Bir sure sonra sadelesme gelecektir mutlaka.
Uzun vadede 5 uzeri hisse adami yorar.
Ben de su anda 3 ana hissedeyim.
Eregl ile max 4 hisse olacak sanirim.
Belki de eregl icin enerjim yetmez.
Syg,
Printable View
Her ay portföye ekleme yaptığım icin aylık takip ediyorum. Son portföy değerini önceki ayın değerinden ( buna son ayın tasarrufunu ekleyerek )çıkarak artış yüzdesini buluyorum. Kasım 16 daki portföyü 100 kabul ederek aylık artış oranı göre bu gün endeksim 170 seviyesinde. Örneğin ilk alımları yaptığın aylarda poltk in 14.75 den girişi var bu gün artış oranı %300 buluyor. Ama benim şu anki maliyetim 30.50. Sasa nin ilk girişi bu günkü fiyatlardan 0.90 nu bulur. Seykm ve Ozrdm %50 kârla sattım. Seykm bu güne kadar tutsaydim (patron hisse satıyor diye çıkmıştım) yüzde 300 lerde idim.
Böyle bir portföyün getirisini tam doğrulukla nasıl hesaplayabiliriz. Benim hesaplama yöntemim ne kadar doğrudur fikri olan var mı.
Saygılarımla.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Hamza bey sizin bileşik faiz le karşılaştırma yöntemi mantıklı. Ama ben BIST 100 le kıyas yapmak istesem nasıl yapılır benim yaptigim sağlıklı mı bir fikriniz var mı.
Bunların hiç biri zayıf halka değil. Hepsi eşitse Sasa ve Aksa dan birinin olmaması gerekir. Hekts bu portyfde olmasa olmazı çeşitlilik açısından. Koç grubu varsa Sabancı da olsa dersen Kords en iyi seçim olur. Oranlarla oynayarak portföyü dengeleyeblirsin. Nakit her zaman bulundur çok güven veriyor.
Evet sayın Dudu 5 hisse daha sağlıklı takip edilebilir. İlerde sadeleştirme yaparız İnşallah.
yok ben de bilmiyorum o kadar finans matematik bilgim yok... bunların formüller hesaplanma yöntemleri var.... mesela ileri tarihli beklentiyi bugüne indirgeyen formüller var , dolarla tüfeyle de ölçmek lazım portföyü ki bazen kademeli olarak ya da tamamen portföyden çıkış yapmak gerekebilir... geçmişle bugünkü yatırılan paranın maliyetini hesaplayıp yüzde getiri nasıl hesaplanır bilmiyorum ... bilenler vardır mutlaka
Geçmişteki paranın bugünkü değerini merkez bankasının sitesinden öğrenebiliyoruz. Örneğin 2016 yılındaki Ocak ayındaki 1.000TL 2019 mayıs ayında 1.507 TL olmuş.. bununla ilgili link aşağıdadır:
http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncal...on_anayeni.php
İlgili formül aşağıdaki şekildedir.
http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncalc/formul.htm
Aylık Enflasyon (Ï€m)
Log10(1+Ï€m) = (Log10(son yılın TÜFE'si / ilk yılın TÜFE'si ))/n = Z
(n= tarihler arasındaki toplam ay sayısı)
Ï€m = 10Z-1
Yıllık Enflasyon (Ï€a)
πa = (1 + πm)12 - 1
Toplam Yüzde Değişim (yd)
yd = 100 x ((Son yılın TÜFE'si - İlk yılın TÜFE'si) / İlk yılın TÜFE'si)
İsteğe bağlı olarak formülde yer alan son yılın tüfesi ve ilk yılın tüfesi kısmına bist 100 değerleri konulabilirse sanırım aynı sürede paranın bist 100 e karşı durumu da ortaya konmuş olur..
Teşekkürler. Bende bulmuştum bu verileri. 2016'kasim ayından Mayıs 2019 sonuna kadar enflasyon %43.68 olmuş. Benim portföyün benim hesaplamalarima gore %68 getirisi var.Bist100 ise %20 getiri elde etmiş.
Benim hesaplama formülü ise şöyle;
Kasım ayı sonu değeri 100 TL Aralık ayı değeri 120 TL ise . Aralık ayında 10 TL katkı varsa Kasım sonuna 10 TL ekliyorum 110 oluyor.
120-110 /110= %9.09 getiri olur.
Her ayın sonunda böyle hesaplayinca 100 TLlik degerin üstüne aylık getiri yüzdelerini koyunca %68 lik bir getirisi oluyor portföyün.
Arkadaşlar böyle bir hesaplama ne kadar doğrudur. Enflasyonu ve Bist100 yenmiş oluyor portföy.
Evet @yortsavul53
gençler bilmez, ahmet mergen ekotürk de imkb nin ilk tahta yıllarından bahsediyor. o zamanlar süre 2 saat idi, broker işlem yapmak için tahtanın sırasına girerdi. sıra ona geldiğinde fiyat ne ise ondan alınır, satılırdı. fiyatı uygun bulmaz vazgeçerseniz , sizin için sonra sıraya girmezdi. diyelim 2000 lot eregli hissesi aldım, onu akşam mehmete 100 lot .... pay ederdik diye anlatıyor. bizde memlekette bir kuyumcunun üst katında telefonla zaman zaman bağlanır, broker hangi tahtada , fiyat kaç diye sorar, yaklaşık bir fiyat söylenirdi. hesapta kuyumcu üzerineydi. herşey güven üzerine yani. gençlik diyelim, şimdiki aklımla bu işlere girer miydim!
şimdi gözaltı pazarı ve piyasa öncesi işlem platformu da yakın mantıkla çalışıyor. ayrıca borsada erken dönemde krizler bu müşteri bazında saklama yerine kurum hesabında havuz şeklinde saklamak yüzünden çıkmış. kötü niyetli birkaç broker piyasayı çok çarpmış. tavandan alıp tabandan satarak. aynı bugün 250 istediğiniz evi emlakçının 275e satıp 25i cebe atması gibi. hatta bu işler yüüznden aracında vurulduktan sonra aracıyla yakılan diş protezinden teşhis edilen gömlekçi broker da var. yani demek istediğim eski günler ama pek de güzel günler değillmiş o zamanlar şimdiye oranla.
Arkadaşlar her bıyıklıyı amcanız sanmayın. Burda performansından ve kazancından hemen hemen emin olduğum tek kişi sn.dudu.Yılların Uv yatırımcısı.Diğer kazandığını ve stratejilerinin doğru olduğunu iddia eden adamlar doğruyu da söyleyebilir,yalanda söyleyebilir.Siz sanal alemde her yazılana kuşku ile yaklaşın.Bu açıdan bakınca sahafbey in kuşku duyması gayet doğal.
Kişilerin yorumlarından yada kazandıkları ve kaybettiklerinden ziyade UV yatırım stratejilerini incelemek gerekir.Yok şu kadar hisse aldım sattım, yok viop ta şunu yaptım, yok yıllık karım bu denmesinin size hiçbir faydası yok.doğru yada yanlış size fayda sağlamaz.Siz kendi stratejinizi uygulamaya bakın.Yalnız şu kadarını söyleyebilirim sağlam hisselerde UV yatırım yapanların 10-15-20 yıl ve üzerindeki yatırımlarda en yüksek getirileri sağladığı bir gerçektir.Bu konuda önemli olan temeli sağlam,patronu sağlam hisselere yatırım yapmaktır.
Biraz nostalji yapalım....eski dergiler buldum Bursa'daki evde.
Tempo dergisi Eylül-Ekim 1991 yayınlarıdır. Derginin fiyatı 6000 TL.
Mevduat faizleri %78'lerde.. Şirketlerin değerleri komik seviyelerdeymiş:)
https://resmim.net/f/bG0Coj.jpg
https://resmim.net/f/8VojIA.jpg
https://resmim.net/f/6W1aJX.jpg
Çoğu şirket şu anda bist de yok
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teşekkürler bakarım
Yeni/eski arkadaşlara fikir vermesi açısından izlenmeli.
https://www.youtube.com/watch?v=CNtPKzCYYfo
Bende oluşan intiba, en az 1 milyon liran olmadan temettü emeklisi olamazsın. O zamana kadar borsada kalmak istiyorsan orta vadeli 6 aylık bir yıllık yatırımlar yapmalısın.
Aşağıda Peter lynch learn to earn kitabından figür ekledim, Chris yerine hasan, pat yerine mehmet yazıp, dolar figürü için tl belirterek basit bir hesap yapabiliriz. 8% büyüme + 3% temettü, 11% cagr elde ederiz. Xtmt25 te elde etmek mümkün.
Zaten Amerika gibi 10 bin üzerinde şirket, aristoklarlar, contender yok, saysan bir avuç şirket var. Neyin orta vadesiymiş acaba. Yeni nesilin yatırımı öğrenmesi lazım bunun için Mısır dan miras gerekmiyor, tutumluluk, yatırım ve sabır temel kriter. Sonra let the compounding run...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...009888d087.jpg
Sent from my iPad using Tapatalk
arkadaşın biri istanbul için temettü emekliliği için 1,5-2m para gerekir, aylık 12bin tl gelir olmalı demiş. emekli adamın istanbul da işi ne? aylık 5bin tl temettü geliri bana göre yeterli olmalı. hanımda çalışmalı, yoksa erken emekli olup evde oturma hayalin çöp olur.:)
Aynen öyle gençken yatırıma başlarsan bileşik faizin gücünü kullanır az yatırım ile daha çok getiri elde edebilirsin diyor.
Yani %4
"4 percent rule" derler gavurlar...
https://www.mrmoneymustache.com/2012...or-retirement/
Yilda ne gerekiyorsa gelir olarak bunun 25 kati bir varlik gerekiyor.
Syg,
Sefim evrenin en buyuk gucu bilesik faizdir demis Einstein...
Senin bunu bilmemene sasirdim dogrusu..
Sure ne kadar uzun ise daha iyidir..
Katkinin cok da onemi yoktur ama baslangic sermayesi cok onemlidir en basdan baslar calismaya, ilk konulan 1000 mesela 10 sene sonra konulan 10.000 den daha degerlidir katki acisindan.
Syg,
Start early derler gavurlar..
Buffett'a sormuslar en buyuk pismanliginiz nedir diye hisse senedi biriktirmeye 12 yasinda baslamam demis..
Keske 8 yasinda baslayaydim diyormus adamcagiz..
Servetinin %99 u da bilesik getiri nedeni ile 50 sinden sonra yani son 35 senede olustu.
Syg,
Olaya sadece maddi birikim olarak bakmayalım...önce tasarruf doğru, ama birikimleri maddi ve maddi olmayan yatırımlara yönlendirmek lazım...mesela ekilip biçilebilir bir tarla çok kıymetli bir yatırım...burada ekip biçmek, sebze meyve yetiştirmek çok önemli.
Kaslarımızı diri tutmak lazım...elimizden bağ bahçe işleri de gelmeli...her yıl dikeceğin 9 meyve ağacından üçü erişkin hale gelse...30 yıl sonra 90 yetişkin meyve ağacın olur.... emeklilikte çok kıymetli bir varlık olur bu ağaçlar.
Parasal olarak bakmayın, bağ bahçeyle uğraşmak, meyve sebze yetiştirmek huzur ve mutluluk kaynağı....bence çocuklarınıza birakabileceğiniz en iyi varlık dalına çıkıp meyve toplayabileceği ağaçlardır.
hesaplasam çıkartırım da, biriktirilen para yıllık mı, aylık mı , onu sordum.
para birimi tl olunca temettü geliri ile bir şey olur mu? yoksa dolara % 3 faizle gidilse daha mı iyi , soru işaretim var. tr nin geldiği şu noktada bankadaki dolar (uzun vade için, yani emeklilik için) ne kadar güven verir?
Türkiyede Türk hisse senetlerine dayalı olarak oluşturulacak temettü emekliliği kavramı mantıksızdır,geçersizdir. Portföy büyüklüğü ister 500 bin tl olsun isterse 5 milyon tl farketmez..Getirisi de ona göre düşecek yada çıkacaktır..Önemli olan portföyü oluşturan hisselerin göstereceği performanstır.Şirketlerin büyümesini bırak küçülmelerinin sözkonusu olduğu böyle bir dönemde hisselerin birçoğunda nominal olmasa bile reel olarak erimeler bulunmaktadır. Bu durumda kişi tüm geleceğini nasıl olurda hisse senetlerine dayayabilir ki?!
Bence en iyisi birikimlerin birbirinden farklı yatırım araçlarına dağıtılmasıdır. bu dağıtımların tamamlanmasından sonra yapılabilecek işlerden biri dönemsel takiple hangisinde köpük varsa oradan kademeli çıkıp fırsat oluşabilecek alana yine kademeli girmektir. tabi ki portföyün kendi riskimize göre belirleyeceğimiz bir yüzdesini geçmesine müsade etmeden..
bana göre gerçek temettü emekliliği ancak dolar geliri ile olur. şüphesiz o da gavur hisse senetleriyle olur. londra da vergi kesintisi olmuyor diye bir arkadaş yazmıştı. sadece tr de vergisi verilir. gelirin 5 olmazda 3 olur, ama enflasyon karşısında erimeyen bir para ile gelirin olur.
cennetyolu arkadaşın yazısını okumadan yazmıştım. aynı konuya parmak basmış. neticede aklın yolu bir. bundan 5 sene önce daha farklı düşünüyorken, bugün tr hisseleriyle emekli olunmaz, diyorum.
Isimiz zor cunku tl bir iluzyondur..
Syg,
Yıllık birikim birinci örnekte 25 yaşında 2000 tl ile başlıyor 5 senelik aralıklarla her yıl belirtilen tutarı yatırımına ekliyor. İkinci örnekte ise 40 yaşında ayda 8500 tl yatırırsa 65 yaşında 1 milyona yaklaşıyor. Her iki durumda yatırımın yıllık getirisi 11% asıl etli bileşik getiri ve erken başlamak yıllık yatırım tutarını azaltmış durumda, her iki case reinvest.
Bunu temettü emekliliği için hemen 2 milyon lazım düşüncesine anti tez olarak belirtmek istedim.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Askerde iken köylü çocuğun biri anlatmıştı.
Bizim çocuğumuz olduğunda, dere kenarına kanada kavağı dikeriz. Çocuk evlenme yaşına geldiğinde o kavak büyümüş ve satılacak hale gelir.
Kavağı keser satarız çocuğu evlendiririz. O zaman bir kanada kavağı ile bir traktör alınabiliyormuş. Yıl 1989 civarı.
Bunu beyaz yakada, evlenince, doğacak çocuk için üniversite ve özel okul parası biriktirmeye benzetebiliriz. yada emekliliğe birikim.
Tabi ticari kafalılar, madem o dönem kavak o kadar değerli, neden tüm köy dere kenarını kavakla doldurmamış diyecek. Fazlasını satar zengin olurlar.
O dönem TVlerin halkı henüz bozmadığı dönem. İnsanların insanca yaşayabildiği dönem. Herkesin daha fazla para için koşmadığı dönem. En azından bazı bölgelerde.
Şimdi fakiride zenginide, çalışanıda çalışmayanıda huzurlu ve mutlu değil.
Merhaba sayın dudu,
grafik görmüştüm onuda ekleyeyim
https://i.hizliresim.com/Or3qk3.jpg
Warren buffet Türkiyede yaşasaydı bırak milyarder olmayı kalp hastası olurdu.
Adamın yaşadığı ülke endüstri devrimini tamamlamış. Bilgi teknolojisine dönüşümü gerçekleştirmiş. Doğal kaynakları nedeniyle bağımsız bir ülke. Zaten hayata 1-0 önde başlamış.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi