Çok ilginç altın ve gümüşte düşüş devam ediyor.
Bu durumda GBC'de, altın fonlarında, gümüş fonlarında durum baya vahim bir hal alacak.
2023'e kadar iki kere 0,25 faiz arttırımı yapabiliriz açıklaması nelere sebep oldu.
Printable View
Çok ilginç altın ve gümüşte düşüş devam ediyor.
Bu durumda GBC'de, altın fonlarında, gümüş fonlarında durum baya vahim bir hal alacak.
2023'e kadar iki kere 0,25 faiz arttırımı yapabiliriz açıklaması nelere sebep oldu.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in ilk faiz artırımını 2022 yılı sonunda yapmasını beklediğini söyledi.
Bullard açıklamaları ile 10 yıllık ABD tahvil faizi %1,512 seviyesine yükseldi
Bu açıklama ortalığı karıştırınca akşama şu açıklama geldi.
Fed/Kashkari:
- Fed'in faiz oranı en azından 2023 yılına kadar değişmemeli
- Enflasyon tahminlerin üzerinde ancak bunun geçici olduğu düşünülüyor
- Enflasyon kontrolden çıkarsa ayarlama yapmamız gerekebilir
-Varlık alımlarının azaltılması konusunda önceki senaryoya bağlı kalmak en iyi seçenek gibi duruyor
- Enflasyon beklentilerinin kontrolden çıktığı kanaatinde değilim
FED'de kendi içinde karışık.
ï¸"2022 yılında altın 2.182 dolarların üstüne, çıkacak demiyorum, oturacaktır. Altın sadece parasal genişlemeyle beslenmez..."
@xtraderx_ @perihantantug
Analizin tamamı için: https://t.co/t9eIFER9jJ
Aynen myfinans, mevduat faizleri %19 da devam ediyor, tüfe keza aynı şekilde, dövize yatırıma bakıldığında %19 mevduat faizi nedeniyle ciddi taşıma maaliyeti var.
Dolar kuru 8.75te, tarihi seviyelere dayandı, dolar kurunda düşüş beklentim yok ama Tl'de değerlenme olursa, dövize yüksek duyarlı, döviz ağırlığı/etkisi yüksek portföylerde de sıkıntı yaratabilir.
Bist100'e dolar bazlı baksak 2009 seviyelerinde, ama kısa vadede daha da düşük seviyelere gelse, kimse niye bu seviyelere geldi demez.
Kıymetli madenler, fed faiz artışlarından ciddi olumsuz etkilenecektir muhtemelen ama yükselen enflasyon nedeniyle korunma maksatlı, uzun vadede yönü yukarı olacağını düşünüyorum.
Her durumda, vadesi olanlar için uzun vadeli strateji kurmalı. Sabırlı, sakin, serin kanlı olabilenler ileride meyvelerini toplayacak.
Kendi adıma, döviz fonumun(Zpf) performansından memnun olmamam sebebiyle perşembe günü satış verdim. 1 yıldan fazladır 1/3 yerli hisse fonu, 1/3 döviz fonu, 1/3 kıymetli madenler şeklindeydi portföyüm. Uzun vade yatırımcısı olarak(vadem 10 yıl üzeri)bir süredir, daha anlamlı reel getiri için, hisse fonu kısmını artırmam gerektiği üzerine kafa yoruyordum.
Zpf'den haftaya gelecek kısım ile, yeni stratejim 2/3 yerli hisse fonu, 1/3 kıymetli madenler olacak gibi duruyor. Tabi daha fazla hisse senedi oranı, daha fazla risk, daha fazla oynaklık olacak. Ama döviz kurlarının tarihi seviyelerde olması, uzun vadeli düşünen biri olarak, döviz ağırlığını azaltıp hisse ağırlığını arttırmak için bir sebep sundu. Yinede bir kur şoku yaşanırsa, oynaklığı azaltma adına 1/3'lük kıymetli madenler biraz paraşüt etkisi yapar.
Aylık tasarruflar ile de portföyü desteklemeye devam. Bakalım zaman ne gösterecek.
Yatırım tavsiyesi değildir.
TGE bana mısın demiyor.
Görece çok az düştü.
Bu fonu seviyorum.
Düşüş defansif olarak tanımlanan fonlar da dahil olmak üzere bir çoğu düşüyor. (ppf ler hariç) Ya da mevduat getirisi altında kalıyor. Portföyümdeki yabancı hisse fonu miktarı %10 seviyesinde idi. Yüzde %30 seviyesine çıkarma kararı aldım. Ve parça parça alım yapıyorum. Dolar zaman zaman gerilese de daha önde öngördüğüm gibi 8.50 nin altına artık düşmez. Kısa süreli de olsa aşağı sarkma da yapmaz diye düşünüyorum. TCD ye perşembe günü satış verdim. İyi ki de vermişim. Portföyümü değişken ve yabancı fonlardan oluşturmak bana risk açısından en uygun strateji geldi. Bakalım sonucu ne olacak göreceğiz. Finans kendini toparlamış görünüyorsun. Bol kazançlar
Ben yabancı hisse senedi alma karşısındayız.onun yerine dolar düşüşünde TL den dolara geçmek, altın düşüşünde dolarla gram altın almak (teb ve FIBA bankasinda dolarla gram altın alınabiliyor) taraftarıyım.TL tarafında ise fonlarda özel sektör borç fonu OSD ve defansif değişken EIC ve Olabildiğince eurobond veren KUB IPV gibi fonlardayim
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Evet arkadaşlar,
bir müddet önce bu topic te,
ilkokul seviyesinde matematik bilgim olmasından dolayı linç edilmiştim.
oysa ekonometri mezunuyum.
Burada, 4 işlem üzerinden yapılan "FAİZ KAR ZARAR"hesaplamaların dışında borsa kar /zarar sistemini açıklamaya başlamıştım ki, sözü ağzımda bıraktınız.
bazı yarası olanlarda bunu fırsat olarak değerledirdi eyvallah.
neden bugün çıktım ortaya.?
fonlardan para kazanmak için,
borsanın yükseliyor olması gerektiğini,
hiç bir fonun defansif özelliğinin olmadığını,
FON BİRİKTİRMEK DİYE BİR SAÇMALIĞI FARKETMENİZİ,
fonlardan para kazanmanın hisse alıp satmaktan daha zor olduğunu savunuyordum.
Tabi böyle bir tepki almam doğal.
Bu kadar...
sanırım yaşayarak görülmüştür.
en çok kazanan fonun PPZ OSL olduğu.
daha doğrusu banka mevduat faizi olduğu.
yakın zamanda bütün fonların para kazanacağını hep birlikte göreceğiz.
bütün fonlar birden bire DEFANSİF olacaklar
Birden bire, bir arkadaşın çok kullandığı kelime ile, diyemiyorumda BEŞMARK mı .
ondan olduğu
hoşcakalın.
Fed, her ne kadar enflasyondaki yükselişin geçici bir yükseliş olabileceği kanısında olduğunu açıklasa da son toplantı sonrasında iki önemli sinyal verdi: (1) Toplantı öncesine kadar faiz artırımı için en erken tarih olarak 2024 yılını öngörürken bunu 2023 yılına çekti. (2) Faiz artırımı başlamadan önce, varlık alımı yoluyla yaptığı piyasa fonlamasını azaltmaya başlayacağını (tapering) açıkladı. Başka nedenler de var kuşkusuz ama bu sayılan nedenlerin içeride hızlanan enflasyona karşılık Doların dış değer kaybına değil kazanımına yol açtığı anlaşılıyor
Bu gelişmeden Türkiye ekonomisi için birkaç sonuç çıkar: (1) Fed’in varlık alımını azaltacağını açıklaması ve faiz artırım beklentisini öne çekmesi ABD’de faizlerin ileride yükseleceği anlamına gelir. Bu durumda bizim gibi dış kaynak ihtiyacı nedeniyle yüksek riske karşılık yüksek faiz öneren ülkelere gelmiş olan dövizler yavaş yavaş çıkmaya başlar. Ki bu da TL’nin değer kaybına uğramasına yol açar. (2) Dünya piyasalarında sıkılaştırma eğilimi yayılmaya başlarsa likidite bolluğu azalacağı için bizim gibi tasarruf yetersizliği nedeniyle dış kaynağa bağımlı ülkelerin dış kaynak sağlama maliyetleri yükselir.
https://www.mahfiegilmez.com/2021/06...-sonuclar.html
Tacirlerin bir istatiksel serbest fonuvar .bu fon ppz gibi net aylık mevduatuzeri getiriyor.birde tzp diye serbest özel fon var o daha dehşet aylık yüzde 3 getirisi var.sanki ppf..ben nitelik li bir yatirimciyim acep tzp alabilir miyim.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İyiymiş
Fon Kodu Fon Adı 1 Ay (%) 3 Ay (%) 6 Ay (%) Yılbaşı (%) 1 Yıl (%) 3 Yıl (%) 5 Yıl (%) TCI TACİRLER PORTFÖY İSTATİSTİKSEL ARBİTRAJ SERBEST FON 1,9349 6,0272 11,6741 10,9026 22,8946 AHU ATLAS PORTFÖY BİRİNCİ ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI FONU 1,6923 4,9062 9,667 8,7405 16,4879 70,3934 DPI DENİZ PORTFÖY İSTATİSTİKSEL ARBİTRAJ SERBEST FON 1,6127 5,4305 11,0732 8,732 20,1717 PPZ AZİMUT PORTFÖY PARA PİYASASI FONU 1,5869 4,7665 9,2472 8,4004 FIL FİBA PORTFÖY PARA PİYASASI FONU 1,5483 4,6226 8,9245 8,128 14,8881 62,2524 102,2974
TCI ise Tefas'tan alınamaz.
Ayrıca Fon Katılma payları A Grubu ve B Grubu olmak üzere iki gruba aynlmıştır. A grubu katılma payları tüm yatırımcılara, B grubu katılma payları ise sadece kollektif yatırım kuruluşları ile emeklilik yatırım fonlarına satılabilir.
Alım için müracaat Tacirlerin kendisi olacak.
biden'ın köpeği ölmüş. pazartesi -5 yaparız artık :))
Sayin vivatrader , satisa iptal davalari nasil oluyor biraz bilgi verir misiniz ? Ilk kez duydugum icin ilginc geldi satis iptal davasini satici mi yoksa tapu mudurlugu mu aciyor ? Bir ev satin alirken genellikle cektiginiz kredi miktari kadar ev degerini gostermeniz yeterli diyorlar. Eger kredi cekmezsek belediyeden emlak beyan degerini gosterir belge uzerinden ev degerini gosteriyorlar seklinde biliyorum genellikle
Ben açıklamaya çalışayım, o davanın hukuk dünyasındaki adı tasarrufun iptali davasıdır.Kolay açılan bir davada değildir 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir yani hak sahibi gerçekten haklı olsa bile zamanaşımı süresi geçmişse geçmiş olsun, istisnai durumlar olabilir ama genelde bu şekildedir.
Uygulamada daha çok miras davalarında, miras yoluyla mal intikalleri (saklı paylı mirasçıdan mal kaçırma ) ve kamu borçlusunun kamu kurumlarından mal kaçırma için muvazaalı işlemlerine (görünürdeki işlemin gerçek işlemi perdelemek için yapılan bir tür hile gibi düşünün) açılan davadır.Kamu kurumu bile bu davayı açarken mahkemeye bir ton evrak sunar, eğer evraklarla eksiklik veya geçmişe dönük işlemin usulünce hata varsa dava kabul edilmez.
Bu bilgi yanlış.Yazidan tam olarak ziyaı ugratılan vergi türü nedir anlaşılmıyor.Tapu harcı mi?,değer artışı kazancı mi.Eğer tapu harcı ise eksik tahakkuk eden miktar satıcıya tahakkuk ettirilir+gecikme faizi+gecikme zammı yansıtılır (bu işlemler genelde süreksiz vergi daireleri olarak adlandırılan dairelerde yapılır her vergi dairesinde yapılmaz ama burada müteselsil sorumluluk var aslında alıcıya ceza kesildiğini biliyorum ama ayrıntısını bilmiyorum.
Değer artışı kazancından bahsetmek için ise satın alınan gayrimenkulün 5 yıl dolmadan elden çıkartılması lazım, bu süre geçtiyse beyanname ver meye gerek kalmaz, kazançta olmaz,yukarıda bahsettiğim işlemler yapılır.Burada müteselsil sorumluluk doğmaz çünkü alıcı satıcının malı ne kadara aldığını bilemez.
Her iki durumda da tahakkuk ettirilen verginin zamanında ödenmesi halinde sorun yok.Zamaninda ödenmezse 6183 sayılı kanuna göre takip yapılır.Zaten 6183 sy kanunda tasarrufun iptali düzenlenmemiştir, icra iflas kanunuyla düzenlenmiştir.Kısaca kamu kurumu uygulamada en çok yapılan banka haczi uygulamasıdır, tabi bunu yapabilmesi için size 15 gün önceden ödeme emri göndermesi gerekmektedir.Yani kamu kurumu sen vergiden kaçırmışsın bana eksik bilgi vermişsin diye genel yetkili mahkemeye gidip satışı iptal ettiremez, adamların mükellefi zorlayabileceği bir sürü işlem var zaten.
Şu ortamda hangi hsyf karda olabilir ki?
https://i.hizliresim.com/p15eij3.jpg
Dövizin bu yükselişine rağmen döviz bazlı fonlardan zarar etmek...(!)(?)
Hem paran devalüe olsun hem de yatırım yaptığın döviz bazlı fonlar TL getirisinde bile eksi yazsın...
İşte geçenlerde bu olasılıktan bahsediyordum... Anlayana...
PPF en azından teselli ikramiyesi veriyor..
Fpz (FIBA serbest )fon bir tık ileride ppf lerden tavsiye eder misiniz
Tsekkurler
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Black Mirror,
Satış iptal davasını Satıcının yakınları ya da alacaklıları(borçlu olduğu kimseler, şirketler ya da bankalar) açıyor
Yakın arkadaşım bu işlere bakan avukat olduğundan biliyorum adliye koridorları bu tarz davalardan geçilmiyor. Özellikle pandemi nedeniyle son zamanlarda hiç ummasanız bile kumpasa gelebilme riskiniz yüksek. Forumda Sn. ressam adlı yazar satış iptal olayları konusunda tecrübeli birisi, gayrimenkul topiğinde sık sık bahsediyor.
Kabaca örneklendirecek olursam; Siz 600 bin TL ye aldığınız bir evi tapuda 200 bin gösterirseniz (ki çoğu gayrimenkul alan kişi buna benzer oranlarda gösteriyor) gelecekte açılacak olan satış iptal davası olumlu sonuçlanırsa karşı taraf sizden 200 bin TL ye evinizi sizden geri alabiliyor.
Yada satın aldığınız kişi, yada şirket size "Benim gelir vergisi vermemem lazım o yüzden fiyatı düşük göstermem lazım 200 bin gösterelim" derse siz de bunu kabul ederseniz bu şirketin başkalarına borcu varsa satıcının borcu olduğu kişiler(şirketler) "satıcı mal kaçırmak için hileli satış yaptı" diyerek satış iptal davası açarlar ve sizin aldığınız gayrimenkulünüzü belirtmiş olduğunuz rakam olan 200 bin TL ye geri alabilirler. Siz de kaybettiğiniz 400 bin TL 'nin üstüne soğuk su içebilirsiniz. Maalesef bizim ülkede gayrimenkul satışları yüksek vergilerden dolayı büyük hukuki riskler barındırıyor
Ya da satın aldığınız kişi 65 yaş üstü olabilir çocuklar hukuki ehliyetsizlik nedeniyle dava açabilirler vb... Yani gayrimenkul alım satım işleri eğer rayici tam göstermezseniz büyük risk.
Tapu satış iptali aşağıdaki belirtilen durumlarda söz konusu olabiliyor.
Hukuki ehliyetsizlik,
Mal kaçırma nedeniyle iptal ve tescil davası
Vekaletin kötüye kullanılması nedeniyle iptal davası
İmar uygulamaları nedeniyle tapu iptali davası ve tescil davası
Ölünceye kadar bakım sözleşmesi iptal ve tescil davası
Aile konutu satışı nedeniyle tapu iptali davası
Zilyetlik ve zamanaşımı nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
---
Tabi adliye koridorları bu tarz davalarla dolu olsa da emlakçı arkadaşlara sorarsan "Bi şey olmaaaz aaabii, raaahat oool aaabi" derler. nasıl olsa satıştan sonra sizi tanımayacaklar bile. Dikkatli olmazsanız olan sizin hayatınız boyunca yaptığınız birikimlere olur. O yüzden kimseyi dinlemeyin hukuki forumlarda bu konuyu araştırın.
Sn vivatrader geçenlerde hangi olasiliktan bahsettiniz bulamadım..Döviz bazlı fonların handikapına dair mi ? Yabancı fonlarda dahil mi buna (aft..ıpj,ara,ıjc vs ) ?SM-A525F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Ferrero,
Eğer küresel borsalarda düşüş olursa Dolar bizde yükselse bile döviz bazlı fonlar(Özellikle Yabancı hisse senetlerine yatırım yapan fonlar) bizi korumayabilir şeklinde belirtmiştim. Genelde Forumda ve diğer sosyal medya mecralarında "döviz almaktansa döviz fonu almak daha iyidir" algısının yanlış olduğunu belirten yazılar yazmıştım. 2008 den beri döviz almaktansa döviz fonu almak daha avantajlı olmuş olabilir ama bu durum gelecekte muhtemel olan küresel borsa krizi döneminde bizleri TL nin devalüe olmasından korumayabilir.
Bir de bazı arkadaşlar özelden Hisse fon ve yatırım önerisi soruyorlar. Arkadaşlar hiçbir şekilde fon hisse vb yatırım tavsiyelerinde bulunmuyorum. Lütfen bu arkadaşlar ısrar etmezlerse sevinirim. Benim bu dalgalı dönemde yapabileceğim tek tavsiye olabildiğince risklerinizi çeşitlendirmenizdir. Yatırımcıları bu dönemde koruyacak olan tek şey olabildiğince yumurtaları farklı sepetlere koymak kumar oynamamaktır. Yatırımlarınızı tek bir fona yaparsanız ve bu fon %60 zarar ederse yeniden eski öz sermaye seviyesine çıkmak için %150 kazanç elde etmeniz gerekecektir.
ABD teknoloji endeksi'nin 2001 ve 2008 de %60'ın üzerinde değer kaybettiğini unutmamak gerekir.
Bu işte en büyük sır Risk yönetimi dir
Burgan digital üzerinden fon alım satim ,mkk bakim , saklama ucreti vs. kesilen varmı ?
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için...SM-A525F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dediğinize katılıyorum ancak şu an için böyle bir senaryo için erken olduğunu düşünüyorum..Yeni yeni pandemi sonrası toparlama adina bir süre daha borsalarda sert düşüş olmayacağını ve buna izin de vermeyeceklerini düşünüyorum..Ancak 2022 Mart Nisan sonrasinda olasi bir durum dediğiniz...Sepet yapılması gerektiğine ise kesinlikle katılıyorum ..SM-A525F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaş lar forumda yazilarini gormek istemedimiz kişileri nasıl engelliyoruz? Profiline girip bakıyorum sağda solda engelle yazısı arıyor um bulamıyorum.
Bir kereligine 8 10 lira aliniyor biliyorum. Fibada ve hsbc de kesilmisti.
M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Saat 12 den sonra elimdeki butun fonlarin getirilerini/gotulerini gorebiliyorum, tacirlerinkiler dahil.Sistem mi degisti yoksa benim bir hatam mi var acaba?
Baskaşi da teyit edebilir mi?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Daha önce bir kaç arkadaşa buradan sormuştum. Bazı arkadaşlar cvp vermişlerdi. fon konusunda bazı sorularım devam ediyor. örneğin hisse yoğun fonlar 2-3 gün valörlü. Bu valörün haliyle bir mantığı var dır. da o nedir.?1 gün giriş bir gün çıkış için tamam da 2 gün 3 gün ne için.