ve bence geçmişi de önemlidir.
Printable View
Hoşuma giden birkaç şirket daha var. Alınca isimlerini yazarım. Almadan yazmayayım. Ancak alırken aynı yukarıda yazdığım gibi neden aldığımı da yazarım ki anlayın. Potansiyeli olan, stratejik planlaması düzgün, ucuz kalmış, portföyü geniş, ürün gamı tek ürüne bağlı olmayanları alacağım teker teker.
İyi olup aşırı primli olanları es geçiyorum. FAANGM ile işim olmaz mesela. Her biri en az %400 primli hepsi dolar bazında. Gidecek marj azalmış oluyor.
IBM i seçme sebebim de buydu. Primi FAANGM ye göre çok az (%50 vs %400++) ve stratejisi tutarsa onlardan bir miktar daha hızlı gitme potansiyeli var. tutmazsa da güle güle denilerek postalanır.
Doğru olan parayı potansiyeli olan, ürün çeşidi zengin, stratejisi mantıklı ve ucuz olan 20-25 hisseye dengeli dağıtmak.
Tek çiçekle bahar gelmez demiş atalarımız. Biri tutmazsa öbürü tutar, toplamda iyi bir getiri alınabilir.
FAA... grubundan benim ilgimi çeken tek şirket apple. O da ürünlerini gerçekten başarılı bulduğum için. Iphone'dan başka kullandığım ürünü yok şimdilik ama bu adamlarının satışlarının zaten yarısı iphone'dan geliyormuş.
Bir de yeni çıkardıkları m1 isimli bir çip var. O da çok sağlam. Yeni light laptopları fansız üretiyorlar ve performans gayet iyi.
Yılbaşında indirimden yakaladığım çok iyi bir fiyat performans ürünü laptopu almasaydım kesinlikle m1'li macbook air alırdım.
ytd
Alibaba yı almayı ciddi ciddi düşünmeye başladım. P/E si iyi. Riske girip alınabilir 200$ civarı. Şu an 211$. Eğer satış yiyen bir güne denk gelirsem alırım. Amazon ne yapıyorsa Alibaba da birebir aynısını taklit etmiş. Sonra da üstüne başka gelişmeler yapmış. Dolayısı ile iş modeli ve servisleri bence çok başarılı.
Mevcut fiyatı ile bence Alibaba alıma uygun seviyelere yaklaşmış.
Çinden başka hisse almam. Sadece Alibaba olabilir. Yoksa JD TENCENT BAIDU da var ama onların fiyatlamaları yüksek, potansiyelleri azalmış.
https://finance.yahoo.com/news/chris...230115320.html
Bu yazdıdaki Applied Materials ve Viatris hakkında araştırma yapmadım.
Apple da iPhone satışlarında ciddi gerileme bekliyorum, 120 hz telefona alışan bir daha asla 60hz kullanmaz, direk çöpe atar.
https://youtu.be/uqMeREND2v8
Pavel Durov da çok eleştirdi Apple donanımını, bence Android teki son gelişmelerden sonra bu donanımlarla iPhone artık eski havasını bulamaz. En fazla eski müşterileri kararlılık adına alırlar ama yeni generasyona yani gençlere 120hz ekran olmadan o fiyata o malı satamaz.
https://www.techspot.com/news/89772-...-obsolete.html
Alibaba dışındakiler riskli ama Alibaba tüm dünyaya satış yapıyor. Bulut servisleri herkes tarafından online kullanılabiliyor. Yani ürünleri ve servisleri global. Ama ÇİN bu. Herşey üçkağıt olabilir. Benim ilgimi çekme sebebi fiyatlaması. ÇİN faktörü olumsuz etken her zaman.
PEGA dikkatimi çekti, iş bankası almış bunların ürünlerini. İyi bir firma. Bu sene kara geçebilir mi? Zarardan kara geçerse iyi prim yapar, iş modeli ve ciro artışı olumlu görünüyor.
110$ dan alınabilir gibi. Henüz almadım. İnceliyorum. Yorumlarınızı yazın lütfen. Şirket nasıl? Potansiyeli stratejileri? Sizce kaçtan alınır?
https://www.pega.com/
Komunist rejimde bütün rakamlar yalandır. Son rakamı devlet belirler.
ÇİN hisselerine çok soğuk bakıyorum. Alibaba radarımda ama önceliği düşük. İstediğim fiyata gelirse az bir miktar alacağım, gelmezse riske girip bodoslama almam. Rakamlara güvenmediğim için riskin en az olduğu rakama gelirse alırım.
aapl boş firma değil, yarın m1'leri iphone'lara bir çakarlar herkesin ağzı bir karış açık kalır. :D
ytd
IBM alınır mı?
https://finance.yahoo.com/news/ibm-i...214509430.html
Çok detaylı IBM hisse analizi
https://www.investors.com/news/techn...stock-buy-now/
Temettü'sü güzeldir. Baska bir sey pek yok/olmadi.
Kendimden örnek vereyim.
20 yildir IBM tutuyorum. Temettülerle 20 yillik performansi %50 civari.
2 ayri sirkete bölününce ucar mi, kacar mi, daha da mi batar belli degil bence.
Yakinda satacagim acikcasi.
Fikir olsun diye yazdim.
Not: Neden anlamadim ama, cift baski oldu.
Temettü'sü güzeldir. Baska bir sey pek yok/olmadi.
Kendimden örnek vereyim.
20 yildir IBM tutuyorum. Temettülerle 20 yillik performansi %50 civari.
2 ayri sirkete bölününce ucar mi, kacar mi, daha da mi batar belli degil bence.
Yakinda satacagim acikcasi.
Fikir olsun diye yazdim.
IBM sürpriz büyüme gerçekleştirememiş son 20 senedir.
Herşeye odaklanmış ama herşeyi yarım yapmış. Az öz alanlarda derinlik yakalayamamış.
Mesela Microsoft ü uçuran Ofis ve Windows.
Google u uçuran arama motoru.
Apple ı uçuran iPhone.
vs vs vs
Hepsinde işi götüren ana ürün var.
IBM de böyle bir odaklanma hikayesi yok. Her şeye atlamış, ama odak ürünü bulamamış veya şirketin içi kötü yönetildiği için ürünlerin adedini azaltıp stratejik rotayı çizememiş.
Bundan sonra bireyler değişmezse yine aynı kafayla yatayda hafif yukarı devam eder. Değişip değişmeyeceğini anlamak uzun zaman ister. Belki şimdi satıp sonra şirketin gerçekten değiştiğini gördükten sonra almak daha garantili bir trade olabilir.
2000 li yılların başında IBM donanım üretme hizmetlerini sonlandırdı ve sadece servis hizmeti vermeye başladı. Mesela IBM bilgisayarları Çinli lenovo ya sattı. Büyük firmalara servis hizmeti veriyor sadece, mesela türkcell ve Vodafone ın Türkiye altyapısını IBM kurdu. Örnekler çoğaltılabilir.
Ytd.
Not: servis hizmeti getirileri, bilgisayar ve donanım satışlarından çok daha yüksek idi, bu yüzden servis hizmetleri ile ilerleme kararı aldı.
düşen bıçak tutulmaz. bıg lots gibi gerçek babaları değerlendirmenizi öneririm :D
Intel EPS olarak 13 lerde. NVIDIA ve AMD ye göre çok geride kalmış. Potansiyeli var mı?
Yeni IRIS GPU ları iş yapar mı? NVIDIA ne mok varsa Intel 1 giderken o 3-4 gitmiş hisse olarak. AMD de 2-3 gitmiş. INTC nasıl sizce?
https://www.intel.com/content/www/us...rete-gpus.html
Ya tutarsa diye alınabilir intel. Zamanın devlerinden nasıl olsa. AMD taşıyorum ben şu an hype trenine atladım maliyet 78 dolar. Fiyat da oralarda geziyor. Bir ara yaklaştı 70'e ama zıpladı geri.
Intel sürpriz yumurta gibi şu sıralar.
Nvidia hisse bölünecekti, bölünürse onu da alırım. Intel 3. planda. IBM gibi fosil şirket olacaklar böyle giderlerse.
ytd
Nvidia p/e oranını gözden kaçırmışım 90 üstüymüş. Çok ciddi incelememiştim şirketi. Oradaki durum fenaymış. Vazgeçtim bölünse de almam. :) AMD'den devam ben.
ytd
NVIDIA ve AMD kripto para madenciliği gazıyla yükselmişler. Ama bence Intel onlara göre çok kelepir değerlemelerde.
Intel GPU su tutarsa ve Qualcomm gibi mobile yönelik bir işlemci çıkarırsa nakit akışı süper olmasa da düzenli kar verir.
TSM ve SAMSUNG da çok primli alınmaz. Apple zaten anasının nikahına gitmiş.
Henüz INTEL almadım. INTEL GPU işinde yürür mü? Mobil telefon için çip çıkaracak mi?
Ek olarak henüz kar etmeyen ama potansiyeli olan bir şirket gözüme çarptı. APPN. Zirveden düzeltme yapmış. Şirket doğru sektörde ve düzenli nakit akışı var. Kar etmeyi becerebilirse gideri var sanki. APPN hakkında ne dersiniz? Yorumlar gelsin bakalım.
AMD'nin işlemcileri gerçekten iyi. Intel'den çok daha başarılılar son dönemde. Benim hem laptop hem masaüstü AMD şu an. İkisini de bu sene aldım. Bu zamana kadar AMD kullanmışlığım yok.
Sizlere danışmak istediğim bir konu var.
TR'de tam mükellef olup, 1 yılı aşkın sürede US'den temettü alan var mı ?
Vergi beyanında herm US'de de hem de TR'de vergi kesiliyor teyit edebilir misiniz ?
Yani US'deklni TR'de mahsup edemiyoruz değil mi?
Yanıtınız için teşekkürler Sn.Patrick..
UK temettü anlamında cidden avantajlı görünüyor ancak fazla seçenek olmadığı yönünde bir görüş vardı diye hatırlıyorum, doğru mudur ?
Bu arada; US 'de temettü için, ülkemizdeki beyan için konsolosluk üzerinden yapılması gerektiğini forumda da okumuştum evet. Ancak burada bir gariplik var diye düşünüyorum.
Mevzuata alan dışı birisi olarak biraz baktım; ülkemizde GİB sayfasında da belirtilen çifte vergilendirmeyi önlemeye dair bir sürü anlaşma var.
Durum bu iken yurtiçinden de yapılabilen bir yatırım için SADECE yurtdışındaki konsolosluktan onaylanmasına bağlanması garip geliyor ve acaba atladığımız bir nokta mı var diyorum..
Sanki bu kesintiyi beyan etmenin başka bir yolu daha olmalı gibime geliyor.
GİB'e uygun bir formda bir sormayı planlıyorum ama ya hiç yanıt alamayacağım ya da bu iş aylar sürecektir diye önden forumdaki bu anlamda tecrübeli kişiler varsa danışmak istemiştim..
Başka bu anlamda çalışmış, araştırmış birisi olan varsa paylaşırsa memnun oluruz..
Bunları tartıştık baya bir sonuç alamadık. Siz bir adım atıp konuyu çözüme ulaştırırsanız seviniriz tabi.
UK'de fazla seçenek yok evet. Olanlar aşağı yukarı belli, yine de pound ile temettü almak çekici geliyor en azından benim için.
ABD'ye yatırım yaparken temettü verenler yerine vermeyip, büyüyenleri seçmek vergi yönünden daha avantajlı.
Intel geriden gelse de yeni CEO su ile eski VMWARE CEO su iyi olabilir diye düşünüyorum.
Az önce baktım, Intel XE IRIS ekran kartlı laptoplar satılmaya başlanmış ve fiyatı AMD ve NVIDIA nın yarısı fiyatına. Fiyat performans olarak çok çok iyi. Satar bence. Casual Gamer lar için ideal. En iyisi değil ama en optimumu. Bence çok iyi satar.
Desktop için olan ayrık ekran kartı ise yıl sonunda çıkacakmış. Henüz ortada yok. Eğer bu çıkarsa ondan sonra oradan da ekmek yerler. Asus ile ara model çıkarmışlar ama esas oğlan yıl sonunda çıkacakmış.
https://www.hepsiburada.com/laptop-n...ma=yorumsayisi
Midas hesabı açılan var mı ya
ibkr derim sonuna kadar.
midas pek güvenli gelmiyor. zaten çok büyük para tutmuyorum orada.
ama midasın paran kadar hisse aldırması güzel.
misal 1 lot google çok para ama istersen 10 dolarlık google bile alabiliyorsun.
uv düşünüyorsan ibkr
kısa orta vade midas derim.
Ben hiç öyle parasız bırakmadım. Para olduğunda keser ama. Zaten komisyondan düşüyor aslında ibkr çok ürkütmesin sizi. Zaten yerli güvenli kurumlarda komisyon minimum 8-10 dolar. Her türlü ibkr önde. Senelik 120 usd yapar ama komisyon düşersiniz
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
zaten uygun komisyon phillipcapital var ama sistemleri 5 para etmez ve etf yok. 8 dolar komisyon.
iş bankası 15 usd komisyon ama etf yok.
diyelim etf olsaydı zaten 120 dolar bunların komisyonuna kısa sürede gidecekti. senelik 120 usd çok gibi geliyor ama yerli kurumda zaten ödeniyor da göz görmüyor.
hiç para olmasa sonradan keser mi onu bilmiyorum işte deneyenler var ise yazabilir mi ?
ikbr'de başıma gelmedi ama başka bankada buna benzer bir durum olduğunda eksi bakiye yazıyorlar, hesaba para atınca kesiyorlar. ikbr'de de öyledir bence. Geçen MKK bilmemnesini kesmişler hesaptan. Bütün para hissedeydi eksi bakiye görünüyodu 5-6 lira.