Olur mu öyle hesap.O navlunların zirve yaptığında dolar 9 liralardaydı.Şimdi 28 üstelik baskılanmış kurla 28.Düşük demiyelim de az artacak diyelim.
Printable View
Olur mu öyle hesap.O navlunların zirve yaptığında dolar 9 liralardaydı.Şimdi 28 üstelik baskılanmış kurla 28.Düşük demiyelim de az artacak diyelim.
O navlunların zirve yaptığı zamanlar anomaliydi.Şu anki navlunlar genel ortalamaya uygun.Böyle gitse bize yeter.Dolar arttıkça dolarla kira geliri olan yurt içi dinamiklerle alakası sıfır bir sektör ağırlıklı bir holdinge ortak olmuş oluyoruz.Bu şirketin en sevdiğim yönü bu.Gerçi diğer iştirakleri de banka faktöring falan sürekli kar yapan sektörler,onların da krizle falan alakası yok.Kalıyor bir tek silopi olayı onu da 30 milyon dolar değerle ve yıllık temettüsü ile hesap etmek lazım o 80 milyon doları unutacağız artık yapacak bir şey yok.O konu da son genel kurulda baya anlatıldı,valla açıklamalar da çok mantıksız değildi,ama gene de bence katakulli dönmüş gibi.İşin iyi tarafı samet o kadar genel kurulda işi didikledi ki bir daha bu tarz katakulli çekerken on kere düşünürler
İyi de faktöringin işi para satmak.55 milyonla para basmak var 400 milyonla para basmak var,o nedenle o bedelli bence çok mantıklı.Ha halka arz da olabilirdi ama bence bedelli işi şu anki hissedarlar olarak bizim işimize daha çok gelir.Atıl bir para bize para kazandıracak bunun nesi kötü
Samet genel kurulda gemilerin seyir defterlerini bile istedi:))))))) Şirket açıklama yaparken biz gemileri kiraya veriyoruz seyri falan bizi etkilemez ne alaka dedi.E elbet şirket haklı.Ama işi seyir defteri incelemeye kadar götüren samet varken bundan sonra öyle kolay kolay silopi gibi bir şey olmaz ,samet direk mahkemeye gider bu sefer .
gemici turgut bankaı satıp bana ne bana ne ben gemici olcam iştem napim deyip gemici oldu koskoca banka sahibi holdingi elindeki azınlık hissele ne hale getirdi. 4 tane gemi alp gemici oldu bankayı satıp 4 tane gemi alıp gemici oldu .para nerde hama ma hum hum .gemici turgutun maceraları holdingin d.d si 0,50 ere geliyo az kaldı nadir tek ghisse endeks 8 binlerde bu gemici holdingi d.d sinin yarısın agetirid. gemci turgutun maceraları .devam ediyo .vay be koskoca gsdh ne hale getşrşldi .
mevcut 6 gemiyi gsdde tarafına geçirip tek çatı altında toplar, sonra tahsisli sermaye artırımı yaparak piyasadaki hisse oranının iyice düşürür. zaten gsdde tarafında dönen hisse yok belliki toplamışlar. Sonra kottan çıkarırsın. %100'üne sahip olduğun tek çatı altında toplanmış bir şirketin olur aynı zamanda holdingin amiral gemisi olur[emoji846] burdan gelecek tüm parayı sorgusuz sualsiz işlersin
bunun bir kaç farklı versionu daha olabilir
ama yapılan hamle sanki gsdde tarafında olduğu için şimdilik bu yol daha mantıklı geldi bana
kesinlikle sıfır değil
gsdde tarafında 1 yıldır piyasada dönen toplam hisse miktarı 2.5 - 3 milyondur
orada birileri ciddi mal toplamış gibi duruyor (acaba kim?)
zaten sn. fogel'in dediği gibi 6 gemiyi bu tarafa aktardığında yapılacak tahsisli sermaye artırımı ile piyasadaki hisse oranı %3-4 olur en fazla
rahatça kottan çıkarılabilir gsdde.
daha önce ifade ettim bu holding tarafında daha önce gündeme gelen bir konu idi
ayrıca olacaksa önümüzdeki 1 yıl içinde olur gibi duruyor, bekleyip görelim
gsdde olağanüstü genel kurulunda bu durum biraz belli olur
%98 ulaşmak için hisse toplamak lazım .su an boyle bır durum ımkansız . somut konusmak doğru olur . oydu buydu demek doğru olmaz .
kot dısı olacak dedıgınız hısse de yakın zamanda bedellı ıcın caıtır catır hısse satıldı .:) o para kkm ıle bırıktırıldı ve gemı parası ödendi . gectım hısse alınmasını :) hisse satılmasın
bazı emareler görmüş olmasam gereksiz yazmak için yazmam sn. rowing
zaten olacaksa gsdde kayıtlı sermaye tavanı onayı sonrası yapılacak olağanüstü genel kurul sonrası belli olur.
bu süreç 45 gün kadar sürebilir.
çok önemli değil zaten bekleyip görelim
olmazsa zaten mevcut belli
ama gsdde tarafında hisse toplamaya gerek yok bilginize arz ederim[emoji846]
gsdho da enteresan işler.bankayı sat 4 gemi al kalan nerde nemiş gemici olcam bana ne bana ne ayakları .kadıköy üsküdar pıtı pıtılar var ondan 10 tane alsamış daha çok kar ederdi .al sana gemi işte .gemici turgutun maceraları gdsdo da devam ediyor.azınlık hisse ile şirket holding nasıl batırılır akademik seminerlere örnek .gemici turgutun maceralarıda ayrı bi hikaye .
tekstil bank marka değeri bile çok değerliydi.naptı sattı gemici olcam dedi gemi aldı iiki motorcu falan olcam demedi motor bile alabilirdi .ayrıca uzun yol gemisi alacağına kadıköy-üsküdar-eminönü hatlı vapur alsaydı keşke daha çok para kazanabilirdi holding.hem yakın istediğin zaman git gemiye bin dolaş kadıköy-üsküdar yapardı .enteresan gemici holdingin başka geliri varmı yok gibi .4 gemiden uzun navlun gidecek degelecekte oda dünya savaş falan olmazsa da falan .iç hatlardan alabilirmiş keşke öle yapsaydı .gemici turgut .
banka olayını bılemıyoruz satacaksın demıslerdır satmak zorunda kalmışlardır . bu politik bir durumda olabilir bilemeyız
375 milyon dolara sattı bankayı yanı 10 milyar tl . bu para nerde gemide ve silopide kalanı vadelıde bonoda vb de . bu arada bankanın özkynagı da 4,6 milyar
bu para aslında şirkette duruyor . bankada kalaydı da gsd farklı olmazdı .
Valla bu değerler 3.66 falan depremdeki dip olan 2.5 un dolar bazındaki eşdeğer rakamı.Depremde 2.5 da mac 1 milyon lot almıştı,daha da aşağı giderse mac dı sametti başka bir balinaydı birileri gelir gibime geliyor.Biz zaten şirkete inanmışız ucuz demişiz ,bilanço gelsin de gene bakarız duruma.
Aslında hiç almamış olsaydım,borsadan şirket seç yatırım yap deselerdi,şu an her anlamda tek olumsuzluğu olmayan şirket olarak gene bunu alırdım diye düşünüyorum.Bakıyorum bakıyorum şu silopi olayı dışında şirket çok iyi,bence iyi de yönetiliyor.Fiyat işi başka ,fiyat yarın 2 de olur 20 de o kısmı kuvvetli eller belirler,ama temele bakacaksak şirket çok ama çok iyi,şu anda temeline göre de bedava fiyatlardan işlem görüyor
Ocakta reis mecbur maaşlara yüzde 50 zam yapar ,bu da aynen dolara yansır,dolar şubata kadar 40 olur gibime geliyor.Aksi durumda ihracatçı da batar turizmci de,bu şirket de tamamen dolar demek,yıllık değerlemesi dolar bazında,gemilerin değerlemesi dolarla,gemileri kiralamış geliri hiç başını ağrıtmadan dolarla alıyor,iç piyasa ile alakası çok ama çok az. faktöring aslında kriz zamanlarında daha çok kar bırakıyor.Faktöringte bedelli yaparak 8 kat büyük bir şirket haline geliyor ki bu çok iyi.Bankacılık zaten hep kar yazıyor.Silopinin tıkır tıkır gelen temettüsü var hem de benim bildiğim euro bazında.Valla bakıyorum bakıyorum tek olumsuzluk yok.Ha ful nakit olmasını borcunun sıfır olmasını da unutuyordum.
Tek sıkıntı,politik durum,borsanın genelinde yönün aşağı olması.Bist tabanı görsün yükselişe geçsin,hangi şirket iyiymiş bu düşüşte hangi kağıt kelepir diye baktıkları zaman ilk gidecek kağıtlardan biri bu
Bu sorumun cevabını bilen arkadaş var mı.Bu hasılat maliyeti nedir.Bilen var mı.Benim bulabildiğim tek rasyonel cevap,gemi alımında 12 milyon dolar ödeme olmuş,bu para acaba bu hasılat maliyeti kalemi altında mı muhasebeleştirilmiş.Eğer böyleyse çok ama çok iyi ,bu durumda bu karın 309 milyon hasılata göre 52 milyon olarak gelmesi sadece dönemsel bir olaydır.Her zaman yeni gemi alımına bağlı ödeme olmayacağından benzeri hasılatlarda dünyanın karı gelir.
Şimdi buldum.2022 de 6 aylıkta denizcilik hasılatı 476 milyon, maliyet 167 ,kar 309 milyon gelmiş,bu yıl altı aylıkta hasılat 309 milyon satışların maliyeti 257 milyon kar 52 milyon gelmiş.Bu hasılat maliyetleri bu iki dönem arasında neden bu kadar farklı.
E bu gemiler uzun vadeli sözleşmelerle kiralanmıyor mu.Gemileri çalışmış çalışmamış önemli olmamalı.Zaten genel kurulda da gsdhol temsilcisi öyle dedi ,gemilerle alakamız yok biz onları kiraladık,işletmeleri bize ait değil dedi.
Zaten yeni iki gemi için atılan kap da ,gemiler teslim alındı,hemen seyre başladılar denmişti.Bu gemiler günlük haftalık aylık falan mı kiralanıyor:))))))))
İyi de zamanında bu forumda chevron du sanırım bir forumdaş kiranın direk navlunlara bağlı olduğunu yazmıştı,giderlerden sorumlu değiliz işletme maliyetleri kiralayana aitdir demişti.Hatta navlunla kira hesabını bile vermişti.O zamanki navlunlarla tek gemi günlük 20 bin dolar bırakıyordu.Tabi o zaman navlunlar tavandı.Şimdi yarısı olsa günlük 10 bin dolar çok ama çok iyi bir rakam.
10 bini attım hesabı unuttum.Sanırım handysize ın 10 katı supramax ın 6 katı falan gibi bir şeydi.
Zaten kiralamalarda işin içine işçilik maliyetleri falan girerse,adam dese ki ben 5 bin dolar yerine gemicilere artık 20 bin dolar veriyorum,kar falan etmedim,kira vermem dese ne diyeceksin.
Peki yeni gemi alımı için verilen 12 milyon dolar bu kaleme girer mi
Aslında bunu yatırımcı ilişkilerine sormak lazım ya neyse.Bu kalemdeki korkunç artış bence açıklanamıyor.Eskiden hasılatın üçte ikisi kadar kar varken,son 6 aylıkta nerdeyse altıda bire düşmüş.
https://i.hizliresim.com/i0zzcsx.png
gsdde nin...
E iyi de bu benim verdiğim hasılatlardan çok farklı ,o bilançodaki 450 milyonluk,309 milyonluk hasılatlar nerde.
Pardon gsdde in rakamlarıymış bunlar
Ben bu işi anlamadım toplantıda biz gemileri kiralıyoruz işletmesi bize ait değil denmişti.E işletmesine karışmadığın geminin personel ücretini ödemen bence mantıklı değil.Neyse bu bilançoda gene bakarız duruma.
E bu rakamlarla gsdde e ait gemiler zarar yazmış,holdinge ait gemiler in kumulatif olarak kar getirmesi bile garip.Hem gsdde in zararı kompanze edilmiş,hem de altıda bir de olsa kar gelmiş,demek ki holding kendine ait gemileri daha iyi kiraya vermiş.
Ama kümülatif olarak bakarsak denizcilik tarafı gene tatsız gelebilir.Demek ki chevron forumdaşın dediği doğru değilmiş,nasıl bir anlaşmaysa personel giderleri falan gemi sahibine yazıyorlar gibi gözüküyor ,e amortisman falan da eklenince denizcilik kısmında kar gene tatsız gelir.Beklentiyi çok da yüksek tutmamak lazım.