Çin hakkýnda bolca atýp tuttum da aklýma geldi þimdi benim portföydeki AAPL üretimi komple Çin'de yapýyor.Yine de þöyle bir fark var: Apple Çin ile problem yaþarsa kalkar gider baþka ülkede üretir ürünlerini. Kökü Çin'de olan þirket ise Xi Jinping'e rest çekemez. Anýnda dürümünü dürerler.
ytd
GRAN COLOMBIA GOLD CORPORATION (TPRFF)
AVIAT NETWORKS INC (AVNW)
Bu þirketlerin ileride deðerleneceðini düþünüyorum. Avýtý 30 dolardan aldým suan 35 dolar. Faaliyet raporunu vs okudum gelecek vaat ediyor. Abd borsasýnda büyüme odaklý firmalara yatýrým yapmayý tercih ediyorum.
Sizlere bir þey sormak isterim.
Borsa yatýrýmcýsý deðilim. Yurtdýþýnda emlak yatýrýmýna en iyi ve hesaplý alternatif REIT'ler diye en saðlam hisseleri aldým.
92.000 Dolarým 160.000 dolar oldu. Asýl amacým elimde ömür boyu tutmaktý. Ancak artýþtan istifade etsem mi diye düþünüyorum. Elimdeki hisseler yýlda yaklaþýk ABD vergisi sonrasý 4000 dolar geçiyor.
Acaba bu hisseleri satýp %1.4 dolar faizine koyup yýlda 14.000 TL kadar faiz mi alsam. Þu anki haliyle temettüler iyi. Firmalar saðlam. Sizce elimde tutmaya devam mý edeyim?
Vergi sonrasý 4bin dolar, 160bin dolar için 2.5% yýllýk net getiri demek. Þu an banka faizleri ortalama 1.5% net veriyor dediðiniz gibi.
Emlakta bir balon olduðu görüþü aðýrlýk kazanmaya baþladý ABD'de. Bu konu altýnda da konuþulmuþ olmasý lazým.
Kaldý ki, REIT'den gelen getiriyi dolarla hesaplýyorsunuz ama faizden gelecek olana TL olarak bakýyorsunuz. O da göz yanýlmasý yapar.
Saðda solda yazýlýp çizilenlerden çok etkilenip yanlýþ karar vermenizi istemem ama yatýrým araçlarýndan öyle lamburlup diye komple çýkýþ yapýlmasý önerilmez. Belki riski daðýtmak adýna belli bir yüzdesini cash'e dönebilirsiniz çünkü anladýðým kadarýyla paranýn tamamý burada.
Ben de benzer bir pozisyonnun tam tersi ucundayým. Tam sizin düþündüðünüz gibi 1.5% faiz alýyorum ama gözümü borsaya REIT'lere diktim ama kesinlikle öyle büyük parçalar satýp girmek niyetinde deðilim daha çok zamana yayýyorum gelen yeni parayý.
Allah yar ve yardýmcýnýz olsun.
ytd.
IBM hissesi aldým. Çok inceledim.
1) Ucuz bir tech. F/K oraný 23. Düzenli temettü ödüyor.
2)Yeni CEO yapay zeka ve big data uzmaný þirketi doðru yöne çevirebilir
3) Þirket bulutta iyi yapýlanmýþ, doðru satýþla pastadan iyi pay alabilir
4) Redhat satýn almasý þirketin vizyonunu deðiþtirebilir
5) þirket hantal yapýdan kurtulmak için servis ve ürün olarak iki farklý alt þirkete ayrýlmýþ
6) mikroçip buluþlarý ve patentleri kayda deðer
7) ürün gamý çeþitli, bulut servisleri ile ek fayda saðlanabilir
Bunlarý göz önüne alarak ilk hisse alýmýmý bu hafta IBM olarak yaptým.
Aracý kurum olarak IBKR ile devam ediyorum.
Son düzenleme : sadecegrafik; 25-05-2021 saat: 21:50.
Yer Ýmleri