Her ay portföye ekleme yaptığım icin aylık takip ediyorum. Son portföy değerini önceki ayın değerinden ( buna son ayın tasarrufunu ekleyerek )çıkarak artış yüzdesini buluyorum. Kasım 16 daki portföyü 100 kabul ederek aylık artış oranı göre bu gün endeksim 170 seviyesinde. Örneğin ilk alımları yaptığın aylarda poltk in 14.75 den girişi var bu gün artış oranı %300 buluyor. Ama benim şu anki maliyetim 30.50. Sasa nin ilk girişi bu günkü fiyatlardan 0.90 nu bulur. Seykm ve Ozrdm %50 kârla sattım. Seykm bu güne kadar tutsaydim (patron hisse satıyor diye çıkmıştım) yüzde 300 lerde idim.
Böyle bir portföyün getirisini tam doğrulukla nasıl hesaplayabiliriz. Benim hesaplama yöntemim ne kadar doğrudur fikri olan var mı.
Saygılarımla.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Hamza bey sizin bileşik faiz le karşılaştırma yöntemi mantıklı. Ama ben BIST 100 le kıyas yapmak istesem nasıl yapılır benim yaptigim sağlıklı mı bir fikriniz var mı.
Bunların hiç biri zayıf halka değil. Hepsi eşitse Sasa ve Aksa dan birinin olmaması gerekir. Hekts bu portyfde olmasa olmazı çeşitlilik açısından. Koç grubu varsa Sabancı da olsa dersen Kords en iyi seçim olur. Oranlarla oynayarak portföyü dengeleyeblirsin. Nakit her zaman bulundur çok güven veriyor.
Evet sayın Dudu 5 hisse daha sağlıklı takip edilebilir. İlerde sadeleştirme yaparız İnşallah.
yok ben de bilmiyorum o kadar finans matematik bilgim yok... bunların formüller hesaplanma yöntemleri var.... mesela ileri tarihli beklentiyi bugüne indirgeyen formüller var , dolarla tüfeyle de ölçmek lazım portföyü ki bazen kademeli olarak ya da tamamen portföyden çıkış yapmak gerekebilir... geçmişle bugünkü yatırılan paranın maliyetini hesaplayıp yüzde getiri nasıl hesaplanır bilmiyorum ... bilenler vardır mutlaka
Samurayların pirinç tarlalarındaki çay seramonilerinde , çay kaselerinin içine dalıp , suikast için vakit kollayan hain ninjalardık. Hamza Sütbıyık ( AKA Klaus Maximilian Kerpenter Münche ) - Mazardium EF87 ® madeni uzmanı
Geçmişteki paranın bugünkü değerini merkez bankasının sitesinden öğrenebiliyoruz. Örneğin 2016 yılındaki Ocak ayındaki 1.000TL 2019 mayıs ayında 1.507 TL olmuş.. bununla ilgili link aşağıdadır:
http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncal...on_anayeni.php
İlgili formül aşağıdaki şekildedir.
http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncalc/formul.htm
Aylık Enflasyon (Ï€m)
Log10(1+Ï€m) = (Log10(son yılın TÜFE'si / ilk yılın TÜFE'si ))/n = Z
(n= tarihler arasındaki toplam ay sayısı)
Ï€m = 10Z-1
Yıllık Enflasyon (Ï€a)
πa = (1 + πm)12 - 1
Toplam Yüzde Değişim (yd)
yd = 100 x ((Son yılın TÜFE'si - İlk yılın TÜFE'si) / İlk yılın TÜFE'si)
İsteğe bağlı olarak formülde yer alan son yılın tüfesi ve ilk yılın tüfesi kısmına bist 100 değerleri konulabilirse sanırım aynı sürede paranın bist 100 e karşı durumu da ortaya konmuş olur..
Teşekkürler. Bende bulmuştum bu verileri. 2016'kasim ayından Mayıs 2019 sonuna kadar enflasyon %43.68 olmuş. Benim portföyün benim hesaplamalarima gore %68 getirisi var.Bist100 ise %20 getiri elde etmiş.
Benim hesaplama formülü ise şöyle;
Kasım ayı sonu değeri 100 TL Aralık ayı değeri 120 TL ise . Aralık ayında 10 TL katkı varsa Kasım sonuna 10 TL ekliyorum 110 oluyor.
120-110 /110= %9.09 getiri olur.
Her ayın sonunda böyle hesaplayinca 100 TLlik degerin üstüne aylık getiri yüzdelerini koyunca %68 lik bir getirisi oluyor portföyün.
Arkadaşlar böyle bir hesaplama ne kadar doğrudur. Enflasyonu ve Bist100 yenmiş oluyor portföy.
Yer İmleri