Sayfa 373/637 İlkİlk ... 273323363371372373374375383423473 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,977 - 2,984 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by kırmızı Yazıyı Oku
    ulusoy elektrik bence tarihi hata olucak.
    halka arz ve sonrası yaşanan gelişmeleri hatırlamakta fayda var
    ben tarihe geçecek hata yapmadım bu yaşıma kadar...çıkış kriterim belli, beklediğim gibi hareket etmezse vedalaşırım.

halka arz sonrası yaşanan gelişmeler her arzda olabilecek şeyler...biraz pahalı arz edilmiş...alanlar zarar etmiş...sonra da 14 lerden yabancıya yüklü bir satış yapılmış...arz fiyatının üzerinde, bence ahlaki açıdan çok sorun yok...eğer 14 den halka arz edip 2 sene sonra 6-7 tl den yabancıya blok satış yapsa, bu çok yanlış olurdu.....12,9 lardan arz etmiş, 2 sene sonra da 14 lerden yabancıya blok satış yapmış...bence normal.

haa, bu arada hisse 6 lara filan düşmüş, ama oradan sonra da hızla toparlamış...yani mal toplama operasyonu yapılmış kağıtta, bunlar olabilecek şeyler.

bunlar dışında bilmediğim şeyler varsa paylaşabilirsiniz, ya da bazı şeyleri eksik ya da yanlış biliyor olabilirim. düzeltirseniz sevinirim.

benim gördüğüm tekniği gayet sağlam, temel analiz olarak ucuz...satış ve karı gayet güçlü bir trend halinde yükseliyor...üstelik karının en az %25 ini dağıtmayı taahhüt ediyor...bir de grafik pahalı değil.

daha ne olsun

2. Bu arada..önemli bir uyarı yapayım...uzun vadeli pozisyonlarınızı öyle yönetin ki, tarihi hata ya da başarı ihtimali olmasın...ne demek istiyorum...mesela evin ve araban yok...tüm paran 100 bin tl, gittin bunu bir hisseye, üstelik spekülatif bir hisseye yatırdın...2-3 katına çıktı, 300 bine güzel bir ev aldın...senin için tarihi bir başarı olur bu, ama yapılan yanlış...tarihi bir başarı elde ettin, ama tarihi bir yanlış da olabilirdi.

Bir konuda getiri-kayıp oranı ne kadar yüksekse, alınan risk o kadar fazla demektir...bu nedenle riskleri düşük tutmak, tarihi hata ya da başarılardan uzak durmak gerekir.

Benim uzun vadeli portföyüm için ayırdığım 100x, 1 senede mesela yarıya inse, büyük bir yıkım olmaz benim için...soğuk bir su içerim, o kadar.

Hayat üzerine yazı tura atılamayacak kadar değerli bence!!!

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    ben tarihe geçecek hata yapmadım bu yaşıma kadar...çıkış kriterim belli, beklediğim gibi hareket etmezse vedalaşırım.

halka arz sonrası yaşanan gelişmeler her arzda olabilecek şeyler...biraz pahalı arz edilmiş...alanlar zarar etmiş...sonra da 14 lerden yabancıya yüklü bir satış yapılmış...arz fiyatının üzerinde, bence ahlaki açıdan çok sorun yok...eğer 14 den halka arz edip 2 sene sonra 6-7 tl den yabancıya blok satış yapsa, bu çok yanlış olurdu.....12,9 lardan arz etmiş, 2 sene sonra da 14 lerden yabancıya blok satış yapmış...bence normal.

haa, bu arada hisse 6 lara filan düşmüş, ama oradan sonra da hızla toparlamış...yani mal toplama operasyonu yapılmış kağıtta, bunlar olabilecek şeyler.

bunlar dışında bilmediğim şeyler varsa paylaşabilirsiniz, ya da bazı şeyleri eksik ya da yanlış biliyor olabilirim. düzeltirseniz sevinirim.

benim gördüğüm tekniği gayet sağlam, temel analiz olarak ucuz...satış ve karı gayet güçlü bir trend halinde yükseliyor...üstelik karının en az %25 ini dağıtmayı taahhüt ediyor...bir de grafik pahalı değil.

daha ne olsun
    Ulusoy elektik kriterlerine bakalım:

Sahipleri Sait Ulusoy 36,03%, Akgül Ulusoy 18,43%, Kubilay Hakkı Ulusoy, 11,93%, Enis Ulusoy 11,98%. Geri kalan halka açık 21,62%

3 Yıldır %50 temettü veriyorlar, minimum %25 kesin vereceklerini söylüyorlar. (Bence bu durumun kesinliği değişebilir)

Kasım 2014te halka açılmış. Mart 2016da dibi görmüş. Ondan sonra sürekli yükselmiş.

3 Ülkede üretim yapıyor, Türkiye'de pazar lideri. Hiç borcu da bulunmuyor.

Şu an için bu kadar bakabildim.

Patronların temettü vermeyi taahhüt ediyor olması güzel bir şey.

Kendimce pratik yaptım Ancak bu şirketi geçen sene işim dolayısı ile öğrenmiştim ben de takip ediyorum. Şirketin sektörü açısından büyümeye açık olduğunu belirtmek istiyorum. Elektrik enerjisi geleceğin enerjisi. Bu nedenle böyle şirketlerin hem kapasiteleri artacak hem de pazarı genişleyecek.

4.  Alıntı Originally Posted by burak13 Yazıyı Oku
    Ulusoy elektik kriterlerine bakalım:

Sahipleri Sait Ulusoy 36,03%, Akgül Ulusoy 18,43%, Kubilay Hakkı Ulusoy, 11,93%, Enis Ulusoy 11,98%. Geri kalan halka açık 21,62%

3 Yıldır %50 temettü veriyorlar, minimum %25 kesin vereceklerini söylüyorlar. (Bence bu durumun kesinliği değişebilir)

Kasım 2014te halka açılmış. Mart 2016da dibi görmüş. Ondan sonra sürekli yükselmiş.

3 Ülkede üretim yapıyor, Türkiye'de pazar lideri. Hiç borcu da bulunmuyor.

Şu an için bu kadar bakabildim.

Patronların temettü vermeyi taahhüt ediyor olması güzel bir şey.

Kendimce pratik yaptım Ancak bu şirketi geçen sene işim dolayısı ile öğrenmiştim ben de takip ediyorum. Şirketin sektörü açısından büyümeye açık olduğunu belirtmek istiyorum. Elektrik enerjisi geleceğin enerjisi. Bu nedenle böyle şirketlerin hem kapasiteleri artacak hem de pazarı genişleyecek.
    Güzel şeyler yazmışsın...İç piyasa ve dış piyasa dengeli satışları var...döviz riski, ihracat geliri nedeniyle yok gibi...aslında olumlu şeyler yanında, RASYONEL olumsuz görüşleri de duymak isterim...ama lütfen rasyonel olsun, rakamsal verilere dayansın...ya da patronları sahtekar, şöyle bir yolsuzluk yapmış, ky ye şöyle bir kazık atmış görüşlerini de alabiliriz.

ama bir kağıdın geçmiş arz performansı, ya da hisse hareketleri çok olumlu olmayabilir, biz bugüne ve geleceğine bakıyoruz...önemli olan patron hisse ile oynamasın, saçma sapan hareketler olmasın hissede.

uluse fiyat grafiğine bakınca,gayet düzgün düşmüş, gayet düzgün çıkmış...ben şunu çıkarıyorum fiyat grafiklerinden...pahalı fiyattan arz olmuş, arzdan gelen para olumlu kullanılmış, arz fiyatının üzerinde blok satış yapılmış, bu da faydalı olmuş hisse için..likiditesi artmış, derinliği artmış, hisse performansını da arttırmış...şu an all time high seviyelerinde gezinse de hala arz fiyatının %50 kadar üzerinde ancak...3 sene filan önce arz oldu bu arada.
    Son düzenleme : Cautionary; 21-02-2018 saat: 14:08.

5. Merhabalar.
    Belki bazılarınıza bu yazacaklarım ters gelebilir. Ancak borsada hisse yatırımının sn dudu’nun da daha önce vurguladığı gibi yaşınıza göre farklılık göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
    Yani 30’lu yaşlardaki biriyle 50’li yaşlardaki birinin yatırım anlayışı farklı olmalıdır, olması normaldir.

Bana göre 30’lu yaşlarda biri temettü şirketlerinden çok, sermayesi küçük, beklentileri büyük; yaptığı iş know-how’a dayanan, katma değerli ürünler üreten ve piyasa değeri henüz milyar TL’ler seviyesine ulaşmamış şirketlere yani BÜYÜME ODAKLI YATIRIMA odaklanmalıdır. Zira ayda 1000-2000 tl ile büyümesi yavaş olan ve yatırımları bittiği için karının çoğunu temettü olarak dağıtan şirketlerin getirisi ile büyüyen, yatırım yapan şirketlerin getirisi çok farklı olacaktır.

Büyüme odaklı şirketlere en iyi örnek bu forumda da çok dillendirilen Poltk.
    Niye poltk?
    Yaptığı iş spesifik bir iş.
    Sahibi yabancı bir kimya devi.
    Alanında Türkiye’de tek.
    Düşük sermayeli. Daha yolunun çok başında.
    Vs vs.

Bir de her ne kadar grafik pahalı dense de (bu şirket özelinde buna katılmıyorum) Kront.
    Yazılım sektörü için 2017 yılı içerisinde pek çok teşvik çıkarıldı. Bunlardan en önemlisi tüm kamu ihalelerinde ve mal alımlarında yerli yazılım ürünlerini kullanma zorunluluğu.
    Kront siber güvenlik, nesnelerin interneti ve Telekom alanlarında oldukça muteber yazılımlar üretiyor. Ayrıca şirketin ABD’de %100’ü kendine ait Krontech isimli bir şirketi daha var. Ve bu şirket abd pazarında hızla büyümeye başladı. Sadece abd değil, Meksika, peru gibi Güney Amerika ülkelerine de mal satmaya başladı.
    Yazılım sektörü gerçekten çok karlı bir sektör. Bir kere yazılım üretip bunu lisanslandırırak satıyorsunuz. Bu yüzden net kar marjı inanılmaz yüksek.
    Kront, düşük sermayeli, borçsuz ve büyük istikbal vaad eden bir sektörde olması sebebiyle bence büyüme odaklı portföylerde yerini alması gereken bir hisse.

Aklıma hemen gelen 2 şirketi yazdım. Ayrıca sizin de aklınıza gelen başka şirketler varsa lütfen paylaşın.

50’li yaşlarda ise daha sağlamcı, büyümesi yavaşlayan, karının büyük kısmını bu yüzden temettü olarak dağıtan şirketler daha uygun olacaktır.

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

İyi ki bilmiyor kalabalıklar,/ Yağmura bakmayı cam arkasından/
    İnsandan insana şükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /İyi ki bilmiyor kalabalıklar

6.  Alıntı Originally Posted by monaroza Yazıyı Oku
    ,,,
    Niye poltk?
    Alanında Türkiye’de tek.
    Vs vs.

Bir de her ne kadar grafik pahalı dense de (bu şirket özelinde buna katılmıyorum) Kront.
    Yazılım sektörü için 2017 yılı içerisinde pek çok teşvik çıkarıldı. Bunlardan en önemlisi tüm kamu ihalelerinde ve mal alımlarında yerli yazılım ürünlerini kullanma zorunluluğu.
    Kront siber güvenlik, nesnelerin interneti ve Telekom alanlarında oldukça muteber yazılımlar üretiyor. Ayrıca şirketin ABD’de %100’ü kendine ait Krontech isimli bir şirketi daha var. Ve bu şirket abd pazarında hızla büyümeye başladı. Sadece abd değil, Meksika, peru gibi Güney Amerika ülkelerine de mal satmaya başladı.
    Yazılım sektörü gerçekten çok karlı bir sektör. Bir kere yazılım üretip bunu lisanslandırırak satıyorsunuz. Bu yüzden net kar marjı inanılmaz yüksek.
    Kront, düşük sermayeli, borçsuz ve büyük istikbal vaad eden bir sektörde olması sebebiyle bence büyüme odaklı portföylerde yerini alması gereken bir hisse.

Aklıma hemen gelen 2 şirketi yazdım. Ayrıca sizin de aklınıza gelen başka şirketler varsa lütfen paylaşın.

50’li yaşlarda ise daha sağlamcı, büyümesi yavaşlayan, karının büyük kısmını bu yüzden temettü olarak dağıtan şirketler daha uygun olacaktır.

...
    Poltk grafik pahalı sınırında olduğu için portföye aldım, kademeli olarak alımlarım devam edecek.

Kront dediğiniz gibi grafik pahalı olmasa alabileceğim hisselerden...sektörün göbeğindeydim profesyonel iş hayatımda, 6 ay önce ayrılana kadar çok yakından tanıdığım bir firmaydı...çalışanlarıyla da sık sık konuşma fırsatım oldu..patronu da sektörde olan birisi olarak az çok tanıyorum.

yani çok iyi bildiğim ve alabileceğim bir hisse..potansiyeline de inanıyorum...ancak, grafik pahalı kavramı için bu saydıklarımın bir önemi yok....günün sonunda grafiğe bakıyorum ve 3 senede 1 tl den 20 tl ye çıktığını görüyorum...ne yapmış, nasaya yazılım satmaya mı başlamış 3 senede.

aynı işi yapıyor, abd ve güney amerika gelişmeleri olmuş, cirsosunu ve marjlarını arttırmış...hepsi iyi güzel de bu durum 20 kat fiyat artışını izah edebileceğimiz şeyler değil.

ama kront için, önümüzdeki 1 sene içinde endeksten daha kötü performans gösterir gibi iddialı bir yorumum yok..zira daha yolun başında...zamanla bu fiyatlar sindirildikten sonra yoluna devam edebilir.

zaten 20 tl leri gördükten sonra, şu an 15 tl seviyelerine gelmiş..patronun buralardan alım yapması kandırmaca olabilir, ama iş ahlakı iyi biridir patron, en azından eskiden öyleydi, şimdi büyük zengin olmuş durumda, belki adam da değişmiştir.

portföyünde olan için, hele hele 10 tl altında bu hisseye girmiş olan için sat demem...tut derim...zaten benim grafik pahalı dediğim hisse yeni giriş için tercih etmediğim hisse demek, yoksa daha aşağıdan maliyeti olan adam kalmaya devam edebilir...bu hisse özelinde 4,5 G geçişi önemli bir iş hacmi yarattı, 2018 de 2017 deki ciro büyümesini sağlayamayabilir...bu noktaya dikkat edilmeli.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Poltk grafik pahalı sınırında olduğu için portföye aldım, kademeli olarak alımlarım devam edecek.

Kront dediğiniz gibi grafik pahalı olmasa alabileceğim hisselerden...sektörün göbeğindeydim profesyonel iş hayatımda, 6 ay önce ayrılana kadar çok yakından tanıdığım bir firmaydı...çalışanlarıyla da sık sık konuşma fırsatım oldu..patronu da sektörde olan birisi olarak az çok tanıyorum.

yani çok iyi bildiğim ve alabileceğim bir hisse..potansiyeline de inanıyorum...ancak, grafik pahalı kavramı için bu saydıklarımın bir önemi yok....günün sonunda grafiğe bakıyorum ve 3 senede 1 tl den 20 tl ye çıktığını görüyorum...ne yapmış, nasaya yazılım satmaya mı başlamış 3 senede.

aynı işi yapıyor, abd ve güney amerika gelişmeleri olmuş, cirsosunu ve marjlarını arttırmış...hepsi iyi güzel de bu durum 20 kat fiyat artışını izah edebileceğimiz şeyler değil.

ama kront için, önümüzdeki 1 sene içinde endeksten daha kötü performans gösterir gibi iddialı bir yorumum yok..zira daha yolun başında...zamanla bu fiyatlar sindirildikten sonra yoluna devam edebilir.

zaten 20 tl leri gördükten sonra, şu an 15 tl seviyelerine gelmiş..patronun buralardan alım yapması kandırmaca olabilir, ama iş ahlakı iyi biridir patron, en azından eskiden öyleydi, şimdi büyük zengin olmuş durumda, belki adam da değişmiştir.

portföyünde olan için, hele hele 10 tl altında bu hisseye girmiş olan için sat demem...tut derim...zaten benim grafik pahalı dediğim hisse yeni giriş için tercih etmediğim hisse demek, yoksa daha aşağıdan maliyeti olan adam kalmaya devam edebilir...bu hisse özelinde 4,5 G geçişi önemli bir iş hacmi yarattı, 2018 de 2017 deki ciro büyümesini sağlayamayabilir...bu noktaya dikkat edilmeli.
    Sn Cautionary kront’un fk’sına ve diğer rasyolarına baktığımda sektörüne göre normal fiyatlandığını düşünüyorum.
    Evet şirket 3 yıl önce 1 liraydı belki ama o dönemde cirosu ve net karı ne kadardı? Ürettiği kaç yazılım vardı? Bunları da göz önüne almak lazım.
    Bugün Logo’nun fk’sı 27,64. Kront’un 20,58.
    Yazılım sektörünün fk ortalaması 21-22 civarıydı yanlış hatırlamıyorsam.
    Kront 2015 sonu itibariyle hem cirosunu hem de karını katlayarak gitti. Özellikle geçen yıl sonu bilançosunda neredeyse sermayesi kadar kar açıkladı. Dediğiniz gibi bu büyümesini sürdürebilirse fiyatını daha da katlar. En aşağı 20 fk’dan fiyatlanan bir sektörde çünkü. Önemli olan bundan sonra neler yapabileceği. Ben ümitliyim şahsen.

İyi ki bilmiyor kalabalıklar,/ Yağmura bakmayı cam arkasından/
    İnsandan insana şükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /İyi ki bilmiyor kalabalıklar

8.  Alıntı Originally Posted by monaroza Yazıyı Oku
    Merhabalar.
    Belki bazılarınıza bu yazacaklarım ters gelebilir. Ancak borsada hisse yatırımının sn dudu’nun da daha önce vurguladığı gibi yaşınıza göre farklılık göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
    Yani 30’lu yaşlardaki biriyle 50’li yaşlardaki birinin yatırım anlayışı farklı olmalıdır, olması normaldir.

Bana göre 30’lu yaşlarda biri temettü şirketlerinden çok, sermayesi küçük, beklentileri büyük; yaptığı iş know-how’a dayanan, katma değerli ürünler üreten ve piyasa değeri henüz milyar TL’ler seviyesine ulaşmamış şirketlere yani BÜYÜME ODAKLI YATIRIMA odaklanmalıdır. Zira ayda 1000-2000 tl ile büyümesi yavaş olan ve yatırımları bittiği için karının çoğunu temettü olarak dağıtan şirketlerin getirisi ile büyüyen, yatırım yapan şirketlerin getirisi çok farklı olacaktır.

Niye poltk?
    Alanında Türkiye’de tek.
    Vs vs.

Sn Monaroza,

Söylediklerinize teoride katılıyorum ancak pratikte uygulanabilir mi aklımda soru işaretleri var.

Aşağıda soracağım sorular aksini iddia etmek için değil öğrenmek için sorduğum sorulardır.

Öncelikle değer yatırımcılığı(value investing) olarak değerlendirebileceğimiz bu yatırım tarzı bizim borsamıza uygun mudur?

Geçmiş 10-15 yılda sermayesi küçük ve beklentisi olan kaç şirket bugün iyi yerlerde, kaçı beklenen seviyeye ulaşamadı? Şu anda Poltk ve Kront'a ek olarak sayabileceğimiz bu tarz kaç tane şirket var, geçmişteki başarı oranının gerçekleşeceğini varsayarsak bu riski almaya değer mi?

Bu konuda Yaşar Erdinç'in Fama-French faktör modellerini borsamız için test ettiği çalışmaya bakmakta fayda olabilir.

Saygılar.

Sayfa 373/637 İlkİlk ... 273323363371372373374375383423473 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •