Çin hakkında bolca atıp tuttum da aklıma geldi şimdi benim portföydeki AAPL üretimi komple Çin'de yapıyor.Yine de şöyle bir fark var: Apple Çin ile problem yaşarsa kalkar gider başka ülkede üretir ürünlerini. Kökü Çin'de olan şirket ise Xi Jinping'e rest çekemez. Anında dürümünü dürerler.
ytd
GRAN COLOMBIA GOLD CORPORATION (TPRFF)
AVIAT NETWORKS INC (AVNW)
Bu şirketlerin ileride değerleneceğini düşünüyorum. Avıtı 30 dolardan aldım suan 35 dolar. Faaliyet raporunu vs okudum gelecek vaat ediyor. Abd borsasında büyüme odaklı firmalara yatırım yapmayı tercih ediyorum.
Sizlere bir şey sormak isterim.
Borsa yatırımcısı değilim. Yurtdışında emlak yatırımına en iyi ve hesaplı alternatif REIT'ler diye en sağlam hisseleri aldım.
92.000 Dolarım 160.000 dolar oldu. Asıl amacım elimde ömür boyu tutmaktı. Ancak artıştan istifade etsem mi diye düşünüyorum. Elimdeki hisseler yılda yaklaşık ABD vergisi sonrası 4000 dolar geçiyor.
Acaba bu hisseleri satıp %1.4 dolar faizine koyup yılda 14.000 TL kadar faiz mi alsam. Şu anki haliyle temettüler iyi. Firmalar sağlam. Sizce elimde tutmaya devam mı edeyim?
Vergi sonrası 4bin dolar, 160bin dolar için 2.5% yıllık net getiri demek. Şu an banka faizleri ortalama 1.5% net veriyor dediğiniz gibi.
Emlakta bir balon olduğu görüşü ağırlık kazanmaya başladı ABD'de. Bu konu altında da konuşulmuş olması lazım.
Kaldı ki, REIT'den gelen getiriyi dolarla hesaplıyorsunuz ama faizden gelecek olana TL olarak bakıyorsunuz. O da göz yanılması yapar.
Sağda solda yazılıp çizilenlerden çok etkilenip yanlış karar vermenizi istemem ama yatırım araçlarından öyle lamburlup diye komple çıkış yapılması önerilmez. Belki riski dağıtmak adına belli bir yüzdesini cash'e dönebilirsiniz çünkü anladığım kadarıyla paranın tamamı burada.
Ben de benzer bir pozisyonnun tam tersi ucundayım. Tam sizin düşündüğünüz gibi 1.5% faiz alıyorum ama gözümü borsaya REIT'lere diktim ama kesinlikle öyle büyük parçalar satıp girmek niyetinde değilim daha çok zamana yayıyorum gelen yeni parayı.
Allah yar ve yardımcınız olsun.
ytd.
IBM hissesi aldım. Çok inceledim.
1) Ucuz bir tech. F/K oranı 23. Düzenli temettü ödüyor.
2)Yeni CEO yapay zeka ve big data uzmanı şirketi doğru yöne çevirebilir
3) Şirket bulutta iyi yapılanmış, doğru satışla pastadan iyi pay alabilir
4) Redhat satın alması şirketin vizyonunu değiştirebilir
5) şirket hantal yapıdan kurtulmak için servis ve ürün olarak iki farklı alt şirkete ayrılmış
6) mikroçip buluşları ve patentleri kayda değer
7) ürün gamı çeşitli, bulut servisleri ile ek fayda sağlanabilir
Bunları göz önüne alarak ilk hisse alımımı bu hafta IBM olarak yaptım.
Aracı kurum olarak IBKR ile devam ediyorum.
Son düzenleme : sadecegrafik; 25-05-2021 saat: 21:50.
Yer İmleri