Kısır döngüye girilince herkesin sapıtması normaldir..:plc:
Walla benim düşüncelerim şöyleydi;
Walla faizleri arttırmayarak bence alınacak en kötü karar alındı..muhtemelen RTE'nin gaza basma isteği yüzünden..:)
Printable View
Walla ben olsam bende FED'in bağımsızlığını en azından şimdilik, icraatları görmeden sorgulamazdım..geçen yazmış idim, Powell '' FED'in bağımsızlığı DNA'larımıza işlemiştir(FED üyelerini kastediyor), politik mülahazalara bakmadan biz ne gerekiyorsa onu yaparız'' diyordu..
Bizimkini söylemeye gerek var mı..:(
NİJERYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 14.00%, ÖNCEKİ: 14.00%)
Birde bu var :oleyo:
İlk yerli ve milli roketimizi icat ettik,
elhamdürüllah,
Ek 19509
Şimdi roketin çok fazla fırlamaması, daha doğrusu milletin fırlama görmemesi için fısıltı gazetesi bile çalıştırılıyor..:kahkah:
Neymiş..Abdullah Gül'ün eski danışmanı IMF'le görüşüldüğünü öğrenmişmiş.....acep..:)
Yahu adımların ilk diyeceği şey, şu gerekli devali yap ki işleri düzeltebilesin..aslına dönebilesin..:(
Gidişat, erken yerel seçime işaret ediyor. Sputnik, bunu haber yapıp şöyle yazmıştı:
Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da AK Parti'nin kongresini 18 Ağustos'a almasına dikkat çekti. Yarkadaş, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesaj ile seçimlerin 4 Kasım 2018'de olacağı görüşünü dile getirdi:
"AKP'nin büyük kongresini öne çekmesi, yerel seçimlerin tarihinin değişeceğini gösteriyor. AKP, ekonomik krizin derinleşmesine ve yurttaşlar üzerinde hissedilmesine olanak vermeden seçimi gerçekleştirmek istiyor. Kafalarındaki tarih ise 4 Kasım 2018. Buna tüm partiler uyar…"
----------
Dilipak da, "Bakarsınız ağustosta seçim kararı alınırsa kasımda seçim olur", diye yazmıştı.
----------
Kasım ayında, İran meselesi nedeniyle, dış mihraklar da hareketlenecek. S400 dü, maça papazıydı derken, seçimden sonra, döviz kurunu, "saldım çayıra, mevlam kayıra" yapabilirler. :)
Asya da alıyor doları anlaşılan...
Yarın belli olacak kısa vadede Vehbi'nin kerrakesi...:)
Ve bir hafta veriyorum tüm piyasaların bugünkü kararı (ya da kararsızlığı) nasıl sindirdiğine...
Bugün Bloomberg TV nin saat 14.00 için ekran başına davet ettiği üç kıymetli analizcinin hali çok komikti.
Sadece bir iki dakika kala reklam bitti TV nin sunucusu uzatınca daha adamların faiz beklentisi sorulamadan lap diye MB nın kararı düştü ekrana.
LÖK gibi kalıverdiler.
Resmen dumur bir durum vardı.
Sonra bizim akademisyenlerin o kıvrak bel hareketleri başladı.
Sevmiyorum bu adamları.
Bizim kadar bile bilmiyorlar piyasayı. Takip etmiyorlar.
küçük tırtıl küççük tırtıl napıyorsun
minik bir dal buldun tırmanıyormusun
Ek 19511
Erken seçim için her şey uygun durumda...
CHPES kaotik bir halde.
İYİ Parti farksız.
Ekonomi daha fazla cıvıtmadan seçimlere gitmek son derece akıllıca...
Bu sefer İzmir'i falan da alırlar.
İşte buraya çiziyorum.
Benim gibi birisi bile artık CHPES ten bıkmışsa...
IMF'e başvurmayı düşünen bir yönetimin önce tasarruf tedbirlerine başvurması gerekir..durum o merhalede değil ama Çiller gibi bir 5 nisan kararı açıklarsınız önce ve IMF'le yola devam edeceğinizi söylersiniz..böyle bir durum ufukta var mı, şimdilik yok..
Bunlardan en önemlisi ise IMF'e gidebilmek için bütçeden potansiyel oy deposuna giden sosyal yardımların kesilmesine razı olmak lazımdır..
Neyse konu uzarda, burada keseyim..:cool:
Sizce çarpışma testinden geçmedikten sonra IMF mümkünmüdür..:kahkah:
Patronlarla, bankacılarla ve ekonomistlerle yapılan toplantılar olumlu geçmiş..:)
https://i.hizliresim.com/dB7par.jpg
Ben dünkü CB’nın “evet döviz rezervimiz azalmıştı(Mayıs 30 milyar $),ama şimdi 100-110 milyar civarında” açıklamasındayım.!!
1-1,5 ayda 70 milyar dolar nereden geldi?
2-doların ani yükselişlerini tahmin(!) edip bizim gibi yukarıdan SAT-aşağıdan AL mı yaptınız da bu rakamı arttırdınız?
Benim net fikrim şudur;
Dolar bir makas aralığında bu şekilde idare etmeye devam edilecek ve MB bizim gibi düşünerek ‘oyuncu’ olarak trade yapacak...
MB Faiz arttırımı bir daha yapmayacak (en azından 2018 sonuna kadar)
Kesinlikle sahşi fikrimdir,sadece benim paramı bağlar...
RTE ne dedi bilmiyorum ama sanırım MB net rezervleri ile brüt rezervleri arasında bir yanlışınız var..TCMB'nın net (kendi) rezervleri son verilere göre 27,6 milyar dolar..TCMB'sının toplam rezervleri ise, banka zorunlu karşılakları+MB'sının net kendi rezervi ve altın(karşılıklar dahil) toplamından oluşuyor..bu ise en son 13 temmuz tarihli veriye göre 101,7 milyar dolardır..
hükümet özel sektörü kurtarmak için bütçe disiplinini feda etmeye çoktan başladı. ancak orta vadede bu işin sürdürülebilirliği yok maalesef.
imf ye gidilecekse işin büyüğü hükümet tarafına düşer. imf başvurusu için bazı travmatik olayların yaşanması da gerekebilir.. doların beşe göz kırpmasının travma olarak görülmediği bir ülkede travma senaryoları hayal gücümüzü epey zorlayacaktır...
ytd..
Demek 70 milyar dolar gelmedi geçen hafta ha... Üzüldüm ya...
Ben de saygıdeğer cumhurbaşkanımızı dinlerken baya keyiflenmiştim.
Artık gavura el açmayacağız döviz için diye...
Tüh.
Üzüldüm şimdi.
Geçen gün bir soytarı futbol kulüp başkanı konuyu daha da abartmak için "kulüplerin 10 katrilyon borcu var" demişti...
https://www.futbolarena.com/kayseris...kladi-354429h/
O hesap.
Kendi kulübünün borcunu sor bugünkü parayla yanıt verir...Yani milyon.
Hatta isterse dolara bile çevirir bir anda anlayamazsın.
Şaklaban bir ahaliye mensubuz.
Aklınıza mukayyet olun. Ya da ciddiye almayın söylenenleri...
Nasrullah Ayan, "IMF ile el altından görüşülüyorsa devalüasyon da önden yapılıyordur", diye yazmış. Bu durumda travma senaryoları, travma zamanlaması ve şiddeti de konuşuluyor mudur? Merak ediyor insan! :)
Doğrudur önceki yazıda belirtmiştim, dediğiniz gibi bazı travmatik olaylar sonucu IMF'e gidilir genelde..
Ancak bu doların beşe göz kırpması vb. veya travma senaryolarının bizlerin hayal gücümüzle ilgili olmadığını söylemeliyim size..:)
Kısa vadeli borçlar ve kısa vadeli ithalat ihtiyaçları sistemi zorlanmaya başladığında (dolar ihtiyacını) ve dolar halazırda okeye dönerken, birde dışarı okey attımı o zaman o hayellere, kurgulara hiç iş kalmaz..gerçeklerle yüzleşilir..hava güneşli iken veya parçalı bulutlu iken işler idare edilebilir ama havalar kapandığında işler değişir..önemli olanda bu tür zamanlardır..kısaca likidite şoklarına dayanabilmektir..işte dayanamadığınız anda önce Londra'nın, sonra IMF'in kapısını çalarsınız..
Seçim öncesi 2. kez, bakan Şimşek ve MB'sı başkanı tarafından neden Londra seferi yapılmak zorunda kalındı, isterseniz biraz düşünün..
Neyse dua edelimde havalar kapanmasın..saygılar..
oooo çok riskli
travma değil kronikleşti de gözükmüyor bence
Sayın Mehmet Şİmşek Bey bakanken az kalsın ayrılıyordu hatırlarsak
sonra ne oldu ne bitti ikna oldu / edildi
demeçtede hatta taş üstüne taş koyucam filan dediydi
artık görevde olmadığından belkide acaip rahattır
harcaman çok gelirin az
ihracatçı şirketlerinin çoğusu aynı bi inşaat müteahhit yap satçısı gibi
yani al - satçı .
yani dünya daralırsa, o alıcılarda direk üreticiyle temas ederler
konuya hakim elbet kadro vardır
Türkiye buyuk ve güçlü bir devlet olmakla beraber
ben genede bol talih ve başarılar diliyorum
hepimiz aynı gemideyiz
london daki tefeci banker tayfa yada imf
ikisi benzer mefhumlar
kapıyı çalarsında açarlarmı ? Allah bilir
en ürktüğüm şey
vicdansızdan merhamet dilenmektir
bu vicdan değişik formlarda olabilir tabi
bi işveren bi kadın bi herhangi
olay
yani hayatın her türlü bi kademesi
yatırım tavsiye değil
Nisan sonunda yurtdışı basında çıkan bir haber vardı..
‘Türkiye US bankalarındaki “26 billion dollar” ederindeki altınlarını Ankara’ya MB aldı’
Herkes bu hamleyi Halkbank’a verilebilecek bir ceza olasılığına karşı altınları güvenceye almak diye okudu/okutturuldu.!!
%99 eminim ki bu altınlar ‘para basmak’ için Ankara’ya getirildi..(MB ları para basarken karşılığını altın olarak ayırmak zorundalar)
Ocak ayından beri para emisyon hacmi ciddi oranda artınca,karşılıksız para basılıyor sesleri yükselmeye başladı...
Şimdi hayal gücü veya gönül kitabından konuşmadan gerçeklerle iş yapalım..
Aşağıdaki DXY grafiğini sıklıkla veriyorum..
Okla belirtilen zaman aralığını düşünürsek ve yukarıda yazdıklarımla birleştirirseniz, neden Haziran ayında Londra'ya gidildiğini daha iyi anlarsınız..
Aşağıdaki zaman diliminde bir kaç ülke zor duruma düştü..bir kaçı IMF'e gitti..eğer ikinci turda(yukarıda doların okeye dönme ihtimalinden bahsetmiştim) DXY 95'i kırar ve 100'lere doğru yolculuk yaparsa, bu sefer dünya nasıl bir hal alır, hangi ülkeler zor duruma düşebilir, göz önüne bulundurmak lazım bence..
Uzatmadan, inşallah dolar okeye dönmüyordur diyelim..ne diyelim..:cool:
https://i.hizliresim.com/lZboQJ.png
Dolar bi anda neden 2-3 kuruş düştü derkennn
ABD'Lİ RAHİP BRUNSON EV HAPSİNE ALINDI - CNRN TÜRK
enki DXY ye kısa vade bakıyorsun biraz uzun vade bak..
eurusd de 1.20 1.21 ler beklentim dahilinde..
Ama bizim piyasalar ne olur (normalda doların gevşemesi borsanın yükselmesi)
bilemiyorum açıkcası..
http://i.hizliresim.com/1EJm1b.png
Çabalama kaptan ben gidemem modunda..
Büyük ihtimal FED in daha evvel senle konuştuğumuz faiz artışlarına ara verme yada faiz artışlarının sayısının azaltılmasını olayını fiyatlıyorlar..
Zaten bizi de anca bu kurtarır..
Kendi başımıza çıkacağımız yok bu çukurdan..
Rahip haberi ile HALKB yüzde 11 yukarıda..
Ne alaka..
Çok alaka..
Gund, uzun vade bakınca DXY 120 çıkıyor biliyorsun..:kahkah:
https://i.hizliresim.com/dBOzYQ.png
Ohhaaa dediğini duyar gibiyim..yok yok tabi ohaaa durumu o, kırılıp dökülme senaryosu..zayıf ihtimal ama ben DXY'nin tüm çabalara rağmen 100'lere yolculuk yapacağını düşünüyorum..bu ortamda pek çok veri dolar lehine gözüküyor..bakalım..
enki çıkmaz..
Çıkacak çocuk o kadar oyalanmaz idi..
Bak grafiğine daha evvelki çıkışlarda bu kadar yatayda vakit geçirdi mi..
Bir 1995 çıkışında 2 dip yapmış 2. dibi birincisinden yukarıda ve füzelemiş..
Şimdi 2.dibi yapıyor ama 1. dip ile aynı hizada..Yani gözü toprağa bakıyor..
Borsa yüzde 2.75 yukarıda..
Sabah yüzde 4 yukarıda olan THY hala aynı durumda
Ama bankalara yüzde 4-5 alım geldi..
Rahip den dolayı..
Ne alaka..
Çok alaka işte..
Bakalım hareketin devamı nasıl olacak..
FED faiz artışında devam ederse resesyona girecekler 2-3 yıla..
2008 krizinde 2 yr lar ile 10 yr lar 4 idi..
O zaman ünlü bi ekonomist söyledi 2 ile 10 yıllıklar aynı olursa kriz demektir..
FED faiz artırımına devam ederse kriz çıkacak..Etmezse elinde barutu az olacak ama resesyonu ötelemiş olacak enflasyonist baskı ile mücadele edecek..
Borç yüzü 2008 den daha ağır bakma..Olası bir krizde 0.25 e kadar indirmeleri tutmaz bu sefer..
2 ucu boklu değnek bakalım FED seçimini ne yana kullanacak..
Bugün çok önemli ..
Dün yüzde 3 düştü bugün yüzde 3 ve üzeri kapanırsak
Kısa vadeli dibi işaretlemiş olabiliriz..
THY de birisi tavana kadar çizdi..
ohaş..
Gund tamam seneye bir şekilde durmak zorunda kalabilir vede bu fiyatlanabilir..ancak bu sene olmaz bu kanımca..ABD verileri, enflasyon ve büyüme vb. iyi geliyor..en azından FED'i geri adım attıracak bir ortam yok şu sıralar..
Diğer taraftan malum ''taper''le dolar likiditesi daha fazla azalmaya devam edecek bu belli..
Ticaret savaşları, sınır vergileri koymalar doları zamanla dahada azaltacak gibi piyasalarda..vergi indiriminden dönen dolarlar, ÇİN ve EM'lerin durumu-uzatmayayım..dolar güvenli limandır nihayetinde..
ABD'li rahibin ev hapsine alınması, ABD nin arzusu ve baskısına uygun bir olgu olarak kabul ediliyorsa bu durumda dolar kurunun (ABD nin güçlü imajı doğrultusunda) yükselmesi gerekmez mi?
Latife olsun diye söylüyorum tabi. Ama her latifede bir gerçek payı olduğunu da göz ardı etmeyiniz..
Vurgulamak istediğim şu: Gelişmeleri herkes nasıl bakıyorsa öyle görüp algılıyor...
Piyasa faiz oranlarında artış beklerken faize dokunulmuyor...BİST buna düşerek tepki veriyor...:)
Neyse BİST dün verdiğinden fazlasını aldı bugün...
Dolar kuru dün tepe noktasından neredeyse 10 kuruş aşağıda...
Gel de dün faiz artırmayan MB na hak verme...
Bu sene bencede güç..
2 faiz artışı var gibi..
Ama 2019 dan itibaren tavsamaya başlayabilirler..
Bunu da fiyatlayacaklarsa şimdiden fiyatlarlar..
Başlamazlarsa zaten hepimiz güm..:oleyo:
Özellikle bizim gibi ülkeler için yolun sonlarındayız..
Yol bitti..
Bizi hiç bişi kurtarmaz..
Trump, ABD ve AB'nin tüm tarifeleri indirmesi gerektiğini söyledi
ABD Başkan Donald Trump, ABD ve Avrupa Birliği'nin tüm tarifeleri, engelleri
ve sübvansiyonları ortadan kaldırması gerektiğini belirtti.
Birliğin ticaretten sorumlu yöneticilerinin bugün Beyaz Saray'daki yapacağı
toplantı öncesi açıklama yapan Trump, "Bir fikrim var. Hem ABD hem de AB, tüm
tarifeleri, engelleri ve sübvansiyonları bıraksın. Umarım yaparlar, hazırız,
ama yapmazlar" dedi.
Trump AB ne "dekman" diyor anlaşılan...:)
Çocuklukta bir ara birbirimizi kovalar, işaret parmağımızla nişan aldığımız çocuğa "dekman" derdik...
Kurşun sesi gibi bir şey.
Bazıları vurulmuş gibi yapardı. Kimileri eller yukarı...
TRUMP'ı anlamak kolay değil.
O "Dekman" deyince, vurulur gibi mi yapmak, yoksa elleri yukarı mı kaldırmak uygundur bilmiyorum.
https://i.hizliresim.com/VDrp9P.jpg
Yukarıdaki tabloya bakaraktan FED'in daha toleransı var gözüküyor ,Gund..şu an 0,3 larda, bir sıfıra değsin hele..birde daha önce belirtmiştim, bunca basılan para güvenli liman ABD 10 yıllıklarına geri dönüyor..getiri eğrisi açısından at izi it izine karışmış olabilir..FED bunuda göz önüne alıyordur sanırım..benzer bir şekilde biliyorsun sırf aynı sebeple Taylor kuralı, philips eğrisi neredeyse çöp olma yolundalar..
Ekonominin normal sağlığına kavuşabilmesi için FED'in bir süre daha yoluna devam etmesi gerekiyor bence..Ufak tefek EM'ler FED'i yolundan döndüremez..IMF'e gitsinler der çıkar işin içinden..ancak baktı ki taransatlantik yalpalamaya başladı, o zaman frene basar bana kalırsa..yada ABD'de verilerin kötü çıkmaya başlaması lazım..