkta fazlaca detaylara boğulmamak uygun olur.
Buyuk dusunur ve yasam filozofu Halil Buhur der ki:
Giden kagit gitmeye duran kagit durmaya devam eder.
Hekts grafik pahali dedik, gitmeye devam ediyor.
Brisa ucuz ve duruyor dedik durmaya devam ediyor.
Syg,
Bes muhabbetini kaçırmışım.
Tek bişey eklemek isterim.
Benim vakıf emeklilik de bes vardı. Tümünü hisse fonunda tutun demiştim.
Sonra birşeyler oldu çıkmak durumunda kaldım.
Çıkarken şunu fark ettim. Mesela ben %100 hisse fonunda olduğum için şöyle düşünüyordum. Benim her ay yatan param ile bunlar bu fondan bi miktar alıp kenara atıyorlar. Sürekli fon sayım artıyor vs.
Ama çıkarken bi hesap ekstresi verdiler. Adamlar bildiğiniz al - sat yapmışlar. Ve ne zaman neye binaen aldığı yada sattığı belli değil...
Onu fark ettikten sonra belli hisselerden toplayıp kenara atan bi fon olmadıktan sonra bes e girmem...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Grafik pahalı diyoruz ama, artık gitmez demiyoruz. Yeni giriş yapmak riskli, bu nedenle bu fiyattan girilmez diyoruz...yoksa elinde olana sat demek değil bu...yani giriş koşulları ile çıkış koşulları tabii ki farklı.
Bu arada brisa biraz daha düşse de ek alım yapsak:)
Bir de iddialı bir laf edeyim, beklentim odur ki, 16 şubat 2018-16 şubat 2020 tarihleri arasında brisa hektas tan daha fazla prim yağacak
İşte bu başlık bu yüzden açıldı...finansal okur yazarlık önemli...neden ilgili fonun açıklamasını okumadınız...ne alıyor, nasıl alıyor araştırmadınız.
Naçizane Öner'im şu...bes te hissesenedine yatırım yapılmak isteniyorsa endeks fona yatırım yapılmalı...mesela vakıf ta VEH var...u-30 u bire bir yansıtır..öyle hisse al sat Trade yapılmaz, endeks kadar çıkar, endeks kadar düşer...sen giriş çıkış zamanını iyi belirleyebilsen gayet iyi bir kazanç elde edebilirsin.
Fonun içeriğini gayet iyi biliyordum.
Benim bilmediğim kısım fon ile trade yaptıkları idi. Fon açıklaması %100 imkb 100 hisseleri diyor misal arada al sat yaptığı ile ilgili bir bilgi yok.
Bahsettiğiniz fonda olan arkadaşlar ekstrelerine bi bakabilir mi belki onlar da görür.
Benim yanlışım nasıl olsa hissede ve hisseler iyi gidiyor düşüncesi ile ara ara kontrol etmemek olmuş olabilir.
Bu durumu fark etsem belki daha önce çıkardım.
[QUOTE=ikare;1728466]Fonun içeriğini gayet iyi biliyordum.
Benim bilmediğim kısım fon ile trade yaptıkları idi. Fon açıklaması %100 imkb 100 hisseleri diyor misal arada al sat yaptığı ile ilgili bir bilgi yok.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app
Fon karşılaştırma ile VEH performansına bakabilirsin, bire bir u-30 u yansıtır...ayrıca içinde hisse olan karma fonlar var, bu fonlarda tamamen kurumun insafına kalmışşsındır, fon yöneticisi fon yönetim sınırları içinde ister alır, ister satar.... bu tur fonları ben de kesinlikle önermiyorum.
Hektaş bu yıl(veya önümüzdeki birkaç sene mi?) endeksin gerisinde de kalacak demiştiniz değil mi?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhabalar,
Bugun yaptigim basit hesaplamadan sonra bir kilometre tasini daha geride biraktigimi farkettim. Uzun vadeli borsa yatirimciligina 2014 yilinda Halil Bey'in basliginda tanismistim. Daha once ufak tefek alim satim yapsam da kenara cok fazla para koyamadigimi farkettim. Ilk basta bu yatirim stratejisine temkinli yaklastim. Ufak ufak kumbara misali biriktirmeye basladim. En kötü senaryoda hisseleri satip guzel bir tatil yaparim diye dusunuyordum. 2014 Aralik ayinda portfoyumun yarisini satmak zorunda kaldim ve yeni miladi 2015 yili olarak belirledim. Zaten portfoyum deneme amacli, oldukca ufakti.
Aradan gecen yaklasik 3 yillik sure zarfinda, portfoyumun ortalama getirisi mutfak masrafimi karsilayacak duzeye geldi. Son bir yildaki agresif yatirimimin sonuclarini 1-2 sene icinde alacagimi dusunuyorum. O zaman tablo daha guzellesecektir diye umut ediyorum. Bir sonraki amac gelirlerimin kirami karsilamasi. Bakalim ne kadar sürede gerceklesecek. Portfoy dagilimin %55 döviz sepeti+ cok az likit fon, %45 hisse senedinde.
Not: Aselsan'in birkac ay once yaptigi yukselis disinda 37 aydir hic hisse senedi satmadim.
Herkese guzel bir haftasonu diliyorum.
10 senelik temettü hissesi(temettülerle de hisse alındığı düşünülürse) yatırımında yıllık ortalama getiriyi ne kadar varsaymak makul olur ileriye dair bir projeksiyon adına?
[QUOTE=Cautionary;1728506]Bu al sat yapmadığı fon var mi?
vay be iddialı laf etmişim...ama kimse de bahse girmeye cesaret edememiş...peki ne demişiz ne olmuş,
27-09 da hektaş 7,58 kapamış...bugün kapanış 8,53...artış oranı %12,5
27-09 da u-100 102 bin filanmış kapanış...bugün kapanış 116,510...artış oranı %16
Yani çıkmadı değil, gayet iyi bir öngörüde bulunmuşum.
Peki siz bu hektas mevzusunu açarken ne düşündünüz..endeksten iki kat fazla getirdiğini mi??? yoksa son 2 günde iyi yükseldi diye uçup kaçtığını mı düşündünüz?
Hektaş mevzusunu ben açmadım, Sn. Dudu açtı. Siz Brisa ve Hektaş için performans tahmini yapınca Hektaş ve endeks tahmini hakkında söylediğiniz aklıma geldi ancak mesajı bulamadığım için emin olamayıp size sordum. Dediğim gibi, şunu dediniz ama olmadı vb bir niyetle sormamıştım yalnızca Brisa ile karşılaştırınca aklıma geldi.
gece gece performans kıyaslaması yapmış olduk...bu arada ilgili dönemde brisa da %10 a yakın artmış.
dudu bey hektaş a biraz torpil geçiyor, duygusal bağı daha fazla galiba...yoksa ortada hektaş ın uçup kaçtığı, brisa nın süründüğü bir durum yok...belki brisa dan beklentisi çok daha fazla, ondan beklentisi karşılanmayınca üzülüyor.
Bir hisse yıllarca, 5-10 sene çok iyi performans göstermişse büyük ihtimalle uzun vadecilerin gözdesi olmuştur ve pek çok uzun vadecinin portföyünde yer almaktadır...böyle bir hisse için grafik pahalı dediğinde ister istemez, bu hisseyi portföyünde bulunduran kişinin hoşuna gitmiyor...geçmiş 8 yılda 10 katınca çıkmış hissenin, bundan sonraki 10 senede de 10-15 katına çıkacağına inandığı için, bir nevi hayallerini yıkıyorsun.
bu yüzden kusura bakmayın arkadaşlar...portföyünüzde kuzunuz olarak gördüğünüz hisse için grafik pahalı diyebilirim..ama bu hissenizin kötü olduğu ya da satmanız gerektiği manasına gelmez...zaten kötü hisse 5-10 sen gibi uzun bir vadede grafik pahalı hale gelemez.
benim temel motivasyonum genç beyaz yaka arkadaşlara yol göstermek...isterim ki, borsayı kötü tanımasınlar, yaralanmasınlar...çünkü erken emeklilik için yüksek getiri, yüksek getiri için de getirisi yüksek hisse bulmak çok kritik...ama bunu yaparken, adımları sağlam atmalı, gereğinden fazla risk almamalı.
Çok değişebileceğini biliyorum ancak şu soruya bir cevap rica etsem. :)
Konuda bahsi geçen hisselerden 5-6 tanesi ile bir portföy oluşturulsa mesela..
yani grafik pahalı olma sınırını soruyorsun:)
enflasyonun %10 civarında olduğu, riski çok az, getirisi garanti diyebileceğin mevduatın (net) %12 kazandırdığı bir yerde, hisse senedi gibi riski fazla, araştırılması, takip edilmesi gereken bir yatırımın getirisinin en az yıllık ortalama %20 olması gerekir (bence).
yılda ortalama %20 getiri, 4 yılda hissenin 2 katına çıkması demektir...eğer hisse 2 değil de 4 kat ve üzeri getirmişse, yüksek getiri sağlamıştır ve grafik pahalı hale gelir (8 sene için makul getiri 4 kat, grafik pahalı sınırı 8 kat).
Aslında grafik pahalı kriterinden ziyade 10-15 senelik düzenli bir birikim sonrası nerede olabileceğimi öngörmeye çalışıyorum, bu nedenle makul bir getiri oranı ile hesap yapmak istedim.
Halil Buhur'un hisselerinde 2005'den beri temettü ile de hisse alınır şekilde çalışıldığında yıllık 30% ortalama getiriye denk geliyor ve 11 senede portföy 20 katına çıkıyor ancak bu çalışma prospektif ve önümüzdeki dönemde performans daha düşük de olabilir.
Öte yandan Twitter'da bir finansçı yıllık ortalama 20% getiriye çok fazla demişti.
Bu nedenle biraz kafam karıştı, enflasyonun bu seviyede olduğu sürece bana da 20% çok değil gibi geliyor ancak daha tecrübeli olan sizlerden görüş almak istedim hesaplama öncesi.
Bir kere önemli olan reel getiri...yani enflasyon %15 olur %20 az kalır, %5 e iner, %15 bile iyi olur.
Enflasyonun %10 larda kaldığı varsamıyla, %20 iyi diyorum...%15 i alt sınır gibi düşünmek lazım...öte yandan %30 da biraz ütopik, bakmayın son 10 senede bist tarihinin en büyük getirilerini sağladı, özellikle sanayi hisselerinde 10-15 katına çıkan çok hisse oldu...önümüzdeki 10 yılda 10 kat yapacak hisse sayısı bir elin parmağını geçemeyecek bence, yani getiri konusunda işimiz daha zor olacak.
Önemli olan reel getiri katılıyorum ama nominal biraz daha motive edici :) :)
O çalışmada ve genel olarak temettü ile hisse alımına devam etmek bir süre sonra pozitif bir ayrışma yaratıyor, 30%'da en önemli etken bu bence. Zaten temettülerin harcandığı portföyde performans ayrışması bu kadar bariz değil. Ancak yine de hesabı 30%'a göre yapmak gerçekçi değil bence de.
BIST100'ün dolara karşı 3000(3 cent) civarında gösterdiği bir performans var aslında, tarihin en büyük getirisi demeli miyiz?
Dikkat edersen sanayi hisselerine vurgu yaptım...yani bizim gibi uzun vadeci, temettü hedefleyen yatırımcılar sadece sanayi hissesi alabiliyor (bir kaç istisna olabilir tabii ki)...son 10 yılda endeks dolar bazında makul getiriler sunarken, sanayi hisseleri uçtu..hatta relatif olarak mesela bankacılık endeksinden 2 kat getiri sağladı sanayi hisseleri pek çok kez.
ben önümüzdeki 10 yılın, geçtiğimiz 10 yıla göre özellikle bizim ilgi alanımıza giren sanayi hisseleri için daha zor olacağını düşünüyorum...2009 da tarihin en büyük global krizlerinden biri yaşandığı için baz çok düşüktü...pek çok hisse sudan ucuz hale gelmişti...önümüzdeki 10 yıl, böyle bir bazımız yok...şu an pahalı değiliz, ucuz da sayılmayız...üstelik temettü ve uzun vade bilinci arttı, altın kolay kolay çöpe düşmez artık, öyle uçuk kaçık getiri fırsatı artık çok zor bu yüzden.
Anladım, haklısınız. Ama her halükarda eldeki en iyi seçenek de bu diyebilir sanırım ? :)
Tasarruf edilen miktarın X% ile hisse biriktirmek, Y% ile altın, döviz veya farklı bir şey, Z% de nakit.
X,Y, ve Z'yi de herkes yaşı, hedefi ve risk tercihine göre belirlesin. :)