Sayfa 76/157 İlkİlk ... 2666747576777886126 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 601 - 608 arası.

Konu: Uzun Vadeli Yatırım

1. Keyifli tartismaniza katki olmasi acisindan, Buffet'in altin yatirimi konusunda verdigi bir ornegi paylasmak istedim.

tum dunyada bugune dek madenlerden cikartilmis altinlarin hepsini toplayin, bunun fiziki buyuklugu sanirim birkac stadyumu dolduracak kadar altin yapiyor. Tum bu altinlari almak icin de cebinizden 7-8 trilyon $ cikarmaniz gerekiyor.

Buffet diyor ki ayni paraya isterseniz 10 tane Exxon (ya da Apple) satin alip ve kalan paranizla da milyonlarca donum tarim arazisi alabilirsiniz.

Altinlari almayi tercih ederseniz, kar elde etmek icin her zaman sizden daha yuksek bir fiyata altinlari alacak bir alici beklemek zorundasiniz. Yani tamamen spekulatif bir arac. Eger boyle bir alici yoksa, altinlarin size hicbir getirisi yok, onlari parlatin sus yapin yastik altina koyun, ama bunlarin getirisi sifir. kisa vadeli hisse senedi hareketleri de aynen bunun gibi. Surekli sizden daha yuksek fiyat verecek birisini beklemek zorundasiniz.

Fakat ikinci secenegi tercih edip ayni parayla altin yerine Exxon ya da Apple hissesi ve tarim arazisi satin almayi secmisseniz, her sene sirketlerin URETTIGI kar veya tarim arazilerinde URETILEN mahsul size duzenli bir reel getiri sunacaktir. Kisa vadeli al-sat dengesindeki degisimlerden bagimsiz olarak.

2. Temettu veya bedeksizle arttirilan lotun hicbir degeri yoktur lotun cok fazla olmasininda bir onemi yoktur soracaksiniz neden diye soyleyeyim onemli olan kac para yatirdiginizdir.

Lotunuzun cok olmasini istiyorsaniz lot degeri dusuk olan ornegin 2 tllik hisseler alir boylece cok fazla lota sahip olabilirsiniz yine ayni sekilde bedelsiz veren hisselerde lot miktariniz daha cok artacaktir.

Oysaki lotun hicbir onemi yok onemli olan paranizdir kac paraniz vardida kac para oldu dogru soru budur.

Gercek orneklerle gidelim mardin cimentoya uzun vadeli yatirim yapan birinin temettu dahil hatta temettulerle lot arttirmis sekilde kazancini hesplarmisiniz 29 haziran 2010 yilinda mardin alan biri 6 yilda ne kazandi ?

Bu sorunun cevabini verin ben sesimi kesecegim.

Buffet konusunu hic acmayin buffet temettu dagitmamaktadir yatirincilarinada bu konuyu anlatmis ve soyle demektedir.

Yatirimcilarimiz temettu almadiklari icin simdi daha zenginler.

Ben degil buffet diyor. Ben cumlesine katiliyorum ancak bu soyleme gore portfoyumu sekillendirmiyorum yinr en karli sirketi aliyorum temettu dagitsa bile

neyse temettu severlere sesleniyorum

Mardin sorusunu faizle karsilastirin ve sonucu yazin.

Eger hesaolamayi dogru yaparsaniz ben sesimi kesecegim
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. BİST TEMETTÜ endeksine SON 3 YIL DÜZENLİ TEMETTÜ ÖDEYEN ŞİRKETLER alınıyor.

söylediğin tarihler arası kontrol edildiğinde MARDİN bu endekste yok. (en azından finnet 2000 de..) Yakın bölgesindeki savaşın sıkıntısını çeken şirketi örnek göstermek biraz taraflı olmuş.

29.06.2010 dan bugüne getirisi sadece %4 tür.

Fakat Başlangıç tarihini 01.01.2005 yaparsak getirisi %758'dir; bu haliyle bile BİSTTAŞTOPRAK endeksindekilerin % 60 ından DAHA İYİ PERFORMANSA SAHİPTİR.

Endekse dahil olanlardan 29.10.2010 dan bugüne hesaplandığında ;

ADANA.............%152
    ÇİMSA.............%209
    ADANA B..........%209
    AKCNS.............%180
    KONYA.............%165 getiri sağlamış... Bunlara bakmak lazım asıl... son 3 yıldır düzenli temettü ödeyenler bunlar çünkü......

4. Psikologlar genelde 2 akıl yürütme biçimini karşılaştırırlar :

1- Hakim

2- Avukat

TEORİDE HAKİM ve jüri, delillerin ne kadar sağlam olduğuna bakmadan ve sanığın suçlu olduğuna karar vermeden ÖNCE delilleri tarafsızca dinlerler.

AVUKAT İSE FARKLIDIR : Başlangıç noktasının müvekkilinin suçsuzluğu olduğu düşünülürse, kanıtların bunu ispatladığını göstermek onun işidir. Bazı kanunların davaya uygulanabilir olduğunu, bazılarının ise olmadığını iddia eder.Kanıtlara farklı ağırlıklar yükler. Tanığın hafızasının yanıldığını ileri sürebilir. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa müvekkilinin yaptığı şeyi istemeden yaptığını öne sürebilir. Sonuç olarak, belki de ironik bir şekilde, duyguların sanığın muhakeme yeteneğini etkilediğini, sanığın tahriğe kapıldığını ve bu nedenle yaptıklarından sorumlu tutulamayacağını iddia edebilir..

Ahlaki yargıda kullandığımız mantık, HAKİMİNKİNDEN ZİYADE AVUKATINKİDİR. Duygularımız sanığın duygularıdır; beynimiz ise avukatın kararlarını savunmak için kullandığı bütün şaibeli yolları kullanır.

5. Konunun başlığı '' UZUN VADELİ '' temettü yatırımı .....

Soru şu :

1- 100 makinelik parkuru olan şirkete ortak olup , şirketin %1 ini alıp , 1 makine sahibi olup, gelen temettülerle payımızı %2 ye çıkarıp, 2 makine sahibi olmak mı ?

2- 100 makinelik parkuru olan şirkete ortak olup , şirketin %1 ini alıp , 1 makine sahibi olup, şirketin temettü vermeyip, makine parkurunu 200 e çıkarıp , yine şirketin %1 ine sahip olup , 2 makine sahibi olmak mı ?
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

6. Sayın Günaydın gayet güzel gerçek verilerle özetlemiş.

Birde aslında piyasa değeri kavramının dışına çıkamayan toplam portföy değercisi arkadaşlardan birisinden gerçek bir hikaye dinlesek belki bir şey öğreniriz.

Çünkü teorileri sadece 2 gün ve iki değer üzerine kurulu.

Temettü öncesi gün ve portföy değeri, temettü sonrası gün ve portföy değeri. Sanki takvimdeki geri kalan 363gün hiç yokmuş gibi.

Sanki portföy değeri üzerine kurulu bir stratejide piyasa herhangibir hisseyi %50indirip kaldıramazmış gibi. Tam bir sene oldu dönüp bakın banka hisselerinin bazıları %50 değerlendi. Aynısı tersede işleyebilirdi. Ya o zaman size birisi çıkıp portföy değerin yarıya inmiş bu nasıl iş böyle dese ne olacak. Bunu söyleyen haklımı olacak?

Ayrıca bu nasıl bir mantıktır böyle, siz şunu nasıl sorgularsınız ki? "Üzerindeki karıyla piyasa değeri 100 TL'lik şirket, bunun 20TL'sini dağıtırsa değeri 80 TL olur. " Bunun neyini sorguluyorsunuz? Toplam piyasa değeri diye bir kavram var.

Ne olmalıydı yani hem 20 TL dağıtıp hemde değeri 100 TL mi olmalıydı. Böyle değerleme olurmu?

Siz 100TL'lik potföy değerinizden 20TL'lik hisse satınca portföyünüzün değeri 100 TL'mi kalıyor? Ben size dönüp 100TL kalmalı desem komik olmaz mı?

Baktığınız nokta yanlış olduğu için, doğru şeyi gördüğünüzü sanıyorsunuz.

Bu şekilde yatırım yapan bir kişinin, sizin baktığınız o 2 gün ve 2 değerle ve toplam portföy değeriyle ilişkisi sizin düşündüğünüz mertebede değil. Daha çok şirketin ortağı olmakla, yaptığı işlerle, bilanço ve finansalları ile ve karına ortak olmakla ilgililer.

Bu tarz kişiler, piyasanın 2 TL'lik bir hisseyi 5TL veya 50kuruş fiyatlamasıyla ilgilenmez. Şirketin kar edip etmediğiyle ve bunun sürdürülebilir olup olmadığıyla ilgilenir. Çünkü bilirki o firma piyasanın kendine biçtiği bedel 1'de olsa 10'da olsa, gerçek aktivitelerinden(üretim, satış vb) elde edeceği karın bu 1-10değerleri ile ilgisi yoktur. Toplam portföy değeri ile ilgilenmeyen birisine, kendi haklılığınızı o değer üzerinden anlatmaya çalışırsanız, ilerliyemezsiniz. Olmuyorda zaten.

Şimdi çıkıp yine 2 gün 2değer üzerinden bir sürü farazi hesaplama ve örnekleme yapılacak.

Farazi hesaplamayı bırakıp Sayın Günaydın gibi gerçek örnek verilirse daha iyi olur.

Emin olun bu şekilde yatırım yaoan deneyimli kişilerin çoğu sizin söylediklerinizi, yaptıklarınızı yapmıştır. Ama hepside görmüştür ki borsada o şekilde para kazanamıyor, bu tarza yönelmiştir. Sizler yapabiliyorsanız, şahsen saygı duyarım. Benim şunu demem saygısızlık olur sanırım, "Yolunuz yanlış toplam portföy değerini sürekli arttırmaya yönelik işlem yapan KY'nin ezici kısmı borsada yok oluyor sizde yanlış yapıyorsunuz." Değil mi?

Büyük kusmı yok olmayla sonuçlanıyor diye ben bunu %100 yanlışmış gibi sunarsam doğru olmaz. Bunu yapabilene de yol açıktır elbet. Yapabilen yapsın.

Selamlar

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Temettu veya bedeksizle arttirilan lotun hicbir degeri yoktur lotun cok fazla olmasininda bir onemi yoktur soracaksiniz neden diye soyleyeyim onemli olan kac para yatirdiginizdir.

Lotunuzun cok olmasini istiyorsaniz lot degeri dusuk olan ornegin 2 tllik hisseler alir boylece cok fazla lota sahip olabilirsiniz yine ayni sekilde bedelsiz veren hisselerde lot miktariniz daha cok artacaktir.

Oysaki lotun hicbir onemi yok onemli olan paranizdir kac paraniz vardida kac para oldu dogru soru budur.

Gercek orneklerle gidelim mardin cimentoya uzun vadeli yatirim yapan birinin temettu dahil hatta temettulerle lot arttirmis sekilde kazancini hesplarmisiniz 29 haziran 2010 yilinda mardin alan biri 6 yilda ne kazandi ?

Bu sorunun cevabini verin ben sesimi kesecegim.

Buffet konusunu hic acmayin buffet temettu dagitmamaktadir yatirincilarinada bu konuyu anlatmis ve soyle demektedir.

Yatirimcilarimiz temettu almadiklari icin simdi daha zenginler.

Ben degil buffet diyor. Ben cumlesine katiliyorum ancak bu soyleme gore portfoyumu sekillendirmiyorum yinr en karli sirketi aliyorum temettu dagitsa bile

neyse temettu severlere sesleniyorum

Mardin sorusunu faizle karsilastirin ve sonucu yazin.

Eger hesaolamayi dogru yaparsaniz ben sesimi kesecegim
    Her durumda sesini kes ve kendi çöplüğüne dön. Bu topikte senin kısır yazılarını okumaktan bıktım. Sen kendini temettü otoritesi mi sanıyorsun da sana birşeyler ispatlayıp şartlı susma talebinde bulunuyorsun.

Bir kere okuduk, iki kere okuduk, artık yeter.

Sana bir şey ispatlamak zorunda değil kimse.

8. Birde şu hisse sayısının arttırılması meselesi var. Yine konuya toplam portföyü değeri üzerinden bakıyorsunuz.

Temettü almayı amaçlayan kişinin mantığı farklı işliyor.

Bu sene 1000 lotu olupta lot başı 1 TL alan adam, diyelimki hissenin değeri 10TL, 100 lot daha ekleyip 1100 lota tamamladığında seneye temettü miktarı değişmese bile 1100TL almayı hedefliyor.

Bunu seneler bazında tekrarlayarak bir süre sonra kendisini rahat yaşatmaya yetecek bir miktara ulaşmayı hedefliyor.

Yani, ağacın gövdesini belli bir büyüklüğe ulaştırdıkran sonra sadece meyvesi ile ilgileniyor.

3. bir şahsın gelip ağacın 5 lira ederine 10 lira vermesi veya buralar öldü bitti değeri düştü deyip 2,5 TL demesine aldırmıyor bile. Zira hedefi ağacın sağlıklı kalıp meyve vermesi, onunda o meyveyi afiyetle yiyip karnını doyurması.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 76/157 İlkİlk ... 2666747576777886126 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •