arada düzeltmeler olsa da hisse fonlarının yılsonuna kadar kazandıracağını düşünüyorum. bende değişmez şekilde %30 hisse senedi şuan. %70 de yabancı hisse ve dövize dayalı fonlar.
Printable View
ben çok uzun süre altın fonunda kaldım ve faydasını gördüm.
şu an baktığımda piyasa da ucuz olan tel şey dolar ve ve onum türevi olan amerikan borsası.
o yüzden güncel dağılımı alttaki gibidir:
ALR: 50% ortaya karışık fon, ağırlık amerikan hissesi ve eurobond, kısmen BIST te var.
AMG: 35% direkt Eurobond
ALI: 15% Koç hisseleri fonu.
Başlangıç tarihiniz nedir ?
Normalde 10. Yılın aslında iki noktası var. Birincisi stopaj kesintisi düşüyor ki asıl getiri burada, ikincisi devlet katkısı konusu onda 10. Yıl hesabı farklı sisteme giriş tarihinize göre değişiyor.
Birde bunların internet sitesinde zaten gözüküyor olması gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
arkadaşa ben de yazdım ama sadece bu konu için uye olmuş herhalde
normalde devlet katkısı başlamadan geriye dönük 3 yıldan fazla, 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl eklenir
yani 2013ten önce 3 yıldır sistemde olması lazım şu an katkıyı %60 alabilmesi için ya da ocağa kadar bekleyecek
zaten bu mevzunun yılbaşından sonra pek bi anlamı kalmayacak
Sayın Moza80, teşekkürler. Durum sizin belirttiğiniz gibi sanırım, riske atmadan 2023 u bekleyeyim, cok zaman kalmadı zaten. Benim sisteme girişim Temmuz 2012 . Devlet katkısı 60% hakediş için sistemde 10 yıl bulunmak ifadesi yanlış oluyor bu halde. 🥴 Bu durumda 2022 devlet katkısı max hakedecek şekilde yatirsam, 2023 ocak ayinda da gene o yıl için tam hakedecek miktar yatirsam ve subat 2023 çıksam, bu durumda o güne kadar hakedilen devlet katkısını alabilirmiyim? Bilmiyorum tam anlatabildim mi derdimi? Biraz üçkağıtçılık gibi ama sonuçta sistem buna müsade ediyor.
Moza Hc burdan da selam, :)
Yalnız orda şöyle bir sıkıntı var. benim garanti de devlet katkasıbir sonraki aydan sonra yatıyor.
Misal haziranda yatırdın temmuz ayını boş geçiyor ağustosun ilk haftası gibi yatıyor.
benim de Nisan 2023. aralık 2022 de Kalan max tutarı ek ödeme yapıcam, 2023 de şubat ayında max ek ödeme yapacağım.
nisana kadar katkılar eklenir herhalde. Benim emeklilik 2030 da, o kadar bekleme yapamayız. gerçi aldığımız devlet katkısı stopoja gidiyor olsun o da yeter. % 10 stopaj odeyecez,%60 alacağız .
selam active dostum.dediğin gibi katkılar geç yatıyor .acaba ben kredi kartı ile ödüyorum ondan mı dedim ama nakit yatıranlarda da durum aynı 30-60 gün arası anca yatıyor.
benim garantide 2 allianzda 1 hesap var brüt asgari ücret kadar yatırıyorum.10 yılı devirdi hepsi son 2-3 yılda ciddi getiri oldu.emekliliğe daha çok var %5 stopaj ve devlet katkısının tamamı için beklenmez haklısın.
ben burayı bozarsam ancak ev alma durumu olursa bozarım.zaten buradaki para borsadaki paranın hedge edilmesi gibi benim için.burdan çıksam nereye giderim bilmem burada da hisse altın döviz fonlarındayım.
faiz desen getirmiyor altın durdu döviz ne olacağı belli değil.bist desen dinlenmeye geçecek gibi ne bileyim.
biraz borç tahsil ettik dolar aldım 18 den valla artık nasıl enflasyona karşı parayı koruruz onun mücadelesindeyim.
5 bin dolar da bitcoine attım oradan 1000 dolar zarardayım:(
şişecam da bi güzellik yapsa borsa da da biraz soluklanacağım.ne güldürüyor ne ağlatıyor.
20 yaşındaki arabalar 200 bin taşrada 3+1 evler 3 milyon olmuş boşa kürek çekiyoruz gibi inşallah seçimden sonra biraz düzelir ortalık
Bes'de bir yıl için yatırılabilecek tavan ücret 60.000 civarı. Farklı kurumlardan Bes açsak her biri için 60.000 TL mi yoksa toplamı 60.000 TL mi. Ben de bir bes hesabı var ama 44 yaşında bir kaç tane daha açabilirim. Minimum dan ödeyip 55 yaşın Aralık ayında tüm yılı 1 seferde ödeyip 56 yaşın ocak ayında 1 yılı tek seferde ödeyip şubat ayında sistemden çıksam sadece 2 tavanın %30 unu mu alabiliyorum yoksa farklı kurumlardan açtığım her bes için ayrı ayrı tavanların %30 unu mu alabiliyorum
https://i.hizliresim.com/8cegppq.png
2 ayda ödemeler dahil %10 üzeri getiri var. fena değil %45 altın %30 döviz %25 hisse senedi gibi yaklaşık dağılım var .döviz ve altında atak beklediğim için dağılımla yılbaşına kadar oynamam sanırım
üstadlar, BES'te katkı payı otomatik olarak TÜFE ile artıyor bildiğim kadarıyla. TÜFE %100 çıksa iki katına mı artacak? Bunu biz ayarlayamıyor muyuz? %1000 TÜFE olsa adamlar 10 katına mı çıkaracak katkı paylarını :kmk:
BES de başka kurumlardan/şirketlerden fon seçimi yapıldığında kurumun diğer fonlarında olduğu gibi belli bir süre sonra sağlanan fon kesinti iadesi sağlanmıyor diye biliyorum. Böylece BES şirketleri yatırımcıların kendi fonlarından çıkmanın cazibesini azaltmışlar..
O yüzden uzun vadede en iyi olacağına inandığınız 2 şirketten de ayrı ayrı BES açmak daha mantıklı olabilir kanaatindeyim..
iki ayrı BES hesabı açacağıma girer Tefas tan fon alırım daha iyi.
şahsen nispeten yüksek enflasyon ortamında fon masrafı iadesi önemseyeceğim son konulardan biri.
şöyle güzelce fon pazarına erişim olsa çok daha faydalı olur katılımcı için.
hükümet bu konuyu şaşırtıcı şekilde iyi yönetiyor, umarım TEFAS erişimi de gelir kısa sürede.
emtia fonu, yarı iletken fonu varken niye abidik BES fonları ile uğraşayım.
Selam Moza Dostum benim garanti. ayın birinde de yatırsam otuzunda da yatırsam bir sonraki ayı boş geçiyor sonraki ayın 1 de yatırıyor.
misal agustos 29 da yatırdım ekim 1 de geçiyor. Bizde 30 aralıkda ara katkı yaparız şubat 1 de alırız. mart 30 full yatırır mayıs 1 de alır sonra çıkarız.
Nakit olarak yaptırırsanız sonraki ayın son günü yatar. Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar merhaba. Diyelim 56 yaşını doldurdum. Ve sistemde biriken param atıyorum 500 bin tl. Bu parayı 15 yılda aylık ödemelerini istedim. Ayda ne kadar maaş bağlanır. Teşekkürler Saygılar.
https://emeklilik.egm.org.tr/pgo
Bu siteden hesaplama yapılabilir. 100.000 TL için 15 yıl süre ile aylık maaş 598 TL çıktı.
allianz ve garanti var bende garantinin sayfası daha anlaşılır.fonları ne zaman ne kadarsan sattı yerine ne zaman ne kadardan aldı falan çok ayrıntılı gösteriyor.
allianz biraz daha teknoloji özürlü.
bakalım 10 yıl doldu fonlar büyüyünce asıl şimdi para kazandırıyor o yüzden sistemde durabildiğim kadar duracağım.borsa altın dolar değerlenirse fonlar da değerlenir.parayı çeksem ne yapacağım yine bu enstrümanlara yatıracağım o yüzden çok elzem bişey olmadıkça devam. @activex31 seni alıntılayacaktım yaşlandık iyice:)
Garanti emeklilik sayfasinda süreyi veya maasi kendin belirleyecegini belirtmis. 500.000 TL birikimde kendi istedigin maas miktarini belirleye bilirsin.
garanti emeklilik aciklamasi: https://www.garantibbvaemeklilik.com...ekli-olursunuz
diger kurumlarda emeklilik sartlarinin nasil oldugunu bilmiyorum, bilen arkadaslar olursa memnun olurum.
Sayin zeytinci,
asagidaki linkten dilediginiz gibi hesaplayabilirsiniz.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Sayin Moruf,
Hayali bir similasyon sonucta. 15 sene sonra alacaginiz ayligin alim gucunu kestiremediginiz icin, tum hesaplamalari reel olarak yaptiriyorum dosyada.
Ornek olarak: emeklilige hak kazandigim an 500K birikmis param olsun ve 15 yil emekli ayligi almak isteyeyim. 500K'yi 15 e boluyorlar. 500k/15=33333.33.
33K sizin ilk yil ki maasiniz oluyor. 33k yi 12 ye bolerseniz, size her ay 2,777.78 lira maas oduyolar ilk yil icin.
SOnraki yillar icin geriye(500k-33K) 466.667 kaliyor. Tabi bu para 1 yil daha degerlenecek. Burada ben diyorum ki portfoyum 24% buyusun, enflasyon da 20% olsun. Yani reel olarak 4% buyusun. Siz kafaniza gore bu rakamlarla oynayabilirsiniz.
467K'nin 4% reel buyudugu varsayimiyla, 2. yilin basinda birikimim 485333.3333TL (467K*1.04)'ye ulasiyor. SImdi bunu 14'e boluyoruz.(Cunku ilk yil icin maasimizi aldik, geriye 14 yil kaldi). 485K/14=34666.66667. 2. yil icin sirket bize 35K odeme yapacak. Aylik olarak 2,888.89 (=34666.66667/12) yapiyor. Burada onemli nokta 2888.89 tl nin reel olmasi, yani bugunun parasi ile degeri.
3. sene icin elimizde 450666.6667(485333.3333 - 34666.66667). Bu tutar da 4% ile buyuyecek ve 468693.3333(=451K*1.04) olacak. 3. seneki maas bu tutarin 13'e bolunmesi ile bulunacak.
Bu sekilde devam edecek. Burda onemli olan bence emeklililige hak kazandiktan sonra birikimin reel oalrak % kac ile buyuyecegi. Emeklilik sirketleri genelde 4% ile hesapliyorlar muhtemel maasi. Ben de bu sekilde koydum hesaplamaya. Ama dilerseniz, ben enflasyondan 6% daha yuksek getiri elde ederim deyip, 26% getiri, 20% enflasyon diyebilirsiniz.
Dosyada 84% getiri ve 80% enflasyon ile 24% getiri ve 20% enflasyon arasinda bir fark yok. Her ikisinde de ayni emeklilik maasini goreceksiniz. Cunku hesaplama reel getiri uzerindne yapiliyor.
Sorunuz hala var ise lutfen cekinmeyin. Biraz karmasik anlattim gibi geldi.
kredi puanı 0 olan biri bes'e katılırsa kredi puanı başlar mı? bes'e aylık ödeme yaptıkça kredi puanı artar mı?