Küçük olsun, benim olsun ...
Printable View
Küçük olsun, benim olsun ...
Sn british
Örneğinizi yeni görmedim, aslında cevap yazacaktım ancak biraz gecikti. Bununla ilgili bir çıkarım yapmıştım önceden ama Erhan hocamın aklına yatmamıştı diye hatırlıyorum. Çıkarım şu şekilde.
İlk yıllar %15'lik stopajdan dolayı temettü veren şirketin yatırımcısı, onun kopyası olup vermeyenin yatırımcısından az da olsa zarardadır. Ancak temettü ile gelen lotlarla artış, toplam lot sayısında (sermayedeki payınızda) çarpım şeklinde olduğundan ''artarak artan'' yani geometrik artış yaratacağından belli bir yıldan sonra temettü veren şirkete ortak olmak çok yıllar evvel başlayan için daha karlı olacak ve her yıl aradaki fark açılacaktır.
Dolayısı ile temettü dağıtmaya eş şirketin ortağı payını artıramaz iken, daha az PD değerinde olsa da her yıl temettü dağıtan şirketin ortağının toplam yatırımı öteki vatandaşı geçecektir.
Tabi bir kısmın buna inanması için bunu excel'e dökmem lazım. Şimdilik bu ''Börsianer'in temettü dağıtanın dağıtmayanı dövdüğü Hipotezi'' olarak bulunsun, keyfim olunca excelini yapıp paylaşırım.
Syg.
Asıl yazacağımı unutmuşum bu arada, hatırlattığınız için teşekkürler.
Büyümeyi seçen bir şirket kapasitesini artırarak daha fazla pazar payını hedefleyebilir ve bu, şirketin geleceği için kritik bir önemde olabilir. Gereksiz kapasite artırımı sabit giderleri artıracağından kötü bir yatırım da olabilir. Ancak genellikle bütün sektörlerin sürekli büyüyen pazarlarının olduğu bir dünyada kapasite artırımının mantıksız olduğu iş sayısı azdır.
Tabi temettü dağıtan şirket hiç mi büyümeyecek ? Mesela Türk Traktör hem karının büyük kısmını temettü olarak dağıtır hem de borçlanarak istediği kadar yatırım yapar. Temettü dağıttığı için bir şirketi olduğu yerde saydı kabul edemeyiz. Zaten geçmişe baktığınızda, en çok büyümeyi kaydedenler genellikle düzenli temettü dağıtanlar. Hiç temettü dağıtmayıp da milyarlarca PD'ye ulaşmış bir şirket yok. Hani bir çocuk 7'sinde neyse 70'inde de odur derler ya. Kaliteli şirket kendini baştan belli eder zaten.
Yani temettü dağıtımı bizim için çok kaba bir turnusol. Ben açıkcası dağıtmayanlara hiç bakmıyorum. Böylece kaçırdığım çok yatırım da vardır ancak bu benim yolum. Büyük kazanç peşinde birisi değilim, düzenli ve az peşindeyim.
Önemli olan şirket yönetiminin becerisi. Çok yetenekli bir yönetim salça işinde yeteneksiz bir yönetimin yazılımda yapabildiğinden fazla kar da yapabilir.
Ben uzun vadede bitmeyecek işe yatırım yapmak istedim. O yüzden gıdayı tercih ettim. Gora'daki 1 tane yutunca doyuran hapların icat edilmeyeceği beklentisi ile :)
Syg.
Tüm forum sakinlerinin bayramını kutlar,sağlık ve mutluluklar dilerim.