8 li tuvalet kağıdı 16 lira o zaman bir rulo 2 lira...yani usd/rulo ne olur 3.3 .
Printable View
Türkiye Etf +4.69%
Evet dünyadaki ekonomik sistem borç üzerine kurulu. Borç hiç bir zaman bitmeyecek ve büyüme ile orantılı olarak hep artacak. Her ülke borcunu çevirerek devam ettirecek. Sistem bu dahiyane bir buluşun yoksa buna mecbursun.
Sendikasyon ile ilgili Perşembe akbank'ın ki onaylanacak , diğerlerinin ki de Ekim'de takip edecek.
beni en çok meraklandıran konu ,kasımdaki iran petrol ambargosu ..ne olur ne biter ülkeler ben ambargo falan tanımıyorum der mi abd kararına uyar mı ..bizim durumumuz ne olur ..bir sürü mesele var..
gayet doğru sayın forumdaşım ama kişisel kefalet üstüne o sistem
yani o tarz iri yumurtalı adam, kim? kim kefil olacak
gerçekten bir soru işareti?
mesela eskiden doğalgazda o handikap ı ali şen in bosfor gaz şirketi çözdüydü
adam diyodu ki gazı satarım ama o şirket üstünden
şu an botaş direk alıyo sanırsam
bu bankalara kim güçlü şahıs olarak kefil olacaksa
bi adım öne çıksın ltf.
ve kısa künye yapsın.
Bu boyuttaki bir borcu ancak devletler ve onların güdümündeki merkez bankaları koordine edebilir. Paranın yaratıcısı olarak teminat onlardır, kişiler ve kurumlar (bankalar) onların taşeronlarıdır.
NOT: o nedenle siyaset gözden kaçırılmaması gereken bir öneme sahiptir. Zira politik aktörler tüm taşeronları borçlu pozisyona getirmiştir. Bunu onları daha iyi ve kontrollü yönetebilmek için çok önceden planlamışlardır.
papazi sünnet edelim öyle gitsin
Bugün bir açıklama yapılmıştı, Perşembe anlaşma imzalanacakmış. Ama bu da Pompeo'nun açıklamasındaki olasılık gibi kesinleşmemiş bir duruma karşı önceden elini güçlendirmek için yapılmış bir hamleyse onu bilemem.
Bunu detaylıca bankacılık konusunda uzman sn jondowes'a da sormak uygun olabilir.
Benim amatörce tahminim , eğer bu sendikasyonu yenileyemez ise, 1 milyar doları iç kaynaklarından ödemek zorunda kalır. Bunu kısa vadeli olarak yapabilmesi imkansız değil. Ancak bu sermaye rasyosunu kısa süre içerisinde bozacağından *bedelli* sermaye artışına gitmek zorunda kalabilir.
Ayrıca sn. human seni bu başlıkta daha çok görmek isterim.
Sendikasyon tabii ki yenilenir ama borç verenlerin alışılmışın dışında ciddi yüksek bir faizde direttiklerini tahmin ediyorum. Perşembe göreceğiz. Bu bankalar genelde bu sendikasyonu alıp içerideki TL krediyi fonlamak için bir de swaplıyorlar. Misal swap faizi %32 olsa , sendikasyonun döviz faizi de %11'lerde dengelense, maliyet %43'ün üzerine çıkar. Banka ne kadardan kredi verecekte %43 maliyeti çıkartacak?. O noktada bir sıkıntı oluşabilir.
bende aynı şeyleri düşünüyordum.....Şimdi perşembe sorun çıkmasa bile ilerde doğacak ciddi sıkıntının habercisi olabilir.....Yapılandırmaların hızlanarak devam edeceğini düşünürsek kasımdan sonra marta kadar yabancıların bankalardan beklentileri üst düeye çıkacak....Kreditörler böyle köşeye sıkışan bankacılık sektörünü çok severler...Libor+ faizler zirve yapabilir.....Bakalım sektör nasıl altından kalkacak ?
Çok büyük laflar bunlar...ama nerede o devirler...mangal gibi yürek lazım...
Ama şahsi olarak ben casus takaslarına karşı değilim... karşılığında alınan kim yada ne?...olacak....beni tek tatmin edecek Türkiye'nin ABD tarafından yeni Çin yada G.Kore seçilmesi olabilir...o da bir rahip bukadar edermi...Feto muhabbetinden sonra ABD ye ne kadar güvenilebilir....🤔
Böyle bir sürecin sonunda genelde iki şey olur ya moratoryum, ya da bankacılık sektöründeki yabancı payının artması. Seçim politikacılarındır.
Geçmişte bürokratlar politikacılara bankaları yabancılara vermenin daha güvenli olacağını önerdiler. Zira eğer borç verecekleri kurum yabancıların kendi bankaları olursa bu borç akışını güvenli kılabilir, ayrıca döviz kurundaki spekülatif atakları da sınırlandırabilir. Hiçbir spekülatör kendi kendine saldırmayı düşünmez.
moratoryum bence siyasilerin işine gelmez...Ama yabancılarda hukuki güvence olmadanda yanaşmazlar....Burda bedelli sermaye artışıda çözüm olmayacaktır..Zira borç yükü bayağı fazlalaştı..beton ekonomisinin hazin durumu..malesef... yabancıların kendi bankalarına sermaye aktarımlarındaki bir koşul güven ortamı olacaktır üstat.
iyi de adam gelmiş gavuristandan almış %51 tabirle yarıdan fazla hisseyi özel bankada
devlet bankadada %51 den fazla adı üstünde arkada devlet garantör
pasta şey olunca
yani nası denir az darlanınca
timsahla leopar'ın savaşı başlamaz mı sonra müşteri kapma adına bu ahvalde
yani yabancı çoğunluklu banka, devlet çoğunluklu banka arasında
verilen kredi de tenzilat, açınan vadeli hesapta da verilen faiz artışı yarışında
kim kazanan olur?
sihirli deynek dokanmazsa
tek konuşulcak konu da bu olmazsa
yani olmasın tabi
öyle olması daha iyi olur
Geçen bende bunu düşündüm...yükü devamlı bankaların sırtına bilinclimi yüklüyorlar diye... yanılmıyorsam bankacılık sektörünün %50 si yabancıların elinde...devlet Bankaların nı ayakta tutabilirse diğerleri yurtdışı kaynaklı olduğu için batmazlar ,en fazla borçları kapatıp çekip giderler... Global sermayeye ne büyük kazık olur ama bi 30 yıl gelmezler artık😁
Evet human01'in de söylediği gibi bu sefer aynı şekilde olmaz. Zira bunu yapabilmeleri için ciddi bir devalüasyon yapmaları gerekli. Bu da özel sektörü tamamen çökertir. Gelinen noktada devletin borcu az , özel sektörün devasa. Bu 2001'de tam tersiydi. O nedenle borcun kamulaştırılmasında sadece fiili olarak değil hukuki olarak ta problem var.
Yanılmıyorsam 10-15 gün önce Dolar 6.00 ya vurmuştu...Dolar 6.15 lerde Dolarcılar memnun
Borsa bu gün 100.000 e dayandı onlar memnun
Altın 1.199 gördü şimdi 1.205 onlar memnun
Mevduatçılar %30 lardan faiz bağlıyorlar onlar memnun
Sonra Grizzz Mirizzz yok diyorlar eleştiriyoruz... Hakketten Nankörüz biz😁
eskiden Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıları piaysada oluşan fiyatlar hususunda hava yastığı görevi görüyordu..Devalüasyonda olsa kitler ve ortaklıkları bir nebze fiyat istikrarının tekrar oluşturulmasını sağlıyordu..Şimdi bu durum pek yok...İşin ilginci yıllarca zarar ediyor diye özelliştirlmesi gerektiği savunuldu..Ama geldiğimiz noktada bir tekele bir sümere,bir seka ya vs....ne kadar ihtiyaç olduğu ortada......Piyasanın ciddi bir devalüasyon yemesi durumunda temel bazı maddeleri artık azda olsa fiyatlarını absorbe edecek mekanızma kalmadı....bunu yaşadığımız son fiyat artışlarında gördük..
Avrupa ülkelerinde ikametgahı bulunma şartı olmadan yabancılara pasaport ile hesap açabilen bankalar ve şartları hakkında bilgisi olan var mı?