Merhabalar.
Belki bazılarınıza bu yazacaklarım ters gelebilir. Ancak borsada hisse yatırımının sn dudu’nun da daha önce vurguladığı gibi yaşınıza göre farklılık göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
Yani 30’lu yaşlardaki biriyle 50’li yaşlardaki birinin yatırım anlayışı farklı olmalıdır, olması normaldir.
Bana göre 30’lu yaşlarda biri temettü şirketlerinden çok, sermayesi küçük, beklentileri büyük; yaptığı iş know-how’a dayanan, katma değerli ürünler üreten ve piyasa değeri henüz milyar TL’ler seviyesine ulaşmamış şirketlere yani BÜYÜME ODAKLI YATIRIMA odaklanmalıdır. Zira ayda 1000-2000 tl ile büyümesi yavaş olan ve yatırımları bittiği için karının çoğunu temettü olarak dağıtan şirketlerin getirisi ile büyüyen, yatırım yapan şirketlerin getirisi çok farklı olacaktır.
Büyüme odaklı şirketlere en iyi örnek bu forumda da çok dillendirilen Poltk.
Niye poltk?
Yaptığı iş spesifik bir iş.
Sahibi yabancı bir kimya devi.
Alanında Türkiye’de tek.
Düşük sermayeli. Daha yolunun çok başında.
Vs vs.
Bir de her ne kadar grafik pahalı dense de (bu şirket özelinde buna katılmıyorum) Kront.
Yazılım sektörü için 2017 yılı içerisinde pek çok teşvik çıkarıldı. Bunlardan en önemlisi tüm kamu ihalelerinde ve mal alımlarında yerli yazılım ürünlerini kullanma zorunluluğu.
Kront siber güvenlik, nesnelerin interneti ve Telekom alanlarında oldukça muteber yazılımlar üretiyor. Ayrıca şirketin ABD’de %100’ü kendine ait Krontech isimli bir şirketi daha var. Ve bu şirket abd pazarında hızla büyümeye başladı. Sadece abd değil, Meksika, peru gibi Güney Amerika ülkelerine de mal satmaya başladı.
Yazılım sektörü gerçekten çok karlı bir sektör. Bir kere yazılım üretip bunu lisanslandırırak satıyorsunuz. Bu yüzden net kar marjı inanılmaz yüksek.
Kront, düşük sermayeli, borçsuz ve büyük istikbal vaad eden bir sektörde olması sebebiyle bence büyüme odaklı portföylerde yerini alması gereken bir hisse.
Aklıma hemen gelen 2 şirketi yazdım. Ayrıca sizin de aklınıza gelen başka şirketler varsa lütfen paylaşın.
50’li yaşlarda ise daha sağlamcı, büyümesi yavaşlayan, karının büyük kısmını bu yüzden temettü olarak dağıtan şirketler daha uygun olacaktır.
Sent from my iPhone using
hisse.net mobile app