10’luk sayı sistemindeki tek haneli rakamdan mı bahşediyor acaba?
Printable View
Cevremde bi tane bile 24 haziranda akp/mhp’ye oy vermis fakat simdi chp/iyip/sp ye oy verecek kimse yok. En fazlasi biraz kizgin onlar da ya son dk akpye oy atar cok dusuk ihtimal bos gecerler. Bu secimlerde ittifaklar arasi oy farklari pek degismez.
Burada kriz kriz diyoruz ama hukumet oy alacagi kitleleri iyi besliyor. sosyal yardimlar, torpil vs.. ustelik begenmedigimiz asgari ucret su an reel olarak baya iyi duzeyde. Sonucta 1 nisan icin farkli bir sey olmaz kendinizi kandirmayin.
https://twitter.com/lafola1/status/1...555905026?s=21
Burada bir çok etken var,özellişkle sanayileşmenin getirdiği farklılıklar. Mesela eskiden yıpranma payı olan işler,yıpratıcı tanımından kanunla çıkarıldı.Tanımın kaldırılması işin yıpratıcılığını kaldırmadı. Ayrıca eskiden 1kişi 1 kişilik iş yaparken bugün 3 kişilik iş yapmaya zorlanıyor.Çalışma şartları iyileşmiş görünse de oturmaktan veya bilgisayara bakmaktan yeni sağlık sorunları türeyebiliyor. Mesela sanayideki biri eskiden kullanılmayan yeni yeni birçok kimyasala maruz kalıyor. Evet insan ömrü uzadı ama bu sağlıklı bir uzama değil. Şimdi 40 yaşında olan birinin,iş hayatından kaynaklanan psikolojik fiziksel durumu ve yıpranmışlığı 60 yaşındaki eskilerden kötü durumda.Japonya'da 70 yaşında adam fabrikada çalışabiliyor. Öte taraftan bakıyorsunuz 40-50 yaşına kadar çalış çalış daha düzgün bir dikili ağacın yok.
Gelir dağılımı kadar iş gücü dağılımı da çok adaletsiz ve herkes adaleti kendisi için istiyor.
Benim yaş daha 36. Zorunlu emekliliğim meslekte 65. Emekli olmak ya da olabilmek gibi bir hayalim yok zaten. Ömür yettiğince çalışacağız el mecbur. Zaten 65 i görmeden defnederler yüksek ihtimal
ev fiyatlarında dünya'nın metrekare bazlı en pahalı 4. şehri olan tokyo'da yaşamaktadır. ortalama metrekare fiyatı 15.000 dolar. bu tutar istanbul'da 2.200 dolar.
https://seyler.eksisozluk.com/tokyod...-yasayan-kadin
Japonlar 10 Metrekarede De Yaşayabilir
https://www.milliyetemlak.com/dergi/...i-kucuk-evler/
Vay anasina...
2011 den beri Korfez ulkeleri Misira 92 milyar dolarlik destek saglamislar...
https://www.middleeastmonitor.com/20...bn-since-2011/
Allah uzun ömür versin abi.
14 yaşımdan beri sigara içerim. Alkol desen Tekirdağlıyız. Kilo var, sağlıklı beslenme desen hak getire. Spor sıfır. İş icabı sürekli çalışmak gerekiyor. Uyku az. Vob stresi. Ne bileyim pek bir hayırlı değil benim gidişat. 40 ı devirince sorunlar başlar muhtemelen 3-5 yıla.
Guneysu reha gaya yı dikine gömecek fazla yer tutmaz
Yaşımız ortaya çıkacak ama, Doksanlarda asgari ücrete çalışan pek kimse yoktu.. o dönemlerde asgari ücret esasında bir tabela formalitesınden ibaretti.. ya da stajyerlik için konuşulurdu..şimdi ise mavi yakanın nerdeyse tamamı asgari ücrete ya da biraz üzerine çalışıyor.. tabii iş bulacak kadar şanslıysa..artık nerdeyse pekçok beyaz yakalı ücreti de asgari ücrete yakınsamaya başladı..
Bu konuda kesinlikle haklisiniz, fakat bu bilincli yapilan bir sey oldugunu dusunuyorum. En az oy aldigi kesim beyaz yakali. Onlarin cebinden alip genis oy alabilecegi kitleleri besliyor. Paraleldede kendi zengin sermayesini yaratiyor.
Beyaz yakali her anlamda sagiliyor, baska bir ornek vereyim. Oy tabanini olusturan kitlenin cocuklari imamhatipte bedava servis yemek hatta yurt imkanlari ile okurken, bizim beyaz yakali cocugunu ne yapip ne edip ozel okula yollamaya calisiyor. Al sana beyaz yakalidan alinan gizli bi vergi daha.
Bir yıl kadar önce üç tane genç mühendis için H1-B vizesi ayarlayıp yurtdışına götürdüm.. Şimdi işleri çok iyi.. üç hafta kadar önce biriyle konuştum.. saatlik ücretinin 37 $'a çıktığını söyledi.. Buruk bir mutluluk duydum.. Belki o çocuk bir gün bir başka ülkede parlak bir iş yapacak.. Türkiye'de ona hak ettiğini reva görmeyenler de "amerikada bir Türk şunu şunu yapmış" diyerek sevinç naraları atacaklar..
Şimdi seçimi bahane edip izine ayrıldım, bir aylığına memlekete geldim.. Telefon üstüne telefon.. En çok da hanımı arıyorlar.. Bizim çocuğa da bir yol göstersin diye..
Üzülüyorum.. Bu kadar gencimizin işsiz olmasına üzülüyorum..
ABD de yasam ve is kosullari TR den daha iyi
Ama uzaktan iyi. Gelinde nasil yasadiklarini cocuklarin durumunu sosyal hayatlarini bi gorun. Buradaki Turklerin %99 u Turkiyenin fakir fukarasi. Asla Turkiyenin o guzel elit duzgun kulturlu insanlarini burada gormuyorsunuz. Zaten akil var mantik var o insanlar anca ABD ye tatile geliyor.
Bu arada H1B nasi ayarladiniz? ABD de sirketiniz var sanirim
Adamlar 70 yaşında simsiki tas gibi, biz 40 imizda yamuluyoruz, bu ülkenin neresi düzgün de neyi anlatiyorsun? Erken emekli olup sanki emekli hayatı mı yasayacaklar, kimse kanaatkar degil, ya da bazıları cidden hakli yetmiyor ayliklari, emekli olup çalışan bir suru ortaduzey yonetici vs var, adam yazlik bile yapmış hala calisiyor, anlayacağın kendi ülkemden nefret eder duruma geldim, tabii toprağın suçu yok insanı problem, dindar seküler evrimini tamamlayamamis ama kamil ortaya karışık ama sonuçta baya karışık insanlardan bir ülke kurulmuş.
Ben kendi adıma ödüyorum, herseyim kayıtlı, vergimi tam veriyorum, siyasi parti ayırt etmeden, devletimiz zayıf güçlü degil, devlet derken bir kisi degil bu kurumlardan oluşuyor, adam gibi yonetilsin ve vergi kaciran akp chp ayirt etmeden herkesin yakasına yapissin en basta kul hakkidir bu
Belediye vs işlerinin saatlik ücretleri gayet yüksek ABD de. Work and Travel ile ünideyken gitmiştim. Bu çim biçme, temizlik vs işlerini yapan sonradan ABD vatandaşlığına geçenler vardı saatlik 25 dolar civarı kazanıyorlardı. 2006 yılıydı.
Bir akrabam THY de kabin memuruydu eşiyle beraber. Çocukları oldu. İstifa edip Floridaya yerleştiler. Annesini de götürdü. Sipariş usulü ev yemekleri, pasta, börek falan yapıyorlar. Çok iyi kazanıyorlar.
Benim sadece ek ders ve kurs ücretlerinden ödediğim gelir vergisini ben esnafım diyen adam ödemiyor. Geçen yıl sadece bu kalemden 8 bin lira üzeri gelir vergisi ödemişim. Böyle adalet mi olur?
Tabi iş vergiyle de bitmiyor. Bir o kadar da döner sermaye, Bap projesi vs ye para aktarmışım.
Ülkede vergi yükü tamamen bordrolu çalışanların üzerinde.. birde dolaylı vergilerle dönüyor iş.. sosyal güvenlik sistemi tamamen dipsiz kuyu.. kimse asıl bilançoyu görmek istemiyor.. emekli maaşlarının çoğu artık ABD gibi ülkelerde saatlik işçi ücreti seviyesine geldi..
Esasında ülkede yp tarafı sorunlu ama bana kalırsa tl tarafı daha sorunlu 🙂
Enflasyon bitmediği sürece de bu böyle devam eder..sıcak paraya güvenerek enflasyon ile mücadele edenlerin sonu hüsrandır..
Ziraat Bankası ( https://www.ziraatbank.com.tr ) Tarafından
Hazırlanan Döviz Piyasası Analizi:
"Yurtiçinde dün kurlarda dar bantta görece yatay hareket gözlendi.
Dolar/TL dün gün içerisinde 5,45-5,48 bandında hareketin ardından, bugün saat 9 gibi 5,47 seviyelerinde dengelenmiş durumda. Euro/TL ise dün 6,18-6,22 bandında hareket sonrasında, bugün saat 9 itibarıyla
6,22 seviyelerinde seyretmekte.
Bu akşam Fed'in gerçekleştireceği mart ayı faiz toplantısı öncesinde, Fed'in güvercin bir duruş sergileyeceği yönündeki beklentiler ve son zamanlarda ABD ekonomisinden gelen zayıf veriler nedeniyle daha önce 2 adet olarak öngörülen 2019 yılına ilişkin faiz artırım projeksiyonunda aşağı yönlü revizeler gerçekleştirebileceğine yönelik beklentilerin artmasının, doları aşağı yönlü baskıladığı görülmekte. Ayrıca dün ABD'de fabrika siparişleri, ocak ayında %0,3 artış beklentisine karşın, %0,1 artışla beklentilerin altında kalması ve söz konusu verinin, özellikle imalat sektörünün, geçen seneki vergi indirimlerinin etkisinin azalmasının ardından hız kaybetmesinin etkisiyle, yılın ilk çeyreğinde ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin sinyal verdi. Dolar endeksi bugün saat 9 itibarıyla 96,4 seviyesinde.
Almanya'da ZEW beklentiler endeksinin martta toparlanarak, şubat ayındaki -13,4 seviyesinden -3,6'ya yükselmesi ve -11 seviyesindeki beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gelerek geçen yılın mart ayından bu yana en iyi seviye olarak kayıtlara geçmesi, Euro varlıkları pozitif yönde etkiledi. Brexit'in ertelenmesinin ve ABD-Çin ticaret iyimserliğinin sürmesinin geleceğe yönelik beklentileri olumlu etkilediği görülüyor. İyi Almanya verisiyle birlikte EUR/USD paritesi de sınırlı güçlendi ve bugün saat 9 itibarıyla 1,1345'lerde seyrediyor."
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/mak...20.03.2019.pdf
Dikkat ettiyseniz dolar inadına inadına yükseliyor. Bu sefer baya bir zorlayacak gibi. her gün artı kapatıyor. gıdım gıdım 5.50 ye gelip dayandı. Piyasalar 5.50 kuru bile fazla kaldıramaz. Kuru 4 seviyelerine çekmeden gerçek anlamda ne enflasyon nede faizler zor düşer.
Işık ve Deniz Çiçek Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:
"Bu gece 22.00’da Fed faiz kararını açıklayacak. Faiz değişikliği beklenmezken, Fed üyelerinin faiz tahminleri aşağı çekilebilir bilanço küçültme hızı yavaşlatılabilir. ? Dün iki iç borçlanma ihalesi düzenleyen Hazine’nin yurtiçi piyasadan bu ayki borçlanması 9.9 milyar TL’ye ulaştı ve aylık hedefinin çok büyük kısmını karşıladı. ? Hazine ayrıca 2029 vadeli dolar cinsi eurobondun yeniden ihracında %7.15 faizle 1 milyar dolar borçlandı. Hazine’nin bu seneki dış borçlanması 4.4 milyar dolara ulaştı.
....
Evet çıkarıyor ama hemen hemen hepsi (Almanya ve Avusturya için konuşuyorum) 40 yaşında işsiz kalan birisi için ilk önce 12 ay işsizlik maaşı (örneğin 1500 euro maaş için 900-1000 Euro civarı, sanırım genel anlamda net maaşın %60'ı kadar olmalı.) ve eğer kişi hala iş bulamamışsa *emekli oluncaya kadar* yani 70 yaşına kadar işsizlik maaşının %95'ini acil durum yardımı adı altında ödüyor.
Yani eğer iş bulamadıysan Avrupa'da emeklilik iş bulmadığın tarihten itibaren başlıyor.